» »

Traktor, merilnik hitrosti

Traktor, merilnik hitrosti

miha1135899 ::

Pozdravljeni,

zanima me ali se je kdo poglabljal v merilnike hitrosti km/h na traktorjih? Kako delajo?

Primer; Ce ima traktor zadaj v originalu nove 30'' gume, bo sel na 2200 vrtljajih v najvisji prestavi 40km/h. Vprasanje je koliko manj bo sel z obrabljenimi gumami? Kaj pa ce se namesto 30'' natakne nove 28''? Ali ima mogoce kaksen gps senzor ali kaj kar gleda 'pretok terena' pod traktorjem in skalkulira in pusti nekoliko vecje obrate, da doseze 40km/h tudi z obrabljenimi oz za en razred manjsimi gumami?

mal filozofiram, se mi zdi zanimivo na tistih informativnih radarjih v naseljkih kako vsem vec od 40 pokaze pa so tocni :)

jero_no1 ::

Kolikor vem še ni traktorja, ki bi znal to naredit sam brez posredovanja šoferja ali serviserja.
Če se ne motim, imajo boljši traktorji (npr. Fendt) opcijo da ti traktor pelješ recimo nekaj 100m (vnaprej določeno), traktor bo izmeril čas in na podlagi tega 'skalibriral' merilnik hitrosti. Ne me pa držat za besedo, ker sem to bral že precej let nazaj in mi je to ostalo v glavi.
Kolikor vem, so vsaj pri traktorjih nižjega ranga zadeve sprogramirane vnaprej glede na obrate menjalnika, tam je pa verjetno ni možno enostavno prilagajanje glede na velikost pnevmatik.

borisk ::

večinoma imajo preračunane hitrosti glede na obrate, vsaj stare variane. novejši imajo po mojem senzor na kolesih in potem računa.

na starem zgleda to takole, zgoraj obrati, spodaj hitrost.

GupeM ::

Jap pri takšnem števcu je zadeva preračunana glede na obrate. Da dobiš hitrost, moraš gledat tudi pravo rdeče-belo vrstico, glede na prestavo, v kateri imaš, oz glede na to, ali imaš vključen reduktor ali ne.

Pri novih imajo verjetno senzor na menjalniku, ne na kolesih. Obrabo oz različno velikost gume pa zanemarijo, saj se verjetno ne pozna veliko. Glede na to, kako velika je guma in kako nizke so hitrosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

miha1135899 ::

Okometricno gledano, kaksna bi rekli da je razlika km/h na max obratih med novo 30'', in zlizano 28''?

Podoben stevec imamo na IMTjih, poznam, zanima pa me za novejse z digitalnim prikazom ali zanemarjajo obrabo ali ne. Kupujem novejsi traktor prvenstveno iz vidika hitrosti, ker parcele niso blizu in se vsak km/h pozna :)
Situacija pa je tudi pri nakupu novga traktorja zanimiva, default guma recimo 30'', opcijske so 34'', traktor se pa oglasuje na splosno da gre 40km/h - kaj to pomeni potem da bo z vecjimi sel na nizjih obratih? 40km/h pa je tako ali tako softwarska blokada.

Baja ::

kaj pa če bi nabavil kakšen tovornjaček za traktor? bo verjetno hitreje od parcele do parcele.

Daniel ::

Novejši števci imajo zadaj DIP stikala s katerimi se prilagaja obseg gume. Traktor z navadnim menjalnikom nima softwerske blokade.

Kako daleč imaš parcele? Če ti je hitrost pomembna pa kupi nekaj kar gre 50 na uro ali več npr. Fastrac.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

m0LN4r ::

Da se nebos v ovinku ubil s takim hitrim traktorjem. Jaz bi poklical prodajalca in vprasal, zakaj ponujajo 34" in kako to potem deluje. Imajo tiste opcijske 34" enako profila oz. bistveno vecji obseg od 30" da ni tam neka finta ali pa so glih to manj napumpane in majo tok manj profila, da je vse en drek na koncu za tistih 3kmh.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

jero_no1 ::

Daniel je izjavil:

Novejši števci imajo zadaj DIP stikala s katerimi se prilagaja obseg gume. Traktor z navadnim menjalnikom nima softwerske blokade.

Kako daleč imaš parcele? Če ti je hitrost pomembna pa kupi nekaj kar gre 50 na uro ali več npr. Fastrac.


Večina novih traktorjev doseže ne glede na vrsto menjalnika 40 km/h pri znižanih obratih, ponavadi okrog 1800 namesto 2200, to verjetno ne gre drugače kot s softwaresko blokado...

Daniel ::

Ta blokada je predvidevam narejena tako, da v najvišji prestavi motorji računalnik enostavno ne pusti motorja čez 1800 obratov. Če bi to izklopil, bi traktor najbrž šel skoraj 50 :) Starejši traktorji pa nimajo nobene dodatne blokade.

jero_no1 ::

Fendat Vario ima recimo blokado na hitrost, ne glede na obrate motorja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Renault Espace je kanta (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
15234204 (24440) Stari maček
»

Tehnični pregled traktorja, nakup traktorja, na kaj paziti

Oddelek: Na cesti
65399 (5133) BRBR
»

Moj prvi dizel avtomobil (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8625584 (23252) amigo_no1
»

Poraba goriva pri določeni hitrosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7116990 (15362) Aston_11

Več podobnih tem