» »

Škoda zaradi izgube Amosa-6 200-milijonska, odškodnino terjajo tudi od SpaceX-a

Škoda zaradi izgube Amosa-6 200-milijonska, odškodnino terjajo tudi od SpaceX-a

Slo-Tech - Ko je SpaceX minuli teden doživel hudo nesrečo, v kateri jim je na vzletni ploščadi še pred izstrelitvijo razneslo raketo Falcon 9 skupaj s tovorom (satelit Amos-6), so se številni takoj vprašali, koliko bo vse to stalo. Številke so sedaj bolj znane, še vedno pa ni jasno, kdo bo vse to plačal.

Izraelsko podjetje Spacecom, ki je imelo v lasti satelit Amos-6, si bo škodo poskušalo povrniti. Izraelci so povedali, da so imeli satelit zavarovan, zato si od obetajo 200 milijonov dolarjev odškodnine, kolikor je bil satelit vreden. Za satelit je v resnici odgovoren Israel Aerospace Industries (IAI), ki je skrbel za njegovo izgradnjo in utirjenje. To podjetje v lasti izraelske države ima satelit zavarovan vse do trenutka izstrelitve, torej tudi prevoz in pripravo izstrelitev, zato si od zavarovalnice obetajo 200 milijonov dolarjev, ki jih bodo izplačali Spacecomu.

Poleg izgube satelita pa je nastala še druga škoda, za katero IAI ni odgovoren. Recimo, izstrelitev stane več kot 60 milijonov dolarjev, ki jih bo treba za nov satelit seveda plačati še enkrat. Spacecom je zato napovedal, da bodo od SpaceX izterjali bodisi 50 milijonov dolarjev odškodnine bodisi brezplačno drugo izstrelitev. Škodo ima tudi SpaceX, saj je poškodovana tudi izstrelitvena ploščad, čeprav ni jasno, koliko.

Ob tem se pojavlja tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo z načrtovanim prevzemom, saj bi moral kitajski Xinwei kupiti Spacecom, a je bil eden izmed pogojev uspešna izstrelitev Amosa-6. Podjetji še nista povedali, ali in kako bo nesreča vplivala na pogovore. Za primerjavo: Xinwei bi za celoten Spacecom odštel 285 milijonov dolarjev.

Facebook, Eutelsat in druga podjetja, ki so nameravala uporabljati kapacitete na Amosu-6, že iščejo alternative. Medtem poteka preiskava nesreče, ki jo vodi Zvezna letalska uprava (FAA), sodelujejo pa SpaceX, NASA, ameriško vojaško letalstvo in drugi strokovnjaki. V SpaceX-u so povedali, da morajo pregledati 3000 kanalov posnetkov in telemetrije, ki opisuje dogajanje v zadnjih 55 milisekundah pred nesrečo. Ta se je po dosedanjih informacijah začela v zgornjem rezervoarju s tekočim kisikom. Nesreča se je zgodilo med preizkusom (static fire), ko raketo pripravijo za izstrelitev in jo za nekaj sekund aktivirajo, potem pa ugasnejo in izpraznijo. SpaceX te preizkuse izvaja z nameščenim tovorom, da prihranijo čas (približno dan). Stranka lahko to odkloni, če želi.

Sateliti in ostali tovor so standardno zavarovani za izstrelitev, torej od trenutka začetka izstrelitve (T=0) do enega leta po izstrelitvi. Te police v tem primeru ni moč koristiti. Je bil pa, kot že omenjeno, satelit zavarovan kot tovor, iz česar bo Spacecom verjetno dobil odškodnino prek IAI.

5 komentarjev

diktator ::

A je 200 milijonov vrednost satelita z razvojem in izdelavo načrtov vred ali le izgradnja? Ker če rabijo sedaj le še enkrat zgraditi enak satelit po načrtu ki ga že imajo, a ne bi prišlo ceneje?

Nagi Bator ::

Bolj zanimivo je, da si Spacecom samo od odskodnine obeta 3/4 zneska, ki bi ga drugace zasluzili s prodajo kitajcem.

System ::

Skoda narave za take bedarije.

Zvezdica27 ::

običajno poslovno tveganje. Saj so tudi operaterji izstrelitve zavarovani. Tudi malomarnost delavcev se da zavarovati.

Če pa ni bilo zavarovanja,pa je v kapitalizmu v igri dokapitalizacija ali prisilka ali stečaj.

Nobene frke v nobenem primeru.

zz

OK.d ::

8-O
LPOK.d


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceX izstrelil vojaški satelit, ki je izginil

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
268896 (5412) Cervantes
»

SpaceX se je vrnil v velikem slogu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
116938 (4311) St753
»

SpaceX v eksploziji izgubil raketo in satelit (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5215419 (11583) noraguta
»

SpaceX bo vozil tudi vojaške satelite

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2011237 (7219) Smurf

Več podobnih tem