Forum » Mobilne tehnologije » Konec EU roaminga
Konec EU roaminga
Scorpia ::
Odpiram temo, da si bomo pomagali kako bo zdaj z obracunavanjem pri operaterjih.
Torej ce sem prav razumel, bos doma zakupljene kolicine lahko porabljal v tujini, oziroma nekoliko ti bojo odrezali prenos podatkov. To je se najbolj razumljivo.
Sem pa par dni nazaj bral, da ce bos od doma klical npr. v nemcijo, ti ne bo slo od enot ampak po ceniku. Kar pomeni, da ce bos gostoval npr na hrvaskem, bos lahko v nemcijo klical po zakupljenih enotah, kar bistveno ceneje pride?
Torej ce sem prav razumel, bos doma zakupljene kolicine lahko porabljal v tujini, oziroma nekoliko ti bojo odrezali prenos podatkov. To je se najbolj razumljivo.
Sem pa par dni nazaj bral, da ce bos od doma klical npr. v nemcijo, ti ne bo slo od enot ampak po ceniku. Kar pomeni, da ce bos gostoval npr na hrvaskem, bos lahko v nemcijo klical po zakupljenih enotah, kar bistveno ceneje pride?
////
Dejv ::
ja ta nonsense je že sedaj. iz slo v nemčijo se bo štel kot klic u tujino in ti ga bodo obračunali po ceniku, če boš pa šel npr u italijo in klical u nemčijo se ti bo pa samo odštel od enot. bo pa prvo poletje kjer bom lahko u miru uporabljal svoj net in ne bo masnih računov za le tega. verjamem pa da bodo eu roaming v naslednjih letih še spreminjali, upam da v korist uporabnikov.
FTad ::
Tukaj se gre samo za prenose podatkov in ne obicajnih klicev in sms-ov.
Mislim, da lahko na netu najdes kalkulator, ki ti pove, koliko GB podatkov bos lahko koristil v tujini glede na visino tvoje narocnine.
Mislim, da lahko na netu najdes kalkulator, ki ti pove, koliko GB podatkov bos lahko koristil v tujini glede na visino tvoje narocnine.
hipertija ::
Na A1 imaš paket Svobodni EU za 19,99, lahko pokuriš vseh 15GB v EU/EEA, enako pa mislim, da velja za druge pakete.
neooo ::
meni ja telekomu ze deluje podatke v avstriji odsteva od podatkov v eu in klici in smsi se mi ne zaracunavajo :) super pa se sploh ni 15.
Laki3110 ::
Ravno prav tema....a lahko meni (k očitno sem mal preveč lole, da bi razumel dopis BOBa) en po kmečko pove. Imam paket ki ima 3000/3000/3GB....ko grem na dopust na hrvaško julija....bojo ali ne bojo ekstra računal, če bom se povezal na splet....seveda v meji do teh 3gb
Hvala
Hvala
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Laki3110 ()
Trupl0 ::
Torej primer, za ta nas počasne:
Imam 100 enot klicev...
1) iz SLO v Nemčijo; plačujem po ceniku klic v tujino
2) iz SLO v Nemčijo, kjer je slovenski uporabnik na roamingu; nihče ne plača nič? Ponavadi je prejemnik klica plačeval prihajajoči klic, klicatelj pa pač svojo zakupljeno količino
3) Nemčija roaming v SLO, nihče ne plača nič; porabljaš zakupljeno količino.
4) Nemčija roaming v Španija roaming; kdo plača kaj? Porabljaš zakupljeno količino?
5) Nemčija roaming klic na nativno nemško številko; primer taksi ; Plačaš klic v tujino?
Imam 100 enot klicev...
2) iz SLO v Nemčijo, kjer je slovenski uporabnik na roamingu; nihče ne plača nič? Ponavadi je prejemnik klica plačeval prihajajoči klic, klicatelj pa pač svojo zakupljeno količino
4) Nemčija roaming v Španija roaming; kdo plača kaj? Porabljaš zakupljeno količino?
5) Nemčija roaming klic na nativno nemško številko; primer taksi ; Plačaš klic v tujino?
If you are going through Hell, keep going !
Miha 333 ::
A kdo ve, kako je z overseas EU področji, npr. z Azori, ki spadajo pod Portugalsko?
Velja za celotno EU in EEA. Azori so del EU, kakor tudi Madeira, Kanarski, Francoska Gvajana, Guadeloupe, Martinique, Reunion, St. Barthelemy, St. Martin (francoski), Mayotte.
Ne velja pa v St. Maarten (NL), Aruba, Curacao, Bonaire, St. Eustatius, Bonaire, ki so sicer del Nizozemskega kraljestva, vendar niso del EU.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miha 333 ()
BadWolf ::
Lonsarg ::
Ni šans da bodo dali toliko v tujini. Uradne izjave od njih še ni blo, zelo verjetno (tudi tako pravijo nekateri z info) se bodo res držali minimuma, ki si ga izračunaš z kalkulatorjem (cirka 1GB za vsakih 5EUR naročnine): https://roamingeu.com/calculator/
Kaj pa je najlepše od vsega? Tudi če greš čez to porabo ti lahko zaračunajo največ cirka 10EUR/GB z vključenim DDV. Kar je čisto kul, pač plačaš tistih par 10EUR v tujini brez da karkoli spremlaš porabo.
Kaj pa je najlepše od vsega? Tudi če greš čez to porabo ti lahko zaračunajo največ cirka 10EUR/GB z vključenim DDV. Kar je čisto kul, pač plačaš tistih par 10EUR v tujini brez da karkoli spremlaš porabo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
FTad ::
Torej primer, za ta nas počasne:
Imam 100 enot klicev...
Ce sem pravilno razumel faq na netu, potem je sledece:
1. da
2. da (vendar nisem 100% zihr)
3. da
4. zakupljena kolicina
5. zakupljena kolicina
Naj me kdo popravi, ce se motim.
krucymucy ::
Klic na stevilko, ki ni slovenska, se v vsakem primeru zaracuna kot klic v tujino.
Klic na slovensko stevilko iz kjer koli v EU kamor koli, porabljas zakupljene kolicine.
Tako je od nekdaj.
Razlika je le da v EU porabljas zakupljene enote, prej si jih pa doma.
Ne vem kako nekateri ljudje se vedno mislijo, da ce je nekdo s slo telefonsko v koreji in ga klicejo, placajo oni.
Ne vem kje so to pobrali, ampak sem ze veckrat pojasnjeval, pa so se cudili. kzv?
Klic na slovensko stevilko iz kjer koli v EU kamor koli, porabljas zakupljene kolicine.
Tako je od nekdaj.
Razlika je le da v EU porabljas zakupljene enote, prej si jih pa doma.
Ne vem kako nekateri ljudje se vedno mislijo, da ce je nekdo s slo telefonsko v koreji in ga klicejo, placajo oni.
Ne vem kje so to pobrali, ampak sem ze veckrat pojasnjeval, pa so se cudili. kzv?
Egidij88 ::
Zdaj so neke finte s tem koliko od zakupljenih GB lahko porabiš v tujini... in operaterji dvigujejo GB-je na paketih. Pri T2 so mi "zastonj" iz 5GB dali 20GB.
Lonsarg ::
Pa to dvigovanje podatkov nima veze z roamingom. Tukaj gre predvsem za to da LTE omrežje veliko več prenese in je pač konkurenca naredila svoje in so paketi dobili veliko več GB.
Bodo se pa tudi EU omejitve dvignile postopoma. Če je zdaj 5€ naročnine/GB bo to leta 2022 zgolj 5€/3.3GB. To bo pa že toliko visoka omejitev da bodo najbrž operaterji že zaradi marketinga in poenostavitev raje pure EU pakete delali.
Bodo se pa tudi EU omejitve dvignile postopoma. Če je zdaj 5€ naročnine/GB bo to leta 2022 zgolj 5€/3.3GB. To bo pa že toliko visoka omejitev da bodo najbrž operaterji že zaradi marketinga in poenostavitev raje pure EU pakete delali.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vzamemo Bob ali Hot Telekom ? (strani: 1 2 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 18271 (12232) | Lonsarg |
» | Roaming, mobilni operaterji in odprte meje (strani: 1 2 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 16046 (11487) | vjreh43WAEFS |
» | Mobilne meje so padle (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Omrežja / internet | 56838 (47594) | MrStein |
» | EU se bliža koncu mobilnega gostovanjaOddelek: Novice / Ostale najave | 13021 (9465) | MrStein |
» | od kje tako velik racun za mobitel?!?Oddelek: Mobilne tehnologije | 4058 (3282) | LuGi |