» »

FTTH Media konvektor

FTTH Media konvektor

M_arjan ::

Stvar je sledeča da sem en velik nesrečnik in sicer ne živim ravno v središču, lani jeseni so končno priklopili optiko ki so jo gradili 2 leti ampak so se odločili, da do soseda še bodo položili kabel, do mene pa ne (sedaj uživam na Telemach lastovki 6/512Mb/Kbps) in sedaj imam naslednje vprašanje:

S starejšim sosedom, ki sicer interneta ne uporablja sem se uspel dogovoriti, da bo on vzel priključek pri sebi, jaz bom pa zavezanec, ki bo plačeval optiko 100/10, (Telemach zaradi TV obdržal) bistvo tega pa je, da sem kupil naslednje zadeve:

2X Media konvertor HTB-GS-03 A/B
1x 350M SC optičnega kabla z SC konektorji (Mi šenkal prijatelj da ne bo jezen :))

Ker je to bolj učinkovito kot, da bi vlekel UTP kabel, me zanima naslednje, ali lahko ta konvertor prikopam direktno na modem pri sosedu, ali morem imeti za modemom imeti se router pri njemu ali je lahko router pri meni?

Na kratko bi delovalo tako: Optični Modem -> UTP-> Konvertor -> UTP -> Router? Ali potrebujem router pi njemu in scitch pri meni?

Hvala vam vsem, kabel bom seveda ročno zakopal 60cm pod zemljo in da dal v ustrezno čeprav je namenjen za zunanjo rabo. :)

SeMiNeSanja ::

ČE bodo pri sosedu postavili 'optični modem' - običajno postavijo kar router z priključkom za optiko. V tem primeru se seveda zadeva zakomplicira.

Teoretično bi lahko namesto routerja pri sosedu priključil en mali switch za 10 eur, nanj pa media konverter, ter router prestavil k sebi, ne morem ti pa jamčiti, da bo delovalo. Glede na to, da si ni problem kje izposoditi enega malega switcha, bi stvar vsekakor preizkusil. Če nebi delovalo, še zmeraj lahko router postaviš nazaj in pri sebi priklopiš media konverter na switch.

Invictus ::

Ti samo vklopi media konverter v tisto škatlo, ki jo bo operater postavil.

Pri sebi postavi router z media konverterjem.

Done...

Ne kompliciraj. Media konverter je Level 1 device...

Če bo sosed kdaj hotel imeti internet preko optike, boš pa še pri njem postavil router.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

M_arjan ::

Hvala, vem da si ni problem izposoditi, v petek imam pot v Avstrijo in bi tam kupil se en router če ga res potrebujem, ker drugače je brez veze metati teh 50€ za soliden router stran.

madog ::

V kolikor sosed ne potrebuje od optike nič potem samo preko optičnega skoznika pošlji optični signal do sebe pri sebi vklopi kar je sosed dobil od ponudnika in to je to. Zakaj bi kompliciral in bil nekako odvisen od soseda za napajanje karkoli bi sosed dobil od ponudnika.
Phenom II X4 955 BlackEdition|M4A87TD EVO|OCZ 2x2GB @1333MHz|Sapphire HD5770 OC

M_arjan ::

Žal to ni mogoče so mi povedali, saj ne smem sam posegati direktno v njihovo omrežje, kar postavijo oni do modema je "njihova last" se ne sme spreminjat, od modema naprej jih pa ne briga, tako, da žal ta opcija odpade.

Od modema naprej šele lahko pletem mrežo naprej na kratko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: M_arjan ()

madog ::

Aha ni to panike naj zmontirajo pri sosedu potem pa sam prestavi modem, ne bo nihče vedel da je pri tebi brez skrbi. edino zoprno je če pride do kakšne napake in bodo kot kure iskali modem pri sosedu....:D
Phenom II X4 955 BlackEdition|M4A87TD EVO|OCZ 2x2GB @1333MHz|Sapphire HD5770 OC

M_arjan ::

Res nebi rad imel kakšnih težav, ker sem jih še vprašal če si lahko zvarim kabel, in potegnem do sebe, pa verjetno dodatnih 350m kabla brez kakšnih ojačevalcev, tudi vprašanje kako bi delovalo pa korektorje sem že nabavil, tako da bi kar pri svoji ideji ostal :).

Tilen ::

M_arjan je izjavil:

pa verjetno dodatnih 350m kabla brez kakšnih ojačevalcev, tudi vprašanje kako bi delovalo.

Delovalo bi brez problema.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

darkolord ::

Fiber (singlemode): 8.3/125, 8.7/125, 9/125?m (the max distance up to 100km)

Zgodovina sprememb…

madog ::

darkolord je izjavil:

Fiber (singlemode): 8.3/125, 8.7/125, 9/125?m (the max distance up to 100km)


Važen je kakšne SFP-je uporablja ponudnik!!!

In brez skrbi ni panike moč signala zadostna za dodatnih par km kaj šele par 100m.
Phenom II X4 955 BlackEdition|M4A87TD EVO|OCZ 2x2GB @1333MHz|Sapphire HD5770 OC

darkolord ::

Kaj ma veze ponudnik, če bo od soseda do sebe potegnil svoj kabel?

M_arjan ::

Vseeno bi raje dolgoročno rešitev, kaj če se mu ta maldi vrnejo domov, ali bo tudi sam prešel na T2, si zaželel interneta, vsako leto se mi pa res ne da na roke prekopavat 300m travnika.

Se pravi, rabil bi samo odgovor ali mora biti router pri njemu in pri meni, ali je lahko samo pri meni?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: M_arjan ()

madog ::

Modem pri njemu -> tvoj konverter -> optika - tvoj konverter -> router pri tebi
Phenom II X4 955 BlackEdition|M4A87TD EVO|OCZ 2x2GB @1333MHz|Sapphire HD5770 OC

...:TOMI:... ::

1. Poskusi se dogovorit z ISPjem, da potegne se k tebi optiko.
2. Namesto media converterjev, daj navarit konektorje direktno na optiko in zvezi ter postavi modem pri sebi.
3. Kopanje na roke... Model, 6,5 eur je meter izkopa, polaganja cevi in zasutje. To je z materialom (cev, kabel)... Cca. 10 eur. Ok, kabel ze imas sicer, samo to je itak drobiz.
4. Temu sosedu reci, da si lahko delita stroske, za vse storitve. Internet, TV, telefon, mobilni telefon...
5. V kolikor imas zadosti vlaken in primeren kabel, lahko naredis varianto iz 2. tocke in se tvojo, z media konverterji. Tako imas odprte vse moznosti.
Tomi

M_arjan ::

madog, upam da bo delovalo, če ne bom pač še en router vzel pa je

SubOrbit ::

A vidne linije do soseda pa nimaš?
Če jo imaš, vse našteto nima nobenega smisla, nabavi WIFI opremo, za cca 150EUR imaš 300Mbit link, brez kopanja jarkov in nevem česa vse. Dela tudi IPtv

M_arjan ::

Smo testirali z dvema TP-Link antenama (sprejemnik + oddajnik(CPE510)) od sosedovega soseda, ki ima paket 300/50, pa je naneslo do mene borih 20/3 in okoli 50 pinga. Tako da žal WiFi odpade, ker želim stabilno linijo.

SubOrbit ::

Imam tole na strehi, več kot 1 leto: https://www.ubnt.com/airmax/litebeam-ac...
Zračna razdalja cca 600m, ping okrog 1ms (antena-antena), prenos cca 300-350Mbit.

Pred tem sem imel NanoBridge M5 4 ali 5 let, na isti razdalji je bil prenos cca 120Mbit full duplex (torej v obe smeri hkrati), ping cca 1ms, tako da je bila hitrost omejena s 100Mbit ethernetom na anteni, ne z WIFI delom povezave. Nanobridge sem zamenjal z LiteBeamom, ker sem hotel hitrejšo povezavo, oprema je še vedno delovala brez težav.

Če imaš vidno linijo (res vidno, da ni vmes dreves itd), je vse delo in predvsem strošek z optiko na razdalji 350m popolnoma odveč, samo pravo opremo rabiš za wifi...

20/3 in 50ms pinga na 350m pomeni: ali da nimaš zares vidne linije (morda listje na drevesih vmes?), ali si hudo zgrešil usmeritev anten, ali pa je TPlink oprema popolnoma zanič.
Imam tudi eno povezavo 16km daleč, pa deluje cca 35Mbit v obe smeri, ping cca 3-5ms, odvisno od vremenskih razmer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SubOrbit ()

M_arjan ::

Usmerili smo jo prav, sicer ne vem imena aplikacije, ker jo je nastavil kolega, delovala je pa tako da si se postavil na dve točki, torej v mojem primeru točki anten, in zabeležil to mesto, nato pa ti je na zemljevidu izrisalo diagonalo od tene točke do druge in ti kazalo koliko ° je odstopanja. Tako da smo jo nastavili do stopinje natančno.

Problem verjetno tiči v kozolcu sredi travnika in 5m visokih cipresah.

SubOrbit ::

Možno. Na tako kratki razdalji lahko anteno na drugem koncu vidiš s prostim očesom in hitro ugotoviš, ali imaš LOS ali ne. Fino je še, če imaš fresnel cono tudi brez ovir, ampak na 350m razdalje je to relativno majhen prostor.

A ste preverili tudi, da ni bilo v bližini kake druge 5G povezave na isti ali bližnji frekvenci, ki bi vam povzročala motnje? Sigurno ima tudi tplink oprema kak site-survey?

M_arjan ::

Smo čisto ob robu mesta, in vmes ni nobenega 5GHZ omrežja razen 1 soseda, bom ze izvedel nekako, samo da pridejo konvektorji.

M_arjan ::

No, mogoče pride komu prav, zadevo dobil, zmontirali v 3 dneh z mini bagrom, zadeva deluje v obe smeri, z routerjem ali brez, hvala vam za pomoč!:)



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vlečenje kablov ali brezžični internet?

Oddelek: Omrežja in internet
435285 (2343) starfotr
»

Mrežna povezava med dvema hišama

Oddelek: Omrežja in internet
212057 (1366) tony1
»

Wi-fi ojačevalec ali UTP kabel?

Oddelek: Omrežja in internet
101877 (1573) BlaY0
»

Galvanska ločitev internetne povezave

Oddelek: Omrežja in internet
121803 (1523) NeMeTko
»

internetna povezava pod zemljo

Oddelek: Omrežja in internet
122487 (2219) energetik

Več podobnih tem