» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
81 / 386
»»

imagodei ::

Thomas@ Tega nič ne pozabljam. Kolikr visoko so že, verjetnost da bodo podvojili višino je večja, kot da pridejo nazaj na tla. Random walk s preferenco na ven, proti Vesolju. S hitrostjo IR svetlobe v atmosferi, seveda.

Točno zaradi tega se pa ne skuhamo - na koncu toplota najde pot ven iz atmosfere v mrzlo vesolje. Do takrat pa prispeva v sistemu Zemlja k neki konkretni temperaturi na konkretnem delu atmosfere/površja. Zato (in zato, ker atmosfera določene valovne dolžine odbija že v višjih plasteh + albedo površine + oblaki + ...) se temperaturni ekstremi, kot sem pokazal že na primeru Lune in Marsa, zmanjšajo, ravnovesna temperatura pa uravnovesi pri višji temperaturi. Menda za Zemljo to pomeni 33 stopinj višjo POVPREČNO temperaturo, kot če atmosfere ne bi bilo.

To je torej jasno. Kar je nejasno je to, ali dodatno višanje koncentracije CO2 upočasnjuje uhajanje IR fotonov v vesolje, zaradi česar se bi POVPREČNA temperatura dvignila za Y stopinj, dokler sistem Zemlja ne bi spet vzpostavil ekvilibriuma na tej višji temperaturi, ali pa je okno CO2 že zaprto.

Tukaj IMO res ni potrebno več kaj dosti filozorirati, pač pa poseči po eksperimentalni dati in po veljavnih fizikalnih formulah. Če se ne motim, se je kitzbrado praktično ponudil, da napravi malo bolj detajlne izračune, če mu zrihtamo več podatkov.

EDIT: Dodano "dodatno" v stavku "Kar je nejasno je to, ali dodatno višanje..." in
Dodano: "ali pa je okno CO2 že zaprto" na koncu istega odstavka.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

Thomas ::

> Kar je nejasno je to, ali dodatno višanje koncentracije CO2 upočasnjuje uhajanje IR fotonov v vesolje, zaradi česar se bi POVPREČNA temperatura dvignila za Y stopinj

To je predpostavka zagovornikov tople grede. Evidentno napačna, saj dnevi in kraji z več CO2 niso nič toplejši, od tistih z manj.

Napovedi o rekorno toplem letu, o rekordno viharnem Atlantiku ... vse to je nekam šlo.

Še El Ninja niso prav napovedali, bo zgleda letos prej njegov kontrapojav - El Ninja, ne El Ninjo. Bolj mrzel Pacifik, kot ponavadi. Za kar je baje spet kriv Global Warming.

Kaj se čmo potem sploh še pogovarjat?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

Thomas@ To je predpostavka Warmerjev. Evidentno napačna, saj dnevi in kraji z več CO2 niso nič toplejši, od tistih z manj.

No, pa smo spet tam. In se lahko vrtimo v krogu v nedogled.

Thomas, kaj ti bo nekaj 10m debela debela plast, kjer je delež CO2 30%, če pa je nad njim še 12 km troposfere, kjer je CO2 well mixed? V kotanji, katere površina znaša morda nekaj arov ali celo hektarov in se hladi tudi s konvekcijo in deloma kondukcijo, ne samo sevanjem IR? Sistem v ravnovesju lahko odda le toliko toplote, kot jo prejme - iz okoliških zračnih mas, vetrov in od podlage, ki pa je v primeru snega precej odbojna in večinoma seva v vidnem in UV polju.

Edini viri toplote za zračno maso in sneženo podlago so torej fotoni, katerih večji del se odbije nespremenjen nazaj v atmosfero in v vesolje, ter okoliške plasti zraka, ki pa so med zimo verjetno ravno tako primerno ohlajene in znajo biti prej ponor toplote, kot pa vir. Poleg tega zna biti, da so KOTANJE vsaj deloma v senčni legi.

Ni mi čisto jasno, zakaj bi nekaj 10m debela plast s povišano koncentracijo CO2, torej morala tako zelo ogreti tla in sama sebe - pravzaprav polovi izjemno majhno število IR fotonov, ker jih sneg ne oddaja v izobilju. Zakaj je predpostavka evidentno napačna, če pa ima lokalizirana zračna masa še toliko drugih možnih ponorov toplote?
- Hoc est qui sumus -

> Ni mi čisto jasno, zakaj bi nekaj 10m debela plast s povišano koncentracijo CO2, torej morala tako zelo ogreti tla in sama sebe

Jasno ti pa je, da to stori bolj raztepen in zmiksan CO2?

V resnici se ne zgodi ne prvo in ne drugo. Tudi je povečana koncentracija CO2 v Mamutskih gorah do kilometrskih višin, BTW. Sej sem dal link.

Thomas@ Jasno ti pa je, da to stori bolj raztepen in zmiksan CO2?

Hja, atmosfera kot celota oz. Sistem Zemlja se konec koncev lahko ogreva in hladi le s sevanjem. Z vesoljem ni nobene menjave toplote v obliki konvekcije ali kondukcije.

Ko gledaš eno lokalno omejeno zračno gmoto, se ta lahko prav preprosto ohlaja z omenjenima dvema načinoma, poleg tega pa seveda tudi s sevanjem. Ampak, slednji način je povsem zanemarljiv, če vemo, da se po fiziki topel zrak dviguje, mrzel spušča oz. da lahko v polje toplega zraka npr. 20 C priteče iz višine nekaj kilometrov gmota zraka s temperaturo 10 C.

Če nadaljujem prvi odstavek - sistem Zemlja pač kot celota zadrži toliko (IR) sevanja, dokler ne pride v ravnovesje. Različni deli atmosfere pač različno, gre pač za ogromno površino, če gledaš na atmosfero ob stiku z vesoljem v 2D, v splošnem pa lahko govorimo o nekih povprečnih številkah. Če pa gledaš samo lokalno, nek stolp zraka ali polje zraka nad kotanjo, to ni primerljivo z globalnim stanjem, ker - ponovno - globalno iz Zemlje toplota lahko uide le s sevanjem, lokalno iz neke zračne mase nad kotanjo, puščavo itd. pa tudi na drugačne načine.

Dokler zanemarjaš konvekcijo in kondukcijo in (ne)gretje manjšega območja primerjaš z (ne)gretjem celotne atmosfere, toliko časa si v zmoti.
- Hoc est qui sumus -

> Dokler zanemarjaš konvekcijo in kondukcijo

Od kdaj pa konvekcija skozi zrak deluje kilometre, po horizontsalni liniji? Od kdaj je zrak dober prevodnik toplote?

Zgodovina sprememb…

kitzbrado ::

Zelo me fascinira dejstvo, da se vsi kregamo s Thomasom, zakaj pri njegovih primerih ni zvišanja temperature, čeprav sploh ni dokazal/pokazal, da višanja temperature dejansko ni. V primerjavi s katerim krajem in zakaj je tisti drugi kraj dober za primerjavo? A je to še eno vprašanje, ki ga bo Thomas ignoriral?

Dal sem link na neko italijansko območje z veliko koncentracijo CO2, kjer niso opazili zgodnejšega cvetenja glede na sosednjo dolino z zelo podobno floro.

Večja koncentracija CO2 nič ne pripomore k zgodnejši pomladi. Očitno ni niti toliko razlike kot med Jesenicami in Kranjsko goro.

Link je malo nazaj.

Poznamo po drugi strani območja s toplejšim podnebjem v Alpah. Kot je recimo Ženeva in Lago di Garda.

Kje so pa na tem spisku s CO2 bogata področja?

Ni jih.

Preštejmo konju zobe, pa je. Sholastične operacije, zakaj naj bi jih imel ravno X ali Y - niso produktivne.

Kot sem že povedal. Vsakršno dejansko, faktično korelacijo med lokalno ravnijo CO2 in temperaturo, bi zlahka opazili.

Pa ni koncentracija CO2 v zraku niti spremenljivka v vremenski napovedi. Ko rečejo, da bo jutri toliko in toliko stopinj, CO2 niso niti merili, niti računali z njim.

Ta podatek se (v nasprotju z zračno vlago in mnogimi drugimi faktorji) enostavno zanemari. Čeprav so lokalne fluktuacije CO2 kar velike. Mnogo večje kot jih napoveduje Kyoto čez 10 let.

>Sholastične operacije, zakaj naj bi jih imel ravno X ali Y - niso produktivne.

Brez primerjave z X ali Y ne moreš trditi, da ni efekta. V tem smislu so tvoje trditve še manj produktivne.

> Brez primerjave z X ali Y ne moreš trditi, da ni efekta.

Lahko pa trdiš, da efekt je? Čeprav ga niso izmerili?

Thomas@ Od kdaj pa konvekcija skozi zrak deluje kilometre, po horizontsalni liniji? Od kdaj je zrak dober prevodnik toplote?

Thomas, bolj problematična kot konvekcija, je kondukcija. Pri konvekciji gre za kombinacijo prenašanja toplote preko trkov molekul in mešanja oz. medijev, v tem primeru zračnih gmot. Kondukcija pa je tisto, za kar velja tvoj pomislek, gre namreč izključno za prenašanje toplote preko trkov molekul.

Link
- Hoc est qui sumus -

Zračne gmote nad Ženevo so pod vplivi, ki jih navajaš. Pa je vseeno v Ženevi topleje?

Zakaj ne bi bilo tudi tam, kjer "ogreva" CO2 namesto jezera ali vpliva z morja?

Kot kje?
- Hoc est qui sumus -

Ej ... Portorož ima milo klimo zaradi morja, ne ker je tako na jugu. Ne hladi se tako hitro v notranjost, da bi se ne poznala razlika med Portorožem in Postojno.

Lago di Garda se prav tako ponaša s toplejšim podnebjem, ki ga imajo tam okoli. Vplivi soseščine niso tako izenačevalni, da se ne bi poznalo toplejše vreme ob tistem velikem jezeru.

Zdej mi pa ti povej kraj na Zemlji, kjer lokalno visoke koncentracije CO2 naredijo isto, kar naredita morje za Portorož in jezero Garda za svojo okolico!

Ni znan tak primer. Ker CO2 - nima za burek.

dzinks63 ::

:)) Seveda nima za burek , saj ga ne moremo toliko nafilati , da bi z CO2 nabutan zrak oddajaj toploto celo noč tako kot kašno pregreto kamenje ali toplo morje. Ne vem koliko CO2 bi morala imeti atmosfera , da bi to zmogla. Najbrž toliko da nebi mogli normalno dihat. Kot v kaki vinski kleti v tem času.

No, Thomas, dzinks,

Voda je kljub vsemu malo gostejša od zraka, kajne? Tudi sicer primera nista neposredno primerljiva. Pri vodi gre za gretje tekočine, oz. za notranjo energijo snovi, dobesedno za vzbujanje molekul. Na ta način shranjeno toploto lahko morje ali večje jezero solidno dolgo časa oddajata in grejeta okoliške kraje pozimi.

Pri CO2 gre za drug princip in sicer tukaj ne teče beseda o gretju samega CO2, pač pa o IR neprepustnosti, zaradi česar se toplotno sevanje v tej plasti zaustavi in izseva nazaj na površje Zemlje oz. v višje ležeče plasti atmosfere, od tam pa v vesolje.

Skratka, voda dobesedno akumulira toploto, pri CO2 pa se pogovarjamo zgolj o neprepustnosti za IR in izsevanju tega toka direktno nazaj. Nobene dolgotrajne akumulacije. Vzrok tega je pa na prvem mestu gostota, če me spomin ne vara.
- Hoc est qui sumus -

imago!

Če po tvoje CO2 "preprečuje odliv toplote", zakaj so potem noči v s CO2 bogatih dolinah tako mrzle, kot v sosednjih, brez toliko CO2?

Zakaj tega famoznega ućinka nikjer na svetu ne vidimo?

Pa vidimo marsikaj! Tudi to da po kakšni dolini gor piha topel zrak in ima sredozemsko rastje, daleč od morja. Preko gore, pa čisto planinska klima.

Vidimo tudi vplive hladnega morja marsikje po svetu. Puščave v Zahodni Afriki, Ameriki, Avstraliji. Pač premrzlo morje jih obliva. Vidimo tople in hladne oaze iz teh ali onih razlogov povsod po svetu.

Toplega kraja, ker je bolj "CO2 kisel" - tega pa še nismo slišali. Čeprav so CO2 bogati kraji, ampak a veš ENEGA, ki bi ga to grelo?

So Warmerji našli kakšnega? Ga vremenarji tako obravnavajo kakšnega kje? Da bi rekli - jutri ne bo slane, zaradi povečanih koncentracij CO2?

Kjerkoli, kdajkoli?

Kakšna pa je napoved za take kraje, a Thomas? Kaj pravi model za kraj, ki ima prvih 10 m visoko koncentracijo CO2, potem pa "normalno"? Dvomim, da bi moral biti učinek tako zaznaven, kot ga ti napoveduješ. Na podlagi česa pa sploh napoveduješ?

EDIT: Bistveno vprašanje: Kolikšno temperaturno spremembo bi moral imeti kraj, kot ga ti opisuješ, da se GW teorija NE sesuje?

Zgodovina sprememb…

> Kaj pravi model za kraj, ki ima prvih 10 m visoko koncentracijo CO2, potem pa "normalno"?

Zakaj pa misliš, da se "naravni" CO2 drži tako pri tleh, če se "antropogeni well meša"?

Vulkan kadi ko Turek tisti CO2 okoli sebe in napravi kar lep in debel oblak.

Zelo enostavno: ne vem.

Kolikor sem prebral tule, so tvoji primeri taki, da je koncentracija CO2 visoka zelo nizko nad tlemi. Ni res?

EDIT: Razen enega primera, če se dobro spomnim - ostali so taki. Ja?

Zgodovina sprememb…

> Kolikšno temperaturno spremembo bi moral imeti kraj, kot ga ti opisuješ, da se GW teorija NE sesuje?

Na to ti lahko odgovorim. Teorija je že itak sesuta. Ker na Veneri je za par 100 stopinj več ob 200000 krat več CO2. Pustimo, da je "Venera bližje", to častim. Da se slabo suče, to častim.

Zato bi kakšna stopinja razlike na Zemlji nastala šele, ko bi se postoterila ali celo potisočerila koncentracija CO2.

Če je zadeva linearna. Če pa ni linearna - pa nariši graf, kako bi rasla temperatura na Zemlji, ob dodajanju CO2 na Venerino koncentracijo.

Samo pazi, da ne boš presegel temperature na Veneri.

Praviš, da ta diagram ni narejen?

No, kaj sem rekel - teorija je kilava. Milo rečeno.

> Razen enega primera, če se dobro spomnim - ostali so taki. Ja?

Sej eden je dovolj, ane?

Ampak dej. Nariši graf! Na x os nanesi koncentracijo CO2 od 0 do 210000 krat trenutna koncentracija. Na y pa Temperaturo na Zemlji.

Izvoli! Sej ob vseh teh milijardah prejetih dolarjev za "raziskovanje toplogrednih učinkov antropogenih izpustov CO2" - pa to ja že nekje je!

Je figo?

Ajej!

snow ::

Enkrat sem zasledil, da naj bi vsaka podvojitev koncentracije CO2 prinesla 3 °C.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

novaa ::

Jaz sem nekje zasledil da enkratno povšanje dvigne temperaturo za 0.3 °C

svašta

Jaz tudi. Potrojitev pa 6°?

Podeseteritev pa 30°?

Postoteteritev pa 300°?

Bi imeli koncentracijo ene promile kot na Veneri, pa že tako vroče?

Če bi bila to kakšna resna znanost, bi o tem obstajala tabela. Samo tale je že na prvi pogled SKRAJNO čudna.

Kakorkoli jo že oni izpeljavali.

Razen če bi priznali, da tudi podeseteritev zdajšnje koncentracije ne bi pomenila praktično nič.

Samo tega ne morejo, ker jim gre ves cirkus po vodi.

BAJE obstajajo takoimenovani klimatski modeli, v katere lahko vstavljaš koncentracije CO2.

Kaj se v teh modelih zgodi, če povečaš koncentracijo za faktor 1000?

Se poveča temperatura za 100 stopinj?

Takrat ko smo na 1% Venerine koncentracije?

Ne vem no. Zadeva je evidentno trhla.

> naj bi vsaka podvojitev koncentracije CO2 prinesla 3 °C.

Vsaka razpolovitev pa 3 stopinje odvzela?

Funkcijo naj pokažejo, če hočejo biti ČISTO MALO kredibilni. Ker če je ne poznajo in ne pokažejo ... potem vse milijarde ki jim jih namenijo države - nimajo NOBENEGA smisla.

"Raziskujejo" tole toplo gredo do onemoglosti, da bi pa videli en pošten diagram, kako naj bi šle temperature gor ob povečanih koncentracijah - pa ni.

WTF?

Al Gore in prijatelji nam pravijo, da ko smo ljudje v 100 ali nekaj več letih načrpali v ozračje Zemlje dobro MILIJONINKO CO2, kot ga je na Veneri, smo Zemljo ogreli za slabo stopinjo.

Dalje pravijo, če to količino povečamo za nadaljno MILIJONINKO, Venerine količine CO2, se bomo ogreli še za kakšne 2 stopinji.

Tale CO2 dobr hajca tle na Zemlji, ni kej! Že mnogo manj od promile Venerine količine nas bo skuhalo!

Oprostite, a ste že spregledali absurdnost tega teatra? Ker če ga niste ... ste res tapravi okoljevarstveniki.

perci ::

Lej Thomas. Nek kjotski protokol pod okriljem UN sprejmejo države, ki imajo za sabo tisoče in tisoče znanstvenikov, ki trdijo, da CO2 je problematičen, ti pa to odpraviš takole v 5ih minutah na internetnem forumu. Svaka čast. In kdor si bo drznil podvomit v tvoje argumente, je pa ze takoj cudak, al kako?

Zgodovina sprememb…

Vsak lahko podvomi. Najde odgovor na moj zadnji "petminutni" izziv.

Živimo v svobodnem svetu racionalnih posameznikov?

Torej, Perci in vsi. Ne mi dovolt, da se tkole delam norca iz "isoče in tisoče znanstvenikov".

Preprečite mi, na logičen in racionalen način. V kulturni debati, za katero vam je baje toliko. Prosim!

TESKAn ::

Žal so UN sprejele protokol samo zato, da nekaj so sprejeli, prinesel pa ne bo nič pametnega. So si mislili "bolje zanič protokol, kot noben protokol". Edini problem je, da nas ta protokol stane, tako da ja, lahko bi vsaj to krivuljo "temperature vs co2 concentration" nekam dali, sej že kar nekaj let vsi ti silni znanstveniki meljejo številke. Hkrati pa dobivamo od njih samo "a bunch of hot air" in kako nas bo skuhalo in bo šlo vse na slabše, če se segreje za pol °C. Brez ene trohice dokaza, da se je kadarkoli v zgodovini zgodila katastrofa zaradi povišanja povprečne temperature nad 15°C. Ki je tudi nekaj boljšega, mi imamo 30°C, na severu 0°C, v povprečju se imamo pa vsi fajn pri 15°C. Bedarija, vsa ta histerija.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Sklicevanje na avtoriteto je na tem forumu nezaželeno. Ta členek sem prekanjeno predlagal moja milost, toliko let nazaj.

Pa vendar je tam in pozivanje na avoriteto ni toliko zaželeno, kot je zaželena racionalna debata.

Poveste mi lahko, ZAKAJ so prve milijoninke Venerine količine CO2, tako učinkovite na Zemlji. Zakaj je "toplotni donos" tega "CO2 kapitala" na Zemlji tako enormen, da že milijoninka količine da promilo do procent končnega efekta. Waw!

To bi bil racionalen odgovor, zakaj naj bi bilo tako. Ali vsaj racionalen poskus odgovora.

Strašiti z "znanstvenim konsenzom" se pa ne pustim. "Zeleni konsenz", ki kvečjemu obstaja, me pa ne gane čisto nič.

hokuto ::

na prvi strani te teme pise: "CO2 je zmožen absorbirati zgolj določene spektre IR svetlobe. Katere, je odvisno od temperature, tlaka in še česa. Wikipedija. Ko so ti spektri absorbirani, lahko večamo koncentracijo CO2 brez dodatnega toplogrednega učinka." (btw v nadaljevanju tega odstavka je typo zeti -> vzeti)
zdaj se pa hoce linearno funkcijo rasti temperature ob vecanju koncentracije co2 vse do zasicenja atmosfere z njim?! zgolj se eno v (pre)dolgi vrsti sprenevedanj.
doke!

perci ::

Gre se zgolj za to, da ni potebno vsakega, ki ti takoj ne verjame, že kar oklicati za naravovarstvenika z narekovaji. Samo to. Na GW se pa jst ne spoznam.

> zdaj se pa hoce linearno funkcijo rasti temperature ob vecanju koncentracije co2 vse do zasicenja atmosfere z njim?!

Zdej se hoče jasno slišat od Warmerskega tabora, kakšna je ta funkcija. Edino to so povedali, da je nezaslišano strma med danes ko je 380 ppm in med bodočini 500 ppm. Tukaj naj bi temperatura drastično poskočila.

Pa preteklih 100 ppm, od cele industrijske dobe je baje dalo 0,6 stopinje.

Teh naslednjih 0,000001 Venerine koncentracije nam naj bi prineslo kar nekaj stopinj Celzija?

Potem se pa zasiči?

Bi lahko videli kakšen graf, za vse tiste milijarde dolarjev, plačanih raziskovalcem tople grede?

Ga je kakšen striček proizvedel? Je res tako strašen in tako nenavaden? A je vse samo vroč zrak in sprenevedanje?

Tanges dosedanje funkcije temperature od koncentracije CO2, naj bi bil 600. Na odseku od "začetka onesnaževanja" do danes. Za naslednji tak izpust CO2 v atmosfero napovedujejo tangens 10000.

Zdej pa mene zanima, do kod to gre. Zasičenje je kje? Pri kateri temperaturi in kateri koncentraciji?

Venerina temperatura je gotovo zgornja meja. In kolikokrat po 100 ppm je treba dodati atmosferi, da pridemo do tam? Ne prav veliko očitno, glede na strmost krivulje naraščanja.

Po drugi strani, pa mora biti zasičenje blizu, saj so imeli na Zemlji že večkrat mnogokrat po dodatnih 100 ppm, pa se niso skuhali.

A bi dal kdo od Warmerjev link na tole funkcijo, ki je BAJE ravno zdaj tako spektakularno strma?

Ne bi mogu?

Se mi je zdelo.

gzibret ::

> Kolikor sem prebral tule, so tvoji primeri taki, da je koncentracija CO2 visoka zelo nizko nad tlemi. Ni res?

To je res. Koncentracija CO2 v humusu in malo nad tlemi je dobesedno ekstremna (nekaj 1000 ppm ali celo nekaj %). Seveda zgolj tam, kjer imamo rastlinje. Zaradi te ekstremne koncentracije CO2 tik nad tlemi in v tleh nastajajo kraške jame ;)
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

Torej, da se ponovim in poudarim z drugimi besedami.

Warmerski tabor pričakuje kakšnih 200 stopinj toplejšo Zemljo, ko bomo (in če bi imeli) na Zemlji toliko CO2, kot ga imajo Venerani.

Hkrati Warmerski tabor pričakuje, da ko bomo "izpolnili milijoninko tega cilja" okoli leta 2030 ali 2050 ali 2100, bo na Zemlji že za 2 stopinje topleje.

Torej, za prvi dve stopinji moramo plačati samo eno milijoniko cene. Kot bi s centom šel po Mercedesa - sprednjo šipo za ta cent pa že dobiš za s sabo nest, slikovito rečeno.

Hkrati nam Warmerji zatrjujejo, da smo dobili 0,6 stopinje toplejšo klimo na Zemlji, ko smo plačali prejšnjo milijoninko z izpuhi antropogenega CO2 v preteklih 100 letih.

To eksplicitno trdijo. Procent in pol otoplitve dobimo z le dvema milijoninkama investicije v CO2.

Hm ... "Kje pa hranite to univerzalno topilo, gosopd?"

To, po čemer sprašuješ, je precej zajeten račun in ga na Wikiju opisujejo pod Radiative transfer. Ko pogledaš, katere vse tokove imaš, prideš do spodnje enačbe (za podrobnosti si poglej link na Wikiju):

Ta enačba je svinjska za rešit, če temperaturnega profila ne poznaš in ga šele želiš izračunat - torej če te recimo zanima temperatura v odvisnosti od koncentracije plina. Analitično verjetno itak ni rešljiva in jo je treba reševat numerično. Zaradi tega imaš po netu bolj ali manj samo posamezne modele, ki bolj ali manj natančno opisujejo vse skupaj, ker sicer nikamor ne prideš.

Je pa nekaj razvidno iz te enačbe: močno je odvisna od temperaturnega profila --> temperatura je močno odvisna od koncentracije. Ta odvisnost ni linearna, to je sigurno, več pa na pamet ne znam povedat.

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

Kdo pa zna več povedat?

Kdo je že narisal graf odvisnosti?

To mene zanima, ne neke približne enačbe.

Razen tega, jaz NE sprašujem po tem. RTE je kvečjemu podproblem tegale problema, kakšna je funkcija T(cco2).

T je temperatura, c pa koncentracija. Za TO sprašujem. Sam transport energije po snovi je del problema.

Sej, če nihče ne pozna funkcije T(cco2), ker je prezapletena, meni je prav.

Samo od kod potem trditev, da je njena strmina v bližnji preteklosti 500, na enakem koncetracijskem intervalu v bližnji prihodnosti bo pa nekaj 1000? Praktično navpična.

To je esenca tega, kar Warmerji trdijo. Da že ena taka manjša sprememba cco2 bo dala zaznavno razliko v temperaturi. dT bo ogromen baje.

Od kod to vedo, če ne poznajo grafa funkcije?

Zakaj ga ne objavijo, če ga poznajo?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Saj grafi, ki napovedujejo spreminjanje temperature v naslednjih letih (Gundolf jih je nalimal) so točno to, po čemer sprašuješ. Numerične rešitve tega problema, če se CO2 koncentracija spreminja. Razlika je samo v tem, da je namesto grafa T(c(CO2)) podana T(čas), kjer je tudi c(CO2) v resnici samo funkcija časa. Točno zato je tudi več rešitev posameznega problema, ker je več možnosti spreminjanja koncentracije CO2.

Zgodovina sprememb…

Gundolf lima ene grafe, ja. Ampak to ni kompleten graf, je samo en izsek, v katerega naj bi verjeli. "Povejo" ti grafi, kako naj bi se ogrelo za do 5 stopinj, če se količina ogljikovega dioksida povečala na 500 ppm.

Ko ljudje tak graf gledajo, bi še verjeli.

ZATO jaz hočem, da pokažejo tudi mau širši graf. Kaj bo, ko bo 1000 ppm in kaj bo ko bo 10000 ppm.

Kar je že bilo v zgodovini Zemlje velikokrat, pa se ni vse skuhalo.

Zakaj naj bi ravno naslednjih 100 ppm bilo tako "usodepolnih", naprej se pa funkcija logično (!) mora poravnat, da nam ne prebije strehe in pokaže absurdnega stanja.

Trik z delčkom grafa je star in znan. Hočem videti graf temperature za koncentracijo CO2 od 0 do 100000 ppm.

Potem pa še pojasnilo seveda, zakaj bo ravno naslednja tisočinka prirastka koncentracije CO2 prinesla RELATIVNO TAKO OGROMNO povišanje temperature.

Odgovor je jasen. Ne bo, vse je samo strašenje folka, s politiki vred, da bodo dali denar za "nadaljne raziskave klimatskih sprememb".

Koliko milijard dolarjev še, da dobimo ta OSNOVI graf naraščanja temperature glede na koncentracijo co2?

>ZATO jaz hočem, da pokažejo tudi mau širši graf. Kaj bo, ko bo 1000 ppm in kaj bo ko bo 10000 ppm.

Tudi jaz ga želim videti. Bil bi zelo koristen za tole debato.

>Odgovor je jasen. Ne bo, vse je samo strašenje folka, s politiki vred, da bodo dali denar za "nadaljne raziskave klimatskih sprememb".

Neobstoj grafa sam po sebi še ne pomeni dokaza neobstoja GWja.

Mogoče je razlog za neobstoj grafa, kot ga zahteva Thomas, v tem, da bi potem morali računati v čisto drugih limitah - ker sedaj lahko računaš v limiti, ko je koncentracija CO2 zelo majhna v primerjavi z ostalimi, tudi če se za nekajkrat poveča. To je samo moje ugibanje seveda, ampak če neko količino spremeniš za nekaj redov velikosti, to ni tako neobičajno.

Neobstoj grafa pomeni eno sila nenavadno situacijo.

Nekdo napoveduje izredne razmere. Ko se bo ppm od (H2O + CO2) pvečal v naslednjih desetletjih s kakšnih 10400 ppm na 10500 ppm bomo baje deležni kar nekaj stopinj Celzija ogretja.

Če bi že do semle šlo tako, bi vse žarelo od vročine, že zdaj okoli nas.

Ampak evidentno ni.

Če bi šlo tako od 10500 ppm (H2O + CO2) naprej, bi dinozavri pili samo magmo, ker bi drugega ne bilo.

Jasno je torej, da se napoveduje nekaj neobičajnega okoli 400 do 500 ppm CO2, ali okoli 10000 ppm H2O+CO2.

Izredne napovedi bi morale biti podprte s pojasnilom te izrednosti ravno zdaj.

Pa še grafa nimamo celega, kaj šele pojasnila.

No, da bom popolnoma jasen.

V preteklosti naj bi bila temperatura nad -15 stopinj Celzija na Zemlji, relativno položna funkcija koncentracije CO2 in vode v zraku.

Zdaj Warmerski tabor napoveduje BISTVENO strmejše naraščanje te funkcije, za naslednjih 100 ali kaj več ppm. Za prejšnjih 99% je šlo zložno, zdaj naj bi pa nenadoma močno poskočilo.

Po tistem pa se mora kmalu spet funkcija umirit, da ne bomo toplejši kot Venera, kar bi bil le preveč očigleden absurd.

Torej, funkcija ki jo pridigajo, ima eno koleno. Od kod in zakaj, pa ne povedo.

Ne povedo niti, da to koleno obstaja. To kar zatajijo.

Ampak Thomas je zvit pesjan in jih je skužu.

Če pa tega kolena na funkciji ni, je pa vsak alarmizem odvišen. Potem pa ni nobenega užitka, ki ga da strašenje narodov tega sveta.

Nobenih sadističnih naslad, ko trepetajo milijarde za svojo ubogo usodo pod Soncem in obračajo svoje poglede v samega Ala Gorea.

Če pohoblaš to grčo s funkcije dol, potem se noben ne sekira da je beden onesnaževalec Matere Narave.

Tako da kvrga na misterioznem grafu T(Cco2) mora bit, če hočmo, da so ljudje v pravični strah djani.

>Torej, funkcija ki jo pridigajo, ima eno koleno. Od kod in zakaj, pa ne povedo.

Ta funkcija T(c(CO2)) mora čisto po zdravi pameti imeti koleno, saj pri zelo nizkih koncentracijah plin nima skoraj nobenega učinka in mora funkcija limitirat proti 0 (T tu ni mišljena kot celotna temperatura ampak sprememba temperature zaradi CO2), pri visokih koncentracijah pa že majhen presek plina ne prepusti skoraj nič IR svetlobe, torej se funkcija umiri pri neki vrednosti (koncentracija na Veneri zveni kot OK približek te limite). Seveda pri predpostavki, da CO2 nima povratne zanke kot voda.

Vprašanje ni, ali koleno obstaja. Vprašanje je, na katerem delu kolena se nahajamo sedaj in kakšna je oblika celega kolena.
««
81 / 386
»»