» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
216 / 386
»»

TESKAn ::

Ne razumem poante. Prosim pojasni kaj misliš.

Da večji volumen ne pomeni vedno samo večanja v širino.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Za trdnine ne, za kapljevine pa ja. Kapljevina bo šla v širino. Zlij eno golido vode na svetovni ocean in "razlila" se bo po celi površini.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Kaj pa če se ta golida vode na poti proti robu ohladi za 2°C in na sredi segreva? Da imaš na sredi zmeraj nekoliko toplejšo vodo, na robovih pa nekoliko hladnejšo? Pa recimo, da je temperatura na najhladnejši točki zmeraj nad 4°C, pač miselni poskus, ki nima tako določenega ekvivalenta v naravi?

Potem se dvignjena voda pretaka proti robovom. Temperaturna razlika ustvarja masni tok in opravlja delo.

Če se morje okoli otoka ogreje, kar se poleti zgodi, "višek" odteče na odprto morje in se sploh ne pozna. Pa govorimo o 15 stopinj razlike, ne o (domnevnem) delčku stopinje, kar naj bi bilo morje tam toplejše.

Deplasirano popolnoma, govorjenje o potapljanju Trinidada, Karibatov ... itd. Razen kadar je po sredi tektonika.

Misliš, da se na enem konkretnem morju ne pozna popolnoma nič, če imaš del na ekvatorju, del pa v arktičnem krogu? Če je temperaturna razlika lahko taka, da poganja zalivski tok?

Poganja Zalivski tok. Če ekvator še bolj segreješ, bodo tokovi samo še bolj tekli in odnašali toploto proti polom. Dvig gladine na ekvatorju pa še vedno ne bo merljiv.

WarpedGone ::

Resnici na ljubo za kašen zelo slabo definiran "mušji kurac" razlike je ampak je velikostnega ranga deležev milimetra in totalno brez omembe vrednega efekta pri "potaplanju otokov" kjer nucaš spremembe vsaj ranga meter.
Zbogom in hvala za vse ribe

No, sigurno je efekt. Vendar je težko reči celo za predznak tega efekta. Če se tla otoka ogrejejo in ohladijo dnevno za +- 30 stopinj, je to precej več raztezka, kakor ga prinese del stopinje v vodi.

Ampak poglejmo drugače. Recimo da je okoli Maldivov dvignjenega milijon kvadratnih kilometrov morja za 20 cm. Recimo, da imajo warmerji prav. Kako da odteče precej višja plima dvakrat na dan, ta vodni hrib pa ne more?

Libertarian ::

Thomas je izjavil:

Ampak poglejmo drugače. Recimo da je okoli Maldivov dvignjenega milijon kvadratnih kilometrov morja za 20 cm. Recimo, da imajo warmerji prav. Kako da odteče precej višja plima dvakrat na dan, ta vodni hrib pa ne more?

Šibki v matematiki so bili v mojih očeh vedno božji otroci...tako kot mentalno prizadeti. Zato tako tretiram tudi warmarje in se ne kregam več z njimi...iz uvidevnosti.

Mipe ::

Hm, v medijih berem, da se Arktični led krči, tamkajšnje države pa se tepejo za tamkajšnjo podmorsko nafto. Pa še nove pomorske poti se odpirajo.

Tu so še maldivi in druge otoške države, katerim gre voda v grlo. Pa ne samo te, tudi neke indijske države se spopadajo z naraščanjem vode, slana voda ogroža kmetijska zemljišča. Vse to in še več berem v medijih.

Vi pa pametujete s temi svojimi matematičnimi floskulami... Dejstvo je, da morska voda narašča. Od kod se je vzela ta voda, hm?

Jaz pravim, da ne bi smeli zanemariti "zanemarljivih" vplivov. 0.000001% ni enako 0.

v medijih berem, da se Arktični led krč

Medije imajo čez božji otroci. (Zdej se spomnim, da sem gledal eno gledališko predstavo s tem naslovom. Oznaka ustreza.)

>> Jaz pravim, da ne bi smeli zanemariti "zanemarljivih" vplivov. 0.000001% ni enako 0.

Globina morja praktično nikjer ne preseže 10 km. 10 km x 0.000001% = 0.0001m = 0,1 mm
Ja, zaradi tega se potaplajo otoki ...

Okapi ::

Recimo da je okoli Maldivov dvignjenega milijon kvadratnih kilometrov morja za 20 cm. Recimo, da imajo warmerji prav.
Pa saj nihče ne trdi, da se morje dviga samo na Maldivih. Problem z Maldivi in drugimi podobnimi koralnimi atoli je, da so pač tako nizki. Če morje naraste za pol metra, bodo praktično celi Maldivi pod vodo, drugod bo pa samo kakšen pomol zalilo.

Pa da ne boš sedaj takoj šel kakšnega slamnatega moža pretepat, kar se mene tiče, tudi če Maldive zalije, ne bo nobene panike. Tiste ljudi bodo pač preselili na Sri Lanko ali v Avstralijo ali nekam pač, in svet se bo vrtel naprej.

O.

Če bo zaliva Maldive zaradi naraščanja morja, kar Warmastvo trobenta, potem zaliva tudi Piran.

Pa ga ne. Vsaj ne bolj kot njega dni. Ergo, se Warmarji spet nesramno lažejo, ljudje pa preneumni da bi jih zalotili pri tem.

Mipe ::

Okapi je izjavil:

Pa da ne boš sedaj takoj šel kakšnega slamnatega moža pretepat, kar se mene tiče, tudi če Maldive zalije, ne bo nobene panike. Tiste ljudi bodo pač preselili na Sri Lanko ali v Avstralijo ali nekam pač, in svet se bo vrtel naprej.

Tako kot se svet vrti naprej v primeru Izraelcev.

Tako kot se svet vrti naprej v primeru Izraelcev.
A se ne?

Če bo zaliva Maldive zaradi naraščanja morja, kar Warmastvo trobenta, potem zaliva tudi Piran.

Pa ga ne. Vsaj ne bolj kot njega dni.
Saj nihče ne trdi, da jih že. Ta strah izvira iz projekcij, kaj se bo zgodilo čez 50, 100 let, če bo temperatura narasla za 3, 5 ali kaj jaz vem koliko stopinj, in se bo stalila Grenlandija in Antarktika.

Koliko centimetrov se je morje dvignilo v zadnjih 100 letih na različnih koncih sveta so pa AFAIK tudi kar natančno izmerili.

O.

T-h-o-r ::

grenlandija je že bila green
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

In? Na Antarktiki so tudi rasli gozdovi in živeli dinozavri.

O.

500 let nazaj?

Gavran ::

Mipe je izjavil:

Hm, v medijih berem, da se Arktični led krči, tamkajšnje države pa se tepejo za tamkajšnjo podmorsko nafto. Pa še nove pomorske poti se odpirajo.

Arktični led PLAVA na morju. Če se stopi ali odebeli,na nivo morja vpliva točno 0.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

500 let nazaj?
500 let nazaj tudi Grenlandija ni bila zelena. Bil je en ozek pas na južni obali Grenladije, podobno zelen, kot je zelena Islandija.

O.

rndm2008 ::

Mene pa samo matra, koliko takihle razmeroma hladnih zim v Evropi bomo morali imeti, da bodo idejo o povezavi človeških izpustov CO2 in globalnega segrevanja malo prevetrili.

Meteorologi alarmisti so napovedovali toplo zimo, tale stric pa ne.

Moramo pa priznati man-made CO2 warmerjem, da imajo v vsakem primeru pripravljen izhod iz zagate: če se pojavi par normalno (ali celo nadpovprečno) hladnih zim, rečejo, tako kot Lučka Bogatajeva, da moramo ločiti med "vremenom" in "klimo". Ko imamo fejst zimo, gre torej samo za "vreme". Ko je pa topla, gre pa za globalno segrevanje. Convenient, ni kaj...
AE911TRUTH
All Hail Thermal Expansion!

Gavran ::

Če poslušamo Tro(n)t(lj)a bo ideja začela umirati ko bo povprečna temperatura zadnjih 10 zim pod dolgoletnim povprečjem. Da smo vrh segrevanja že zdavnaj prešli ga ne zanima...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

49106 ::

rndm2008 je izjavil:

Mene pa samo matra, koliko takihle razmeroma hladnih zim v Evropi bomo morali imeti, da bodo idejo o povezavi človeških izpustov CO2 in globalnega segrevanja malo prevetrili.

Meteorologi alarmisti so napovedovali toplo zimo, tale stric pa ne.

Moramo pa priznati man-made CO2 warmerjem, da imajo v vsakem primeru pripravljen izhod iz zagate: če se pojavi par normalno (ali celo nadpovprečno) hladnih zim, rečejo, tako kot Lučka Bogatajeva, da moramo ločiti med "vremenom" in "klimo". Ko imamo fejst zimo, gre torej samo za "vreme". Ko je pa topla, gre pa za globalno segrevanje. Convenient, ni kaj...

Segrevanje povzroča taljenje ledu na antartiki in arktiki, kar eventualno prinese nove ohladitve.

Tega taljenja ledu ni na Antarktiki NI. Antarktični led se veča že zelo dolgo, ker nima druge možnosti.

Vseeno, bodo zdaj nastopili z idejami, kako vroče je bilo 2010.

gzibret ::

He he, ker komentar iz linka...

In the winter it's called "Climate Change" in the summer it's called "Global Warming".... The agenda is the same, Carbon Tax!
Vse je za neki dobr!

Pyr0Beast ::

Jep. Sem opazil da tole globalno segrevanje kar lepo potihne pozimi :)

Sicer se bom citiral;

Jaz sem mnenja da je ta premog treba začeti malo bolj intenzivno kuriti, drugače bomo pomrznili.
Treba se je spomit da je ves ta premog nekoč bil v obliki CO2-ja v zraku.
Tako da kar kurite da bo v naših krajih spet 30°C kot je bilo včasih
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

revvs ::

Ledeniki se topijo samo ko Američani črpajo nafto. Če pa hočemo da se temperatura umiri v + in - in onesanaževanje izgine potem pa je potrebno za začetno točko zažgati USA. Pa še telebanov ne bo.

Kaj si ti zaen terorist, revvs? Ne smeti teme s svojimi bolanimi.

Še to;

Jaz ciljam proti 5 ali še več % CO2. Kar imamo trenutno je zanemarljivo.
Z večjim CO2 bo narastla tudi koncentracija O2 (pride iz vode in vezanega CO2) saj bo relativna koncentracija N2 padla ta pa se bo pravtako vezal v beljakovine.

Ogljik je ključen za življenje. Premog pa dejansko res škodljiva zadeva za ekosistem, saj ga ropa hranil.

gruntfürmich ::

Pyr0Beast je izjavil:

Še to;

Jaz ciljam proti 5 ali še več % CO2. Kar imamo trenutno je zanemarljivo.
Z večjim CO2 bo narastla tudi koncentracija O2 (pride iz vode in vezanega CO2) saj bo relativna koncentracija N2 padla ta pa se bo pravtako vezal v beljakovine.

Ogljik je ključen za življenje. Premog pa dejansko res škodljiva zadeva za ekosistem, saj ga ropa hranil.

ja, najboljš. sploh ker gre na rovaš O2. jebeš kisik, CO2 FTW!!!:O
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

revvs ::

Thomas je izjavil:

Kaj si ti zaen terorist, revvs? Ne smeti teme s svojimi bolanimi.

Ne, jaz nisem terorist, nisem iz USA, ne onesnažujem, ne topim arktičnega ledu, nisem lastnik orožja in ne črpam nafte.
Vendar vem ko se peljem z avtomobilom 20 kilometrov iz doline v višino ali obratno da se lahko temperatura spremeni več kot 0,5 stopinje, se je že zgodilo da se je celih 10 globalnih stopinj spremenila.

Pelješ se z avtomobilom, ampak ne črpaš nafte in ne onesnažuješ?

Pa kaj si ti zaen veleum?

Koliko vas je takihle sfanatiziranih aktivistov tam zunaj?

Ogromno, po moje.

Zheegec ::

haha, vsi kao "zeleni" se ne morejo odpovedati modernim udobnostim (ni nujno, da govorimo o avtomobilu, lahko je to že packed chicken v Mercatorju), pa vseeno najdejo neke izgovore, zakaj je nekdo drug kriv za vse težave, oni pa angelčki...
Pa kot že rečeno, ves ta CO2 v premogu in nafti je bil nekoč v zraku, zato smo zelo eko, ker spravljamo Zemljo v stanje, v kakršnem je bila nekaj 100mio let nazaj... Samo še na površje vrnemo reke iz lave in smo super ekološki!!
Štekaš, Revvs? :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

lufthammer ::

Vendar vem ko se peljem z avtomobilom 20 kilometrov iz doline v višino ali obratno da se lahko temperatura spremeni več kot 0,5 stopinje, se je že zgodilo da se je celih 10 globalnih stopinj spremenila.

A lahko tole mal razložiš? Imam občutek, da še sam ne veš, kaj si hotu povedat.

Tega taljenja ledu ni na Antarktiki NI. Antarktični led se veča že zelo dolgo, ker nima druge možnosti.
To je zraslo v tvoji domišljiji, brez kakršnegakoli izmerjenega podatka, ki bi kaj takega potrjeval. Vsi izmerjeni podatki o velikosti antarktičnih ledenikov in obalnega ledu pravijo drugače. O tem smo se enkrat že kregali in nisi uspel sproducirati čisto ničesar, kar bi potrjevalo tvojo trditev.

Za argumente drugih (da se očitno poleti na antarktični obali stali več ledu, kot čez celo leto pade padavin na vsej Antarktiki) si gluh, izmerjene podatke pa po svoji stari navadi, kadar ti niso všeč, proglasiš za napačne, slabo izmerjene ali ponarejene.

O.

I don't care, če pravijo drugače. So pač napačni, tako kot oni, da Maldive zaliva zaradi naraščanja morja.

Ti morda rabiš meritve in opazovanja, da veš, da se nek predmet ni pospešil brez zunanje sile. Meni ni treba. Vem brez opazovanj in meritev, da se ni.

To je razlika med nama, bistvena.

2. člen pravil
- Sklicevanje na lastno avtoriteto je nezaželeno.

Sklicujem se na energetski zakon, ne nase. Nič ne greje snega in ledu na Antarktiki, zato se ne more topiti.

Sicer nekoliko bolj komplicirano, a ne bom zdej razlagal ponovno cele zgodbe.

Vseeno mi je, kaj pravi da je izmeril tisti, ki ne ve povedati, kaj Antarktiko tali.

Briga me!

Meni ni treba. Vem brez opazovanj in meritev, da se ni.
To je razlika med nama, bistvena.
Ja. Ti si nekaj zamisliš v svoji glavi in potem to tako mora biti, če podatki tega ne potrjujejo, toliko slabše zanje.

Nič ne greje snega in ledu na Antarktiki, zato se ne more topiti.
:))Pojdi enkrat poleti na Antarktiko, potem pa celo leto gruntaj, kaj je takrat tam topilo sneg in led.

O.

Saj se ne rabi led na antarktiki taliti. Lahko se preprosto stopi v vodi. Slanica ima pač nižjo točko ledišča.

Čisto tako, mimogrede, v zvezi z eno prejšnjo debato - tule je članek od predlani iz Science, o tem, kako se morje ne dvigne povsod enako, če se stali antarktični led, ampak so razlike pravzaprav zelo velike (zaradi različnih, med drugim gravitacijskih vzrokov).
http://www.sciencemag.org/content/323/5...

The Sea-Level Fingerprint of West Antarctic Collapse

Recent projections of sea-level rise after a future collapse of theWest Antarctic Ice Sheet (for example, the Fourth Intergovernmental Panel on Climate Change Assessment Report) assume that meltwater will spread uniformly (that is, eustatically) across the oceans once marine-based sectors of the West Antarctic are filled. A largely neglected 1977 study predicted that peak values would be 20% higher than the eustatic in the North Pacific and 5 to 10% higher along the U.S. coastline. We show, with use of a state-of-the-art theory, that the sea-level rise in excess of the eustatic value will be two to three times higher than previously predicted for U.S. coastal sites.

O.

peak values would be 20% higher than the eustatic in the North Pacific and 5 to 10% higher along the U.S. coastline.

To je 20 cm na Maldivih in 16 cm v Piranu. V najboljšem primeru. Kar "largely neglected study predicted", ni suho zlato. Celo če bi bilo res, se Maldivi ne morejo potapljat, ne da bi se v piranu poznalo 80% tega. Najmanj.

Tko da ... irelevantno.

Snohman ::

Variacija gravitacije je po obli v rangu 0.5 % oziroma na oko med 9.78 in 9.832 m/s^2. Zanemarljivo, da bi se kaj poznalo pri gladini morja. KLIK

Samo ma Okapi eno "zanemarjeno študijo" in pozna nekoga, ki mu je bilo sporano na Antarktiki ... potem pa nabija accordingly.

http://blogs.nature.com/news/thegreatbe...

"When an ice sheet melts, sea level does not change uniformly," says Jerry Mitrovica, a geophysicist at the University of Toronto (Globe and Mail). "You get this whopping amplification of sea-level rise in North America."

The problem, say the authors, is that the West Antarctic Ice Sheet is so big is actually has a gravitational attraction large enough to pull water towards it.

Thomas, preden boš začel tulit, to ni članek o tem, ali se bo led stalil, ampak koliko bi se dvignilo morje, če bi se stalil (če bi recimo marsovci Antarktiko segreli z velikim laserjem, da se ne boš po nepotrebnem spraševal, kdo bi tam talil led).

V povprečju za 5 metrov in 20 % se v tem primeru konkretno pozna.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Samo ma Okapi eno "zanemarjeno študijo"
Ja, za razliko od tebe, ki nimaš nobene. Poleg tega so to "zanemarjeno" študijo sedaj pregledali, na novo preračunali in niso nobene napake v njej odkrili, tako da ni več tako zelo "zanemarjena". Najprej je bila objavljena v Nature, sedaj pa še v Science. Zame čisto dovolj.

O.

Od kod si pa zdej potegnu 5 metrov?

Me niti ne zanima, pravzaprav.

Toliko je ledu v West Antarctic ice sheet. In kot rečeno, v tem primeru sploh ni važno, koliko bi se dvignilo, ampak da so razlike 20%, kar ni zanemarljivo, vsaj toliko ne, da bi lahko trdil, da se bo morje povsod enako dvignilo. Ker se očitno ne bi.

O.

Kako ga boš pa v morje dobil, to me (niti ne) zanima.
««
216 / 386
»»