» »

Dell XPS 13 ali 15

Dell XPS 13 ali 15

«
1
2

Adrijan0 ::

Ali ima mogoče kdo ta prenosnik? Potrebujem nekaj novega pa sem gledal to zadevo, ker je majhna, lahka in zmogljiva.
http://www.dell.com/us/p/xps-15-9550-la...
http://www.dell.com/us/p/xps-13-9350-la...

Ali menite, da so kateri drugi podobni prenosniki boljši in zakaj?

Hvala!

Invictus ::

Ni veliko konkurence, razen Appla in Lenova.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Adrijan0 ::

Ja vidim, da takega podobnega laptopa še nima nihče. Verjetno bom vzel ravno xps-ja. Nisem jih pa še nikjer zasledil, da bi jih videl v živo.

bluefish ::

Mimogrede, ravnokar je bil osvežen: http://www.theverge.com/2015/12/7/98609...

Mavrik ::

Nova serija XPSov je odlična, in nima glih veliko konkurence poleg kakega Zenbooka, Thinkpadov ali Macov. Seveda je tudi primerno cenjen.

Kar pa se kvalitete tiče - moj prejšnji XPS M1330 še vedno veselo tolče čez življenje po šestih letih in ne kaže da mu kaj manjka :)
The truth is rarely pure and never simple.

Adrijan0 ::

Hvala za odgovor. Potem bom vzel ali 13" ali 15" XPS. Škoda je le, ker si jih ne morem ogledati v živo. Ne predstavljam si koliko je velik 15" v primerjavi z nekim običnim 13.3" (13.3" XPS je baje enako velik kot kakšen drug 11.6").

LP.

dj_uro ::

15" pa kot 14"
vw-klub.si

noob96 ::

Kako si pa prišel do njega? V slo se nikjer ne prodaja

franci0 ::

Odkar sem v živo videl ta laptop, so mi skoraj vsi preostali laptopi grdi, predvsem zaradi nepotrebnih 2cm robov. Kot npr Iphone, kjer še mi zdaj ni jasno, kako je folku všeč, da samo 60% telefona pokriva zaslon.

Skratka, Dell xps 13 je perfekcija.

2015 XPS 13 model je 9343
2016 XPS 13 model je 9350

XPS 15 edgeless oz. infinity screen kot ga imenuje Dell, pa je samo 2016 model, torej bil je narejen konec 2015.

XPS 15 ima tudi modele s quad procesorji, medtem ko ima XPS 13 (2015 in 2016) samo U serije, ki so dvojedrne.
XPS 15 ima tudi ločeno zelo dobro grafiko, medtem ko ima XPS 13 samo integrirani (2015 in 2016).

Evo še ena informacija, ki bo koga razveselila : v živo si lahko Dell XPS 13 2015 v Sloveniji pogledate samo v Harvey Norman-u (jaz sem ga osebno videl v Mariborskem). Če še koga kaj zanima o tem laptopu, kar na dan s vprašanjem.

Ima pa kar nekaj serijskih napak, predvsem tisti modeli, ki imajo po defaultu WIN 10.

noob96 ::

Kakšnih serijskih napak?
Imaš tudi xps15?

franci0 ::

Predvsem screen flickering. Sliko začne utripat po par minutah dela. Če naložiš WIN 7/8 je malenkost boljše, ampak še vseeno ni to brezhibno delovanje.

Nimam ne 13 ne 15, ampak si me želi imeti 13ka, mogoče bom ji dal priložnost :)

repson ::

Med 13 in 15 je kar precejšnja razlika v performansih (quad+gtx960 vs dual+intel gpu) in velikosti. 15ka ima večji tloris in višjo težo, kar skupaj prinese precej večji navor, ko ga nosiš z eno roko, medtem ko je 13ka super prenosljiva in jo lahko popolnoma varno vihtiš v eni roki. Za občutek: velika je skoraj točno toliko kot en trdo vezan A4 zvezek. Sem pred kratkim prešaltal iz mid 2010 15 MBP na 13 XPS 9350 UHD. Dobi se ga pri Mlacomu in še nekaj pooblaščenih Dell prodajalcih v Sloveniji.

Plusi:
- Popolnoma prenosljiv z eno roko, gre v vsako torbo, gumice na spodnji strani pomagajo pri oprijemu pri prenašanju in lepo podpirajo laptop na vsaki podlagi. Lahko se ga drži tudi samo za ekran kot tablet, ker ima tečaj ekrana kar precej upora.
- Večinoma zadovoljiv performans, čeprav sem bil malo razočaran nad šaltanjem slik v Lightroomu, kjer zaenkrat ne dela strojno pospeševanje na Intel 550 gpu (moder kvadrat namesto slike).
- Dober kontrast in ostra slika. UHD v tem pogledu ne razočara. Ekran je tudi več kot dovolj svetel za kompenzacijo odsevov.
- Majhen napajalnik, čeprav je kabel od vtičnice do napajalnika pretirano debel. MBP ima sicer malenkost večjega, ampak je v zloženem stanju bolj kompakten. Magsafe priklop na MBP je pa itak brez konkurence.
- Zadovoljiva avtonomija, s power companionom pa sploh. Prednost je tudi možnost USB-C polnjenja, čeprav zaenkrat samo s polnilcem od Googla.
- DA100 DisplayLink adapter za HDMI, VGA, Ethernet in USB 2.0 je relativno poceni za to, kar ponuja, ima pa HDMI nekaj težav, ker je slika na HDTV ali prevelika ali premajhna. Nikakor mi ni uspelo zadet, da bi nastavitev na 1080p pravilno pokrila ekran.
- Zvočniki so dobro postavljeni ob strani laptopa, so precej glasni in premorejo celo nekaj basa.


Minusi:
- Win10 nekonsistentnost (metro+legacy look) in HiDPI scaling glavoboli pri 3rd party programih
- Namestitev Linuxa terja preklop iz RAID v AHCI način, kar povzroči, da moraš narediti boot repair na Win10. Also, HiDPI težave.
- Za dolgotrajno delo meni osebno rahlo premajhen font na 200% scaling (efektivno 1600x900), na 250% (recommended) pa premalo prostora.
- Win10 ima ožje fonte od OSX, tako da so manj čitljivi pri isti velikosti.
- Coil whine (obremenitev procesorja je v zelo tihem okolju slišna, pa ne le kot posledica ventilatorja)
- Plitvejša tipkovnica kot na rMBP in osebno na otip manj prijetna.
- Trackpad in geste še vedno niso na nivoju OSX, pogrešam three finger drag.
- Za moj okus presvetla minimalna osvetlitev ekrana, rMBP je bolj temen, kar olajša delo v temi.
- Avtomatsko ugašanje osvetlitve tipkovnice, če ne uporabiš Dell Feature Enhancement Pack in naštimaš timeout na 5 minute (disabled ne deluje). Default je na 10 sekund, kar je premalo, saj osvetlitev rabiš preden začneš tipkat, ne pa, ko že tipkaš. MBP ima bolje rešeno, ker ima uporabnik popolno kontrolo nad osvetlitvijo.
- Avtomatsko osvetljevanje in zatemnjevanje zaslona (dynamic contrast), odvisno od vsebine ekrana. Da se izklopit samo s flashanjem firmwarea ekrana, pa še to samo na UHD modelu. Meni ni preveč moteče, se pa opazi in marsikoga moti.
- Črne tipke in notranja stran ohišja je bolj dovzetna za prstne odtise kot alu pri MBP. Spodnja alu plošča je pri tečajih zelo ostro odrezana, najbrž spregledan detajl.
- Spredaj nima nobenega utora, pa še tečaj ima toliko upora, da se ga ne da odpret z eno roko.
- Wake from sleep je počasnejši kot pri MBP
- Zadnji Dell WiFi driver je bil strel mimo (2 minuti za sleep to online), tako da sem naredil revert na prejšno verzijo, ki deluje ok.

martincek1 ::

repson pa si zadovoljen z XPS ali bi raje vzel rMBP, če bi še enkrat izbiral? Sam ravnokar razmišljam o nakupu 13ke za 1750€ iz tujine (13 - i5/16/265), ampak me malo tudi zanimajo Windows sistemi, ker zadnje čase slišim kar precej pohval. Kaj dosti varjant sicer niti nimam razen teh dveh laptopov.

repson ::

Kakšen mesec nazaj sem isto izbiral med rMBP in XPS, na koncu pa je odločilo to, da v službi in doma uporabljam isti OS. Prej sem delal v Linux/OSX okolju, zdaj samo še v Windows.

Jaz imam iz različnih razlogov raje Apple hardver in softver kot karkoli konkurenčnega, tako da če ne bi bilo zaradi ohranjanja konsistentnosti okolja v službi in doma, bi raje vzel rMBP.

Adrijan0 ::

Jaz dobim čez nekaj dni XPS 15 (4k, 16gb, 512ssd). Bom na kratko potem napisal kak se mi zdi ipd.

dope1337 ::

@repson

Minusi:
- Win10 nekonsistentnost (metro+legacy look) in HiDPI scaling glavoboli pri 3rd party programih

To mene tud ful boli na yoga2 (mali ekran, high dpi) ... Res tuki ni neke unikatne rešitve za vse 3rd party programe?
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dope1337 ()

Egidij88 ::

Invictus je izjavil:

Ni veliko konkurence, razen Appla in Lenova.


Še Asus UX501 bi dodal. Tega novega XPS nisem imel po rokah, je pa bilo pri XPS 13 2013 tečno, ker sem videl primer, ko se je zaprt pokrov dotikal touchpada.

fujtajksel ::

Sem gledal teste XPS 15 2016, mi je padel v oči zaradi majhnih dimenzij in nekih lepih lastnosti, zlasti dobrih ekranov, čeprav načeloma iščem zmogljiv prenosnik s SSD+HDD
http://www.notebookcheck.net/Dell-XPS-1... (!HDD)
http://www.notebookcheck.net/Dell-XPS-1...
Prepišem nekaj kritik, če bi jih hotel kdo pokomentirat iz lastnih izkušenj
- Plastificirana površina ki se zapaca
- Pri i5-6300HQ varianti slabo hlajenje, ne izkoristi max frekvence, pri single-core aplikacijah pride do 3GHz namesto 3.2GHz; to se naj ne bi dogajalo pri i7 varianti, ki pa je precej dražja, ker je vezana na 4K zaslon; pri obeh downthrottling pri obremenilnih testih (ni čudno glede na tanek design)
- Čudno velika poraba elektrike za Skylake... kakšna konkurenca preživi dlje z manjšo baterijo, pa ravno nizka poraba bi morala bit praktična prednost od Skylakea, če že hitrejši ni kej prida od starih procov
- Kljub majhni dimenziji načeloma je prostor za SSD+HDD... ampak pri SSD variantah prostor diska zaseda večja baterija, HDD variante pa imajo majhen m2 SDD 32GB konfiguriran kot cache (vprašanje če res kej pospeši) in je treba malo čaranja da ga zamenjaš z večjim m2 za sistemski disk

Zgodovina sprememb…

Adrijan0 ::

fujtajksel: v EU so prišli novi modeli. http://www.dell.com/de/unternehmen/p/xp...

Imaš i7 z FHD, SSD ipd.. Malo preveri ponudbo.

fujtajksel ::

Adrijan0 je izjavil:

fujtajksel: v EU so prišli novi modeli. http://www.dell.com/de/unternehmen/p/xp...

Imaš i7 z FHD, SSD ipd.. Malo preveri ponudbo.


Sej za nove modele sem gledal in tudi gledal sem po gajshalcu kaj je v ponudbi, kakšen teden nazaj. Finta je da ne dobiš kakršnekoli kombinacije, razen pri najbolj fleksibilnih tujih trgovcih. Pa v reviewih so navedene pripombe, me zanima če so izkušnje res take. Btw očitno je bilo tudi nekaj bugov v biosu, nekatere zadeve izgleda še vedno čakajo na flike.

Adrijan0 ::

Ja. Povem čez par dni ko dobim ali sem zadovoljen ali ne. Skoraj bi moral biti.. kdo pa ponuja kaj bolšega? Macbooka si bom pa takoj nabavil, ko pridejo ven novi modeli. Tako, da bom imel primerjavo novo z novim >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

sloxl8 ::

Sam bi takoj vzel Asusa UX305,ki je P-P pred obema, saj je vrednost obeh IMHO precenjena, ampak me je odvrnilo dejstvo, da Asus nima osvetljene tipkovnice.

Adrijan0 ::

Evo, pa sem ga dobil. Kako sem zadovoljen sporočim čez nekaj časa, ko bom malo več znal povedati :)

dj_uro ::

Kaksne slike bi bile dobrodosle... ;)
vw-klub.si

Adrijan0 ::

dj_uro. Sem jih že hotel naložiti... a naj jih kar na dropbox dam? Ali kam? Ker direkt na slotech jih ne morem :)

dj_uro ::

Lahko tudi dropbox link shareas..kamot ;)
vw-klub.si

Adrijan0 ::

Za začetek v primerjavi z x240:
Slika 1
Slika 2
Kako bi radi, da je slikano?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

dj_uro ::

pejt u detajle, kšne bleed monitorja, kšn benchmark ipd... hitrost diska, ...blabla bla...

nisi še nobenih slik laptopov vidu? ;)
vw-klub.si

Adrijan0 ::

Ojoj. To mi pa čas ne dopušča trenutno. Hitrost diska lahko naredim zvecer. Se bom potrudu :)

Egidij88 ::

Še rajši pa povej, za koliko prodaš ThinkPada. :D

Adrijan0 ::

Ni v prodaji :P

OttoParts ::

Ta XPS, ki si kupil je to nova serija z updejtanim biosom (ki naj bi odpravil nekatere probleme z throtlanjem in bliskanjem zaslona) ali moraš sam snet posodobitve in jih nato instalirat?

Adrijan0 ::

Je nova serija. Bios si moraš sam updejtat.

Adrijan0 ::

SSD test klik

dj_uro ::

kaj pa maš to za en pcie ssd?
vw-klub.si

Adrijan0 ::

Samsung PM951 512GB. Tisti, ki je omnejen na netu. (bolje bi bilo, če bi bil SM)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

jusv ::

Imam XPS13, a starejšo verzijo (kupljeno v ZDA) in bi brez pomisleka kupil novo 2016 varjanto, a kaj, ko mi star še dela bp :)
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!

Dami ::

Mene pa zanima kako stvar deluje ko je prikloplena na kakšen dock (monitor, keyboard, lan). Kot mi je znano gre sedaj lahko lepo prek type-c kabla vse. Ne vem pa a mors met lid dvignjen, če hočeš uporablat dodaten monitor.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Meizu ::

Brat ima XPS 13 in vem, da ce sam ne bi nucal par mac exclusive programov bi bil xps 13 sigurno moja primarna izbira.

Ta mali bezel je fantasticen, pa se mat ekran. Bingo.

jusv ::

jaz rabim met dvignjen ja, za uporabo dodatnega monitorja.
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!

Ales ::

Zakaj..? 8-O

Adrijan0 ::

Ko dobim še en adapter sporočim, kako deluje 2x27". Upam, da ni potrebno imeti odprtega ekrana.

Dami ::

Ales je izjavil:

Zakaj..? 8-O

Kr ponavadi ko zapreš lid, gre zadeva v sleep :).
Če bo tole delal na xps tak k tole za hp, vzamem xps drugače pa enga hpja.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

noob96 ::

Kako pa dobiš slo tipkovnico? ali je pač nimate? ker nevem kje bi ga v slo dobil, nikjer ne prodajajo 2016 modelov

Adrijan0 ::

Dami, kdaj pride ta docking station? In cena?

sajmon ::

Dami je izjavil:

Ales je izjavil:

Zakaj..? 8-O

Kr ponavadi ko zapreš lid, gre zadeva v sleep :).
Če bo tole delal na xps tak k tole za hp, vzamem xps drugače pa enga hpja.


Sej se enostavno nastavi, da se prenosnik ne ugasne, ko se zapre pokrov
 lid closed

lid closed

Egidij88 ::

"Choose what closing the lid does"

Dami ::

Vem jaz to. Bi moral potem kombinirati, da kadar je na napajanju ne gre v sleep, na bateriji pa. Pač zdaj mam en star elitebook in dock z ločenim power gumbom.


Adrijan0 je izjavil:

Dami, kdaj pride ta docking station? In cena?

Nič ne vem, piše sam da v 2016.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dami ()

Adrijan0 ::

Ja to sem tudi jaz videl. 2016 je še dolgo leto.

Adrijan0 ::

Zdej se sprašujem, če je sploh ql, da je zaslon dol in da se na laptopu dela, ker potem se topel zrak ne glih odvaja ven..?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ultrabook

Oddelek: Kaj kupiti
212473 (1900) fortycc
»

Dell XPS 13'' 2017 16GB RAM

Oddelek: Kaj kupiti
443591 (2475) lolipop2
»

Laptop se instantno zbudi iz sleep/hibernate

Oddelek: Pomoč in nasveti
171494 (1107) fujtajksel
»

Dell XPS 15 2015 edtition

Oddelek: Kaj kupiti
184199 (3643) noob96
»

MacBook Pro 13 Retina - zmogljivost

Oddelek: Kaj kupiti
204414 (3738) mrkć_majstor

Več podobnih tem