» »

Kako namestiti program na ubuntu?

Kako namestiti program na ubuntu?

kornilov ::

Iz spleta sem potegnil datoteko s končnico tar.gr, razpakiral in dal na namizje. Če grem v to novo mapo, poimenoval sem jo netfabb je notri več datotek, med njimi tudi natfabb_free, ki je executable. Program lahko zaženem, vendar bi si želel, da bi ga lahko zagnal kot ikono iz Launcher-ja ali da ga lahko najdem preko dash-a. http://www.netfabb.com/downloadcenter.p... Sedaj pa čakam na vaš recept. :)
  • spremenilo: kornilov ()

Ribič ::

Ali si program že ekstrahiral iz arhivske datoteke v neko mapo, kjer se bo zadeva sedaj trajno nahajala?
Potem si pa na namizju ustvariš samo bližnico do te datoteke, pa je. Jaz imam sicer xUbuntu, pa na namizju samo desno kliknem in izberem "Create launcher...", za ubuntu unity pa nimam poima kako se to konfigurira.

Mimo grede, končnica datoteke je "tar.gz" in ne "tar.gr".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ribič ()

kornilov ::

Da, tar.gz, tako kot praviš, očitno me daje kurja slepota. :) Če dam desni klik, lahko izberem Make Link in bližnjico premaknem na namizje. Ko je program odprt, ga lahko z desnim klikom "Lock to launcher", in od takrat naprej mi ga najde tudi v Dash-u. Ker pa ne bi rad imel mape na namizju, me zanima kam naj program počim? directory structure

AC_DC ::

http://unix.stackexchange.com/questions...
The standard way of doing this is:

tar zxvf file.tar.gz or tar xvjpf file.tar.bz2
run ./configure (./configure --help usually gives customization options)
run make
run make install

Ribič ::

kornilov: Datoteka ".tar.gz" je g-zipana datoteka, ki vsebuje datoteko .tar in ta potem vsebuje ostale nekompresirane datoteke. Za uporabo jih moraš najprej nekam ekstrahirati. Inštalacija programov v Linux-u se ponavadi izvede z uporabo package manager-jev. Linux Ubuntu uporablja program APT kot urednik paketov in njegove inštalacijskie datoteke se ponavadi končajo na končnico ".deb". To je neka analogija kot ".msi" datoteke za windows installer.

V tvojem primeru pa ti nimaš ".deb" datoteke in programa žal ne moreš inštalirati na ta način. Imaš dejansko datoteko ".tar.gz", ki velja za neke vrste zazipano datoteko (podobno, kot navadni ZIP v windowsih). Omenjene datoteke največkrat vsebujejo izvorno kodo programa, ki jo moraš potem sam skompilati in inštalirati (ponavadi s programom "make"). K sreči (oz. nesreči, če si ljubitelj odprtokodnih programov) pa tvoja datoteka ne vsebuje izvorne kode ampak dejanski binarni program, zato kompilanje ni potrebno.

Vse kar moraš storiti je to, da ekstrahiraš vsebino te datoteke v nek folder, kjer boš imel program inštaliran. Naredi si v svojem home folderju eno mapo in program oz. vsebino ekstrahiraj noter. Sicer se taki programi praviloma inštalirajo v /opt/ folder, ampak nebi s tem kompliciral. Na koncu pa moraš z namizja samo še ustvariti bližnico na glavni binarni program - datoteka, ki jo iščeš je torej "netfabb_free" oz. še bolje kar skripta za zagon "start_netfabb.sh".

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[ubuntu] Kako inštaliram? Začetnik

Oddelek: Operacijski sistemi
81700 (1598) Beezgetz
»

Inštalacija programov v linuxu

Oddelek: Operacijski sistemi
282484 (1994) BladE_
»

linux tezava

Oddelek: Pomoč in nasveti
131330 (1166) CCfly
»

kako v linuxu inštalerat .tar.gz?

Oddelek: Operacijski sistemi
111205 (1049) moj_nick
»

Problem z Linux Red Hat 9

Oddelek: Operacijski sistemi
171540 (1373) root987

Več podobnih tem