» »

Best practices polnenja baterij v gadgetih?

Best practices polnenja baterij v gadgetih?

Jst ::

Zanima me, kaj je bolje za baterijo v telefonu:

1. Da jo uporabljam normalno, ko je pod polovico jo napolnim in ko se napolni, kabel izključim.

2. Da imam telefon ves čas priklopljen na polnilec (ali USB).

Zakaj?

Do sedaj imam dve podobne izkušnje z različnim načinom uporabe.

DesireHD sem uporabljal na prvi način, torej, ko se je napolnil, sem ga odklopil. Po letu dni mi je baterija zdržala malenkost manj. Več kot dan a manj kot dva dni. Kakšnih par mesecev, preden bi bila baterija stara 2 leti, mi je nenadoma - v roku meseca - iz slabega dneva, zdržala samo še nekaj ur.

HTC One X nisem imel dovolj časa.

Nexus 5 sem pa imel večino časa priklopljenega na USB (ali na polnilec). Torej je bila baterija večino svojega življenja na 100%. Po letu mi je baterija zdržala enako, kot ko sem ga kupil. Če ni videl polnilca, točno slab dan. Ko je bil telefon star okoli dve leti, sem bil en dan presenečen, ko sem šel kolesariti, in po kolesarjenju z vklopljenim Sports Trackerjem, je baterija padla iz 100% na 50%. Sem si mislil, da je to pač kakšna aplikacija v ozadju požirala baterijo. In sem naredil clean ROM flash, pobrisal vse aplikacije, ki jih nisem uporabljal. A je tudi v sleepu baterijo žrl po 3-5% na uro.

Tudi s prenosniki, ki sem jih imel od leta 2000 naprej skoraj redno novega na dve leti, kateri so eni več, drugi manj, delali na baterijo, je kapaciteta enako upadala.

Kakšne izkušnje imate vi?

To temo je spodbudil današnji pogovor med kolegi, ko smo se dobili na kosilu. Eni radi čimvečkrat spraznijo baterijo, da se jim telefon ugasne, preden ga dajo polniti, drugi mešano. A kakšnih večjih razlik v "trajanju" baterije na "long term" pa ni.

Ter še eno vprašanje: kaj je bolje za Sony Li-*** 18650 baterije. Da se filajo počasi z 300mA ali normalno (za moj polnilec) z 500mA?

Je kakšen poznavalec, ki bi razložil kaj se dogaja v gadgetih?

(Skrbi me tudi za nove telefone, USB3.1, ki 3000mAh nafilajo v dveh urah. Bi bilo bolje, da jih filam prek USB 2, kjer se filajo 5-6 ur če je baterija dokaj prazna?)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Magic1 ::

Za li-ion baterije je najbolje, da so v terminu 20%-80%. Če jih sprazniš pod 20% jim dodatno škoduješ, kakor tudi nad 80%. Seveda je zelo odvisno od proizvajalca, koliko hoče iztisniti uporabne kapacitete iz baterije, torej kje je postavil mejo. Litejevim baterijam ne škodje večkratno polnjenje po malo. Definitivno ni dobro pustiti na kablu, ko je zadeva že polna.
Priporočljivo polnenje li-ion je od 1/4 - 1C, odvisno od verzije. 18650 jaz nebi polnil z več kot 1/4C, to je malo pod 1A za 3000mAh celico.
Hitro polnjenje je vedno slabše za baterijo.
Na google marketu imaš aplikacijo battery alarm.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

darkolord ::

1C je standardno polnjenje za 18650.

hojnikb ::

ko je zadeve že polna elektronika kompletno odklopi polnjenje in ne začne polnit dokler ne pade pod 90% (ali kakor je nastavljeno).-
#brezpodpisa

Tinaamalaa ::

Do QC2 baje naj nebi melo kakih negativnih posledic, se pravi do okoli 2A...
Baterijo naj bi polnil do max 3.9V, vse kar je vec naj bi krajsalo zivljensko dobo (moj RN3 gre do 4.4V.. Na 100%)...Naj bi prezivela vsaka 300-500ciklov, jaz ne kompliciram in polnim kot pride...Ko pa cez noc pustim, pa je zjutraj vcasih na 99% kar potrjuje to kar jr hojnik povedal..

Magic1 ::

Nekatere naprave imajo odklop, nekatere pa ne.

1C je nekje sweet spot med škodo in koritijo, če hočeš čim daljšo življenjsko dobo pač počasneje polniš.
Magic

energetik ::

Jaz telefon polnim le do cca. 85%, kar je ravno tam malo nad 4V, ker visoka napetost pri koncu polnjenja ni preveč zdrava za Li-ion. Prav tako je ravno do nekje 80% najhitrejše polnjenje. Do 100% le če vem da bom rabil polno kapaciteto ali pa če pač pozabim.
Začnem pa polniti ponavadi tam nekje med 15 in 30% baterije, tako da se giba ravno nekje v priporočenem območju.

hojnikb ::

in potem ugotoviš, da s tem nič ne profitiraš oz. mogoče mesec ali dva.
Baterije so potrošna roba v današnjih gadgetih, tako da ko crkne, menjaš.
#brezpodpisa

Rias Gremory ::

Definitivno ni dobro pustiti na kablu, ko je zadeva že polna.

Dvomim. Sploh za naprave v zadnjih 5-10 letih.

Mogoče se motim, ne bi bilo veliko mini požarov, ker je nekdo pač pustil mobitel/laptop na polnilcu? Ali pa vsaj bistveno krajša življenska doba baterij?

Vem le, da pomaga da se polni z nižjim tokom (manj gretja) kar seveda pomeni daljše polnjenje.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

avian2 ::

Moj nasvet je običajno tak: uporabljaj in polni svoje naprave tako kot ti je najbolj priročno in se ne obremenjuj z nekim kompliciranim optimalnim režimom polnjenja. Konec koncev si zadeve verjetno kupil, da ti bodo služile nekemu uporabnemu namenu, ne kot nekaj, kar stalno potrebuje tvojo pozornost.

Verjetno se bo tukaj, tako kot drugje po internetu, nabral kup nekih specifičnih nasvetov. V resnici nihče ne ve, o čem govori. Kemije baterij se razlikujejo, algoritmi s katerimi pametne naprave polnijo in praznijo baterije tudi. Večina tega ni znanega niti proizvajalcem naprav ("battery management" je pogosto nekaj, kar kupiš kot črno škatlo s police in se ne ukvarjaš z njim). Kaj šele naključnim komentatorjem spletnih forumov.

O tem, od česa je odvisna avtonomija naprave kot je pametni telefon ali laptop, pa sploh ne bi izgubljal časa. Naložiš aplikacijo ali gonilnik, ki drži procesor malo manj časa v stanju nizke porabe, in izgubiš 50% avtonomije v trenutku, pa staranje baterije nima nič pri tem. Mobilni operater nastavi omrežje malo drugače in tvoj telefon več energije porabi zaradi večje moči radijske oddaje, ne da bi ti kot uporabnik sploh lahko kaj vplival na to.

Jst ::

Moj nasvet je običajno tak: uporabljaj in polni svoje naprave tako kot ti je najbolj priročno in se ne obremenjuj z nekim kompliciranim optimalnim režimom polnjenja. Konec koncev si zadeve verjetno kupil, da ti bodo služile nekemu uporabnemu namenu, ne kot nekaj, kar stalno potrebuje tvojo pozornost.


Avian2: S tem se seveda jaz popolnoma strinjam. Jaz sem že večkrat prebral, da je za Litijeve baterije "najbolje", če jih polniš od nekje 30-80%. Ampak to se ne sklada z mojimi lastnimi in random petih ljudi. Na koncu bom začel verjeti teorijam zarote, da imajo gadgeti dvoletni timer, ki ko se izteče, začne vse crkovati.

Recimo na ta ta specs https://www.powerstream.com/p/us18650vt... za Sony VTC4 18650 baterije, bi morale po 300 ciklih delati skoraj kot nove. Ko sem jih polnil v modu (za vejpanje/uparjanje), so že po parih mesecih zdržale pol manj. Če sem imel na začetku ob koncu dneva še recimo 15%, so bile po parih mesecih mrtve že po polovici dneva. Odkar jih polnim v polnilcu (druge), delajo skoraj kot prvi dan.

Ne razumem, kaj delajo telefoni, tablice, prenosniki s temi baterijami, da jih tako uničujejo...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Magic1 ::

??? A ti ni bilo dosti jasno razoženo? Vse je odvisno od stopenj napetosti. Če ti telefon polni baterijo do 4.3V to sigurno ni dobro zanjo. Prav tako ni fajn če ti kaže še 10% pri 3.5V. Ene firme dajo tako velik razpon zato da ima naprava daljše delovanje, ko je še novo. Čez par mesecev pa je kapaciteta seveda dosti manjša zaradi tega. Ceneno napihovanje kapacitete bi se temu lahko reklo.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

smacker ::

Mah.. baterija je zato, da se prazni in polni. Pri novejših baterijah opažam minimalno zmanjševanje kapacitete, tak da eni brezveze komplicirate.
Primer 1: Telefon, samsung galaxy note 4. Uporabljam na max. (izklopljene power saving funkcije, vklopljen data, wifi, BT, gps, nfc,...). Baterija zdrži cca. 24h, polnim ga ko spim (hiter polnilec). Ko je bil nov, je zvečer ostalo 20-40% baterije, po 2 letih take uporabe je ostane 15-30%. Na dopustu izklopim vse in 2x na dan preverim klice/SMSe, pa zdrži tud 10dni.
Primer 2: Prenosnik, HP 6-celična baterija. Uporabljam kot se mi zazdi - če je pri roki štrom ga mam na polnilcu, se pa skoraj vsak dan sprazni in napolni. Po 5 letih zdrži baterija 1.5-2h, ko je bil nov je zdržala 3-4h.
Vi mojstri pa kar naprej šparajte in izkoriščajte samo pol baterije na novih napravah. Ne razumem, zakaj tolk ljudi špara na stvareh, kjer se nič ne pozna. Na 5 let kupit baterijo za prenosnik ni noben strošek, porabljena elektrika pa je tud v zanemarljivih zneskih.

Furbo ::

Najbolje, da uporabljaš stacionarni telefon, če imaš lahko ves čas zadevo na usb, očitno sploh ne rabiš mobilnega. :)
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Magic1 ::

Jao, eni kar ne dojamejo. Vse je odvisno kako je polnilni del v telefonu nastavljen. Če se firma gre bolj konzervativno rabo baterije, potem ti ni potrebno pazit, saj so že oni nastavili dosti nizko nivoje. Če pa gredo na max kapaciteto, pa boš tenko piskal čez pol leta v kolikor boš redno nucal od 0-100%. Imam tablico 4 leta staro, baterija je bila zlorabljena ničkolikokrat, a baterija še vedno ok. Na telefonu sem opazil drastičen padec kapacitete že po pol leta. Sem preveril napetost 100% polne baterije in je 4.35V. Vse takoj jasno.
Seveda je problem, da ne veš dokler ne preveriš, ali pa ko je že prepozno.
Magic

Tinaamalaa ::

Ja ampak to se ne pomeni, da bos za to baterijo polnil samo do npr. 70%...ali?

tomy5 ::

Ne komplicirat, cenejši foni majo tudi slabšo bateirjo in obratno.
Uporabljaj in ne obremenjuj se s tem kako polniš, kakih 1000 ciklov zdržijo baterije preden so čist fuč, prej pa zgubljajo karakteristiko prav vse.

Dr_M ::

Telefon ce se le da na polnilec priklopim tik predno se ugasne, polnim do konca, drugace ne zdrzi niti cez siht. Po dveh letih in pol sem imel obcutek, da baterija ze malo popusca, pa sem nabavil novo originalno in preseneceno ugotovil, da stara baterija drzi skoraj enako oz pri vsakodnevni uporabi ni na oko opazne razlike med novo in staro.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Tilen ::

Uporabljam in se ne oziram na cikle. Polnim čez noč. Tisto leto, dve bo telefon že zdržal. Enako s prenosniki. Sedaj uporabljam HP Elitebook G1 in polnim, ko je potreba po tem in se ne oziram na cikle. Garancija na prenosnik in na baterijo je 3 leta. Če bo zdržal 3 leta, je amortiziran, če ne, se naj z njim ukvarja servis. Zaenkrat lahko samo priporočam. :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

tomy5 ::

Tilen je izjavil:

Uporabljam in se ne oziram na cikle. Polnim čez noč. Tisto leto, dve bo telefon že zdržal. Enako s prenosniki. Sedaj uporabljam HP Elitebook G1 in polnim, ko je potreba po tem in se ne oziram na cikle. Garancija na prenosnik in na baterijo je 3 leta. Če bo zdržal 3 leta, je amortiziran, če ne, se naj z njim ukvarja servis. Zaenkrat lahko samo priporočam. :)


predvidena iztrošenost baterrije nikjer ne zapade pod garancijo, enako kot avto gume. ;-)

sennheiser ::

Odkar uporabljam karkoli na baterije, ki imajo litijevo tehnologijo nimam nobenih težav. Za polnjenje litijevib akumulatorjev mora biti itak elektronika. Polnilci samo dovajajo štrom in nič drugega. Tako da načeloma so zadeve tako narejene da ni težav.

Potrebno pa se je zavedati ene stvari... in to ni samo pri teh gadgetih ampak kar na splošno. Naprave morajo zdržati glede na zahteve proizvajalca xx ur ob takem in takem delovanju v določenih pogojih. Vse kar je več od tega smo lahko veseli.
Enostavno drugače ne more laufat industrija.

Jst ::

Magic1 je izjavil:

??? A ti ni bilo dosti jasno razoženo? Vse je odvisno od stopenj napetosti. Če ti telefon polni baterijo do 4.3V to sigurno ni dobro zanjo. Prav tako ni fajn če ti kaže še 10% pri 3.5V. Ene firme dajo tako velik razpon zato da ima naprava daljše delovanje, ko je še novo. Čez par mesecev pa je kapaciteta seveda dosti manjša zaradi tega. Ceneno napihovanje kapacitete bi se temu lahko reklo.


Preveč primerov od leta 2000 naprej imam, kjer gadgeti sami skrbijo za baterijo, da bi bil takšen upad kapacitete naključje, da sem imel ravno ravno takšnih, ki so baterije "nanašč" uničevale.

Zakaj pri polnjenju Litijevih 18650 baterij prek polnilca pa tega ne opažam?

Če bi bil upad kapacitete zmeren oz. takšen, kot zgoraj v PDFju, ki sem ga linkal, se ne bi tega spraševal.

Ampak ker mi noben ni povedal nič tehničnega, sklepam, da pač noben ne pozna "inner working and quirks" ki se človeku lahko pripetijo.

Recimo dali ste primere.

Jaz tudi:

Kolega vedno sprazni baterijo dokler se mu ne ugasne telefon. Po letu dni mu baterija zdrži enako, kot drugemu, ki ga fila kadar ima kje USB kabel. Čudno, a ne? Pa moji kolegi ne kupujejo čunga lunga gadgetov, ampak razne 800EUR Samsunge, Apple, Ultrabooke,...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

tomy5 ::

Ne kompliciraj si življenja ampak raje samo uporabljaj svoje baterijske igračke.

Magic1 ::

@Jst: naj ti poskusim še enkrat razložit. Li-ion baterije se lahko polni do nekje med 4.1 in 4.3V. Če polnilec polni do 4.1V je prav vseeno kako boš polnil, saj ti bo baterija zdržala več kot 500 polnih polnjenj brez opazne izgube kapacitete. V kolikor pa ti bo polnilec polnil do 4.3V pa boš že po 100 polnilnih ciklih že opazil padec na kapaciteti. Polnjenje na 4.2V dela neko vmesno škodo na baterijo. Problem je ker ne veš na koliko posamezen polnilec polni, dokler ne pomeriš. Če imaš neko stvar, ki jo polniš par krat na mesec, je pa itak vseeno, ker v življenjski dobi ne boš dosegel 100 polnilnih ciklov.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Jst ::

Magic1: vidim, da si še premlad, da bi razumel moj rant.

1. V 20+ letih sem imel nešteto gadgetov.

2. Nekateri do bili neprestano na elektriki. Od prenosnikov za 400.000 SIT do 1000 EUR tablic.

3. Nekatere sem polnil, kakarkoli sem imel na voljo elektriko.

4. Nekateri moji kolegi, stari do 50let, pa svoj gadget (telefon, tablica, prenosnik) vedno spraznejo do nule, da se zdeva ugasne in dajo šele potem filati. (Obstajajo celo appi za to, da porablja čimveč energije.)


---

Tukaj sem pa zmeden.

Večinoma sploh ni važno, kako ali s kolikšnimi frekvencami filaš gadget, v prvem letu bodo zgubile neko malenkost - ravno toliko, da opaziš.

Kasneje se pa zgodi nek magic čira-čara in gadget namesto 10 ur, začne delati samo polovico časa.

Lahko bi se spravil šteti koliko gadgetov sem imel od 1996, ampak se mi ne da. Tisti stari laptopi iz 1996 so bili bolj premične mašine, kot pa "mobile" zadeva...


---

Očitno sem edini, ki je opazil nek čuden trend pri kapaciteti baterij v zadnjih 20ih letih. Možno. Odgovora pa nisem dobil...

Tako, da začenjam z vedno večjo verjetnostjo verjeti, da proizvajalci nalašč po dveh letih nekako cripplajo akumulator (baterije).


---

Pa hvala za za takšne pokroviteljske tone v vaših postih. Ni čudno, da se ne moreš niti na slo-tech več zanesti za kakšno konstruktivno debato. Vsi "stari" člani so šli, je*anje mulcev pa... It's a new "slo-tech," reinvented!!! Slo Tech point 3.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

pegasus ::

Proizvajalci kriplajo? Lol. Se bo treba mal kemije naučit.
Proizvajalci se kvečjem trudijo narest boljše in bolj dolgožive baterije. Ampak je kot vse tudi to samo stvar ekonomike ... če kupiš crap, pričakuj crap.

Magic1 ::

Jst "pameten", pokroviteljski in zgleda že pošteno v letih (penzija much). On seveda vse ve in je že 20+ let na gadgetih... Ja telefoni in prenosniki so na litijevih baterijah že več kot desetletje, ostalo je šele zadnjih pet let.
Sem razložil jasno, da bolj ne bi mogel, kaj vpliva na življenjsko dobo litijevih baterij. In največ lahko naredi proizvajalec s elektroniko. Če proizvajalec hoče iztisnit čim več kapacitete iz baterije, potem ti lahko močno vplivaš na cikle z početjem, ki smo ga opisali. Če pa se gredo bolj konzervativno porabo in polnjenje, pa je kakršnokoli početje zanemarljivo. Sam nekateri pač morajo bit pametni in trobit svoje.

Kaj sploh odpiraš temo, če te ne zanima nič drugega, kar si si že zabil v glavo.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

next3steps ::

Čak čak čak. A dejansko obstaja folk, ki bulji v napravo in čaka, da bo pri 80% izklopil kabel?
:)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):))
A ni jasno?
Uporabljaš napravo in se vprašaš, če bo baterija zdržala še skozi naslednjo aktivnost.
Če da, ne daš polniti. Če ne, daš polniti.

Če se naprava polni in jo hočeš rabiti, se vprašaš:
Je baterija dovolj napolnjena za naslednjo rabo? Če da, odklopiš, če ne, ne odklopiš.

Te procente od baterije si pa lahko namažete in jih nežno potisnete tja, kamor sonce ne posije.
Zakaj,kajti naprava po dolgem času več ne kaže pravega stanja baterije (vsaj ne vedno).

Invictus ::

pegasus je izjavil:

Proizvajalci kriplajo? Lol. Se bo treba mal kemije naučit.
Proizvajalci se kvečjem trudijo narest boljše in bolj dolgožive baterije. Ampak je kot vse tudi to samo stvar ekonomike ... če kupiš crap, pričakuj crap.

Proizvajalec, če je pameten, naredi baterijo, ki bo trajala do konca razvojnega cikla naslednjega produkta.

Če kdo verjame, da gre proizvajalcem za čim boljše (v primeru baterij, za daljše delovanje) delovanje, potem tudi najbrž verjame da svizec v Švici zavija čokolade...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

hojnikb ::

Seveda pa proizvajalcem ni ravno v interesu tiščat največji crap od baterij in elektronike. *khm* note7 fiasko *khm*

next3steps je izjavil:

Čak čak čak. A dejansko obstaja folk, ki bulji v napravo in čaka, da bo pri 80% izklopil kabel?
:)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):)):))
A ni jasno?
Uporabljaš napravo in se vprašaš, če bo baterija zdržala še skozi naslednjo aktivnost.
Če da, ne daš polniti. Če ne, daš polniti.

Če se naprava polni in jo hočeš rabiti, se vprašaš:
Je baterija dovolj napolnjena za naslednjo rabo? Če da, odklopiš, če ne, ne odklopiš.

Te procente od baterije si pa lahko namažete in jih nežno potisnete tja, kamor sonce ne posije.
Zakaj,kajti naprava po dolgem času več ne kaže pravega stanja baterije (vsaj ne vedno).


Simpl.
Obsessive-compulsive disorder @ Wikipedia
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

Tilen ::

Jst je izjavil:


Tako, da začenjam z vedno večjo verjetnostjo verjeti, da proizvajalci nalašč po dveh letih nekako cripplajo akumulator (baterije).


Kvalitetni prenosniki imajo tudi 3 leta garancije na baterijo. Recimo HP Elitebook.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

tomy5 ::

Zopet smo pri paranoikih s teorijami zarote, kot pri vsem kar folk ne razume ali ima višek časa.

Jst ::

pegasus je izjavil:

Proizvajalci kriplajo? Lol. Se bo treba mal kemije naučit.
Proizvajalci se kvečjem trudijo narest boljše in bolj dolgožive baterije. Ampak je kot vse tudi to samo stvar ekonomike ... Če kupiš crap, pričakuj crap.



Drugo so standardne baterije. Kapaciteta kupljenih baterij, od AAA, do 26650 (LiCoO2, LiMn2O4, LiFePO4,...) so se v zadnjem desetletju skoraj podvojile. Äe gledamo energijo na gram. In takĹĄne baterije na zunanjih polnilcih, ki polnijo baterijo tudi po 4-6 ur (za 26650 recimo), imajo upad kapacitete lepo predviden in se sklada real life usage z datasheet baterije.

Jaz imam doma baterije, ki so starejše, kot nexus 5, ciklov sigurno 4x več kot Nexus 5, ampak Nexus 5, če ga vzamem iz omare, baterija zdrži ene 6 ur v idle. (Clean Flash, seveda.)

Kolegica ima Nokio E63. Na dan mora prek telefona govoriti tudi po dve ure. Če telefon nafila in odklopi, ko je nafilan, telefon zdrži dva dni. Če ga fila od 22:00 do 07:00, torej čez noč, ji zdrži celih pet delovnih dni. Če ne verjamete, se lahko nekako zmenimo ... če se lažem, dam jaz za plato pira ali steklenico dobrega vina, drugače pa tisti, ki se bo javil.

Podobno z G5. Če ga filaš čez noč, baterija zdrži dva dni in še nekaj ostane. Če ga odklopiš, ko je poln, drugi dan ne preživi. (Isto se lahko zmenimo za steklenico dobrega vina, če se kakšen javi...)

Razlika med telefonima je pa 9 let. Čisto možno, da G5, če ga filaš baterijo čez noč, da s tem uničuješ baterijo. Po tej logiki bi Nokia E63 že tako uničila baterijo, da se niti ne bi užgal telefon.

Mene osebno boli kita. Filam stvari, ko so za filanje ali je možnost. Ne pazim na baterije, ker so prepoceni, da bi zapravljal svoj čas.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prenosnik - kako polniti baterijo?

Oddelek: Pomoč in nasveti
4115058 (1828) sh00ter92
»

Kako polniti baterijo oz. vpliv polnjenja na življensko dobo.

Oddelek: Mobilne tehnologije
162893 (2405) bajsibajsi
»

Android aplikacija: charging plan

Oddelek: Loža
253372 (2738) jest10
»

Polnjenje baterije pred prvo uporabo telefona?

Oddelek: Mobilne tehnologije
85135 (4813) kpkp
»

Microsoft: baterije niso problem

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
4813077 (10994) Bor H

Več podobnih tem