Forum » Loža » Banka N26
Banka N26
Temo vidijo: vsi
FireSnake ::
Novica dneva danes na brezveznih medijih, ki povzemajo eni druge... N26 je zaprl račun več kot 100 uporabnikom po vsem svetu!!!!!! Koliko jih je od tega zaprl v Sloveniji nočejo razkriti!
(Samo v Sloveniji imajo po že davno zastarelih podatkih najmanj 24000 uporabnikov, po svetu pa kar 7 milijonov). #nonews.
100 ni nič.
Zagotovo so taki, ki kršijo kak člen pogodbe.
Da bi ti zaprli "kar tako" ne verjamem.
Tukaj imamo veliko uporabnikov, tudi sam uporabljam že več let, pa brez problemov.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Šimpanz ::
Kolega ki je pred meseci na polno hvalil N26 ma tud blokiran denar. Tole je po moje propad kvazibanke in vsi ljudeki bojo zgubili denar ki ga imajo na TRR.
Tidule ::
Bluziš. N26 je registrirana kot banka, kar pomeni, da so dolžni spoštovat pravila na tem področju. Ravno tako so vloge zavarovane z jamstvenimi shemami, enako kot pri klasičnih bankah.
dussan ::
Dvomim, da banka propada, račune, vsaj uradno, blokira zaradi preprečevanja pranja denarja, terorizma in podobnega - https://n26.com/en-eu/blog/why-does-n26...
Pa še tale članek - https://www.businessinsider.com/n26-ban...
Tisti, ki so omenjeni v tem članku, so vsi "sumljivi". Za Nemce pa smo vsi Slovani sumljivi...
Pa še tale članek - https://www.businessinsider.com/n26-ban...
Tisti, ki so omenjeni v tem članku, so vsi "sumljivi". Za Nemce pa smo vsi Slovani sumljivi...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dussan ()
MrStein ::
Lej... naj se sam javi in pove. Vem pa točno kaj je bilo.
Če veš, povej.
Razen če gre za nekaj specifičnega za njega. Samo potem to nima veze z drugimi strankami banke.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
buttcrack ::
Hovdra ::
Kakorkoli se obrača je banka kot taka regulirana enako kot vse ostale EU banke in ni nekih razlik. Lahko "pucajo" neprofitabilne račune (v skladu z regulativo), lahko so druge zadeve v ozadju o katerih lahko samo špekuliramo, dejstvo je, da se ne odločajo povsem samovoljno ampak nas potrošnike ščiti regulativa in ni nič drugače kot drugje (business as usual).
matobeli ::
Kripto mesi ::
Revez ima krizo identitete, ker se ne zna odlocit ali bi bolj pluval po neobankah ali klasicnih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
FireSnake ::
Kolega ki je pred meseci na polno hvalil N26 ma tud blokiran denar. Tole je po moje propad kvazibanke in vsi ljudeki bojo zgubili denar ki ga imajo na TRR.
Vir za tole pa je?
In razlog zakaj je tvoj kolega bil blokiran je?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
joze67 ::
"Direct debit" se mi ni izvršil zaradi prenizkega stanja. V chatu mi je bot zaupal, da navadno prejemnik (tisti, ki je poslal direktno plačilo) pošlje ponovno zahtevo za plačilo v enem tednu. Ima kdo kakšne izkušnje s tem?Ko mi zaradi prenizkega stanja ni šla db skozi, sem sam nakazal denar. N26 mi je vzela provizijo za nesolidno poslovanje, in mi jo kasneje (ne vem zakaj) vrnila.
Na mnogih računih, ki jih prejemam, piše, da moram v primeru neizvršene db sam poravnati račun do nekega datuma. Na drugih pa ne (kar pa ne pomeni, da je tam karkoli drugače).
poweroff ::
Lej... naj se sam javi in pove. Vem pa točno kaj je bilo.
A nisi bil ti ta tič k so mu zaprl račun?
Nope.
Še enkrat, tega uporabnika osebno poznam, mi je povedal za razlog, če hoče, bo sam povedal.
Je pa tako, da sem mnenja, da so vse banke slabe, oz. nujno zlo. Eni imate hlapčevsko mentaliteto in rabite Gospodarja. To pomeni, da če ne marate klasičnih bank, so neobanke kul. In obratno. In potem težko razumete, da enim pač ne ene, ne druge niso všeč. Ker pač rabite biti na eni strani in imeti svoj tabor. Potreba po klanovski pripadnosti? Mogoče.
Ker so pa banke zame nujno zlo, pa seveda uporabljam oboje, skušam pa minimizirati svoja tveganja.
Na žalost kriptovalute niso pokazale svojega "osvoboditvenega potenciala", če ne bi z veseljem za poslovanje uporabljal izključno kriptovalute.
sudo poweroff
GupeM ::
matobeli ::
Če je razlog da ni odgovoril na en mejl, pol ja, mu niso zaprli brez razloga.
Zdej je pa na posamezniku da se odloči če je en sfaljen mejl dovolj dober razlog da ti zaprejo TRR.
Zdej je pa na posamezniku da se odloči če je en sfaljen mejl dovolj dober razlog da ti zaprejo TRR.
Point je v tem, da mu slovenske banke iz tega razloga ne bi zaprle računa. In mu ga tudi niso.
sudo poweroff
Pro ::
Čudi me nekaj. Ko ljudje odpirate račune na neobankah vam je čisto logično, da vse poteka elektronsko - identifikacija osebe, potrditev elektronske pošte, vaš podpis, splošne pogoje dobite samo elektronsko... ko pa potem ta ista banka od komitenta želi kaj pridobiti, pa pričakujete klasično pošto, po možnosti še priporočeno?!?
musicfreak ::
Glede na to da bom kmalu na 50k na racunu, kako je ze s temi 0,5 procenta obrestmi? Ali naj raje dvignem denar da mi ne bo treba placat?
Oberyn ::
Kolikor sem jaz razumel to okoli zapiranja računov, ne gre samo za to, da ti zaprejo račun, pač pa hkrati tudi zasežejo dobroimetje. Razumem, da banka zapre račun brez obrazložitve, tudi jaz ga banki zaprem brez obrazložitve. Da bi pa banka zasegla premoženje, ne vidim, kako bi bilo to možno. Premoženje lahko zaseže samo sodišče. Pa vendar berem v medijih, da ljudje trdijo, da več nimajo dostopa do svojega premoženja. To pa ni več šala. A lahko mogoče kdo pove čaj več o tem? Torej banka mora pred zaprtjem računa izročiti dobroimetje lastniku. Ali se motim? Kako dejansko ravna N26? Recimo banke v SLO na veliko zapirajo račune, vendar še nisem slišal za primer, da bi hkrati kar malo po domače zasegle tudi sredstva na računu.
GupeM ::
To so urbane legende. Ne morejo kar tako zapleniti sredstev. Preden ti zaprejo račun ti morajo nekako dostaviti sredstva z računa. Kako to storijo, ne vem. Sem pa prepričan, da ne zaplenijo. Če pa to res storijo, pa upam, da mi zaprejo. Nekaj dodatnih tisočakov od tožbe bi mi prav prišlo.
krucymucy ::
musicfreak je izjavil:
Glede na to da bom kmalu na 50k na racunu, kako je ze s temi 0,5 procenta obrestmi? Ali naj raje dvignem denar da mi ne bo treba placat?
Meni ne zaracunavajo obresti. Sem pa v tej temi prebral da so za uporabnike z daljsim stazem drugacni pogoji.
jabe ::
Vmes enkrat so začeli zaracunavati za na novo odprte trrje. Ne vem pa, kateri je bil ta presečni datum. Tisti, ki smo odpirali takoj na zacetku, ne placujemo lezarin
Kolikor sem jaz razumel to okoli zapiranja računov, ne gre samo za to, da ti zaprejo račun, pač pa hkrati tudi zasežejo dobroimetje. Razumem, da banka zapre račun brez obrazložitve, tudi jaz ga banki zaprem brez obrazložitve. Da bi pa banka zasegla premoženje, ne vidim, kako bi bilo to možno. Premoženje lahko zaseže samo sodišče. Pa vendar berem v medijih, da ljudje trdijo, da več nimajo dostopa do svojega premoženja. To pa ni več šala. A lahko mogoče kdo pove čaj več o tem? Torej banka mora pred zaprtjem računa izročiti dobroimetje lastniku. Ali se motim? Kako dejansko ravna N26? Recimo banke v SLO na veliko zapirajo račune, vendar še nisem slišal za primer, da bi hkrati kar malo po domače zasegle tudi sredstva na računu.
slabo si razumel. Ne gre za nikakršen zaseg sredstev. Obvestijo te, da ti bodo zaprli račun, denar mirno preneseš drugam in je to to. Vse ostalo so pravljice za lahko noč.
predi ::
Vmes enkrat so začeli zaracunavati za na novo odprte trrje. Ne vem pa, kateri je bil ta presečni datum.19. 10. 2020
For every N26 account (except N26 You, N26 Business You, N26 Metal and N26 Business Metal) opened on or after 19.10.2020, and exceeding a balance of 50.000€, a 0,5% deposit fee per year applies, as was outlined in your terms and conditions during the account sign up process.
https://support.n26.com/en-eu/account-a...
Oberyn ::
slabo si razumel. Ne gre za nikakršen zaseg sredstev. Obvestijo te, da ti bodo zaprli račun, denar mirno preneseš drugam in je to to. Vse ostalo so pravljice za lahko noč.
Ja upam, da sem slabo razumel, vendar citiram iz medija N1:
... Brez predhodnega opozorila jim je banka, ki nima ene same fizične poslovalnice, brez obrazložitve zaprla bančni račun. ... Na spletnih forumih so se oglasili številni uporabniki, ki so čez noč ostali brez svojih računov in sredstev na njih. Za mnoge od njih je bil bančni račun pri N26 primarni in edini, tako da so ostali brez vseh sredstev. O primerih nenadnega zaprtja računa spletne banke so poročali v Nemčiji, Franciji, Španiji, Italiji, Irski, Latviji in Romuniji.
Podobno se spomnim iz medijev pri prejšnjem valu zapiranja računov, ki je bil par let nazaj.
V nadaljevanju je sicer omenjeno, da te banka pozove, da dokažeš, da so sredsva legalna. Torej dokazuješ banki? Kako dokazuješ tuji banki v tuji državi v tujem jeziku? Mimogrede, bo obravnavala dokaze v slovenskem jeziku, ki je uradni jezik EU? Morebitni uradni dokumenti, ki jih lahko predstaviš, bodo v slovenščini. Kaj če ne dokažeš? Potem ti banka imetja ne sprosti? Torej ga zaseže? Dokazuje se običajno v sodnem postopku, ne trafiki ali Sparu ali banki. Iz medijev ni videti, da bi bile te težave uporabnikov pravljice za lahko noč. Seveda pa mediji mogoče tudi napihujejo, kaj pa vem. Spomnim se nega našega tu na s-t, ki je v prvem valu javil, da so mu zaprli račun. Pero al perci, nekaj takega, delal je na fursu. Njega so obvestili in mu dali rok mesec ali nekaj takega, tako da je lahko prenesel dobroimetje. Tole v medijih je pa videti drugače.
Reycis ::
Če pa ne preneseš denarja do roka ti zaprejo račun in pošljejo ček. Jaz n26 uporabljam kot edini račun, ker tako nimam stroškov. Za zdaj edini incident, ki sem ga imel je, da se je enkrat plača vrnila delodajalcu.
Diversity is our greatest strength
Ja upam, da sem slabo razumel, vendar citiram iz medija N1:
... Brez predhodnega opozorila jim je banka, ki nima ene same fizične poslovalnice, brez obrazložitve zaprla bančni račun. ... Na spletnih forumih so se oglasili številni uporabniki, ki so čez noč ostali brez svojih računov in sredstev na njih. Za mnoge od njih je bil bančni račun pri N26 primarni in edini, tako da so ostali brez vseh sredstev. O primerih nenadnega zaprtja računa spletne banke so poročali v Nemčiji, Franciji, Španiji, Italiji, Irski, Latviji in Romuniji.
Podobno se spomnim iz medijev pri prejšnjem valu zapiranja računov, ki je bil par let nazaj.
V nadaljevanju je sicer omenjeno, da te banka pozove, da dokažeš, da so sredsva legalna. Torej dokazuješ banki? Kako dokazuješ tuji banki v tuji državi v tujem jeziku? Mimogrede, bo obravnavala dokaze v slovenskem jeziku, ki je uradni jezik EU? Morebitni uradni dokumenti, ki jih lahko predstaviš, bodo v slovenščini. Kaj če ne dokažeš? Potem ti banka imetja ne sprosti? Torej ga zaseže? Dokazuje se običajno v sodnem postopku, ne trafiki ali Sparu ali banki. Iz medijev ni videti, da bi bile te težave uporabnikov pravljice za lahko noč. Seveda pa mediji mogoče tudi napihujejo, kaj pa vem. Spomnim se nega našega tu na s-t, ki je v prvem valu javil, da so mu zaprli račun. Pero al perci, nekaj takega, delal je na fursu. Njega so obvestili in mu dali rok mesec ali nekaj takega, tako da je lahko prenesel dobroimetje. Tole v medijih je pa videti drugače.
Kot je bilo ze vekrat razlozeno. Ce banka oceni da s tabo me zeli poslovat te o tem obvesti in ti seveda lahko tudi zapre racun. Denarja ti ne odvzamejo ampak ga imas moznost prenest oziroma ti posljejo cek ce jih ignoriras. Seveda to v praksi lahko pomeni da v tem casu nimas dostopa do svojih sedstev. Ampak to se ne zgodi cez noc in zahteva konkretno malomarnost uporabnika.
Banka ne samo da lahko ampak celo mora preverjat izvor denarja. In ce tega ne storis imajo vso pravico da zavrnejo sodelovanje s tabo, vkljucno s tem, da ti zaprejo racun. Obvescajo seveda tudi ustrezne represivne organe, ampqk denqrja ti seveda ne odvzamejo. Ampak kot ze 500x povedano nic od tega ni posebnost neobank. Povsem enako se lahko zgodi in se dogaja pri katerikoli banki.
To da je slovenscina uradni jezik EUseveda ne pomeni da so podjetja v drugih eu drzavah dolzna s tabo komunicirat v slovenscini. Ravno tako je na tebi da podjetju zagotovis dokazila, ki so v njim razumljivem jeziku. Kateri jezik je to je stvar pogojev, ki si jih sprejel.
Od kje ti ideja da se dokazuje samo na sodiscih pa ne vem od kje je prisla.
Zgodovina sprememb…
Tudi ko beres te zgodbe in medijske objave je precej govorjenja pa zelo malo konkretnih rezultatov. Ravno tako je n26 dala cez kar nekaj auditov (ki so pokazali tudi kar nekaj pomanjkljivosti) amapak o tem da bi si prisvajali denar ni bilo niti besede.
Spura ::
Pravno gledano denar na racunu pri banki je tvoj, torej ce ti zapres racun ti ga morajo dat. Lahko ti pa blokirajo razpolaganje (ne mores placevat). Lahko ga zasezejo, ampak tam pride avtoriteta od drzave in kaksne zakonodaje.
zk_eu ::
Pravno gledano, je denar "last banke" in imaš ti do njih terjatev na izplačilo tega zneska :)
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zk_eu ()
Še malo zakomplicirano? Pravno gledano je denar v "lasti države" (javno dobro), banka nad njim vrši posest, ti pa imaš do njih terjatev na izplačilo tega zneska. Si pa ne glede na vse lastnik vrednosti, ki jo ta denar predstavlja :)
Tako, da banka ti lahko začasno omeji razpolaganje s tvojo lastnino, ne more ti je pa samovoljno odvzet.
Tako, da banka ti lahko začasno omeji razpolaganje s tvojo lastnino, ne more ti je pa samovoljno odvzet.
Zgodovina sprememb…
Seveda si banka ne prisvoji tvojega denarja.
Ampak bilo je nekaj primerov, ko so ljudem blokirali račune (tudi poslovne) in ker so bili to EDINI računi, ki so jih ljudje imeli, so ostali brez denarja. Sicer samo za par mesecev, ampak predstavljaj si, da par mesecev nimaš možnosti da dvigneš kakršenkoli denar.
Problem v par primerih je bil, da je do blokade prišlo zaradi napake (banka je napačno zaznala, da je bila transakcija sumljiva oz. da je prišlo do zlorabe) in so bila sredstva kasneje sproščena.
Če se to zgodi tukaj, greš pač v fizično poslovalnico in se skušaš zmenit, napaka se razjasni in postopek deblokade steče hitro. Tam je bil problem, da ljudje z banko niso mogli stopiti v stik, da bi razložili, da je prišlo do napake. Ker pač neobanka posluje samo preko botov in aplikacij.
Je Spiegel pisal o tem pred leti.
Se lahko iz tega kaj naučimo?
Ampak bilo je nekaj primerov, ko so ljudem blokirali račune (tudi poslovne) in ker so bili to EDINI računi, ki so jih ljudje imeli, so ostali brez denarja. Sicer samo za par mesecev, ampak predstavljaj si, da par mesecev nimaš možnosti da dvigneš kakršenkoli denar.
Problem v par primerih je bil, da je do blokade prišlo zaradi napake (banka je napačno zaznala, da je bila transakcija sumljiva oz. da je prišlo do zlorabe) in so bila sredstva kasneje sproščena.
Če se to zgodi tukaj, greš pač v fizično poslovalnico in se skušaš zmenit, napaka se razjasni in postopek deblokade steče hitro. Tam je bil problem, da ljudje z banko niso mogli stopiti v stik, da bi razložili, da je prišlo do napake. Ker pač neobanka posluje samo preko botov in aplikacij.
Je Spiegel pisal o tem pred leti.
sudo poweroff
Da v življenju še nisi imel težav, ki jih omenjaš, ker drugače ne bi podajal tako banalnih primerjav. Ko boš enkrat dal proces z blokado računa pri katerikoli banki dejansko čez, pa lahko poskusiš ponovno.
karafeka ::
Če bi poznali razloge zakaj se računi blokirajo, potem bi se blokadam lahko izognili. A je že kdo zbral seznam skupaj? Do sedaj sem slišal, da so ljudje kupovali crypto valute in da banki niso poslali vseh podatkov (recimo davčne številke). Je bilo še kaj?
Seveda predpostavljam, da želimo imeti račun pri n26 v skladu s pravili in ne, da naj kompletno nehamo uporabljat online banke.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
Kripto mesi ::
Ne nabijaj matejček. Smo videli pri sberbanku, kako so ljudje lahko šli v poslovalnico se zmenit in dvignit denar In ne nabijaj, da v parih mesecih ne prideš v stik z neo banko, ker prideš do live agenta vsaj v roku ene ure.
Ključen vir teh težav je v tako imenovanih know your customer postopkih, ki so za banke zavezujoči in jih morajo izvajat skladno z zahtevami evropske in nacionalne banke.
N26 je bi pri osnovni verifikaciji uporabnikov, še posebej v začetnem odbodbju delovanja, preveč površen, kar je je pokazal tudi kasnejši audit in so za to dobili tudi kazen. Posledično so seveda morali postopke uredit skladno z zahtevami regulatorja, kar je v praksi pomenilo tri stavari - dopolnit manjkajoče podatke obstoječih uporabnikov (svoj čas se je recimo dalo odpret račun brez kontrole davčne številke, kar je seveda no go), dosledno izvajat periodične know your customer kontrole in uvest postopke za izredne kontrole na podlagi dvomljivih tranzakcij ter o tem dosledno poročat.
Za številne uporabnike je to pomenilo, da jih je banka morala pozvat k predložitvi dodatnih dokazil, ker se je masovno ignoriralo in posledično so sledile omejitve v poslovanju in zapiranje računov.
Situacije, kjer so ljudje brez vsakega opozorila v trenutku ostal ibrez vseh sredstev in potem mesece niso mogli kontaktirati banke, pa so v domeni pravljičarjev.
N26 je bi pri osnovni verifikaciji uporabnikov, še posebej v začetnem odbodbju delovanja, preveč površen, kar je je pokazal tudi kasnejši audit in so za to dobili tudi kazen. Posledično so seveda morali postopke uredit skladno z zahtevami regulatorja, kar je v praksi pomenilo tri stavari - dopolnit manjkajoče podatke obstoječih uporabnikov (svoj čas se je recimo dalo odpret račun brez kontrole davčne številke, kar je seveda no go), dosledno izvajat periodične know your customer kontrole in uvest postopke za izredne kontrole na podlagi dvomljivih tranzakcij ter o tem dosledno poročat.
Za številne uporabnike je to pomenilo, da jih je banka morala pozvat k predložitvi dodatnih dokazil, ker se je masovno ignoriralo in posledično so sledile omejitve v poslovanju in zapiranje računov.
Situacije, kjer so ljudje brez vsakega opozorila v trenutku ostal ibrez vseh sredstev in potem mesece niso mogli kontaktirati banke, pa so v domeni pravljičarjev.
111111111111 ::
Spet Tidule tadule, kar nekaj nabija in ne pozna situacije na terenu.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Hovdra ::
Njegov opis je zelo blizu situacije "s terena"...namreč, še enkrat - vse te neobanke so podvržene STRIKTNI regulativi in tu ni popuščanja. Nobena banka si ne more privoščiti tega kar se piše (samovoljen zaseg/odtujitev itd), ampak so zadaj VEDNO pravni/regulatorni razlogi. Ali mislite, da tudi odprava najdenih napak ni enako (ali še bolj) podvržena pregledu sanacije?
V trenutku, ko ena banka BREZ ustrezne podlage zaseže/odtuji sredstva, ne bo dobila nadaljnjega dovoljenja za delo, če v predpisanem roku te napake ne odpravi. Če je ne - sledijo pravni postopki, ki potopijo banko.
Dajmo prosim ne zbujat nekega dvoma v delovanje neobank razen brez konkretnih dokazov (ne rekla, kazala), ker tega se vsak z internetom lahko posluži
V trenutku, ko ena banka BREZ ustrezne podlage zaseže/odtuji sredstva, ne bo dobila nadaljnjega dovoljenja za delo, če v predpisanem roku te napake ne odpravi. Če je ne - sledijo pravni postopki, ki potopijo banko.
Dajmo prosim ne zbujat nekega dvoma v delovanje neobank razen brez konkretnih dokazov (ne rekla, kazala), ker tega se vsak z internetom lahko posluži
driver_x ::
111111111111 je izjavil:
Spet Tidule tadule, kar nekaj nabija in ne pozna situacije na terenu.
Z veseljem bomo pregledali konkretne primere s terena, ki jih boš navedel.
Z veseljem bomo pregledali konkretne primere s terena, ki jih boš navedel.
Sum pranja denarja. Ne moreš do svojega denarja, brez da bi ti bila banka dolžna kaj pojasniti in ti tudi ne pojasni.
In se nanaša konkretno na tole izjavvo:
Delno konkretno: Kolega je prodal za 100k kriptovalut in na tujo banko prejel denar, do katerega ni imel dostopa 2 meseca, dokler ni bila končana preiskava. Banka mu je odgovarjala da je v postopku, brez informacije o kakšnem. Situacija pa je bila, da je bila borza na kateri je prodal kriptovalute pod drobnogledom določenih organov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()
In kaj bi bilo drugače, če bi bilo nakazilo izvedeno na klasično banko? Kaj točno je tukaj posebnost N26? To da SDSsovci nimate pojma o bančnem poslovanju sicer tudi vas šef dokazuje z takimi in drugačnimi nezakonitimi tranzakcijami, ampak zakaj se moraš ti prit smešit v to temo pa res ne vem.
WRONG. Banka NE SME pojasnit. Enak odgovor bi dobil od katere koli banke, če bi bila tranzakcija blokirana zaradi suma pranja denarja.
Dajmo že enkrat ločit med tem kaj so dejanske specifike neobank (in dejanske prednosti oziroma slabosti) in kaj sodi med banke na splošno. Zakonodaja, ki ureja postopke za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma so za oboje enaki.
Sum pranja denarja. Ne moreš do svojega denarja, brez da bi ti bila banka dolžna kaj pojasniti in ti tudi ne pojasni.
WRONG. Banka NE SME pojasnit. Enak odgovor bi dobil od katere koli banke, če bi bila tranzakcija blokirana zaradi suma pranja denarja.
Dajmo že enkrat ločit med tem kaj so dejanske specifike neobank (in dejanske prednosti oziroma slabosti) in kaj sodi med banke na splošno. Zakonodaja, ki ureja postopke za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma so za oboje enaki.
Zgodovina sprememb…
Delno konkretno: Kolega je prodal za 100k kriptovalut in na tujo banko prejel denar, do katerega ni imel dostopa 2 meseca, dokler ni bila končana preiskava. Banka mu je odgovarjala da je v postopku, brez informacije o kakšnem. Situacija pa je bila, da je bila borza na kateri je prodal kriptovalute pod drobnogledom določenih organov.
In? kaj misliš, da bi se zgodilo, če bi bilo nakazilo izršeno na klasično banko? Če je plačnik pod drobnogledom bodo seveda vse velike tranzakcije sumljive in so jih banke dolžne preverit.
Sem mel podobno situacijo na Unicredit. Večje nakazilo z ene od sumljivih kripto borz. Sledilo je šest tednov dopisovanja in sestankov z banko, da sem prišel do denarja in potem pa še leto dni z davčno upravo in uradom za preprečeanje pranja denarja.
Samo to ni problem v banki.
BTW: A se ta tvoja zgodbica sploh tiče N26, al si tudi tukaj malo zablodil?
Zgodovina sprememb…
In? kaj misliš, da bi se zgodilo, če bi bilo nakazilo izršeno na klasično banko? Če je plačnik pod drobnogledom bodo seveda vse velike tranzakcije sumljive in so jih banke dolžne preverit.
Sem mel podobno situacijo na Unicredit. Večje nakazilo z ene od sumljivih kripto borz. Sledilo je šest tednov dopisovanja in sestankov z banko, da sem prišel do denarja in potem pa še leto dni z davčno upravo in uradom za preprečeanje pranja denarja.
Samo to ni problem v banki.
BTW: A se ta tvoja zgodbica sploh tiče N26, al si tudi tukaj malo zablodil?
Sam si izjavil:
Očitno so situacije kjer so ljudje v trenutnku ostali brez vseh sredstev in potem mesece niso mogli kontaktirat banke in niso samo stvar pravljičarjev, ampak precej realna situacija. Demantiral sem tvojo trditev in mislim da je na mestu da se opravičiš, da je bila precej nesmiselna.
Sicer ne vem zakaj v temo o N26 vlačiš politiko, z veseljem se skregam s tabo v kaki drugi temi, v tej se pa drži tematike ali pa se spelji.
Zgodovina sprememb…
Daj še pojasni kako točno tvoj kolega mesece ni mogel stopit v stik z banko v tujini? Če že demantiraš posamezne izjave izven konteksta bodi vsaj dosleden, ker si dobesedno napisal, da je posameznik, ki nastopa v tvoji zgodbici bil v stiku z banko.
ravno tako vidim, da še vedno ne ločiš med tem da ostaneš brez sredstev in tem da pod določenimi pogoji katerakoli banka mora začasno zamrznit sredstva.
ravno tako vidim, da še vedno ne ločiš med tem da ostaneš brez sredstev in tem da pod določenimi pogoji katerakoli banka mora začasno zamrznit sredstva.
Zgodovina sprememb…
Daj še pojasni kako točno tvoj kolega mesece ni mogel stopit v stik z banko v tujini? Če že demantiraš posamezne izjave izven konteksta bodi vsaj dosleden, ker si dobesedno napisal, da je posameznik, ki nastopa v tvoji zgodbici bil v stiku z banko.
Takoj ko mi poveš, kako so ga opozorili, da mu bodo zmrznili sredstva zaradi suma pranja denarja.
BTW. ni se treba opravičit, bi bilo pa lepo, če se nehaš smešit.
Nekaj malega poznaš, ostalo si pač zmišljuješ, jaz sem samo tukaj da ti pokažem da o določenih stvarh nimaš pojma. Banka ti v določenih primerih lahko brez pojasnila zamrzne VSA sredstva. In v odgovor dobiš, da si v postopku. Kakšnem pa seveda ne povedo. Ali spet govorim pravljice?
Zgodovina sprememb…
O kakem opozorilu sedaj sanjas? A niso sposoben drugega kot jemat izjave 8zven konteksta in se slaboumno obesat na posamezne besede? A so povedi prevec kompleksne zate in se ti pri vsaki vejici ustavi?
Ne samo da prodajas pravljice, zdaj ze preprosto lazes in se sprenevedas v obupanem poskusu da bi izpadel pameten. In zal je spet edina stvar, ki si jo pokazal to, da pojma nimas o cem govoris na podlagi rekla kazala zgodbic namisljenih znancev, ki po vrhu se nicesar nimajo z temo o kateri govorimo. Moja izjava se je nanasala neposredno na obtozbo kako je klasicnna banka boljsa resitev, kjer v poslovalnici vse resis, medtem ko pri n26 mesece cakas da prides s kom v stik. Ampak da bi to razumel moras bit nekaj kar ti v vseh temah dokazujes da nisi: inteligenten.
Ne samo da prodajas pravljice, zdaj ze preprosto lazes in se sprenevedas v obupanem poskusu da bi izpadel pameten. In zal je spet edina stvar, ki si jo pokazal to, da pojma nimas o cem govoris na podlagi rekla kazala zgodbic namisljenih znancev, ki po vrhu se nicesar nimajo z temo o kateri govorimo. Moja izjava se je nanasala neposredno na obtozbo kako je klasicnna banka boljsa resitev, kjer v poslovalnici vse resis, medtem ko pri n26 mesece cakas da prides s kom v stik. Ampak da bi to razumel moras bit nekaj kar ti v vseh temah dokazujes da nisi: inteligenten.
Banka ti v določenih primerih lahko brez pojasnila zamrzne VSA sredstva. In v odgovor dobiš, da si v postopku. Kakšnem pa seveda ne povedo. Ali spet govorim pravljice?a sem kje trdil da to ni mozno? Pravljica se zacne tam ko nekdo trdi da pri n26 mesece ne mores vzpostavit stika zbl nikomer medtem ko se to v klasicni banki na hitro resi z obiskom poslovalnice. Zdaj pa nekaj dokazovat da nisi sposoben prebrst vec kot ene vrstice teksta.
Zgodovina sprememb…