» »

možgani in temperatura

možgani in temperatura

Vesoljc ::

danes se mi je porajalo eno vprašanje:
kako se obnašajo (človeški) možgani ob dolečeni temperaturi? ali je teh 30-40C, ki jih imajo, optimalno? kaj se zgodi če jim dvignemo/spustimo temperaturo (območje samo 0-100C :\ ????)?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Fury ::

hehe nad 40°c je ze kriza in kar kmalu crknes. nad 50°c pa ze beljakovine and stuff koagulirajo.. tko da se mal zamisli :)

pod nekje 33°c pa tut ze gres blizu smrti :)

ce se ne ves, so cloveski mozgani skos na eni lepi udobni temperaturi, ki se NIKAKOR NE SME PREVEC SPREMENIT ker pol sam umres slej ko prej :)

tx-z ::

kakor jst vem majo možgani 36.9'C, če gre temperatura na 37'C umreš al pa če pade na 36.8'C umreš-baje da je una iz james bonda ne vem ker del, k so jo polil z zlatom umrla, zato ker so se ji možgani segrel, ker zlato pač ni za take stvari..
tx-z

moj_nick ::

zigam: kaj pa, ko maš vročino? tko ene 39c?

če pride do izredno velike temperature (polivanje z zlatom, izbruh vulkana), ti možgani explodirajo :(
110111001001010001010000

Fury ::

moj_nick itq so mozgani najbl termicno reguliran del cloveskega telese ce se ne motim... tko da nebi smele tok zlo nihat temperature.. tam +-2°c mogoce. ampak dvomim. more en biolog to povedat :)

tx-z ::

ja TI maš vročino 39'C, možgani majo pa še vedn 36.9, to so nam v šoli rekl da more bit temperatura v možganih točn taka..no sej lahko da se motm ampak vseen.
tx-z

Tomi ::

Temperatura možganov pri povišani telesni malenkostni zraste. Zato se nam tudi dogaja, da nas pri povišani telesni temperaturi zebe, ker telo zaznava nižjo okoliško temperaturo, kot je v resnici. Res pa je, da gre na minimalne spremembe, in da možgani so najbolj regulirani.
metrodusa.blogspot.com

Vesoljc ::

a pol sem zastonj dizajniru peltier chilled ice čeljad? ehh... :P
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

moj_nick ::

to sm sklepu po tem, d je npr. 39c telesna temperatura. možgani so pa še zmerm del telesa :D
110111001001010001010000

Azrael ::

Vesoljc zdi se mi, da si razmišlal na ta način, če dovolj ohladim procesor, ga lahko bolj navijem. Žal pri možganih to ne gre. Druga tehnologija. Iz zgoraj povedanega se lepo vidi, da človek kot mehanski stroj, nekaj najbolj neekonomičnega. Ljudje so "konstruirani" bolj za umsko in ne toliko za fizično delo. Ali drugače, če bi morali tudi temperature naših strojev stalno ohranjati +- 0.1 stopinja, da ne bi odpovedal, bi bilo to zelo zapleteno in si s takimi stroji nebi mogli veliko pomagati.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Red_Mamba ::

jaz sem nekoč nekje zasledil da človeški možgani najbolje delujejo pri 14°C.
Tisto da če temparatura pode pod 36.8 kr neki, sploh ni res. Nevarna je temp na 41, ker šloveške beljakovine koagulirajo. Prenizka pa ni vredu ker ti zmrzne. Ampak 14°C je baje idealno.

Tko da ko grete naslednjič izpit na faks delat si dejte peltierje mintirat pa termostat na 14°C nastavte.

AtaStrumf ::

Posledica občutka mraza oz, tresenje, ki se pojavi ob povišani telesni temperaturi je posledica dejstva, da se termoregulacijska nastavitvena točka v anteriornem delu hipotalamusa, ki je med drugim odgovoren tudi za termoregulacijo, zaradi (najpogosteje) endogenih ali exogenih pirogenov (snovi, ki vnešene v krvni obtok povzročijo dvig telesne temperature) premakne na višjo raven, kar pravzaprav pomeni, da je naša sicer normalna telesna temperatura sedaj preniska, zato se aktivirajo procesi povišane termogeneze (začnemo tresti) in zmanjšane termolize (skrčijo se periferne žile (bledica, mrzla koža)), ki v končni fazi vodijo k povišani telesni temperaturi.

Kar pa se tiče pomena temperature možgan in celotnega telesa, če smo že pri tem, je le-ta ZELO pomembna in skrbno regulirana, ker mi pač nismo stroji, ki delujejo pod precej širokim intervalom temperatur, ampak smo, poenostavljeno rečeno, biokemični reaktorji, kjer so reakcije oz. njihova hitrost direktno proporcionalne s temperaturo in ker mora vse potekati usklajeno, zato večja odstopanja od naše idealne temperature niso sprejemljiva. Beljakovine o katerih govorite pa so encimi, ki usmerjajo te reakcije (recimo celično dihanje - produkcija ATP-ja) in ravno skoagulirali ne bojo zaradi par stopinj razlike, bojo pa dovolj spremenili svojo konformacijo, da ne bodo več ustrezno opravljali svoje funkcije.

Dax ::

Kako se pa potem obrazloži, da lahko človek v hladnem okolju preživi dlje časa brez kisika (tudi do 20min). A je termoregulacija res sposobna ohranjat 20 minut dolgo 36,9°C v vodi, ki ima blizu nule.

McHusch ::

Dax: Verjetno imaš v mislih potapljaški refleks.

To se zgodi, če je človek dalj časa potopljen v mrzlo tekočino (vodo). Znano je, da hladno mišično tkivo porablja veliko manj kisika kot razgreto. Prav tako mrzla voda tkiva ohlaja, zato kri ne rabi odnašati toplote s tkiv. Pri potapljaškem refleksu telo začne izjemno varčevati s kisikom, tako da kri kroži med možgani in srcem, ki brez kisika ne morejo delovati. Ostala mišična tkiva lahko akutno pomanjkanje kisika kompenzirajo (kisikov dolg) s kasnejšim muskelfibrom.

Natančneje bo pa kak biolog razložil. ;-)

Dax ::

Ne, nisem tega mislil...

Mrzla voda tkivo ohlaja, kot si napisal. Za produkcijo (učinkovito) toplote potrebujemo kisik, ki pa ga ni. Poraba kisika je sicer manjša v mišicah, a še vedno ga mora ostati dovolj za možgane. In sedaj, ali možgani pri "potapljaškem refleksu" ohranjajo teh 36,9°C...?

hokuto ::

Zgolj sklepanje brez poznavanja dejstev: zdi se mi da možgani vendarle ne morejo biti tako občutljivi, da bi že ob 0.1 stopinje razlike nastopila smrt. Tudi, če morda telesu res uspeva tako neverjetno dobra regulacija temperature, se mi zdi, da bi ob taki občutljivosti ne mogli izvajati možganskih operacij, mar ne.

Crimson_Shadow ::

Iz zgoraj povedanega se lepo vidi, da človek kot mehanski stroj, nekaj najbolj neekonomičnega.


Pa ne tako hitro delat zaključka iz nekaterih podatkov. Za kaj takega bi moral poznati anatomijo človeka, njegovo zgradbo, delovanje mišic, žilni in živčni sistem ... .

Zanimiv je članek v zadnjem Misteriju (Julij 2003) Voda, Nosilec Informacij.
Pobrano iz tega članka
Ključnih 37 stopinj C.
Zanimivo ni samo dejstvo, da je 37 stopinj telesna temperatura večine toplovodnih organizmov, temveč tudi ugotovitev, da je pri tej temperaturi specifična toplota vode minimalna. Značlilnost vode in toplokrvnih živih bitij so tako izvrstno usklajene.


Od vse mase ima človek v sebi kar 70% vode. (Malce nerodno sem to napisal) Če upoštevamo, da je voda v človeku nosilec informacij (pa še česa drugega) ni težko priti do sklepa, da imamo tako temperaturo (37 stopinj) ravno zaradi biološkega "informacijskega" sistema kot tudi zaradi tega, ker toplokrvni "organizmi" delujejo optimalno ravno na tej temperaturi.

Zato ne govoriti o neekonomičnosti zgradbe človeškega telesa. Sicer pa je to le moje mnenje.

Zgodovina sprememb…

Vesoljc ::

70% vode??? ne ne, 65% vode in 5% alkohola :)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Tomi ::

Niti 65 ne.
Vode je v telesu kar lepo 66%, od tega je 26% ekstracelularne in 40% intracelularne. Se pa da seveda povečati delež z uživanjem elektrolitov, ki s sabo potegnejo ogromno vode.
metrodusa.blogspot.com

Vesoljc ::

1) define elektroliti

2) so kakšni plusi/minusi če mamo večji procent vode v telesu?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Tomi ::

Elektroliti so snovi, ki v vodi ali pač v drugem mediju tvorijo ione. Ker ioni v telo nikoli ne prehajajo sami, s sabo potegnejo večje količine vode v hidratnem ovoju. Seveda ta deficit/inficit kmalu uravnajo ledvica, če le delujejo tako, kot je treba.

Plusov prevelikega procenta vode v telesu skoraj ni. Je pa kar nekaj minusov, kot je recimo premaknjeno elektrolitski ravnotežje, pride do odteka vode iz celic, je je intersticij hipoosmolaren, reakcije potekajo drugače, je se spremenijo koncentracije snovi v okolici, pride do hipertenzije, ker gre voda v kri. Druga stvar je lahko posledica prekomernega uživanja vode, in sicer iznos mineralov in esencialnih elektrolitov po posledica odplavljenja. Primer so smrti nekaterih marincev, ki so menda pretiravali s pitjem vode.

Toliko za sedaj...
metrodusa.blogspot.com

.:joco:. ::

Tomi, možgani ne zaznavajo nobene nižje temperature okolja sami, ampak skozi ostalo živčevje, ko imaš povišano temperaturo. Možgani sami nič ne čutijo.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Thomas ::



Ne vem kdo si je izmislil tisto traparijo o minimalni specifični toploti vode pri 37°?!

Nehejte kupavat tiste "Misterije", nič niso vredni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Crimson_Shadow ::

Tisto sem kar prepisal iz Misterija. Drugače je pa res, da je tisto res malce nenavadna trditev. Verjetno se je avtor zatipkal ali pa narobe prevedel stavek. Bi bilo dobro pogledati po netu kaj o tem.

Nekaj pa že more biti na temu, če ima večina toplokrvnih živali telesno temperaturi okoli 37 stopinj.

Pa ne klasificirat določenih stvari kot ničvredne in to samo zaradi svojega lastnega prepričanja!

Thomas ::

Tudi govorjenje o 37° je nekoliko problematično. Ptiči so precej toplejši, plazilci pa hladnejši.

Kaj dosti več kot 40, bi koaguliralo beljakovine.

Forget "Misterije"!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Crimson_Shadow ::

Ptiči so precej toplejši, plazilci pa hladnejši.


:D , Kakšno si sedaj stresel ven. Plazilci ne spadajo med toplokrvne ampak med mrzlokrvne živali.

Thomas ::

Kaj češ s temi plazilci? Jasno, da nimajo stalno tople krvi.

Ampak tudi medved, ki pozimi spi, je nima.

Bistvo je to, da do nekako 40+ ° temperature krvi gredo.



:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Crimson_Shadow ::

Nekaj pa že more biti na temu, če ima večina toplokrvnih živali telesno temperaturi okoli 37 stopinj.


Naj ti še enkrat napišem, da plazilci niso toplokrvne živali? :\ Bo sedaj v redu?

Sploh prebereš poste od drugih (in s tem tudi moje)? Preberi si v kakšni enciklopediji narave (ali pa na internetu) kakšna je sploh razlika med toplokrvnimi in mrzlokrvnimi živali, prav.

Thomas ::

Tale omejitev na toplokrvne živali je bolj tako, tako. Če pa že - potem je večina teh živali pri temperaturi okoli 40 stopinj.

Kakor se obrneš ...

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Crimson_Shadow ::

Off-topic

Tale omejitev na toplokrvne živali je bolj tako, tako. Če pa že - potem je večina teh živali pri temperaturi okoli 40 stopinj.


Glede na to, kolikokrat zahtevaš od drugih natančnost, pa še sam si običajno rad točen in ne maraš špekulacij, je ta trditev prav smešna. Jaz sem napisal (prepisal iz revije) okoli 37 stopinj (pa pustimo desetinke in stotinke :D). Ti pa raje to zaokrožiš na lepo število, 40 je kar pripravna številka. 3 stopinje gol ali dol, to pa ni važno, mar ne? :P

Sci-Fi ::

Mene pa zanima zakaj ste se omejili na toplokrvne možgane in možno podhladitev?

Kaj pa recimo primer plazilcev, recimo kuščarjev, ki se prav radi izpostavljajo soncu tudi v toplejših krajih (beri: polpuščavah, ker jih pač v puščavah navadno ni). Ali niso tam temperature teh živali blizu nevarnih 40 stopinjah, kijih omenjate zaradi beljakovin. A to pomeni, da naj bi imeli toliko boljše "hlajenje".
Po mojem lahko sonček takega plazilca prav lepo segreje. Mislite, da sam ve kdaj mora v senco, če jo slučajno najde?

Crismos_Shadov:
Saj 40 stopinj je tudi okoli 37, če definiraš dovolj veliko okolico tako, da ne bodi pecajzlerski, ker je nisi definiral.

TOLIKO od mene
Sci-Fi is the best way to dream

AtaStrumf ::

He, he, tukaj nam pa vsem zmanjka expertiz. Za živali bomo pa rabili že kakega biologa, al pa še boljš veterinarja, ker jaz vem sam za ljudi, vi pa pomoje tud. Ne se delat pametne če ne veste. Vzamte raje kako knjigo v roke, pol pa nas vse razsvetlite.

Thomas ::

Vem, da imajo ptiči večinoma čez 40°toplo kri.

Vem tudi, da tvorijo večino toplokrvnih bitij. Mi je Google potrdil, kar sem vedel že prej.

Vem pa tudi, da so vretenčarji, katerih telesna temperatura presega 100°Celzija.

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Crimson_Shadow ::

To ni temperatura krvi ampak temperatura telesa. Za človeka je telesna temperatura 40 stopinj že znak bolezni. Kar velja tudi za večino sesalcev. Ptiči so pač izjema.

Katera žival pa naj bi imela telesno temperatuo večjo od 100 stopinj. Kaj ima namesto krvi kar paro? :D Edine živali ki bi lahko imele tako temperaturo IMO so globokomorske, ki živijo daleč pod površjem oceana. Verjetno pod 1 km ali še precej globje. Se motim?

:\ Ne da bi se opravičeval, ampak ta pisec tega članka (zgoraj navedeni članek iz Misterijev) bi lahko bil malo bolj natančen pri teh trditvah: specifična toplota vode in večina toplokrvnih živali. Verjetno mu niti prevajanje ne gre od rok kaj šele, da bi preveril nekatere trdtive. Članek je drugače še vedno zanimiv.

Tomi ::

Če upoštevaš Clausius-Clapeyrono enačbo, lahko ugotoviš, da na globini par km voda ne vre pri 100 C, ampak pri veliko višji temperaturi, ker je parni tlak veliko večji.

Poleg tega kri ni voda, ker ima koligativne lastnosti (kaj to je, poglej na Google ali v vsako fizikalno kemijo). Pri krvi je to nekako par stopinj pri normalnih pogojih. Ko so tlaki višji, je še toliko drugače.

Kri pri 100 stopinjah je torej možna, samo druga stvar pa je, če je izvedena.
metrodusa.blogspot.com

Vesoljc ::

kakšna pa je zgodba z adrenalinom? pri temperaturi namreč...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Tomi ::

Kateholamin, ki pri tej temperaturi ne bi smel delati težav. Čeprav je vprašanje, kako je sploh potreben, in kako imajo živali, ki bi imele 100 stopinj toplo kri, razvit sistem prenašanja informacij, kot ga imajo sesalci.
metrodusa.blogspot.com

AtaStrumf ::

Ko smo ravno pri visokih temperaturah in biologiji je na tem področju padla (vsaj) ena nobelova nagrada, ko so razvili metodo PCR oz. Polymerase Chain Reaction, katere ključni člen je encim DNA polimeraza, ki so ga izolirali iz unih baktrerij, ki živijo v gejzirih (torej temps okoli 100C). Fora tega encima je v tem, da preživi temeraturo 95C, ki je potrebna za to, da se dvojna vijačnica DNA razpre, kar omogoči dostop do tistega dela, ki ga želimo namnožiti. Navadna DNA polimeraza te temperature ne preživi, zato je bil prej ta postopek skrajno neekonomičen, saj si po vsaki denaturaciji DNA (ki jih mora biti ogromno, da dobimo UPORABNO količino določenega fragmenta DNA, ki ga namnožujemo) moral dodati novo dozo encima, kar pa je zamudno in DRAGO.

Brez te metode in predvsem tega encima, bi lahko kar lepo pozabili, na sedaj tako zelo razširjene DNA teste, oz. bi bili ti grozno dolgotrajni in dragi.

No pa imaste, narava vedno najde pot, mi smo pa milijone kilometrov zadaj, ... ampak jo lovimo :D.

Thomas ::

Moram priznati, da sem relativno zbegan glede tele zadeve.

Mislil sem na hidrotermalne vrelce globoko v oceanu in na temperaturo vode do 400°tam okoli, pa na ribe ki plavajo in sploh živijo tam.

Toda ne zdi se mi čisto nujno, da se riba res kdaj znajde v tisti vroči vodi, lahko plava samo pri robu, kot mi sedimo ob robu ognja, ko pečemo ulov in koreninice, ki smo jih nabrali podnevi.

Sploh ne vem, če kdo ve to. :|

Ribe so pa zagotovo tople vsaj do 70° v mlaki na sredi Doline smrti. Ali kako? Ne vem pa, če je to rekord.


:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov preboj v kirurški rabi podhladitve?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
74084 (2839) MrStein
»

Biologija

Oddelek: Šola
242639 (2132) lebdim
»

Povišana temperatura (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9525904 (24387) BigWhale
»

Velociraptor je imel perje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10111737 (8093) 'FireSTORM'
»

Pri kateri temperaturi zmrzne človek?

Oddelek: Znanost in tehnologija
152843 (2443) zee

Več podobnih tem