Forum » Na cesti » "Talenti" na slovenskih cestah
"Talenti" na slovenskih cestah
Temo vidijo: vsi
delavec44 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
zakaj je 3 stop lampa na vozilu zadaj?
Da te moti ko voziš.
Da padeš tehnični, če crkne.
predi ::
Ampak. Tudi sam priznam, da me je včeraj stiskalo pri srcu, ko sem peljal mimo Slovenske Bistrice v smeri MB. Tam je zdaj 40 na ravnem odseku, ki je dolg vsaj kilometer. Med pasovoma je polna črta, z desne strani je visoka betonska ograja. Razumem, da dajo na šikano 40, ker je oster dvojni ovinek, ampak da je po tem še dolga ravnina do prvega gradbiščnega priključka pa je naravnost mučno, sploh ker večina naroda tega ne je*e 5 posto. Dobesedno imaš občutek, kot da je nekdo spet pozabil postavit signalizacijo. Točno na tem mestu sta par tednov nazaj manjkala ponovljena znaka takoj za priključkom za "jug". Sem šel gledat posnetke in ju ni bilo. Vsaj 500 m po priključku je bila torej omejitev 130 čez gradbišče, kjer bi zelo očitno moralo biti 60. Zdaj je malo za priključkom promet speljan na nasprotno polovico AC, so pa manjkajoči par znakov dodali.Vseeno kje se voziš. Najprej moraš vozit tako kot se vozi tam kjer si, to vidiš pri ostalih. Če se vozi cela kolona dokler ti oko seže 100, se moraš tudi ti toliko vozit. Ali je omejitev 60 ali 160 je čisto vseeno.Nope. Če se vozi cela kolona 100 in je tam omejitev 60, se bo od mene nazaj pač kolona peljala 60. Če je tako po zakonu...

WizzardOfOZ ::
Vklopiš tempomat in nastaviš na 40km/h, pa daš dobro muziko na radio in se pač odpelješ "dogodivščinam" naproti.
Jaz bi na vse take odseke na 100 ali 200m postavil radarje. Slovenca pač boli smao ko ga po denarnici udariš. Pa plačujte za nesposobnost voziti po omejitvi.
Pa je vseeno ali je življenjska ali neživljenjska. Uradno je postavljena. Pišite pritožbe, pa naj debili, ki so neživljenjske omejitve postavili, izgubijo službe, ker so nesposobni. Ne da se taki svaljkajo po dobro plačanih službah.
Jaz bi na vse take odseke na 100 ali 200m postavil radarje. Slovenca pač boli smao ko ga po denarnici udariš. Pa plačujte za nesposobnost voziti po omejitvi.
Pa je vseeno ali je življenjska ali neživljenjska. Uradno je postavljena. Pišite pritožbe, pa naj debili, ki so neživljenjske omejitve postavili, izgubijo službe, ker so nesposobni. Ne da se taki svaljkajo po dobro plačanih službah.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
IgorCardanof ::
Ampak. Tudi sam priznam, da me je včeraj stiskalo pri srcu, ko sem peljal mimo Slovenske Bistrice v smeri MB. Tam je zdaj 40 na ravnem odseku, ki je dolg vsaj kilometer. Med pasovoma je polna črta, z desne strani je visoka betonska ograja. Razumem, da dajo na šikano 40, ker je oster dvojni ovinek, ampak da je po tem še dolga ravnina do prvega gradbiščnega priključka pa je naravnost mučno, sploh ker večina naroda tega ne je*e 5 posto. Dobesedno imaš občutek, kot da je nekdo spet pozabil postavit signalizacijo. Točno na tem mestu sta par tednov nazaj manjkala ponovljena znaka takoj za priključkom za "jug". Sem šel gledat posnetke in ju ni bilo. Vsaj 500 m po priključku je bila torej omejitev 130 čez gradbišče, kjer bi zelo očitno moralo biti 60. Zdaj je malo za priključkom promet speljan na nasprotno polovico AC, so pa manjkajoči par znakov dodali.Vseeno kje se voziš. Najprej moraš vozit tako kot se vozi tam kjer si, to vidiš pri ostalih. Če se vozi cela kolona dokler ti oko seže 100, se moraš tudi ti toliko vozit. Ali je omejitev 60 ali 160 je čisto vseeno.Nope. Če se vozi cela kolona 100 in je tam omejitev 60, se bo od mene nazaj pač kolona peljala 60. Če je tako po zakonu...
Tudi mislim da malo pred Celjem je tudi en odsek, kjer je cesta že povsem obnovljena, pa imajo še zmeraj omejitev 80 gor. Te prav jebejo v glavo. Potem se pa čudijo, ko folk ne šmira omejitev, ko jih pa taki mongloidi postavljajo.
Vožnja do Zadra in nazaj mi je pa dala vedt, da tudi na Hrvaškem te omejitve dajo tko malo za foro. Dajmo sedaj malo 80, malo 100, pa nazaj 130, pa potem 80. Imaš pa ravno novo avtocesto.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.

Pithlit ::
IgorCardanof je izjavil:
Tudi mislim da malo pred Celjem je tudi en odsek, kjer je cesta že povsem obnovljena, pa imajo še zmeraj omejitev 80 gor. Te prav jebejo v glavo. Potem se pa čudijo, ko folk ne šmira omejitev, ko jih pa taki mongloidi postavljajo.
Vožnja do Zadra in nazaj mi je pa dala vedt, da tudi na Hrvaškem te omejitve dajo tko malo za foro. Dajmo sedaj malo 80, malo 100, pa nazaj 130, pa potem 80. Imaš pa ravno novo avtocesto.
Kontrast: maš pa po Avstriji ceste široke za avto in pol (brez sredinske črte) z omejitvijo 100km/h direkt skoz komplet vasi - zraven pa table "pazi pešci" "pazi šola" "otroci na cesti"... In se vprašaš kdo je bolj nor.
Life is as complicated as we make it...

WizzardOfOZ ::
Kontrast: maš pa po Avstriji ceste široke za avto in pol (brez sredinske črte) z omejitvijo 100km/h direkt skoz komplet vasi - zraven pa table "pazi pešci" "pazi šola" "otroci na cesti"... In se vprašaš kdo je bolj nor.
Skozi vasi ravno ne, med dvema vasema pa. Večina vasi ima omejitve. Redke so brez. 50km/h čez dan in ponoči, da ni hrupa, 30km/h.
Katera vas v avstriji pa nima omejitve (oziroma je po tvoje omejitev 100km/h - pa glej da te policaji ne dobijo, ker gre avto zarad 100% čez omejitev komot v prešo (na tvoje stroške))?
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
GupeM ::
Pa imajo vseeno manj smrtnih žrtev kot mi.
Pa ti vedno lažeš, ali samo kadar ti ustreza?
Lestvica držav s številom smrtnih žrtev na milijon prebivalcev:
Srbija (74)
Bolgarija (71)
Romunija (68)
Hrvaška (67)
Latvija (63)
Portugalska (55)
Grčija (50)
Italija (49)
Francija (49)
Litva (48)
Madžarska (48)
Ciper (46)
Poljska (45)
Avstrija (44)
Češka (44)
Slovenija (43)
Nizozemska (42)
Slovaška (42)
Luksemburg (40)
Belgija (37)
Malta (37)
Španija (36)
Finska (34)
Irska (34)
Nemčija (34)
Estonija (31)
Švica (24)
Danska (23)
Združeno kraljestvo (23)
Švedska (19)
Norveška (19)
PS: podatki za 2025.
predi ::
Tudi med letoma 2022 in 2024 smo imeli v primerjavi z Avstrijci manj smrtnih žrtev na cestah na milijon prebivalcev. So pa nasploh to zelo podobne številke in nobena od držav ne bi smela biti pretirano zadovoljna z njimi. Švedska recimo konsistentno dosega tam nekje 20 na leto že od 2019. 44 in 43 so rookie numbers. Balkan pač.

Kretencr ::
Če bi bli pametni bi kamione "zvezali" da bi bili kot vlak. Vsi ista hitrost, vsi na isti razdalji, ki jo uravnava radar, prepovedano vrivanje avtov vmes. Prihranek bi bil kar velik, pri gorivu in pri utrujenosti šoferjev, ker dejansko bi vozil samo prvi.
Zakaj vezava? Naložiš enega na drugega po 10 v višino.
Pa imajo vseeno manj smrtnih žrtev kot mi.
Pa ti vedno lažeš, ali samo kadar ti ustreza?
Lestvica držav s številom smrtnih žrtev na milijon prebivalcev:
Srbija (74)
Bolgarija (71)
Romunija (68)
Hrvaška (67)
Latvija (63)
Portugalska (55)
Grčija (50)
Italija (49)
Francija (49)
Litva (48)
Madžarska (48)
Ciper (46)
Poljska (45)
Avstrija (44)
Češka (44)
Slovenija (43)
Nizozemska (42)
Slovaška (42)
Luksemburg (40)
Belgija (37)
Malta (37)
Španija (36)
Finska (34)
Irska (34)
Nemčija (34)
Estonija (31)
Švica (24)
Danska (23)
Združeno kraljestvo (23)
Švedska (19)
Norveška (19)
PS: podatki za 2025.
Pa si ti vedno tečen ali le ko imaš PMS? Menda nisem govoril le za eno leto, madona.
Povprečno letno število smrtnih žrtev na cestah na milijon prebivalcev v obdobju zadnjih 10 let (2015–2024):
Slovenija: ~47,2 žrtve / mil. prebivalcev
Avstrija: ~44,8 žrtve / mil. prebivalcev
Povprečje EU: ~45,8 žrtve / mil. prebivalcev
2025 začasni podatki: Slovenija 44 Avstrija 43 (torej ravno obratno kot ti pišeš)
Pa tudi če bi bilo enako, nimajo jih več zaradi višjih omejitev.
ps. Za ostala laganja boš pa našel dokaze. Sigurno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
ZveeZ ::
Tudi med letoma 2022 in 2024 smo imeli v primerjavi z Avstrijci manj smrtnih žrtev na cestah na milijon prebivalcev. So pa nasploh to zelo podobne številke in nobena od držav ne bi smela biti pretirano zadovoljna z njimi. Švedska recimo konsistentno dosega tam nekje 20 na leto že od 2019. 44 in 43 so rookie numbers. Balkan pač.
Moremo pa poudariti da imamo mi ogromno tranzitnega prometa v mali 2mio drzavici.
c23po ::
Delavec, obdobje za povprečje lahko izbereš poljubno. Recimo med 1945 in 1965 smo tolkli Avstrijce do nog. Pri nas je bilo 0 na milijon.
Računalniki nimajo spominov.
Je izjavil doktor ekonomskih ved ...
Sedaj pa bodimo resni: statistika se uporablja za merjenje učinkov ukrepov. Podatki izpred desetletja ne morejo kazati sprememb, razen če nočeš čakati dve desetletji, da se spremeba statistično pokaže. Za ta pojav je leto popolnoma ustrezno obdobje.
Sedaj pa bodimo resni: statistika se uporablja za merjenje učinkov ukrepov. Podatki izpred desetletja ne morejo kazati sprememb, razen če nočeš čakati dve desetletji, da se spremeba statistično pokaže. Za ta pojav je leto popolnoma ustrezno obdobje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c23po ()
Vidim da brez ad-hominem napadov ne gre. Če ne pomaga, si pa kaj izmislite. Tudi to kdo kar naprej laže je kar jasno brez dokazov. Ali pa kdo je doktor.
Tle maš statistiko, pa poglej kdo se je v % bolj poslabšal.
Podatki za leto 2025 so naslednji:
Slovenija: 93 smrtnih žrtev
Preračunano na prebivalce: 44 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev
Opomba: To pomeni 37-% porast glede na leto 2024 (ko je umrlo 68 ljudi oziroma 32/milijon). Julij 2025 je bil s 25 žrtvami celo najbolj tragičen mesec v zadnjem desetletju.
Avstrija: 403 smrtne žrtve (Statistik Austria / ÖAMTC)
Preračunano na prebivalce (ob ~9,15 mil. prebivalcev): 44 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev
Opomba: Tudi v Avstriji se je število žrtev opazno zvišalo — za približno 15 % glede na leto 2024 (ko so imeli 351 žrtev oz. 38/milijon).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
GupeM ::
Pa si ti vedno tečen ali le ko imaš PMS?
Vedno. PMS-a nimam.
Ja, če vzameš zadnjih 10 let je Slovenija res slabša. Če vzameš zadnjih 5 let, sta izenačeni, če pa zadnje 4, je pa Slovenija krepko spredaj. Mogoče je razlog v tem, da vsepovsod nižajo omejitve in da so dali redarjem v roke radarje. Ugibam.
Kakšni so pa tvoji viri, da lahko trdiš, da jih sigurno nimajo več zaradi višjih omejitev?
So jih imeli, pa smo jih s 37-% skokom ujeli. Pač ti radarji in nižanje omejitev pri nas zgleda.
Legon ::
Vidim da brez ad-hominem napadov ne gre. Če ne pomaga, si pa kaj izmislite. Tudi to kdo kar naprej laže je kar jasno brez dokazov. Ali pa kdo je doktor.
Tle maš statistiko, pa poglej kdo se je v % bolj poslabšal.
Podatki za leto 2025 so naslednji:
Slovenija: 93 smrtnih žrtev
Preračunano na prebivalce: 44 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev
Opomba: To pomeni 37-% porast glede na leto 2024 (ko je umrlo 68 ljudi oziroma 32/milijon). Julij 2025 je bil s 25 žrtvami celo najbolj tragičen mesec v zadnjem desetletju.
Avstrija: 403 smrtne žrtve (Statistik Austria / ÖAMTC)
Preračunano na prebivalce (ob ~9,15 mil. prebivalcev): 44 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev
Opomba: Tudi v Avstriji se je število žrtev opazno zvišalo — za približno 15 % glede na leto 2024 (ko so imeli 351 žrtev oz. 38/milijon).
Torej smo sedaj zakljucili z neumnostjo, da je med avstrijo in slovenijo omemebe vredna razlika v prometni varnosti?

WizzardOfOZ je izjavil:
Skozi vasi ravno ne, med dvema vasema pa. Večina vasi ima omejitve. Redke so brez. 50km/h čez dan in ponoči, da ni hrupa, 30km/h.
Katera vas v avstriji pa nima omejitve (oziroma je po tvoje omejitev 100km/h - pa glej da te policaji ne dobijo, ker gre avto zarad 100% čez omejitev komot v prešo (na tvoje stroške))?
Zadnje dva tedna so po teh cestah preganjam. Hiše levo in desno... omejitev 100. Je pa res da ni znaka za naselje. Tko da ja, tehnično ni vas.
Rahlo bizarna situacija za moje pojme. Pa nisem kar 100 pičila skozi (70 pa ja).
... Kakorkoli ga izbereš je eno leto premalo za neko statistiko.
... Tle maš statistiko, pa poglej kdo se je v % bolj poslabšal.
Podatki za leto 2025 so naslednji: ...
A sedaj so naenkrat podatki za eno leto relevantni?
MrStein ::
Ne vprašam se. Vem.
Zadnje dva tedna so po teh cestah preganjam. Hiše levo in desno... omejitev 100. Je pa res da ni znaka za naselje. Tko da ja, tehnično ni vas.
Saj to je pri nas enako, le da je omejitev 90 namesto 100.
Torej: tu ni razlik
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()

Ne vprašam se. Vem.
Saj to je pri nas enako, le da je omejitev 90 namesto 100.
Torej: tu ni razlik
Ne vem kje se ti voziš ampak jaz pri nas ne poznam takih primerov. Raje dajo tablo pol kilometra pred prvo bajto na desni.
Za avstrijske se pa prek street view lahko virtualno prevozite po 111 in 85 (za te vem na pamet)...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
enavlaka ::
Če je omejitev 100 ne pomeni, da moraš tiščat 100 mimo.
Naselja, otroci in ostale ovire zahtevajo od voznika, da hitrost prilagodi razmeram.
Naselja, otroci in ostale ovire zahtevajo od voznika, da hitrost prilagodi razmeram.
MrStein ::
Ne vem kje se ti voziš ampak jaz pri nas ne poznam takih primerov. Raje dajo tablo pol kilometra pred prvo bajto na desni.
Če ti ne poznaš, potem ne obstaja.
Case closed.
Motiti se je človeško.

Če ti ne poznaš, potem ne obstaja.
Case closed.
Oh what a burn... Ško da jaz že v štartu povem da ne vem kje se voziš.
Lahko pa podaš primer. Ni probleme, gromo virtualno skozi tako vas.
Če je omejitev 100 ne pomeni, da moraš tiščat 100 mimo.
Ma ne? A res? A tko kot sem jaz povedala? Hvala.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
Mogoče res ni 90 ali 110 skozi naselje (čeprav sumim, da tega tudi v Avstriji ne dovolijo, glede na to kako so pasji na avtocestah), pa tudi pri nas nismo čisto nedolžni. Ali pa tukaj kjer je omejitev 70 samo v eni smeri, v drugi pa 90 .
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c23po ()