Forum » Strojna oprema » AMD Navi - GPU
AMD Navi - GPU
Temo vidijo: vsi
MetalLord ::
Jaz bom ostal kar pri zelenih
Pomoje oktober še ne bo pravi čas za nakup. Bomo videli, če bo 4090 res 600W že referenčna, kaj šele AIB, če bo 4080 400W in 4070 300W, potem se bo vsekakor splačalo počakat še par mesecev, da se vidi če bo 7900 XT res samo 400-450W. Potem je pa še Navi 32, verjetno 7800 XT. Ta zna biti proti 4080 kot sedaj 6900 XT proti 3080, enake performanse s 100W manjšo porabo, samo da bosta imeli sedaj zamenjani VRAM kapaciteti, AMD 4GB manj.
4090 itak ne bo noben kupoval, kdor je pameten pa tudi ne 4070 ali 4080 takoj ob izidu, ker bo takrat AMD imel komaj Navi 33 - 7700 XT 8GB.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MetalLord ()
keba ::
Pomoje oktober še ne bo pravi čas za nakup. Bomo videli, če bo 4090 res 600W že referenčna, kaj šele AIB, če bo 4080 400W in 4070 300W, potem se bo vsekakor splačalo počakat še par mesecev, da se vidi če bo 7900 XT res samo 400-450W. Potem je pa še Navi 32, verjetno 7800 XT. Ta zna biti proti 4080 kot sedaj 6900 XT proti 3080, enake performanse s 100W manjšo porabo, samo da bosta imeli sedaj zamenjani VRAM kapaciteti, AMD 4GB manj.
4090 itak ne bo noben kupoval, kdor je pameten pa tudi ne 4070 ali 4080 takoj ob izidu, ker bo takrat AMD imel komaj Navi 33 - 7700 XT 8GB.
Kako veš da bo 7700 xt samo 8gb?
meho7 ::
A tko k se je potem cakalo na RX 6000 serijo?
Ce nisi kupil grafe 3000 serije takoj po launchu si jebu jeza, ker so cene sle po 1 mesecu samo se navzgor. Launch RX 6000 serije je bil pa totalen fail, ker niti ene nisi dobil za pametno ceno - vse 40-50% od msrp.
Jarno ::
Ce nisi kupil grafe 3000 serije takoj po launchu si jebu jeza, ker so cene sle po 1 mesecu samo se navzgor. Launch RX 6000 serije je bil pa totalen fail, ker niti ene nisi dobil za pametno ceno - vse 40-50% od msrp.
To ni čisto res. Na MF npr. so prve batche prodajali dokaj ugodno, podražitve so nastopile kasneje, tudi zato, ker so RX 6600(XT) energetsko najučinkovitejše za rudarjenje.
6500XT pa so za nekaj čez 200€ prodajali tudi na Funtechu. Glede na to, da so GTX 1660S čez 400€, do nedavnega pa skoraj 500€, je to ugodno.
Če si kaj spremljal temo so bile recimo RX 6900XT vedno cenejše od RTX 3080, slaba dobavljivost in relativno visoke cene pa najbolj za RX 6800.
Poglej malo na MF, RX 6x00(XT) kartic so prodali po več tisoč vsake serije, določenih modelov več, kot pa primerljivih RTX kartic.
Kot zanimivost, RTX 3060Ti trenutno nimajo v ponudbi.
#65W!
Kako veš da bo 7700 xt samo 8gb?
Narobe sem rekel, 7600 XT bo 8GB:
https://videocardz.com/newz/amd-rdna3-g...
Po telih novih slabših specifikacijah se verjetno ne bo več primerjala s 6900 XT, ampak bolj s 6800.
7800 XT pa ne more biti drugega kot cut down Navi 31, tako da povsem možno da bo najboljši nakup to generacijo.
MSRP-ji bodo sedaj verjetno že v štartu bolj realni, 7800 XT sigurno ne bo samo $650. Dobavljivost bi morala biti zdaj boljša.
6800 in 6800 XT sta še po letu in pol fail, 900-1000EUR hočejo za $600-700 kartice.
Zgodovina sprememb…
FlyingBee ::
Jarno, namenoma ali po nesreči si vpletel v debato 6600 serijo, ki je izšla precej kasneje na trg, na MF so res bile ob izidu zelo dobre cene, vendar ti si odgovarjal na post, ki je vključeval izid 6800 in 6900 serije v primerjavi z 3080 in 3090.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
New Sphincter Kvartet:
To ni čisto res. Na MF npr. so prve batche prodajali dokaj ugodno, podražitve so nastopile kasneje, tudi zato, ker so RX 6600(XT) energetsko najučinkovitejše za rudarjenje.
6500XT pa so za nekaj čez 200EUR prodajali tudi na Funtechu. Glede na to, da so GTX 1660S čez 400EUR, do nedavnega pa skoraj 500EUR, je to ugodno.
Če si kaj spremljal temo so bile recimo RX 6900XT vedno cenejše od RTX 3080, slaba dobavljivost in relativno visoke cene pa najbolj za RX 6800.
Poglej malo na MF, RX 6x00(XT) kartic so prodali po več tisoč vsake serije, določenih modelov več, kot pa primerljivih RTX kartic.
Ti govoris o nekaj mesecih nazaj. RX 6000 launch je bil totalen fail Novembra 2020 - cisto nobene top end grafe ni blo za dobiti za zmerno ceno tako kot recimo pri Nvidiji, ko si lahko takoj ob launchu dobil 3070 za 550-650EUR / 3080 750-900EUR
Frank Azor si je celo upal staviti da ne bo paper launch polomija kot bila pri Nvidiji
Potem so pa sledili izgovori kot so pandemija, kripto minerji,...
https://www.tomshardware.com/news/radeo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: meho7 ()
GIGABYTE GeForce RTX 3080 Eagle OC 10G je bila 755€ pri MF
Cene RTX 3080 - Caseking - September 2020
Cene RTX 3070 - November 2020 - Caseking
Cene RTX 3080 - Caseking - September 2020
Cene RTX 3070 - November 2020 - Caseking
Ti govoris o nekaj mesecih nazaj. RX 6000 launch je bil totalen fail Novembra 2020 - cisto nobene top end grafe ni blo za dobiti za zmerno ceno tako kot recimo pri Nvidiji, ko si lahko takoj ob launchu dobil 3070 za 550-650EUR / 3080 750-900EUR
Frank Azor si je celo upal staviti da ne bo paper launch polomija kot bila pri Nvidiji
Potem so pa sledili izgovori kot so pandemija, kripto minerji,...
https://www.tomshardware.com/news/radeo...
Kaj že želiš povedati? Pozabil si najpoglavitnejši "izgovor", to je zasedenost TSMC 7nm proizvodnega procesa. Preveri še malce številke na MF, medtem so prodali okoli 4500 RX 6800XT in 3000 RTX 3080.
Tudi recimo caa. 12800 RX 6700XT in 5700 kom. RX 6900XT. Zadeve so stekle in RX 6000 je uspešna serija. Ampah uhh...dve leti nazaj je moral znanec, ki niti ni prijatelj, ker kupuje AMD, malce počakati.
Bolj bedno je recimo to, da ima RTX 3070 zgolj 8GB VRAM-a.
6800 in 6800 XT sta še po letu in pol fail, 900-1000EUR hočejo za $600-700 kartice.
Uh, kakšne mgočne besede, 'fail' pa to. Bo že.
#65W!
Časovna umestitev ti pa res ne gre dobro.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Lepo se vidi da niti ene na zalogi. Kar se jaz spomnim ni bilo nikoli zaloge. Tukaj je eden prilepil samo eno Gigabyte iz MF za 1000€, mislim da okoli marca 2021, pa še ta je pomoje šla prej kot v 6 urah.
Res da prodajale so se, kot je Jarno že navedel številke. Ampak navaden smrtnik ni mogel kupit, rabiš bota ali kaj jaz vem.
DarwiN ::
3060Ti je redko na zalogi, preprosto zato, ker je najbolj učinkovita kartica za rudarjenje.
Zato tudi cene več ne padajo. Profitabilnost rudarjenja je sicer padla, ampak po trenutnih cenah rudarji še vedno grabijo.. 1200€ jasno več ne bi dali za 3060Ti, ampak 500-600€ pa navali narode.
Pravzaprav težavnostna stopnja rudarjenja ponovno nekoliko bolj strmo narašča. Pomeni, da se še vedno dodaja kar nekaj kartic v rudnike po svetu.
Če hočemo dejansko dočakat msrp cene, bo moral kripto oz. ethereum zdrsnit na 2k$ ali še nižje. Takrat bi končno videli RTX3070 za dobrih 500€ in RTX3080 za dobrih 700€.. Res da je treba upoštevat inflacijo in vsesplošne podražitve, ampak ta tehnologija bo stara 2 leti in se poslavlja, tko da so te številke IMHO vseeno dosegljive. V normalnih okoliščinah je Nvidija pogosto po enem letu pocenila kartice.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
scipascapa ::
kok bi jaz naredil dnevno v 16 urah z 3060ti, 16gb rama in r5 2600?
čisti NETO NETO.....če si sploh splača jebat.
čisti NETO NETO.....če si sploh splača jebat.
Trenutno ~2,50$ na 24 ur, če zadevo maksimalno zoptimiziraš (naviješ, undervoltaš in rudariš dve kriptovaluti istočasno). ~70€ dobička mesečno.
Časovna umestitev ti pa res ne gre dobro.
Malce si poglej prodajne številke (MF), ki so bolj merodajne kot rant nad objektivno situacijo, s katero so se npr. soočali tudi pri Sonyju in Microsoftu glede konzol.
Prav v tistem času (september 2020) so se sprostile proizvodne kapacitete od Mediateka na TSMC 7nm procesu, na katere so pri AMD-ju lahko objektivno računali.
Sicer podrobnosti iz zakulisja niso znane, ampak AMD se jim je odpovedal v prid povečane proizvodnje čipov za konzole. To je to.
Kot sam ne smetim po nVidia temi, me tudi moti iskanje smisla forumskega obstoja s shitpostanjem po AMD-ju s strani določenih osebkov, ki ne počno nič drugega kot to.
Objektivne okoliščine zgleda nekaterim niso relevantne, vseeno pa razpravljanje z upoštevanjem le-teh pripomore k boljši debati.
#65W!
Jah, no, treba je biti dosleden.
Drugače pa celo mimovrste imajo zalogo v skladišču... čudež.
Drugače pa celo mimovrste imajo zalogo v skladišču... čudež.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Lepo se vidi da niti ene na zalogi. Kar se jaz spomnim ni bilo nikoli zaloge. Tukaj je eden prilepil samo eno Gigabyte iz MF za 1000€, mislim da okoli marca 2021, pa še ta je pomoje šla prej kot v 6 urah.
Res da prodajale so se, kot je Jarno že navedel številke. Ampak navaden smrtnik ni mogel kupit, rabiš bota ali kaj jaz vem.
Zato sem pa napisal:
Ce nisi kupil grafe 3000 serije takoj po launchu si jebu jeza, ker so cene sle po 1 mesecu samo se navzgor.
FireSnack ::
Zatišje pred velikim padcem cen. Potrošnja bo padla zdaj poleti na najnižjo možno, skladišča pa so kar fajn založena. Rabljene kartice kot kaže še vedno rudarijo za 3€ na dan da pokrijejo vsaj elektriko in vrečo krompirja na mesec.
Preprodajalec NFT umetnin
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()
mangovape ::
Če kdo ne ve, tu so modificirani gonilniki, primerni predvsem za nas s starejšimi AMD grafami.
https://forums.guru3d.com/threads/3rd-p...
Menda z njimi lahko vklopiš tudi SAM na Vega 56/64.
https://forums.guru3d.com/threads/3rd-p...
Menda z njimi lahko vklopiš tudi SAM na Vega 56/64.
RDNA 2.0 refresh: RX 6950XT, RX 6750XT, RX 6650XT
https://wccftech.com/amd-radeon-rx-6950...
Predikcije so različne, od 5% pospešitve glede na osnovni model, do prevlade nad določenimi modeli RTX 3x00.
https://wccftech.com/amd-radeon-rx-6950...
Predikcije so različne, od 5% pospešitve glede na osnovni model, do prevlade nad določenimi modeli RTX 3x00.
#65W!
In a word: brezveze.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Ja, tam je pač zelene barve, tukaj pa rdeče. Kot tudi 2060 12gb, 3080ti, 3090ti,... gnojnica.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Kot kaže tukaj vsaj obstaja možnost, da bo ta roba po normalnih cenah. Zaradi gneče na TSMC 5nm kartice nove generacije ne bodo poceni.
#65W!
Fora je, da Nvidija pri svojih osvežitvah vsaj poveča število jeder, poleg višjega TDPja in hitrejšega spomina.. Pa še takrat je dvig zmogljivosti minimalen.
AMD tukaj niti tega ni naredil in gre takorekoč za rebrandeon potezo.. Vprašanje, če bodo kartice sploh hitrejše za 5%.
Upam, da so vsaj preklopili na 6nm proces, da bo vsaj z vidika proizvodnje neka korist.
AMD tukaj niti tega ni naredil in gre takorekoč za rebrandeon potezo.. Vprašanje, če bodo kartice sploh hitrejše za 5%.
Upam, da so vsaj preklopili na 6nm proces, da bo vsaj z vidika proizvodnje neka korist.
Z nemškim davkom na amazonu 6800 xt pod jurja
https://www.amazon.de/Speedster-RadeonT...
Na španskem pa 6900 xt za 900 eur
https://www.amazon.es/PowerColor-Radeon...
https://www.amazon.de/Speedster-RadeonT...
Na španskem pa 6900 xt za 900 eur
https://www.amazon.es/PowerColor-Radeon...
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()
oo7 ::
More Radeon RX 6950XT cards leaked: ASRock OC Formula and MSI GAMING X TRIO with three 8-pin power connectors
https://videocardz.com/newz/more-radeon...
https://videocardz.com/newz/more-radeon...
Samo do 5 % hitrejše od 6x00.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
tikitoki ::
https://www.tomshardware.com/news/sec-f...
SE spomnim, kso pajaci trdili, da kriptomanija ne igra pomembne vloge, ker tako pravi nVidija. Tko pa je, k pajaci niso opremljeni za dedukcijo in lsepo verjamejo vsaki bedariji, ki jo slisijo:).
SE spomnim, kso pajaci trdili, da kriptomanija ne igra pomembne vloge, ker tako pravi nVidija. Tko pa je, k pajaci niso opremljeni za dedukcijo in lsepo verjamejo vsaki bedariji, ki jo slisijo:).
nVidia je kar lepo izkoristila kriptomanijo za zaslužke, AMD realno gledano tudi.
Ampak je bilo precej govora tudi o dobavljivosti in ceni AMD-jevih grafičnih kartic.
Aspekta, ki ga opisuje naslednji članek, ne moreš kar tako odmisliti:
https://www.tomshardware.com/news/tsmc-...
#65W!
Unprecedented demand. Kam so vse kupljene šle pa sambogve.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Poanta je tudi v tem, da bi AMD lahko vztrajal pri nižjih cenah iz določenih principov.
Ampak so AIB-ji dobili manjše število čipov in bi životarili, na koncu pa bi služili trgovci in scalperji.
Razumljivo je, da pustiš AIB partnerjem lep kos pogače.
Ampak so AIB-ji dobili manjše število čipov in bi životarili, na koncu pa bi služili trgovci in scalperji.
Razumljivo je, da pustiš AIB partnerjem lep kos pogače.
#65W!
nVidia je kar lepo izkoristila kriptomanijo za zaslužke, AMD realno gledano tudi.
Ampak je bilo precej govora tudi o dobavljivosti in ceni AMD-jevih grafičnih kartic.
Aspekta, ki ga opisuje naslednji članek, ne moreš kar tako odmisliti:
https://www.tomshardware.com/news/tsmc-...
Mislim, to je itak samoumevno, da TSMC ne dela zgolj za AMD in nVidijo. Tko, k je jasno, da je Apple njihova najvecja stranka, ki ima brez dvoma preferencen tretma. BTW AMD je postal pomembna stranka za TSMC. Mogoce je sicer problem pri AMD, da so bili premalo ambiciozni in zakupili premalo kapacitet.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Pri naslednjem 2/4nm sta se že Apple in Intel nasrala.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
AMD bo zdaj naredil preboj z RX 6950XT. Nekaj sem slišal da bojo agresivno nastavili ceno na 1299€, ki bo hitro padla pod psihološko mejo 1000€. Karta pa bo šišala RTX 3090 Ti po hitrosti.
Ne, ampak ok.
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Gonilnike so pri AMD porihtali, sem slišal. So zdaj boljši od Nvidie.
m0LN4r ::
A do zdaj niso bli?
AMD kupis, pol pa pocakas 1-2 leti, da vse korektno dela.
AMD kupis, pol pa pocakas 1-2 leti, da vse korektno dela.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
hujsk1999 ::
Me ma da bi vzel 6950XT TOXIC EXTREME na vodo in jo navil ko prasico.
Intel Core i9-13900KS/MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24G/EKWB Custom
Mene pa po 400W 3080 spet zelo interesirajo 200W kartice. Zaenkrat kaže da bo treba počakat na 7600 XT 8GB. RTX 4060 8GB pride pa bohvedi kdaj, verjetno po aprilu 2023, pa verjetno bo slabša. Čeprav bi hotel več VRAM, ampak če se moraš tukaj zafrkavati z iskanjem delujočih nastavitev, se moraš pa z 12-16 GB karticami z nastavljanjem manjše porabe. Plug&play kartice očitno ne bo še do konca 2024. Če bo res tako hitra kot 6900 XT, ali pa vsaj 6800 XT, bo to odličen nakup, 2x manjša poraba od 3080 za enake performanse.
Pa že ko sem imel 2011 GTX 460 SLI 300W, sem komaj čakal da sem jih 2012 lahko zamenjal z enako hitro 660 Ti, ampak 150W. Poraba in oddana toplota sta mi zelo pomembni.
Pri CPU-ju je enako, ta 10900K je kar neki, še med zagonom kakšne igre kar neki šopa 200+W, ker imam nastavljeno na 125W in 250W za 50s, pač po Intel specifikacijah, da bi to še navijal mi je pa sploh brezveze. Bo treba tudi na Zen 4.
Pa že ko sem imel 2011 GTX 460 SLI 300W, sem komaj čakal da sem jih 2012 lahko zamenjal z enako hitro 660 Ti, ampak 150W. Poraba in oddana toplota sta mi zelo pomembni.
Pri CPU-ju je enako, ta 10900K je kar neki, še med zagonom kakšne igre kar neki šopa 200+W, ker imam nastavljeno na 125W in 250W za 50s, pač po Intel specifikacijah, da bi to še navijal mi je pa sploh brezveze. Bo treba tudi na Zen 4.
Zgodovina sprememb…
pegasus ::
Otroci, 15w za cpu+gpu je max kar je smiselno. Če rešitev zahteva aktivno hlajenje, je samo za v smeti.
hujsk1999 ::
To je za starčke. Take računalnike imajo v domovih za ostarele občane. Poraba mene načeloma sploh ne zanima, prostori pa so klimatizirani. Zarad mene lahko na vtičnici pokaže 1000W+, samo da je pravi performans.
Intel Core i9-13900KS/MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24G/EKWB Custom