» »

particije na SSD in HDD ter OS

particije na SSD in HDD ter OS

kyloren ::

Pozdravljeni,

v PC (star 4 leta) želim vgraditi SSD disk, da mi bo sistem deloval hitreje. Z leti je pač računalnik postal vedno počasnejši. Tudi ko ga formatiram in ponovno naložim OS se opazi da zadeve nalaga precej počasi, v primerjavi s prej. Nekaj sem bral da je možno, da se nabere malware in se tudi ne odstrani po formatiranju, nevem ali naj probam kakšen program npr. killdisk, da se izvede popolno formatiranje diska (vsaj tako piše, ni sem še preizkusil), da bi potem res odstranil vse "slabo" na disku?
Drugače pa sem kupil SSD disk BX200 240 GB SATA 3 in ga želim vgraditi v PC poleg WD Caviar Blue SATA 3. Na PC imam zaradi takšnih in drugačnih razlogov več OS. Trenutno največ uporabljam Windows 10, nekaj stvari imam še na Win 7, občasno pa se tudi kaj poigravam z ubuntujem. Želim narediti triple boot (virtualbox varianta me ne zanima), pa me zanima kako bi bilo pametno razdeliti particije za operacijske sisteme in na katerem disku? Razmišljal sem da bi na SSD naredil dve particiji po 120 GB, eno za Win10 drugo pa za Win7. Na HDD pa bi imel eno particijo za Ubuntu, eno particijo pa bi imel za razne programe in datoteke Win10 in Win7. A se vam zdi vredu takša razdelitev? Vem sicer, da se najprej ko prižgem rač. naložil linuxov grub loader, ki je na HDD, ampak vseeno bo potem šlo nalaganje in upravljanje Win10/7 hitreje. Glede programov je tako ok, da bi na particijah SSD, kjer je OS namestil tiste manjše programe, ta večje po več GB pa bi pol imel nameščene na HDD particiji?
Zanima me še kako moram povezati oba diska na matični pološči Gigabyte 870A-UD3 ? Pač SATA3_0 = SSD, SATA3_1 = HDD, ali kako drugače? Če bo grubl loader na hdd potem v BIOSu mora dati HDD kot primarni boot?

hvala za mnenje in nasvete,
lep pozdrav

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja SSD + prenos Win 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6312179 (10078) Machete
»

Čuden zvok trdega diska (strani: 1 2 )

678798 (7355) ngc2392
»

Medion Akoya E4214 - vredno nadgradnje z SSD in dodatnim ramom?

455938 (4059) anddrej
»

Izguba podatkov uTorrent Win10: SSD, i7

Oddelek: Programska oprema
163859 (3011) Wakiii
»

Kakšen je natančen postopek.instalacija win na ssd disk

366861 (5760) creed

Več podobnih tem