» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
147 / 386
»»

Double_J ::

Uredu Thomas si povedal. Ti trdiš torej da je faktor 0,6 gani pa 1,2?

Samo to je razlika? DA/NE.
Dve šivanki...

Thomas ::

To je razlika, ja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dobro... prvič si napisal faktor v celi temi.

Bom še razmislil...
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

gani-med ::

Thomas je računal aritmetično povprečje, kar poneni, da je sešteval temperature.

Ravno prej pa je povedal eno veliko resnico, da temperature niso aditivne
(in da jih ne bi smel seštevati)
CO2 is the elixir of life.

Povprečna temperatura ti da energijo. Izseva ti pa povprečna temperatura ne da. Izsev ti dajo četrte potence temperatur.

Tle je haklc, sem že reku.

Za izračun povprečne temperature si temperature sešteval, kar pa ne bi smel.
V tem je haklc.

Energija = ploskovni integral K*T(r) dr

Izsev = ploskovni integral T(r)^4 dr

Seveda lahko seštejem temperature, ni problema. T1*c+T2*c=(T1+T2)*c

Moraš vedeti kaj delaš. kdaj lahko in kdaj ne. kaj lahko in kaj ne.

Ne smeš seštevka temperatur vleči v Stefanov zakon, to je čist narobe,

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Ne smeš seštevati temperatur!

Prej si kar prav povedal, da temperatura ni aditivna količina.

Če imaš korektno definirano povprečno temperaturo, jo lahko vlečeš tudi v Stefanovo formulo.

Vendar aritmetično povprečje temperatur zaradi že povedanega, ni korektno definirano povprečje temperatur.

Sej ti sešteješ in vtikaš v Stefanovo formulo. Ne jaz.

Jaz samo seštejem, a v Stefanovo formulo ne vtaknem niti vsote, niti povprečja. Sej nisem nor!

Jaz vtikam posamezne temperature v Stefanovo formulo in potem razultate seštejem.

Jaz delam prav, ti delaš narobe.

Stefanov zakon govori o sevanju površine črnega telesa s temperaturo T.

Ne sevanju črnega telesa s temperaturo T1 na levi in T2 na desni.

Zato najprej izračunaš sevanje za T1, potem za T2 in potem sevanji sešteješ. Sešteješ moči.

Zgodovina sprememb…

Aritmetično sredino temperatur si ti računal, ne jaz.

Jaz se poslužujem samo Stefanove formule , v kateri so tudi različne površine.
Površiina je aditivna količina.

Ne moreš pa seštevat temperatur, ker temperatura ni aditivna količina.

Ubistvu me samo nekaj zanima gani. Kako si ti že prej dobil pravilen faktor 1,2(piše v učbenikih ter na nasi), če si kao takrat napačno uporabljal tole temperaturo?
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Kje si poklenil Ganimed? Pri slabi uporabi fizikalnega zakona.

Ne zavedaš se dejstva, da izsev povprečne temperature ni isto kot povprečje izsevov.

TO, kar te hočem naučit že dneve. Narobe si uporabil Stefanov zakon in nisi edini. To marsikoga nese, zgleda.

>>Ne zavedaš se dejstva, da izsev povprečne temperature ni isto kot povprečje izsevov.

Mora bit enako, sicer kršiš zakon o ohranitvi energije

energetik ::

Še en citat s strani 5.

For slowly rotating planets like Mercury and the Moon, one must take into account that these bodies receive energy over their projected (disk) areas and emit energy, not over their full spherical surface areas but only over the same because the remaining surface area is considered to be too cold to radiate a significant amount of energy back to
space. ..

A comparison of equations (10) and (13a) shows that for slowly rotating planets, the equilibrium temperature is higher by a factor equivalent to the fourth root of the projected area (i.e., the ratio of sphere surface-to-disk area), namely the fourth root of 4.

Pozabil si pa prilimati še citat par vrstic naprej:
which is the maximum temperature at the lunar equator at noon. Note that on the dark side (during the 356-hr lunar
night), the temperature is ~70 K.

Višja je pri počasnih rotatorjih na osvetljeni strani. Povprečna pa je?

Sicer pa je vseeno, Zemlja je smatrana kot hitri rotator, ki ima približno enakomerno temperaturo po celi površini. Vsaj v tej študiji od NASA je.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Čakajte malo, vi pravite, da maksimalni faktor na dnevni strani je 1,2?

To seveda ne more držati.
Dve šivanki...

Povprečna pa je?

Povprečna pa je pol nižja.

To nas tlele ene 10 do 12 ve. Double ne ve, Ganimed tudi ne, jure pa blefira kot vedno.

vi pravite, da maksimalni faktor na dnevni strani je 1,2?

Ja. Mi to pravimo, ja. ker 1,21^4=2.

Na četrto potenco, ker tak je Stefanov zakon.

Izračunali smo mi, izračunala je NASA, ti pa še en verjameš, Double_J. Cel point je to, da če že narediš povprečno temperaturo (aritmetično), je ne smeš tlačit v Štefanovo enačbo. Kako pa aritmetična sredina vpliva na naše življenje na kugli, je pa vprašanje.

>>Višja je pri počasnih rotatorjih na osvetljeni strani. Povprečna pa je?

Povprečne sploh ne omenjajo, omenjajo pa ravnovesno temperaturo. (equilibrium temperature)

Razmerje med ravnovesnimi temperaturami za stoječi in vrteči planet je 1,2

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gani-med ()

Dej energetik...

gani, ti je lepo napisal, kaj je nasa izmerila v plovilih, ter da jih zato ne vrti!
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

>>Višja je pri počasnih rotatorjih na osvetljeni strani. Povprečna pa je?

Povprečne sploh ne omenjajo, omenjajo pa ravnovesno temperaturo. (equilibrium temperature)

Razmerje med ravnovesnimi temperaturami za stoječi in vrteči planet je 1,2

Equilibrium temperature imajo v študiji kot temperaturo v stacionarnem stanju, v ravnovesju med absorbcijo in izsevom. Še vedno pa ta izraz ne pomeni povprečne temperature cele kugle.

Saj načeloma bi se tudi dalo zmenit za kak test pomojem, na Jožef Štefanu.

A bi kdo zrihtal. Boš prišel Thomas?
Dve šivanki...

Vseeno kaj je napisal Gani, da dela Nasa.

Važno je, kakšen je Stefanov zakon in kakšne so njegove matematične implikacije.

Poražen si Double_J, tako kot si ves čas mislil (in morda še misliš), da sem bil jaz.

Spektakularno si zgubil, ker si nasedel avtoriteti Interneta. Tam je veliko "pametnih".

Preprost poskus:
ena krogla se vrti, ena miruje, obe pa enako obsevamo enak čas.
Nato obema kroglama izoliramo površino in počakamo da se v njunu notranjosti temperatura povsod izenači (ravnovesna temperatura)

Izračun pokaže, da bo pri mirujoči krogli ta ravnovesna temperatura višja.
Lahko pa narediš poskus tudi na pravih kroglah in nato meriš temperature, ko bosta obe krogli v ravnovesni temperaturi.
Pri NASA so take poskuse že izvajali..

No, ta temperatura pa je tisto, kar iščemo. Ampak to ni tista equilibrium temperature iz študije. Ganimed, a si slučajno našel kakšen link, kjer bi bile enačbe za izračun TISTE temperature?

>>Equilibrium temperature imajo v študiji kot temperaturo v stacionarnem stanju, v ravnovesju med absorbcijo in izsevom. Še vedno pa izraz ne pomeni povprečne temperature cele kugle.

Povprečne temperature zato ne omenjajo, ker nima nobenega fizikalnega ne uporabnega poemena.

@Thomas, vrtijo tudi plovila, ko je potrebno.
v google vtipkaj Apollo, mission to moon, barbeque mode...

Če bi Thomasa poslušal, potem res nebi bili na luni...

Kaj Thomas, si upaš na demonstracijo?
Dve šivanki...

Mene na Štefana ne bo. Ker tam tega poskusa za nas delali ne bodo.

NASA pa vrti ali ne vrti satelite iz več razlogov. Vrtenje zaradi stabilizacije in izognitve dosegu maksimalne temperature na eni strani je najpogostejše.

Ampak je irelevantno vse to za centralni problem. Double_J - pogorel si s svojim vehementnim zastopanjem nečesa, kar ne razumeš prav dobro.

Meni je dovolj, da uporabljam logiko... to se najbolje vidi v tej temi.

Lahko teoretično nebi imel niti najmanjšega pojma o fiziki, pa bi zmagal zgolj z uporabo logike. To je pomembna lekcija iz te teme.

Mene na Štefana ne bo. Ker tam tega poskusa za nas delali ne bodo.

No ja... v kapitalizmu smo. Lahko stavimo, pa plača kdo zgubi? Kako torej?
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

>>No, ta temperatura pa je tisto, kar iščemo. Ampak to ni tista equilibrium temperature iz študije. Ganimed, a si slučajno našel kakšen link, kjer bi bile enačbe za izračun TISTE temperature?

Za realni primer sem nekaj videl. Bom dal link, če najdem.
Je pa veliko Fourierja in diferencialnih enačb (prevajanje toplote)

Za naš primer temperatura v krogli res ni čisto enaka, ker ni upoštevano kumuliranje toplote v krogli, vendar za primerjavo, katera krogla se bolj segreje, bi bilo pa kar pravo. Z eksperimentalno potrditvijo tudi ne bi smelo biti velikih težav.

Počasi premislita kako ga serjeta. Zdej enkrat se bo zbudu jure in pribil eno trapasto. Kako "je sicer res, kar je on že skozi trdil, da drugače ne bi moglo biti ... a Thomas je prebutast da bi kapiral njegovo (juretovo) genialno simulacijo ki jo je bil napravil ..."

Nekej v tem slogu.

Če ti ni sfalila fizika, Double_J, ti je pa logika. Počasi pojdi v apollogizing mode.

Zgodovina sprememb…

Fizika spoštuje logiko, avtoritete pa ne, tko je to...
Dve šivanki...

Fizika spoštuje logiko in izide meritev. Ti se nisi zavedal, da izid merjenj je tak, da je pri izsevu reč nelinearna. Četrtopotenčna. To te je lepo neslo.

Ti ganimed pa krivde ne obešaj name, ker da sem jaz nedopustno sešteval temperature.

I won, you lose. Simple.

Lonsarg ::

Lej, Thomas se je z tem rotiranje zelo rešil zagate, ko je trdil da ni tople grede. Namreč našel je en primer, kjer pa ima on prav in se tako izognil tisti drugi temi, ki je kasneje čisto potiho priznal da topla greda le je se mi zdi. Tak da sta se vidva lepo ujela v njegovo zanko, ker nekako vama ne gre v glavo ta primer z rotiranjem.

Preprost poskus:
ena krogla se vrti, ena miruje, obe pa enako obsevamo enak čas.
Nato obema kroglama izoliramo površino in počakamo da se v njunu notranjosti temperatura povsod izenači (ravnovesna temperatura)

Izračun pokaže, da bo pri mirujoči krogli ta ravnovesna temperatura višja.
Lahko pa narediš poskus tudi na pravih kroglah in nato meriš temperature, ko bosta obe krogli v ravnovesni temperaturi.
Pri NASA so take poskuse že izvajali..

Pa ti veš, da si zdele zelo na dolgo opisal povprečno temperaturo?
Tak, da pokaži mi izračun, ki je taka temperatura višja pri mirujoči. Aja da bo lažje, to se strinjaš, da lahko ta izračun nardiš, na krogli, ki je iz same skorje in nima notrajnosti?

Če se komu da, naj eno vrtečo kuglo malo zašvasa.
Ko se bo ohladila na enako začetno temperaturo, kot prvič, pa ponovi vajo, le da brez vrtenja in prišvasa na istem mestu.

Na toplo gredo in kaj jaz v resnici mislim o tem, gremo potem, ko se jure, Double_J in ganimed odrečejo svoje napake.

Zakaj? Ker tople grede, ki bi nas grela ni. Samo toplotna kapaciteta in toplotna prevodnost sta. Pa gretje Sonca in hlajenje Vesolja, vrteči planeti in energetski in masni transporti na njih.

Ne moremo naprej, dokler tole ni 100% razčiščeno.

jure, Double, ganimed - lepo prosim, napišite odrešilni stavek:

Vrteči se planeti so povprečno toplejši od zalockanih!

"Oprosti Thomas, ker sem bil nesramen.", vam prihranim.

Zgodovina sprememb…

Tole ni verski shod in nikomur ni treba ničesar verjeti.

Tisti preprosti poskus s kuglo pa lahko vsakdo izvede doma in izmeri temeraturo kugle za oba primera.

Če kdo ne ve, kako bi meril temperaturo krogle: potopiš jo v škaf vode (enako litrov enake temperature) in po določenem času izmeriš temperaturo vode.

amreč našel je en primer, kjer pa ima on prav in se tako izognil tisti drugi temi, ki je kasneje čisto potiho priznal da topla greda le je se mi zdi

To je totalna traparija, da je največ 1,2x bolj vroča osvetlena stran! Da to trdiš moraš biti pač brez logike.

Osvetljena stran je komot 10x bolj vroča...
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Osvetljena stran je komot 10x bolj vroča...

Komot. Komot je 10 krat bolj vroča kot neosvetljena.

Ne more biti pa več kot 1,2 krat bolj vroča kot bi bila temperaturno uravnotežena krogla.

Še ne štekaš al kaj?

Tisti preprosti poskus s kuglo pa lahko vsakdo izvede doma in izmeri temeraturo kugle za oba primera.

Dej en filmček naredi tega poizkusa... to bi blo fajn.:P
Dve šivanki...

Saj lahko probaš s kroglo.
A misliš, da bo vrteča imela desetkrat višjo temperaturo?

Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

>>Dej en filmček naredi tega poizkusa... to bi blo fajn.:P

Ja pa na youtube >:D

Ne štekata še ja ... ne štekata ... ampak bota.

Ne komot je 10x bolj vroča kot uravnotežena. To se jasno vidi pri planetih.

A res? Kje to?

Dej se zber že no.

Zgodovina sprememb…

Ne more biti pa več kot 1,2 krat bolj vroča kot bi bila temperaturno uravnotežena krogla.

Seveda lahko, kar poglej si planete...
Dve šivanki...

Govorimo o enako velikih in enako oddaljenih planetih.

Ne vidimo primera desetkratne razlike in ga tudi ni. Ne si izmišljevat neresnic, ki naj bi služile resnici.

Sigurno več kot faktor 1,2. Če se bo vrtel bo imel neko enakomerno temperaturo, če bo stal pa bo imel peklensko temperaturo na eni strani. Zagotovo večjo kot 1,2 vrtečega.

Izračunaj si iz formule pravi faktor... pa ne svoje napačne.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Zagotovo ne, ob drugače enakih pogojih.

Razen kar je četrti koren iz 2 večji od 1,2. To je pa zelo malo.

Ja pa na youtube

Ajde... bom postal še na FB. Odkritje dneva...;)
Dve šivanki...

Mislim, da juretova simulacija bo pokazala, kar jaz nisem dobro povedal. Ampak on bo premagal vse ovire ki sem mu jih nastavil s svojim neznanjem in bo kljub temu prišel do pravilnega rezultata! S herojskim renderjem bo pokazal, kako so hitreje rotirajoči planeti toplejši. Kar je evidentno pravzaprav zanj bilo že vedno.

Samo da jaz tega nisem sposoben razumet.

;)

Z besedičenjem ne bomo prišli nikamor.
Sicer smo res v "političnem" delu foruma, kjer več štejejo retorične sposobnosti, vendar vseeno. ..

Experiment najbolj prepriča.
««
147 / 386
»»