» »

Klobase v naravnem crevu - plesen

Klobase v naravnem crevu - plesen

«
1
2 3

m0LN4r ::

Ojla,
vem da je tle ene par domacih mojstrov mesno predelovalne industrije.

Imam en problem in sicer plesen na klobasah v naravnem crevu (kupljeno).
Do zdaj se nisem videl tako veliko plesni na klobasah in me zanima ali so se uzitne ?!

Delal sem jih , kot vedno. Barjenje na pari, kajenje, susenje. Edina razlika je, da so bile tokrat bistveno manj slane.

Nekje 2 mesca sem jih susil v "drvarnici" ki ni zadihtan prostor, ampak fajn prezracen. Potem sem jih dal v hladilnik in so ratale take, kot so na sliki:

 plesen grande

plesen grande



Vem, da je bela plesen kul, AMPAK klobase sem opral v zelo slani vodi in so sedaj take:



Dodam se to, da osebno sumim, premalo soli, verjetno prevec megleno in cudno vreme (temperature gor dol ekstremno).

Nagradno vprasanje pa je ali so se za jest al ne?
Stos je, da se vedno lepo disijo in ne smrdijo.

Recimo suha salama v tistem kupljenem ovoju je pa normalna.

Lp, hvala
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Machete ::

Nisem strokovnjak, ampak tole zgleda vse prej kot kul plesen.
Ravno nasprotno, zgleda precej hardcore nevarna plesen. Jaz se tega niti podrazno ne bi latil uživat.
Vrži stran oz. mačkam, psom, lisicam itd..
Plesen redko intenzivno smrdi, tako da to ni znamenje ali je ok.

Pošlji jim slike na mail z naslovom. ULTRA NUJNO, lačen
http://www.uvhvvr.gov.si/si/o_uvhvvr/ :]
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

m0LN4r ::

Nevem no, ker na siru recimo pojes vec razlicnih plesni tudi tako grozne, kot so te na sliki.
Me zanima se mnenje kakega majstra, ki to dela.

Zdaj sem mel splanirano kosilo, pa nevem....
Aja zdaj sem jih obesil v suhi prostor in nazgal se razvlazilec xD
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

c3p0 ::

S črno plesnijo se ni za igrat, to ni plemenita plesen. V hladilniku je bilo verjetno več kot dovolj vlage, da se je razvila in ugodna hrana za razplod.

Aston_11 ::

Moti me črna plesen, ostala plesen je običajna. Mi na primorskem jih niti ne barimo (kaj je to),niti dimimo, pa pride bela pa tale rahlo zelena plesen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

black ice ::

IMO je krivo pomanjkanje soli (konzervans).

stjan ::

Glede na pretoplo vreme so se klobase pokvarile.
Klobase ponavadi nimajo plesni, na salamah pa je lahko bela plesen.

Ali smrdijo pa ne?

jaz jih nebi jedel

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stjan ()

m0LN4r ::

Ne smrdijo, fajn disijo. Tk disijo, da jih se bol lacno gledam k prej.

A pogledam, ce je pod crevom tut plesnivo? Lahko je samo povrsinska
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

stjan ::

če res ni nujno jih vrži v koš.

Matija82 ::

Koliko si dajal soli?

donvito ::

Bela plesen, da klobasam boljši okus. Zelena, rumena, ali druga plesen pa je nezaželjena in pomeni kvar klobas. Če te plesen moti klobase obriši z zelo koncentrirano slano vodo.


Barijo se krvavice, pečenice nismo nikoli, daš v rauf kamro za par dni in nato sušenje na rajžlih.

m0LN4r ::

Matija82 je izjavil:

Koliko si dajal soli?

Tok, da po okusu niso slane glih. Ko je blo meso surovo pac probas in das po obcutku. Zdaj sem namenoma dal manj.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Matija82 ::

Ne bi preveč pametoval, ampak reklama ima prav in "pametni pišejo". Priporočam investicijo v nek dnevnik, kjer pišeš parametre (dan izdelave, mase, količina začimb, opažanja). Se pozna v kvaliteti na dolgi rok.

Si pač zajebal, np, veš za drugič. Vrži stran in imej post ;)

shadeX ::

Kolk klobas je pa takih (kg)?

stjan ::

nekje 2,5 do 3 dkg soli na kg mase damo pri nas

harvey ::

1. shramba v plastični vreči v hladilniku je fail (kondenziranje in idealni pogoji za plesen)sploh za izdelek, ki je ima malo soli.
2. soli in izpiranje z vodo ne naredi prav nič, vedi da plesen ni samo površinska, temveč zaseva v globino, koliko globoko ne veš. Poleg tega nimaš samo plemenite plesni temveč cel vrt.
3. imaš točne normative koliko soli se daje na kg mesa, ter uporaba nitratne soli/mesarke soli sploh v primeru npr. šunk (da ne pride do kašne kolonizacije mesnih izdelkov s C. botulinum)
4. edini pameten nasvet zavrzi in jemlji kot šolo za drugič.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

m0LN4r ::

Okej, ni panike. Sej tiste bol slane, ki so v drvarnici so ok.

Te so ble pac narjene za test z manj soli.

shadeX je izjavil:

Kolk klobas je pa takih (kg)?

Blo je ene 40 parov, ostalo je samo teh par.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

harvey ::

stjan je izjavil:

nekje 2,5 do 3 dkg soli na kg mase damo pri nas

Uf to pa delate inčune, recimo do 2% max na skupne sestavine soli pri klobasah, šunkaricah, hrenovke tam 1.7 %, ker se ne ljubi domačim mojstrom poračunati, kar zaokrožijo (1.8 je nekako praksa).
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

hator ::

stjan je izjavil:

nekje 2,5 do 3 dkg soli na kg mase damo pri nas

Jap, za pečenice, ki gredo v zamrzovalnik mi damo 22 g soli na kg mesa . Za prekajene pa damo najmanj 25. Pa za prekajene klobase je treba dodati še poper pa česen.

dzinks63 ::

Tako kot so ti že odgovorili, tole ne zgleda užitno, to je za stran. Sol je konzervans, za domače klobase je povprečen normativ 23g/kg mase. (Če hočeš imeti lepe rdeče klobase narediš mešanico iz 2/3 soli in 1/3 salamurina, kot sol je v tem primeru mleta kamena sol iz Tuzle, za morsko sol so lahko drugačni normativi). Nekateri dodajajo za ta namen sladkor, vendar rezultat ni tako lep) Pozna se že minimalno odstopanje, 20g bodo že skoraj neslane, 25g pa preveč, tudi poper je pomemben, za nek standarden domač okus se ga da 40g na 10Kg mase črnega mletega popra (čimbolj svež da diši, ne pa neka stara trohnoba, gledaš datum trajanja na embalaži) in tudi česen je kot naravni antibiotik (seveda mora biti naš slovenski česnek, kitajski nadomestki ne pridejo v poštev), da se ga 300 ml (volumensko merjeno olupljenih strokov) na 10Kg mase, mu dodamo toliko vode, da ga s paličnim mešalnikom zmiksamo v fino kremo, da med prsti ne čutimo več zrnatosti.

Domačih klobas se ne obarja, sveže narejene se da čez noč na palico da se odcedijo in površinsko posušijo, drugače se jih dim ne prime. Drugi dan ji prekadiš z dimom iz bukovi drv v prekajevalni komori, mora biti lepa žerjavica, prekajuješ jih z rahlim dimom in vročim zrakom z aromo drv, to traja le cca 5ur in je dovolj. Klobase pustiš da se toliko ohladijo da niso več tople, mlačne še enkrat obesiš na palice in jih pustiš čez noč na hladnem, da se popolnoma ohladijo. Naslednji dan hladne spakiraš v polietilenske vrečke, lahko jih zvakumiraš ali pa tudi ne in jih daš v zamrzovalno skrinjo ali omaro. Takšne kmečke klobase moraš pred serviranjem kuhati 30 minut, če so brez govejega mesa, torej samo svinjina, če pa so z dodatkom govedine, pa jih kuhaš 40 minut.

No sedaj pa sušenje, če se zato odločiš, jih po prekaditvi obesiš na palice , jih daš nekam pod strop v primerno vlažnem in hladnem prostoru. Normalno debele klobase fi35mm se sušijo 2 tedna +- par dni, preverjaš jih z otipom, ko so še samo malo stisljive so ravno prav, čisto trde je popolnoma preveč. Ko so suhe, vsako posebej oviješ v živilsko folijo da se jih popolnoma oprime in jih nato lahko po več skupaj spakiraš v polietilenske vrečke ter jih prav tako daš v zamrzovalnik. Pred uporabo jih moraš naravno odtaliti, zvečer vzameš klobaso iz skrinje in je naslednji dan pripravljena za rezanje. Praviš da si jih sušil 2 meseca, total overkil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

shadeX ::

m0LN4r je izjavil:


Blo je ene 40 parov, ostalo je samo teh par.


Zaradi teh par se pol res nebi sekiral (in reskiral). Vrži proč tole oz. če bi kakšna žival hotela to pojest.

Unknown_001 ::

Pa je šlo suho sadje :'( šmrc ...

Previdno naslednjič.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

m0LN4r ::

Zakaj za boga jih pa nebi baril ? Potem jih ne rabis pol ure kuhat.

Glede susenja pa, poznam tu enega vecjega mesarja in jih ima cez celo leto na podstreju, pa so povsem normalne, kot iz trgovine.
Nobene folije pa zmrzovalnika.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r ::

Zle ko sm jih opral zgledajo te crne pike samo povrsinsko kot pege in grejo dol
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

nurse013 ::

Daj jih kuhat pa soseda povab
:)
you gotta be kidding me...

noraguta ::

Niso keje šla stvar pregloboko. Nočeš pa reskirat. Prevlažen habitat. Napačno sušenje etc. Ni rečeno da jebstvar zanič. Ampak danes če prideluješ morjo bit stvari by the book. V osnovi pa premokra klobasa sušena na premokrem zraku al pa v hladilnici. So šle tud cele krave v nič... Pa jenkrava manjši strošek kot delo in čreva.

Ps nadrim cca od 300 do 700 kg salam na leto.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

suhi ::

Moje znanje o klobasah sicer ne seže dlje od kuhanja, ampak tegale ne bi za noben dnar pojedel, tudi teme na S-T ne bi odpiral, ampak samo stran vrgel.

noraguta ::

Lahko da gre že v osnovi za prebogato- presočno meso. To je potem jeba enakomerno osušit.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

m0LN4r ::

Sm eno lepo olupu, pa je spodaj cist normalno lepo rdece meso, tam pod crno pego.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

ah9559 ::

no še pet minut počakamo pa jih boš ziher že probal....:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ah9559 ()

m0LN4r ::

Aja pa te crne pege so bile pod belo plesnijo
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

noraguta ::

Pol pojej. Kva jamraš.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Mare2 ::

Obvezno se ju3 oglasi tu, da vidimo, če si še živ. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

m0LN4r ::

Primer:



Tle je bla bela plesen in ce to spucam je spodaj crna pega.

A so to slucajno korenine bele plesni al neki podobnega?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

fikus_ ::

Tole mi pa ne deluje ok (siva, zelena plesen). Najbolje da zavržeš!
Plesen pri rasti oddajajo snovi, ki so lahko strupene (toksini). Spore plesni so zelo verjetno tudi v globino klobase in se jih ne vidi.
Bela plesen ni problem. Če je je preveč, vpliva na okus, to je pa tudi vse. Na tvojih klobasah je pa siva, zelena plesen. Če imaš pogum, jih operi/skrtači v močno slani vodi.

m0LN4r ::

Torej je to kul ?

@noraguta
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

noraguta ::

Probi. Cele serije salam ki so bolj občutljive od klobas so bile zajebane. Umrl ni nihče. Samo okus.... Ne klapa. Kolk pa maš te robe?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

m0LN4r ::

Samo to je se ostalo.

Mi lahko das en primer slike bele plesni?

Kok naj probam ? 1 par, 2 para, pol para?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

fikus_ ::

Primer bele plesni: pojdi v trgovino in si poglej eno salamo, ki je cela bela .
Npr:
https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba...

Nagi Bator ::

Plesen je v bistvu primitivna vrsta glive - gobe po domace. Imas jih pa na stotine in ni prav nobene sanse,
da ugotovis tako na oko katera vrsta je lih ta na tvojih klobasah. In iste stvari ki veljajo za gobe veljajo tudi za plesni.
Imas od uzitnih in okusnih (plemenitih) do taksnih s katerimi se lahko konkretno zastrupis, ce jih zauzijes ali celo samo vdihnes njihove spore.

Tako da, ce nisi sam namerno naselil tebi poznane plesni gor na klobase, so te pokvarjene in najmanj neuzitne!

m0LN4r ::

Men zgleda tocn tko kot tole:

https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

noraguta ::

Za pojest
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Nagi Bator ::

Lej, se enkrat. Na oko ne mores nikakor dolocit katera plesen je gor, ker lahko na stotine razlicnih plesni izgleda povsem enako.
Samo z mikroskopiranjem bo slo. Na tvojem mestu bi te klobase cimprej umaknil nekam dalec vstran, saj plesen spusca spore in bos
tudi v prihodnje imel probleme s to plesnijo.

m0LN4r ::

Komu naj zdaj zaupam ?

Noraguti, ki dela po pol tone klobas ali Nagi Batorju ?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Nagi Bator ::

Jaz sem ti podal le gola dejstva, kaj bos pa nardil je pa na tebi.
Tako na pamet™ imas 90% sanse, da ti ne bo nic, 9% sanse, da bos kozlal, kašljal ali dobil neko vrsto alergije in recimo 1% sanse, da te pobere.

m0LN4r ::

Aha ok, sem mislil da si mesar
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

hator ::

Moje mnenje je, da se ne igraj z zdravjem. Vrži jih stran. Že tako ali tako v surovih prekajenih in sušenih proizvodih je lahko zraste čuda in pol. Da bi pa užival tako meso, ki že na zunaj zgleda pokvarjeno pa je norost. Zraste lahko kot pri tebi od plesni, do bakterij in praživali.

stjan ::

Jaz tudi nisem mesar, mi klobase naredi kolega, do sedaj so bile super, samo hitro jih zmanjka.

Ni mi pa znano da bi klobase barili in potem to sušili.

Črne plesni pa še nisem videl na klobasah.

Vrži v smeti, pa rajši kos kruha pojej, če nimaš drugega.
Da ne boš potem imel kakšne želodčne viroze :)

Zvezdica27 ::

lej, če bi rad to požrl, pač požri in pol ne jamraj, če s eboš zastrupil. AMpak, na lastno odgovornsot.

Klobase so poceni. Če si boš zjebal prebavila pa ni tako fajn. Jaz plesnivih stvari ne žrem niti pod razno razen če je iz trgovine, da veš da je koristna plesen. Kar ti pa doma rata je pa lahko bogve kaj...

Tud gobe jem samo znane.

zz

gddr85 ::

sorry, sam tole jst ne bi jedel ;)
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plesen na stenah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17349526 (28001) Matejjjjj
»

Pokvarjena kraška panceta?

Oddelek: Loža
183700 (2376) krneki0001
»

se zavrže pakiranega piščanca, ki ima neprijeten vonj?

Oddelek: Loža
4319632 (15992) harvey
»

Sušenje mesa in konzervansi

Oddelek: Loža
1613286 (12430) harvey

odkrivanje patogenov

Oddelek: Loža
131273 (972) Meizu

Več podobnih tem