» »

Odpuščanje v Sloveniji

Odpuščanje v Sloveniji

1
2
»

Furbo ::

Odvetniki ne delajo nujno v korist strank, temveč za svoj žep.
Mnogokrat dajo nerealne obljube strankam, samo da se priliv denarja nadaljuje.
Ti kar vztrajaj, če smatraš, da imaš dobre možnosti.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Pithlit ::

Njihov argument je da so mi vse izplačal. Škoda le da ni dokaza da bi mi 1 cent odpravnine dali.

Njihov argument je tudi da sem sama dala odpoved (in si zato odpravnine niti ne 'zaslužim'). Škoda le da imam jaz njihovo odpoved v arhivu. Na podlagi katere je zavod izdal odločbo o denarnem nadomestilu.

Težka bo, na sodišču, za njih.

Aja pa odvetnik je bil hudo presenečen ko sem mu po mediaciji dala roko pa rekla "hvala in srečno" (tolk da ni vedel kaj narest pa rečt nazaj).
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

PrihajaNodi ::

nekikr je izjavil:

Če lahko odpustiš iz katerihkoli razlogov potem to vodi v diskriminacijo.

Kakšno diskriminacijo neki. Če misliš (ja, misliš, ne omenjam krivde ali česa drugega), da nekdo ne opravlja dela dovolj dobro ali pa če si se ga samo naveličal, potem bi ga moral biti zmožen, ker ga plačuješ iz svojega žepa, odpustiti in zamenjati. Sedaj se gremo pa neko uravnilovko vsega s katero, sicer zelo spretno, odganjamo tujce, ki nam hočejo pripeljati kakšno delovno mesto. Država kot "lastnik" javnega sektorja, bi morala tudi imeti možnost, da koga odpusti - lahko tudi kar tako, ker se jim zdi, da jih je preveč. Zakaj? Ker ga plačuje iz svojega (našega) žepa.

Pa še to: trenutno je ta boj proti diskriminaciji res ena mega hipsterska zadeva. Pa ne govorim o tisti napačni diskriminaciji, ki smo jo, upam da, že prerasli ampak o tej, da nikakor in nikjer ne sme noben biti označen za rahlo drugačnega, pa če je še tak posebnež (v dobrem ali slabem pomenu), povsod mora biti enako število vseh, če ne je to že diskriminatorno, moramo imeti točno enako vsega, če ne je to že smrtni greh itd. Kot vedno so s tem pretiravanjem zaželi Američani, ostali svet pa pridno sledi tej blaznosti (ki spretno meče luč stran od pomembnih težav).



Nevem kaj jokaš. Vse kar tu pises se da preko podjemnih pogodb ali pa zahtevas od delavca s.p. Aja, zeliš da ti delavec ne spizdi ko ga bos malo j. v glavo ali pa taksnega kadra za tvojo ceno in pogoje ne dobiš? Well, potem pa ti pogodba za določen\nedoločen cas res ne uide. Maš pa se tretjo opcijo, da zaposlis kakega Romuna, ki ti bo delal za mali denar.

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi ::

Aja pa se cetrta opcija najem kadra preko zaposlitvene agencije. Opcij za odpuscanje imas se pa se.

Zgodovina sprememb…

Martin Krpan ::

Pithlit je izjavil:

Bomo videli v praksi. Smo na sodišču.... 'delodajalec' ni prišel na mediacijo (čeprav je bilo tako zmenjeno, in je dobil 50% popust z moje strani). Osebno mislim da bo sodišče dražje, ampak sem biased.


Vztrajaj če veš da imaš prav ! Od sedaj ne popuščaj več.
Sem imel lasten primer kjer sem bil kao krivdno odpuščen , pa sem 100% vedel da imam prav jaz. Na sodišču sem poimer dobil 100% in so mi morali plačati vse za nazaj , kot da sem bil v službi in še razveljaviti odpoved.
Ker so potem še nekaj drekali naprej sem jih tožil še za odškodnino in zopet 100% dobil.
Sedaj mi dajo mir .:))

nobodyelse ::

=op

hvala za odgovore, se je kar razvila debata :)

Po mojem mnenju se je edino borisk (s prvim komentarjem) približal situaciji. Odpravnina ni problem. Meni se zdi da je glavni problem, da so neke omejitve pri tem da nekoga odpustiš in ga potem želiš nadomestiti z novim delavcem, ter riziko da se odpuščen delavec lahko pritozi na sodišče.(kot sem omenil: v podjetju jaz nisem na mestu, da bi se ukvarjal z podrobnostimi tega...)

Blinder ::

Pri nas niso imeli problemov z odpuscanji in muckanji s pogodbami.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Mr.B ::

No, povem metodo v Avstriji.
Zjutraj sem prišel v Službo, ko sem popoldne prišel nazaj, je bila miza zraven mene prazna. Fant je dobil nogo. Ampak fant je bil še tri mesece doma na polni plačilni listi preden se je sploh prijavil na zavod.
Delodajalec za odpoved ne rabi razlagati zakaj. Toda seveda, če hoče imeti in ohraniti dobro delovno silo, mora dobro obrazložiti zakaj ga je vrgel na cesto. Pri nas je seveda vse obratno, pač mentaliteta iz Juge, da morajo delodajalci zagotviti delo in to še z zakonom definirati za kaj se ga ne sme oziroma pod kakšnimi pogoji se ga sme odpustiti. Zato pa je stanje v državi kot je.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

solatko ::

Messiah - Včasih plača ni dovolj dobra stimulacija za dobrega delavca, če dobi enako, kot tisti, ki se manj trudijo.

Mr.B - V Avstriji je odpuščanje lažje, ker gre odpuščeni delavec takoj na zavod in dobiva nadomestilo toliko časa, dokler ne dobi druge službe, katero mu praviloma išče zavod, ča pa jo dobi sam pa toliko bolje. Nadomestilo je tako, da se lahko s tem denarjem preživi.
Problem za delavca je samo to, da mora vzeti službo, če tudi mu jo najdejo v 300 km oddaljenem kraju. Upravičenih razlogov za odklonitev je zelo malo.

Kako je pa to rešeno pri nas? Veš?
Preštudiraj, potem pa pametuj.

Praviloma naj bi bilo tako, da delodajalec, delavca zaposli za neko delo, ki poteka več časa. Če delavec uspešno opravlja delo in nima kršitev, ga je res težko odpustiti, iz razlogov, ki niso povezani z delom, če pa delavec ne opravlja dela zadovoljivo, kvalitetno in še krši delovno disciplino, je pa odpustitev takega delavca zelo enostavna, samo po črki zakona mora biti.
Ker pa gre po navadi za horuk metode, delodajalci izgubljajo tožbe in potem jamrajo, da se ne da odpuščat slabih delavcev.
Se pa delodajalcem tudi ne gre za pridobitev zanesljivih in dolgoročno uporabnih delavcev, vsaj gledajoč vse možne oblike zaposlovanja, katerih se poslužujejo-te, samo za trenutni prihranek nekaj €.
Delo krepa človeka
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odpoved VS odpustitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5610382 (7247) Arey
»

Kako nekoga odpustiti brez slabe vesti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7417282 (13634) joze67
»

Spodrivanje zaposlenih

Oddelek: Loža
437418 (5305) Double_J
»

Kaj če ''tolčem plave'' (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5320075 (17753) Invictus
»

pogodba za določen čas

Oddelek: Loža
499447 (5588) cortez

Več podobnih tem