» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
41 / 386
»»

mchaber ::

Pazite na Lučko! Za nami je najtoplejša zima VSEH ČASOV.:D :D
.

edge540 ::

Končujemo svojo neuspelo misijo na Zemlji. Okrog sebe gledamo rezultat tisočeletnega pohlepa in ignorance. Civilizacije je konec. Kot vsaka druga "velika" civilizacija pospešeno korakamo k uničenju samih sebe. Niso potebni nezemljani... Praktično noben bogataš se ne bo odrekel temu kar ima, noben "zahodnjak", noben.... do konca. Samo Bog nas lahko reši.

:):(

jozek ::

Gizbert, k temu tvojemu "pozetku" se pa še jaz podpišem:
Tale debata se počasi izrojeva v politično debato. Očitno je zmanjkalo argumentov tako eni, kot tudi drugi strani....

Tako zadeva je počasi zrela za v PČ al pa kar v ložo.
Sicer pa je dotična oseba želela, da se debata še nadaljuje, čeprav se je že zaklučila (vcsaj del zas v ZinT).
:\ :\ :\ :) :D :P
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

gzibret ::

> Tako zadeva je počasi zrela za v PČ al pa kar v ložo.

Ne, ne... Tale tema o GW ostane v Z&T. Samo vprašanje je, ali naj začnem politične poste brisat, ali temi za nekaj časa nadenem ključavnico, ali, če ne bo preveč offtopic, pustim, da za nekaj časa utone v pozabo, dokler ne bo novih raziskav, argumentov, podatkov...
Vse je za neki dobr!

kitzbrado ::

Tale tema je bila do sedaj zelo osredotočena na to, ali je CO2 krivec za segrevanje. Predlagam, da za trenutek pozabimo, kaj je krivec za segrevanje in se osredotočimo na to, kakšne bodo posledice, če se bo trend nadaljeval. A mislite, da bo edina razlika v tem, da bo malo topleje, ali mislite, da so možne najbolj črne napovedi, kot recimo ustavljen Zalivski tok in ledena doba? Ne pozabljat na vire svojih podatkov.

BigWhale ::

Brez da ugotovimo ali GW je ali ga ni in kdo je zanj odgovoren je trapasto debatirati o posledicah.

Saj se je še Thomas strinjal, da neko segrevanje je. Glavni vir nestrinjanja je bil, kaj ga povzroča. Segrevanje se vidi tudi na temperaturnih grafih obeh strani v tej debati. Mene v tem trenutku zanima, kakšne so lahko posledice, če se bo ta trend nadaljeval.

Ali se bomo raje nadaljevali kregat, kdo ima večjo politično moč?

Thomas ::

> Saj se je še Thomas strinjal, da neko segrevanje je.

Thomas dopušča celo možnost, da je bilo še to narobe izmerjeno. "Globalna temperatura" je preveč slabo definirana, da bi se mogli 100% zanesti, da so jo prav merili. Če še jasne definicije ni kaj merimo ...

Najbrž da se je zares malenkost ogrelo zadnjih 100 let. Čisto možno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

No mislil sem dabato in ne samo temo..

abeceda ::

Narobe ali nenarobe izmerjeno!
Dejstvo je da se na našem ljubem planetu dogaja nakaj strašnega!
In to ne more nobeden prekrit, pa naj se še tako trudi zatirati dejstva znanstvenikov, ne pristopi h kiotskemu sporazumu (ti dve dejstvi bremenita predvsem združene države amerike), ne zapre termoelektaren,... Da negovorimo o vremenu in naravi na splošno, ki je že izgubila kompas;ampak o tem so moji predhodniki, ki so pisali o tej temi že obdelali. Mislim, da bi morali uvesti nekakšen davek na reči ( tovarne... ), ki znatno primorejo k spuščanju co2-ja -učinku tople grede. Denar ki bi bil iz tega dobljen nameniti (tovarnam, ljudem,... ), ki se trudijo izbolšati okolje(npr. :da kupijo avto na hibridni pogon-kombinacija bencinskega goriva in eletrične enrgije;pomagati tovarnam kupovati čistilne naprave in filtre... ). Pa boste rekli da se to že dogaja! (ministrstvo za okolje in prostor nekaj res sofinancira. )
res je a v veliko prejhni količini. Del denarja pa bi bilo treba nameniti ne raziskavam o globalnem segrevanju, temveč raziskavam o eko gorivih, eko energiji...

P. S. :poraba nafte, naj bi dosegla svoj vrhunec leta 2050, nato naj bi se njena poraba zmajnšala. Upamo lahko le, da bi se še prej nafta začela majn porablajati in da bojo do leta 2050 alie prej odkrili okolju prijaznejše gorivo.

Zgodovina sprememb…

• polepsalo: gzibret ()

> Dejstvo je da se na našem ljubem planetu dogaja nakaj strašnega!!!

> da negovorimo o vremenu in naravi na splošno, ki je že izgubila kompas

Panika, panika! Vsi na drevesa! >:D

gani-med ::

Diagrami gor ali dol, z našim ozračjem se dejansko nekaj dogaja, zato predlagam, da se začnemo obnašati tako energijsko varčno in okolju prijazno, kot naš vzornik Al Gore (our hero >:D ) .
Upam si celo trditi, da ga ni Afričana ali Kitajca, ki si ne bi želel spremeniti svojega dosedanjega bednega načina bivanja in začeti živeti bolj okolju prijazno, enako, kot Gore ...

TESKAn ::

abeceda, te pozivam, da kar začneš. Zavrži vse, kar ti grozne tovarne, ki spuščajo co2 v zrak, omogočajo (računalnik, tv, obleko, obutev, se pravi vse, kar imaš v hiši, razen izdelkov domače obrti (kaka kuhalnica)). Potem se obleci v kože živali, ki si jih boš ujel za hrano in se preseli ali v kočo iz blata (po moje v našem podnebju to ni priporočljivo) ali pa si najdi eno lepo votlino.

Dokler tega ne narediš, podpiraš vso to industrijo, ki 'ogorža' planet z co2jem. In če vas je res toliko, kot se vas kaže na raznih shodih, potem ni vrag, da ne bi tovarne propadle in nehale izpuščat co2 v luft...

Pa še en>:D, da ne bo kdo preresno jemal mojega zbadanja>:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Daedalus ::

Lučka ma mikrofon, jaz ga ne bom imel.

To je zelo pomembno razumeti. V prenesenem smislu, seveda. Debata je politična - medijem so všeč napihnjene el cheapo grozljivke, politiki pa radi izkoriščajo vpliv medijev za utrjevanje svoje moči. Kar se tiče mikrofona - manmade GW zagovorniki ga s pomočjo trenutne politike in predvsem medijev držijo trdno v rokah, pa še totalno nestrpni so. Bog ne daj kakemu oporekat - kak tedn nazaj bi me par soštudentov najrajši živega speklo, ker sem oporekal njihovi veri v manmade GW. Totaln šok - kako lahko dvomiš, ko pa vsi pravijo, da je tak? No, ko začnejo vsi tulit nekaj v en glas - pol je to že dovolj razlog za sumničavost, IMO. Pa kdo zaboga so ti vsi?

Pomoje je to nadaljevanje ideologije 60-ih, pravzaprav. S to razliko, da so ex hipiji zdaj marsikje na oblasti in to s pridom izkoriščajo. In IMO se tu čisto sociološki vidik celotne debate totalno zanemarja, pa se ne bi smel. Bo treba začet raziskovat še v to smer...

Lahko pa imajo GW teorije tudi čisto geopolitično agendo (vsaj v rokah določenih krogov) - če nerazvitemu svetu v "navalu kesanja" ne dovolimo al pa vsaj močno otežimo industrijski razvoj z utemeljitvijo, da nas bojo (zanimiv shift, a ne?) s takim razvojnim modelom potisnili čez rob, jih lahko še lep čas držimo tam nekje - daleč od konkurenčnosti. Manmade GW kot rasistična teorija? Čisto možno.

p.s. - ja, provociram in to povsem namerno. Včasih ne škodi kako zadevo malo obrnit na glavo in jo konkretno pretipat.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

> Manmade GW kot rasistična teorija?

Ne samo rasistična, tudi elitistična je. Da bi elita (brez dosežkov) lahko ostala tam, kjer je.

Če lahko (magari z davki) prepričaš ljudi, da ne potujejo z avioni, to ostane v tvoji ekskluzivni domeni.

"Zeleno paradigmo" na lokalnem SLO nivoju jaz razumem kot točno ta elitizem. Lučka in Dušan se bosta kot predstavnika elite še lahko vozila po svetu v reaktivcih. Magari na romanja v svetišča Zelenega boga, kjer ju bodo dodatno zeleno-ideološko napumpali. Njun pečar, ki jima je položil ploščice v kopalnici, bo pa ostal lepo doma, kjer mu je tudi mesto.

Samo ne morejo tega direkt rečt, Gore & company. Lahko pa rečejo indirektno, na GW finto pa folk lahko mečejo, precej nekaznovano.

Druga zgodba je pa fanatizem s katerim nastopajo:

> bi me par soštudentov najrajši živega speklo

Fašizem at its best.

Luka Percic ::

Meni predvsem ne verjamemjo, da bi lahko tako veliko ljudi nasedlo tej prevari.
Pod tem argumentom, se seveda še sami pustijo nategnit.
Ljudje smo tako narejeni, da če vsi tečejo v eno smer, eden pa se obrne, bo le malokdo obrnil.
Ena taka evolucijska "prednost", ko nam ni treba veliko energije da razmišljamo relativno pametno.
Tako kot ribe v jati nekako.

Ma pa ta "evolucijska prednost" tudi izrodi včasih.
Zelena histerija, je lep pokazatelj luknje v našem obnašanju.
Da ne preverimo osnov, zakaj bežimo v neko smer, ampak se oziramo le na lokalne vodje.

Ta napaka nas že stane, pa nas bo še.

Imo imam pa eno idejo kako bi na to idejo udarili nazaj. Predlagam da jo razglašamo za religijo, ter kot tako, da mora bit ločena od države.

A si mislite, da bi duhovniki dobivali denar za rešitev človeških duš pred "pogubo"?
Ter potem bi vse grehe obdavčili, tisti z majn grehi bi pa lahko svojo kvoto greha prodjali.
Cilj: zmanjšat izpuste greha za 20% v 10 letih.

Dražve ki to ne podpišejo označimo za domovino hudiča, ter se naslajamo nad njimi.

Imo je čas za udarit nazaj, tudi z populističnimi zmazki.
Drugače bomo to norost vsi plačevali.
Ups, saj jo že!

Zgodovina sprememb…

Se strinjam TEKSan, amoak jaz pazim toliko kolikor le morem (no priznam imam še kar nekaj rezerve), ampak kot sem rekel tukaj mora nekaj uvesti naša država ter druge države in to tako obdavčiti, da se podjetjem enostavno ne bi splačalo izdelovat izdelkov in bi morali investirati v okolju prijazne metode in pripomočke.

Azrael ::

To smo že predebatirali, jasno da je okolju in predvsem ljudem prijazna proizvodnja v interesu vseh. Samo kaj ko je za zelene teroriste edin problem samo CO2...

Pravzaprav dobra taktika. Popolna odstranitev CO2 iz ozračja pomeni konec za rastlinje, živali in njudje pa bo tudi pobralo na hitro. Kar pa jer tudi velika želja zelenih banditov.
Nekoč je bil Slo-tech.

Upajmo da bo širšo publiko srečala pamet preden bomo razvili tehnologijo za masovno odstranitev CO2 iz atmosfere.

Jst ::

> a negovorimo o vremenu in naravi na splošno, ki je že izgubila kompas

Kje imaš jasno definiran preverljiv dokaz za to? Empirični "dokazi" nimajo v znanosti kakšne relevantne teže. V tvojem odgovoru mogoče, v znanosti pač ne.

Zapreti tovarne?? Torej vse dobrine, ki nam lajšajo in podaljšujejo življenje, treba ukiniti?

...

Nekateri se sploh ne zavedate kaj predlagate. Nismo vsi depresivni in ne hodimo po svetu z občutkom krivde. Se ne zatekamo k radikalizmu, ampak imamo raje hard science. In ta hard science nam ne prikazuje apokalipse v bližnji prihodnosti. Prikazuje nam tehnološki napredek, kateri bo pozdravil bolezni, nam omogočil lagodno življenje, kakršnega si pravzaprav sploh ne znamo predstavljati. Velike želje po ugodju vseh prebivalcev sploh niso tako neuresničljive.

Mogoče ste pa nekateri samo fouš, da bodo tudi afričani lahko živeli življenje daljše od 35 let. Da bodo tudi afričani srečni, ker ne bodo več gledali agonijo svojih desetih otrok, od katerih jih samo tretjina preživi do desetega leta. Da besede HIV sploh ne bo v naši nomenklaturi. Da smrt ne bo več tolerirana.

Hard science bo pozdravila na smrt bolne, hard science bo spravila na noge paraplegike, hard science bo poskrbela za lačne...

V nasprotju pa smo, po pop-science, vsi grešniki. Je bolj pomembno, da vsaki afriški materi umre več kot polovica otrok do dvajsetega leta. Je bolj pomembno, da Discovery in National Geographics lahko hodijo v afriko snemati umirjajoče kulture. Je bolj pomembno, da afriški zdravnik ne dobi (preveč) elektrike v svoji bolnici.

Global Warmerji ste sovražniki človeka!

...

Mi, grešniki, bi radi samo neizpodbitne dokaze, nič drugega. Mislim, da nočemo nič neracionalnega.

Radi bi definicijo "globalne temperature", nedvoumne podatke, ter working theory. Pri kateri bi lahko vsak, ki bi se mu dalo, zmetal številke in formule skupaj in dobil enak rezultat, kot če bi to delal kakšen doktorirani znanstvenik.

Dokler pa nimamo niti delujoče teorije, pa lahko vsak, ki ima pet minut časa, postavi svojo "teorijo", uporabi samo podatke, ki so njemu všeč in že pride na naslovnico kakšnega časopisa in če njegovo predvidevanje vsaj na zunaj, in neizkušenemu očesu, deluje neizpodbitno, le-ta lahko dobi tudi žegen države, v obliki denarja. Pa še en pogoj mora biti izpolnjen: črn scenarij.

Imamo podatke za miljon let nazaj, katere so izmerili s pomočjo ledu. Nato imamo od 1800ac podatke, ki so bili izmerjeni po različnih lokacijah na obli. In od 1900 recimo dokaj natančne meritve. A imamo tudi merjenja iz raznih satelitov in vremenskih balonov.

Kako za vraga lahko, te tako različno pridobljene podatke, združimo skupaj v working theory??
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jst ()

dzinks63 ::

:))
Še en primer kako povezati GW:

vir: wikipedia,Pirates and global warming

The-B ::

Ok rahlo bom off-topic usekau zdej sam se mi zdi čudno da noben nič ne omenja Lučkinega predavanja, ki je bil v četrtek v prirodoslovnem muzeju, zato predvidevam da se ga noben ni udeležil?

Najprej vam morm čestitat za tok dolgo temo, kar težko se je blo prebit skoz in ubistvu zarad te prebrane teme nam (meni) Lučka ni uspela povedat kaj novga, oz. še ne omenjenega tukaj.

Celotno predavanje je bilo skorajda copy/paste zadnjega IPCC poročila z vsemi grafi/podatki z nekaj dodatki.

En izmed bolj čudnih podatkov mi je bil, da naj bi ZDA proizvajala "samo" 28% celotne svetovne proizvodnje CO2 in naj bi jo Evropa s tem celo presegala s cca 35% deležem. Kje je to našla mi ni jasno, če mi lahko kdo to pojasni bi mu bil zelo hvalažen.

Predavanje pa je bilo na splošno zelo dobro, pričakoval sem večje zganjanje panike ( vsaj kar ste govoril o njej tukaj ), na koncu me je presenetila z odgovorom na vprašanje : Kaj rečete na to, da bi lahko namesto vas tukaj predaval človek ki bi zagovarjal nasprotno teorijo ( aka GW-hoax) in bi lahko prav tako kot vi vsa svoja dejstva podkrepil z dokazi in primeri v njegovo korist? => Ni mela kaj za odgovort nazaj..sej kaj pa bo.. in s tem vsaj za moje pojme pokaže na to da je v tem zdej ogromno biznisa in se vsak grebe za pozornost in keš ki pride zram, če le zna kej pametnga povedat, da folk pritegne => s tem, da čist noben ne ve kaj govori, ker noben nima pojma kva bo.

Zanimiva pa se mi je zdela rešitev da bi iz tovarn, oz. pač kjerkoli že CO2 izhaja le tega črpali in prevažali s tankerji na oceane kjer bi s cca 3 km dolgimi cevmi pumpali ta CO2 v globine oceanov kjer naj bi se v tisoč letih nekako izničil (ne vem kako). Premišljajo pa tudi o pumpanju CO2ja v odslužene rudnike.

Druga omenjena rešitev pa je bila gnojenje morja z železom, s čimer bi pospešili delovanje organizmov in s tem predelavo CO2ja, spet pa noben ne ve kakšne bi bile posledice.

Na koncu se je oglasila še neka gospa s 5 minutnim monologom (iz zveze potrošnikov Slovenije), ki je promovirala vožnjo s kolesi, trolami in podobne zadeve..seveda ves folk kimal pa ploskal, po koncu predavanja pa vsak v svoj avto pa gasa naprej - žalostno.:\

Vsak pa ve, da tak način življenja kot ga imamo zdaj ne prinaša nobene dobre prihodnosti. Sprememba le tega pa trenutno in še kar nekaj časa ne bo možna zaradi ekonomskih podlag družbe in vkoreninjenih navad. Tudi če človeštvo nima nobenega vpliva na segrevanje ozračja ( oz. moje mnenje..tako majhno da ni vredno omembe), je še vedno škoda vsake molekule C02ja, CH4 itd, ki gre v ozračje brezveze oz. če bi to lahko preprečili z nekakšnimi ekonomsko neobremenljivimi simple rešitvami, katere pa moramo seveda še pogruntati :D

Mal čuden primer pa še skoz..v Avstariliji so ovčkam poskusno namestili nad zadnji del majhne bombule, ki srkajo CH4, katerega se da kasneje še izčrpati in prodati..:D :D

Se vedno ne vemo ali je globalno segrevanje posledica industrializacije (in cloveskih posegov) zadnjih 100 let ali pa cesa drugega. Nekega temperaturnega nihanja, ki se pac dogaja na enem taksnem planetu kot je zemlja.

Aja, kaj taksnega bomo verjetno vedeli cez kakih 1000 let, ce bomo skladno in po usklajenih normah merili temperature.

Najprej 500 let z polno industrijo, potem pa se 500 let v Amish Paradise... ;)

je še vedno škoda vsake molekule C02ja, CH4 itd, ki gre v ozračje brezveze

No ja, vsaj za co2 ne vemo, če je brez veze. Nenazadnje to stvarco rabijo rastline, kot mi kisik.

Zanimiva pa se mi je zdela rešitev da bi iz tovarn, oz. pač kjerkoli že CO2 izhaja le tega črpali in prevažali s tankerji na oceane kjer bi s cca 3 km dolgimi cevmi pumpali ta CO2 v globine oceanov kjer naj bi se v tisoč letih nekako izničil (ne vem kako). Premišljajo pa tudi o pumpanju CO2ja v odslužene rudnike.

Ekonomija sine, ekonomija. Ain't gonna happen.

Tudi če človeštvo nima nobenega vpliva na segrevanje ozračja ( oz. moje mnenje..tako majhno da ni vredno omembe), je še vedno škoda vsake molekule C02ja, CH4 itd, ki gre v ozračje brezveze

Zakaj je škoda? Bomo porušili neko od boga dano ravnovesje? Tistih magičnih 300 al kolko ppm? Should we feel bad about it?
Najboljše da prestrukturiramo družno na osnovi slabih občutkov nekaterih kvazi strokovnjakov in porinemo cel svet 30 let nazaj.

Vsi na vodik, kljub temu da boste imeli 4x slabši življenski standard! Žrtvujmo vse, da se znebimo CO2!

Again, Ain't gonna happen.

> Žrtvujmo vse, da se znebimo CO2!

CO2 je nujen kot kisik, da življenje na Zemlji sploh laufa. Kje ste bili eni pri biologiji v šoli? Pri spoznavanju narave in družbe, pravzaprav.

Da ne bo pomote, samo sarkastično sem hotel prikazati da bi eni res najraje šli živeti v votline, samo da ne bi več proizvajali zlobnega CO2.:)

Zadeva je sicer za v temo o GW v problemih človeštva, ampak se ne morem zadržat, da se nebi tukaj oglasil:

//offtopic

> Da ne bo pomote, samo sarkastično sem hotel prikazati da bi eni res najraje šli živeti v votline, samo da ne bi več proizvajali zlobnega CO2.

Ne. Pravilno se glasi: eni bi najraje videli, da bi vsi ostali šli živet v votline, samo, da nebi več proizvajali zlobnega CO2.

//offtopic
Vse je za neki dobr!

> Pravilno se glasi: eni bi najraje videli, da bi vsi ostali šli živet v votline

Ne tudi to ni pravilno. Lučka, Al, Dušan ... morajo ostati lepo v civilizaciji. S temle Kyotom in osveščanjem je pa res toliko dela, da njim bomo morali pustiti, da se še naprej reaktivirajo po celem svetu.

Mi ostali, državljani drugega reda, nepomembni v hiearhiji Goreove TRVTH širitve, gremo pa lahko v votline. Ali vsaj prezebamo in hodimo peš.

GW iz geološke perspektive:

novica na ScienceDaily

This study confirms that in the Earth's past 420 million years, each doubling of atmospheric CO2 translates to an average global temperature increase of about 3° Celsius, or 5° Fahrenheit.

Po domače - podvojitev koncentracije CO2 povzroči globalni dvig temperature za 3° C. Podatki so dobljeni iz indirektnih meritev koncentracij CO2 v kamninah, starosti do 420 M let.
Vse je za neki dobr!

gani-med ::

Ravno obratno je, dvig povprečne temperature povzroči povečanje koncentracij CO2.
CO2 je v tem primeru nekakšen geološki termometer in njegove koncentracije sledijo gibanjem povprečne temperature.

Podobno, kot je višina stolpca živega srebra v termometru v korelaciji s temperaturo okolja, vendar živo srebro v termometru ne povzroča temperaturnih sprememb, ampak jih le meri.

Tudi ČE bi bilo res tako, da bi CO2 povišal temperaturo - kaj pa je sprožilo povišanje CO2ja? Takrat še ni bilo industrije, ki bi 'pahnila zemljo v vrtoglavo segrevanje'.

A. Smith ::

A niso že povedali v tej debati, da graf CO2 za grafom temperature zaostaja za nekaj časa?

Torej, kar bi me zanimalo, je dokaz, da CO2 povečuje temperaturo in ne obratno.

Kako bi dokazali kaj je čemu vzrok?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

A. Smith ::

>>>Tudi ČE bi bilo res tako, da bi CO2 povišal temperaturo - kaj pa je sprožilo povišanje CO2ja? Takrat še ni bilo industrije, ki bi 'pahnila zemljo v vrtoglavo segrevanje'.

Intenzivnejše razpadanje odmrlih rastlin zaradi višje temperature? Bakterije npr. so bile zagotovo bolj žive. Več požarov?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

• spremenil: A. Smith ()

Absolutno velja, da ogretje oceana SPROSTI CO2 v atmosfero in da ohladitev oceana VEŽE CO2 v hidrosfero.

To je nesporno.

Več ogljikovega dioksida v zraku je bilo v geološki zgodovini samo simptom toplejših časov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Seveda se kot verjetno veste pri vseh popolnih gorenjih izloča co2 in voda.Na primer če pogledamo gorenje etana-eden izmed ogljikovodikov, ki se nahaja v bencinu:
C2H6+02= CO2+H2O
In to je razglog za dvig CO2-ja.In to je tudi problem vseh fosilnih goriv in zato bi bilo dobro iznjati novo gorivo.

Vrjetno je vse znano, da imamo tudi Slovenci nekaj nafte.Verjetno, je vsem znano, da v Lendavi stoji rafineria.Vsi prav tako verjetno veste, da je slovenska nafata nekaj najslabšega, "skoraj ji nemoremo reči več nafta".In zato se sovensko nafto ne splača predelovat-dodajati raznih dodatkov.In rafinerijo v lendavi mislijo "spreobrniti" v raziskovalni center oz. mislijo pče se bo iskazalo v vseh straneh uredo,govorimo o oljni repici.Jaz tak projekt podpiram, mislim da ga tudi EU.In upam, da bi se čim več ljudi, ki so za to usposobljeni poskušalo najti alternativni vir energije.

Še zmeraj ni noben povedal, zakaj bi bil dvig co2ja problem. Smo že ugotovili, da na globalno temperaturo skoraj nima vpliva. In da nikoli v zgodovini ni imel vpliva na dvig temperature, ampak je bil dvig koncentracije co2ja posledica dviga temperature.

Vse bolj se mi dozdeva da je CO2 res velik problem. Ampak samo v glavah ljudi. In očitno se ga je enim že toliko nabralo, da več ne morejo trezno razmišljati.

gumby ::

>>Verjetno, je vsem znano, da v Lendavi stoji rafineria.

nehaj brat 20 let stare novice, ok? rafinerije ze dolgo ni vec, sedaj proizvajajo samo metanol in par ostalih kemikalij
my brain hurts

Luka Percic ::

abeceda

Z ignoriranjem že napisanega uničuješ čisto lepo stoječe teme.
A bi nehal?

Naredi tako kot vsak nezaletav zelenec. Prvo samo beri, ter vpršaj za kakšno podrobnost. Po kakšnem pol leta pa zna bit da boš že dovolj zrel za pisanje relavantnih mnenj.
Dobronamerno mišljeno.

>Še zmeraj ni noben povedal, zakaj bi bil dvig co2ja problem.

Večkrat je bilo omenjeno zakaj se predvideva, da je problem. Nobena stran pa še ni uspela nedvoumno dokazati, kakšen vpliv ima CO2 v resnici.

Oja, smo dokazali. Da je včasih pozimi mraz ko pes, pa je veliko CO2, ker hajcajo obilno.

Drugič spet, je toplo, kuri pa noben.

Vpliv CO2 se vedno dogaja nekje za devetimi gorami. Tudi tam za devetimi gorami, v vroči puščavi, vpliva ni videti. Niti v Toskani, niti nikjer.

Nimamo sploh kaj dosti dokazovat tukajle. CO2 še ni bil zaloten nikjer konkretno, da bi kaj toplogredno deloval. V nasprotju z vodno paro, recimo.

Famozni globalni vpliv CO2, je seveda čista izmišljija, če na Zemlji ne najdeš nobenih lokalnih vplivov. Globalni je samo vsota lokalnih, katerih pa ni še nobeden navedel.

Ampak prosim lepo, ni še prepozno. Lahko pove kdo za kakšen (samcat) primer lokalnega, prostorsko in časovno omejenega CO2 toplogrednega učinka. Kje in kdaj temperatura zrase, če je nekoliko več CO2?

>Oja, smo dokazali. Da je včasih pozimi mraz ko pes, pa je veliko CO2, ker hajcajo obilno.

Že dve zaporedni zimi sta si lahko zelo različni, kot vsi zelo dobro vemo. To ne dokazuje ničesar.

>v vroči puščavi, vpliva ni videti

Se spomniš temperaturnih trendov, ki smo jih našli prav za Death Valley? V povprečju se greje.

>CO2 še ni bil zaloten nikjer konkretno, da bi kaj toplogredno deloval. V nasprotju z vodno paro, recimo.

Že n-krat je bilo omenjeno, da ima vodna para mnogo večji učinek in je zaradi tega njen učinek veliko lažje izmeriti oziroma opaziti.

>Famozni globalni vpliv CO2, je seveda čista izmišljija

Čisto možno, samo še enkrat ponavljam, da na tem forumu ni bilo zadostnih dokazov za ali proti tej trditvi. Se bom raje izrazil drugače: empirične podatke je mogoče razlagat na en ali drugi način in če si vsaj malo kritičen do sebe, potem to moraš priznati. Očitno pa je problem že s samimi meritvami in definicijo nekaterih količin (osebno me recimo najbolj moti "globalna temperatura" - yeah right).

> Se spomniš temperaturnih trendov, ki smo jih našli prav za Death Valley? V povprečju se greje.

Vendar se NE greje v maksimalno toplih dneh. Takrat, ko bi bil CO2 še bolj ekskluziven faktor, če bi bil sploh kakšen. Takrat ko je idealno, da relativno povečana vsebnost CO2 v zraku pokaže svoje mišice nedvoumno. Samo jih ne, IMO ker jih nima.

Da se pa greje v povprečju, je pa lahko vzrok že oblačni dan v letu manj.

Ne bom se še enkrat prepiral glede tega, ker že prvič nisva prišla do dogovora. Lahko ti pa kopiram, kar sem napisal en post višje: "empirične podatke je mogoče razlagat na en ali drugi način in če si vsaj malo kritičen do sebe, potem to moraš priznati".

Ne vidim, kako lahko razlagaš dejstvo, da ob totalno sončnih dneh v puščavah ni bolj vroče, kot je bilo v starih dobrih časih, ko je bilo CO2-ja baje 35% manj v zraku. Kera magija to povzroča?

Če pa lahko vse razlagaš "na en ali drug način", zakaj potem sploh goniš tole warmarijo-jamrarijo?

Al jo ti ne?

Thomas, kaj hočeš povedat spotisom?

Tebi manjka (samo)kritičnosti. In čisto nič se nisi navadu v tej tvoji temi. Samo izpolnjuješ drugi del svojega trenutnega podpisa.

Vedno znova ponavljaš ene dokaze, za katere tudi sam veš da so bull oz. tolik iz konteksta vzeti...
OK ampak imaš pravico, saj je "tvoja" tema.

Ampak kot je nekdo zapisal: Absence of evidence is not evidence of absence.
Pa niti toliko nimaš prav da ni evidence o pomenu CO2. Je le vprašanje obsega in pomena le tega.
In kot poznavalec termodinamike bi lahko vedel da je to čisti bull
Ampak prosim lepo, ni še prepozno. Lahko pove kdo za kakšen (samcat) primer lokalnega, prostorsko in časovno omejenega CO2 toplogrednega učinka. Kje in kdaj temperatura zrase, če je nekoliko več CO2?

ali pač zopet zavajaš?

> Tebi manjka (samo)kritičnosti.

Tudi ti jo imaš premalo. Sploh glede na to, kar pišeš tule, ti je primanjkuje še bolj kot meni.

> Absence of evidence is not evidence of absence.

Even less it's an evidence of presence!

> ali pač zopet zavajaš?

Kaj zavajam? Sprašujem, kje se lokalno pozna toplogredni učinek CO2? Ker lokalni toplogredni učinek vodne pare se zelo dobro pozna. Suha jutra so jasno mrzlejša, vlažnejša toplejša. Bolj "s CO2 onesnažen zrak" pa ni nič toplejši, kot "bolj CO2 čisti zrak". Vsaj ne zaznavno.

V "globalni učinek", brez vsakršnih opazljivih lokalnih učinkov pa ne verjamem. Sorry.
««
41 / 386
»»