» »

Izdelava strani za manjsa podjetja

Izdelava strani za manjsa podjetja

Greenhorn888 ::

Zdravo!
Sem dijak drugega letnika gimnazije in se v prostem času ukvarjam z programiranjem jn izdelovanjem spletnih strani. Imam idejo, da bi svoj čas izkoristil tako, da bi postavljal strani za manjša podjetja, ki imajo zastarele strani ali pa jih sploh še nimajo. Vprašam vas, ker vem da ste nekateri tukaj specializirani za take stvari, če bi to šlo?
Torej; ali se dobi sploh tak biznis? A je kakšen legalen problem, glede na to, da sem mladoleten? Bi mi morali placati preko studentskega servisa? Bi lahko uporabljal Wordpress template, ali se to steje kot "goljufanje"? Vse to in se kaj me zanima, tako da se že veselim vaših odgovorov.
Ps. Strani bi na začetku postavljal dokaj poceni, če ne kar zastonj, da si vzpostavim renome.

bzzero ::

Tisto, ker si napisal v PS je na dolgi rok strel v lastno koleno. Stran ki jo postaviš, moraš običajno tudi vzdrževati. Se pravi: apdejti WP-ja, apdejti vseh mogočih raširitev, odpravljanje napak v templejtih etc. Stran boš postavil zastonj, naročnik pa se bo začel zmišljevati kaj vse bi še rad imel in začel spreminjati delovanje razširitev (pluginov). Kaj boš naredil? Zaračunal nadgradnje?
Ko boš postavil 20 strani in bo 5 naročnikov naenkrat želelo na vrat na no spreminjati delovanje strani (ali pa bodo odkrili nepravilnosti v delovanju in jih želeli čim prej odpraviti), ti pa boš (na primer) pred maturo. Se boš raje učil ali delal? Zavedaj se, da so naročniki vedno neučakani in bi vsi imeli radi vse narejeno še danes.

Jure14 ::

Ne ga plašit.
Prvih nekaj strani postavi brezplačno, spodaj daj svoj kontakt.
Če pa že hočeš plačilo, pa preko napotnice.

@bzzero
Če ni pogodbe in plačila, ni updatov.
Itak taka "podjetja" ne potrebujejo nekih hudih strani. Enostavna predstavitev, potem se pa že konča. Mogoče kak enostaven obrazec za kakšne novice objavljat.

urosh ::

@Jure14 ne. Ima bzzero kar prav. Sele takrat podjetje dobi svakojake ideje, kaj vse bi bilo super. Sploh ce je zastonj, potem pa se toliko bolj! Se ko se v pogodbo tocno vse napise, se ze iscejo lukje, kaj bi se lahko zraven dobili brezplacno.
Si na zacetku vsak misli, ja ok, eno kao enostavno spletno vizitko bi meli samo. No, pa faj je, ce je pri kontaktu se zemljevid zraven. Kaj pa galerija nebi sla? No, pa mogoce kontaktni obrazec. Pa kak mali FAQ. Ali pa cist mali Forum za vprasanja. Pa ... Kuzis zaj? ;)

TheBlueOne ::

Jaz ti predlagam, da si das tarifo 10€/h. Sicer sam ze dolgo nisem v teh vodah ampak ce hoces zaceti hitro in kvalitetno se nauci kaksnega Wordpressa v smislu kako deluje backend ipd, nato pa najdi kaksen addon, kjer lahko BP oblikujes stran z minimalno znanja kodiranja. Dobri addoni vcasih kaj stanejo, to lahko lepo obracunas firmi.

Uredis pravice, kaj kdo vidi in kaj lahko kdo pocne in je to to.

Potem pa pocasi nadgrajuj znanje v smislu HTML in CSS, da bos lahko naredil svoj template ali modificiral obstojece. Imas podroben tutorial od Lynda.com, kjer po korakih naredis svojega. Potem morda naprej na PHP ipd., ampak ni nobene potrebe, da jih delas sam.

Morda zacni s podjetji, ki jih poznas in te pogodbeno ne bodo lovila, ce se ti zastrika s casovko ipd.

Bos pa imel morda manjsi problem s tem, na katerem serverju zadeva stoji. Novodobni ponudniki vkljucujejo WP instalacije, kakor tudi druge platforme in podatkovne baze. Se pa verjetno najde se kaksen retro ponudnik, kjer je vse skupaj malo teze.

pegasus ::

Mene razni youtubi etc nonstop spamajo z nekimi online ponudbami v smislu "naredi si svojo mega stran s samo nekaj kliki". Na tvojem mestu bi preštudiral vso to free ponudbo in naumil, kaj ji manjka ter se osredotočil na to, da si sploh lahko postaviš neko ceno.

blackbfm ::

nato pa najdi kaksen addon, kjer lahko BP oblikujes stran z minimalno znanja kodiranja


Super rešitev za nekoga ki se mu ne da ukvarjat s kakršnimkoli kodiranjem. Nekdo ki se kvazi ukvarja s postavljanjem strani je pa tko tko, treba vedet da vsak dodaten plugin na wordpressu doda potencialno ranljivost + dodatno delo z vzdrževanjem.. sploh pa te layout plugini ki jih ne moreš enostavno kenslat/zamenjat ko imaš enkrat postavljeno stran. PA tut slabo vplivajo na performance ker so preveč glomazni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Greenhorn888 ::

Hvala za vse odgovore!
Sam mislim, da nebi bilo preveč dela z vzdrzevanjem. Zmenil bi se tako, da se placa izdelava strani, ce pa zelijo se vzdrževanje, pa bi tudi to lahko zaračunal, če bi videl, da se ne splača zastonj. Sploh pa mislim, da manjsa podjetja, kot je npr. manjsa podezeljska pekarna, ne potrebujejo prevec upgrejdov, ce pa gre za zajeten upgrade, pa se to spet verjetno lahko zaracuna? Samo zment se je treba prav, ali narobe razmisljam?
Css in html ze kar dobro poznam, prav tako znam z pomocjo googla sprogramirat dosti v PHPju (sintakse nisem prav vešč.)
Malo offtopic pa dobro: zanima me, kje bi bilo najbolje hostati take strani? Da je servis zanesljiv, dobro deluje in relativno ugoden?
Lp :)

Zgodovina sprememb…

blackbfm ::

Sploh pa mislim, da manjsa podjetja, kot je npr. manjsa podezeljska pekarna, ne potrebujejo prevec upgrejdov, ce pa gre za zajeten upgrade, pa se to spet verjetno lahko zaracuna? Samo zment se je treba prav, ali narobe razmisljam?


Nevem kako to misliš da ne rabijo "preveč" upgrejdov.. ali posodabljaš sproti vse kar je, ali pa nič

če misliš imet več wp strani ti priporočam managewp.com za lažje/bolj pregledno upravljanje

bzzero ::

Greenhorn888 je izjavil:

Sam mislim, da nebi bilo preveč dela z vzdrzevanjem...


Če boš uporabljal open source rešitve, potem moraš vzeti v zakup vzdrževanje. Če postaviš WP in se ga potem nihče več ne pritakne, obstaja zelo velika verjetnost, da ti ga nek turški script kiddie poheka s svojim botom. Naročnik bo potem od tebe zahteval, da vzpostaviš prvotno stanje oz. bo iskal nekoga, ki se s tem bolj resno ukvarja, ti pa boš ob posel. Renome si tako lahko hitro uničiš, tudi če delaš zastonj

Greenhorn888 ::

Hvala za vse odgovore:)
Je bolj varno, ce bi spisal sam html, css, js in kaksen basic messaging sistem v phpju, torej brez kaksnih frameworkov, wordpressa..?
Ali to niti nima veze?

Zgodovina sprememb…

Greenhorn888 ::

Še tole me zanima: kaksna je ponavadi postavka za izdelovanje strani ( z wordpressom?)

martincek1 ::

Taka, kot si jo sam izboriš glede na izkušnje, pogajanje, poznanstva, povpraševanje...

Če boš delal preko študenca, recimo 6-8e/h neto.
Če boš delal v neki povprečni firmi, boš dobil cca 9-10e/h neto.

Lahko pa tudi 20-50e/h bruto kot freelancer ki ima nekaj za pokazat, ali 50-200e/h bruto kot strokovnjak. V glavnem čist odvisno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko bi stala taksna sletna stran (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
508815 (6107) TheBlueOne
»

Spletna stran - cena (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
597422 (5275) GrX
»

Izdelava spletne strani za podjetje z bresplačnimi orodji (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5013873 (6510) Tody
»

Kaj moram paziti pri kupovanju spletne strani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
7313953 (11639) tiga325
»

Konkretna cena izdelave strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
888524 (5845) _Beast

Več podobnih tem