» »

Nakup spajkalnika, multimetra in ostalo

Nakup spajkalnika, multimetra in ostalo

TehDucky ::

Pozdravljeni.

Za darilo iščem osnovne naprave in aparate za uporabo pri elektroniki. Nekdaj sem uporabljal Wellerjovo postajo, ki je bila res super. Ker pa vem da je cena takih takoj več 100€, me zanima če je kaj dobrega v nižjem cenovnem rangu?

Sem za lastno uporabo kupil cenejši rdeči Weller, ker ga le redko uporabljam. Seveda ni isti kot zeleni, ampak svoje opravi.

Glede multimetra, sem pa že en čas gledal te kitajske. Reviewi govorijo, da niso tako natančni kot Fluke, da nimajo samodejnega ugašanja, lahko zamujajo z meritvam ipd. Recimo tale DT9205A/M je okoli 9$, pa me zanima, če ima kdo vsaj kakšno izkušnjo z njim.
Rabil se bo za preverit nižje napetosti do 12V, včasih pa do 48V, če sem prav razumel kakšne ima plane :) Nekako tolko da pokaže pri 5V približno 5V in enako pri 12V, da ima zvok pri stiku + in - (diode, vezja), pa da se preveri kakšna upornost.

Če lahko ta zgornji to nekako opravi, pa da zdrži vsaj "malo" bi bil čisto ok.

Je treba videt, kakšna je želja po elektroniki. Itak mu je prvo programiranje arduinota, potem pa šele ostalo.

Glede ostalega, pa mi je samo omenil ,da bi rabil kakšne ščipalke in lupilke izolacije žic.

Če zna kdo kej pomagat, nej kar napiše :) Hvala

...:TOMI:... ::

Spajkalnik vzemi ersa pico ali nano, instrument pa npr. kak exteh za okoli 50€.

Orodje vzemi kvalitetno, jaz imam npr. unior izvijace in klesce, lahko pa vzames se boljse, npr. wiha.

Ostalo kupis po potrebi. Jaz bi kupoval dobro, pa cetudi par let skupaj, samo, da kvalitetno. Imel sem poceni orodje, pa nikoli vec ne kupim slabe robe.
Tomi

Spajky ::

Rabil bi tudi en univerzalc analogni instrument ... vsega se ne da merit z digitalci ;) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

FX6300B ::

@TehDucky če iščeš poceni varijanto za multimeter, jaz uporabljam lidlovega za 12€ je top za to ceno, drugače pa glede kitajske je treba ja reviewe pogledat karkoli naročuješ to kar rabi kdorkoli že je eden čisto navaden ok ne rabi nek top 10 inštrument za zmerit 5V, dobro če se misli bolj resno ukvarjat s tem je fino če imaš nekaj boljšega, to je moje mnenje če hočte al pa nočte morda ima kdo boljše mnenje naj le pove da bo OP vedel :D aja arduinota naj se pa kar dobro nauči, se z njim malo b prostem času ukvarjam je top zadevca
May the force be with you!

ToniT ::

Lidlov za 12 EUR je zanič. Konica se zelo hitro uniči, nove pa ne moreš dobiti.
Če pa kdo ve, kje dobiti nove konice za ta spajkalnik, bom zelo vesel kakega linka...

FX6300B ::

govorim o multimetru :D lidlovega spajkalnika še nisem videl vendar ja za spajkalnik se pa splača dat vsaj ene 30EUR
May the force be with you!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FX6300B ()

lovro535v2 ::

ToniT je izjavil:

Lidlov za 12 EUR je zanič. Konica se zelo hitro uniči, nove pa ne moreš dobiti.
Če pa kdo ve, kje dobiti nove konice za ta spajkalnik, bom zelo vesel kakega linka...

Sem imel dva lidlova spajalkanika in odsvetujem sta oba crknial po pol leta uporabe in vsakič je ckrnil grelni element.Regualcijska postaja je bila še čisto vredu pa tudi konica sej je kar hitro uničila.
Raspberry Pi 512MB 32GB Raspbian/Asus P7P55D Intel core i5 2,66ghz
LGA 1156 8GB Kingston DDR3 WD Black 1TB Gigabyte GT430 W7/
Nexus 7 2013 32GB/Oneplus one 64GB Sandstone black.

matobeli ::

Jaz sem po kar nekaj raziskovanja izbrat tole dvoje:
Soldering Station with Adjustable Heat Range with EU Plug



Digitek DT-4000ZC



Oboje deluje presenetljivo dobro, tudi v primerjavi z Wellerji in Fluketi

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: VolkD ()

Markus386 ::

Za multimetre poglej še kak UNI-T (če naročaš z ebaya ipd, na dx.com imajo preverjeno originalne), pa glej da gre noter 9V baterija (ne kupuj unih z 3V gumbnimi). Če hočeš kupiti v .si, poglej Voltcraft v conradu.. dražje kot kitajci, a osnovni modeli so dosegljivi za dosti "normalne" cene.

...:TOMI:... ::

UNI-T je jajc od jajca. Škoda denarja.

Recimo spajkalna postaja:

http://www.ersa-shop.com/ersa-icon-pico...

http://www.ersa-shop.com/ersa-icon-nano...

Pri nas se da dobiti za manj denarja pri uvozniku.


Inštrumenti pa na primer:

http://www.mepro.si/multimetri
http://www.mepro.si/multimetri-s-prikaz...
http://www.mepro.si/multimetri-s-prikaz...

Karkoli vzameš od tu, je dobro.

Škoda dati 20 eur za inštrument, ker ugotoviš, da je jajc, raje še enkrat več in ne rabiš potem nikli več menajt, razen, če rabiš zmogljivejšega ali pa ga skuriš.
Tomi

zrataj4201 ::

ToniT je izjavil:

Lidlov za 12 EUR je zanič. Konica se zelo hitro uniči, nove pa ne moreš dobiti.
Če pa kdo ve, kje dobiti nove konice za ta spajkalnik, bom zelo vesel kakega linka...



Svetujem ti, da vzameš kontakte od 3 faznega 32A vtikača in ih daš komu na stružnico, da ti izoblikuje konico, katera naj bo iz celega postružena v konico, na drugi strani pa naj ti naredi primerni navoj.
Glava naj bo bistveno bolj masivna, kot je originalna zelo tanka špica.Tako bo spajkanje boljše in lažje, pa ne bo potrebno navijanje moči do konca. Samaregulacija temperature pa je dejansko le regulator osvetlitve za luši, zato nima prave regulacije, služi pa dobro za enostavno uporabo.

mihec87 ::

Za začetek kvalitetni navadni spajkalnik(da ni konjski in da ni konica za žleb lotat) z nekje 40W(weller,ersa) je čisto dovolj dober... Se mi zdi rahlo nesmiselno kupovat 120eur postajo za nekoga ko sploh ni rečeno da se bo z tem ukvarjal na daljši rok... Če ne znaš spajkat nobena postaja ne pomaga.. Potem pa če ga zanima in čuti potrebo kupi postajo za 100+eur...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

mojca ::

Klešče za snemanje izolacije dobiš v katerikoli trgovini (spletne cene se okrog 18,50 EUR). Ščipalke tudi, za okrog 8 EUR (v tujini so verjetno cenejše).

mihec87 ::

Te klešče se mi zdi da so bolj za snemanje izolacije z električnih vodnikov, na tankih žičkah ne vem kako bi šlo

Za arduino zadeve bi ščipalke vzel ene "flush cutters"(z malo občutka se da tudi žico olupit)...

mojca ::

Te velike klešče imajo nastavljivo debelino odprtine in služijo za praktično "celoten spekter" presekov žičk (z izjemo koaksialnih kablov in lupljenja zunanje plastike pri UTP kablih). Samo nastaviš primerno velikost reže in tudi pri zelo tankih žičkah gre brez problema, sama jih redno uporabljam na kablih UTP in RS232, pri slednjih je žička "neskončno tanka", pa ni težav.

matobeli ::

Kaj pa en navaden olfa nož? Za 10 žičk olupit res ne rabiš namenskega orodja, oziroma je bolje če se investira v multimeter/spajkalnik

Loser ::

https://www.mimovrste.com/multimetri/em...

Jaz mam tega in je več kot dovolj.

Spajkalno pa Ersa RDS80. (128€+ddv) prodaja belmet.
" Ad omnia parati sumus "
https://youtu.be/W-gRKjqP7IU

[D]emon ::

Niti ne razmisljaj o kaksnih kitajskih multimetrih ce hoces kvalitetno opremo. Ce mi ne verjames, vzemi kdaj v roke kaksen Wan Hung Lo multimeter pa ga odpri, pa upaj da ne fases frsloka ko bos videl kaj je notri. Kar se tice multimetrov je zame Fluke 87V bog i batina. Prenovljena verzija, ki ni obcutljiva na GSM signal, that is. :)
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

matobeli ::

Če rabiš opremo za 300+€ jo pač rabiš, ampak ni pa to "osnovni komplet":))

Se strinjam da je FLUKE za profi rabo bog i batina, službeno uporabljam kar nekaj te opreme in karkoli cenejšega ne bi preživelo oziroma bilo tako funkcionalno kot nekaj v profi rangu.

Ampak ga niti v sanjah ne bi nabavil za osebno uporabo. Tisti kitajski (ampak ne vsak!) za 40€ dela kot urca.


Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: VolkD ()

zrataj4201 ::

Jaz imam med drugimi tudi tale spajkalnik:
http://www.octamex.de/shop/?page=shop/f...
Cena je zelo solidna in tudi deluje odlično.Imam še dodatne konice in zaenkrat mi je to dovolj. Imam tudi erso spajkalnik,iskrino spajkalno postajo in kitajsko odspajkalno postajo(deluje odlično le malo sprememb pri filtru, pa še nekaj poceni spajkalnikov za v delovne torbe.Za v garažo imam lidlovo postajo, ki pa je bolj ali manj odlična- za v garažo seveda. Multimeter imam iz conrada, za merjenje kondenzatorjev imam kitajski 100KHz-1MHZ C-meter (je odličen za merjenje kondenzatorjev direktno v vezju). Odlična stvar za popravila in hitro diagnozo kondenzatorjev.
Imam klešča za snemanje izolacij a večinoma uporabljam olfa nož.
Torej nimam Fluka in podobnih odličnih a dragih zadev, je pa vse kar imam zame dovolj dobro.
Če najdeš kje staro iskrino spajkalno postajo THS11 je to odlična in poceni zadeva, le konice si moraš dati izdelati sam.

Dragi "matobeli ".
Pred tvojim izbranim spajkalnikom, pa so me nekateri posvarili, zato sem izbral zgoraj izbranega, čez katerega pa ni bilo pripomb.Je pa zaželjeno, da se regulator napajalnika dodatno hladi, vendar sam še nisem imel težav.

matobeli ::

zrataj4201 je izjavil:


Dragi "matobeli ".
Pred tvojim izbranim spajkalnikom, pa so me nekateri posvarili, zato sem izbral zgoraj izbranega, čez katerega pa ni bilo pripomb.Je pa zaželjeno, da se regulator napajalnika dodatno hladi, vendar sam še nisem imel težav.


Huh, daj povej kaj več. Ga namreč uporabljam pa ne bi rad da se kaj čudnega zgodi.

TehDucky ::

Super, najlepša hvala za vse odgovore!

Torej, ker je namen darilo dijaku tehniške gimnazije, ki ga bolj zanima programiranje Arduina, je elektronika bolj kot ne nujno zlo.

https://www.mimovrste.com/multimetri/em...
Torej tale multimeter je primer nečesa kar sem iskal. Nekaj enostavnega in osnovnega, pa da dela. Z mimovrste pa itak nimam problemov pri uveljavljanju garancije.

http://www.octamex.de/shop/?page=shop/f...
Spajkalnik pa nekaj takega. Tisti čez 100€ se mi cenovno ne izidejo, sem uporabljal tiste Wellerjove za 300-400€ in pa kitajčka za 20€ starga 10 let v bivši službi, pa nekako vem da je razlika, samo načeloma bi že ta za 50€ mogu nardit svoje.

Me pa zanima kako je s to nastavitvijo temperatur, sam sem vedno delal z spajkalniki brez nastavitve temperatur. Ima kdo kakšen dober video/blog/članek o tem kako to uporabljat čimbolj učinkovito?

mojca ::

Pri spajkalniku morda preveri še možnosti menjave konic. Jaz sem (pri nas) kupila EP5 (ZD-931) in za hobi uporabo sicer zadošča. Špica je kmalu izgubila funkcijo (ne izključujem lastne krivde/neznanja; nova sicer stane samo 1 EUR, tako da nek strošek ravno ni, jih pa razen v trgovini, kjer sem vzela spajkalnik, ne dobiš na prvo žogo). Če boš naročal iz tujine, naroči istočasno še špice.

Pri spajkalniku na linku mi je všeč funkcija spanja :D
Kolega se je po tem, ko ga je sodelavec klical iz Francije in ga prosil, če mu lahko izključi spajkalnik, lotil projekta samodejnega izključevalnika napajanja, če ne pritisneš na tipko vsakih nekaj minut.

Jaz sem pri spajkanju relativen začetnik, se mi pa zdi, da bi prej skurila kakšno komponento, če ne bi bilo kontrole temperature.

valdo ::

tudi mene sedaj skrbi ... napiši kaj je , prosim

lp

matobeli je izjavil:

zrataj4201 je izjavil:


Dragi "matobeli ".
Pred tvojim izbranim spajkalnikom, pa so me nekateri posvarili, zato sem izbral zgoraj izbranega, čez katerega pa ni bilo pripomb.Je pa zaželjeno, da se regulator napajalnika dodatno hladi, vendar sam še nisem imel težav.

Huh, daj povej kaj več. Ga namreč uporabljam pa ne bi rad da se kaj čudnega zgodi.
Lp

zrataj4201 ::

Pozdrav.
Sem bolj redko tukaj. Očitno sem bil malo prehiter.Ne gre za model 936, čeprav sta si vizuelno podobna.Zato ni straha.
936 in vse ostale kopije naj bi deloval dobro.
Se še enkrat opravičujem za mojo nepozornost.

Kurzweil ::

Da ne odpiram nove teme, bom kar tu vprašal. Gledam po trgovinah (IC, HTE, Conrad, Čip,...) in bi rad nabavil skupaj za nekih max 100€, nek uporaben multimeter in spajkalnik, da se da dejansko kaj z njim tudi narediti (po možnosti takega, da se da še kupovat potem špice). Gre pa za povsem amatersko/ljubiteljsko delo. Tu pa tam kakšno spajkanje kondenzatorjev, res simple vezja, par elementov, kakšen kabel, po domače za uporabo parkarat mesečno. Kaj predlagate?

Hvala

FX6300B ::

spajkalnik sem jaz kupil https://www.mimovrste.com/orodje-za-mre... je praktično isti kot zd-99 za svojo ceno odlična postaja(budget), multimeter kupi malo boljši drugače glede na to da gre za amatersko/ljubiteljsko delo bo dober skoraj vsak in postaja tudi :D potem ko boš obvladal pa kupi boljše .. to je moje mnenje
May the force be with you!

Robertos664 ::

Kurzweil je izjavil:

Da ne odpiram nove teme, bom kar tu vprašal. Gledam po trgovinah (IC, HTE, Conrad, Čip,...) in bi rad nabavil skupaj za nekih max 100€, nek uporaben multimeter in spajkalnik, da se da dejansko kaj z njim tudi narediti (po možnosti takega, da se da še kupovat potem špice). Gre pa za povsem amatersko/ljubiteljsko delo. Tu pa tam kakšno spajkanje kondenzatorjev, res simple vezja, par elementov, kakšen kabel, po domače za uporabo parkarat mesečno. Kaj predlagate?

Hvala

Od kod pa si?

Kurzweil ::

@FX6300B, nekaj zelo podobnega sem gledal, če ni kar isto, bolj kot ne je samo razlika v barvi :D Je možno kupiti tudi špice za ta spajkalnik?

@Robertson664, sicer se mi sanja ne zakaj te zanima iz kje sem, ampak predvidevam, da imaš kakšen predlog. Ljubljana.

Robertos664 ::

Če bi bil iz MB bi imel predlog, tako pa žal.. :)

Kurzweil ::

Grem pa skoraj vsak konec tedna čez Maribor. Imate kakšno trgovino? Prodajaš kaj?

FX6300B ::

Kurzweil je izjavil:

@FX6300B, nekaj zelo podobnega sem gledal, če ni kar isto, bolj kot ne je samo razlika v barvi :D Je možno kupiti tudi špice za ta spajkalnik?


ja to je en in isti drek heh :D sicer je pomoje top za ceno, drugače ja špice se da kamot menjat, jaz še nisem kupil drugačne itd. ker jo imam šele 1 teden sicer je tako da je spodnji del matica potem ko jo pa odvijačiš potegneš špico ven, zamenjaš nazaj privijačiš
May the force be with you!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen spajkalnik? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
27653391 (1690) matobeli
»

spajkalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5112245 (10230) matobeli
»

Orodje za spajkanje/odspajkanje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
234246 (3513) BlaY0
»

Spajkalnik ali spajkalna postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5413545 (11794) VolkD
»

Spajkalnik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
254670 (4154) SkIDiver

Več podobnih tem