» »

Poteka tudi svetovno robotsko prvenstvo v nogometu

Poteka tudi svetovno robotsko prvenstvo v nogometu

Slo-Tech - Medtem ko v Rusiji na svetovnem prvenstvu žogo brcajo najboljši predstavniki človeške vrste, poteka v kanadskem Montrealu vsakoletno tekmovanje robotov v igranju nogometa. Tekmovanje, ki vsako leto poteka v drugi državi, poizkušajo organizirati tako, da sovpada z velikimi nogometnimi dogodki, ker to prinaša več medijske pozornosti. Zato ni naključje, da se bo letošnji RoboCup 2018 končal v petek.

Tekmovanje poteka v več ligah oziroma kategorijah, med katerimi niso vse nogometne. V RoboCup@HOME se merijo robotski asistenti za domače okolje, v RoboCup INDUSTRIAL najdemo industrijske robote, v RoboCup RESCUE reševalne robote, glavni poudarek pa je seveda na kategoriji RoboCup SOCCER. Tu v petih podkategorijah igrajo humanoidni, standardni, srednje veliki, majhni roboti in simulacije. Smeli cilj iz leta 1997 ostaja enak: leta 2050 naj bi robotska reprezentanca premagala človeško. Ali se bo to res zgodilo, bomo videli, sodeč po prikazanem letos pa to morda ni več znanstvena fantastika.

Že prvi dan tekmovanja smo videli, da so humanoidni roboti v primerjavi z lanskimi inačicami napredovali. Nekateri znajo že teči, dasiravno so pri tem zelo počasni. Toda bistveno je, da se ne prevrnejo, saj je držanje ravnotežja eden najkompleksnejših problemov. Drugi kompleksen problem je strojni vid, saj morajo roboti dobro prepoznavati sliko in razumeti, kje je žoga.

Na koncu dogodka zmagovalec v robotski kategoriji odigra še prijateljsko tekmo z ljudmi, kar za ljudi ni tako trivialno, kot bi menili. Letos imata največ možnosti za zmago ekipi Tech United (univerza v Eindhovnu) in Cambada (univerza v Aveiru). Glavni napredek v primerjavi s preteklimi leti je programska oprema, medtem ko se strojna oprema robotov ni kaj bistveno spremenila. Mimogrede, eden stane okrog 10.000 evrov.



3 komentarji

Markoff ::

Leto 2050: Team RoboNaldo, Team RobBen, Team RobInho, ... bomo navijali za plastične lutke ali bodo namesto nas navijale in kupovale kokice druge plastične lutke?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

St753 ::

Ce je kdo imel moznost gledat RoboCup SPL, ve da se ni za bat. Pol tekme je samo prevracanje robotov. :D Vsaj v tej kategoriji je hardware prevelika omejitev, za kaksen resen napredek, mogoce je v ostalih kategorijah bolje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: St753 ()

Tear_DR0P ::

St753 je izjavil:

Pol tekme je samo prevracanje robotov. :D

kolikor vidim po internetu je v tem bistvo nogometa v zadnjih letih. Dotiki in dramatični padci.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alphabet razpustil robotsko ekipo Schaft

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84031 (2763) jype
»

Arduino senzor rotacije v prostoru

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101105 (784) Siddh
»

V Carigradu poteka 15. svetovno prvenstvo za robote

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
93439 (2806) globoko grlo
»

Robobrc

Oddelek: Znanost in tehnologija
162039 (1643) ahac

Več podobnih tem