Forum » Operacijski sistemi » Kako v Linuxu (RedPitaya) kompletno onemogočiti USB naprave
Kako v Linuxu (RedPitaya) kompletno onemogočiti USB naprave
poweroff ::
Torej, kot je zapisano v naslovu, me zanima, kako v Linuxu kompletno onemogočiti USB naprave?
Za onemogočiti USB ključke v /etc/modprobe.d/blacklist.conf dodam tole:
blacklist usb_storage
Kaj pa ostale USB naprave?
Še najbolj me skrbi dostop do konzole preko USB, konkretno za RedPitayo.
blacklist usb_storage
Še najbolj me skrbi dostop do konzole preko USB, konkretno za RedPitayo.
sudo poweroff
jukoz ::
> Še najbolj me skrbi dostop do konzole preko USB, konkretno za RedPitayo.
Kaj misliš s tem? Da bo kdo priklopil tipkovnico preko USB?
modprobe je en način, lahko pa tudi rekompajlaš kernel. Mimogrede, če izklopiš usb_storage, kako ti pa deluje eMMC? Če se pravilno spomnim, ima RedPitaya interni MMC.
Nasploh bi bil pozoren kaj točno je priklopljeno preko USB. Preveri z lsusb in poglej kaj je že gor.
Kaj misliš s tem? Da bo kdo priklopil tipkovnico preko USB?
modprobe je en način, lahko pa tudi rekompajlaš kernel. Mimogrede, če izklopiš usb_storage, kako ti pa deluje eMMC? Če se pravilno spomnim, ima RedPitaya interni MMC.
Nasploh bi bil pozoren kaj točno je priklopljeno preko USB. Preveri z lsusb in poglej kaj je že gor.
poweroff ::
Ne, nima eMMC, vsaj jaz ga ne vidim:
Tole je po moje SD card.
lsusb pravi:
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Disk /dev/mmcblk0: 14.9 GiB, 15931539456 bytes, 31116288 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0xf7d31238 Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/mmcblk0p1 8192 249855 241664 118M e W95 FAT16 (LBA) /dev/mmcblk0p2 249856 7167999 6918144 3.3G 83 Linux
Tole je po moje SD card.
lsusb pravi:
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
sudo poweroff
jukoz ::
A se boota iz SD kartice?
Če ja in boš dodal nousb, mu čitalec SD kartic ne bo deloval. No ja, sploh se ne bo bootal =)
/dev/mmcblk0 je že nek Multi Media Card.
Če ja in boš dodal nousb, mu čitalec SD kartic ne bo deloval. No ja, sploh se ne bo bootal =)
/dev/mmcblk0 je že nek Multi Media Card.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jukoz ()
srus ::
AndrejO ::
Torej, kot je zapisano v naslovu, me zanima, kako v Linuxu kompletno onemogočiti USB naprave?
blacklist usb_storage
Varianta z onemogočanjem modulov:
Onemogoči uhci, ohci in xhci. Ti trije so gonilniki za USB 1.0, 2.0 in 3.0. Brez njih ti ne bo na USB delovalo nič (oz. nič, dokler ne pride nek nov HCI).
llc ::
Naj me kdo popravi, ampak mislim, da če so (*hci) gonilniki za USB prevedeni in vključeni v jedro (in ne kot samostojni (.ko) moduli), se bojo naložili ne glede na blacklist.conf.
Zvezdica27 ::
lej... fizični izklop kablov iz portov. Če je tvoj - pač uniči kontakte in je.
če boš kernel brez USB prevedel, sicer ugibam, tudi nastaviti ne boš mogel, ker ne bo niti tipkovnice (ali še obstaja ps/2?) - razen če bi šlo preko bt? Ker tudi jaz imam v glavi, da so moduli v kernelu, torej onemogočanje modulov odpade...
hm, hm... zanimiva...
zz
če boš kernel brez USB prevedel, sicer ugibam, tudi nastaviti ne boš mogel, ker ne bo niti tipkovnice (ali še obstaja ps/2?) - razen če bi šlo preko bt? Ker tudi jaz imam v glavi, da so moduli v kernelu, torej onemogočanje modulov odpade...
hm, hm... zanimiva...
zz
misek ::
Če gre za hub lahko morda onemogočiš port na njemu? Nekaj takega sem lani uporabljal: http://karlcode.owtelse.com/blog/2017/0...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ubuntu in Dell Inspiron 910 wifiOddelek: Pomoč in nasveti | 800 (609) | SmeskoSnezak |
» | Lubuntu & problem s CF card readerjemOddelek: Operacijski sistemi | 958 (851) | Zvezdica27 |
» | ubuntu-driverjiOddelek: Operacijski sistemi | 824 (632) | killa bee |
» | SanDisk predstavil WORM (Write-Once Read-Many) karticeOddelek: Novice / Diski | 5847 (4091) | MrStein |
» | kako mountat USB ključ v linuxuOddelek: Operacijski sistemi | 2520 (2027) | Senzacionale |