Forum » Loža » Kateri med je dober in najbolj zdrav?
Kateri med je dober in najbolj zdrav?
fikus_ ::
To ni med, to je zeeeelo sladkna voda, cvetovi npr. regrata so samo za barvo! Sladkorja je toliko, da je gosto kot med, tu naprej se pa vsa podobnost z medom konča. Poznam to, ker je ena gospa to sama delala doma in trdila da je to med. Kdor ne pozna medu, lahko to zamenja za med.
Vice ::
Procesiran med v trgovini (na katerega se nanaša vprašanje) je mrtva energijska bomba, ki naredi več škode kot koristi razen če potrebuješ nenaden šus energije pri fizični aktivnosti.
Med, ki je v trgovini delajo isti čebelarji, od katerih kupuje tvoja babica in trdi da je vrhunski. Od koga pa misliš da kupujejo med? Tukaj je kar nekaj čebelarjev in njih malo povprašej še o birokratski plati čebelarjenja. Biti čebelar ni samo "strganje" satnic na vsake kvatre.
Mogoče nebi bilo slabo, da bi ti in m0LN4r kdaj obiskala kakšnega čebelarja tko za filing ;)
To ni med, to je zeeeelo sladkna voda, cvetovi npr. regrata so samo za barvo! Sladkorja je toliko, da je gosto kot med, tu naprej se pa vsa podobnost z medom konča. Poznam to, ker je ena gospa to sama delala doma in trdila da je to med. Kdor ne pozna medu, lahko to zamenja za med.
Jap in ta gospa je registriran čebelar ki legalno prodaja sladkano vodo. Poveš katera je, da jo najdem v registru.
Mal za občutek en delček: http://data.si/blog/2015/09/08/pogoji-z...
Kok je fino je bit čebelar je več ali manj imaš zbrano na http://www.czs.si. Da o prodaji meda ne govorim.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vice ()
mihec87 ::
"Med, ki je v trgovini delajo isti čebelarji, od katerih kupuje tvoja babica in trdi da je vrhunski. Od koga pa misliš da kupujejo med?"
Ja in ne-veliko medu je uvoženega, zraven primešani ceneni sladki dodatki..
Ja in ne-veliko medu je uvoženega, zraven primešani ceneni sladki dodatki..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()
Vice ::
SLO med je najboljši. To je res, kot tudi to, da je kar nekaj čebelarjev, ki redčijo med do te mere, da je kot voda in takšen med se ne mora ravno kosat tudi z medom v trgovini.
fikus_ ::
Vice, nič bat, njena kariera "čebelarke" je trajala samo eno poletje. Niso vsi ljudje neumni.
m0LN4r ::
To ni med, to je zeeeelo sladkna voda, cvetovi npr. regrata so samo za barvo! Sladkorja je toliko, da je gosto kot med, tu naprej se pa vsa podobnost z medom konča. Poznam to, ker je ena gospa to sama delala doma in trdila da je to med. Kdor ne pozna medu, lahko to zamenja za med.
Ravno to je bil moj point. V industriji poznajo se kak trik vec in boljse "ponaredit" nekaj.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Superboyy ::
Najboljši je od čebelarja. Sploh takega, ki ga poznaš in veš kaj dela.
Največji krep so pa medi iz trgovine, ki nikoli ne kristalizirajo in jih majo nekateri ravno zato najraje.
Sploh smešni so tisti, ki naprej mečejo lansko medijsko senzacijo in pljuvajo po naših čebelarjih, sami pa kupujejo med iz kitajske in argentine, kjer je to, kar so počele redke izjeme, stalna praksa + vprašanje kaj druzga še uporabljajo. In tist, ki se spozna ve, da tud te snovi, ki so jih uporabljal za zdravljenje, ne končajo v medu, ampak vosku (in še to v neškodljivih količinah).
Največji krep so pa medi iz trgovine, ki nikoli ne kristalizirajo in jih majo nekateri ravno zato najraje.
Sploh smešni so tisti, ki naprej mečejo lansko medijsko senzacijo in pljuvajo po naših čebelarjih, sami pa kupujejo med iz kitajske in argentine, kjer je to, kar so počele redke izjeme, stalna praksa + vprašanje kaj druzga še uporabljajo. In tist, ki se spozna ve, da tud te snovi, ki so jih uporabljal za zdravljenje, ne končajo v medu, ampak vosku (in še to v neškodljivih količinah).
jype ::
Vice> SLO med je najboljši.
Nikakor ni švoh, ne, a tudi na tržnici v Irkutsku dobiš odličen hojev med (po presenetljivo visoki ceni, glede na razne kozje sire, jogurte in ostale pridelke, ki so bistveno cenejši kot pri nas).
Pa letos sem majhno zalogo medu naredil na Hvaru. Odličen je, tako gozdni kot sivkin, je pa res, da meni bolj tekne vipavski gozdni med, ki sem ga 10 kil dobil za darilo - Kras se pozna!
Nikakor ni švoh, ne, a tudi na tržnici v Irkutsku dobiš odličen hojev med (po presenetljivo visoki ceni, glede na razne kozje sire, jogurte in ostale pridelke, ki so bistveno cenejši kot pri nas).
Pa letos sem majhno zalogo medu naredil na Hvaru. Odličen je, tako gozdni kot sivkin, je pa res, da meni bolj tekne vipavski gozdni med, ki sem ga 10 kil dobil za darilo - Kras se pozna!
Machete ::
Hehe, najboljši. Pretiravat ni treba, je pa gotovo zelo dober in imamo močno tradicijo. Zame ga ni čez hojevga, potem gozdni, cvetlični, kostanjev, lipov v tem vrstnem redu :p
Nisem pa še proval iz oljčne repice ali regratovega. No pa gotovo je še veliko eksotov. Lahko da se motim, ampak se mi zdi da sem v Strunjanu na prazniku artičok videl tudi med iz artičok.
Nisem pa še proval iz oljčne repice ali regratovega. No pa gotovo je še veliko eksotov. Lahko da se motim, ampak se mi zdi da sem v Strunjanu na prazniku artičok videl tudi med iz artičok.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Vice ::
Vice> SLO med je najboljši.
Nikakor ni švoh, ne, a tudi na tržnici v Irkutsku dobiš odličen hojev med (po presenetljivo visoki ceni, glede na razne kozje sire, jogurte in ostale pridelke, ki so bistveno cenejši kot pri nas).
Pa letos sem majhno zalogo medu naredil na Hvaru. Odličen je, tako gozdni kot sivkin, je pa res, da meni bolj tekne vipavski gozdni med, ki sem ga 10 kil dobil za darilo - Kras se pozna!
Na tržnicah po svetu dobiš čisto vsa čudesa sploh tako imenovana super-živila. In če bi kdo pogledal njihove hranilne vrednosti večina se ne more kosat z našimi navadnimi jagodami, ječmenom, šipkom... Ali drugače niti eno ni boljše.
Boš pa na Hrvaškem dobil čisti sivkin, žajblov, rožmarinov med, tukaj pridelava ni možna zaradi količine. Se pa naši čebelarji radi pohvalijo z njim in pozabijo povedat da je mešan s cvetličnim.
bbbbbb2015 ::
Iz trgovine?
Za tak med je dobila moja tasca recept (od hrvatov) in ga nardila iz cukra pa par dodatkov.
Ja sem slišal, da prodajalke v skladišču Mercatorja s kuhovnico v sodih za kis mešajo cukr pa vodo in vlagajo ta "med" v kozarce od kumarc za povrh pa dajejo gor še ponarejene nalepke "priznanih" proizvajalcev. Nekatere trgovine kar pozidajo svoje proizvodnje obrate in plačujejo ljudi, da jim kuhajo...
Vsekakor pa sem 100% da ti bo tašča pomagala razbiti ta mit in ti dala recept, ki ga boš tukaj objavil.
Jp ma se par flas doma. Cirka tako gre, Cuker (rjavi, beli, kaksen med bi rad mel), par cvetov, eno vlko flawso, mal destilirane vode, zmesat, mesec dni na sonce dat....precedit....
A too. Pozabil si dodati da se to dela samo ob polni luni in brez svizcev seveda ne gre, ki na koncu zavijejo kozarc to ni možno.
Torej, poglejte...
Kar se prodaja v super(hiper) marketih, je vse naravnano na ceno. Če komu to ni jasno, je bedak ali naiven.
Sicer meda ni mogoče "ponarediti" na način, kot je opisano zgoraj, je pa mogoče čebele pitati s sladkim koruznim sirupom in dobite skoraj enak med. Kje proizvajalci kupujejo med na debelo, da ga polnijo, ne veste. To upam, da veste.
Seveda je pri uvozu medu iz tujine vedno nevarnost visokih količin antibiotikov.
V grobem, če med kupite pri znanem čebelarju, ki ga poznate, je to efektivno isto, kot če kupite svinjo za zakol pri znanem kmetu, za katerega veste, kako pujse krmi.
Tako da ja, nakup direktno pri čebelarju, ki ga poznate, je po moje boljše. Če ga poznate in mu zaupate.
Cena medu bo seveda višja.
Looooooka ::
če čebelar nima svojega bio travnika, ki ne stoji ob neki zelo prometni cesti in dejansko ni nekaj let šprical ničesar potem je v Sloveniji in drugje pridelan bio med potrošniški nateg o katerem se bo verjetno pisalo šele čez nekaj desetletij. Afera z zdravili ni bila prenapihnjena, ker so tisti na spisku potencialno delili zdravila tudi z ostalimi. Če kaj, je bila zelo na mestu, ker je izpostavila resen problem in sicer dejstvo, da je etiketa v tej državi nič vredna in da je s tujino verjetno enako. Bolj je država na psu več se šprica ampak če izdelek nekako preroma tri države se zna magično oprati in postati bio. Novodobno pranje denarja. Izdelek, ki je nastal z skoraj nič dela v parkratnih količinah dejanskega bio izdelka se bo na koncu prodal za isto ceno. Med tem pa alergije in ne vem kaj vse rastejo, kljub temu, da je osveščenost o zdravi prehrani verjetno na zgodovinskem vrhuncu. Nekaj pač ne štima.
solatko ::
Med je eno najbolj zdravih živil. Problem pri pravem medu je v tem, da je količina več ali manj odvisna od vremena. Praviloma naj bi se uživalo čim bolj lokalni med, zaradi sestavin, na katere je organizem v določenem okolju že navajen in mu najbolj koristijo.
Vzemimo recimo žajbljev med - tega v SLO ni možno pridobivat, ker ni nasadov žajblja, drugačna situacija je pri sosedih - Hrvatih, ki imajo te rastline ogromno, na skoraj vseh otokih.
Včasih so slovenski čebelarji vozili čebele na pašo v ta področja, sedaj pa se zaradi birokratskih razlogov, to, skoraj ne da.
Marsikje po svetu, čebele skoraj malikujejo in to ne zastonj.
Tako kot česen in zelje.
Looooooka - Vsak med v panju je bio, koliko je pa strupov in drugih sestavin, je pa seveda odvisno od okolja.
Večino alergij povzroči človek sam, s pretiranim čiščenjem, umivanjem,...... spravi s sebe tudi tiste bakterije, ki so včasih preprečevale in uničevale alergene substance. V klinično čistem okolju se bo določena agresivna vrsta bakterij in bacilov lažje razvila, kot v kakšnem romskem naselju, kjer ni minimalnih pogojev za higjeno. Tam je sicer več črevesnih obolenj, alergije pa praktično ne poznajo.
Uši, praviloma prinese najčistejši otrok, saj je znano, da uši obožujejo čisto lasišče, ker so najhitreje pri hrani.
Vzemimo recimo žajbljev med - tega v SLO ni možno pridobivat, ker ni nasadov žajblja, drugačna situacija je pri sosedih - Hrvatih, ki imajo te rastline ogromno, na skoraj vseh otokih.
Včasih so slovenski čebelarji vozili čebele na pašo v ta področja, sedaj pa se zaradi birokratskih razlogov, to, skoraj ne da.
Marsikje po svetu, čebele skoraj malikujejo in to ne zastonj.
Tako kot česen in zelje.
Looooooka - Vsak med v panju je bio, koliko je pa strupov in drugih sestavin, je pa seveda odvisno od okolja.
Večino alergij povzroči človek sam, s pretiranim čiščenjem, umivanjem,...... spravi s sebe tudi tiste bakterije, ki so včasih preprečevale in uničevale alergene substance. V klinično čistem okolju se bo določena agresivna vrsta bakterij in bacilov lažje razvila, kot v kakšnem romskem naselju, kjer ni minimalnih pogojev za higjeno. Tam je sicer več črevesnih obolenj, alergije pa praktično ne poznajo.
Uši, praviloma prinese najčistejši otrok, saj je znano, da uši obožujejo čisto lasišče, ker so najhitreje pri hrani.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
m0LN4r ::
To kar si omenil je moderna bolezen, ki sem ji bil prica v nekaterih druzinah.
Zivijo v tako sterilnem okolju, bolj kot bolnici, karkol otrok prime zunaj, takoj roke prat in dezinficirat. Mazejo jih z 1001 kremami, pazijo da jih nikoli ne zebe in nikoli ni vroce, da ne bi slucajno zasvical. Ven grejo otroci tudi, samo pod dolocenimi pogoji, ko je vreme perfektno.
Po drugi strani se ta isti pritozujejo, da njun otrok nima odpornosti in ko pride v vrtec je takoj bolan.... damn...
Ampak to nima z medom nicesar.
Meni boljsega medu od kostanjevega in ostali temnih ni. Po pravici nisem pa se probal sivkinega.
Tle v nemciji, ko zivim sosed prodaja "pravi domaci med" razlicne sorte. Malo me skrbi, ker v radiusu 50-100km so samo velike njive in avtocesta...
Najverjetneje bom zaradi tega nabavil med spet doma v vukojebini ;)
Zivijo v tako sterilnem okolju, bolj kot bolnici, karkol otrok prime zunaj, takoj roke prat in dezinficirat. Mazejo jih z 1001 kremami, pazijo da jih nikoli ne zebe in nikoli ni vroce, da ne bi slucajno zasvical. Ven grejo otroci tudi, samo pod dolocenimi pogoji, ko je vreme perfektno.
Po drugi strani se ta isti pritozujejo, da njun otrok nima odpornosti in ko pride v vrtec je takoj bolan.... damn...
Ampak to nima z medom nicesar.
Meni boljsega medu od kostanjevega in ostali temnih ni. Po pravici nisem pa se probal sivkinega.
Tle v nemciji, ko zivim sosed prodaja "pravi domaci med" razlicne sorte. Malo me skrbi, ker v radiusu 50-100km so samo velike njive in avtocesta...
Najverjetneje bom zaradi tega nabavil med spet doma v vukojebini ;)
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
dice7 ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Sicer meda ni mogoče "ponarediti" na način, kot je opisano zgoraj, je pa mogoče čebele pitati s sladkim koruznim sirupom in dobite skoraj enak med.
Kar ze "bio" vaski cebelarji delajo precej casa zaradi raznih zmrzali in snega v spomladanskih casih. Sosed cebelar sam priznal da jih je moral hraniti zaradi pomanjkanja hrane
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dice7 ()
mihec87 ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Sicer meda ni mogoče "ponarediti" na način, kot je opisano zgoraj, je pa mogoče čebele pitati s sladkim koruznim sirupom in dobite skoraj enak med.
Kar ze "bio" vaski cebelarji delajo precej casa zaradi raznih zmrzali in snega v spomladanskih casih. Sosed cebelar sam priznal da jih je moral hraniti zaradi pomanjkanja hrane
Kar pa ne pomeni nujno da je to končalo v medu..
starboi ::
Mogoče kakšen predlog za našega domačega proizvajalca odličnega medu na Gorenjskem ? Lahko tudi na zs, da se ne bodo admini jezali zaradi kakšne "promocije" :) Hvala . LP
sorry za offtopic.
sorry za offtopic.
tikitoki ::
Se kle kregate ker med je najboljsi, sposobni ste pa par vrst nasteti. Na madzarskem sem v specializirani trgovini videl vsaj par ducatov vrst medu. Nekaj sem jih kupil in je bila zanimiva izkusnja. Po svetu je pa se cel kup ralizcnih vrst med, nekatere vrste so celo strupene.
Se pa strinjam, da je hojev med vrhunski, brez dvoma.
Se pa strinjam, da je hojev med vrhunski, brez dvoma.
jype ::
Vice> Na tržnicah po svetu dobiš čisto vsa čudesa sploh tako imenovana super-živila. In če bi kdo pogledal njihove hranilne vrednosti večina se ne more kosat z našimi navadnimi jagodami, ječmenom, šipkom... Ali drugače niti eno ni boljše.
Težko verjamem, da se prostrana ruska tajga okoli Bajkalskega jezera ne bi zmogla kosati s slovenskimi gozdovi. Mogoče je malo radioaktivna, sicer je pa super.
Težko verjamem, da se prostrana ruska tajga okoli Bajkalskega jezera ne bi zmogla kosati s slovenskimi gozdovi. Mogoče je malo radioaktivna, sicer je pa super.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Vikking ::
Da ne boste odkrivali tople vode glede vrst medov, ter njihovih značilnost:
http://www.slovenski-med.si/vrste-medu....
Te naštete vrste, so tudi edine kjer se v sloveniji da "loviti" sortni med. Večini sortnih medov, bo še vedno delež naprimer cvetličnega medu. Pač v Sloveniji ni na stotine hektarov monokulture, brez drugih cvetočih rastlin.
Sortni med ne nastane z dodatkom sirupa, ali ekstraktov v cvetlični med. Gre le za to, da čebelar pelje prazne satnice, takrat ko določena ratlina cveti. Ko ta odcveti, čebelar nemudoma stoči med.
Če ne veste kdo v vašem okolišu prideluje med, se lahko obrnete na lokalno čebelarsko društvo. Še enkrat svetujem naj med ima znamko z geografskim poreklom. Priporočene cene medov: http://www.czs.si/Upload/MAGDIC%20-%20P...
http://www.slovenski-med.si/vrste-medu....
Te naštete vrste, so tudi edine kjer se v sloveniji da "loviti" sortni med. Večini sortnih medov, bo še vedno delež naprimer cvetličnega medu. Pač v Sloveniji ni na stotine hektarov monokulture, brez drugih cvetočih rastlin.
Sortni med ne nastane z dodatkom sirupa, ali ekstraktov v cvetlični med. Gre le za to, da čebelar pelje prazne satnice, takrat ko določena ratlina cveti. Ko ta odcveti, čebelar nemudoma stoči med.
Če ne veste kdo v vašem okolišu prideluje med, se lahko obrnete na lokalno čebelarsko društvo. Še enkrat svetujem naj med ima znamko z geografskim poreklom. Priporočene cene medov: http://www.czs.si/Upload/MAGDIC%20-%20P...
Vikking ::
Res smo že pozabili na lanskoletno afero, ko so ugotovili da je večina čebelarjev uporabljala prepovedane strupene substance pri zdravljenju čebel in se je to preneslo v med :(
Znana izredno prenapihnjena afera o zdravilih. Z včerajšnjim dnem je začela potekati "racija" inšpektrojev po terenu. Množično nenapovedano pregledujejo večja čebelarstva, kako poteka uporaba zdravil, vodenje evidenc v zvezi s tem, dokazili, računi, jemanje vzorcev.
vofra ::
solatko ::
vofra - Si pač na neko stvar alergičen in za to ni kriv med. Pozanimaj se na kaj dotični čebelar vozi čebele in jemlješ pri drugem, ki vozi na take rastline, na katere nisi alergičen.
Sam kupujem med praviloma od čebelarja, ki ga poznam in vem kaj se mu dogaja z "muhami", tako namreč čebelarji ljubkovalno pravijo svojim čebelicam.
Afero z zdravili so povzročili nekateri vidni člani zbornice, ker so hoteli na volitvah na vsak način zmagat (volilo se je predsednika čebelarske zbornice), pisuni pa so to razbobnali, med udarnimi novicami.
Sam kupujem med praviloma od čebelarja, ki ga poznam in vem kaj se mu dogaja z "muhami", tako namreč čebelarji ljubkovalno pravijo svojim čebelicam.
Afero z zdravili so povzročili nekateri vidni člani zbornice, ker so hoteli na volitvah na vsak način zmagat (volilo se je predsednika čebelarske zbornice), pisuni pa so to razbobnali, med udarnimi novicami.
Delo krepa človeka
Machete ::
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
jest10 ::
Čebele umrejo!
Joj a se je treba tako ven metati s tem, da poznaš eno bedarijo v naši slovnici?
Ko umrejo vse čebele, človeštvo crk...
Kar ni res
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
kljuc ::
Kot nekdo, ki ima v družini priznanega ekološkega čebelarja, bi rekel, da je najboljša možnost izbira medu pri lokalnem ekološkem čebelarju z geografsko označbo - prodajajo ga tako doma, kot npr. na ekološki tržnici (najboljše informacije o kvaliteti medu pa se širijo od ust do ust, ne z reklamami). Za ekološke čebelarje veljajo veliko strožji pogoji pridelave medu, kontrol in zdravljenja čebel.
Nakup medu v trgovini seveda ni problematičen ali škodljiv, marsikomu je odličen, za tiste, ki iščejo dobro kvaliteto je problem v tem, da se ne ve, s čim se je Argentinske, Turške in druge čebele zdravilo, v tem, da je ta med zaradi oddaljenega prevažanja ob pretakanju cistern potrebno večkrat pregrevati (s tem se uničujejo koristne učinkovine v medu, nakar postane osiromašen) in v tem, da bi že zaradi cene medu v trgovinah in marž v trgovinah vsakomur lahko bilo jasno, da ne more it za zelo kvaliteten med, ki je pobral bilokakšno nagrado...
Vsak med, kot je že bilo večkrat napisano, kristalizira, a nobeden pravi čebelar ga ne segreva za lastno uporabo (ker se s tem izgubljajo koristne učinkovine, npr. eterična olja), to delajo zaradi neukih kupcev, ki to zahtevajo.
Mojih pet minut, sicer pa vsakomur svoje.
Nakup medu v trgovini seveda ni problematičen ali škodljiv, marsikomu je odličen, za tiste, ki iščejo dobro kvaliteto je problem v tem, da se ne ve, s čim se je Argentinske, Turške in druge čebele zdravilo, v tem, da je ta med zaradi oddaljenega prevažanja ob pretakanju cistern potrebno večkrat pregrevati (s tem se uničujejo koristne učinkovine v medu, nakar postane osiromašen) in v tem, da bi že zaradi cene medu v trgovinah in marž v trgovinah vsakomur lahko bilo jasno, da ne more it za zelo kvaliteten med, ki je pobral bilokakšno nagrado...
Vsak med, kot je že bilo večkrat napisano, kristalizira, a nobeden pravi čebelar ga ne segreva za lastno uporabo (ker se s tem izgubljajo koristne učinkovine, npr. eterična olja), to delajo zaradi neukih kupcev, ki to zahtevajo.
Mojih pet minut, sicer pa vsakomur svoje.
starboi ::
Čebele umrejo!
Joj a se je treba tako ven metati s tem, da poznaš eno bedarijo v naši slovnici?
Ko umrejo vse čebele, človeštvo crk...
Kar ni res
Priporočam ogled spodnjega linka :
Mogoče kakšen predlog za našega domačega proizvajalca odličnega medu na Gorenjskem ? Lahko tudi na zs, da se ne bodo admini jezali zaradi kakšne "promocije" :) Hvala . LP
sorry za offtopic.
Anyone ? Lp
bili_39a ::
Kot nekdo, ki ima v družini priznanega ekološkega čebelarja, bi rekel, da je najboljša možnost izbira medu pri lokalnem ekološkem čebelarju z geografsko označbo - prodajajo ga tako doma, kot npr. na ekološki tržnici (najboljše informacije o kvaliteti medu pa se širijo od ust do ust, ne z reklamami). Za ekološke čebelarje veljajo veliko strožji pogoji pridelave medu, kontrol in zdravljenja čebel.
Nakup medu v trgovini seveda ni problematičen ali škodljiv, marsikomu je odličen, za tiste, ki iščejo dobro kvaliteto je problem v tem, da se ne ve, s čim se je Argentinske, Turške in druge čebele zdravilo, v tem, da je ta med zaradi oddaljenega prevažanja ob pretakanju cistern potrebno večkrat pregrevati (s tem se uničujejo koristne učinkovine v medu, nakar postane osiromašen) in v tem, da bi že zaradi cene medu v trgovinah in marž v trgovinah vsakomur lahko bilo jasno, da ne more it za zelo kvaliteten med, ki je pobral bilokakšno nagrado...
Vsak med, kot je že bilo večkrat napisano, kristalizira, a nobeden pravi čebelar ga ne segreva za lastno uporabo (ker se s tem izgubljajo koristne učinkovine, npr. eterična olja), to delajo zaradi neukih kupcev, ki to zahtevajo.
Mojih pet minut, sicer pa vsakomur svoje.
Kljuc hvala, da si to napisal takorekoč iz prve roke :)
Da dodam še nekaj... Že leta kupujemo med od lokalnega čebelarja (poznanega, ampak bi verjetno podobno dobili tudi na zvezi ali lokalni tržnici). Lani mu je zaradi slabe letine zmanjkalo medu in sem zaradi svoje lenobe enkrat kupil med v trgovini. Izbral sem kar dragega, vendar to niti približno ni enako medu, ki sem ga vajen. Zanesljivo ne kupim več v trgovini(naslednjih nekaj let, dokler buča ne pozabi).
Superboyy ::
boss-tech ::
No da še jaz podam svoje metode dela:
- zdravim samo s kislinami ki ne puščajo ostankov v satju, med seveda prej poberem ven. Določena ostala zdravila pa puščajo ostanke
v satju, kar je lahko problem za naprej
- medišče se po zadnjem točenju odstrani (satje ki se uporablja za med)
- po točenju se šele krmi čebele s sladkorjem
- uporabljam naravno gradnjo satja - kar pomeni da ga čebele zgradijo iz nule (ne kupujem osnov za gradnjo)
- med gre pri točenju v sod, počakam da gredo ostanki satja na vrh in potem pretočim v kozarce
- če kristalizira ga niti ne segrevam, večina strank ima tako najrajši, četudi kristalizira
- vsi kozarci in pokrovčki se prej pomijejo da res ni česa noter
- potem se preko pokrovčka da še prelepka in konec - nobenega segrevanja ali kaj podobnega
Eni so poskusimo trudit, delat po teh HACCP načelih, da res ponudimo najboljše kar pač lahko. In potem Slak in
podobni mečejo slabo luč na vse in vsi potem lepo posplošite kakšni smo čebelarji. Se pa zmeri najdejo kakšni ki jim je vseeno
To pa pač nima veze od koga je, ampak da je noter kakšen cvetni prah na katerega si alergičen
- zdravim samo s kislinami ki ne puščajo ostankov v satju, med seveda prej poberem ven. Določena ostala zdravila pa puščajo ostanke
v satju, kar je lahko problem za naprej
- medišče se po zadnjem točenju odstrani (satje ki se uporablja za med)
- po točenju se šele krmi čebele s sladkorjem
- uporabljam naravno gradnjo satja - kar pomeni da ga čebele zgradijo iz nule (ne kupujem osnov za gradnjo)
- med gre pri točenju v sod, počakam da gredo ostanki satja na vrh in potem pretočim v kozarce
- če kristalizira ga niti ne segrevam, večina strank ima tako najrajši, četudi kristalizira
- vsi kozarci in pokrovčki se prej pomijejo da res ni česa noter
- potem se preko pokrovčka da še prelepka in konec - nobenega segrevanja ali kaj podobnega
Eni so poskusimo trudit, delat po teh HACCP načelih, da res ponudimo najboljše kar pač lahko. In potem Slak in
podobni mečejo slabo luč na vse in vsi potem lepo posplošite kakšni smo čebelarji. Se pa zmeri najdejo kakšni ki jim je vseeno
jst bi reku da je SLO med najboljši ki ga kupiš od čebelarja in ne iz bilokere štacune
sem dvakrat kupil od "domacega cebelarja" in dobil mocno alergijo,
ce pa kupim v cebelarski trgovini (MB), je v redu
To pa pač nima veze od koga je, ampak da je noter kakšen cvetni prah na katerega si alergičen
Zgodovina sprememb…
- spremenil: boss-tech ()
blink ::
Procesiran med v trgovini (na katerega se nanaša vprašanje) je mrtva energijska bomba, ki naredi več škode kot koristi razen če potrebuješ nenaden šus energije pri fizični aktivnosti.
Med, ki je v trgovini delajo isti čebelarji, od katerih kupuje tvoja babica in trdi da je vrhunski. Od koga pa misliš da kupujejo med? Tukaj je kar nekaj čebelarjev in njih malo povprašej še o birokratski plati čebelarjenja. Biti čebelar ni samo "strganje" satnic na vsake kvatre.
Mogoče nebi bilo slabo, da bi ti in m0LN4r kdaj obiskala kakšnega čebelarja tko za filing ;)
To ni med, to je zeeeelo sladkna voda, cvetovi npr. regrata so samo za barvo! Sladkorja je toliko, da je gosto kot med, tu naprej se pa vsa podobnost z medom konča. Poznam to, ker je ena gospa to sama delala doma in trdila da je to med. Kdor ne pozna medu, lahko to zamenja za med.
Jap in ta gospa je registriran čebelar ki legalno prodaja sladkano vodo. Poveš katera je, da jo najdem v registru.
Mal za občutek en delček: http://data.si/blog/2015/09/08/pogoji-z...
Kok je fino je bit čebelar je več ali manj imaš zbrano na http://www.czs.si. Da o prodaji meda ne govorim.
Tudi prodajalci in proizvajalci kačjega olja pravijo, da je zdravilen. V kombinaciji z medom pa boste kar pokali od zdravja, pa dober tek.
d3libero3 ::
Vsak med, v kolikor ga kupite pri čebelarju je zdrav, če ga prideluje vestno in v skladu z zakonom. Trgovinskemu medu po 3 EUR z zagotovostjo lahko rečemo da sploh ni med vendar je raztopina sladkorja.
Čebelarstvo ŽNIDER
http://www.cebelarstvo-znider.si
info@cebelarstvo-znider.si
http://www.cebelarstvo-znider.si
info@cebelarstvo-znider.si
Magic1 ::
Kot nekdo, ki ima v družini priznanega ekološkega čebelarja, bi rekel, da je najboljša možnost izbira medu pri lokalnem ekološkem čebelarju z geografsko označbo - prodajajo ga tako doma, kot npr. na ekološki tržnici (najboljše informacije o kvaliteti medu pa se širijo od ust do ust, ne z reklamami). Za ekološke čebelarje veljajo veliko strožji pogoji pridelave medu, kontrol in zdravljenja čebel.
Nakup medu v trgovini seveda ni problematičen ali škodljiv, marsikomu je odličen, za tiste, ki iščejo dobro kvaliteto je problem v tem, da se ne ve, s čim se je Argentinske, Turške in druge čebele zdravilo, v tem, da je ta med zaradi oddaljenega prevažanja ob pretakanju cistern potrebno večkrat pregrevati (s tem se uničujejo koristne učinkovine v medu, nakar postane osiromašen) in v tem, da bi že zaradi cene medu v trgovinah in marž v trgovinah vsakomur lahko bilo jasno, da ne more it za zelo kvaliteten med, ki je pobral bilokakšno nagrado...
Vsak med, kot je že bilo večkrat napisano, kristalizira, a nobeden pravi čebelar ga ne segreva za lastno uporabo (ker se s tem izgubljajo koristne učinkovine, npr. eterična olja), to delajo zaradi neukih kupcev, ki to zahtevajo.
Mojih pet minut, sicer pa vsakomur svoje.
Kljuc hvala, da si to napisal takorekoč iz prve roke :)
Da dodam še nekaj... Že leta kupujemo med od lokalnega čebelarja (poznanega, ampak bi verjetno podobno dobili tudi na zvezi ali lokalni tržnici). Lani mu je zaradi slabe letine zmanjkalo medu in sem zaradi svoje lenobe enkrat kupil med v trgovini. Izbral sem kar dragega, vendar to niti približno ni enako medu, ki sem ga vajen. Zanesljivo ne kupim več v trgovini(naslednjih nekaj let, dokler buča ne pozabi).
Ja to je pa zato, ker vse čebele nabirajo samo na eni rastlini in potem je ves med istega okusa, razen če je kupljen...
Ne morš verjet, kakšne folk prbija.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
MacLeod ::
Imam vprašanje za poznavalce in sicer sem dobil cvetlični med, ki je temne barve in ima čuden vonj. Dejansko meni smrdi po gnojnici. Kaj takega še nisem zaznal, pa sem že veliko medu odprl. Zanima me ali je pokvarjen, je užiten, ali je možno da so polivali kje gnojnico in so čebele nabirale tam med, v glavnem v čem je lahko problem?
Hvala za odgovor.
Hvala za odgovor.
jocoj ::
Cvetlični med je bolj svetle barve. Daj ga na hladno, če bo kristaliziral. Če ne, vrži v smeti.
Floskula, da je vsak med pri čebelarju kvaliteten je larifari. Najbolj kvaliten je iz področjih, kjer niso intenzivno kmetijsko usmerjene in se na veliko škropi s strupi. Tako, da med iz bližine vinogradov, sadovnjakov...in ostalih intenzivnih dejavnosti osebno ne bi jedel.
Floskula, da je vsak med pri čebelarju kvaliteten je larifari. Najbolj kvaliten je iz področjih, kjer niso intenzivno kmetijsko usmerjene in se na veliko škropi s strupi. Tako, da med iz bližine vinogradov, sadovnjakov...in ostalih intenzivnih dejavnosti osebno ne bi jedel.
techuser ::
Po vsebnosti methylglyoxala je najboljši manuka med. Osebno sem sprobal veliko različnih vrst medu, kraški je odličen od slovenskih, od drugih pa manuka ampak je dobro, da je znamke Manuka Health. Ostali so bili grenki in zanič. Drugače pa imaš brezplačno poštnino preko iHerba za manuka med: https://iherb.co/2x8AuGtb Jaz ponavadi vzamem 100 MGO.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: techuser ()
zee ::
Po vsebnosti methylglyoxala je najboljši manuka med. Osebno sem sprobal veliko različnih vrst medu, kraški je odličen od slovenskih, od drugih pa manuka ampak je dobro, da je znamke Manuka Health. Ostali so bili grenki in zanič. Drugače pa imaš brezplačno poštnino preko iHerba za manuka med: https://iherb.co/2x8AuGtb Jaz ponavadi vzamem 100 MGO.
IMO je Manuka med dober samo za trgovce. Podobno zgodbo bi lahko zlahka napletli za slovenski med.
Sprobal oba tipa medu.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Tilen ::
Med sploh ni zdrav. Je samo manj slabo sladilo od glukozno-fruktoznega sirupa.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
solatko ::
MacLeod - Morda si dobil ajdov med, vsaj po opisu, ki si ga dal. Če je ajdov, potem si zadel srečko, saj je redek in izredno dober, samo vonj je pa grozen. Vonj je kiselkast in spominja na silažo, sicer pa je najtemnejši med, potegne malo na rdeče.
Tilen - Boš dal kakšen link za to svojo butasto trditev?
Tilen - Boš dal kakšen link za to svojo butasto trditev?
Delo krepa človeka
Tilen ::
10. It's Delicious, But Still High in Calories and Sugar
Honey is a delicious, healthier alternative to sugar.
Make sure to choose a high-quality brand, because some lower-quality ones may be mixed with syrup.
Keep in mind that honey should only be consumed in moderation, as it is still high in calories and sugar.
The benefits of honey are most pronounced when it is replacing another, unhealthier sweetener.
At the end of the day, honey is simply a "less bad" sweetener than sugar and high-fructose corn syrup.
https://www.telegraph.co.uk/lifestyle/w...
https://www.healthline.com/nutrition/10...
https://www.healthline.com/nutrition/is...
https://www.dailymail.co.uk/health/arti...
https://www.washingtonpost.com/gdpr-con...
https://globalnews.ca/news/4271656/is-h...
https://www.dailymail.co.uk/femail/arti...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
Vice ::
10. It's Delicious, But Still High in Calories and Sugar
Honey is a delicious, healthier alternative to sugar.
Make sure to choose a high-quality brand, because some lower-quality ones may be mixed with syrup.
Keep in mind that honey should only be consumed in moderation, as it is still high in calories and sugar.
The benefits of honey are most pronounced when it is replacing another, unhealthier sweetener.
At the end of the day, honey is simply a "less bad" sweetener than sugar and high-fructose corn syrup.
https://www.telegraph.co.uk/lifestyle/w...
https://www.healthline.com/nutrition/10...
https://www.healthline.com/nutrition/is...
https://www.dailymail.co.uk/health/arti...
https://www.washingtonpost.com/gdpr-con...
https://globalnews.ca/news/4271656/is-h...
https://www.dailymail.co.uk/femail/arti...
Navedel si zanimive vire kjer v naslednjem članku objavijo kako je med zdravilen https://www.healthline.com/nutrition/10...
Sicer imaš kakšno klinično raziskavo, ki potrjuje tvoje trditve in ni od nekega kvazi ads novinarstva? Npr. nekaj v stilu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
Tilen ::
https://academic.oup.com/jn/article/145...
Our data demonstrate that 2 wk of daily consumption of 50 g carbohydrate from sucrose, honey, and HFCS55 exerted similar effects on measures of glycemia, inflammation, and lipid status in GT and IGT individuals. Our data do not support the contention that the consumption of honey vs. HFCS or sucrose provides an added health benefit for maintenance of glucose homeostasis and other cardiometabolic outcomes because all 3 sugars evaluated exerted similar metabolic effects.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vaše mnenje o slavnem manuka meduOddelek: Loža | 5630 (4682) | louser |
» | Med (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10734 (9372) | jype |
» | Točen cvetlični med (Medex)Oddelek: Loža | 6108 (4362) | jype |
» | Sestava medu in deklaracija? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12570 (10265) | boss-tech |
» | Obstaja kaka bolj blaga verzija medu?Oddelek: Loža | 3160 (2837) | IvoJan |