Forum » Loža » Debilizmi slovenskih novinarjev na primeru članka o pašteti
Debilizmi slovenskih novinarjev na primeru članka o pašteti
tomhuggins ::
Lep pozdrav,
zanimajo me vaši komentarji glede sledeče tematike. Ponovno me preseneča debilizem dotičnih novinarjev v Sloveniji. Želel bi komentirati konkretni primer članka: LINK.
Avtor/ica S.S. je napisal/a, da večina tuninih paštet vsebuje le dobro tretjino tunine, nadalje, da paštete vsebujejo veliko maščobe in srednjo količino nasičenih maščobnih kislin ter soli. Za zaključek uvodnega dela je še povdarjeno, da se je izkazalo, da najdražja pašteta ni najboljša izbira.
Sporno ni dejstvo, da je tako neumen članek objavljen, saj to ni nič novega in je celo nekaj sprejemljivega za ciljne bralce teh člankov, katerih morda celo niti ni tako malo.
Menim pa, da ta članek nakazuje, da avtor/ica S.S. najbrž nima najboljše predstave o tem, kaj je pašteta, kaj je izdelek na trgu in kaj je to konzervirana hrana.
Če razložim svoje domneve:
Ta članek je po mojem mnenju zanimiv umotvor. Nakazuje, da avtor/ica:
Sam sem s komentiranjem tega članka tudi prisostvoval nepotrebnim razpravam o "paštetologiji", ki jo zasledimo v vsebini tega članka, a bi rad izpostavil primer, kako nerazgledano, neobjektivno in nezanimivo delujejo določenimi novinarji s tovrstnimi članki.
Da ne bo kdo razumel narobe, izrazi: morda, najbrž, naj bi.. so iz moje strani uporabljeni namerno, saj ni moj namen napadati avtorja/avtorice ali vsiljevati neka subjektivna mnenja, gre bolj za izraz mojega lastnega mnenja ali prepričanja na podlagi tega, kar jaz verjamem, da ni protislovno.
Kaj pa pravite vi na to?
zanimajo me vaši komentarji glede sledeče tematike. Ponovno me preseneča debilizem dotičnih novinarjev v Sloveniji. Želel bi komentirati konkretni primer članka: LINK.
Avtor/ica S.S. je napisal/a, da večina tuninih paštet vsebuje le dobro tretjino tunine, nadalje, da paštete vsebujejo veliko maščobe in srednjo količino nasičenih maščobnih kislin ter soli. Za zaključek uvodnega dela je še povdarjeno, da se je izkazalo, da najdražja pašteta ni najboljša izbira.
Sporno ni dejstvo, da je tako neumen članek objavljen, saj to ni nič novega in je celo nekaj sprejemljivega za ciljne bralce teh člankov, katerih morda celo niti ni tako malo.
Menim pa, da ta članek nakazuje, da avtor/ica S.S. najbrž nima najboljše predstave o tem, kaj je pašteta, kaj je izdelek na trgu in kaj je to konzervirana hrana.
Če razložim svoje domneve:
- Navedeno je, da "večina paštet, kot so ugotovili, vsebuje le dobro tretjino tunine, niti eden od pregledanih izdelkov pa se ne more pohvaliti z več kot 50 odstotki ribjega mesa". Ne vem, kaj avtor/ica želi s tem sporočiti, saj ni navedel/navedla nobenega standarda, ki bi reguliral, koliko tunine naj bi vsebovala tunina pašteta. Najbrž takega standarda sploh ni. Morda kupcu A paše pašteta s priokusom tunine, kupcu B pa večji odstotek tunine. Če avtor/ica domneva, da mora težiti odstotek tunine k 100%, potem pride do logičnega protislovja, saj omnevam, da bi pašteta naj vsebovala še kakšne začimbe in druge primesi, ki spadajo zraven (škrob, paradižnikova mezga ipd.).
- Povdarjeno je posebej tudi, da se "tudi tunine paštete ne morejo izogniti aditivom in aromam". Glede na to, da gre za konzervo, ne vem kako si avtor/ica predstavlja, kak okus bi imela vsebina konzerve brez le-teh (morda le po soli, drugih konzervansih, ne vem) in s kakim namenom so navedene snovi dodane? Prav tako ne vem, kaj želi avtor/ica s tem sporočiti. Ali so konzerve tuninih paštet posebne napram ostalim konzervam, ker te snovi vsebujejo?
- Komentar na: "Cene tuninih paštet so zelo različne in se gibljejo od 6,5 do 26 evrov za kilogram." - gre za dejstvo, ki najbrž velja za najrazličnejše vrste izdelkov na trgu. Paleta cen odraža dinamiko trga in vedenje konkurentov na trgu. Kaj je bilo sporočilo te povedi, ni jasno.
- Še za konec komentar na: "Izkazalo se je, da najdražja pašteta ni najboljša izbira." - Nadalje gre spet za trditev, ki odraža neko naivnost avtorja/ice S.S. . Zakaj bi cena morala odražati kvaliteto izbire? Če predpostavimo, da je, citiram, "Najboljša izbira" tista, ki ponuja največ po najnižji ceni, potem ne moremo pričakovati, da bi avtomatično najdražji izdelek bil hkrati najboljši.
Ta članek je po mojem mnenju zanimiv umotvor. Nakazuje, da avtor/ica:
- Razlaga kvaliteto tunine paštete na svoj način in je zmeden/a glede procesa priprave paštete,
- Pristransko posebej izpostavlja sestavine konzerv pri tunini pašteti, ki nujno ne odstopajo od sestavin drugih tipov konzerv,
- Ne razume pomena cene izdelka in nakazuje, da ne dojame najbolje pomena cene izdelka.
Sam sem s komentiranjem tega članka tudi prisostvoval nepotrebnim razpravam o "paštetologiji", ki jo zasledimo v vsebini tega članka, a bi rad izpostavil primer, kako nerazgledano, neobjektivno in nezanimivo delujejo določenimi novinarji s tovrstnimi članki.
Da ne bo kdo razumel narobe, izrazi: morda, najbrž, naj bi.. so iz moje strani uporabljeni namerno, saj ni moj namen napadati avtorja/avtorice ali vsiljevati neka subjektivna mnenja, gre bolj za izraz mojega lastnega mnenja ali prepričanja na podlagi tega, kar jaz verjamem, da ni protislovno.
Kaj pa pravite vi na to?
- zaklenilo: zee ()
PaX_MaN ::
Ne vem, kaj avtor/ica želi s tem sporočiti, saj ni navedel/navedla nobenega standarda, ki bi reguliral, koliko tunine naj bi vsebovala tunina pašteta. Najbrž takega standarda sploh ni.
En zlo grob pravilnik pa le imamo. Ampak res zelo grob.
Ni prvi tak "članek", ne bo zadnji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PaX_MaN ()
tomy5 ::
Pač treba je napisat članek ki prutegne klike, kliki časopisu prinesejo oglaševalce, piscu pa plačilo, to je to to za ta denar.
tomhuggins ::
Ne vem, kaj avtor/ica želi s tem sporočiti, saj ni navedel/navedla nobenega standarda, ki bi reguliral, koliko tunine naj bi vsebovala tunina pašteta. Najbrž takega standarda sploh ni.
En zlo grob pravilnik pa le imamo. Ampak res zelo grob.
Ni prvi tak "članek", ne bo zadnji.
Hvala, moram priznati, da tega nisem poznal. Objektiven avtor članka bi lahko navedel/imenoval tak pravilnik, da lahko bralec poskusi vsaj približno razumeti vrednost članka.
PaX_MaN ::
tomhuggins je izjavil:
Hvala, moram priznati, da tega nisem poznal. Objektiven avtor članka bi lahko navedel/imenoval tak pravilnik, da lahko bralec poskusi vsaj približno razumeti vrednost članka.
Mislim, če je "tunina pašteta", se po naravi stvari pričakuje da bo večina paštete ... pač tuna, ane. Tkoda se mi zdi kriterij >50% tune v tunini pašteti čisto smiseln.
Če je pa "tunina-aditivi-paradajz-škrob-lešnik pašteta" je pa pač druga štorija.
49106 ::
Mi
Kakšen delež čokolade pričakuješ v čokoladnem mleku?
slim, če je "tunina pašteta", se po naravi stvari pričakuje da bo večina paštete ... pač tuna, ane. Tkoda se mi zdi kriterij >50% tune v tunini pašteti čisto smiseln.
Kakšen delež čokolade pričakuješ v čokoladnem mleku?
TheBlueOne ::
OP, pod nobenim pogojem nikoli ne vzemi v roke kaksne zenske revije kakor Cosmopolitan ipd., ker verjetno kaksno leto ne bos mogel spati.
TheBlueOne ::
OP, pod nobenim pogojem nikoli ne vzemi v roke kaksne zenske revije kakor Cosmopolitan ipd., ker verjetno kaksno leto ne bos mogel spati.
šernk ::
Kakšen delež čokolade pričakuješ v čokoladnem mleku?
če veš kako je kaj narejeno ustrezeno mojemu pričakovanju. Tunin namaz narejen pri meni doma vsebuje cca 70-80% tune, torej lahko pričakujem v "tunini pašteti" VSAJ 50% tune.
članek je pač napisan za povprečnega bralca. 95% ljudem z mano vred je bistvo jim da je premalo tune notri in jih kaj drugega sploh ne briga.
Ko grem pa recimo prebirat "strokovne" avtomobilske članke me pa večinoma povsod glava boli, ampak spet 95% bralcev neumnosti ne bo opazilo ker se z njimi niti ne bodo ukvarjali.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
Magic1 ::
Paštete, posebne salame, hrenovke in podobno so mleti ostanki. Nerazumljivo je le to, da folk to kupuje za 10+€/kg.
Magic
tomhuggins ::
Me veseli, da ste prispevali svoj vidik. Želel bi morda povdarit, da nisem tolko ciljal na debato o pašteti, bolj o neargumentiranemu ter morda celo nerazgledanemu pristopu določenih novinarjev, s primerom le-tega članka. Nekako sem upal, da bi se debata lahko razvijala naprej v smeri izkušenj z debilizmi novinarjev.
Sicer nimam izkušenj s tovrstnimi ženskimi revijami. Imaš kak konkretni primer članka, glede na to, da si omenil?
TheBlueOne je izjavil:
OP, pod nobenim pogojem nikoli ne vzemi v roke kaksne zenske revije kakor Cosmopolitan ipd., ker verjetno kaksno leto ne bos mogel spati.
Sicer nimam izkušenj s tovrstnimi ženskimi revijami. Imaš kak konkretni primer članka, glede na to, da si omenil?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tomhuggins ()
tomhuggins ::
kingsix ::
Očitno avtorju paštetni lobiji niso dovolj plačali in zato blati!.. a ne..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kingsix ()
tomhuggins ::
Kakšen delež čokolade pričakuješ v čokoladnem mleku?
če veš kako je kaj narejeno ustrezeno mojemu pričakovanju. Tunin namaz narejen pri meni doma vsebuje cca 70-80% tune, torej lahko pričakujem v "tunini pašteti" VSAJ 50% tune.
članek je pač napisan za povprečnega bralca. 95% ljudem z mano vred je bistvo jim da je premalo tune notri in jih kaj drugega sploh ne briga.
Ko grem pa recimo prebirat "strokovne" avtomobilske članke me pa večinoma povsod glava boli, ampak spet 95% bralcev neumnosti ne bo opazilo ker se z njimi niti ne bodo ukvarjali.
Dober argument, se strinjam s tem kaj si napisal. A vseeno, zakaj bi morala tunina pašteta vsebovati točno določen procent tunine? S tem ne ciljam konkretno na primer tunine paštete, ker gre za argument, ki govori o "kvaliteti izdelka na trgu". Smešno je, da nekdo neargumentirano vsiljuje mnenje, kakšen bi naj bil nek izdelek, brez navajanja virov, ki podkrepijo njihove izjave. Drugo je, da se navede nek pravilnik iz zakonodaje, ki določa neke norme vsebnosti, kot je to navedel PAX_MAN. Če še poenostavim s konkretnim, absurdnim primerom: potrošnik XY ima rad tip tunine paštete, ki ima zelo nežen okus po tuni (najbrž zaradi majhne vsebnosti tune) in pojmuje kvaliteto tunine paštete drugače, kot ta avtor/ica članka, ki neargumentirano razpreda o kvaliteti paštet na trgu na podlagi kriterija > 50%.
MostWanted ::
zato se pa tunina pašteta doma naredi. kupvat pa jest tako sranje, ogabno in grozno da ljudje sploh jejo take stvari. vse prwdelano in umetno.
tomhuggins ::
zgleda se je OP bolj posvetil reviewu prispevka, kot pa avtor(ica) prispevka prispevku
Kajne?
MostWanted je izjavil:
zato se pa tunina pašteta doma naredi. kupvat pa jest tako sranje, ogabno in grozno da ljudje sploh jejo take stvari. vse prwdelano in umetno.
Itak. Ampak je to taki "prispevek" novicam, da je vreden članka? Članek, kot je ta nakazuje, da avtor tega članka nabija "vsebino" na način, da navaja splošno znana dejstva - najdražja pašteta ni najboljša, pašteta poleg tune vsebuje še konzervanse. Gre za nekvaliteten balast, nekako sem upal, da bomo delili mnenja okoli tega, ne pa okoli vsebine paštete Očitno je pašteta širši javnosti zares pomemben problem, da se še tukaj v tej temi preveč fokusirate na samo pašteto in ne na poanto teme: Debilizmi slovenskih novinarjev na primeru članka o pašteti (beri krepki tisk).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tomhuggins ()
Glugy ::
Mislim, če je "tunina pašteta", se po naravi stvari pričakuje da bo večina paštete ... pač tuna, ane. Tkoda se mi zdi kriterij >50% tune v tunini pašteti čisto smiseln.
Kakšen delež čokolade pričakuješ v čokoladnem mleku?
Je vseen razlika ker pašteta kot osnova že sama po seb ima pričakovanje po mesu pa če gre za kokošje al pa ribje / bilokero . Mleko kot osnova pa nima nujnega pričakovanja po čokoladi; lahko je mleko brez laktoze ; lahko je polnomastno ; lahko je lahko mleko.
Nekje pridevnik pač nakazuje tip že tako ali tako privzetega dela izdelka ; mesa v pašteti; nekje pa pridevnik pač nakazuje na dodani del izdelka ki ga sicer ne bi po privzetem samega po sebi pričakoval v mleku; kakava.
Okapi ::
Ob množici res neumnih in slabih prispevkov si izbral enega, ki sploh ni tako grozno slab. Naslednjič, ko se lotiš kar povprek žalit novinarje, se bolj potrudi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
zee ::
Kreh. Kot je bilo svetovano od soforumasev: pojdi spat pa zjutraj mogoce se poglej v slovensko slovnico in pravopis.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | katera tuna v olivnem olju ? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36459 (5673) | mitkos |
» | Hrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11971 (3762) | IzRezije |
» | Količinski popusti v Mercatorju/Sparu/Tušu...Oddelek: Loža | 6644 (4804) | fosil |
» | Recepti in slike tega, kar so ustvarile vaše roke in domišljija :)Oddelek: Sedem umetnosti | 13947 (10038) | St@jler |