Forum » Loža » Kako je biti zaposlen, hoditi v službo?
Kako je biti zaposlen, hoditi v službo?
Temo vidijo: vsi

Unknown_001 ::
Praviloma se dumping uporabi, ko hočeš nekoga zrint s trga in si zato pripravljen ponudit izdelke pod ceno ali pa državni dumping, ko ti država pokriva izgubo, zato, da uničiš celotno panogo druge države ali celo v svetovnem merilu (kitajski dumping v skorj vseh panogah gospodarstva).
Torej gre za bolj geostrateški kot gospodarski pojem. Much explained in few words.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt

shintaro ::
čudno da nazi moderatorji niso zaklenli zarad off topica, očitno majo dvojna merila. nazi režim slo tech
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: branc ()

solatko ::
To je na kratko, romanov pa pač nebi pisal.
Drugače pa ja, zaposlitev, kot smo jih poznali mi, je in bo vedno manj in vedno manj bo takih vprašanj, predvsem pa odgovorov nanje.
Drugače pa ja, zaposlitev, kot smo jih poznali mi, je in bo vedno manj in vedno manj bo takih vprašanj, predvsem pa odgovorov nanje.
Delo krepa človeka

nevone ::
Dviganje plač samo po sebi ni rešitev.Če ustvarjaš znaten dobiček, potem definitivno je.
Hja ... ni tako črno-belo. Vprašanje kam je dobiček bolje vlagati. Morda je pa bolje, da vzpostaviš nova delovna mesta, čeprav z nekoliko nižjimi plačami. Ampak tukaj je jasno nekaj. Vsak želi zase največ. In potem išče argumente, čemu si to zasluži. Širšo sliko pogleda malokdo.
Višanje cen in plač je spirala, ki nima vrha, lahko pa pripelje precej globoko.
Se pa v splošnem to niti ne dogaja. Vseeno je treba iskati kompromise, ker smo pač kot ljudje tako vpeti v ta svet.
Samo, jaz to ne razlagam v smislu, da si delodajalci lahko vse privoščijo, delavec je pa lahko samo tiho in dela. Pogajanja so vedno možna. Le dobro bi včasih bilo, da ljudje ne bi gledali tako ozko samo iz lastne situacije, pa naj bodo to delavci ali delodajalci.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Nevica, pa nekateri bolj vlagajo vase kot v firmo in kader skupaj :)
Če lahko, v delavca vlagaš toliko da ti ne spizdi drugam in če si normalen toliko da spodobno preživi SEVEDA DOKLER je njegov doprinos tolikšen da je takšna plača finančno vzdržna. Če imaš vpeljanega in zapovrh še zanesljivega delavca se ne boš šel tiste igrice "te lahko zamenjam kadar čem" dokler je le korekten do firme. Ker da biš na podobnega ali boljšega naletel je možnost strašno nizka sploh če nisi ravno med bolj zaželjenimi delodajalci.
V Sloveniji imajo delodajalci zaenkrat le to srečo da imajo veliko delavcev ki razmišljajao po tastarem aka. biti zacementiran na enem šihtu do konca življenja in potem upat da te ored penzijo ne ruknejo ven.
Če lahko, v delavca vlagaš toliko da ti ne spizdi drugam in če si normalen toliko da spodobno preživi SEVEDA DOKLER je njegov doprinos tolikšen da je takšna plača finančno vzdržna. Če imaš vpeljanega in zapovrh še zanesljivega delavca se ne boš šel tiste igrice "te lahko zamenjam kadar čem" dokler je le korekten do firme. Ker da biš na podobnega ali boljšega naletel je možnost strašno nizka sploh če nisi ravno med bolj zaželjenimi delodajalci.
V Sloveniji imajo delodajalci zaenkrat le to srečo da imajo veliko delavcev ki razmišljajao po tastarem aka. biti zacementiran na enem šihtu do konca življenja in potem upat da te ored penzijo ne ruknejo ven.
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()

Nevica, pa nekateri bolj vlagajo vase kot v firmo in kader skupaj :)
Ja, saj ... imaš dva extrema. Na eni strani delodajalca, ki gleda smo nase in vse viške zagoni za lasten užitek, ampak imaš pa na drugi strani tudi delavce, ki se sploh ne zavedajo, da firma ima polno stroškov in izdatkov, ki delavca sploh ne zanimajo, ampak bi ves denar porabili za plače.
o+ nevone

NikolormousB ::

111111111111 ::
NikolormousB je izjavil:
Dviganje plač je rešitev za veliko težav. Jaz zagovarjam, da bi moral biti minimalc jurja neto. Ampak dviganje plač profilu ljudi, kjer je brezposelnost okoli 0, ti ne bo pripeljala dodatnih delavcev.
Višenje plač ja, ampak jurja neto minimalc. ŽE za to izjavo bi te bilo treba pošteno po hrbtu. Saj nimaš pojma o čem govoriš državo bi pahnil v večjo recesijo kot je bila po drugi svetovni vojni. Pri takem zdravstvenem in socialnem sistemu kot ga imamo bi to bilo kot bi delal harakiri.

Vice ::
Kdo pa hoče višjo plačo? Tisti, ki nikoli niso in ne bodo sposobni peljati svojega posla in zaposlovati svojega kadra. Ja lahko je reči da je treba poštarjem, varilcem itd... dati 2, 3, 5 jurjev. Tisti ki to zagovarja naj to naredi me zanima koliko časa bo opletal s to tezo. Rajši jamrajo kakšna krivica se jim godi v službi, naredijo pa nič.

111111111111 ::
Jap večina jamrajočih je taka. Če vam plača ne ustreza pustite službo in najdite drugo. Noben od mojih sposobnih kolegov nima težav s tem, eni kolegi so pa enostavno neprilagojeni na trenutni sistem, peveliki umetniki. En dela v mercatorju za 600€ neto, zraven jambra, doma pa dela take super kreme in mila, da sem mu že miljonkrat rekel, da narediva spletno trgovino, da jo naredim zastonj in si potem deliva dobiček pa noče. :D Raje ima VAREN ŠIHT. Butl.

jype ::
Kdo pa hoče višjo plačo? Tisti, ki nikoli niso in ne bodo sposobni peljati svojega posla in zaposlovati svojega kadra. Ja lahko je reči da je treba poštarjem, varilcem itd... dati 2, 3, 5 jurjev. Tisti ki to zagovarja naj to naredi me zanima koliko časa bo opletal s to tezo. Rajši jamrajo kakšna krivica se jim godi v službi, naredijo pa nič. ;((Delodajalci si kupujejo zasebna letala in jahte, delavci pa za minimalca garajo - ko nehajo, so pa nenadoma nehvaležne razvajene lenobe.
Resnica je taka, da brez delavcev ni jaht, delavci pa komot najdejo zaposlitev drugje.

Okapi ::
Resnica je ravno obratna. Delodajalci se znajdejo tudi brez delavcev. Mogoče nimajo več jahte, preživeti pa se znajo. Bodisi postanejo samostojni podjetniki in delajo sami, karkoli pač že, ali pa najdejo nove delavce. Za razliko od njih pa se delavci brez delodajalcev ne znajdejo in pristanejo na socialni pomoči.

PersonaRuda ::
Kdo pa hoče višjo plačo? Tisti, ki nikoli niso in ne bodo sposobni peljati svojega posla in zaposlovati svojega kadra. Ja lahko je reči da je treba poštarjem, varilcem itd... dati 2, 3, 5 jurjev. Tisti ki to zagovarja naj to naredi me zanima koliko časa bo opletal s to tezo. Rajši jamrajo kakšna krivica se jim godi v službi, naredijo pa nič.![]()
Sploh se nisem mislil vključevat v to temo, ampak zdaj se morem.
Brez veze je govorit/pisat kolko bi morala bit minimalna plača. Naj bo tak kot v Švici, kjer ni definirana. In naj bo birokracija takšna kot je v Avstraliji ali pa Singapurju, kjer po hitrem postopku odpreš firmo in dobiš vse takoj urejeno v manj kot mesecu dni.
Potem pa kdor hoče priti v Slovenijo ( Magna, Japonci,... ) se jim ne meče polena pod noge, ampak si odprejo firmo in začnejo zaposlovat. Kaj sledi ? Ljudje bodo imeli izbiro al delat za Magno 800€ neto, ali čistit za čistilni servis za 600€ neto, al delat za Japonce za 900€, al pa v Mercatorju za 600€. Kaj sledi ? Kdor nebo zmožen slediti dvigu plač bo na koncu ostal brez delavcev in dela ( firmo dol zaprl ). Kaj sledi ? Znebili se bomo slabih firm z nizko dodano vrednostjo in posledično slabimi plačami, na trgu pa bodo ostala samo dobro stoječa podjetja z dobrimi plačami.
In danes je večina firm konkurenčnih samo zato, ker imajo nižjo maržo od konkurence in zaposleni imajo nižje plače. Ko bodo taka podjetja propadla, kar bodo glede na to da na trgu dela ni dovolj ljudi, da bi vsi zapolnili mesta v podjetjih ob predpostavki, da bi zelo dosti novih podjetjih se odprlo v Sloveniji, bo to zelo dobro za konkurenco, ker bo podjetje, ki jim je zdaj jemalo biznis ostalo brez delavcev, ker noben nebo hotel delati za "take male pare", če bo imel na izbiro podjetje z višjo plačo. In ni delavcev, ni biznisa. Podjetje pa ki ostane na trgu, bo imelo več posla in nebo nekih malih fabrikic, ki bi zbijale ceno, tak da bodo lahko postavili višjo ceno, drugi jo bodo morali sprejet, ker nebo nobenega ki bi delal za nižjo ceno ( ker ne dobi za taki mali dnar delavcev ) in na koncu bomo vsi srečni in lepo živeli, ker bodo na trgu podjetja kot so v Švici, Avstraliji, Danski,... kjer delaš karkoli ( trgovec, čistilka, stiskaš samo knof start na CNC -> ciljam na onega iz teme Magna; in boš lepo dostojno živel s plačo ). Tak to gre, če je dosti firm in imajo ljudje izbiro kaj bodo delali.
Zaključek: Ne zavirajte podjteniške konkurence pri odpiranju firm v Sloveniji in na koncu bo trg dela določil, koliko bo najnižja plača čistilke, trgovca, proizvodnega delavca,... tak kot je to v Švici, ko lahko vsak od vas odpre firmo pa ponudi 100 CHF/mesec plače in mu že laufa biznis ( seveda če najde delavce, ki bodo pripravljeni za taki kiki-riki delat ).

Kdo pa hoče višjo plačo? Tisti, ki nikoli niso in ne bodo sposobni peljati svojega posla in zaposlovati svojega kadra. Ja lahko je reči da je treba poštarjem, varilcem itd... dati 2, 3, 5 jurjev. Tisti ki to zagovarja naj to naredi me zanima koliko časa bo opletal s to tezo. Rajši jamrajo kakšna krivica se jim godi v službi, naredijo pa nič. ;((Delodajalci si kupujejo zasebna letala in jahte, delavci pa za minimalca garajo - ko nehajo, so pa nenadoma nehvaležne razvajene lenobe.
Resnica je taka, da brez delavcev ni jaht, delavci pa komot najdejo zaposlitev drugje.
Kaj hočeš reči, da si DOBER delodajalec ne zasluži jahte, letala itd...?
p.s. Dober sem odebelil z namenom, ker ne zagovarjam izkoriščanja, saj nekateri tukaj berejo vsako drugo besedo in so tam kjer so...

Brez delodajalca in rihtanja posla pa ni šihta za delavca... oz postane nepotreben.
Mind blown.
Naj ne prerase v bitko ekstremov. Many thanks, with luv. Much wow.
Begabt
Begabt

Kaj hočeš reči, da si DOBER delodajalec ne zasluži jahte, letala itd...?
Jahte in letala spet nekdo izdeluje, in če ni nikogar, ki bi jih zmogel kupiti se začne manjšati količina izdelkov, ki niso potrebna zgolj za nujno prežvetje. Družba, ki nekako protežira, da si ljudje lahko privoščijo samo osnovne dobrine, kmalu tudi teh več nima dovolj.
Seveda, bi kdo rekel zakaj pa ne bi potem vsi kupovali jaht in letal? Zato, ker bo to možno šele takrat, ko bodo stroški proizvodnje minimalni, kar praktično pomeni, da bo to takrat, ko bo proizvodnja dovolj avtomatizirana, da bodo ljudje po večini lahko le uživali sadove take avtomatizacije.
Tega smo že danes deležni precej, če primerjamo koliko so si ljudje lahko privoščili v času rokodelstva, ko je vsak izdelek imel bistveno višjo ceno, kot jo ima danes, ker je bilo za vsak posamezni izdelek potrebno precej več časa, da se ga izdela in je bilo zato na tržišču vsega bistveno manj.
o+ nevone

Tudi jahto ali letalo mora nekdo kupiti. Veste koliko delovnih mest se s tem podpre?
Qurc nastane, ko se neha trošiti in se denar samo še kupčka.
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()

Unknown_001 je izjavil:
Tudi jahto ali letalo mora nekdo kupiti. Veste koliko delovnih mest se s tem podpre?
Qurc nastane ko bi vsem dali 10mil€ in nihče nebi hotel več delat.

To je res. Če ljudje preveč delajo denarne zaloge, to nikakor ni dobro. To pomeni, da se nekje kopiči mrtvi kapital, od katerega nihče nič nima.
Seveda, če kopičiš denar za namenom, da boš nekaj z njim naredil, ali kupil nekaj kar ima višjo ceno, se pravi da ne delaš zaloge za nakup zgolj osnovnih dobrin enkrat v prihodnosti, potem je takšno kopičenje koristno. Drugače pa zaloge niso preveč koristne, ker je bolje stalno biti prilagojen na trenutno situacijo, kot načrtovati daleč v prihodnost, ko se stvari lahko drastično nepričakovano spremenijo.
o+ nevone

Višenje plač ja, ampak jurja neto minimalc. ŽE za to izjavo bi te bilo treba pošteno po hrbtu. Saj nimaš pojma o čem govoriš državo bi pahnil v večjo recesijo kot je bila po drugi svetovni vojni. Pri takem zdravstvenem in socialnem sistemu kot ga imamo bi to bilo kot bi delal harakiri.
Zakaj? Hočeš rečt, da so slovenski podjetniki toliko bolj nesposobni kot severni sosedje nekaj 10km stran, da ne morejo zagotoviti jurja neto?
Kdo pa hoče višjo plačo? Tisti, ki nikoli niso in ne bodo sposobni peljati svojega posla in zaposlovati svojega kadra.
Posploševanje.

kuall ::
Saj tudi če ti ne bi bilo treba hodit v službo bi si našel neko delo, da ti ne bi bilo dolgčas in da bi kaj dosegel v življenju. Mogoče ne bi delal 40 ur na teden ene 30 jih pa bi. Bi bilo idealno če bi človek lahko delal na teden ene 15 ur za denar in ene 15 ur za nek bolj tvegan projekt, ki ni nujno, da bo kdaj prinesel denar.
Jaz hodim v službo v bistvu prvič v življenju. Se kar veselim, hitro mine, prej kot če delaš od doma. Problem je da ti sodelavci hodijo po glavi še po službi, tudi če se ne pogovarjaš z njimi dost. Tak da odnosi med ljudmi so tudi v službi najbolj važna stvar. Moraš zelo pazit, da se ti sodelavci ne zagravžajo, ker potem se ti bo tudi služba. Torej moraš pazit, da neguješ te dobre odnose (zarad sebe, ne zarad drugih). Nujno zlo je, da se pogovarjaš z njimi, ker če se z nekom nič ne pogovarjaš ga pa videvaš vsak dan je neizogibno, da ti bo začel it na živce. Pa moški mi gredo malo na živce sem ugotovil, delajo me živčnega, to je neka post travmatska stresna motnja iz šole se mi zdi. So pa v naši firmi zanalašč vse ženske dali v eno stavbo, moške pa v drugo. Bi veliko bolj užival v ženski družbi. Čeprav opažam, da so ženske presenetljivo sumljive do moških sodelavcev. Si ne bi mislil.
Med moškimi je pa veliko teh igric, kako te bodo nadvladali. Če je pa delo bolj smotano (da ga ne ti ne sodelavci ne opravljate radi) pa najbrž pride še do več nihanj razpoloženj in do slabih volj in iz tega do zajebavanj med ljudmi. Na srečo je delo v naši firmi zanimivo tak da opažam, da ljudje z veseljem hodijo v službo, kar je veliko vredno.
Pa tudi veliko bolj se ti bo dalo delat, če boš na službo gledal kot na neko svoje podjetje, kjer si ti glavni igralec, firma je pa samo tvoj pripomoček. Napaka je sebe gledat kot na neko ovco v firmi. Torej glej na firmo kot na posrednika med teboj in strankami: glavna naloga firme je v bistvu, da ti dovaja konstanten dotok strank, je posrednik med teboj in strankami. Ti ji za to delo seveda lepo plačaš, ker ni lahko najti konstantnga dotoka strank, je veliko dela s tem.
Karkoli delaš je večji užitek, če tisto delaš na polno. Ampak večina ljudi dela napako, da v službi zanalašč nočejo biti na polno zagnanani, da ne bodo zgledali, da jih firma izkorišča ali zakaj točno. Veliko bolje se počutijo, če lahko firmo ogoljufajo, vsaj tak je moj občutek, to je ta slovenska mentaliteta: Bolj kot znaš goljufat večji frajer si.
Drgač pa kakšno fizično delo v kakšnem prijetnem okolju, kjer ti ne brnijo stroji v ušesu, ti ne pritiska vročina ali mraz sploh ni tako slabo. Npr. delavec v živalskem vrtu.
Jaz hodim v službo v bistvu prvič v življenju. Se kar veselim, hitro mine, prej kot če delaš od doma. Problem je da ti sodelavci hodijo po glavi še po službi, tudi če se ne pogovarjaš z njimi dost. Tak da odnosi med ljudmi so tudi v službi najbolj važna stvar. Moraš zelo pazit, da se ti sodelavci ne zagravžajo, ker potem se ti bo tudi služba. Torej moraš pazit, da neguješ te dobre odnose (zarad sebe, ne zarad drugih). Nujno zlo je, da se pogovarjaš z njimi, ker če se z nekom nič ne pogovarjaš ga pa videvaš vsak dan je neizogibno, da ti bo začel it na živce. Pa moški mi gredo malo na živce sem ugotovil, delajo me živčnega, to je neka post travmatska stresna motnja iz šole se mi zdi. So pa v naši firmi zanalašč vse ženske dali v eno stavbo, moške pa v drugo. Bi veliko bolj užival v ženski družbi. Čeprav opažam, da so ženske presenetljivo sumljive do moških sodelavcev. Si ne bi mislil.
Med moškimi je pa veliko teh igric, kako te bodo nadvladali. Če je pa delo bolj smotano (da ga ne ti ne sodelavci ne opravljate radi) pa najbrž pride še do več nihanj razpoloženj in do slabih volj in iz tega do zajebavanj med ljudmi. Na srečo je delo v naši firmi zanimivo tak da opažam, da ljudje z veseljem hodijo v službo, kar je veliko vredno.
Pa tudi veliko bolj se ti bo dalo delat, če boš na službo gledal kot na neko svoje podjetje, kjer si ti glavni igralec, firma je pa samo tvoj pripomoček. Napaka je sebe gledat kot na neko ovco v firmi. Torej glej na firmo kot na posrednika med teboj in strankami: glavna naloga firme je v bistvu, da ti dovaja konstanten dotok strank, je posrednik med teboj in strankami. Ti ji za to delo seveda lepo plačaš, ker ni lahko najti konstantnga dotoka strank, je veliko dela s tem.
Karkoli delaš je večji užitek, če tisto delaš na polno. Ampak večina ljudi dela napako, da v službi zanalašč nočejo biti na polno zagnanani, da ne bodo zgledali, da jih firma izkorišča ali zakaj točno. Veliko bolje se počutijo, če lahko firmo ogoljufajo, vsaj tak je moj občutek, to je ta slovenska mentaliteta: Bolj kot znaš goljufat večji frajer si.
Drgač pa kakšno fizično delo v kakšnem prijetnem okolju, kjer ti ne brnijo stroji v ušesu, ti ne pritiska vročina ali mraz sploh ni tako slabo. Npr. delavec v živalskem vrtu.

vostok_1 ::
Men je skoraj lažje med tipi delat, pa ne zato ker bi bilo lahko ampak je bolj predvidljivo.
V ženskih kolektivih si moraš vedno čez ramo gledat, kdo te bo zabodel za tisto nagradico pr šefu.
V ženskih kolektivih si moraš vedno čez ramo gledat, kdo te bo zabodel za tisto nagradico pr šefu.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vostok_1 ()

bambam20 ::

V živalskem vrtu so okoli drevesa, ki ublažijo vročino. Za mraz pa imaš polno malih kučic, kamor se greš pogret, npr ko greš pogledat kače.

Vročina mi sploh ni nek velik problem. Ne jamram zarad malo vročinice kot večina ljudi. Še najbolj me moti švic, ki ga je treba brisat. Klim tudi ne uporabljam. Očitno nisem tako mehkužen kot večina ljudi. :)

jype ::
V ženskih kolektivih si moraš vedno čez ramo gledat, kdo te bo zabodel za tisto nagradico pr šefu.Psihiatra potrebuješ.
Qurc nastane ko bi vsem dali 10mil€ in nihče nebi hotel več delat.Če ima jahto delodajalec, jo mora imeti tudi delavec. Če delodajalec ne zna na tak način zrihtat biznisa, naj počne kaj drugega.
Unknown_001 je izjavil:
Tudi jahto ali letalo mora nekdo kupiti. Veste koliko delovnih mest se s tem podpre?Nič, ker bogati ljudje že imajo letalo in jahto, delavci so pa še vedno na minimalcu.
Unknown_001 je izjavil:
Brez delodajalca in rihtanja posla pa ni šihta za delavca... oz postane nepotreben.Ti si še mlad in ne veš, kako uspešni so delavci, ko se sami organizirajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

thramos ::
Kaj pa če ga ne?
Zapreš štacuno. Kaj pa ti drugega, če noben noče delat zate, sploh preostane?
Ti se boš nato ukvarjal z nečem kar znaš počet, namesto tebe pa bo firmo peljal nekdo, ki zna delavce plačati toliko, da bodo pripravljeni delati.
Če bo takšnih nesposobnežev dovolj, se bodo delavci morali sprijaznit z nižjimi plačami oziroma bodo zaradi zapiranja firm rastle cene produktov v branži.
A v času konjunkture je povsem naravno, da rastejo tako cene, kot plače. No, v Sloveniji zaenkrat omembe vredne rasti plač ni bilo videt.

Invictus ::
NikolormousB je izjavil:
Ampak dviganje plač profilu ljudi, kjer je brezposelnost okoli 0, ti ne bo pripeljala dodatnih delavcev.
Seveda bo, če bo povišanje dovolj visoko...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x

Glede na prihajajočo avtomatizirano družbo, bi bilo veliko smotrneje, če bi se začela spet dogajati bolj blagovna menjava. Ne da se vse draži, ampak da stvari postajajo poceni-zastonj.
Nič ti ne pomaga dviganje cen izdelkov in plač, če gre to vzporedno, ker na ta način nikoli ne dobiš nič več za svoj denar, ampak se dobrine samo dražijo.
o+ nevone
Nič ti ne pomaga dviganje cen izdelkov in plač, če gre to vzporedno, ker na ta način nikoli ne dobiš nič več za svoj denar, ampak se dobrine samo dražijo.
o+ nevone

@Nevone Efektivno se to ne dogaja - vsaj v Sloveniji, se je v zadnjih 20 letih količina dobrin, ki jo dobiš za povprečno plačo, drastično višala. Ampak ja, mi smo izšl iz ekonomske kataklizme soci/komunizma, zato to ni nič posebnega, ampak podobno se dogaja tudi v trgih s tradicijo zdravega gospodarstva.
Poleg tega ne govorimo o dvigu plač generalno, ampak zgolj specifično, za določeno branžo. Kar je glavni smisel prostega trga tudi na trgu delovne sile - sredstva oz. delavci, se zaradi pomanjkanja na enem segmentu in posledično višjih plač, nanj preusmerijo iz manj zanimivih. Tako se sredstva usmerijo tja, kjer so potrebe, ne pa tja za kamor centralni komite določa višino plač. Če ob tem propadejo podjetja, ki se temu ne zmorejo prilagoditi - nič hudega.
Tako je, saj jih boš najprej speljal konkurenci, nato pa se bodo v ta profil pričeli prekvalificirati iz drugih profilov, zanj se bodo bolj množično odločali študenti ...
Poleg tega ne govorimo o dvigu plač generalno, ampak zgolj specifično, za določeno branžo. Kar je glavni smisel prostega trga tudi na trgu delovne sile - sredstva oz. delavci, se zaradi pomanjkanja na enem segmentu in posledično višjih plač, nanj preusmerijo iz manj zanimivih. Tako se sredstva usmerijo tja, kjer so potrebe, ne pa tja za kamor centralni komite določa višino plač. Če ob tem propadejo podjetja, ki se temu ne zmorejo prilagoditi - nič hudega.
NikolormousB je izjavil:
Ampak dviganje plač profilu ljudi, kjer je brezposelnost okoli 0, ti ne bo pripeljala dodatnih delavcev.
Seveda bo, če bo povišanje dovolj visoko...
Tako je, saj jih boš najprej speljal konkurenci, nato pa se bodo v ta profil pričeli prekvalificirati iz drugih profilov, zanj se bodo bolj množično odločali študenti ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: thramos ()

NikolormousB je izjavil:
Zakaj? Hočeš rečt, da so slovenski podjetniki toliko bolj nesposobni kot severni sosedje nekaj 10km stran, da ne morejo zagotoviti jurja neto?
PersonaRuda je izjavil:
Zaključek: Ne zavirajte podjteniške konkurence pri odpiranju firm v Sloveniji in na koncu bo trg dela določil, koliko bo najnižja plača čistilke, trgovca, proizvodnega delavca
Nekako tako ja. Vsekakor ne gre zgolj za nesposobnost podjetnikov (čeprav je jasno, da njihova kvaliteta ne more biti konkurenčna okoljem z uveljavljeno podjetniško tradicijo), ampak je kriva tudi nižja produktivnost delavcev ter splošna pravila in mentaliteta okolja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: thramos ()

Poleg tega ne govorimo o dvigu plač generalno, ampak zgolj specifično, za določeno branžo.
Govorimo kar generalno. Kdo pa hoče imeti nizko plačo oz. recimo raje nizek standard? Nazadnje se vse konča pri lagodnem življenju za vsakega posameznika, prej smo pa ujeti v evolucijsko zanko izločanja, ki je pa ne maramo.
o+ nevone

ZaphodBB ::
NikolormousB je izjavil:
Da dviganje plač ni rešitev trdijo samo tisti, ki hočejo ostati priviligirani.
Dviganje plač je rešitev za veliko težav. Jaz zagovarjam, da bi moral biti minimalc jurja neto. Ampak dviganje plač profilu ljudi, kjer je brezposelnost okoli 0, ti ne bo pripeljala dodatnih delavcev.
Zakaj ne pet?

Govorimo kar generalno. Kdo pa hoče imeti nizko plačo oz. recimo raje nizek standard? Nazadnje se vse konča pri lagodnem življenju za vsakega posameznika, prej smo pa ujeti v evolucijsko zanko izločanja, ki je pa ne maramo.
o+ nevone
Govorili smo o problemu Akrapoviča oz. Pythonistov. Da generalni dvig plač ne bi spremenil ničesar, je jasno.

Glede na prihajajočo avtomatizirano družbo, bi bilo veliko smotrneje, če bi se začela spet dogajati bolj blagovna menjava. Ne da se vse draži, ampak da stvari postajajo poceni-zastonj.
Saj postajajo zaston. Moja mama je leta 1955, ko je šla v službo dobila mesečno plačo, ki je zadostovala za nakup 50kg žaklja moke. Danes je 50kg moke 25€. Blagovna menjava pa ne ceni, temveč draži dobrine.
Inflacija je način kako država krade državljanom. Ampak to ekonmskih analfabetov ne zanima.

Govorili smo o problemu Akrapoviča oz. Pythonistov. Da generalni dvig plač ne bi spremenil ničesar, je jasno.
Ja, ste izpostavili specifičen primer, ampak na neki točki so vi primeri na ta način specifični.
Saj ste rekli, da če delodajalec ne more zagotoviti visoke plače, naj zapre biznis. Na ta način, na koncu ostanejo samo tisti z visokimi plačami.
o+ nevone

Spet, če gledaš posamezno podjetje to mogoče drži. Na ravni gospodarstva je pa v resnici čisto vseeno kdo jamra, da ni delavcev. Če je povpraševanje po določenem profilu večje kot ponudba, bodo nekatera podjetja ostala brez delavcev.
Kot si že sam ugotovil, pa proces prekvalifikacije ni nekaj, kar se zgodi čez noč, v nekaterih profilih pa mogoče sploh nikoli ali pa zelo počasi (prej omenjeni raketni znanstveniki so dober primer).
Nekako tako ja. Vsekakor ne gre zgolj za nesposobnost podjetnikov (čeprav je jasno, da njihova kvaliteta ne more biti konkurenčna okoljem z uveljavljeno podjetniško tradicijo), ampak je kriva tudi nižja produktivnost delavcev ter splošna pravila in mentaliteta okolja.
Avstrija ima bolj uveljavljeno podjetniško tradicijo ter podjetništvu bolj prijazna pravila?
Zakaj ne pet?
Ker za pet nismo dovolj produktivni, jurja pa je povsem realna številka.

Jaz govorim o specifiki, ker se na tak način sredstva na najboljši način preusmerjajo tja, kjer so potrebna. Generalno gre za druga vprašanja.
Ne, ni nujno - ker nimajo več službe, se bodo delavci (ki ostanejo v tej branži) morali sprijazniti z nižjimi plačami v naslednjem podjetju.
Ne, ni nujno - ker nimajo več službe, se bodo delavci (ki ostanejo v tej branži) morali sprijazniti z nižjimi plačami v naslednjem podjetju.

Blagovna menjava pa ne ceni, temveč draži dobrine.
No ja ... ne vem sicer kako natančno. Denar je precej lažje razvrednotiti, kot dobrine.
Ampak s to blagovno menjavo sem imela v mislih predvsem stopnjo, ko vse postane zastonj, ko dejansko niti za menjavo ne gre več.
Ampak dobro no, to ne bo jutri, zato moramo nekaj časa še vztrajati v sistemu, ki stimulira človekovo produkcijo.
o+ nevone

NikolormousB je izjavil:
Spet, če gledaš posamezno podjetje to mogoče drži. Na ravni gospodarstva je pa v resnici čisto vseeno kdo jamra, da ni delavcev. Če je povpraševanje po določenem profilu večje kot ponudba, bodo nekatera podjetja ostala brez delavcev.
Kot si že sam ugotovil, pa proces prekvalifikacije ni nekaj, kar se zgodi čez noč, v nekaterih profilih pa mogoče sploh nikoli ali pa zelo počasi (prej omenjeni raketni znanstveniki so dober primer).
Ne mogoče, ampak drži. In o tem govorim že ves čas. In gospodarstvo je dinamična zadeva, kjer se sredstva preusmerjajo iz manj potrebnih v bolj potrebna. Če bo zaradi pomanjkanja delavcev Akrapovič propadel in ga ne bo nihče nadomestil, bo jasno, da ni dovolj povpraševanja po kvalitetnih produktih, ki jih dela sedaj.
Da pa za nekatere poklice ni kadra, je jasno. Nima pa to nobene veze z Akrapovičem in varilci ter Pythonisti. Jedrski znanstveniki, raziskovalci trenutno neozdravljivih bolezni in podobno.
NikolormousB je izjavil:
Avstrija ima bolj uveljavljeno podjetniško tradicijo ter podjetništvu bolj prijazna pravila?
Ja, naša je bila grobo prekinjena za pol stoletja. Glede pravil pa ne vem, tako pravijo. :)
NikolormousB je izjavil:
Centralni komite odloča?

Da pa za nekatere poklice ni kadra, je jasno. Nima pa to nobene veze z Akrapovičem in varilci ter Pythonisti. Jedrski znanstveniki, raziskovalci trenutno neozdravljivih bolezni in podobno.
Rad bi videl ključ, po katerem se odločaš kateri poklici so elastični in kateri ne.
Ja, naša je bila grobo prekinjena za pol stoletja. Glede pravil pa ne vem, tako pravijo. :)
Podjetniška tradicija ni bila nič prekinjena. Govoriš, kot, da v jugi nismo imeli podjetji.
Kdo pravi tako glede pravil? Kaj je v Sloveniji bistveno slabšega kot v Avstriji? Oz. bom drugače vprašal. Kaj je tisto, kar preprečuje slo. podjetjem da voznika viličarja plačajo 30, 40% več, primerljivo z Avstrijo?
Centralni komite odloča?
Ne, izvoljeni predstavniki ljudstva, v našem primeru. V primeru severnih sosedov pa sindikati.

Kaj je tisto, kar preprečuje slo. podjetjem da voznika viličarja plačajo 30, 40% več, primerljivo z Avstrijo?
Mogoče to, da ustvarijo manj prometa?
o+ nevone

NikolormousB je izjavil:
Rad bi videl ključ, po katerem se odločaš kateri poklici so elastični in kateri ne.
Nekatere od kriterijev sem že omenil in se ne mislim ponavljat.
NikolormousB je izjavil:
Podjetniška tradicija ni bila nič prekinjena. Govoriš, kot, da v jugi nismo imeli podjetji.
Zasebna podjetniška iniciativa v Jugoslaviji ni bila niti primerljiva z Avstrijo. Še posebej takoj po WW2. Gospodarska razvitost je bila pred svetovnima vojnama povsem primerljiva, danes pa ... debatiramo o vzrokih za pol nižje plače varilcev.
NikolormousB je izjavil:
Kdo pravi tako glede pravil? Kaj je v Sloveniji bistveno slabšega kot v Avstriji? Oz. bom drugače vprašal. Kaj je tisto, kar preprečuje slo. podjetjem da voznika viličarja plačajo 30, 40% več, primerljivo z Avstrijo?
Nič jim ne preprečuje, sami se tako odločajo.
Predvsem mediji pa govorijo o slabši delovni zakonodaji, dolgotrajnih postopkih pred sodišči, pritožbah, slabih inšpekcijah ...
NikolormousB je izjavil:
Ne, izvoljeni predstavniki ljudstva, v našem primeru. V primeru severnih sosedov pa sindikati.
No, saj so določil 700 bruto al kolko je že.
Mene pa ne zanima kdo določi višino, ampak kdo odloča o zmogljivostih gospodarstva.

Če je jurja boljše kot petsto, potem je pet jurjev še boljše kot jurja. Kakšna produktivnost neki, pa ne boš rekel, da si pristaš te neoliberalne dogme?
Če se ne strinjaš mi lahko dokažeš, da je jurja boljše kot petsto in boljše kot pet jurjev.

Zasebna podjetniška iniciativa v Jugoslaviji ni bila niti primerljiva z Avstrijo. Še posebej takoj po WW2. Gospodarska razvitost je bila pred svetovnima vojnama povsem primerljiva, danes pa ... debatiramo o vzrokih za pol nižje plače varilcev.
Zasebna podjetniška iniciativa ni enako kot podjetništvo. Debatirati o razvitosti Avstrije in Slovenijie pred 2. svetovno vojno je pa tudi malo nesmiselno, glede na to, da takrat Slovenija ni obstajala.
No, saj so določil 700 bruto al kolko je že.
Mene pa ne zanima kdo določi višino, ampak kdo odloča o zmogljivostih gospodarstva.
804,96€ bruto.
Odgovor na drugi del vprašanja je enak prejšnjemu. Izvoljeni predstavniki ljudstva.
"Zmogljivost gospodarstva" je sicer manj pomembna, ko gre za zagotavljanje minimalnih življenjskih pogojev. Gospodarstvo bi bilo najbolj učinkovito, če ne bi bilo nobenih omejitev. Ampak tega ne želimo.
Če se ne strinjaš mi lahko dokažeš, da je jurja boljše kot petsto in boljše kot pet jurjev.
5 jurjev je boljše kot jurja. Ampak za 5 jurjev nimamo denarja, za jurja pa.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | MAGNA razgovor (strani: 1 2 3 4 … 34 35 36 37 )Oddelek: Loža | 306481 (14041) | kamiKaZaA |
» | World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 66820 (52950) | bbf |
» | Slovenci ne bomo delali za minimalno plačo! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36786 (31490) | Mr.B |