» »

Vsi mamo radi Psy in Goa Trance!

Vsi mamo radi Psy in Goa Trance!

«
1
2

Sid Izprijeni ::

Že nekaj let precej tripam na psy in goa trance.

Prvič sem bil na goa trance partyju v K4, jeseni leta 1996. Vmes sem nanj malo pozabil, potem pa sem ga zaradi že dolgocajtne prevlade minimala na slovenski plesni sceni ponovno odkril par let pred splošnim velikim povratkom tranca. Takrat sem dejansko tudi to muziko prvič res ušaltal.

In bilo je kot trip. Samo brez škodljive kemije in stranskih učinkov. Od takrat sem nekako 'nalezen' in se štejem med rekreativne ljubitelje omenjenih dveh zvrsti.

Zanima me, če je na Slo-Techu slučajno še kaka sorodna psy/goa duša.

No, a je?

:)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

tha_man ::

Ja, včasih mi kar zapaše kaj iz te scene.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

San ::

Možno da sva bila na istem partyu,sam takrat sem bil v fazi samoiskanja, pač puberteta. Sam zdej že težko doživljam take tripe ;) kot v mladost, bolj mi sede chillat, tko da je bolj lounge v igri. Škoda da ni več Ateljeja 2050, tam se je znal kar kej dobrga dogajat.

tec ::

Jest mam priblizno 400 vinilk goatrance doma. Svoj cas, sem sam to spilal. Mi je pa vedno manj usec, ker se prevec komericalizira. Pred leti je blo fajn, ker je blo nekaj novega, pa vecina folka ga sploh ni marala, ker je bil kao prehud. Pa tud Goa je postala cist komercialna. Zdej se pomoje se najbolj splaca it v Nemcijo al pa kaksen Amsterdam. Majo bols musko kot v Indiji.

Sid Izprijeni ::

Mah, ja. Komercializira se pa res. Ampak tko je z vsako sceno. Meni osebno psy dolgo cajta ni šel v uho, ker so ga eni furali suhega kot poper in je bil hitro predoziran kot minimal, se mi je zdelo da je pa nastal kot nek odgovor na zasičenost scene s kičem.

tec,

očitno si poznavalec, katera scena ti je pa najbolj sedla? Jaz izraelske prvoborce a-la Astral Projection bolj slabo prenašam, ker so ibr pocukrani, sta mi pa na trenutke zelo špasna Infected Mushroom. Za silo sem seznanjen tudi s skandinavsko sceno, japonsko in kar je še drugega, pred kakim letom pa sem presenečen odkril tudi ene, kao da Ukrajince in nekega Romuna. Prav zabavno.

Kaj kej priporočaš v posluh? Npr. da imam rajši naspidirane zadeve z globokimi basi, močnim drajvom, kakšna kitara čez je pa čisti bonbonček.

:)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

undefined ::

> Vsi mamo radi Psy in Goa Trance!

Nekateri pa imamo le raje Vocal Trance. ;)

Here you go...
Vocal: http://di.fm/mp3/vocaltrance128k.pls
Normal: http://di.fm/mp3/trance128k.pls
Mixes: http://di.fm/mp3/djmixes128k.pls
Psy/Goa: http://di.fm/mp3/goapsy128k.pls

:)

tec ::

Sid:
Moras vedt, da gotrance ni psytrance. goa izhaja iz Goe (doh) in sploh ni podobna minimalu ali pa tehnu. Jest imam par kaset iz leta 93-94 iz partijev in ti povem, da je cist drugacna muska. Vecinoma so prevzeli indijska glasbila, ter mantre, v ozadju pa en nezen baseline. Vse skupaj je izpadlo, u iber odlicno in mozganeparajoco glasbo. Potem se je to zacelo komercializirat in nastal je psytrance, ki je pobral goatrance, tehno, trance, jazz, rock,....Sicer je se vedno nekaj posebnega, vendar je pravi goatrance umru. En kolega je bil pred kratkim v goi in je prinesel seboj malo glasbe (ce te zanima, lahk dam na ftp), ki pa je mene kar malo razocarala. Veliko boljse glasbe lahko dobim iz nemcije. No, kakorkoli se vedno je odlicna glasba, zelo dinamicna in na sploh fina za poslusat.
Sta mi pa, za razliko od tebe, vsec Astral Projection. Vedno se mi je dopadu njun melodicni zvok, morda zato, ker imam korenine v space trensu in sem nasel dolocene podobnosti.
Infected Mushroom je gut, mogoce malo prevec sekano, ampak gut. Imam par vinilk od njih. Mogoce bi ti blo zanimivo kaj od Shiva Space Technology. Sicer so res malo prevec komercialni, ampak jeb** ga. Pa morda Talamasca, ki se vrti ze od zacetka psytresa.
Ce te zanima, imam tudi par cdjev (Shiva space tech., tantrance,burning man,...), ki ti jih lahko posljem. Nekaj pa dam lahko tud na ftp.

IceMan:
Trance je sel po gobe pred ene 4 leti. To, cemur sedaj pravijo trance, je zame mtv in viva...torej tema in nikakor to ni trance. Se posebej vocal trance. V zadnjih dveh letih sem slisal samo tri dobre vokale pri kaksnem komadu. Cista polomija. Potem pa imas se nek eurotrance pa hard trance pa podobno....to je vse komerciala. Naj mi nekdo pove, kateri komad se lahko primerja z legendarnim Madagascar komadom od platipus zalozve...original seveda. To je bil pravi space trance. Pa poglej kaj zdej delajo Oakenfold, van dyke, lieb in podobni...vcasih so znal take fine melodije skup zmetat, zdej pa kar neki...bljah. Se sploh ljudje zavedate kako tezko je dobit dobre trance plosce...za znoret. Imam doma na zalogi celo omaro starega trensa in ti povem, da se ga ne navelicam...Trance je vecen

Sid Izprijeni ::

Wow, tec!

To bi bilo pa nadvse lepo, če bi dal res ti kaj na ftp ali seveda omogočil tudi kakšno drugo obliko izmenjave. :))

Žal ti seveda težko ponudim kaj v zameno, ker si sam lastim precej manj te muzike. No, če piješ pivo, se lahko zmeniva tudi tako. ;) Dajva to naprej po zasebnih sporočilih, če že.

Sploh tiste 'starinske' zadeve bi bilo čudovito slišat...

Drugače ti pa še enkrat pritrdim v zvezi s komercializacijo. Hecno mi je, ko imam najstarejše komade mislim da iz leta 97 na neki zanikrni dvojni kompilaciji, ki sem jo kupil za čuka in pol (sem si rekel, da za ta denar mi je pač skoraj vseeno, kaj je gor), dejansko mi je pa prav na teh dveh platah najbolj trgajoča goa, kar sem jih potem kdajkoli slišal. Zelo lepi basi, bogate, a ne načičkane melodije, hkrati lahkotno in čvrsto. Res trip, za katerega ne rabiš droge. Kar pa dobim danes, je pa sicer tudi OK, ampak še nisem naletel na deset komadov, ki bi skupaj posekali omenjeno kompilacijo.

Ko omenjaš vokale v trensu. Meni grejo tudi blazno naživce, samo sem pa ravno pred par dnevi slišal en komad od Infected Mushroom z bajnimi ženskimi vokali. Bil je precej komercialno obarvan. Po moje bi bil instant hit na MTV ali Vivi, čeprav je za par razredov boljši od tam vrteče muzike. No, kakorkoli, žal sem pozabil njegov naslov. A ga mogoče ti veš?

A sicer pa praviš, da dejansko precej produkcije izhaja prav iz Indije? Sem bolj mislil, da to furajo Izraelci, ki hodijo v Goo na počitnice...

:)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

undefined ::

> Trance je sel po gobe pred ene 4 leti. To, cemur sedaj pravijo trance, je zame mtv in viva... torej tema in nikakor to ni trance.

Prav, to je zate. Zame (in mimogrede za vse trance DJe) pa je to Trance v pravem smislu. Vedno. Pa me prav nič ne briga, a je to zate komerciala al ne.

> Se posebej vocal trance. V zadnjih dveh letih sem slisal samo tri dobre vokale pri kaksnem komadu. Cista polomija.

Tvoj problem, če nimaš pravega okusa. ;)

> Potem pa imas se nek eurotrance

Pravkar si potrdil, da nimaš dosti pojmi o čem govoriš.
Ni "eurotrance", pač pa Eurodance, ki pa s tranceom nima nikakršne veze.

> pa hard trance pa podobno....to je vse komerciala.

Your point being? Ker je komerciala, je avtomatsko zanič? Naj bo, zate. Čeprav pa večino trancea NI komerciala, kot bi ti nam rad dokazal. Ampak to sploh nima veze z okusom in ljubiteljstvom določene glasbe.

> Se sploh ljudje zavedate kako tezko je dobit dobre trance plosce...za znoret. Imam doma na zalogi celo omaro starega trensa in ti povem, da se ga ne navelicam...Trance je vecen

To pa definitivno drži. :)

tha_man ::

Tudi meni ne pašejo vokali v tranceu (oz. nasploh v elektroniki). Ne vem, preveč pop mi izpade vseskupaj, sploh v ultra cheesy variantah ala DJ Time & co... beda. Saj nisem nek hud poznavalec milijona podzvrsti, ampak "trance" ki so ga vrteli na DJ Time-u mi je res kar malo priskutil to zvrst, ki mi je bla daleč najljubša kar se elektronike tiče. No, saj v bistvu mi je še, le malo je treba pobrskat po njej :)

O Astral Projection pa vse najlepše, oni so me sploh potegnili v trance s klasiki kot so Dancing Galaxy, People Can Fly itd. Prej sem samo tako čekiral zadevo, pa nisem niti vedu da se muski ki mi je najbolj všeč reče trance (in da mi je tisti bedni reče techno ;)

Btw., ful njihovih komadov se da dobit celo na mp3.com.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Sid Izprijeni ::

@IceMan

Ma, ja. Sto ljudi - sto okusov. To je res. Samo s tisto komercialo je bilo po mojem mišljeno, da cel kup današnje produkcije trensa zaradi masovnosti temelji ne toliko na obrtni šlampariji kot na idejni in vsebinski ubogosti. Veliko je iztrošenosti. Meni se zdi takega tudi precej psy trensa, kjer se mi zdi, da nekateri avtorji samo še tekmujejo, kateri bo skupaj spravil čimbolj zategnjene bas bobne in minimalne bas linije. Instant produkcija.

V glavnem, starejša goa se je šlepala na vzhodnjaško tradicijo in je bila zaradi tega polna, kompleksna in bogata, četudi je dejansko tolkla že znane vzorce. Kup današnjega trensa pa je na tradicijo (ki je tu mišljena v pozitivnem smislu kot akumulacija spoznanj) pozabil in skupaj klepa kar malo naivne in preproste viže, ali pa že stokrat slišane variacije na temo.

Mam doma tudi nekaj švabskega, kao dark trensa, pa je v najboljšem primeru samo nek hard trens. Paše samo v res majhnih odmerkih, ker je nevarnost sladkorne. Dobra goa pa te našopa z ogljikovimi hidrati in ti da energijo. Če me zastopiš, hehe. (No, moja bejba dobi od obojega hudo sladkorno!) ;)

Ej, to je res samo MOJE mnenje, tko da no offense.

:)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

tec ::

Sid:
Klik, to je za zacetek :-)
Imam se par original cdjev in nekaj kaset, ki ti jih lahko posljem po posti. Naslov mi pa mejli na teva@email.si. V zameno ne rabim nic, ker nisem vec tako zagret za glasbo nasploh kot vcasih..pac ni casa. Torej ti sam uzivej v poslusanju.
Za tist komad od IM ne vem, sej kot pravim, ne sledim vec tko kot vcasih.
Lahko pa pogledas na psyshop.com kjer majo zelo lepo zbirko cdjev,vinilk in vsega podobnega za psyppl :-)

IceMan:
Nikar se razburjat, glasba prinasa veselje in sreco, ne pa razburjenje ;-)

Prav, to je zate. Zame (in mimogrede za vse trance DJe) pa je to Trance v pravem smislu. Vedno. Pa me prav nič ne briga, a je to zate komerciala al ne.
Vprašaj kateregakoli dobrega dja, ki je na sceni ze vsaj ene 8 let, kdaj je bil trance na vrhuncu. Takrat ko je bil se underground, takrat ko je bila glasba narejena za ljudi in za duso, ne pa za denar in slavo. Sej razumem zakaj se vsa glasba komercializira. Ker pac ne mores vecno delat zastonj...ceprav poznam par djev, ki to delajo.
Kot je ze Sid omenil v spodnjem postu, komerciala pokvari vso glasbo. Ko se moras enkrat podrejat, pa naj bo se tako malo, nekim standardom in nimas vec prostih rok, takrat zacne kvaliteta glasbe padati. Takrat nastane, ti. komerciala, ki jo posluša večina ljudi. Seveda jim je všeč, tako kot npr. tebi in to je cist fajn, nimam nic proti. Moti me samo to, da pada kvaliteta glasbe.

Tvoj problem, če nimaš pravega okusa. ;)
Tako kot vsaka stvar je tudi 'pravilno' relativno ;-)

Pravkar si potrdil, da nimaš dosti pojmi o čem govoriš.
Ni "eurotrance", pač pa Eurodance, ki pa s tranceom nima nikakršne veze.

Tudi eurotrance obstaja, sicer ne vem, ce se ni ze preimenoval ali pa se je zdruzil v kaj drugega. V casih ko sem se kupoval plosce, sem doskrat zasledil to zvrst. Ampak ce ne obstaja pa pac ne obstaja...moja napaka :-)

Your point being? Ker je komerciala, je avtomatsko zanič? Naj bo, zate. Čeprav pa večino trancea NI komerciala, kot bi ti nam rad dokazal. Ampak to sploh nima veze z okusom in ljubiteljstvom določene glasbe.
Hmm..skoraj bi moral pomisliti, da ti odgovorim ali je komerciala avtomatsko zanic. Morda bi lahko rekel da ja, morda da ni. Kaj pa vem, moje izkusnje so slabe.
Kaj je za vecino me tudi ne zanima, ker imam pac svoj okus, ki ga tudi tukaj sedaj opisujem. Ne bi pa rad dokazal nic vec kot samo to, kaj jest mislim o trance sceni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

tec ::

Owca:
Sorry, sem se malo spozabil. Kaj pa ce dam gor moje mixe iz mojih vinilk ?

OwcA ::

@tec:
Kaj pa ce dam gor moje mixe iz mojih vinilk ?
To pa lahko. :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Sid Izprijeni ::

Thnx, tec! Sem ti mejlal.

:))
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

undefined ::

> Ne vem, preveč pop mi izpade vseskupaj, sploh v ultra cheesy variantah ala DJ Time & co... beda.

Ma pusti DJ Time in vsa slovenska skrupcala. DJ Time sploh ni le trance, ampak je tudi techno, dance, hardcore in vmes še kanček popa. Poslušajte kdaj kako pravo Trance sceno. Poslušajte recimo pravega Trance DJa - DJ Tiesto. Ali pa kak Trancequility mix od DJ Doboya. Ali pa preprosto kliknite na kak zgornji link, katere sem podal. :)

tec ::

IceMan:
Ce ze omenjas pravega trance DJa, bi pomoje bolj pasal Paul Oakenfold ali Oliver Lieb, ali pa se boljse Raja Ram. Dj Tiesto pa ne vem ce spada v to skupino...no lahko pa se tudi motim :-)

Sid Izprijeni ::

Hehe, Iceman!

Vsak škric, ki si vtakne (pre)potentno zguncano kratico 'DJ' pred svoje ime, je že sumljiv, da štanca.

Takih se je treba kar otepat. Ponavadi. >:D

Še dobro, da je tega v psy/goa sceni manj.


Sori, mal sem zloben. Ne zamerit.

:)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Tr0n ::

Za psy in goa ne vem, za elektronsko glasbo na sploh pa ti lahko povem, da gre za najbolj razsirjeno obliko glasbe :).

undefined ::

> za elektronsko glasbo na sploh pa ti lahko povem, da gre za najbolj razsirjeno obliko glasbe :).

In to čedalje bolj. Ravno ta "komercializacija" je morda večino ljudi pripeljala do tega, da so opustili zastarele stile iz kamene dobe, kot so rock in metal. :)

Mamaplata ::

Pozdravljeni !

Zanimiva tema.Tudi sam sem že kako leto bolj na GOA/PSY trance.Sicer pa sem se nekako nalepil na Astral projection,čeprav so mi všeč tudi drugi izvajalc trance-a.Ta glasba kakor bi mi dala energijo ,dvignila adrenalin .Sem že mislil ,da sem osamljen primer ,ker nihče od vrstnikov ,ki jih poznam ne posluša trance-a - čudaki?!Vsi bi samo narodnjake poslušal.
O vocal trance in DJ time pa nebi izgubljal besed.

undefined ::

> Vsi bi samo narodnjake poslušal.

Ja. Vpliv stare Jugoslavije še pri marsikomu ni popustil. Najbolj pa so postali (od Slovencev) do narodnjakov nostalgični ravno tisti, ki so bili takrat najbolj zagreti za odcep. Kakšna ironija. :)

Ampak to štejem bolj pod "patriotsko" priljubljenost, ki pa po moje nima veze s pravim ljubiteljstvom glasbe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: undefined ()

San ::

lol, Iceman, ne moreš tko do narodnjakov.

Roadkill ::

>> za elektronsko glasbo na sploh pa ti lahko povem, da gre za najbolj razsirjeno obliko glasbe :).

>In to čedalje bolj. Ravno ta "komercializacija" je morda večino ljudi pripeljala do tega, da so opustili >zastarele stile iz kamene dobe, kot so rock in metal.

Kreh, sicer o imam o teh zvrsteh le malo pojma, a ti garantiram, da trance ni mainstream. V klasu imam (sem imel) ene 50% folka, ki si poslušali "rave", ko jih pa prašaš za izvajalca pa vsi v en glas "DJ time" - bruh za kruh.

Še enkrat povem, da nimam pojma o tem, ker živim v kameni dobi, a vem kaj je mainstream.
In trenutno mainstream sploh ni več "rave" ampak hiphop... se pa menja tedensko. :)

In definicija mainstream glasbe je to, da je mainstream, sepravi jo posluša večina in zatoker ovce™ sledijo čredi je možn tak razcvet vsakega sranja, ki je tisti trenutek popularno.

Drugače pa trance poznam le iz ene 10ih komadov, k jih mam na compu... tko da ne ločujem psy in goa podzvrsti. Mi pa tist kar mam od astral projection... ni slabo. :)

undefined ::

> Kreh, sicer o imam o teh zvrsteh le malo pojma, a ti garantiram, da trance ni mainstream. V klasu imam (sem imel) ene 50% folka, ki si poslušali "rave", ko jih pa prašaš za izvajalca pa vsi v en glas "DJ time" - bruh za kruh.

Se vidi, da res nimaš kaj pojma o tem, zakaj se potem oglašaš?
Poglej, govorili smo o 'elektronski glasbi' na splošno, ne le o tranceu. "Rave", kot glasba oz. kultura, pa povzema tudi trance, techno, hardcore in vse podzvrsti. "Rave" kot glasbena zvrst, pa je le 'happy hardcore', kar pa je tudi le del 'elektronske glasbe'.

> Še enkrat povem, da nimam pojma o tem, ker živim v kameni dobi, a vem kaj je mainstream.
> In trenutno mainstream sploh ni več "rave" ampak hiphop... se pa menja tedensko. :)

Kar oboje je mainstream, bi jaz rekel. Na eni strani imaš 'opresirance', ki so mahnjeni na hiphop in rap, na drugi strani pa imaš kar lepo kupico ljubiteljev el. glasbe.

> Drugače pa trance poznam le iz ene 10ih komadov, k jih mam na compu... tko da ne ločujem psy in goa podzvrsti. Mi pa tist kar mam od astral projection... ni slabo. :)

Problem je le v tem, ker se še nisi dovolj poglobil v to zvrst glasbe, to je vse. :)

Sid Izprijeni ::

> Ravno ta "komercializacija" je morda večino ljudi pripeljala do tega, da so opustili zastarele stile iz kamene dobe, kot so rock in metal.

Joj, Ice, pa prav trens je najbolj kamenodobna zvrst. Obstaja namreč, odkar je človek prvič zaplesal na enakomerne repetitivne ritme prvega bobna, ki so ga zazibali v trans.

Celotna elektronika danes je samo nadgradnja te, v bistvu na nek način sila preproste glasbe. Če malo poenostavim.

No, pa ravno zaradi tega sta mi goa in psy všeč, ker imata v sebi sled neke prvobitnosti. Žal sicer vedno manj, ampak to je že druga pesem.

:)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

undefined ::

> Joj, Ice, pa prav trens je najbolj kamenodobna zvrst. Obstaja namreč, odkar je človek prvič zaplesal na enakomerne repetitivne ritme prvega bobna, ki so ga zazibali v trans.

Dobro veš, kaj sem mislil, zato se ti ni treba sprenevedat, da ne razumeš poante. Rock pa metal je nekaj starega, kar je enkrat bilo, pa kmalu nikoli več ne bo drugega, kot le spomin. Z elektronsko glasbo pa je ravno obratno. :)

Sid Izprijeni ::

Vem, vem Ice, kaj si mislil. (Uf, si nagle jeze! ;))

Ampak moje vseeno drži. Glasba se stalno transformira. Bolj malo je pa res crkne. Jaz nimam problema z muziko, pa tudi če je stoletja stara.

Sem tudi razmišljal včasih tako kot ti, pa sem odpisal skoraj vso dratarsko muziko, ker sem se malo prenažrl. Kao. Pa da je preživeta oblika glasbenega izraza, ki ga mora nujno nadomestiti nekaj novega. Pa sem potem odkril, da se v bistvu nisem prenažrl muzike, ampak scene. Takisto sem se tudi prenažrl čiste elektronike in zdaj nimam problemov. Sem vsejed in se ne obremenjujem več s tem, da bi nekaj moralo biti silno napredno.

Itak se v glavnem spreminja samo forma, medtem ko vsebina ostaja ista. Pri elektroniki je samo ta problem, da je sprejemljiv produkcijski nivo danes dosegljiv precej širokemu delu nadebudnih producentov, četudi jim primanjkuje idej. Žal. Goa je zato fajn, ker je produkcijsko bolj kompleksna in hitreje razpoznaš blef. IMO.

:)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

undefined ::

> No dej, Iceman... podkrepi z kakimi argumenti še tole mimosuvanje o downfallu rock scene. K me prav firbec, kaj si boš tokraz smislu.

Tebi? Ne, hvala. Mi nisi več dovolj kredibilen za to moje dejanje. :)

> Vem, vem Ice, kaj si mislil. (Uf, si nagle jeze! )

Jeze? Kje vidiš jezo? A moram tono smajlijev not nametat, da ne bo suma o jezi? Al si le sam jezen, pa to projeciraš name? ;)

> Ampak moje vseeno drži. Glasba se stalno transformira. Bolj malo je pa res crkne. Jaz nimam problema z muziko, pa tudi če je stoletja stara.

Res je. Samo resno dvomim, da bo čez 100 let rock/metal toliko poslušan, kot je danes klasična zvrst glasbe.

> Pa sem potem odkril, da se v bistvu nisem prenažrl muzike, ampak scene. Takisto sem se tudi prenažrl čiste elektronike in zdaj nimam problemov. Sem vsejed in se ne obremenjujem več s tem, da bi nekaj moralo biti silno napredno.

Seveda so to le subjektivna mnenja, konec koncev. Vsakemu je nekaj drugega všeč. Dejstvo pa je, da je nekaj staro in drugo novo ter kaj se ljudi bolj "prijema". Kar je staro, ponavadi izgubi na mainstreamu, to je ves point. Point pa je tudi to, da jaz štekam elektroniko in pač navržem utemeljene argumente, ki lepo izpodbijejo nasprotujoče. Pravzaprav se mi zdi, da se ravno rock/metal fani sedaj počutijo najbolj ogrožene ob prodoru novih zvrsti v mainstream in umikanjem njihove lastne. Dosti bedarij je bilo že izrečenih na račun elektronike, čas je, da se reče tudi kaj v obratno smer.

> Itak se v glavnem spreminja samo forma, medtem ko vsebina ostaja ista.

E, e, e. Elektronika se pa prav v vsem razlikuje od rocka / metala.

> Pri elektroniki je samo ta problem, da je sprejemljiv produkcijski nivo danes dosegljiv precej širokemu delu nadebudnih producentov, četudi jim primanjkuje idej. Žal. Goa je zato fajn, ker je produkcijsko bolj kompleksna in hitreje razpoznaš blef. IMO.

Sej, zato pa lahko tudi razločiš sam po svojem okusu kaj je dobro pa kaj ne. Saj je povsod kaj slabih izpadov tudi v elektroniki (kar dosti, IMO) in seveda tudi nekaj v samem tranceu. :)

Gh0st ::

Žal. Goa je zato fajn, ker je produkcijsko bolj kompleksna in hitreje razpoznaš blef. IMO.

produkcijsko bolj zahtevna?! bolj zahtevna kot kaj? komerzialni trance? V elektroniki se je (in se še) dela z Rolandovi TB-303 in TB-909 sintetizatorji tako da so vse zvrsti produkcijsko enako zahtevne. Ok, pustmo techno ob strani ampak trance je trance. PSY, GOA, LONDON-influence, whatever. Sam Goa je pač že mal zamrla.

Blef prepoznaš po neki "wannabe a pro" produkciji, drugače lahko slišiš Laurent Garnierja ki dela svetovne hite, in to na zelo minimalnih nivojih.. Blef je komerziala. Če je underground ne more bit blef, razen če je tehnično tko u podnu, da je že nemogoče.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

snow ::

Pejva ven iz te teme, se kregat o rocku in metalu.

Pusti trance duše, med njimi tudi jaz, da se lepo v miru tukaj pomenimo.
tec-a bi vprašal, kateri so kaj dobri slovenski trance dji.

Drugače pa poslušam večino trance nizozemskih djev(avb,tiesto,corsten,marco v).
Vokali v trancu in tudi v techno so lahko zelo vredu. Umek ima včasih prav posrečene :)

Aja... se vidimo na meet me2?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snow ()

OwcA ::

Vse kar se ne nanaša na temo sem prestavil v novo temo Ali sta rock in metal v zatonu?, tukaj pa zbrisal.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Sid Izprijeni ::

> produkcijsko bolj zahtevna?! bolj zahtevna kot kaj? komerzialni trance? V elektroniki se je (in se še) dela z Rolandovi TB-303 in TB-909 sintetizatorji tako da so vse zvrsti produkcijsko enako zahtevne. Ok, pustmo techno ob strani ampak trance je trance. PSY, GOA, LONDON-influence, whatever. Sam Goa je pač že mal zamrla.

Napisal sem, da (moje mnenje zgolj) je goa bolj KOMPLEKSNA in ne bolj zahtevna.

Sama tehnična produkcija je seveda isto zahtevna. Nisem tako trčen, da bi trdil, da je minimal produkcijsko manj zahteven. Nikakor. Je pa podobno kot v sodobni likovni umetnosti, ki je po ljudsko povedano na splošno bolj abstraktna. Sporočilnost te umetnosti oz. njena komunikacija z opazovalcem je na nek način precej bolj zahtevna še za izkušene kritike, kaj šele za povprečne ljubitelje umetnosti. Zato je takole na pamet rečeno precej stvari, o katerih se celo vrhunski poznavalci ne morejo zediniti, ali gre za vrhunsko delo ali navaden blef. Evo pri kakšni baročni umetnosti je za začetek vsak umetnik moral biti vsaj obrtno izkušen, kar je že bil nek minimalen garant za vsaj malo kvalitete.

To sem hotel rečt pri goa trensu, ali karkoli je še danes od njega ostalo v oblikah psy trensa. Goa ima kompleksno strukturo, ponavadi velik dramatski lok z domišljeno tempiranimi suspenzi in šusi, široko in skladno paleto zvočnih vzorcev in bogato zvočno podobo. In še bi lahko našteval. Vse te elemente mojstrsko obvladati in jih združiti v skladno celoto pa je po mojem precej zahtevno in se v neizkušenih rokah rado ponesreči.

Zato pravim, da pri goa trensu precej lažje ločiš jajca od dobre produkcije. Je pa vedno tudi okus posredi, seve.

:)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

tec ::

snow:
Hja, na tole ti pa ne znam odgovort, ker nikol nisem hodu na partije oz. nasploh nisem sledil slovenski psy sceni. Imam pa kolega, ki je dokaj v teh vodah in redno obiskuje zure, ki se mu dopadejo individia (ne me drzat za besedo, da sem pravilno crkoval), pa ganesh (al je ta iz cro??) za kaj vec, bi se moral pa pozanimat. Sicer pa menda lahko veliko tega zves na drogart forumu. Ce te pa zanima za trance nasplosno, bi pa rekel samo eno ime Kama. Ne vem sicer, ce si za njega ze slisal, ampak on ima najlepse trance komade, kar sem jih slisal. Redko kateri svetovni dj se lahko primerja z njegovo glasbo in stilom. Zal je malo 'odplaval' kar se zelo pozna tudi na sami glasbi, ampak v starih casih je trgal mozgane :-) Aja, mogoce bi omenil se Gaby, ki pa se meni sicer ne dopade (ceprow je lusna;-), nekak imam obcutek, da se vsiljuje z to psy sceno. No, res upam da se motim.

Tr0n ::

No, jaz sem na zacetku tudi bolj "komercialen" trance poslusal. Vendar sem cez cas dobil obcutek, da postaja prevec plosk, tog, ponavljajoc ter nezanimiv. Veliko bolj glasbeno bogatejse so razne underground zvrsti elektronske glasbe ali pa kaksne zanimive kombinacije ala latin house, jazz drum'n'bass, idm etc...

Enostavno obstaja neomejeno kombinacij, zvokov in faset te glasbe in mnogi ne vedo v cem je pravzaprav ketch. Ampak teh je vedno manj pri nas, hvalabogu :). Pa ne da bi imel kaj proti yugo glasbi, ampak enostavno ni moj type.

Gh0st ::

ja, mogoce bi omenil se Gaby, ki pa se meni sicer ne dopade (ceprow je lusna;-), nekak imam obcutek, da se vsiljuje z to psy sceno. No, res upam da se motim.

Oprosti, Gaby je nehala rolat 2 leti nazaj! Je pa bla prva trance (poleg Armandota) DJ-ka v sloveniji, njej je tak style všeč, in če si samozavesten in "pravi" DJ boš rolal tisto kar je TEBI všeč in ne publiki. Edino tako lahko vložiš noter še ves svoj power in pozitivno energijo ki nardi en set tko "magičen".

Vsak ima svoj style rolanja. Tko recimo Umek uporablja AIR-FX in delay efekte na Pioneerki, Mills ma poleg 3h gramofonov še TB-303 sint... vsak ma svoj style, ki ga loči od drugih. Seveda tuki govorim o unih ki so zares dobri.

A greste kr na MeetMe al kako? Me veseli. Potem se vidimo. :))
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

tec ::

Uff..pa menda ni tako dalec nazaj. Na zadnjem partiju, kjer je ona vrtela, sem bil nekje v gozdu pri ljubljani earthdance al kako je blo. Pa ni menda to ze dve leti nazaj..mnjah...

...in če si samozavesten in "pravi" DJ boš rolal tisto kar je TEBI všeč in ne publiki.
Se ne bi mogel bolj strinjat. Jest sem ze od zacetka tko delal. Nikol nisem vrtel na nobene partiju, samo na kaksnih podaljsanih afterjih. Glavni razlog je bil to, da nisem mogel se sprostit med folkom, poleg tega sem pa vec cas kar sem spilal, vrtel samo zase, doma. Zato sem lahko vedno spilal samo tisto kar sem hotel. No, parkrat sem bil povabljen v underground scene, ampak to je blo pa tud vse. Nikol se nisem obracal na publiko, ker mi je jasno, da bi potem moral spreminjat stil, da bi bla vecina zadovoljna. Ce komu pase to naj plese, ce ne pa naj pocaka da koncam, itak so me oni povabili :-)

Jest pa ze odnekdaj uporabljam samo slkje, modificirane po moje :-)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: OwcA ()

Tr0n ::

Seveda vrtis svoj set, ampak ga moras pravilno predstavit, tempirat, zmiksat.. kar pa je bolj tezko, kot se slisi.

tec ::

Tron:
Ravno to pa jest nisem nikol maral. Da si prej pripravis kaj bos spilal. Sicer res vse skupaj lepse in bolj tekoce izpade, ampak men to ne lezi. Jest se raje sproti zmislam, oz. dajem gor tisto, kar mi dolocen trenutek zapase. Zato sem vedno raje spilal v duetu (pinkponk) se z enim nakljucnim djem...vsak po en komad.
Sicer pa vse to niti ni tko tezko. Ko enkrat postudiras kaj so sekvence in dobis obcutek za gramofone je vse samo v usesih. Je pa spet druga stvar, ce sam delas glasbo, potem je pa fejst komplicirano. En kolega se s tem amatersko ukvarja in je porabil za en komad skoraj 3 mesece.

Tr0n ::

Saj nisem mislil, da si moras vnaprej pripravit celoten mix. Ampak glede na to, kako se folk odziva pac izbiras zadeve. Mix prilagodis pocutju folka. Saj se vidi, ce jim kak stikl ni vsec ali pa ce na katerega totalno znorijo :). Zacetek ponavadi tudi ne more bit ze kr ful mocan, pa ne vem kaki stanc. Se treba pocasi segrevat do vrhunca. Pa save the best for last. Po zadnjem stiklu se te baje najbolje zapomnijo :).

Gh0st ::

Seveda vrtis svoj set, ampak ga moras pravilno predstavit, tempirat, zmiksat.. kar pa je bolj tezko, kot se slisi.

Pravil ni. So samo neke norme, ki so med splošnim poslušalstvom zelo prisotne (nažalost). Recimo Björn Svin je biu u Subu neki mescov nazaj in ma tak noro odštekan style rolanja. Mel je live act, zvrst je bil pa ena mešanca Trip-hopa in elektra... ful ful ful drugačno ampak na svoj način noro. Zanimivo predvsem. Ampak folk tega ne šteka, zato majo vsi radi "linear" rolanje.

Seta ne zmiksaš, ker set je že zmiksan. Ti pač predstavljaš neke komade, največkrat so to tuje produkcije pa seveda kej svojega. Delaš prehode in skušaš čimbolj aktraktivno predstavit komad in ustvart prehod, ki bo množico navdušu in dal un thrill pričakovanja da bojo začel "šponat".

Se pa ne strinjam s tem, da moraš svoj set vnaprej pripravljat. Čimbolj spontan je, bolje je. Seveda moraš ap pazit da ima nek drive, se pravi da komadi "pašejo" skupaj, da niso prehodi preveč odsekani, itd. Ti si v glavi narediš osnutek, kašn style boš danes rolal in potem greš. No ja, recimo na masovkah ala Timewarp in I Love techno ter Mayday (Loveparade, Biosphere,..) od tebe pričakujejo da boš res vrhunski, zato ga ne smeš "srat".
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

OrlyTM ::

Ne lubi se mi brat vse, bom sam napisu neki izvajalcev psy trance-a oz. goa-e, ki mene najbolj prepricajo:

GMS, Shiva Chandra, Talamasca, pol kaki Infected Mushroom niso swoh sam cist odvisno od seta .... ce boste kj od tega poslusal, ne boste falil spljoh :)

drugac pa psy je ze fajn poslusat, sam mene to najbolj odpelje na kakem partiju .... to ti je izkusnja da je ni :) polno folka k tripa na huuudo muziko .... en kolega vrti to zvrst in ravn zadnc smo mel en lusn zurcic ... da ti vidis kako stalo je folku naredlo, ko je model upicu en remix od metallice v set .... iiiiiiiha ... sam pejmo :)

tiesto, oakenfold, kak van dyk ... ti fantje pa v to temo IMO ne pasejo spljoh.

drugac pa ... Techno OwnZ .... just love it :)

uzivite dalje,
lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Gh0st ::

Men je pa ful bad ker je samo trance tok popularn....kaj pa recimo elektro, deep house, deep techno (dub)? Men se zdi to vrhunc! Poleg recimo hard techna (ampak ne schrantz-style).

Cari Lakebusch, Plasma Vortex, Drexcia, Dave Clarke, Anthony Rother, The Advent, Dijital, Alter Ego,...??
ŠPICA! Vam rečem! :D
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

undefined ::

> Men je pa ful bad ker je samo trance tok popularn....

Zakaj pa to?

OrlyTM ::

sj ni sam trance tok popularen .. cist odvisno, v kerih krogih se suces ... pr nas na partijih so skoraj po pravilu techno floori dalec najbolj obiskani, prav tako techno zuri na sploh.

Hard techno pa jst ravn shranZ style :) Sven Wittekind, dj Boss, Viper XXL, Mark Hawkings, The Attack People itd..... pa seveda nasa HT matadorja, Daniel Gloomy in Ulix ... sljin sljin sljin ... za vse prste obliznit.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Tr0n ::

Gh0st: saj je ok, da ni prevec mainstream. Ker potem se skomerca in nastane to, kar lahko danes poslusas pod oznako trance.

Gh0st ::

Tr0n: Sej maš to čist prov, ampak vseeno, malo več "moje starosti" bi lohka čutil kok pozitivnega vajba je v tej glasbi (elektro, deep *). Ker pripoveduje zgodbo. Trance in house sta daleč najbolj skomercializirani zvrsti, techno to še postaja.

Pri technu mi je ful všeč to experimentiranje, ki sta ga furala ex Space DJz (Ben Long & Jamie Bissmire), potem recimo Dave Clarke in Carl Cox, Derrick May. V glavnem mi je Detroit zvok ful všeč.

Hard techno pa jst ravn shranZ style :) Sven Wittekind, dj Boss, Viper XXL, Mark Hawkings, The Attack People itd..... pa seveda nasa HT matadorja, Daniel Gloomy in Ulix ... sljin sljin sljin ... za vse prste obliznit.

Zanimivo. To je zdej ful popularno. Ampak temu stilu se reče tud Veveričji style, ker je pač ful divji in blazno trd, popularen je pa zato, ker se tuki na veliko uživa razne stimulanse (amfetamimi, koka...) Meni recimo, oprosti, to ful ni všeč. Ker je enostavno "razbijanje". Pač sm mal bl zahtevn poslušalc in tega en folk ful ne šteka.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gh0st ()

OrlyTM ::

lih tuki si se sam v svojo skledo usral ... ce si zahteven poslusalec, pol bi mogu vedt, da tut HT ni samo razbijanje ... sam je pa drugac od vecinega, kar se poslusa, to pa res .... zadeva je ibr hard, hitra pa niti ne nujno! Na polno razgibana, dogaj fuuul, lahk se pustis ufurat razlicnim drive-om .... lahk te pelje bas linija, lahk se prepustis kakim kovinskim soundom ... cist odvisno od seta in settinga .... poslusi se kdaj, mogoc bos postekov. Ce ti pa ni vsec pa tut prov, kam bi pa prsli, ce bi blo vsem vsec isto :) Tista buca o nekem velikem uzivanju stimulansov .... dj no ... take bot raj tih, k takoj pokazes, da nimas pojma! Speed, X in ostala sara se na veliko malca, njuha in kar kol pac ze, povsod! Nikakor ne na HT se bolj, seveda pa niti nic manj! Ce je muzika hitra, se ni nujno, da mores bit tut ibr naspidiran .... nekaterim (jst jih poznam kr neki) nam je ze ta muzka en orto stimulans .... ko shranZ upali na polno, ga ni eka k bi posekal filing! POWER, POWER in se enkrat POWER .... kok to pelje ... uf :) :) :) Ce pa zraven se kak priboljsek copnes, pa tut prov ... kakor kermu pase, a ni tko? ;)

Koka ... to si pa falu da bolj nebi mogu ... koka na tehnazi ze v osnovi ni bas cenjena droga ... koka najbolj pali na house-ih ... sj ves ... maco tipi pa 'jst sm pa tok lepa pa toook fina' bejbe ... pa gremo kazat kdo ma vecje bicepse in EGO.... brezveze! To je tut eden izmed mocnih razlogov, zakaj men house zuri ne palijo spljoh!

Cist tko za BTW, najbolj zadrogiran folk najdes, kako zanimivo, prav na raznih trance veselica, pa naj bo viva trance, progressive alpa se posebno goa/psy goa .... pac, tripy muzika za tripy efekte ... bomboncki letijo kot njihova pez razlicica, da ne govorimo o kakih halucinogenih drogah tipa gobice in tripi!

Pa se en BTW .... folk se ga drogira povsod ... na komercial veselicah, partijih in rock/metal koncertih ... seveda ne vsi in seveda ne vsi enako .... pogojevat drogo z kerokoli sceno je mim! Dons, v dobi globalizacije, smo prsli tut do takele globalizacije, jebat ga ... takle mamo!

ajd folk, uzivite pa z glavo na zabavo in vsakomur svoje ... :)

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

jRk0 ::

glede drog:

itak da so vsepovsod...

ampak nekako, ce kdo gre na metal zur: dosti piva in marihuane. :)
rave scena: pac nekako xtc pa marihuane tudi ane;) pa lsd pa te fore...
hip-hop: ganđe doosti, pa vino, rum pa pivo pa to:>
rock:pivooo, vino, ganđa.

po moje...:)

ce vidis rejvera, mu ne mors dolocit barve oci naprimer (zenice prevelike:>), ko pa vidis nekega "reperja" (joj, kak sovrazim to besedo) z zenicami ko bucikami pa rdece otecene oci:> metalci majo steklene oke od piva, rockerji pa prav tako:)

skejterji: smo pa klasa zase:D
You fuck up once, you loose two teeth.

Gh0st ::

ista buca o nekem velikem uzivanju stimulansov .... dj no ... take bot raj tih, k takoj pokazes, da nimas pojma!

Stari moj, jest sm na tej sceni že več k 6 let. Prosim, ne začenjaj s tem, ker vem VELIKO, ker sem vsak vikend na partyu, ker se učim bit producent in poznam zelo vplivne ljudi. Ta scena, verjem, mi ni tuja. Ker je del mojga lajfa, in če se pokaže en pamž, ki ga 1. u lajfu vidm in on men pametuje, kok mam pojma -- ej na to sm pa, SORI, alergičn. Tko da, knock it off, before it's too late! ;((

Koka ... to si pa falu da bolj nebi mogu ... koka na tehnazi ze v osnovi ni bas cenjena droga ... koka najbolj pali na house-ih ... sj ves ... maco tipi pa 'jst sm pa tok lepa pa toook fina' bejbe ... pa gremo kazat kdo ma vecje bicepse in EGO.... brezveze! To je tut eden izmed mocnih razlogov, zakaj men house zuri ne palijo spljoh!

Ej se čist strinjam. House scena je v peesdi. Najbl sem se smejal ko smo bli na Valkani lansko leto in valda, slovenski flasherji najbol razpoznavni daleč naokrog, hitro na Techno floor, medtem k so une fancy pičke letele na house in se čez pou ure ulije in potem vse blatne pacajo z unimi špičaki po blatu in se gnusjo same sebi. Ta prizor je one-of-a-kind, kjer se takoj vid un high-society vzdušje, češ, glej se akšn si, jest sm pa tok fancy pa dons bom mela 5 tipov, na konc je pa taka k da bi se po blatu valjala in je noben ne pogleda več...:D :D LOL!
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gh0st ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero muziko poslušate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
8211870 (8176) AmokRun
»

Kaj poslušaš? (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
625526 (3788) ShowDown
»

Koga je navdušil Trance? (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
636426 (4443) T-h-o-r
»

Kaj poslušate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
876787 (4246) Slamca
»

Zvrsti glasbe. Metal/Rock in pa Techno

Oddelek: Sedem umetnosti
296641 (5959) Tear_DR0P

Več podobnih tem