» »

Konec filmov za polaroide

Konec filmov za polaroide

Slo-Tech - Fujifilm je sporočil, da bodo nehali proizvajati film FP-100C, ki ga lahko uporabljajo polaroidni fotoaparati, ki snemajo fotografije dimenzij 3,25 x 4,25 palca. Gre za zlasti za fotoaparate znamke Polaroid iz 60. in 70. let, ki so razvoju fotografije vtisnili neizbrisen pečat, še danes pa so bili popularni kot nišni izdelek.

Digitalna fotografija klasični grozi, da jo bo požrla, in polaroidni fotoaparati so bili eni izmed prvih žrtev. Polaroid je že leta 2008 prenehal izdelovati film za svoje fotoaparate, sedaj pa bo Fujifilm kot zadnji proizvajalec ustavil svoje stroje. Tudi Fujifilm je proizvodnjo črnobelega filma ustavil že pred leti, sedaj pa bodo upokojili še barvnega. Zadnje pošiljke bodo iz tovarn romale poleti, do končne razprodaje vseh zalog pa bo minilo še nekaj mesecev.

To še ne pomeni, da je polaroidna fotografija popolnoma mrtva. Film za Polaroid SX-70 je še vedno mogoče dobiti pri The Impossible Project. Prav tako so druge vrste fotoaparatov s takojšnjim posnetkom (instant photography) še na prodaj.

12 komentarjev

Relanium ::

Kaj uporablja policija?

tony1 ::

Ah, ja. Pri nas popolnoma nepomembna novica. Pa ne zaradi vseprisotnih digitalij, pač pa zato, ker je bil polaroid pri nas, na revnem vzhodu, daleč predrag za masovno uporabo, glede na to kakšne slike si lahko delal z njim. Precejšnja eksotika.

(Foter ga je v živo videl, ko je delal v Iraku sredi 80ih, mi, mularija pa v kinu v filmu Home Alone.)

69charger ::

Je še mnogo ostalih proizvajalcev, ki še vedno delajo vse vrste filma, daleč od izomrtja, nekaj mesecev nazaj sem kupil novega črnobelega.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

Relanium ::

Ahh, že vidim, polaroidi so tisti ki ti sliko takoj vrže ven.
Slabo gledal prej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Relanium ()

jest10 ::

tony1 je izjavil:


mi, mularija pa v kinu v filmu Home Alone

Hej, Poletje v školjki

no comment ::

69charger je izjavil:

Je še mnogo ostalih proizvajalcev, ki še vedno delajo vse vrste filma, daleč od izomrtja, nekaj mesecev nazaj sem kupil novega črnobelega.

Ampak za ta tip filma je bilo narejenih (tudi) dosti resnih kamer, plus še ogromno takih, kjer si lahko uporabil zadek v katerega si lahko vtaknil ta film (čisto pravih kamer, ne igrač, ki jih Fuji dela za Instax film).

 so long and thanks for all the film

so long and thanks for all the film

bozicek_jr ::

Dokler bo Impossible Project, bo kul. Pred kratkim sem kupil film za Spectra Image Pro, njihov črnobel film je res izvrsten. Pri barvnem se razvoj še lovi.

Za privacy freake, pri teh fotoaparatih ni dosti skrbi z zasebnostjo fotografij. Cloud storage operater, Windows 10 ali foto trgovine nimajo za burek.:D

Matako ::

Polaroid je bil originalen instagram. Omejen na tisti svoj minaturni format slike brez neke kulturne možnosti kopiranja - razen fotografiranja pildka, mogoče.

Ampak tako prekleto kul - sploh ko je folk mahal z razvijajočose fotko kot s kako pahljačo zraven svoje smejoče face.

To je bil sploh zanimiv avtomatizem: celo folk, ki je prvič šklocnil polaroid je instiktivno začel mahat s pildkom po zraku ne da bi jim kdorkoli kaj prej rekel! Kot da je gib evolucijsko vgrajen.
Ja saj, kako bi se pa drugače razvila slika, a?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

no comment ::

Ja, sej, kako pa drugač...

V resnici pa mahanje nima nič z razvijanjem, ampak s sušenjem (pri peel-apart filmih). Popolnoma nepotrebno pri "modernejših" polaroid (integral) filmih. Tudi sicer mahanje s "polaroidom" ni nekaj kar bi rad počel, ker samo škodi. Filmu. Človeku je pa mal bolj hladno, to pa...

Izbrisan_Acc ::

Mhm,...jst prou veselo uporabljam FUJI instax mini. Luštna in zabavna stvar. Sicer ma pa FujiFilm svoj format t.i. polaroid filma in sicer Instax WIde in Instax Mini za uporabo v njihovih instax fotoaparatih. To se drugač kr dost oglašuje in prodaja in ni nobena posebna eksotika. To kar ukinja je pa original polaroid format filma. Zdej se ga da dobit samo še na Imposible project po 20evrov/kos. Eh,.....

BorutO ::

Tudi jaz vedno bolj študiram za nakup polaroidnega fotoaparata ... me zanima kateri je najboljši, ki dela velike slike in za katerega še so papirji oz filmi itd? Katerega priporočate?

bluefish ::

Polaroid menda ponuja neke bolj hipster kamere.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fotografski fim se vrača - vsaj malo

Oddelek: Sedem umetnosti
479262 (5519) no comment
»

Yashica oživljena - ali fake analogni fotoaparat za fake hipsterje;-)

Oddelek: Zvok in slika
91665 (1142) Okapi
»

Konec filmov za polaroide

Oddelek: Novice / Ostale najave
125531 (3265) bluefish
»

Nokia predstavila N8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
5623392 (20578) Bistri007
»

Samsungove novice

Oddelek: Novice / Ostale najave
153529 (2997) CaqKa

Več podobnih tem