» »

"Talenti" na slovenskih cestah

"Talenti" na slovenskih cestah

Temo vidijo: vsi
««
154 / 309
»»

GupeM ::

mirator je izjavil:

Ja, seveda. In tudi običajno piše, ko je prišlo do prometne nesreče, da je vzrok neprilagojena hitrost. Ampak glej vraga. Ko te pa zaloti radar, da voziš prehitro, pa ne piše, da je bila hitrost neprilagojena, temveč prekoračena. Torej vidiš, da ne drži, da je hitrost neprilagojena, če je prekoračena.

Torej hočeš reči, da je neprilagojena hitrost samo takrat, ko pride do nesreče? Nekaj strani je bil nek posnetek, kjer naj bi tip vozil 240 če se ne motim čez naselje. Nikomur se ni zgodilo nič. Torej je vozil s prilagojeno hitrostjo? Solatko je rekel da ne. Zanj je prilagojena hitrost samo tista, s katero vozi on. Pa tudi če mora po travniku. Zate je očitno vsaka, pri kateri ne pride do nesreče.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

solatko ::

GupeM - Prilagojena hitrost nima čisto nobene veze z omejitvijo hitrosti, eno je tehnična kategorija, drugo je politična odločitev.
Definicija prilagojene hitrosti je čisto enostavna in si jo preberi v zakonu. Voznik pri tisti hitrosti in tistih razmerah, niti slučajno nebi mogel varno ustaviti vozila, pri prilagojeni hitrosti je pa to osnovna in bistvena kategorija - varna zaustavitev vozila. Če voziš tako, ne moreš ogrožat drugih, tudi, če greš 300, bistvo je, da si vedno sposoben varno ustavit, seveda, če ti ne pade letalo na glavo, vse ostalo moraš imeti pod kontrolo, tudi pri taki hitrosti. Vse ostalo je b.š..

Raptor F16 - In ti trdiš, da voziš po cpp, pa sploh ne poznaš predpisov - prilagojena hitrost je namreč pojasnjena v cpp.
Delo krepa človeka

Raptor F16 ::

solatko je izjavil:

Raptor F16 - In ti trdiš, da voziš po cpp, pa sploh ne poznaš predpisov - prilagojena hitrost je namreč pojasnjena v cpp.

Uradno definicijo dobro poznam, le tebi uspe iz nje potegniti 1000 izgovorov za svoje laprdanje.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

mirator ::

GupeM je izjavil:

Torej hočeš reči, da je neprilagojena hitrost samo takrat, ko pride do nesreče? Nekaj strani je bil nek posnetek, kjer naj bi tip vozil 240 če se ne motim čez naselje. Nikomur se ni zgodilo nič. Torej je vozil s prilagojeno hitrostjo? .....Zate je očitno vsaka, pri kateri ne pride do nesreče.

Ne, če pride do nesreče in je za to kriva hitrost, potem prav gotovo gre za neprilagojeno hitrost. Tudi 240 km/h skozi naselje ni prilagojena hitrost ampak divjaštvo in srečno naključje da se ni nič zgodilo. Takemu vozniku bi tudi jaz vzel vozniško.
Ni pa zame kar avtomatsko neprilagojena hitrost, če nekdo prekorači dovoljeno in mu to prometne razmere in situacije omogočajo in s tem ne ogroža ostalih udeležencev v prometu.
Zame tudi ni ogrožanje, če nekoga na voznem pasu, ki vozi dovoljenih 130 km/h, prehiti nekdo na prehitevalnem pasu s 160 km/h ali več.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mirator ()

Klasičen primer neprilagojene hitrosti
https://www.24ur.com/novice/crna-kronik...

Klasični primer vožnje preko omejitve hitrosti, brez ogrožanja kogarkoli

Zaradi karantene so ceste prazne in policisti uživajo v inkasantski službi, tako, kot so v prvem valu!

Raptor F16 - Prilagojena hitrost je vedno, ko lahko varno ustaviš, če gre kaj narobe!
Delo krepa človeka

mirator je izjavil:

GupeM je izjavil:

Torej hočeš reči, da je neprilagojena hitrost samo takrat, ko pride do nesreče? Nekaj strani je bil nek posnetek, kjer naj bi tip vozil 240 če se ne motim čez naselje. Nikomur se ni zgodilo nič. Torej je vozil s prilagojeno hitrostjo? .....Zate je očitno vsaka, pri kateri ne pride do nesreče.

Ne, če pride do nesreče in je za to kriva hitrost, potem prav gotovo gre za neprilagojeno hitrost. Tudi 240 km/h skozi naselje ni prilagojena hitrost ampak divjaštvo in srečno naključje da se ni nič zgodilo. Takemu vozniku bi tudi jaz vzel vozniško.
Ni pa zame kar avtomatsko neprilagojena hitrost, če nekdo prekorači dovoljeno in mu to prometne razmere in situacije omogočajo in s tem ne ogroža ostalih udeležencev v prometu.
Zame tudi ni ogrožanje, če nekoga na voznem pasu, ki vozi dovoljenih 130 km/h, prehiti nekdo na prehitevalnem pasu s 160 km/h ali več.

Aha. Razumem. Zdaj mi pa še povej, kje točno so meje prilagojene hitrosti. 240 čez naselje brez nesreče ne, kaj pa 230? Pa 150? Pa 80? Pa 51? Vse brez nesreče. Kaj pa 50 ali 30 z nesrečo? Pa rikvercanje s parkirišča, kjer star ata s 5 km/h butne pešca?

solatko je izjavil:

Klasičen primer neprilagojene hitrosti

Klasični primer vožnje preko omejitve hitrosti, brez ogrožanja kogarkoli

Zaradi karantene so ceste prazne in policisti uživajo v inkasantski službi, tako, kot so v prvem valu!

Raptor F16 - Prilagojena hitrost je vedno, ko lahko varno ustaviš, če gre kaj narobe!

Seveda si tale citat lepo preskočil.
V danih razmerah so ceste tudi bolj prazne, zaradi česar imajo mnogi občutek, da lahko vozijo hitreje in bolj agresivno. Žal pa je dovolj že trenutek nepazljivosti, ki lahko pripelje do hude prometne nesreče. Zato pozivamo: dosledno spoštujte omejitve hitrosti in cestnoprometne predpise!

Če bi si vsi razlagali pravila tako kot si jih ti, bi vsi vozili z zlizanimi gumami, pijani, s predelanimi avtomobili, vsak malo po svoje. Dokler nikogar ne ogrožaš. Problem nastane, ko nekoga ogroziš še preden 65 let stari možgani dojamejo da so sploh na cesti. Da niso več sposobni varno vozit, pa še dolgo ne bojo. Raje po travniku.

Zgodovina sprememb…

GupeM je izjavil:

Aha. Razumem. Zdaj mi pa še povej, kje točno so meje prilagojene hitrosti. 240 čez naselje brez nesreče ne, kaj pa 230? Pa 150? Pa 80? Pa 51? Vse brez nesreče. Kaj pa 50 ali 30 z nesrečo? Pa rikvercanje s parkirišča, kjer star ata s 5 km/h butne pešca?

Sem kar pričakoval takšno vprašanje. Ampak moj odgovor je, ne vem. Ne vem pa zato, ker je odvisna od mnogih faktorjev, ki smo jih v tej temi parkrat predelali. Prav gotovo je poleg prometnih razmer in situacij odvisna tudi od voznika kako v določenih situacijah reagira, kakšne reflekse ima itd ter njegovega avtomobila. Vsekakor prekoračitev dovoljene, še ne pomeni neprilagojeno hitrost.

mirator je izjavil:

GupeM je izjavil:

Sem kar pričakoval takšno vprašanje. Ampak moj odgovor je, ne vem. Ne vem pa zato, ker je odvisna od mnogih faktorjev, ki smo jih v tej temi parkrat predelali. Prav gotovo je poleg prometnih razmer in situacij odvisna tudi od voznika kako v določenih situacijah reagira, kakšne reflekse ima itd ter njegovega avtomobila. Vsekakor prekoračitev dovoljene, še ne pomeni neprilagojeno hitrost.

Aha, ne veš. Potem si dovolj povedal in bi lahko preostanek dolgovezenja izpustil.

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

GupeM je izjavil:

mirator je izjavil:

GupeM je izjavil:

Ja ce ti je tezava oceniti kje je neka zdrava meja, potem je boljse, da se ne premikas. Seveda je pa zelo neumno izpostavljati samo robne primere. Med crnim in belim je se veliko sivih odtenkov.

PS: Tut s traktorjem/mopedom se lahko ubijes pri 25kmh, kljub temu da je omejitev 50. In ne, nisem si izmislil. Jebiga ane, taksnim je potem kot pravim boljse, da se ne premikajo ali pa jih nekdo drug pelje.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

>>Policisti smo bili včeraj (v nedeljo, op. p.) malo po 17. uri obveščeni, da je bil na dvorišču stanovanjske hiše na območju Lendave z osebnim avtomobilom povožen moški. Z ogledom kraja dogodka in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je včeraj okrog 15.50 54-letni moški na dvorišču stanovanjske hiše med vzvratno vožnjo, ko je zapeljal osebni avtomobil iz garaže, povozil 84-letnega moškega.
Divjak aneda. Pol se pa taksni se naprej med nami vozijo in to z tudi do 20x visjo hitrostjo, kot na dvoriscu iz garaze.
Skrijte se.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

facepalm ::

Jaz pa raje prilagodim voznjo in hitrost tako da mi ni potrebno ustavljati.
Vi kar vozite 70 po mestu in se ustavljajte na birokratsko dolocenih mestih.
Jaz se bom vozil 50 in lepo prilagojeno mimo rdece in ostalih birokratsko postavljenih znakov.
Al to ne velja? Je druzbeno smrejemljiva le prekoracitev omejitve hitrosti?

GupeM - Ne gre zato, da ti nekdo pove, koliko in kako moraš vozit, gre zato, da sam veš, koliko rabita ti in vozilo, da se varno ustavita. Tudi 30, če pride do karambola, ni bila prilagojena hitrost (varnostna razdalja je bila prekratka, vozil si prehitro, glede na vidno polje, igral si se s telefonom, nisi bil pozoren,..... vse to spada v neprilagojeno hitrost, nima nobene veze z omejitvijo hitrosti). Bistvo je, da lahko v vsakem primeru varno ustaviš ali na drug način varno rešiš nesrečo. Vse ostalo so vaše nebuloze, ki izhajajo iz tega, da poznate samo nekatere stavke iz prometnih predpisov.
Jasno, policija ne sme rečt, fantje, zdej so pa ceste prazne, kdor zna, ga lahko žaga. Vedno, dokler se smatra hitrost, kot največji krivec za prometne nesreče, bojo vsi, ki jim je služba, ukvarjanje s prometom, peli isto mantro, počasneje, po pravilih,.... namesto opozarjanja, vozite s prilagojeno hitrostjo, izpopolnjujte svoje znanje, upravljate najkompleksnejše človekovo opravilo, zato skoncentirani v promet, brez uporabe motečih dejavniko, brez psihofizičnih substanc, pametno, glede na vašo usposobljenost.
Nič mi ne koristi, če je nesreč veliko pri 70, 80,.... in manj pri 150+ (tu medicina nima nobenega dela), temveč mi koristi, če se število vseh prometnih nesreč zniža vsako leto za 20%-ov, saj je to znak, da uporabniki postajajo pametnejši, bolj izkušeni, več jih vozi s prilagojeno hitrostjo, cestna podjetja so uredila prejšnje črne točke, poflikali so luknje na cesti, zavarovali uvoze na AC tako, da ne moreš v kontra smer zapeljat,....
Tudi z zlizanimi gumami, slabimi zavorami, luftom v volanu, se da varno priti do servisa, hitrost mora pač biti temu prilagojena, lahko pa poklićeš šlep službo in vse skupaj odperlješ na odpad, tako, kot lahko pijan ali zadet od drugih snovi, pokličeš taxi.
Na tvoja butasta vprašanje ne more noben odgovorit, ker se moraš najprej naučit, kaj je prilagojena hitrost in si zabit v glavo, da je to TVOJA hitrost, ne pa drugih udeležencev v prometu. Ti moraš bit sposoben v vsakem trenutku avto ustavit ali na drug varen način preprečit prometno nesrečo ali pa voziš brez glave in se držiš prometnih predpisov (tistih, ki jih slučajno še nisi pozabil).

facepalm - Nobeno kršenje ni družbeno sprejemljivo, vendar so nekatere kršitve bistveno nevarnejše od drugih, zato so tudi kazni različne. Na žalost, večina prekrškov v SLO ostane nekaznovana, ker ni nadzora. To, da te policaj ustavi enkrat na 5, 10 let, je za to državo in promet, ki ga imamo, smešno in glede na to, je naša varnostna slika, odlična, boljša kot v Grčiji (tam te ustavijo bolj pogosto), Italiji, bivših yugo republikah, kar je znak, da slovenski vozniki le nismo takšni cepci na cesti, kot nas predsatvlja politika in policija ali pa smo toliko bolj usposobljeni, da številne napake voznikov, ne povzročijo več karambolov.
Delo krepa človeka

UganiKdo ::

Nobeno kršenje ni družbeno sprejemljivo

Pa v svoji demenci ravno to se vedno bolestno povelicujes in zagovarjas.

Na žalost, večina prekrškov v SLO ostane nekaznovana, ker ni nadzora
na zalost, res ker bi imeli precej manj norcev na cestah.

da slovenski vozniki le nismo takšni cepci na cesti, kot nas predsatvlja politika in policija ali pa smo toliko bolj usposobljeni, da številne napake voznikov, ne povzročijo več karambolov

In da stevilni udelezenci te debatw (ne leti nate osebno) prevozijo precej vec kilometrov po tipkovnici kot po cesti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: UganiKdo ()

facepalm je izjavil:

Jaz se bom vozil 50 in lepo prilagojeno mimo rdece in ostalih birokratsko postavljenih znakov.

Ja sej kdo pa caka na rdeci ob enih zjutraj v recimo Murski, ko si edino vozilo na cesti v mestu takrat.
Lepo prosim, ni treba biti taka ovca.

Pa tudi pri vsakem stop znaku se ustavis, se pred znakom, kljub temu da 100% vidis 1 kilometer levo desno ne pelje ziva dusa?
Cakas na zeleno luc na semaforju za pesce, ko ves da ni nikjer nobenga avta niti vizualno niti slisno? Bos taka ovca in tam stal pol minute za prazen nic?

Ajajajaj.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

UganiKdo - Ne poznam nobenega, ki predpisov ne krši, ga ti? Je pa velika razlika, če nek predpis kršiš zavestno, varno, kot, če kršiš veliko pravil zato, ker ne veš, da sploh so, zaradi neznanja, nesposobnosti, psihofizičnega stanja (kar je vse kršenje pravil) in povzročaš nevarnost in prometne nesreče. Jaz ne počnem nič od tega, razen včasih malo hitrejšo vožnjo, ko je cesta prazna in vem, da mi vozilo to omogoča počet varno.
Sice pa norca, predpisi ne ustavijo, kar se vidi, ko vedno znova ustavljajo voznike, ki so jim že nekajkrat pobrali izpit in vozilo.

In tisti so praviloma najbolj pametni in najbolj se držijo predpisov, potem pa sprašujejo, kakšna je v določenih primerih prilagojena hitrost.

m0LN4r - Ob katerikoli uri, kjerkoli, čakam, če je rdeča luč ali na semaforju ali pred tunelom. Pri stop znakih pa res, le redko čisto ustavim, ustavim pa na točki vidnosti (malo naprej od znaka), da se prepričam, če lahko zapeljem v križišče. Tudi zeleno za pešce počakam, ne glede na promet in še takrat, ko se prižge, pogledam, če me vozniki vidijo in me imajo namen spustiti preko. To da imaš prednost, ti pri svetem Petru ne pomaga, da dobiš boljši sedež ali lepša krila.:'(
Delo krepa človeka

m0LN4r je izjavil:

facepalm je izjavil:

Ja sej kdo pa caka na rdeci ob enih zjutraj v recimo Murski, ko si edino vozilo na cesti v mestu takrat.
Lepo prosim, ni treba biti taka ovca.

Pa tudi pri vsakem stop znaku se ustavis, se pred znakom, kljub temu da 100% vidis 1 kilometer levo desno ne pelje ziva dusa?
Cakas na zeleno luc na semaforju za pesce, ko ves da ni nikjer nobenga avta niti vizualno niti slisno? Bos taka ovca in tam stal pol minute za prazen nic?

Ajajajaj.

Pa sej tudi cez dan, ce ocenim, da bodo tisti, ki so ravno dobili zeleno, startali pocasi, na hitro potegnem cez rdeco. Ce imajo dober avto pa sploh ni dileme. Dobre zavore pa se pazijo nanj bolj kot na svojega otroka.
Da bi pa ustavil na semaforju ali prehodu zgolj zaradi pescev? Njim je lazje se ustaviti, jajc za skocit pred avto pa nimajo. Ce me ne opazijo zanizam v 2. prestavo in gas, da se slisi motor.
/s

m0LN4r je izjavil:

Ja ce ti je tezava oceniti kje je neka zdrava meja, potem je boljse, da se ne premikas. Seveda je pa zelo neumno izpostavljati samo robne primere. Med crnim in belim je se veliko sivih odtenkov.

PS: Tut s traktorjem/mopedom se lahko ubijes pri 25kmh, kljub temu da je omejitev 50. In ne, nisem si izmislil. Jebiga ane, taksnim je potem kot pravim boljse, da se ne premikajo ali pa jih nekdo drug pelje.

Aha. Potem pa najbolje, da še policaji začnejo ocenjevati, kdaj nekdo vozi prehitro, prepočasi, preblizu, preveč zaspan, preveč pijan, preveč zadet, premalo zbran, ... Pač malo po sivinsko, kakor se bo kakšnemu policaju ob določenem času zazdelo.

Pa sej tudi cez dan, ce ocenim,
Jaz nisem govoril o tem ali ti ocenis ali ne, ampak ce nisi slep in vidis da v radiusu nekaj sto metrov ne vizualno niti slusno zaznati nikogar, si torej siguren in si potem pac ovca in cakas na nikogar. OK.
Jaz sem pa mislil, da ste vseeno krvavi pod kozo.

GupeM je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Aha. Potem pa najbolje, da še policaji začnejo ocenjevati, kdaj nekdo vozi prehitro, prepočasi, preblizu, preveč zaspan, preveč pijan, preveč zadet, premalo zbran, ... Pač malo po sivinsko, kakor se bo kakšnemu policaju ob določenem času zazdelo.
To nima nobene veze s policaji, ce se ti skockas pod omejitvijo. Vazno je da nisi divjak, ker si se drzal omejitve in imas ciste roke aneda.
Trade Republic 38MVDVXM

GupeM - Pričakuje se, da bodo za to skrbeli vozniki, policaji pridejo do tistih, ki se tega ne znajo držat, da popišejo škodo.
m0LN4r - Če povzroči nesrečo in so udeleženci poškodovani, nima čistih rok, če prav se deži omejitve.
Delo krepa človeka

Aha, ocenjevanje prilagojene hitrosti preko omejitve s strani voznika je v redu, ocenjevanje prilagojene hitrosti s strani policije pa ne? Mater ste dvolični. Tako kot solatko, ki se najprej pizdi na tiste, ki cincajo na cesti, sam pa na cesti z omejitvijo 70 vozi 20. Čeprav pred njim ni nikogar in se celo hvali kako rad vozi preko omejitve, ampak ne zato, da bi pridobil na času. Kar tako, ker lahko in ker ima majhnega.

Kakorkoli, temu ne bomo prišli do kraja. Tako da over and out, kar se tiče te teme.

GupeM - Voznik, ki zna ocent, koliko rabi za varno ustavit, je varen. Policija se ukvarja z oceno prometne nesreče in vzrokih zanjo in večinoma ugotovijo, da je en ali več voznikov vozilo z neprilagojeno hitrostjo (niti slučajno ne vedo ali je bila v okviru omejitve ali ne).
Idioti, ki ne vedo, kaj pomeni prilagojena hitrost ves čas vožnje pa postavljajo taka nesmiselna vprašanja.
Kako bi po tvoje, policist na oko, lahko ocenil ali voziš s prilagojeno hitrostjo ali ne, lahko samo ugotovi ali si prehiter ali oviraš prometni tok ali voziš v območju omejitve, v kakšnem stanju sta ti in tvoje vozilo, moraš pa vedet sam ali pa ne vozi, oziroma vozi po pravilih, do prvega karambola, potem boš vedel, da ne voziš s prilagojeno hitrostjo, če prav pod ali v območju omejitve.
Delo krepa človeka

Torej drzi, da v kolikor ne pride do nesrece ali izgube oblasti nad vozilom, ne moremo nikomur ocitat voznje z neprilagojeno hitrostjo?
Saj ne poznamo v kaksnem stanju je vozilo ter kaksne nadnaravne sposobnosti ima voznik.

Jaz sem pa mislil, da policaji pripisejo vzrok nesrece neprilagojeni hitrosti zgolj zato, ker ne morejo trditi koliksna je dejansko bila kaj sele ce je bila znotraj omejitve. Kot bi nekateri rekli.. je zgolj "birokratsko" pravilno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: facepalm ()

solatko je izjavil:

GupeM - Voznik, ki zna ocent, koliko rabi za varno ustavit, je varen. Policija se ukvarja z oceno prometne nesreče in vzrokih zanjo in večinoma ugotovijo, da je en ali več voznikov vozilo z neprilagojeno hitrostjo (niti slučajno ne vedo ali je bila v okviru omejitve ali ne).
Idioti, ki ne vedo, kaj pomeni prilagojena hitrost ves čas vožnje pa postavljajo taka nesmiselna vprašanja.
Kako bi po tvoje, policist na oko, lahko ocenil ali voziš s prilagojeno hitrostjo ali ne, lahko samo ugotovi ali si prehiter ali oviraš prometni tok ali voziš v območju omejitve, v kakšnem stanju sta ti in tvoje vozilo, moraš pa vedet sam ali pa ne vozi, oziroma vozi po pravilih, do prvega karambola, potem boš vedel, da ne voziš s prilagojeno hitrostjo, če prav pod ali v območju omejitve.

Točno to, kar je napisal facepalm. Zadnjič si trdil za osebka s posnetka, ki je vozil 240, da je to tipičen primer neprilagojene hitrosti.

Pa pojma nimaš, v kakšnem stanju je on in v kakšnem stanju njegovo vozilo. Če ima tvoje sposobnosti, bi lahko peljal še najmanj 100 km/h hitreje. Če ne drugje, pa po travniku.

Zdaj pa res over and out.

facepalm - Pri terminu prilagojena hitrost, ni pomembno, kakšna je, če poči, ni bila prilagojena, prekoračitve pa so druga kategorija, ki se ugotavlja s temu namenjenimi napravami.
GupeM - Razmere na cesti niso bile take, da bi varno ustavil, če bi mu na cestišče stopil pešec, kolesar, drugo vozilo iz stranske ceste, .... imel je samo srečo, da ni bilo nič.
V zakonu je samo en odstavek o prilagojeni hitrosti, ga nebi poiskal in si prebral, da nebi pisal kretenizmov po temah. Če meniš, da je bil model sposoben ustavit varno, v vsakem primeru, potem naj bo po tvoje. Jaz trdim, da karkoli bi takrat peišlo na cesto, bi se model razkantal za zmeraj.

Imaš pa malo višje link, kjer so policisti ujeli voznika pri 215, na prazni, suhi AC, glede na to, da je normalno ustavil, je vozil s prilagojeno hitrostjo, stalo pa ga je 600 polovička + 9 točk za cenejšo posodo v Mercatorju.;(
Delo krepa človeka

Aston_11 ::

solatko je izjavil:

Tudi s fičoti, ki so šli do 130
Skratka, enkrat psihopat, vedno psihopat. Je treba prehitevat, če ne nimaš jajc.

No bom pretiraval dalje, to make a point..
Kako ves, da voznik na videu ni profesionalni dirkac, ki vozi predelano vozilo s tezo pod 1t in keramicnimi zavorami?

Aston_11 - V 70-ih letih je bila primorka zasedena s kamioni tipa FAP in TAM, ki več kot 70 niso spravili na ravnem, v Črni kal pa med 5-15 in si rabil iz LJ na morje ali nazaj 3-4 ure, če nisi prehiteval.
In razloži zakaj psihopat? Nikoli nesreče, nikoli povzročil škarje, zaradi dveh, zapeljal na travnik, samo bebec lahko takemu vozniku reče psihopat.

Aston_11 - Kaj bi rad, da spremenim moje mnenje o bedaku, ki se po mestu vozi 240?
Poglej si dva primera prilagojene hitrosti (bosta draga) in enega, ki sploh ni vedel, da je na cesti in je peljal 204 z Mondeom, torej cegu na gas.

Policaji imajo dnevno akcije kasiranja, saj so ceste po deveti uri, praktično prazne in ja, se da varno peljat zelo hitro, je pa drago.
Delo krepa človeka

Kakor koli že, me tale saga o prilagojeni vožnji, dolga kar nekaj zadnjih strani, spominja na pesem "Kofa je bušna", glasbene skupine iz bivše Jugoslavije "7 mladih".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mirator ()

predi ::

solatko je izjavil:

Aston_11 - Kaj bi rad, da spremenim moje mnenje o bedaku, ki se po mestu vozi 240?
Poglej si dva primera prilagojene hitrosti (bosta draga) in enega, ki sploh ni vedel, da je na cesti in je peljal 204 z Mondeom, torej cegu na gas.

Policaji imajo dnevno akcije kasiranja, saj so ceste po deveti uri, praktično prazne in ja, se da varno peljat zelo hitro, je pa drago.
Glavno sporočilo članka si seveda spet ignoriral:

"Policisti znova in znova opozarjamo voznike, da spoštujejo cestno prometne predpise in vozijo svoja vozila po omejitvah hitrosti. Kljub opozorilom policisti še zmeraj ugotavljamo kršitve voznikov, ki huje kršijo cestno prometne predpise, s tem pa ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu. Neprilagojena hitrost je še zmeraj najpogostejši primarni vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami," so še zapisali na PU Maribor v sporočilu za javnost.

predi - Nikjer ne piše, da je problem prekoračitev hitrosti, temveč neprilagojena hitrost, torej vozniki na splošno vozijo hitreje, kot je njihova sposobnost varne zaustavitve in samo to je problem. Omejitev hitrosti ni varnostna, temveč politična kategorija, ni pa ta omejitev alfa in omega varnosti na cesti, temveč so to vedno bolj ali manj usposobljeni voziniki, tudi tisti na nujni vožnji.

Večina teh, ki jih na prazni cesti ujamejo pri visokih hitrostih, takrat, ko je prometa več, vozijo čisto normalno in jih je verjetno večina v prejšnjih časih brez kazni.
Dober avto, usposobljen voznik prazna cesta, moteči faktor je samo radar, z prometno varnostjo pa to nima veze, razen, seveda model, ki je vozil pijan.
Zakaj policistov ni nikoli na črnih točkah, vedno so tam, kjer vozniki lahko varno vozijo tudi hitreje in že leta ni bilo nesreč?
Delo krepa človeka

B34ST ::

https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/45-c...

Zdaj sem si pa res moral prebrat ta člen zakona o prilagojeni hitrosti.
Itak da nima nobene veze z administrativnimi omejitvami. Recimo lahko je bila prej omejitev 90, jo spremenijo na 50, čeprav ni nobenih sprememb na cesti ali v okolici.
Dejstvo je da 200 ne more biti nikoli prilagojena hitrost, ker se iz take hitrosti ne moreš ustavit, če zagledaš pešca. Edino če gre za dolgo prazno ravnino na AC, je to prilagojena hitrost. Mogoče tudi tistih 215 v omenjenem članku, ne moremo vedeti, ker ne poznamo vseh okoliščin. Lahko je 215 povsem varno, sploh če bi potegnil samo za 500m na prazni cesti in potem zmanjšal, lahko je ogrožanje varnosti vseh udeležencev na cesti.

Tako da ima prilagojena hitrost vsaj nekaj malega tudi z administrativno omejitvijo. Če je spremenjena tako radikalno, kot iz 90 na 50, pa vsaj s tisto staro omejitvijo.
Tako da če bi se šel prilagojeno hitrost, bi lahko glede na vidljivost naprej in strani potegnil tudi na 110 (nima veze omejitev 50 ali 90, če ne gre cesta ravno čez mesto ali vas oz. so ob cesti hiše, recimo 50 imaš lahko že 500m pred prvo hišo) in jo ohranil dokler imaš tako preglednost, čim se pa preglednost manjša zaradi prihajajočega ovinka ali pa se bližaš stranski cesti, boš pa zmanjšal.
Drug primer, če imaš izven naselja lepo odprto cesto kjer vidiš 500m naprej in imaš pri strani samo travnike, se mi zdi 140 tudi prilagojena hitrost, ker lahko iz take hitrosti pravočasno zmanjšaš na bolj družbeno sprejemljivih 90. Če nadaljuješ s tako hitrostjo tudi mimo priključkov do hiš, je pa že nevarna vožnja. Tukaj na ST si pa takoj ko omeniš 140 označen za psihopata, čeprav ne narediš tistega drugega.

Tukaj bi lahko lapal še v 3 dni, itak da je varna vožnja edino 50 po naseljih in 90 izven, to vem še jaz, ki sem tukaj označen za psihopata. Tista prej opisana prilagojena vožnja se jo bo malokdo lahko tako dosledno držal, valda če ti enkrat začneš voziti tako hitro, da boš slejkoprej tudi tam kjer to ni pametno.
i5-10600K | NH-D14 | MSI MAG Z490 TOMAHAWK | F4-3200C14D-16GVR @4000C14
ASUS DUAL RTX 3070 | ADATA XPG SX8200 Pro 2TB | 870 QVO 8TB | 2x WD Blue 4TB
Corsair 600T | Corsair AX760 | G413 | G403 | HP Pavilion Gaming 32

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: B34ST ()

Tipicen primer v Sloveniji je nesreca pod omejitvijo, tisto kar pa pride v medije /medijski pomp so izjeme, se zgodi na vsake tolko na 2-3 mesce. Vprasajte zavarovalnice.

Bile bi omejitve visje, na dolocenih odsekih AC brez omejitve, pa vec nebi bilo zanimivo, ampak ja razumem za vas je to senzacija, kot prestopno leto.

PS: Ampak vazno je, se vedno, da vam rajsi proizvajajo nove table, kot nov asfalt in sirse ceste. Vi pa se branite to, desetletja in se naprej.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

ja, bedakov, ki verjamejo v logiko, da so alkoholizirani vozniki bolj varni, ker povzročijo manj nesreč od treznih, se tudi na tem forumu ne manjka.

Nene, povsem napacno si razlagas zadevo. Pod omejitvijo se lahko vozis alkoholiziran ali ne.

Vi pravite, da pri "nonstop" voznji pod omejitvijo si prakticno avtomatsko Super sofer in se ti ne more nic zgodit, ampak ce se slucajno kaj zgodi na dnevni ravni v Sloveniji, to seveda ne pride na prvo stran medijev, ker se je vozil prepocasi.

Kdo bo to sploh kliknil.

In kot sem rekel, ocitno nekateri tu niste krvavi pod kozo in se vsake _butaste_ signalizacije, drzite v cisto vsakem butastem primeru.
To ste tisti trdi soferji, ki v dani situaciji ne veste odreagirat, zmrznete za volanom. Al pa ste nesposobni prehitevati tovornjake in delate nepotrebne kolone.
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

Nene, povsem napacno si razlagas zadevo. Pod omejitvijo se lahko vozis alkoholiziran ali ne.

Vi pravite, da pri "nonstop" voznji pod omejitvijo si prakticno avtomatsko Super sofer in se ti ne more nic zgodit, ampak ce se slucajno kaj zgodi na dnevni ravni v Sloveniji, to seveda ne pride na prvo stran medijev, ker se je vozil prepocasi.

Kdo bo to sploh kliknil.

In kot sem rekel, ocitno nekateri tu niste krvavi pod kozo in se vsake _butaste_ signalizacije, drzite v cisto vsakem butastem primeru.
To ste tisti trdi soferji, ki v dani situaciji ne veste odreagirat, zmrznete za volanom. Al pa ste nesposobni prehitevati tovornjake in delate nepotrebne kolone.

Mi samo zagovarjamo, da je voznja po omejitvah vedno varnejsa od voznje preko omejitve ter, da so posledice nesrece vedno hujse pri visjih hitrostih.
Se nihce mi pa ni odgovoril na vprasanje zakaj bi kdorkoli kadarkoli krsil omejitev hitrosti.
En racionalen razlog rabim, pa vas neham "trollat". In ne, to predalckanje in izmisljanje, da tisti ki vozimo znotraj omejitvev smo avtomatsko manj previdni, manj izkuseni, z neizpravnimi vozili, s slabsimi refleksi.. ne pije vode.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: facepalm ()

UganiKdo - Spet sanjaš? Kje si pobral ta podatek, razen v tvoji zakajeni glavi? Tretina prometnih nesreč, približno, je posledica zblojenih glav, zaradi psihoaktivnih substanc, ko si že tako pameten, pa daj realen podatke, koliko je nesreč zaradi prekoračitve hitrosti, brez dodatkov (prehitevanje strnjene, počasne kolone, alkohola, mamil, samo prekoračitev omejitve, v normalnih razmerah).
Ko nimaš pametnega argumenta, potegneš iz riti varnost alikoholiziranih voznikov, bravo!

facepalm - Vprašaj proizvajalce avtomobilov, zakaj prodajajo hitrejše avte, kot so omejitve! Tudi pametnega razloga ni, razen inkasantskega, da je na odprti, dobro vidni cesti, s hišami od nje umeknjenimi 100m+, pločnikom in kolesarsko stezo, omejitev 50 ali 60.
V normalnem prometu, normalni vozniki ne vozijo veliko hitreje, kot je omejitev, ko pa je cesta prazna pa na določenih odsekih (kjer vidijo dovolj daleč) malo bolj pohodijo gas. Razlog je enostaven, imajo boljši občutek pri hitrejši vožnji, skratka užitek).

Mi pa zagovarjamo tezo po kateri je bolj varen voznik tisti, ki bolje obvlada prometne zakonitosti, kot tisti, ki se strogo drži pravil, ki jih pozna, uporablja naprave, ki ga motijo pri koncentraciji, ne obvlada vozila, ne spremlja dogajanja v ogledalih, ne daje smerokazov, ne vzdržuje (vedno) varnostne razdalje, ne prilagaja hitrosti razmeram na cesti, vozi pod vplivom opojnih substanc,......

Pa mi povej en racionalen razlog po katerem je prekoračitev hitrosti (na prazni cesti izven naselja), bolj ali manj nevarno, kot nespoštovanje drugih predpisov, pri vožnji v omejitvi! Večina nesreč se zgodi v območju omejitve, zaradi neprilagojene hitrosti, ne zaradi prekoračitve omejitve!!!!!!!!!!!!!!!!!
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

UganiKdo - Spet sanjaš? Kje si pobral ta podatek, razen v tvoji zakajeni glavi? Tretina prometnih nesreč, približno, je posledica zblojenih glav, zaradi psihoaktivnih substanc, ko si že tako pameten, pa daj realen podatke, koliko je nesreč zaradi prekoračitve hitrosti, brez dodatkov (prehitevanje strnjene, počasne kolone, alkohola, mamil, samo prekoračitev omejitve, v normalnih razmerah).
Ko nimaš pametnega argumenta, potegneš iz riti varnost alikoholiziranih voznikov, bravo!

facepalm - Vprašaj proizvajalce avtomobilov, zakaj prodajajo hitrejše avte, kot so omejitve! Tudi pametnega razloga ni, razen inkasantskega, da je na odprti, dobro vidni cesti, s hišami od nje umeknjenimi 100m+, pločnikom in kolesarsko stezo, omejitev 50 ali 60.
V normalnem prometu, normalni vozniki ne vozijo veliko hitreje, kot je omejitev, ko pa je cesta prazna pa na določenih odsekih (kjer vidijo dovolj daleč) malo bolj pohodijo gas. Razlog je enostaven, imajo boljši občutek pri hitrejši vožnji, skratka užitek).

Mi pa zagovarjamo tezo po kateri je bolj varen voznik tisti, ki bolje obvlada prometne zakonitosti, kot tisti, ki se strogo drži pravil, ki jih pozna, uporablja naprave, ki ga motijo pri koncentraciji, ne obvlada vozila, ne spremlja dogajanja v ogledalih, ne daje smerokazov, ne vzdržuje (vedno) varnostne razdalje, ne prilagaja hitrosti razmeram na cesti, vozi pod vplivom opojnih substanc,......

Pa mi povej en racionalen razlog po katerem je prekoračitev hitrosti (na prazni cesti izven naselja), bolj ali manj nevarno, kot nespoštovanje drugih predpisov, pri vožnji v omejitvi! Večina nesreč se zgodi v območju omejitve, zaradi neprilagojene hitrosti, ne zaradi prekoračitve omejitve!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ne bom ti ga povedal, ker ga ni. Tako kot ni racionalnega razloga zakaj bi vozil nad omejitvijo.
Jaz vozim 99% casa znotraj omejitve. Vozim s prilagijeno hitrostjo, pozoren na cesto in okolico. Sem uvideven do ostalih soudelezencev v prometu, ne uporabljam telefona niti kalkulatorja. Poleg tega sem se profesionalni voznik.
In se zmeraj cakam na racionalni odgovor zakaj ni kdorkoli in kadarkoli vozil preko omejitve.
No sedaj me se zanima zakaj smo vzorni vozniki (oz taki ki se trudimo to biti - vsi delamo napake) s strani cestnih drkacev, smatrani kot nesposobni?

ko boš v svoji demenci razumel, da se večina nesreč ugodi v okviru dovoljene hitrosti, zato, ker se velika večina prometa giblje znotraj omejitev hitrosti, boš vsaj eno neumnost manj prodajal na forumu.

In v prodajanju blodenj še vedno ne razumeš, da je voznik, ki obvlada prometne zakonitosti in vozi po predpisih še bistveno bolj varen, kar ti nekateri neuspešno dopovedujeoj že 150 strani. Za vožnjo nad omejitvami preprosto ni racionalnega razloga, niti opravičila.

B34ST ::

facepalm je izjavil:

Se nihce mi pa ni odgovoril na vprasanje zakaj bi kdorkoli kadarkoli krsil omejitev hitrosti.
En racionalen razlog rabim, pa vas neham "trollat". In ne, to predalckanje in izmisljanje, da tisti ki vozimo znotraj omejitvev smo avtomatsko manj previdni, manj izkuseni, z neizpravnimi vozili, s slabsimi refleksi.. ne pije vode.

A tisti moj primer kjer sta šla 2 tovornjaka v klanec 20 km/h ni dovolj dober razlog, da ju prehitiš pa čeprav je zakonska omejitev 50 in jo boš najbrž moral prekoračit? Na ravnini kjer sem prehiteval sta sicer vozila naprej skorajda 50, ker se je cesta že izravnala, ampak je bil še en klanec naprej, vsak pameten bi prehitel, ampak dejstvo je da nisem videl še enega da dejansko bi.
Iz 20 bi začeli skoraj vsi prehitevat, ampak vemo kako taka prehitevanja izgledajo, premalo odločno ali tik pred ovinki, zato tudi bolje da taki ne prehitevajo 50-90.
Če ju prehitiš, kakšna je najbolj varna hitrost? Dejstvo je da 200 ni nobene potrebe iti, tudi če bi imel supercar s 6s do 200, ker se pri takih pospeških verjetno hitro zmotiš. Da bi se pa med prehitevanjem ustavil pri 70 pa samo po nepotrebnem ogrožaš nasproti vozeče. Se pravi 90 je še najbolj primerna hitrost, pa da imaš avto ki jo doseže v doglednem času 5s. Pa pustimo 2 tovornjaka, enega se da na 200m ravnini brez problema z vsakim avtom, če nima ravno 20s do 100 pa če ni klanca.
Levi pas smo obdelali, tukaj ne boš nobenga ogrožal, če pospešiš takrat ko se prepričaš da je prosto ter pospešiš odločno. Kakšna je pa verjetnost da ravno med tem prehitevanjem uleti pešec čez cesto, pazi to, direkt pred tovornjak mimo katerega po neki sreči še pride in potem ravno pred tvoj avto. Verjetnost je nična, ker to bi bil lahko samo Superman, drugače jaz ne bi prehiteval.
Kakorkoli pogledaš nisi ti prehitevajoči nič bolj nevaren že od samih tovornjakov, ker če bi kdo teoretično tako skočil čez cesto, v praksi gre bolj za srne kot ljudi, bi jim bil nevaren že sam tovornjak, ti med prehitevanjem tudi če imaš začasno noter 90 namesto 50, ne boš dosti bolj nevaren tem srnam kot pa so že vozeči na desnem pasu. Itak da je večja verjetnost da kakšno zbiješ kot pa če bi vozil na primerni varnostni razdalji za tovornjakom, ampak ena meja kdaj začet prehitevat pa mora bit, kaj pa če bi tovornjak vozil 20, to bi pa vsak prehitel, mislim da tudi iz 50 je še sprejemljivo, če po prehitevanju zmanjšaš nazaj.
Itak da ne grem prehitevat 90 na 50 sredi vasi ali mesta, omejitve 50 so tudi drugje.

Glede izkušenosti, boš rekel da ti bolje znaš prehitet kot pa jaz, ki to prakticiram vsakodnevno? Sem skoraj siguren da spadaš med tiste katere sem že opisal kako prehitevajo. Zna biti da je kdo skriti talent, ampak praksa je bila pa vedno praksa.
i5-10600K | NH-D14 | MSI MAG Z490 TOMAHAWK | F4-3200C14D-16GVR @4000C14
ASUS DUAL RTX 3070 | ADATA XPG SX8200 Pro 2TB | 870 QVO 8TB | 2x WD Blue 4TB
Corsair 600T | Corsair AX760 | G413 | G403 | HP Pavilion Gaming 32

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: B34ST ()

predi ::

facepalm je izjavil:

Jaz bi to storil samo v izredni situaciji. Recimo na cesti z dvema pasovoma, nasprotni pas poln vozil, pred mano nikogar, za mano pa reševalno vozilo na nujni vožnji. Takrat bi stisnil po gasu in tudi ostal prehiter, ne glede na radar vmes, dokler se ne bi nekje lahko umaknil. V normalnih pogojih tak razlog ne obstaja, tudi če se na trepalnice postaviš. Seveda tipični Balkanec vedno vozi pod pretvezo izrednih razmer, da lahko opraviči svojo nesposobnost.

Takole za intermeco,zadnjič sem dobil lepo fotko svojega avtomobila s priloženo položnico. Dobil me je radar, ko sem prekoračil dovoljeno hitrost 40 km/h, jaz pa sem vozil 56 km/h. Prehitro pa sem peljal povsem podzavestno, saj sem za radar vedel, vedel tudi kakšna je omejitev pa se mi je vseeno zgodilo. Ujel me je na odseku, kjer je bila ravna cesta, nobenega priključka, širok pločnik brez pešcev in to samo za trenutek. Prišel sem namreč iz rondoja s hitrostjo ca 30 km/h in nekoliko pospešil (pa ne sunkovito) in tudi enako zmanjšal hitrost, ko sem se zavedel, da sem prehiter (prehitra vožnja je bila na odseku manjšem od 50 m). Žal je za mene bilo prepozno. Ampak prekršek sem naredil in globo pač plačal pa mislim, da sem si prislužil tudi nekaj pik. Nisem pa zaradi tega vozil neprilagojeno, niti nisem nikogar ogrožal in včasih je bila tam omejitev 60 km/h.

facepalm - Kje si pa to trditev, da ste nesposobni, pobral? Vsak, ki vozi tako, kot si naštel, je dober voznik, če se le pravi čas umikaš hitrejšim in jih ne izsiljuješ, ko hočeš prehitevat na AC.
Nekateri so čisto zadovoljni s hitrostjo, ki jo nudi konjska vprega, nekatri pa uživajo v večjih brzinah, ljudje pač nismo enaki. Mimo grede, najhujši so vozniki srednje starih kombijev (profesionalni vozniki), ki velikokrat izzivajo usodo z vožnjami, ki tudi slučajno niso prilagojene stanju njihovih vozil (150,160+).

UganiKdo - Seveda boš definiral, v čem je varnejši od tistega, ki na prazni cesti požene malo hitreje, glede na stanje prometa, osebno počutje in stanje vozila? Divjaki niso v tej kategoriji in sem prvi zato, da se jih odstrani s cest za vedno.
Delo krepa človeka

Najboljs bi bilo, da v Sloveniji vse avte omejimo na tocno 130 in maksimalno 60 konjev.
Saj ni nobenga racionalnega razloga zakaj bi rabil vec kot to.
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

Najboljs bi bilo, da v Sloveniji vse avte omejimo na tocno 130 in maksimalno 60 konjev.

Komot, le za ohranjanje 130kmph (razni klanci po AC) bi potreboval malo vec kot 60hp. Dajmo rect 100hp/t, 100Nm/t je vrh glave.

UganiKdo - Seveda boš definiral, v čem je varnejši od tistega, ki na prazni cesti požene malo hitreje, glede na stanje prometa, osebno počutje in stanje vozila? Divjaki niso v tej kategoriji in sem prvi zato, da se jih odstrani s cest za vedno.

Če v svoji demenci nisi sposoben razumet zakaj je 90 km/h bolj varno od 100 km/h in 50 km/h od 60 km/h, potem tudi ponovno obiskovanje osnovne šole ne bo pomagalo razčistiti osnovnih fizikalnih pojmov.

m0LN4r je izjavil:

Kdo pa trdi, da obstaja racionalen razlog zakaj imajo osebni avtomobili 200 in več kw, ter končne hitrosti nad 200 km/h?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: UganiKdo ()

Ker v tej temi gre, vsaj kar precej zadnjih strani, razen nekaterih prebliskov, predvsem za prefinjene provokacije @solatka in komentarje gorečih pravičnikov, predlagam zaklep. Preprosto ni novih idej.
Tema je sicer zanimiva in lahko skoraj vsak dan postreže z novimi primeri talentov, zato bi mogoče res začeli s kakšno drugo podobno temo. Naj bi pa v teh novih temah res obdelovali oz. komentirali resnične dogodke.

Da spremenimo temo

https://vimeo.com/475341221

techfreak :) ::

Kje je pa problem? Saj ni nobenega oviral, ter je peljal s prilagojeno hitrostjo.

shadeX ::

GupeM je izjavil:

Da spremenimo temo

https://vimeo.com/475341221

Prijavit kretena.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shadeX ()
««
154 / 309
»»