» »

Magnetizem

Magnetizem

KOR111 ::

Živjo, tele naloge mi enostavno ne rata rešit.
Če ima kdo kakšno idejo bi bil zelo vesel.

Permanentni magnet v zvočniku povzroča magnetno polje 0,20 T na mestu, kjer se nahaja tuljava polmera 3 cm s 40 navoji, ki je pritrjena na membrano zvočnika s skupno maso 70 g. Poli magneta so oblikovani tako, da je magnetno polje v ravnini tuljave radialno ter tako pravokotno na vsak del ovoja tuljave. Kolikšen tok skozi tuljavo je potreben, da se membrana premika s pospeškom 20 m/s2? (0,93 A)

stapler rump ::

Iz zahtevanega pospeška in mase membrane izračunaš potrebno silo (2. Newtonov zakon). Iz polmera tuljave in števila ovojev izračunaš dolžino vodnika. "magnetno polje je radialno v ravnini tuljave" pomeni, da je smer magnetnega polja povsod pravokotna na vodnik v tuljavi. Iz teh podatkov in enačbe za silo na vodnik s tokom v magnetnem polju lahko izračunaš kakšen tok je potreben.

KOR111 ::

Hvala lepa
Lp

KOR111 ::

Postavil bi še eno vprašanje glede navora magnetne sile. Če postavim neko zanko ali tuljavo v magnetno polje pod določenim kotom (torej pod kotom, tako da zanka ne leži pravokotno oziroma vzporedno z magnetnimi silnicami) dobim neko magnetno polje v smeri magnetnega momenta, ki ga povzroča sama zanka. Zakaj pride do tega? Od česa je to odvisno? Kako si naj to razlagam?

stapler rump ::

Ne razumem, kaj točno želiš vprašati.

Kar se tiče navora se običajno zanko v magnetnem polju poenostavljeno obravnava po odsekih kot več ravnih vodnikov. Če hočeš razumeti, od kje navor in kako se spreminja s kotom, si nariši magnetno silo (pravokotna na vodnik in magnetno polje) na vsak odsek in ročico (vektor od vrtišča do vodnika).

Za točne izračune in zanke kompliciranih oblik se pa uporabi npr. enačba za magnetno silo na tokovni element in integral po krivulji.

KOR111 ::

https://si.openprof.com/wb/navor_magnet...

ja to mi je jasno glede obravnavanja več ravnih vodnikov... na tej strani se mi je pojavilo vprašanje, še vedno enako kot navedeno zgoraj.

Unilseptij ::

Če prav razumem te zanima od kod magnetno polje same zanke. Zanka kot taka ne povzroča nobenega mag. polja, ta (in z njim tudi navor na zanko) se pojavi šele, ko skozi zanko teče električni tok. Zanka ni nič drugega kot elektromagnet, mag polje, ki ga povzroča je odvisno od velikosti zanke in toka, ki teče skoznjo.

KOR111 ::

HVALA


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

E*ds

Oddelek: Šola
121899 (1249) Unilseptij
»

Biomagnetna terapija - vaše mnenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8640085 (10281) K0l1br1
»

Razlika med B in H

Oddelek: Šola
82175 (1126) robertml
»

Razlika med linearnim elementom in nelinearnim (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
646631 (5742) ZaphodBB
»

indukcija

Oddelek: Šola
51274 (1103) rezator

Več podobnih tem