» »

WannaCry okuževal večinoma Windows 7

1
2
»

frudi ::

Markoff je izjavil:

Ne, le trollanja ne maram.

Potem si na napačnem forumu.

Markoff je izjavil:

Si prebral tudi kakšen pameten argument ali bereš samo neumne?

Večina argumentov proti W10 je neumnih, tistim redkim pametnim pa ni treba odgovarjat.

Markoff je izjavil:

W10 so gnili, ker uporabniku vse bolj jemljejo kontrolo nad delovanjem OS v svoje roke, ker so postali prvi uradni Spyware OS, ki s špijoniranjem za uporabnikovimi aktivnostmi in podatki skoraj zagotovo krši zakonodajo s področja zasebnosti po celem zahodnem svetu (a se ga začuda ne loti niti en informacijski pooblaščenec), ker vsiljuje upor.

Vse od Androida, Chroma, Facebooka, iOSa in še marsičesa drugega špijonari prav toliko, če ne še več. Še jebeni nvidijini gonilniki špijonarijo za teboj. Vsaka druga spletna stran, sploh pa karkoli socialnega, špijonari za teboj. W10 ti vsaj da nekaj izbire in nadzora nad tem.

Markoff je izjavil:

vmesnik, ki je spremenjen samo zato, da se upraviči uporabnikom, da nekaj pa je le novega od 8.1, 8.0, 7 itn. in ne zato, ker je uporabnik z njim kaj bolj produktiven, ki ne ve, ali bi imel sistemske nastavitve združene v Control Panel ali v Settings (pri čemer je nivo podrobnosti med obema bistveno različen), itd. ipn. Ampak, hej, to so sami neumni argumenti, ki jih bereš. Napiši še ti kakšnega, da bo končno en pameten.

Začuda se temu, po tvojem gnilemu, vmesniku navkljub v W10 znajdem lažje in hitreje. Seveda se je bilo treba na začetku navadit, ravno tako kot nekoč na W7, ampak v končni fazi je W10 vmesnik učinkovitejši in je večina nastavitev bolj pri roki.
Bo te pa najbrž navdušilo, da vmesnik postaja vedno bolj poenoten, saj vedno več nastavitev prenašajo v novega, starega pa vedno bolj umikajo :P

Sicer pa več nivojev vmesnika ni nekaj blazno nenavadnega. V Linuxu ali macOS je to stalna praksa - imaš grafični vmesnik z osnovnimi nastavitvami in imaš konzolo in config datoteke z vsemi možnimi nastavitvami. No, v W10 pa imaš pač še 'klasični' Windows vmesnik, ki je po nivoju podrobnosti nekje med novim vmesnikom in konzolo.

Markoff je izjavil:

Kolega, 1. boš našel moj post na kateremkoli forumu v tej galaksiji, kjer zagovarjam nerazumno dolgo odlašanje s popravki ali pa se boš opravičil za napadanje slamnatega moža, ki je že tako preveč pretrpel in 2. me prav zanima, kakšne so tvoje strokovne reference in poklicne izkušnje, da poljubnega forumaša označuješ za varnostnega analfabeta. Čemur se, mimogrede, reče trollanje.

No, jaz sem govoril eksplicitno o idiotih, ki zagovarjajo odlašanje ali izklapljanje posodobitev in pljuvajo po W10 na zato, ker jim to otežuje. Če ti tega ne počneš, nisem govoril tebi, zakaj se potem oglašaš? A se počutiš osebno užaljenega, če nekdo zagovarja drug OS, kot ti? A se avtomatsko prepoznaš, ko nekdo omeni analfabete in idiote? A se ti to vse zdi zdravo? A bo Hrabri Mišek ustavil Polentojedožerko?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

MrStein ::

SeMiNeSanja je izjavil:


Zdaj pa ne vem, ali ti biblični primerki tako zelo napihujejo zadevo, ali so nesposobni pogooglat in jo odpraviti, ali je namen trollanje....?


Pa da vidimo:

SeMiNeSanja je izjavil:

če crappy napisan 3rd party software skorumpira sistem. Kriv je uporabnik sam, ki si na mašino vleče tak crap in seveda tisti, ki tak crap daje v obtok.

To je tako nekako, kot če namesto navadnega goriva grem v rezervoar nalivar raznorazne nepreverjene aditive. Z enimi bo avto še kar v redu fural, s kakšnim malo čudnim pa bo na koncu mašina zaribala. Pa je zato kriv proizvajalec mašine? Po mnenju nekatrih tukaj očitno je?


SeMiNeSanja je izjavil:

Tomay je izjavil:

Googlaj "windows update never stops checking"

Ti raje googlaj za fixit-om za Windows Update. Microsoft je namreč že davno izdal orodje, ki samodejno preveri, če se je kaj podrlo in to popravi.

Take težave imate predvsem tisti, ki si čudne zadeve vlačite gor na škatle, potem se pa čudite, da se nekje nekaj sesuje - krivo je pa seveda vse drugo, samo to ne, da nameščate vsak nepreverjen drek na kišto.

Ampak če to že počnete, potem se tudi naučite te zadeve popravljat. Sem spada tudi to, da se kdaj požene "sfc /scannow", če se ti dogaja kaj takega kot 'never ending udpdate'.



Zanimiv, bibličen, opis nečesa, kar normalni ljudje označijo s preprostim "bug v Windows".
(in ja, večina bugov v windows se sčasoma odpravi. Noben ni trdil drugače.)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

marshall ::

MrStein je izjavil:

bbbbbb2015 je izjavil:

marshall je izjavil:

kot že nekajkrat na tem portalu; malo zaščite in ščepec zdrave pameti!! Sam nikoli virusa, trojana, hrošča pa sem že od Win95 uporabnik Microsofta, tudi posodobitve so zame španska vas!!!


Ah, daj no. Sem uporabnik windowsev od verzije 3.11.

Z malo zaščite (beri: dobro gumirani čevlji) in ščepcem zdrave pameti (beri: da tega ne delaš v dežju) lahko tudi po robu stolpnice hodiš, 15 minut, ob malici.

To se ne dela. Treba je meti posodobljen antivirusni program in popravke. Brez tega ne bo nič.

In potem vseeno fašeš malware.
Sem že videl PC-je z antivirusom in posodobitvami ter zavidanja vredno zbirko malware-a.

SeMiNeSanja je izjavil:

Tomay je izjavil:

Googlaj "windows update never stops checking"

Ti raje googlaj za fixit-om za Windows Update. Microsoft je namreč že davno izdal orodje, ki samodejno preveri, če se je kaj podrlo in to popravi.

Take težave imate predvsem tisti, ki si čudne zadeve vlačite gor na škatle, potem se pa čudite, da se nekje nekaj sesuje - krivo je pa seveda vse drugo, samo to ne, da nameščate vsak nepreverjen drek na kišto.

Ampak če to že počnete, potem se tudi naučite te zadeve popravljat. Sem spada tudi to, da se kdaj požene "sfc /scannow", če se ti dogaja kaj takega kot 'never ending udpdate'.

Daj ne palamudi že spet.
Gre za (znano*) težavo Windows 7 (in ničesar drugega), o kateri so pisali že v renomiranih medijih kot ArsTechnica in drugi.

* - no, razen forumskim pametnjakovičem


niti se mi ljubi vsegha brat,o nekih penetracijah to ste res maloumni!!! Glejte čudodelci, zaščita in kanček zdrave pameti, še nekrat. Ko govori9m o zašiti to ne pomeni, ESET in konec zgodbe, to so še dodatni Firewalli, blokerji portov, ne bom vsega niti našteval. Torej le veselo penetrirajte se še naprej!!

SeMiNeSanja ::

Presneto Marshall, če je pa čisto dovolj, da imaš aktualen backup! Nisi opazil, da to čivkajo vrabci, SI-Cert, Varninainternetu in 24kur.com? Matbožja, kaj si ti za luno ;((

Če ti proizvodnja/prodaja stoji tri dni, da si nazaj naložiš vse backupe, to ni noben problem. Zakaj pa bi metal denar proč za tako preklemansko drage zadeve, kot so malo bolj pametne požarne pregrade, če imaš na voljo napol zastonjske črnčke/sosede/nečake, ki ti bodo že kako nazaj naložili tisti tvoj zadnji backup.

Saj forumaši niso Revoz, da bi jim trije dnevi izpada pomenili miljonsko škodo.:P
------------
Malo bolj resno:

vse se vrti okoli denarja. Mi važno ali si fizična ali pravna oseba, karkoli že podvzameš, mora biti ekonomsko opravičljivo. Za doma si zagotovo ne boš šel nabavljati nek drag firewall. Ravno tako tega ne bo naredil nek S.P., ki ima vsega en ali dva računalnika. Tak bo pač delal backup, manestil posodobitve in AV, čez ekran pa še obesil eno kito česna.
Ko si pa pri kakšnih petih računalnikih, kateri so potrebni, da se opravi vsakodnevno delo v podjetju, pa bi moral že resno pričeti razmišljati o tem, kolikšno škodo ti predstavlja enodnevna nezmožnost uporabe računalnikov in kolikšno škodo bi predstavljala izguba tudi backup-ov (se pač dogaja, da je backup neuporaben - ampak to žal ponavadi ugotoviš, ko bi ga najbolj potreboval). K tem stroškom je ponavadi treba prišteti še strošek mojstra, ki ti bo sisteme vzpostavil nazaj, kar lahko hitro nanese tudi kakšnega stotaka na računalnik (in več). Potem pa je treba še vnesti izgubljene podatke od zadnjega backup-a (za 1/2 dneva dodatnega dela - ali več, če delaš zgolj tedenske backup-e).
Če vse to znaša več kot 2000€, potem si definitivno butast, ker ta denar nisi raje investiral v spodobno požarno pregrado in njeno kongifuracijo.

Ampak baje, da za 20€ česna dela tudi čudeže. Sploh če še kakšen krucifix pribiješ na ohišje računalnika.

Horejšio ::

Če bi mel Revoz v SLO zaposlene IT stokovnjake s primerno plačo, se to ne bi zgodilo. Sam je pa jeba, ker potem pa ne ostane zadost bonUsa za službeni nov Audi za vse v upravi :) Skratka ekonomisti tam nimajo pojma. I šire

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Horejšio ()

SeMiNeSanja ::

Horejšio je izjavil:

Če bi mel Revoz v SLO zaposlene IT stokovnjake s primerno plačo, se to ne bi zgodilo. Sam je pa jeba, ker potem pa ne ostane zadost bonUsa za službeni nov Audi za vse v upravi :) Skratka ekonomisti nimajo pojma.

Vprašanje. Čisto možno je, da IT-jevci v NM nimajo kaj pisniti in morajo skakati kakor jim žvižgajo iz Francije. Sumim, da je greh na strani koncernskega IT-ja, saj Revoz ni bil edini obrat, ki je fasal okužbo.

Definitivno pa je vse skupaj ena velika malomarnost, ker bi moralo biti omrežje že v osnovi tako postavljeno, da se taki črvi ne morejo po njemu širiti. Če pa že nekje preskoči, pa da še vedno ne doseže proizvodnje, ki dejansko potrebuje le minimalni stik s poslovnim delom omrežja.

SeMiNeSanja ::

Mrtvi živijo dlje.

Kdor je mislil, da je z WannaCry konec, se je grdo zmotil. Tokrat je udarilo avtomobilski koncern Honda

"The automaker did not immediately return a request for comment, but a spokeswoman told Reuters that WannaCry had made its way into Honda's networks in multiple regions, including Japan, North America, Europe and China. The company strengthened its security after WannaCry first came on the scene in May, apparently to no avail."
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft svari pred novim WannaCryjem

Oddelek: Novice / Varnost
114594 (2955) MrStein
»

Faks kot vstopna točka v omrežje za nepridiprave

Oddelek: Novice / Varnost
186115 (3491) SeMiNeSanja
»

Britanske bolnišnice poklenile pod izsiljevalsko programsko opremo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
9650273 (44856) SeMiNeSanja
»

Globalna okužba se širi, proizvodnja ustavljena tudi v Revozu (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Varnost
15452477 (40498) SeMiNeSanja

Več podobnih tem