» »

Kako je biti zaposlen, hoditi v službo?

Kako je biti zaposlen, hoditi v službo?

Temo vidijo: vsi
««
7 / 12
»»

Mato989 ::

Če Akrapovič ponudi 3 jurje neto, ne bo zmanjšal brezposelnosti, le "ukradel" bo ljudi drugim firmam. Namesto Akrapoviča bo potem nekdo drug jamral, da ni ljudi. Pomanjkanje delovne sile bo ostalo.

Tako je, in kaj bo to povzročilo? Da bo moral ta drug dvignit plačo na 3.500€ neto da bo ukradel drugim in v vsem tem, se bo 100 ljudi odločilo da hočejo bit varilci zaradi teh plač in bodo postali varilci, v ŽNJ mesecih prepucavanja kadra bo se ponudba zbalansirala in plače bodo spet malo padle...

Saj sem že dal praktični primer... POŠTA SLOVENIJE išče POŠTARJE... ponuja 810€ neto... za delovni čas od nekje 5:00 do 13:00 ampak ker vsi vemo da poštarji reveži tolčejo nadure ki jim jih kradejo (kolega jih ima 250 po svojih računih pošta pa pravi 45.. zato pač noben noče it delat za poštarja... če bi pa to vse porihtali, bi pa se kdo našel, če se ne bi, če bi ponudli 1000€ neto bi se morda kdo našel, če ne pa 1.200€ neto...

Težavo navadnih poštarjev rešiš tren oka... varilci so korak naprej, ker morjo že nekaj vedet... ampak če pogledava praktično, učna doba za solidnega varilca je kolko? 2 leti? Jaz kot skoraj 30 letnik, se pač zato da bom imel potem 1.100€ tega več ne bi šel učit, ker je tudi delo težje itd... Za 1.600€ bi morda razmislil, za 2.500€ neto bi pa morda šel... in tako razmišlja na tisoče ljudi.

Pač raje popravljam kompe, delam kot oddelkovodja, kot prodajalec, kot CNC operater, kot pa grem za varilca za 1.100€ neto... ker je pač razlika prenizka da bi se mi splačalo podat v tako delo za tak output. Sem zato lenuh? Niti ne, sem samo racionalno ekonomičen

Smurf je izjavil:

MadMen je izjavil:

Vice je izjavil:

Dvig plače ni rešitev temveč pokop gospodarstva.

Torej je prosti trg dober samo takrat, ko se zaradi poplave iskalcev zaposlitve nižajo plače zaposlenim?:))
No, ravno to je problem današnjega "kapitalizma", ki to ni.

Tega noben ni trdil. Ampak ni pa visanje plac edino orodje, ki ga delodajalec ima. Lahko poveca reklamo za zaposlovanje, lahko uvozi delovno silo, lahko premakne proizvodnjo v drugo drzavo.

Poglej, odkrito rečeno, dokler so v igri plače pod 2.500€ neto, mislim da vsi argumenti da višanje plač NE prinese nujno več interesa milo rečeno neumni, sploh ko govorimo o poklicih ala Poštar in tudi varilec... Varilec izvzemši par višjih tehnik varjenja ni neka znanstvena fantastika, glede na to kakšne ljudi poznam ki so varilci z 1.100€ neto, verjamem da marsikdo ne bi hotel prenašat Akrapovičovih for za 1.200€ neto, ko bi vedel kaj delajo drugje za 1.100€ neto.

Tako je marsikaj lahko nardi, ampak najbolj patetično pa je če jamra kot je jamral Revoz in Akrapovič... obojna velika izkoriščevalca na trgu z visokim dobičkom.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Unknown_001 ::

Učna doba za varilca je neomejena. Špicvarilc je tisti, ki je stalno v tem poslu. AWS certifikat na primer, ti preneha veljat če vsakobleto ne pošlješ potrdila da si aktivno delal. Po 3 mesecih pavze bi bilo treba varilca po pravem dat spet na testiranje.

Če kdo misli da je švasanje kar tako na hojladri, da boš kar enmu pokazal in potem bo to šlo... jok brate. Zato tudi tisti tečaji niso nič vredni, razen če ti ga firma časti.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

111111111111 ::

Slab zrak, dim, trpeče oči... Kolega se raje ukvarja doma s kemtijo in popoldan kaj pošvasa in dela ima dovolj, pri raznih avtomehanikih, pa nič na črno vse prek računa na s.p., je rekel da živ ne gre več k Akrapoviču.

Unknown_001 je izjavil:

Učna doba za varilca je neomejena. Špicvarilc je tisti, ki je stalno v tem poslu. AWS certifikat na primer, ti preneha veljat če vsakobleto ne pošlješ potrdila da si aktivno delal. Po 3 mesecih pavze bi bilo treba varilca po pravem dat spet na testiranje.

Če kdo misli da je švasanje kar tako na hojladri, da boš kar enmu pokazal in potem bo to šlo... jok brate. Zato tudi tisti tečaji niso nič vredni, razen če ti ga firma časti.

Ja ja, saj je za vsakega delavca učna doba neomejena... ker pride kaj novega zraven... ampak če odmislimo neke hardcore strokovnjake itd... je nek običen varilec ki mora znat varit po "domače" kako dolgo traja? Ostalo mora itak vložit firma v tebe... torej da znaš ti uporabit švas aparat traja kako dolgo?

Mislim da je dejansko pridobivanje izpita za avto bolj dolgoročno kot osnove varjenja :)

Pa sem dal 1.000ur CNC učenja skozi!

Smurf ::

Mato989 je izjavil:

Poglej, odkrito rečeno, dokler so v igri plače pod 2.500€ neto, mislim da vsi argumenti da višanje plač NE prinese nujno več interesa milo rečeno neumni, sploh ko govorimo o poklicih ala Poštar in tudi varilec... Varilec izvzemši par višjih tehnik varjenja ni neka znanstvena fantastika, glede na to kakšne ljudi poznam ki so varilci z 1.100€ neto, verjamem da marsikdo ne bi hotel prenašat Akrapovičovih for za 1.200€ neto, ko bi vedel kaj delajo drugje za 1.100€ neto.

Tako je marsikaj lahko nardi, ampak najbolj patetično pa je če jamra kot je jamral Revoz in Akrapovič... obojna velika izkoriščevalca na trgu z visokim dobičkom.

Ti sploh nisi prebral na kaj si repliciral a?

"Pateticno" (v ang. smislu besede, ker si verjetno to mislil) je ravno toliko, kot so "pateticni" ljudje, ki jokajo o prenizki placi. Kot ze receno jaz verjamem, da bo Akrapovic nasel resitev, saj ni butast.

Smurf je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ti sploh nisi prebral na kaj si repliciral a?

"Pateticno" (v ang. smislu besede, ker si verjetno to mislil) je ravno toliko, kot so "pateticni" ljudje, ki jokajo o prenizki placi. Kot ze receno jaz verjamem, da bo Akrapovic nasel resitev, saj ni butast.

Seveda je, še dobro da ne jokam o prenizki plači... govorim le o ponudbi in povpraševanju.

Sem prebral, ampak pri plačah sploh pod 1.000€ kaj dosti drugega ne šteje, če izvzamemo dejstvo da glih nimaš neposredno nadrejenega sadističnega psihopata ki ti lajf zamori do amena... pa da maš nek normalen urnik v ciklusu ne pa malo tak malo ovak...

Te tvoje ideje da so tudi druge zadeve pomembne, se drugače strinjam, ampak to pride do izraza vedno bolj takrat ko si finančno na višjem nivoju...

Vice ::

Unknown_001 je izjavil:

Ne razumeš poante. Nekateri nabijajo da si višje plače varilec očitno ne zasluži. Ironija pa je, da za pol manj zahtevno varjenje ograj lahko iztržiš več kot te pti Akrapoviču plačajo za varjenje izpušnih sistemov iz titanovih zlitin, ki so med bolj zajebanimi za varit predvsem zaradi izjemno oksidativne narave titana.

Kdo je tu nor? Če si pa ne morejo plačat varilca tako kot treba naj pa drug sistem spajanja uporabijo. Od te točke naprej je to njihov problem kako bodo to rešili.

Glede na poklic, rang plače določajo različni gospodarski dejavniki. Vsak poklic prenese nek rang višine plače. Koliko bo visoka ta plača v teh okvirjih pa je odvisno koliko je delavec sposoben in pripravljen dati. Začetna pač nekje mora biti. Ali je to 500 ali 10000 nima veze. Nikakor pa plača dobrega delavca ne more biti merilo še za slabega. Akrapovič oziroma kdorkoli se bo že znašel in delo, ki ga lokalni delavec noče opravljati bo opravil nekdo iz tujine. Tako kot v Avstriji, Nemčiji... kjer njihovi nočejo opravljati določenega dela uvažajo "slovence", da ga opravijo...

Mato989 je izjavil:

Poglej, odkrito rečeno, dokler so v igri plače pod 2.500EUR neto, mislim da vsi argumenti da višanje plač NE prinese nujno več interesa milo rečeno neumni, sploh ko govorimo o poklicih ala Poštar in tudi varilec... Varilec izvzemši par višjih tehnik varjenja ni neka znanstvena fantastika, glede na to kakšne ljudi poznam ki so varilci z 1.100EUR neto, verjamem da marsikdo ne bi hotel prenašat Akrapovičovih for za 1.200EUR neto, ko bi vedel kaj delajo drugje za 1.100EUR neto.

Koliko si ti star? Si zaposlen? Kakšen je tvoj delodajalec?.

2.500 neto je 5000+ strošek. Hočeš reči da si tisti ki daje kruh ljudem s plačo ne zasluži luksuza?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vice ()

2.500 neto je 5000+ strošek. Hočeš reči da si tisti ki daje kruh ljudem s plačo ne zasluži luksuza?

Dovolj da imam že kar nekaj let delovne dobe :) Moj delodajalec je slab, in on to ve, ampak ve tudi da jaz delam za njega zaradi vsega drugega kot plače (urnik in bližina) zaenkrat mi to ustreza, ve tudi da boljšega človeka na tem delovnem mestu po tem ko jaz odidem ne bo imel, ampak uprava v LJ sanja drugače, se bodo pač naučili na težji način z mojim odhodom... propadli ne bodo, bo pa 2x težje in nezadovoljstvo drugih še višje :)

Ampak to ni bistvo teme... bistvo je da delodajalci zelo radi povdarjajo da na trgu delovne sile vlada ponudba in povpraševanje, to jim namreč zelo paše ko rečejo delavcu poglej 10 jih čaka za tvoj šiht sprejmi ali pojdi, ko pa je obratno pa bi zelo radi pripeljali delavce od drugod namesto poslušali jamranje o višinah plač...

In za takšno dvoličnost jim privoščim težave.

Okapi ::

Ti tudi kupiš kitajsko robo, ker je cenejša od slovenske. Zakaj bi bil delodajalec prisiljen najemati drage slovenske delavce, če lahko drugje dobi cenejše?

Mato989 je izjavil:

Dovolj da imam že kar nekaj let delovne dobe :) Moj delodajalec je slab, in on to ve, ampak ve tudi da jaz delam za njega zaradi vsega drugega kot plače (urnik in bližina) zaenkrat mi to ustreza, ve tudi da boljšega človeka na tem delovnem mestu po tem ko jaz odidem ne bo imel, ampak uprava v LJ sanja drugače, se bodo pač naučili na težji način z mojim odhodom... propadli ne bodo, bo pa 2x težje in nezadovoljstvo drugih še višje :)

Ampak to ni bistvo teme... bistvo je da delodajalci zelo radi povdarjajo da na trgu delovne sile vlada ponudba in povpraševanje, to jim namreč zelo paše ko rečejo delavcu poglej 10 jih čaka za tvoj šiht sprejmi ali pojdi, ko pa je obratno pa bi zelo radi pripeljali delavce od drugod namesto poslušali jamranje o višinah plač...

No potem se ti nekako sanja kako to laufa. Zakaj pa ne odpreš dostavne firme (obstoječim posel dobro teče, tako da ni rizika) in zaposliš 10 poštarjev za 2.500 plače?

Utk ::

Okapi je izjavil:

Ti tudi kupiš kitajsko robo, ker je cenejša od slovenske. Zakaj bi bil delodajalec prisiljen najemati drage slovenske delavce, če lahko drugje dobi cenejše?

Sej mu ni treba. Samo zakaj bi vlekel 100 romunov sem, ce lahko preselis firmo tam.

Mogoče zato, ker je lažje, ceneje ...? Mnogi pa tudi selijo.

Okapi je izjavil:

Bi morda kupil slovensko matično ploščo pa je ni :O

No potem se ti nekako sanja kako to laufa. Zakaj pa ne odpreš dostavne firme (obstoječim posel dobro teče, tako da ni rizika) in zaposliš 10 poštarjev za 2.500 plače?

Jaz ne jamram da ni delavcev ki bi delali v bednih razmerah za slab denar :)

Kot recimo pošta in Akrapovič :P

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Bi morda kupil slovensko matično ploščo pa je ni :O

Jaz ne jamram da ni delavcev ki bi delali v bednih razmerah za slab denar :)

Kot recimo pošta in Akrapovič :P

To kar govori Akrapovič nima veze s tvojimi osebnimi frustracijami.

Utk ::

Pri enih in drugih gre za slabe posle, kjer si vecjih plac ne morejo privoscit. Ce prodajajo robo tu in na sever, ne poceni, z normalnimi cenami, si pa tudi normalne place lahko privoscijo. Pa sej oni ne bi jamrali, ampak bi direkt romune pripeljali. Livar Ivancna gorica, kjer je bil tudi akrapovic, jih menda ima nekaj, in glej ga zlomka, livar in akrapovic sta menda tudi v crnomlju soseda. Hudic je samo v tem, da niti pametnega romuna ne bos dobil za ta denar.

Vice je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:

Ne razumeš poante. Nekateri nabijajo da si višje plače varilec očitno ne zasluži. Ironija pa je, da za pol manj zahtevno varjenje ograj lahko iztržiš več kot te pti Akrapoviču plačajo za varjenje izpušnih sistemov iz titanovih zlitin, ki so med bolj zajebanimi za varit predvsem zaradi izjemno oksidativne narave titana.

Kdo je tu nor? Če si pa ne morejo plačat varilca tako kot treba naj pa drug sistem spajanja uporabijo. Od te točke naprej je to njihov problem kako bodo to rešili.

Glede na poklic, rang plače določajo različni gospodarski dejavniki. Vsak poklic prenese nek rang višine plače. Koliko bo visoka ta plača v teh okvirjih pa je odvisno koliko je delavec sposoben in pripravljen dati. Začetna pač nekje mora biti. Ali je to 500 ali 10000 nima veze. Nikakor pa plača dobrega delavca ne more biti merilo še za slabega. Akrapovič oziroma kdorkoli se bo že znašel in delo, ki ga lokalni delavec noče opravljati bo opravil nekdo iz tujine. Tako kot v Avstriji, Nemčiji... kjer njihovi nočejo opravljati določenega dela uvažajo "slovence", da ga opravijo...

Sem prej razlagal svojo izkušnjo z Akrapovičem. Kot že rečeno oni hočejo dobrega delavca ki že vse zna in ga ni treba nič uvajat razen kar mu pokažeš kaj se dela. Tudi precej ljudi poznam ki tam delajo. Če nisi dober te ne vzamejo. (Jaz sem se recimo potegoval za prisostvovanje pri razvoju oz. Ing. delu - malo naivno a probat ni greh) in so mi lepo povedali da želijo da vkolikor me bo še zanimalo, da naj nabiram izkušnje tačas na projektih itd. Zakaj potem predpostavka da se govori o slabem delavcu? Ograjo lahko švasa vsak, ki doma popoldne mal šušmari. Če kaj ne gre je geometrija tako nezahtevna da s flexo odbrusiš in popraviš. Izpuh?... ne vem no. Glede na to da gre za relativno tanke stene in zahtevane kakovostne zvare, ki dihtajo in so še estetsko lepi pa še material je dokaj neprijazen za varit zaradi svoje narave...

Begabt

Zgodovina sprememb…

bambam20 ::

Mato989 je izjavil:

verjamem da marsikdo ne bi hotel prenašat Akrapovičovih for za 1.200EUR neto, ko bi vedel kaj delajo drugje za 1.100EUR neto.

Pri Akrapoviču iščejo izkušene varilce in jim ponujajo 1100EUR BRUTO, kar znaša 763,83 EUR NEto.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bambam20 ()

bambam20 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

verjamem da marsikdo ne bi hotel prenašat Akrapovičovih for za 1.200€ neto, ko bi vedel kaj delajo drugje za 1.100€ neto.

Pri Akrapoviču iščejo izkušene varilce in jim ponujajo 1100€ BRUTO!

Smeh...

Mato989 je izjavil:

Saj sem že dal praktični primer... POŠTA SLOVENIJE išče POŠTARJE... ponuja 810€ neto... za delovni čas od nekje 5:00 do 13:00 ampak ker vsi vemo da poštarji reveži tolčejo nadure ki jim jih kradejo (kolega jih ima 250 po svojih računih pošta

Z lahkoto bi našli raznašalce, če bi bila takšna osnovna plača plus dodatki in seveda največ 20 nadur mesečno. Potem bi jih zagotovo našli.

bambam20 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Saj sem že dal praktični primer... POŠTA SLOVENIJE išče POŠTARJE... ponuja 810€ neto... za delovni čas od nekje 5:00 do 13:00 ampak ker vsi vemo da poštarji reveži tolčejo nadure ki jim jih kradejo (kolega jih ima 250 po svojih računih pošta

Z lahkoto bi našli raznašalce, če bi bila takšna osnovna plača plus dodatki in seveda največ 20 nadur mesečno. Potem bi jih zagotovo našli.

Seveda, samo kaj ko je po 60 nadur mesečno od tega ti jih 50 zbrišejo... pa še prodajat morš zraven po terenu kot da si komerciala :)

bambam20 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

verjamem da marsikdo ne bi hotel prenašat Akrapovičovih for za 1.200EUR neto, ko bi vedel kaj delajo drugje za 1.100EUR neto.

Pri Akrapoviču iščejo izkušene varilce in jim ponujajo 1100EUR BRUTO, kar znaša 763,83 EUR NEto.

Toliko v Adrii mobil dobi delavec / ka na liniji, ki sestavlja dele skupaj. Za primerjavo. Pa ne rabi nobene posebne izobrazbe ali tečajev, A testov in dobrih ročnih spretnosti. Dobesedno je glavni pogoj za tisto delo, da človek ni motorični debil.

Begabt

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

bambam20 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Seveda, samo kaj ko je po 60 nadur mesečno od tega ti jih 50 zbrišejo... pa še prodajat morš zraven po terenu kot da si komerciala :)

Prodajo so po novem, ko je bio toliko medijskega pritiska ukinili.

Smurf ::

Mato989 je izjavil:

Kaksna dvolicnost. To, da pripeljes tujo delovno silo in s tem povecas ponudbo je cisto v duhu ponudbe in povprasevanje (prav tako reklamiranje delovnega mesta).

Vazelin ::

Od kdaj so v Adrii 1200neto za delo v proizvodnji? Si mislil bruto z vsemi dodatku?

Vazelin je izjavil:

Od kdaj so v Adrii 1200neto za delo v proizvodnji? Si mislil bruto z vsemi dodatku?

Ni letelo na odebeljeno. Poglej kako je citirano. Citiral sem rupsija. Ja izgleda glupo ker sem pozabil pobrisat bold. 1100 EUR bruto je tam v Adrii osnova.

Begabt

Zgodovina sprememb…

Horejšio ::

thramos je izjavil:

Vse skupaj je pravzaprav skrajno smešno: povprečna neto plača v Sloveniji se od leta 2014 ob vsesplošnem gospodarskem razvcetu in padcu brezposelnosti ni omembe vredno zvišala (par procentov), direktorji pa tarnajo, da ne dobijo kadra. :))

Smurf je izjavil:

Ja v tem primeru imas 2 opcije. Povisat place za ne vem 10, 20% ali pa si vzeti par minut casa za reklamiranje po tvju.

Meni se zdi, da je druga opcija ekonomsko bistveno boljsa.

Seveda, če deluje. Baje, da ne.

Se zelo strinjam. Drugi problem pa je, da se plače z inflacijo, ki je najverjetneje posledica kvantitavnega sproščanja centralne banke ne uravnavajo. Povedano drugače, vsako leto za isti keš odpeljemo manj iz trgovine. Ni fer

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Horejšio ()

jype ::

Da dviganje plač ni rešitev trdijo samo tisti, ki hočejo ostati priviligirani.

Horejšio ::

jype je izjavil:

Mogoče še ideja za moderne ekonomiste, da če folk nima denarja, ne more kupovat njih izdelkov.

Horejšio je izjavil:

jype je izjavil:

Mogoče še ideja za moderne ekonomiste, da če folk nima denarja, ne more kupovat njih izdelkov.

Saj je že dolgo znana javna tajna da so ekonomisti povečini navadni Excell menedžerji. Za njih velja zo kar bo tabela ven vrgla po nekem matematičnem modelu ki se v ŠIRŠI praksi precejkrat izkaže za pomanjkljivega / preslabo zastavljenega da bi ga lahko obravnaval ČRNO /BELO

Begabt

nevone ::

Dviganje plač samo po sebi ni rešitev. To je isto, kot če firma reče, da če nima dovolj prihodka, enostavno poveča ceno izdelka.

Cene izdelkov in plače so v takšni povezavi, da preprost recept dvigni ceno (dela ali izdelka) ne deluje (vedno).

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nevone je izjavil:

Dviganje plač samo po sebi ni rešitev. To je isto, kot če firma reče, da če nima dovolj prihodka, enostavno poveča ceno izdelka.

Cene izdelkov in plače so v takšni povezavi, da preprost recept dvigni ceno (dela ali izdelka) ne deluje (vedno).

o+ nevone

Če se zaradi inflacije dviguje cena izdelka se lahko tudi temu sorazmerno poveča plača.

Begabt

Snohman ::

Po nekem ključu, ki ni pomemben v tej temi, zelo dobro poznam razmere v Akrapoviču.

Ninja in Vice, motita se, plača ki jo ponujajo za varilce, je premajhna in tega se zavedajo sami. Varjenje ni ravno raketna tehnika, a vseeno precej težje kot neka montaža na liniji, zahteva bistveno več ročnih spretnosti.

Z dvigom ponujene plače bodo našli tudi varilce. Raptor in ostali imajo prav, trg v tem trenutku narekuje oziroma zahteva višjo plačo.

Magic1 ::

Sej se ne bo svet podrl. Pač se Akrapovič ne bo širil v takem obsego, kot bi se lahko in to bo to. Če nočejo dat denarja v razvoj osebja pa naj razvijajo stroje. Če se splača. Vedno manj ljudi bo pripravljeno delat v toksičnem okolju za relativno male pare. Sploh če so sposobni.
Magic

thramos ::

nevone je izjavil:

o+ nevone

Saj nihče ne pravi, da je dvig plač vedno preprosta rešitev sama po sebi.

Ampak če imaš težave s privabljanjem kadra, je prvo vprašanje - ali je moja ponudba konkurenčna? Če ni, in pri Akrapovičevih varilcih ni, potem imaš prvi korak k rešitvi na dlani. Ali si ga lahko privoščiš, je povsem drugo vprašanje. Morda tudi ne bo rešil tvoje težave, ampak brez tega prvega koraka je tudi noben drug ne bo.

Če pa ponudba je konkurenčna, torej primerljiva (oziroma rahlo višja) kot v branži in geografski okolici, šele potem se lahko začneš spraševati o drugih vzrokih.

thramos je izjavil:

nevone je izjavil:

o+ nevone

Saj nihče ne pravi, da je dvig plač vedno preprosta rešitev sama po sebi.

Ampak če imaš težave s privabljanjem kadra, je prvo vprašanje - ali je moja ponudba konkurenčna? Če ni, in pri Akrapovičevih varilcih ni, potem imaš prvi korak k rešitvi na dlani. Ali si ga lahko privoščiš, je povsem drugo vprašanje. Morda tudi ne bo rešil tvoje težave, ampak brez tega prvega koraka je tudi noben drug ne bo.

Če pa ponudba je konkurenčna, torej primerljiva (oziroma rahlo višja) kot v branži in geografski okolici, šele potem se lahko začneš spraševati o drugih vzrokih.

Tako je :)

jype ::

nevone je izjavil:

Dviganje plač samo po sebi ni rešitev.
Če ustvarjaš znaten dobiček, potem definitivno je.

Kaj pa če ga ne? Nasvet o dviganju plač je podoben nasvetu o nižanju cen, če bi rad več prodal. Do neke mere gre, potem pa ne več.

Ceno lahko nižaš, dokler ne prideš pod strošek proizvodnje.
Strošek proizvodnje lahko višaš, dokler si konkurenčen.

Potem je pa tu še vprašanje obsega. Lahko si Musk in hočeš prodati milijon avtov na leto. Lahko pa si Rimac, in ti je dovolj, če jih prodaš pet na leto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

Kaj pa če ga ne? Nasvet o dviganju plač je podoben nasvetu o nižanju cen, če bi rad več prodal. Do neke mere gre, potem pa ne več.

Ceno lahko nižaš, dokler ne prideš pod strošek proizvodnje.
Strošek proizvodnje lahko višaš, dokler si konkurenčen.

Potem je pa tu še vprašanje obsega. Lahko si Tesla in hočeš prodati milijon avtov na leto. Lahko pa si Rimac, in ti je dovolj, če jih prodaš pet na leto.

Torej Akrapovič ne dela profita in ni konkurenčen? :)

To, da si nekdo ne morep rivoščim višje plače je pač FUD, dokler ustvarja dobiček oz soliden donos, in Akrapovič ga zagotovo... take "izgovore" oz. argumentacijo bi sprejel pri Gorenju, ki je na 600mil pridelal 4,4mil dobička, kar je na ravni skorajda statistične napake lol

Akrapovič proda za okoli 100 milijonov robe in ima 20 milijonov dobička letno. Tam nekje, po dosegljivih podatkih. Ampak verjetno ima tudi posojila, del dobička hoče vlagati v razvoj in širitev ... Problem z višanjem plač za nove varilce je, da to pomeni zvišanje tudi za vse obstoječe. Zaposlenih ima nekaj manj kot 1000 ljudi in če vsem zviša plače za 10%, je to takoj čez milijon letno.

Machete ::

Mato989 je izjavil:

take "izgovore" oz. argumentacijo bi sprejel pri Gorenju, ki je na 600mil pridelal 4,4mil dobička, kar je na ravni skorajda statistične napake lol

Preveč dobička ni dobro 'delati'. Bolje ga je porabiti 'along the road' ;)
Prikazovanje dobička je za cicibane in osnovnošolsko ekonomijo.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Machete ()

Okapi je izjavil:

Akrapovič proda za okoli 100 milijonov robe in ima 20 milijonov dobička letno. Tam nekje, po dosegljivih podatkih. Ampak verjetno ima tudi posojila, del dobička hoče vlagati v razvoj in širitev ... Problem z višanjem plač za nove varilce je, da to pomeni zvišanje tudi za vse obstoječe. Zaposlenih ima nekaj manj kot 1000 ljudi in če vsem zviša plače za 10%, je to takoj čez milijon letno.

Kaj je 1.000 varilcev v podjetju al kaj?

Ni, ampak ko varilcem zvišaš plačo, bodo hoteli povišico imeti tudi snažilke. Če hočeš imeti mir v hiši, si takšnih stvari ne moreš privoščiti.

Okapi je izjavil:

Ni, ampak ko varilcem zvišaš plačo, bodo hoteli povišico imeti tudi snažilke. Če hočeš imeti mir v hiši, si takšnih stvari ne moreš privoščiti.

Lahko pa si privoščiš dajat nižjo plačo kajne? :P Tu pa ne vidijo delodajalci težav :)

Snažilke lahko zamenjaš, varilcev kot kaže ne, kot dober šef boš to zagotovo znal razložit "svojim ljudem" :)

Če pa tudi snažilke ne morš, pol pa ponovi vajo kot z varilci :)

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

Unknown_001 je izjavil:

nevone je izjavil:

Kako tebi ni jasno, da strokovnega delavca ne mireš plačat tako kot mandlca za trakom. Tako šele trpi kakovost. Ker dober varilec ne bo delal pri škrtuhu.

Meni je jasno, da ga lahko plačaš, če imaš kje vzeti, se pravi, če prodaš. Seveda si pred tem moral investirati znanje, čas, delo in denar, da si delovna mesta vzpostavil, pri čemer sploh ni zagotovljen končen uspeh. Delavci takega tveganja nočejo, hočejo pa razdeliti vse, kar se pridela, za plačo njihovega dela. Ostali stroški jih ne zanimajo. Takšen delavec ne more biti soudeležen pri dobičku. No, lahko je.

Ampak ne bi zdaj tukaj preveč zagovarjala kapitalistov oz. vodstvenega kadra, ker jasno, da tudi oni želijo iztržiti čim več in da gre tu za konstantno prerivanje in usklajevanje.

o+ nevone

Veš kaj @neone. Enostavno je konkurirati z nižjimi cenami in dobrimi dobički, če delavca plačaš kot kitajca. Temu se reče DUMPING oz. razvrednotenje dela.

Če si ne moreš primerno palčati, si ne moreš privoščiti. Ergo? Je predrago za prodajno ceno? Ali boš sam švasal na lasten žulj ali boš pa presedlal na vijake in matice.

Preber si kaj je dumping, ker to no to.

tikitoki ::

Utk je izjavil:

Kako so potem šele nad Arabci navdušeni...
Nezaposlenost je zdaj pač povsod nizka.

Vecina arabcem ma visji standar kot ti.

IL_DIAVOLO ::

Tisti ki placujemo poloznice, si ne postavlja tako neumnih vprasanj.

next3steps ::

Pa saj tulipančki razumete, da lahko firma zviša plačo tudi če ni profita. Ker potemtakem bi jih tudi nižali, ko ga ne bi bilo.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Okapi - Rešitev za dvig plače posameznim strukturam je popolnoma enostaven - z delavcem skleneš individualno pogodbo in problem je rešen. Lahko s pravnikom, ekonomistom, razvojnim inžinirjem ali pa s snažilko, kurirjem, šoferjem,.....
Delodajalcem noben zakon ne prepoveduje individualnih pogodb, če so boljše od kolektivne, podjetniške ali panožne.

To kar se počne pri nas je itak anomalija na področju kolektivnega pogajanja, ko ni vžno delo, temveč stopnja izobrazbe in potem to velja tudi za razne specialiste, ki jih drugače, kot po pogodbi ne moreš plačat.

Pri nas imaš obrtnike, ki v več 10-ih letih poslovanja niso imeli težav s pridobivanjem delavcev, imaš pa tudi take, ki imajo odprt oglas na zavodu. Govorim za obrtnike, ki delajo približno enake proizvode, s približno enako dodano vrednostjo.

Ja, Igor je bil odličen delodajalec, dokler je bil tako velik, da je od razvoja, do dela snažilk lahko nadziral sam, z, za normalno podjetje, bliskovitim povečanjem firme, pa so medčloveški odnosi v firmi, padli na normalno stopnjo, ki velja za večino večjih podjetij - enostavno mora imeti glava preveč pomočnikov, da bi vedela, kaj ji dela rit.
Seveda je tako hitro širitev, narekoval trg, česar pa tudi Igor ni pričakoval, tako, da na to, niti slučajno ni bil pripravljen.
Spoznal sem ga, ko je še sam razvijal, testiral, varil, krivil in montiral izpuhe na motorje (sem pač imel enega prvih - testnih na svojem stroju).
Potem pa ješlo vse skupaj nenormalno hitro naprej.
Delo krepa človeka

tikitoki je izjavil:

Preber si kaj je dumping, ker to no to.

Dumping je konkuriranje z abnormalno nizko ceno. Kje sem se zmotil? V modernem svetu ko imajo vsi delodajalci dostop do modernih strojev itd. lahko poleg optimizacije virov cene izdelkov spustiš le še s škrtarjenjem na delavcu. Hočeš prodaja t kos za 50% manj... koliko lahko potem plačaš delavca da bo vzdržno?

Ali vidim napačno povezavo? Jaz razumem DUMPING malo širše in sicer kot RAZVREDNOTENJE kot posledica želje po prevladi na trgu.

Begabt

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Praviloma se dumping uporabi, ko hočeš nekoga zrint s trga in si zato pripravljen ponudit izdelke pod ceno ali pa državni dumping, ko ti država pokriva izgubo, zato, da uničiš celotno panogo druge države ali celo v svetovnem merilu (kitajski dumping v skorj vseh panogah gospodarstva).
Delo krepa človeka
««
7 / 12
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MAGNA razgovor (strani: 1 2 3 434 35 36 37 )

Oddelek: Loža
1828306451 (14011) kamiKaZaA
»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22166817 (52947) bbf
»

Slovenci ne bomo delali za minimalno plačo! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15836786 (31490) Mr.B

Več podobnih tem