» »

Povezava monitorja prek omrežja kot nadomestilo za HDMI

Povezava monitorja prek omrežja kot nadomestilo za HDMI

terryww ::

Pozdrav,

teh kablov se kar nabira in pri širitvi namizja na več monitorjev, smo večinoma omejeni s porti na grafični. Berem, da obstajajo razne rešitve (e.g. Miracast), kjer se monitor (oz pametni TV) poveže z računalnikom prek mreže. Poskusil sem Chromecast, kjer se vsi zasloni na lokalni mreži najdejo, je pa opazna latenca pri vsakodnevnem delu (kar verjetno pri predvajanju filmov ni problem).
Če želim delati na računalniku z večimi zasloni, je kakšen poseben razlog, da je še vedno potrebno povezat izhod grafične kartice direkt z monitorjem namesto da bi se monitor povezal recimo v lokalno mrežo in bi ga računalnik prepoznal (in ne bi bili omejeni recimo s številom izhodov na grafični)?

Malo več je opisano tukaj, ampak vprašanje ostaja - zakaj 4 HDMI kabli in draga grafična za enostaven prikaz namesto e.g. enega ethernet kabla.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.
  • spremenil: terryww ()

Mavrik ::

Na koncu je vse igra številk. HDMI 2.0 prenaša na kratke razdalje do 18 Gbit/s. Če stopiš korak nazaj in rečeš da ti je 2560x1600@60Hz dovolj, rabiš še vedno HDMI 1.3 ki prenaša 10Gbit/s. Za to, da to zmore, so kabli ustrezno oklopljeni in električno ločeni da ne prihaja do preveč interferenc in motenj. To je tudi razlog zakaj so daljši HDMI kabli tako dragi - prenašati toliko podatkov na večje razdalje ni preprosto.

Primerjaj zdaj s tvojim domačim ethernetom. Če si karkoli posodabljal v zadnjih letih imaš verjetno 1Gbit/s ethernet. Realno verjetno dobiš kakih 800-900Mbit/s če imaš vredu napeljavo, lahko pa tudi manj če nimaš. Kar pomeni da boš za prenašanje slike preko teh kablov rabil kar precej kompresije (kakih 15x da bo rezerva). To pa je zelo drago - stiskanje 10Gbit/s rabi VELIKO procesorske moči in doda precej latence. Za povrh vsega pa ethernet mreža ni narejena za nizke latence - routerji in stikala lahko stvari malo bufferajo, če se kaj zgubi bodo začeli ponavljati pakete in splošno delati štalo pri taki uporabi.

Naprave kot so Chromecast in podobne v resnici grejo še dlje - sliko stisnejo v lossy video formate (recimo H.264) in spremenijo barvni prostor in spustijo resolucijo. Tako spravijo stream slike na kakih 10-30Mbit/s, samo zato pa izgubiš precej barvne točnosti, slika postane motna in kockasta in kodiranje / dekodiranje doda kar precej zamika.
The truth is rarely pure and never simple.

tiborrr ::

Druga rešitev ti je Teradici TERA2220 PCoIP kartica, rabljena na eBayju že za okoli 50 evrov. Ima namenski kodirni čip in je namenjena za 1:1. Do mašine dostopaš preko PCoIP softvera (tudi zastonjski Teradici client).
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

terryww ::

Najlepša hvala za super odgovore. Če prav razumem, so kompromisi potem resolucija in pa barvni spekter, kar je za večino vsakodenvnega dela (brskanje, pisanje kode) sprejemljivo.
Vidim, da ljudje inštalirajo teamviewer na Android TV-jih in se povežejo na lasten računalnik. Tako teče strežnik na računalniku, TV-ji so pa klienti. Poskusim X2go in javim, če bo uporabno.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CFD test

Oddelek: Navijanje
324984 (1922) pegasus
»

Kateri kabel za omrežje v hiši? utp/ftp/stp/sftp?

Oddelek: Omrežja in internet
2811277 (8953) antonija
»

VGA se poslavlja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
6218448 (16057) Jst
»

Poplava plošč z Intel P55 veznim čipovjem

Oddelek: Novice / Matične plošče
464410 (3207) Pyr0Beast
»

Gigabitna mrežna povezava

Oddelek: Omrežja in internet
484046 (2463) Spc

Več podobnih tem