» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
175 / 386
»»

Thomas ::

Kaj in kako ti definiraš, v to pa jaz ne grem. Preveč, po domače rečeno, nepredvidljiv poster si. Po domače in vljudno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Azgard:To je ta toplogredni efekt, atmosferi višaš razmerje toplogrednih plinov, proti ostalim in z tem delaš toplogredni efekt, povečuješ temperaturo.

Aha... in če daš skupno kak atom več kot je bil prej, bo nujno bolj mrzlo.

Pa dajta raje še malo mozgat na ZS.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

No, pa dejmo mozgat tlele!

in če daš kak atom več kot je bil prej, bo nujno bolj mrzlo.

Ne moreš kar tako dati enega atoma zraven. Moraš vzpostaviti neko drugo termodinamično in kemijsko ravnovesje. Torej, če naprimer ne bi bilo rastlin na Zemlji, bi življenska doba kisika ne bi bila prav dolga. Vezal bi se na železo, ogljik in tako naprej. Ker pa rastline imamo, je molekularni kisik v atmosferi. Ne samo to, rastline razbijajo vodo na kisik in na vodik, ki hitro zapusti atmosfero.

Komplicirano kemijsko termodinamsko ravnotežje, v katerega ne grem tule podrobneje, niti ga ne poznam, jasno.

Vendar v načelu ja. Ko dodaš dovolj molekul nad-se, si ostal v temi in mrazu. Razen če te planet s svojimi viri podžiga od spodaj. Potem si v temi in vročini.

jype ::

Thomas> Kaj in kako ti definiraš, v to pa jaz ne grem. Preveč, po domače rečeno, nepredvidljiv poster si. Po domače in vljudno.

Sem zmuzljiv, ja, zato me vedno lahko citiraš, in potem ne morem nič - sem pritisnjen v kot.

Seveda pa se lahko citiranju izogneš in bomo še naprej mešali meglo, ampak jaz sam ne razumem, kako lahko moj opis toplogrednega učinka (podan v tej temi) razumeš drugače, kot Azgardovega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Lej jure, zame si ravno ene tolk resen, kot tistih tvojih 840 GB rezultatov simulacije. Škoda časa za špetir s tabo, škoda ker se sploh udeležuješ teme, po mojem mnenju.

Glede na to da do zdaj nisi še ničesar uporabnega pokazal se bojim, da je občutek vzajemen.

Kljub temu da imaš zdaj priložnost pokazat, da se motim, to očitno ni v tvojem interesu, ali pač v tvojem dosegu.

Lahko odideš tudi s to mislijo, če te potolaži. Matters not.

Lonsarg ::

Lol.

jype, gre se za to, da si ti trdil, da že atmosfera sama pomeni toplejše, kar ni res, še tako toplogredna atmosfera, pomeni bolj mrzlo, kot nobene atmosfere.
Sem si narobe zapomnil?

Ampak to itak ni vsa zgodba, trdil si tako kot jaz, da več CO2, pomeni večji toplogredni učinek, tu pa sva imela prav.

Več CO2 pomeni več fotosinteze, pomeni več kisika in več vodika in manj vode.

Enačba stanja vsebuje tudi kemične reakcije. Ni "samo termodinamska".

Azgard> jype, gre se za to, da si ti trdil, da že atmosfera sama pomeni toplejše, kar ni res, še tako toplogredna atmosfera, pomeni bolj mrzlo, kot nobene atmosfere.

Torej bi morala biti senčna stran Venere približno na ničli?

A niste celo vi ugotovili, da atmosfera neobhodno pomeni redistribucijo toplote na hladnejšo stran, tako kot pri vrtenju in tako povečuje površinsko temperaturo planeta?

Seveda to tudi pomeni, da znižuje celotno količino toplote, shranjene v planetu, že celo zgolj v primeru, da je atmosfera popolnoma prosojna.

innerspace ::

Enačba stanja vsebuje tudi kemične reakcije. Ni "samo termodinamska".

Koncno nekaj malo bolj resnega.

Dokler kaka simulacija(od kogarkoli ze bo) ne bo dala zadovoljivega rezultata temperature na doloceni tocki ob dolocenem casu(ob dolocenih pogojih vrtenja in velikostnih parametrov), ne bo vredna skoraj nic.
Se vedno mislim, da tavate v somraku in si podajate nit, za katero si vsak lahko le zeli, da kam vodi.

Ampak vseeno, respect:)

jype izpeljali smo samo kako je z temperaturo pri rotaciji primeru atmosfere. Nekaj čisto drugega. Tak da rotacija preko atmosfere vpliva tako kot si povedal na temperaturo, sama atmosfera je pa sam izolator, če bi bila atmosfera 100% izolator, bi planet bil na absolutni ničli, logično ane?

No sej če bi blo čisto jasno, kaki točno so vplivi na toplo gredo, ter temperaturo ne bi blo debate, kaj je in kaj ni res. Stvari majo nešteto neznak. Pa tiste simulaciji, ki napovedujejo dvig, so velke po terabajtih, pa še vedno netočne, tak da ne mi ti, kako boš eno točno simulacijo dal ven jype:)

Brez superračunalnikov pa ene 1000 zaposlenih, bomo težko kaj dokazali, da nasprotujemo teoriji o GW, tak da se jih edin politično da lotit.

Men je pa zanimivo, da tisti politiki, ki so proti GW čisto vsi po vrsti govorijo da ni dokazov, čisto noben pa se ne loti druge strani z svojimi dokazi, kar bi blo veliko bolj učinkovito.

A. Smith ::

Men je pa zanimivo, da tisti politiki, ki so proti GW čisto vsi po vrsti govorijo da ni dokazov, čisto noben pa se ne loti druge strani z svojimi dokazi, kar bi blo veliko bolj učinkovito.

Ni tako enostavno.

Če bodo plačali raziskovalce, da "dokažejo" nasprotno, potem bodo na enako nizkem nivoju, kot warmerji.

Znanosti je treba pustiti (kolikor je pač možno) prosto pot, pa naj ta pokaže resnico, pa naj se nam ta dopade, ali ne.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

• spremenil: A. Smith ()

Hehe ... včasih sem mislil, da gre za "Adam Smith" v nicku. Potem sem dojel&zapopadel, da je mislil na "Agent Smith", ko si je dajal vzdevek na Slotech.

Ampak z leti je definitivno zaslužil tudi "Adam Smith". Respect, kot reče innerspace.

BALAST ::

Ravno včeraj sem gledal discovery chanel in so rekli, da ima največji vpliv na segrevanje ali ohlajanje SONCE in ne zemeljska atmosfera. Potem so povedali da je heliosfera zadnjih 20 let manjša, ker je na soncu manj sončnih vetrov in to vpliva na prodornost žarčenja iz vesolja v naš sončni sistem, ter posledično tudi večje sprejemanje le tega na zemlji.

http://www.bbc.co.uk/blogs/ethicalman/2...

Sem že v skrinjo dal psa.

TESKAn ::

Samo še čakamo, kdaj bodo "naravovarstveniki" ugotovili, da bo najbolje za planet, če se pobije vse živali...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Pa rastline ponoč zavije v polivinil, da ne spuščajo CO2.

donfilipo ::

jype>> Pa rastline ponoč zavije v polivinil, da ne spuščajo CO2.

Ma jebela cesta. A ni tako da rožce jedo CO2? Pa imajo tale frekvenčni vpliv, da bi jim ga dali več. Pa potem tile dietiki med rožcami velijo...ne to much je škodljivo?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Podnevi ga. A nekaj podnevi pridelane hrane oksidirajo za lastne potrebe noč in dan, zato je ponoči njihov "CO2 odtis" - pozitiven.

Potem je treba narediti rožice, ki ob umetni svetlobi jedo stalno CO2 in se dajo prodati s profitom računa za štrom. Če je lubi bogec to že naredil in ljudje prepovedali, potem je pa tudi človeštvo doomed:)

Predvsem se je nujno pozdraviti CO2 fobije.

To je sicer res... a se bojim da nam ne bo uspelo. Ker gre za novo enostavno primarno religijo, ki očara vse sloje in daje kruh pridnim 'učenim' mladim mamicam, ki bi sicer špilale kelnerice:)
Zadevo bo velekapital na spreten način odklonil. Sprejel kot religijo, dajatve drastično omejil, glavne prispevke pa bomo donirali revni. In ko bo že na tem, da zaradi nedovoljšnega segrevanja religija pade, bo zlodej še namenil par svinjsko vročih let...in voila. Biti duhovnica ali nadškof gibanja zelenih nima veze z ničemer drugim, kot svetim denarjem. In trenutno ne vidim dovolj inteligentne, in hrabre sile, z potrebnim kapitalom, ki bi se znala mantri upreti. Tudi tisti, ki imajo kapitala na pretek so po večini raje stisnili muda, in se preoblikovali tako, da bodo ob novi religiji tudi sami služili. In čeravno imamo tule natančno sliko prihodnosti:) nihče ne bo namenil 24 centov, da bi jo spremenili:)

Mar ble kelnarce! Ali kaj podobnega.

Na vsa jetra mi grejo s tole svojo "učenostjo", gledat jih ne morem.

Okapi ::

Problema sta pravzaprav dva. Prvi je, da stvari niso jasne, in zato lahko skeptičen znanstvenik samo opozarja, da stvari niso jasne, ne more pa trditi, da so zanesljivo napačne (oziroma da so zanesljivo vse napačne).

Druga je pa cost-benefit skeptičnega izpostavljanja. Warmerji resnici na ljubo ne povzročajo kakšne posebne škode (varčevanje z energijo pač ni posebno škodljivo, gospodarsko rast pa je tudi bolje omejevati, ker viri na Zemlji niso neizčrpni), znanstvenik, ki se izpostavlja, pa si lahko zaradi tega precej oteži svojo kariero. In ker koristi od tega izpostavljanja niso takšne, kot bi recimo bilo zavzemanje za cepljenje, za GSO, proti rasizmu, proti preganjanju čarovnic ali proti kakšni drugi bolj škodljivi praksi, se temu preprosto ne splača preveč posvečati. Izgubiš lahko precej več, kot lahko narediš koristi.

In potem je pač stanje takšno, kakršno je.

O.

Okapi>> Warmerji resnici na ljubo ne povzročajo kakšne posebne škode

To se lahko samo zdi. Nekaj govori, da je 'dream system' zahoda zgrajen na predpostavki neprestane rasti in se pokaže brezzob in bebast, lahko celo nevaren v primeru stagnacije in daljšem padcu standarda. Kot bi rekel Sigismund: zakoni podzavestne ekonomije:)

Nekaj govori, da je 'dream system' zahoda zgrajen na predpostavki neprestane rasti
Saj, ampak če bo (neupravičen) strah pred podnebno katastrofo kaj pripomogel k preoblikovanju ekonomskega sistema, ali da se bomo nad njim vsaj globoko zamislili, bo to celo koristno.

O.

Ne moremo si privoščiti stagnacije. Vsako pozivanje k "trajnostnemu razvoju" je traparija, to ne obstaja. Dokler ne kontroliramo vsakega atoma, morao rasti eksponentno, ali pa smo se že predali in prepustili glavno vlogo nekomu drugemu.

Eni nismo za kaj takega pod NOBENIM pogojem.

username ::

gospodarsko rast pa je tudi bolje omejevati
Skrajno nespametno stališče. In absolutno nesprjemljivo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Jaz natanko enako mislim za tvoje stališče. In fizika ter ekonomija sta na moji strani, ker neomejena gospodarska rast vodi nujno v propad. Zemlja žal ni neskončen vir.

O.

Zemlja je končen vir. Dokler je ne obvladamo do središča, moramo rasti eksponentno. Potem pa s kubom.

Ti se kar usedi nekam in trajnostno glej ta proces.

Vajenc ::

In fizika ter ekonomija sta na moji strani, ker neomejena gospodarska rast vodi nujno v propad.
Pri ekonomiji sicer nujno sledi padec po velikem vzponu, vendar gospodarstvo in ostali ekonomski kazalci na dolgi rok vedno rastejo. Spopadi medveda in bika so v prid biku pri ekonomiji.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Pyr0Beast ::

Rast ne nujno pomeni tudi boljšega življenja. Ne malokrat je le to zaradi 'crowding' efekta še slabši.

Pravzaprav je trajnostni razvoj edini način dolgoročnega preživetja. V ostalih primerih se sestradamo ali pa zastrupimo do smrti.

Kapitalizem je trapast. Neomejena rast v omejenem svetu. Ti Thomas pa se greš lahko skrivati v tunele pod zemljo če ti je taka rast všeč.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Thomasov problem je, ker sanja o uploadu in misli, da je neobdelana in neizkoriščena narava vredna natanko nič. Mogoče bo kdaj spoznal svojo zmoto, mogoče je ne bo.

O.

Ni problema, ker človek v zmoti si ti, ne jaz.

Thomas> Vsako pozivanje k "trajnostnemu razvoju" je traparija, to ne obstaja.

Slaboumneži vsi tako menijo, vsekakor.

Rast ne nujno pomeni tudi boljšega življenja. Ne malokrat je le to zaradi 'crowding' efekta še slabši.
Na tebi je, da si zrihtaš boljše življenje.
Kaj je pa ta tvoj 'crowding efekt', pa ne bi vedel. Morda si amatersko prebral kak stavek o ekonomiji in zamešal s 'crowding-out efektom', ki je pa nekaj drugega (in bi ga jaz raje zamolčal, če bi bil imel poglede, skladne z warmerstvom :)

misli, da je neobdelana in neizkoriščena narava vredna natanko nič
Saj je. Če nam dela škodo, je vredna celo manj od nič.

Okapi> misli, da je neobdelana in neizkoriščena narava vredna natanko nič
username> Saj je.

In ti sebi praviš ekonomist? Nazaj v osnovno šolo!

Kaj se pa repenčiš, fante.

Že po definiciji, ekonomija nima kaj pametnega početi v neobdelani naravi - stvari se začnejo dogajati, ko pridejo ljudje in začnejo obdelovat.
"Neobdelana in neizkoriščena narava" je mrtev kapital. O mrtvem kapitalu ekonomija ne more nič pametnega povedat, razen da je mrtev.

username> Že po definiciji, ekonomija nima kaj pametnega početi v neobdelani naravi

Naivko.

Čeprav milijarde ljudi neobdelane narave nikoli ne bodo videle drugače kot na slikah, so za nje ohranitev pripravljene plačati veliko denarja.

Ti, kot ekonomist, pa o tem ne veš ničesar? Torej si kvečjemu slab ekonomist.

No, saj glede na statistiko ni to nič takšnega - takih imamo toliko, da je verjetnost, da nisi slab, žalostno majhna.

Komu pa plačat jure? Nekomu drugemu, ki si to naravo lasti, kvečjemu. Brez lastnika je zastonj.

Kolk se ti širokoustiš, pa o nobeni stvari nimaš pojma.

Thomas> Komu pa plačat jure?

Komot kr men nakažete.

Thomas> Kolk se ti širokoustiš, pa o nobeni stvari nimaš pojma.

Sej verjamem, da tko zgleda. Bom poskusu mal krajše besede nucat.

Lol kaj ma ekonomija z naravovarstvom. Mogoče v daaalni prihodnosti, da bo lepe narava kaj stala. V trenutnem stanju si pa ti dva pojma lepo nasprotujeta. Kdo mi bo pa plačal, da ne črpam nafte? HAHA

Azgard> Kdo mi bo pa plačal, da ne črpam nafte? HAHA

Greenpeace (marginalna in pogosto tudi precej nasilna organizacija) letno nabere okoli 10 milijonov dolarjev.

WWF nabere približno stokrat toliko.

Zanimivo, da taki silni forumski ekonomisti tako malo vedo o denarju.

10miljonov dolarjev hehe, no za kak kvadatni meter zemlje z nafto je že hehe. Zakaj pol furamo na nafto, če pa Greenpeace vsem plača da ne črpajo:P

Lol kere nabijaš no. Pa itak črpanje virov je sam posredno povezano z onesnačevanjem.

Ti bi kot dober ekonomist kupil zemljo z nafto in jo ne bi izkoriščal, dobra ekonomska odločitev :D

Se mi je zdelo, da so besede predolge, da bi lahko naša sveta preproščina razumela.

Pa drugič.

Naivko.

Čeprav milijarde ljudi neobdelane narave nikoli ne bodo videle drugače kot na slikah, so za nje ohranitev pripravljene plačati veliko denarja.
Niti ne. Oziroma je ta denar precej majhen v primerjavi s tem, koliko denarja hočejo vzeti (ali narediti škode) drugim ljudem. To pa ni več domena ekonomije, temveč politike.
Kdo je tle naivko? :)

Greenpeace (marginalna in pogosto tudi precej nasilna organizacija) letno nabere okoli 10 milijonov dolarjev.
Točno tako. In to je ravno to kar sem zgoraj hotel povedati - 10 mio USD je drobiž proti težkim milijardam škode, ki jih imamo posredno ali neposredno zaradi nasilnežev, kot si jih pravilno opisal.

username> To pa ni več domena ekonomije, temveč politike.

In potem vpraša, kdo je naivko?

username> je drobiž proti težkim milijardam škode

Vsak prebivalec razvitega zahoda da v povprečju več kot deset dolarjev na leto za to, da se ne bi črpalo nafte, krčilo gozdov in kar je še takega ohranjanja "neokrnjene narave". Pa čeprav je še nikoli niso videli.

Da je to zanemarljivo, lahko rečejo samo izjemno nekompetentni ekonomisti.

Politika je direktna posledica tega dejstva. Prepoved vrtanja tu in tam je tudi direktna posledica tega dejstva. Vsa "škoda", ki jo "imamo" zaradi tega, se komot všteje v bilanco - na tisto stran, kjer ljudje _plačajo_ za neokrnjeno naravo.

Ker gre za omejen vir, zneski niso majhni, se razume - o tem, da je kategorija (neokrnjena narava) brez vrednosti, pa očitno marsikdo na tem forumu nima najmanjšega pojma.

Treba je seveda ločiti med neokrnjeno naravo in prijetnim življenskim okoljem, a velika večina prebivalstva tega ne loči (in ne želi ločevati!). Da so za to krivi kakršnekoli barve fašisti je po mojem mnenju seveda debela laž. Neokrnjena narava ima izjemno dober marketing in prepričan sem, da je tudi kdo od vas že opazil, da z vsem, kar je v njej pisanega, prijaznega, lepega in prijetnega, otroke šopamo od momenta, ko pridejo na svet. Kako naj torej v takem okolju odraščajo ljudje (razen tistih par, ki ste imeli očitno izjemno težko otroštvo), ki narave ne cenijo?

Prelestna, nedotaknjena narava, v svoji najboljši inačici, ni vredna NIČ, če ni človeka ki bi jo užival.

To menda lahko kapira vsak?
««
175 / 386
»»