» »

inštalacija windows xp s trdega diska

inštalacija windows xp s trdega diska

kajetan ::

obstaja kaka možnost da inštaliram windows xp s trdega diska? imam tudi hirens boot cd..

imam original windows xp in sem probal 3 različne cd-je pa je vedno nekaj narobe - skopira fajle na disk in nadaljuje inštalacijo, vendar se pojavi vedno neki error, ki je vedno drugačen - včasih je blue screen, včasih me prosi kak fajl.. v glavnem čudno - računalnik je star že 15 let in je delal 5 let brez problema z windows xp. poskusil sem 2 različna diska in cd-roma in vem namestiti windowse vendar mi včeraj po 15 poskusih ni uspelo.

groza.

obstaja mogoče kje na netu kak image? da ne bi inštaliral windowsov po normalnem postopku ampak bi samo "ekstraktal" windows xp kot nek image file na disk. če razumet kaj mislim. da ne bi šlo skozi celo inštalacijo ampak bi samo skopiral fajle na disk in windows bi se zagnal.

če bi to vedel bi naredil image diska - ampak zhdaj je prepozno ker se mi je vse sesulo in stari windows ni več delal pa sem formatiral.

hojnikb ::

to maš hw defekt. Kakšen ram recimo
#brezpodpisa

Stari89 ::

Za inštalacijo rabiš met zagonski disk (bootable drive). Priporočam ti kak 4GB USB ključek, saj ga je treba formatirat (= zbrisat vse podatke dol). Zagonski disk ustvariš preko CMDja: link na navodila. Zelo preprosto, samo par komand vpišeš v CMD. Bodi pozoren, da izbereš taprav disk, saj se hitro zgodi, da pobrišeš napačnega. Ko je zagonski disk ustvarjen, skopiraš vse iz CD/DVD roma z XP-ji na novo ustvarjen disk. Ko imaš to storjeno, lahko zaženeš računalnik iz tega diska. Po resetu ponavadi pritisneš F8, DEL, ali kaj podobnega (poglej v priročnik od matične plošče), da se ti odpre boot meni. Izbereš zagonski disk in normalno naložiš Windowse.

Namesto, da kopiraš iz CD/DVD-ja, lahko skopiraš vsebino image-a. Prvi zadetek na Googlu pokaže tole: LINK.

Aja, tvoja matična plošča mora podpirat bootanje preko USBja, sicer ne bo nič. More pisat v priročniku.

Vso srečo, poročaj o napredku! ;)

konspirator ::

Fat32 particija (gre tudi preko ntfs, samo potrebuješ orodje, ki bere/piše ntfs), nanjo skopiraš vsebino mape i386 (v C:\i386) nato poženi winnt.exe
S kopiranjem mape boš prepričan, da ni težava v cd ploščku.
http://itstillworks.com/how-to-install-...
http://www.techspot.com/community/topic...
http://tweaks.com/windows/37176/install...

http://www.bootdisk.com/

Da ne kucaš ukazov v dosu, uporabi VC (klon NC) Volkov Commander @ Wikipedia
https://vvv.kiev.ua/download/vc49908a.z...


Ko instalu pretvoriš fat32 v ntfs
https://technet.microsoft.com/en-us/lib...





Windows XP 64 bit se na tak način ne da namestiti.
--

Zgodovina sprememb…

SeMiNeSanja ::

Naj me koklja brcne, če se ni dalo XP nameščati z mape na disku!
Edino računalnik si moral pred tem bootat z DOS ali čem podobnim, če se ne motim.
Če imaš vsaj delno delujoče XP, bi ravno tako morali biti sposobni zagnat manestitev z mape na disku.

Drugače sem nazadnje te zadeve delal preko PXE Boot-a, tako da se je OS nameščal preko omrežja ampak to je že druga zgodba.

aycabron ::

Zveni kot da maš zjeban disk.

kajetan ::

aycabron je izjavil:

Zveni kot da maš zjeban disk.



hvala vsem in ja verjetno je disk -

sem zamenjal disk z WD Raptorjem starim (sata), če se kdo spomni? removal sem vse diske druge... setup se normalno zažene in ko skopira windows fajle se znova zažene - potem pa nipiše ERROR loading system ali nekaj takega? (setu bi se moral nadaljevat)

to ne dela z nobenim drugim diskom - jumperji na raptorju so vsi zunaj in je sata disk --- ne vem no - kaj je zdaj spet to?
setup ga normlano zazna - namesti windows datoteke za inđštalacijo - a ko restarta napiše missing operation system

hojnikb ::

resetiraj bios
stetiraj ram
prečekiraj ide konektorje
pravilno nastavi jumperje
dodaj preverjen disk (da nima slabih sektorjev)

namesti inštalacijo win na usb kjuček z rufus.
Če ne gre, je nekaj od hw defektno
#brezpodpisa

Riff ::

kaj računalnik je spucan al je poln praha ? odstrani ram pa spucaj reže od rama pol ga pa namesti nazaj al pa probaj za foro z drugim ramom pa z drugo dwd enoto in medijem ( cd jem) ali usb boot ki ga nardiš z rufusom s pomočjo win xp imiža ( predlagal honjikb )

kajetan ::

vse sem spucal -
rame vsakega ekstra ven vzel in stestiral. niso rami
mogoče je stari disk bil že na pol hin.

na raptorja mi ni šlo inštalirat ampak disk dela BP, zdaj sem dal en stari disk not z inštalacijo in ga kloniral na Raptor in windows dela ampak - javlja atapy.sys error blue screen..

zdaj ko imam windows - kako je najlažje da ga zresetiram na nulo?
mogoče kje na internetu obstaja image sveže inštalacije da bi samo skopiral na disk in je to to? a ni to lažje kot pa inštalirati cel windows xp?
hvala za pomoč.

no fajn bi bilo če bi kje našel nekoga ki je naredil po sveži inštalaciji image diska :) imam original windows xp in spremeniti key ni problem..

kajetan ::

ali pa še boljše bi bilo nekaj takega



vendar jaz te opcije nimam - to majo eni delli -

kako bi zadj zresetiral windows na začetno stanje - brez cd-roma - ker so inštalirani driverji od druge matične od drugega računalnika.
?

:) to se mi zdi še najboljše - ker ne vem zakaj ampak če inštaliram windows z cd-roma mi na raptorju piše missing operation system - ne glede na to kako formatiram pogon - nekaj je narobe z boot datotekami ali nekaj podobnega - vsi drugi diski pa zagrabijo - čudno - jumperji so pa ven vzeti.

zdaj ko sem pa iz drugega diska kloniral vsebina na raptor se pa zažene normalno:) vendar je toliko crapa gor na tem starem windowsu da adijo :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kajetan ()

hojnikb ::

probi drug ide kabl/priklop
#brezpodpisa

solatko ::

Za XP imam shranjeno sliko, narejeno z Acronis trueimage in še vedno deluje. Namestitev lepo zaženem z zunanjo hdd enoto in po 12-13 minutah imam lepo frišno instalacijo, z vsemi popravki do prenehanja podpore.
Delo krepa človeka

MIHAc27 ::

Xp definitivno, pa mislim da ostale sisteme tudi ni problem poinštalirat kar iz mape. Prej seveda skopiraš cel CD. Rabiš samo DOS, da prideš do mape in to je večinoma to.
Če je plata novejša (omenjaš 15 let star pc, tako da potem to odpade) bi edini problem lahko bil, če je namesto IDE v biosu izbran SATA način delovanja diska. Za Sata in RAID v XP običajno rabiš še neke gonilnike naložit na začetku inštalacije, za IDE pa ne.

Te težave pa res bolj kažejo na še nek drug problem.

solatko ::

MIHAc27 - V 10-ih letih + mi ni uspelo XP naložiti drugače, kot iz medija (CD, brezhibno pripravljen USB ključek) ali iz predhodno narejene slike sistema.
S kakšnimi kopiranji failov in podobno, pri xp pozabi.
Delo krepa človeka

aycabron ::

solatko je izjavil:

MIHAc27 - V 10-ih letih + mi ni uspelo XP naložiti drugače, kot iz medija (CD, brezhibno pripravljen USB ključek) ali iz predhodno narejene slike sistema.
S kakšnimi kopiranji failov in podobno, pri xp pozabi.


Saj slika sistema je samo kopiranje fajl-ov...
Prosim popravite me če se motim.

MIHAc27 ::

Najbolj simp je iz CD medija. Pravilno narejen USB ključek tudi pohitri inštalacijo. Se pa da tudi brez definitivno. Včasih sem imel boot diskete prav samo za to narejene. Ne spomnim pa se, a je bil gor MsDos 6.20 ali od Win98.

solatko ::

MIHAc27 - Pred razširitvijo CD medija, so bile vse instalacije iz disket - win 95 se mi zdi, da je bilo 12 ali 13 disket, Amigin Workbench je bil enako na disketi,...
Instalacija z Rufus ključkom je stalno kaj nagajala (odvisno od matične plošče), saj se USB medij ni zagnal pri vseh matičnih, ko je bil vmesni restore.
Klasika s CD-ja je le redko zatajila. Samo trajalo je skoraj 1 uro, potem pa še vsi gonilniki,....., če si instaliral za zahtevnega uporabnika, je bilo dela za nekaj ur in vsakih nekaj minut potrditev, tako, da nisi mogel pustiti, saj te je čakalo, dokler nisi pritisnil enter.
Delo krepa človeka

Duhec ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Naj me koklja brcne, če se ni dalo XP nameščati z mape na disku!
Edino računalnik si moral pred tem bootat z DOS ali čem podobnim, če se ne motim.
Če imaš vsaj delno delujoče XP, bi ravno tako morali biti sposobni zagnat manestitev z mape na disku.
Drugače sem nazadnje te zadeve delal preko PXE Boot-a, tako da se je OS nameščal preko omrežja ampak to je že druga zgodba.

Da, večkrat to naredil, saj je s CDja trajalo in trajalo. :)
Z bootdisk.com strani si potegnil ustrezen boot medij in z njim dvignil sistem ter formatiral disk, skreiral neko mapo npr. WinXP, pognal smartdrv (za hitrejše kopiranje in inštalacijo) in vanjo skopiral vsebino CDja, (zdaj cd odstraniš), nato šel v tisto mapo ter podmapo /i386 in pognal program winnt.exe
Tako nekako.
http://blackbird.si/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Duhec ()

Riff ::

jst še vedno win xp bp naložim z cd ja

coti ::

hojnikb je izjavil:

to maš hw defekt. Kakšen ram recimo

Se strinjam. Samo jaz bi zaradi različnih napak prej rekel, da je problem v napajalniku ali napihnjenih kondenzatorjih na os. plošči. RAM bi povzročal vsakič enako napako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: coti ()

pviran3 ::

Moj tak primer je bil ram defekt. Poženi memtest in pusti čez noč

kajetan ::

ta računalnik bom vrgel v koš je pa res zanimivo kako težko je dobiti SLIKO/image sveže inštaliranega windowsa xp na disku. groza.

hojnikb ::

to bi mogu nardit že v štartu pri tako starem sistemu
#brezpodpisa

Riff ::

mene je tud en star socket 754 sistem hecal tud skoraj vsakič različn blu skrenn pri nalaganju win xp, sm men je pomagalo da sem zamenjal ram

pviran3 ::

Image diska je težko dobiti, ker mora biti točno za tvoj sistem. Če manjkajo gonilniki, bo enostavno dobil bluescreen in se ne bo pognal...
Edino če imaš popolnoma isti računalnik in potem prestaviš disk, pa še to gre kaj narobe...

solatko ::

pviran3 - Tu se motiš. Lahko je drug sistem, vendar mora biti ali ntel ali AMD, to dvoje ne moreš mešat med seboj, sicer pa samo v DVD enoto vložiš original (ali narejen) CD matične in ti sistem potegne gonilnike, ki jih potrebuje. Parkrat pride do ponovnega zagona in imaš gor delujoč sistem.

Rabi samo gonilnik chipseta, da se sistem postavi, ostalo namestiš pozneje. Velikokrat dobiš vga 8bitno grafiko in sliko, da komaj najdeš nadzorno ploščo, naložiš gonilnik grafične, potem pa še vse ostalo, kar ima trikotnike s klicajem.
Delo krepa človeka

MIHAc27 ::

Točno.. definitivno lahko, ampak XP je dosti bolj občutljiv na kake manjkajoče gonilnike kot kaka 7. Za XP je bil zato program Sysprep uporabna stvar. Zadeva delno zavrti inštalacijo nazaj, in na drugem PC-ju lahko tako poinštaliraš gonilnike v miru. Če osnovne plošče niso bile zelo raznolike, potem je celo shodilo, če si kar disk prenesel iz enega v drug PC.
Windows 7 je na to še bistveno manj občutljiv. Seveda se kdaj zgodi, da zadeva ne shodi, ampak mnogo manj pogosto.

ngc2392 ::

čisto btw...imaš slučajno original xp z sp3 ali brez? ker če ni...boš težko karkoli naredil. sp3 medij se še vedno dobi na netu...(četudi je črna kopija-serijsko lahko vneseš tvojo)
United We Stand, Divided We Fall


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UEFI - kako ponovno namestiti windows 8

Oddelek: Pomoč in nasveti
3610496 (8010) krepki
»

Nalaganje OS na drugi trdi disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
183231 (2855) daBunks23
»

NTLDR is missing

Oddelek: Pomoč in nasveti
326807 (5955) kreki
»

Windows XP namestitev brez uporabnega CD pogona

Oddelek: Operacijski sistemi
142587 (2341) Mercier
»

Windows 98; temeljit pregled ali format?

Oddelek: Operacijski sistemi
321994 (1470) Pyr0Beast

Več podobnih tem