Forum » Zvok in slika » Ultrawide LG 34UM88-P pomoč pri nakupu
Ultrawide LG 34UM88-P pomoč pri nakupu
enrikio97 ::
Zdravo,
odločam se za nakup ultrawide 34" monitorja: https://edigital.si/monitor/lg-34um88-p...
Monitor imam namen zamenjati s trenutnim 24" 1920x1080. Ker imam trenutno še GTX 960 4GB, ki nima zadostne grafične moči za nativno (3440x1440) resolucijo v igrah, me zanima, kako monitor sprejme oz. prikaže (2560x1080) resolucijo, če ima kdo podoben monitor doma. Vsekakor bi bil vesel kakšne slike, če je to mogoče prikazati s sliko.
Zanimajo me tudi mnenja o tem ekranu ter na splošno ultrawide 34" kakšne so vaše izkušnje.
Dobrodošel vsak odgovor
odločam se za nakup ultrawide 34" monitorja: https://edigital.si/monitor/lg-34um88-p...
Monitor imam namen zamenjati s trenutnim 24" 1920x1080. Ker imam trenutno še GTX 960 4GB, ki nima zadostne grafične moči za nativno (3440x1440) resolucijo v igrah, me zanima, kako monitor sprejme oz. prikaže (2560x1080) resolucijo, če ima kdo podoben monitor doma. Vsekakor bi bil vesel kakšne slike, če je to mogoče prikazati s sliko.
Zanimajo me tudi mnenja o tem ekranu ter na splošno ultrawide 34" kakšne so vaše izkušnje.
Dobrodošel vsak odgovor
Lonsarg ::
Jaz imam LG 34, ampak ker ni blo dnara (oziroma so bili takrat dražji za faktor 2, 800EUR vs 450EUR...) sem vzel 2560x1080 verzijo. Monitor je idealen za kombinirano uporabo. Torej zabava (igre in prevsem filmi) ter hkrati odstrani potrebo po dodatnem monitorju za delo, ker je kot dva monitorja v enem ko človek uporablja za ne-zabavo. Nadgradil sem sicer iz 27" 16:9, tako da sem ostal na isti višini, zgolj širino sem si povečal.
Full screen ne boš odpiral tle navadnih programov, browser in podobne stvari so vedno na eni ali drugi polovici (spletne strani so idealne za polovico ultwawide 21:9 monitorja, celoten 16:9 je namreč že preširok). Skratka priporočam, me včasih sicer ima da bi nadgradil resolucijo za programiranje in browsanje, ampak se da tudi z 2560x1080 preživet, pa še prišparal sem na grafični kartici.
Namreč na LCDjih za igre je to bodisi native ali pa "polovična" resolucija, drugo čudo odpade. Tak da kar računaj da rabiš grafiko ki 3440x1440 poganja. Je pa res da pri tako veliki resoluciji lahko AA izklopiš, računaj cirka 20-30% bolšo grafično da rabiš, kot če bi vzel model z manjšo resolucijo.
Full screen ne boš odpiral tle navadnih programov, browser in podobne stvari so vedno na eni ali drugi polovici (spletne strani so idealne za polovico ultwawide 21:9 monitorja, celoten 16:9 je namreč že preširok). Skratka priporočam, me včasih sicer ima da bi nadgradil resolucijo za programiranje in browsanje, ampak se da tudi z 2560x1080 preživet, pa še prišparal sem na grafični kartici.
Namreč na LCDjih za igre je to bodisi native ali pa "polovična" resolucija, drugo čudo odpade. Tak da kar računaj da rabiš grafiko ki 3440x1440 poganja. Je pa res da pri tako veliki resoluciji lahko AA izklopiš, računaj cirka 20-30% bolšo grafično da rabiš, kot če bi vzel model z manjšo resolucijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
vilonja ::
Imel 34" ultrawide 1080p, zdaj pa imam 34" 1440p. Če boš uporabljal monitor za delo, si rajši nabavi 1440p. Pri branju teksta je med monitorjema razlika kot noč in dan.
34" 1080p monitor imam še vedno doma, in ko grem kdaj spet nanj, se mi zdi en velik zmazek. Glede na moje izkušnje, ti predlagam da že zdaj kupiš 1440p in ne 1080p.
Ti pa že zdaj povem, da iger ne igram. Vem pa, da se pri igrah nižja resolucija manj opazi kot pri delu z različnimi programi.
34" 1080p monitor imam še vedno doma, in ko grem kdaj spet nanj, se mi zdi en velik zmazek. Glede na moje izkušnje, ti predlagam da že zdaj kupiš 1440p in ne 1080p.
Ti pa že zdaj povem, da iger ne igram. Vem pa, da se pri igrah nižja resolucija manj opazi kot pri delu z različnimi programi.
Netrunner ::
Jaz tudi svetujem raje 1440p saj se tista razlika v pixlih zelo pozitivno pozna pri bilokakšnem delu. Če gledaš primarno filme in igraš igre potem je verjetno 1080p ok.
enrikio97 ::
Monitor bom uporabljal dosti za delo, pogosto pa tudi za igre, zato sprašujem kako se obnese resolucija 2560x1080 na 3440x1440 ekranu. Za ostala opravila nimam skrbi, da bi me monitor razočaral.
Vsekakor se nagibam pa k nakupu 1440p varjante, druge resolucije pri tej velikosti odpadejo.
Povejte mi še, če ima kdo kakšno izkušnjo z backlight bleedom, ki je dokaj pogost pojav pri teh IPS panelih, tudi pri tem LG-jevem glede na forume.
Vsekakor se nagibam pa k nakupu 1440p varjante, druge resolucije pri tej velikosti odpadejo.
Povejte mi še, če ima kdo kakšno izkušnjo z backlight bleedom, ki je dokaj pogost pojav pri teh IPS panelih, tudi pri tem LG-jevem glede na forume.
Lonsarg ::
Razen da mi je na mojem 1080p malenkost premajhna me prav nobena stvar ne moti. Perfektni kontrast, perfektna/enakomerna svetilnost, ni da ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
MaliJanez ::
sem imel 34" UM58 mislim da 2560x1080 in kasneje LG 34" curved 144hz 2560x1080. Monitor se dobro obnese od iger do gledanja filmov, serij, surfanje po spletu itd..problem je edino da nimajo vse igre ultrawide podporo potem pa ti raztegne sliko. Samo nisem imel z dosti igrami teh problemov, saj nove vse po večini podpirajo 21:9 ultra wide format. Resolucija tudi ni premala za takšno velikost, za 3440x1440 pa boš rabo konkretno močnejšo grafično. Ta prvega flat screen 34 ultra wide nevem zakaj sem prodal, kasneje curved 144hz 34" pa sem vrnil po enem tednu v trgovino, ker je bila slika pretemna. Sploh nisem nič videl ko sem podnevi igral recimo BF1, ko je bila temna mapa. Sedaj imam pa Samsung qled quantum dot 27" curved 144hz, ni šans da grem nazaj na LGja. Kakšen kontrast in kakšne lepe barve pa ima to in nič ghostinga.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Katero grafično za 34" monitorOddelek: Kaj kupiti | 4663 (2488) | Gejspodar |
» | monitor 34 palcev (inch)Oddelek: Pomoč in nasveti | 920 (753) | Vesoljc |
» | največji ultrawide monitor na tržišču (oz. v slo.)Oddelek: Kaj kupiti | 3735 (2766) | smacker |
» | 1440p GamingOddelek: Kaj kupiti | 4049 (2851) | LooK |