Forum » Na cesti » Nakazovanje smeri z roko na kolesu
Nakazovanje smeri z roko na kolesu
Malcolm_Y ::
Spodnja situacija (se opravičujem zaradi amaterske slike):
Kot kolesar se peljem po rožnati črti, po kolesarski stezi.
V križišču imajo avti in kolesarji zeleno.
Ali moram z roko nakazati smer? Če ja, kako (kam je usmerjena roka) in kdaj (v kateri točki)?
Prosim za vaša mnenja, hvala.
Kot kolesar se peljem po rožnati črti, po kolesarski stezi.
V križišču imajo avti in kolesarji zeleno.
Ali moram z roko nakazati smer? Če ja, kako (kam je usmerjena roka) in kdaj (v kateri točki)?
Prosim za vaša mnenja, hvala.
OrkAA ::
Malo heca :)
Ker v resnici ne spreminjas smeri, mislim da nima nobenega smisla mahati z roko, ker bos samo zmedel voznike.
Jaz v takem primeru:
a) Peljem kar po cesti, da je voznikom zelo ocitno, da ne nameravam nikamor zaviti.
b) Pred kriziscem opazujem voznika, ki vozi vzporedno z mano, da se prepricam, da me je opazil. Ce avto zavija desno imas pred njim prednost, tako da mora on poskrbeti, da lahko varno zavije. Tebi ni treba nakazovati nicesar.
noraguta ::
Je žebašton reku. Jenejte fanta hecat. Roko mora imet na zavori in ustavit.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
Malcolm_Y ::
b) Pred kriziscem opazujem voznika, ki vozi vzporedno z mano, da se prepricam, da me je opazil. Ce avto zavija desno imas pred njim prednost, tako da mora on poskrbeti, da lahko varno zavije. Tebi ni treba nakazovati nicesar.E, točno tako tudi vozim. No, in danes bi me en skoraj zbil, ker očitno ne ve, da imam prednost.
Mislim, da kolesarju ni treba nakazovati smeri, avtomobilist pa mora počakati, dokler ni 100%, da kolesar ne bo šel naprej, ampak desno.
@Aston, avtomobili, ki vozijo naprej ali desno ter kolesarji, ki vozijo naprej ali desno imajo hkrati zeleno. Mogoče na sliki nisem dovolj jasno pokazal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Malcolm_Y ()
Ja, saj meni so tudi ze mnogokrat odvzeli prednost. Problem je, da bi v tistem trenutku lahko z baklo v roki nakazoval smer, pa me clovek ne bi videl, ker enostavno ne gleda drugam kot v smer voznje.
Nimas druge kot da vozis defenzivno - pred kriziscem malo upocasnis in se prepricas, da avto tudi ustavlja, preden zapeljes na cesto.
Nimas druge kot da vozis defenzivno - pred kriziscem malo upocasnis in se prepricas, da avto tudi ustavlja, preden zapeljes na cesto.
m3k ::
Ali morajo motorna vozila, ki v križišču zavijajo desno dati prednost kolesarjem, ki vozijo ob njih po kolesarski stez?
Da, voznik motornega vozila, ki zavija desno, mora pustiti mimo kolesarje, ki vozijo ob njem v isti smeri po kolesarskem pasu ali kolesarski stezi in vozijo naravnost ali zavijajo desno. To ne velja le v primeru, da voznik motornega vozila zavija po z znakom označeni prednostni cesti; v tem primeru pa mora biti odvzeta prednost kolesarja posebej označena.
www.promet.preporod.net/si/kolesarji/
Vozniki dobro vemo, da moramo pri zavijanju prek kolesarske steze paziti na kolesarje. Ne samo paziti, če vozijo v predpisani smeri, imajo tudi prednost. Vedno? ...
www.siol.net/avtomoto/nasveti/kdo-ima-p...
Mirko tipka na radirko ////
next3steps ::
Looooooka ::
Kje so zdaj kolesarji? :D
Glede mahanja ga pa jaz v avtomobilu v tem primeru ne pričakujem, ker že zaradi smeri vožnje pričakujem, da je namen vožnja naravnost in s tem prečkanje ceste.
Glede mahanja ga pa jaz v avtomobilu v tem primeru ne pričakujem, ker že zaradi smeri vožnje pričakujem, da je namen vožnja naravnost in s tem prečkanje ceste.
slawc ::
Predstavljaj si, da nisi na kolesu ampak peš. V vsakem primeru mora voznik avtomobila previdno čez prehod za kolesarje in pešce.
Here is one for you: preko prehoda za pešce se ne vozi ampak gre peš, v resnici se pelješ naravnost po prehodu za kolesarje. Another one: kaj pa če roko nakažeš, ko greš desno (beri nenaravnost) mimo prehoda.
Here is one for you: preko prehoda za pešce se ne vozi ampak gre peš, v resnici se pelješ naravnost po prehodu za kolesarje. Another one: kaj pa če roko nakažeš, ko greš desno (beri nenaravnost) mimo prehoda.
LP,
Slawc
joze67 ::
next3steps je izjavil:
Malo heca :)
Ker v resnici ne spreminjas smeri, ...
Seveda jo, greš levo preko prehoda za pešče. Če bi ne bi spreminjal smeri, bi se peljal naravnost (beri desno) in ceste ne bi prečkal.
To (upam) še vedno spada pod "Malo heca" :(
run2 ::
Zelo zanimivo vprašanje. Spodaj en realen primer take situacije. Glede na talno oznako (se sicer bolj slabo vidi), gre kolesar levo, če gre čez prehod. Torej bi po tej logiki moral res pokazati levo roko.
Je pa težko, da imata oba hkrati zeleno luč.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: run2 ()
Tukaj res tako izgleda, ker je celoten pogled usmerjen v desno. V realnosti pa itak vidis kolesarja, ki vozi naravnost po plocniku in nimas razloga, da bi mislil, da bo zavil desno.
Ce bi kolesar dvignil levo roko med voznjo, bi lahko pricakoval, da bo dejansko zavil levo, torej pravokotno na smer avtomobila. V kriziscih brez semaforjev bi to izpadlo malo storasto, ker avtomobili ne bi vedeli, ce morajo pazit na nekoga, ki bo kar skocil cez cesto.
Ce bi kolesar dvignil levo roko med voznjo, bi lahko pricakoval, da bo dejansko zavil levo, torej pravokotno na smer avtomobila. V kriziscih brez semaforjev bi to izpadlo malo storasto, ker avtomobili ne bi vedeli, ce morajo pazit na nekoga, ki bo kar skocil cez cesto.
slawc ::
Talna oznaka je trapasto narisana. V Kranju (ker je pač ta fotka od tam) je še cel kup križišč, kjer so talne oznake narisane enkrat tako, drugič netako. Kot je povedal OrkAA, gre kolesar naravnost po prehodu za kolesarje tj. ohranja isto smer vožnje kot jo je pred križiščem. Levo bi pomenilo pravokotno na glavno cesto. Prav tako desno, vendar na desno seka pot peščcem oz. drugim kolesarjem. Sedaj pa še en primer: dva kolesarja se peljeta eden poleg drugega (ali pa malce za drugim). Levi kolesar želi zaviti desno, desni pa po prehodu čez. :) Kdo bo stegnil roko? Hehe
LP,
Slawc
VelkBla ::
Ne vem koliko kolesarjev sem dejansko videl na kolesarski stezi, ki bi nakazali smer kot prikazuje slika od Run2. Mislim, da izredno malo. Marsikateri še glavo nazaj ne obrnejo kaj šele, da bi nakazali smer. Podoben štos je od Dunajske v smeri Tivolske. Skoraj nobeden ne obrne glavo, kaj šele, da stegne roko, da gre čez proti Trgu OF. Ni šans.
Mene bolj zanima a je za kolesarje kot obvezna oprema samo predpisana luč ali tud kakšen odsevni jopič/kresničke/zadnja lučka ali kaj podobnega? Kar nekaj opažam kolesarjev, ki so tako brez luči kot brez odsevnega telesa ...
Mene bolj zanima a je za kolesarje kot obvezna oprema samo predpisana luč ali tud kakšen odsevni jopič/kresničke/zadnja lučka ali kaj podobnega? Kar nekaj opažam kolesarjev, ki so tako brez luči kot brez odsevnega telesa ...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Miti, zmote in nepoznavanje predpisov (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 40701 (35572) | St235 |
» | Republiški testiOddelek: Loža | 6046 (5303) | St235 |
» | Kolesarji in voznja v rdeco luc (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Šport | 40021 (36080) | jype |