» »

Wright verjetno ni oče bitcoina

Wright verjetno ni oče bitcoina

Slo-Tech - Ob oznanilu Craiga Wrighta, da je prav on oče bitcoina, je bilo kljub domnevnemu dokazu, ki ga je ponudil, v zraku precej skepse. Ta se je izkazala za upravičeno, čeprav sta recimo Gavind Andresen in Jon Matonis tedaj Wrighta javno podprla. Toda na internetu so sorazmerno hitro razkrinkali Wrightovo igro in ugotovili, da njegov dokaz ničesar ne dokazuje. Wright sedaj obljublja razkritje novega, neizpodbitnega dokaza, a verjame mu le malokdo. Navsezadnje je napovedovanje dokazov sila čudno početje - pameten človek ga pač razkrije. In Wright bi vse dvome ovrgel čisto enostavno, če bi nakazal nekaj bitcoinov, ki pripadajo Satoshiju Nakamotu, kar pa le obljublja.

Zgodi se, da se v kakšnem dokazu najdejo luknje. Če je bil objavljen v dobri veri, je povsem mogoče, da zatrjevano drži, a ga je pač treba zatesniti. Povsem drugačna pa je situacija, če se v dokazu odkrije namerno zavajanje. Izkazalo se je, da je Wright uporabil podpis iz starih Satoshijevih transakcij in ga poskusil prodati kot nekaj novega. To pa kaže, da ni imel poštenih namenov. Dan pozneje je tudi Andresen priznal, da je Wrighta mogoče malo prehitro sodil. A ob tem dodaja, da mu je Wright 7. aprila zasebno dokazal, da ima Satoshijev ključ. Wright bi svoje trditve lahko javnosti dokazal v nekaj minutah, saj se prenos bitcoinov nepovratno vidi v kakšnih 20 minutah, podpisovanje sporočila pa je mogoče izvesti še hitreje. Zakaj torej tega ne stori? Ker ni Satoshi, meni velika večina poznavalcev. Andresen pa meni, da je za vsem skupaj še kak drug motiv in da je Wright mogoče vendarle Satoshi, pa tega ne želi dokončno potrditi.

Pri vsej zgodbi je najbolj zanimivo to, kako neki je Wright preslepil Andresena, ki je njegovemu "dokazu" verjel in za katerega je bitcoinska skupnost že verjela, da so mu vdrli v blog. Očitno je moral Wright izvesti kakšno klasično prevaro ali pa Andresen ve nekaj, česar mi ne vemo.

12 komentarjev

Motion ::

surprise surprise

Rias Gremory ::

Wright je attention whore.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

bambam20 ::

Satoshi Nakamoto ni zgolj eden človek.

d4vid ::

Look at me, I'm Satoshi!!!1!one!
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

matijadmin ::

Ali je zares prevarant ali ne, je težko reči. Žal, vse kaže na to, čeprav je po drugi strani zelo razumljivo tudi to, zakaj morebiti ne želi predstaviti tehničnega dokaza. Ker je to lahko bolj ali manj samo novopodpisana transakcija, bi s tem razkril veliko več kot le dokaz. Le malo manj tvegano bi bilo podpisovanje nekega novega sporočila na zahtevo, saj bi v obeh primerih moral fizično ali oddaljeno dostopati do zasebnega ključa.
Vrnite nam techno!

PaX_MaN ::

Kot vedno je tudi bitcoin delo NSA.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

matijadmin ::

Therefore, privacy in an open society requires anonymous transaction systems. Until now, cash has been the primary such system. An anonymous transaction system is not a secret transaction system. An anonymous system empowers individuals to reveal their identity when desired and only when desired; this is the essence of privacy.

Cypherpunks write code. We know that someone has to write software to defend privacy, and since we can't get privacy unless we all do, we're going to write it. We publish our code so that our fellow Cypherpunks may practice and play with it. Our code is free for all to use, worldwide. We don't much care if you don't approve of the software we write. We know that software can't be destroyed and that a widely dispersed system can't be shut down.

Vir: A Cypherpunk's Manifesto

Drugi odstavek se sicer nanaša tudi na mnoge druge tehnično programske rešitve. Pa vendar, kdor koli je že bil, je ta tekst zelo verjetno poznal.
Vrnite nam techno!

tikitoki ::

Who cares.

neznanko ::

tikitoki je izjavil:

Who cares.

I do.

tikitoki ::

neznanko je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Who cares.

I do.


Why?

Mufasa ::

Davčno hotu okol prnest...nepojasnen izvor keša pa to...
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

neznanko ::

tikitoki je izjavil:

neznanko je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Who cares.

I do.


Why?


Zato ker dnevno uporabljam Bitcoin in me zanimajo vse novice povezane s tem. Med drugim tudi kdo je Satoshi. Pač sem radoveden.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razkril se je ustanovitelj Bitcoina

Oddelek: Loža
192722 (1702) A. Smith
»

Razkril se je domnevni avtor bitcoina

Oddelek: Novice / Kriptovalute
168607 (6105) c3p0
»

Nadaljevanje sage o Satoshiju Nakamotu

Oddelek: Novice / Kriptovalute
147391 (5721) pegasus
»

V tretje gre rado - je to pravi Satoshi Nakamoto?

Oddelek: Novice / Kriptovalute
4514746 (11861) gobice

Več podobnih tem