» »

AMD Navi - GPU

AMD Navi - GPU

Temo vidijo: vsi
««
174 / 174
»
»»

Jarno ::

Seveda, wafer, moja napaka. Sporočilo pa je bilo razumljivo tudi laiku, tukaj se ne gre izmotavat. Tole, da nVidia naroča dizajne z več različicami dizajnov na eni rezini pri "high volume productionu" boš moral navesti vsaj kak vir, ker običajna praksa tole naj ne bi bila.

Sam sem na preprost način izbrskal tole:

In summary, NVIDIA's recent TSMC-produced GPUs don't combine different die designs on a single wafer but instead use separate wafers for each GPU design and rely on binning to create a range of products. This approach maximizes efficiency, yield, and quality for each GPU line.

Aha, vi pa veste kako pri NV razmišljajo in kako TSMC dela?

Če bi razumel problematiko, ne bi tako naivno spraševal.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

FlyingBee ::

Aha, ti boš povedal kako gre tam.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Tukaj se ne sklicujem na lastno avtoriteto, ampak bolj ti, boš tudi moral za spodbijanje navesti vsaj kak vir.
Saj veš, člen pravil 2.2.
Če za neko konkretno vprašanje nimaš argumentov, potem je laično pričakovati, da le-ti ne obstajajo.
#65W!

FireSnake ::

FlyingBee je izjavil:

Kako zadeve potekajo je javno dostopno.
V slabih tridesetih letih, odkar to redno spremljam, sem se pa verjetno tudi kaj naučil, ane? ;)
Spremljam, ker mi je to zanimivo.

Drobtinice so tudi tukaj notri (tole se bere kot triler):
https://www.anandtech.com/print/2679/
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

RedDrake ::

FireSnake je izjavil:

FlyingBee je izjavil:

Kako zadeve potekajo je javno dostopno.
V slabih tridesetih letih, odkar to redno spremljam, sem se pa verjetno tudi kaj naučil, ane? ;)
Spremljam, ker mi je to zanimivo.

Drobtinice so tudi tukaj notri (tole se bere kot triler):
https://www.anandtech.com/print/2679/

Ti resno baziraš svoje današnje izjave na stvareh izpred 15-20 let? Več kot desetletje preden je AI naredil nvidio za eno najvrednejših svetovnih podjetij?
R U OK?

Bulšit po domače.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

RedDrake je izjavil:

Ti resno baziraš svoje današnje izjave na stvareh izpred 15-20 let? Več kot desetletje preden je AI naredil nvidio za eno najvrednejših svetovnih podjetij?
R U OK?

Kaj od tega, da spemljam, ni bilo jasno, ko si prebral? Od kje si potegnil teh 15-20 let? iz riti, očigledno, ker ne razumeš prebranega.
In ti bi drugim, če so OK?

Nadalje: kaj (ko govorimo o silicijevih rezinah in izdelavi čipov) se je po tem, ko je nVidia postala veliko vredna spremenilo? Sama ušesa so me.

Zaenkrat se bom usedel, sprostil in prebral tvoj umotvor od odgovora. Ko boš odgovoril imam pa mogoče še kakšno vprašanje. Nemara celo dva ;)

Stvar debate je preprost geometrijski problem. Morda bi, da lahko vključičli še @FlyingBee in @RedDrake-a začeli s preprosto, a zgovorno sliko-skico:

#65W!

Zgodovina sprememb…

In zdaj vemo kako to gre ...
New Sphincter Kvartet:

Jarno je izjavil:

Stvar debate je preprost geometrijski problem. Morda bi, da lahko vključičli še @FlyingBee in @RedDrake-a začeli s preprosto, a zgovorno sliko-skico:

Zadel si žebelj na glavico!
Zdaj, ko si jim že preveč pomagal, bomo počakali kaj bodo povedali stručkoti.

Priznajmo si, nimamo pojma, razen, ko lahko boljše ugibaš kot drugi. Da se zdaj delaš tukaj poznavalca lahko kakšnega naivneža prepričaš, drugi kar dobro vemo kje smo pri tej problematiki.
New Sphincter Kvartet:

O kakšni problematiki govorimo? Daj nas razsvetli, prosim. Ker imam občutek, da sploh ne veš o čem teče beseda. Zato je malo čudno, da se sploh oglašaš.
Zdaj, če nimaš pojma o čem govorimo ni nič narobe. Samo, ne pospošuj tega na vse ostale.
Informacije so dostopne na internetu, zato bi nekoga, ki bi blefiral, hitro razkrinkali.

Jarno je speljal debato na svoj mlin s poenostavljanjem in z geometrijo za OŠ, ti pa nekaj zraven samo bluziš. Debata se je začela pri strategiji NV glede geforcev, ne pa pri splošnem izkoristku wafra. Ne se delat pametne samo zaradi svojega interesa za pametovanje.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

oo7 ::

AMD RDNA4 launching in early 2025

Hmmm, mogoče bo pa čas dozorel, da takrat zamenjam svojo 7900 XT.

FlyingBee je izjavil:

Jarno je speljal debato na svoj mlin s poenostavljanjem in z geometrijo za OŠ, ti pa nekaj zraven samo bluziš. Debata se je začela pri strategiji NV glede geforcev, ne pa pri splošnem izkoristku wafra. Ne se delat pametne samo zaradi svojega interesa za pametovanje.

Hvala, da si potrdil, da niti približno nisi dojel o čem se pogovarjamo.
Zdaj samo še nehaj smetiti, da se lahko sami do konca zmenimo.
Hvala!

Zgodovina sprememb…

Edino kar znaš, je, da spremeniš smer teme, sam pa tega ne prepoznaš.
New Sphincter Kvartet:

RedDrake ::

FireSnake je izjavil:

Kaj od tega, da spemljam, ni bilo jasno, ko si prebral? Od kje si potegnil teh 15-20 let? iz riti, očigledno, ker ne razumeš prebranega.

Nadalje: kaj (ko govorimo o silicijevih rezinah in izdelavi čipov) se je po tem, ko je nVidia postala veliko vredna spremenilo? Sama ušesa so me.

Zaenkrat se bom usedel, sprostil in prebral tvoj umotvor od odgovora. Ko boš odgovoril imam pa mogoče še kakšno vprašanje. Nemara celo dva ;)

Jah, tvoje drobtinice, so članek napisan o dogajanju 2005-2008, ki ima s situacijo danes toliko kot je "Dubja" še aktualen v ZDA politiki. Epsilon več od nič.
Jarno ti je navedel, da se wafer-je uporablja v celoti za en design (ki je morda binan). Tudi če pol čipov iz AD102 waferja faila to vrže več profita kot AD107, kjer je recimo failure rate samo par %. To je tisto, kar se je spremenilo. Deset let nazaj je bil high end redek produkt, ker je bilo potencialno veliko slabih die-ov na waferju, midrange je nudil dobro razmerje.
Danes pa za high end stranka plača 10x ali 20x več kot za midrange/low end. Ergo se več ne splača delati midrange in low end.
In to že delno vidimo.
40 serija je obtičala na -60 suffixu. Res da garbage end (aka 210, 710, 1030, ipd ...) naredijo samo na vsake kvatre enkrat, ampak -50 sufix je bil pa redna stvar zadnjih 15 let. In računaj da je bail 40 serija v produkciji takrat ko AI hype še ni zaštartal na polno.

Poglej, zdaj je čip, ki bo v 5090 v produkciji. Datacenter strank je dovolj da lahko zapolnijo vse kapacitete fabov za več let. Daj mi povej zakaj bi delali karkoli drugega kot to? Zakaj bi sami sebi rezali v profit? A bo zdaj bolj jasno zakaj je povsem možno, da se nvidia umakne iz vsega kar ni high end?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

Hahaha, pa saj to ne moreš verjeti.
Od vsega, kar si nabluzil si povedal to, da zeleni ciljajo samo na izdelavo čipov, ki jih lahko drago prodajo.
Ostalo je nepotreben balast.
Pa s tem sploh nisi v pravi temi, če smo natančni.

Zdaj mi pa ti razloži kaj ima to veze z mojim pisanjem? Sama ušesa so me. Ker še vedno nisi povedal: nič.

Zgodovina sprememb…

Pri Intelu naj bi vložili patente za gpu "tiling", predvsem iz že omenjenih trajnih razlogov distribucije pravokotnikov na okroglem waferju ter pojavnosti napak.

https://wccftech.com/intel-files-patent...

Tukaj so pri AMD-ju malce zaspali, večina RDNA 3.0 ponudbe je sicer že 5nm jedro + 6nm MCD chipleti (MC, IC..), kar precej poceni zadevo, torej "malce drugačen tiling".

Medtem lepa cena za Sapphire RX 7700XT pri alza.at (369€). AMD kar lepo skrbi, da je featureset za RDNA 3.0 soliden, tako, da je taka cena super deal.

https://www.alza.at/sapphire-pulse-rade...
#65W!

Ghost7 ::

RedDrake je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Jah, tvoje drobtinice, so članek napisan o dogajanju 2005-2008, ki ima s situacijo danes toliko kot je "Dubja" še aktualen v ZDA politiki. Epsilon več od nič.
Jarno ti je navedel, da se wafer-je uporablja v celoti za en design (ki je morda binan). Tudi če pol čipov iz AD102 waferja faila to vrže več profita kot AD107, kjer je recimo failure rate samo par %. To je tisto, kar se je spremenilo. Deset let nazaj je bil high end redek produkt, ker je bilo potencialno veliko slabih die-ov na waferju, midrange je nudil dobro razmerje.
Danes pa za high end stranka plača 10x ali 20x več kot za midrange/low end. Ergo se več ne splača delati midrange in low end.
In to že delno vidimo.
40 serija je obtičala na -60 suffixu. Res da garbage end (aka 210, 710, 1030, ipd ...) naredijo samo na vsake kvatre enkrat, ampak -50 sufix je bil pa redna stvar zadnjih 15 let. In računaj da je bail 40 serija v produkciji takrat ko AI hype še ni zaštartal na polno.

Poglej, zdaj je čip, ki bo v 5090 v produkciji. Datacenter strank je dovolj da lahko zapolnijo vse kapacitete fabov za več let. Daj mi povej zakaj bi delali karkoli drugega kot to? Zakaj bi sami sebi rezali v profit? A bo zdaj bolj jasno zakaj je povsem možno, da se nvidia umakne iz vsega kar ni high end?

Imaš v precejšnji meri prav, ampak zakaj ne samo highend?
Zato ker je dobro biti v igri povsod, pri čimvečji populaciji, več ti bo kakšen marketingar znal povedat. S prisotnostjo povsod si tlakuješ pot za prihodnost.

Si pa verjetno že slišal, kako se dela procesorje? Recimo i5, na rezini so vsi i5, ko so narejeni se jih testira. Tisti najstabilnejši dobijo najvišji suffix in črko K. Tisti najmanj pa najnižjo številko. Čeje kakšno jedro zanič, se ugasne toliko jeder, da ustreza specifiki i3. Vanj naložiš firmware za i3 in ga prodaš kot i3.

En najbolj znanih primerov so bili AMD Athlon X3 in Phenom X3, ko si dobil za malenkost višjo ceno od dvojedrnika in precej nižjo od štirijedrnika, trojedrnika (4to jedro defektno). Zadeva se je tako dobro prodajala, da so začeli ugašati četrta jedra na 4jedrnikih in jih prodajali kot trojedrnike. Kaj hitro so to ugotovili tudi proizvajalci plat in dobili smo plošče z naveliko napisanim logom: "fourth core unlocker!".

Tako sem kupil Gigabyte plato in kupil 3 jedrni Athlon, ker sem imel srečo in res nisem dobil defektni CPU sem za ceno trojedrnika odklenil 4 jedro. Dejansko se mu je spremenilo tudi ime v polnega štirijedrnika!
Pri drugem PCju in Phenom 2 X3 nisem imel te sreče, pa vseeno. Tako deluje stvar.

Tudi high end čip ne bo na celotni rezini uspel, zato ga testirajo, če je dober za nižjo serijo in tako ga prodajo. Pač ne delajo vsa CUDA jedra, bo pa namesto 5090, 5080 ali celo 5070.
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

Tudi high end čip ne bo na celotni rezini uspel, zato ga testirajo, če je dober za nižjo serijo in tako ga prodajo. Pač ne delajo vsa CUDA jedra, bo pa namesto 5090, 5080 ali celo 5070.

Tukaj je nekaj hakeljcev, da bi se pri sodobnih nVidia gpu-jih izplačalo kot generalni postopek:

1. low end čipov se proda in posledično proizvede več, kot high end čipov, načeloma je izkoristek rezine pri večjih čipih vseeno dovolj zadovoljiv
in so zaloge delujočih defektov preskromne
2. čipi so različnih fizičnih dimenzij, oskubljene verzije bi potrebovale drugačen pcb
3. pri lower-end čipih se zaradi fizične velikosti jedra bolj splača lastna linija

IMO bodo naredili vsaj tri dizajne za gpu-je, enega za RTX 5090, enega za 5080 serijo in enega za RTX 5070, kot pri RTX 40x0 seriji.
Za "low end" lahko še vedno prodajajo RTX 3050, RTX 4060(Ti) in pocenijo RTX 4070S.

Edit: za RTX 50x0 naj bi bilo celo 5 dizajnov: GB202, GB203, GB205, GB206 in GB207
#65W!

Zgodovina sprememb…

Ghost7 ::

Jarno je izjavil:

Tukaj je nekaj hakeljcev, da bi se pri sodobnih nVidia gpu-jih izplačalo kot generalni postopek:

1. low end čipov se proda in posledično proizvede več, kot high end čipov, načeloma je izkoristek rezine pri večjih čipih vseeno dovolj zadovoljiv
in so zaloge delujočih defektov preskromne
2. čipi so različnih fizičnih dimenzij, oskubljene verzije bi potrebovale drugačen pcb
3. pri lower-end čipih se zaradi fizične velikosti jedra bolj splača lastna linija

IMO bodo naredili vsaj tri dizajne za gpu-je, enega za RTX 5090, enega za 5080 serijo in enega za RTX 5070, kot pri RTX 40x0 seriji.
Za "low end" lahko še vedno prodajajo RTX 3050, RTX 4060(Ti) in pocenijo RTX 4070S.

Edit: za RTX 50x0 naj bi bilo celo 5 dizajnov: GB202, GB203, GB205, GB206 in GB207

1. Ravno zato ker so preskromne, se počaka, da se nabere in se potem izda Super verzije.
2. res je pretiraval sem, 4090 ne more bit 4060 in i7 ne more bit i3, je pa lahko 4070ti defektna - prodana kot "super".
3. se strinjam plus defektov je zaradi izkušenj, večje enostavnosti in tehnologije veliko premalo, zato recimo nismo videli 4060 super, ampak so pomoje kar vse preobrazli v navadne 4060.
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

Zelo dobra referenca je TechPowerUp gpu database, kjer je natančno razvidno, katera izvedenka čipa je pod katerim brandom.
Sicer so "Super" različice kar postale nov mainstream, tukaj se ne bi nujno strinjal, da so pretežno iz recikliranega materiala.

Vsekakor dober primer "oskubljenih" Navi31 čipov je RX 7900GRE, ampak ne bomo videli recimo RX 7800XT na Navi31. Kot sem omenil, fizične zadeve (velikost jedra...).
#65W!

oo7 ::

AMD Radeon RX 8000M "RDNA4" laptop GPU lineup to feature four SKUs up to 16GB and 175W

https://videocardz.com/newz/amd-radeon-...

««
174 / 174
»
»»