Forum » Loža » Dedovanje, sodna taxa, davek ...
Dedovanje, sodna taxa, davek ...
Netrunner ::
Nisem talent pri uporabi iskalnika saj ne morem obiti kar me zanima čeprav se spomnem, da sem že bral o tem.
Se pravi .. zanima me odgovori na sledeča vprašanaj kar se tiče dedovanja, davkov ipd...
1. Če podeduješ neko parcelo ali hišo... plačaš sodno taxo katere višina je odvisna od vrednosti katero sam določiš. Kolikšen je ta delež oz. kako naj vem, koliko sodne taxe pride npr. za podedovano vrednost 100.000 €? Nekje sem zasledil da je 2% .. se pravi 2.000€ ? .. vendar nekje drugje pa sem zasledil da pri hiši vredni 240.000€ je prišlo cca 1.000 € ??!
2. Povezano s prvo točko. Marsikdo določi nizko osnovno ceno zato da plača čim manj taxe, vendar to ni dobro ker potem imaš več davka pri prodaji oz. nekaj podobnega... Če se ne motim, ko prodajaš plačaš davek na vrednost katera presega ono katero si določil pri dediščini? .. je tako ali kako drugače?
3. Kolikšen je davek pri prodaji ?? .. prodaja se smatra kot dobiček za akr pa moraš plačati X% davka. Če živiš v hiši katero podeduješ si davka oproščen če se ne motim. Če ne živiš potem pa pride nekje 25% če se ne motim in nato vsakih 5 let pade za 5% ali nekaj podobnega ? ... ali se motim ? oz. kako je s tem.
Zahvaljujem se vam za odgovore.
Se pravi .. zanima me odgovori na sledeča vprašanaj kar se tiče dedovanja, davkov ipd...
1. Če podeduješ neko parcelo ali hišo... plačaš sodno taxo katere višina je odvisna od vrednosti katero sam določiš. Kolikšen je ta delež oz. kako naj vem, koliko sodne taxe pride npr. za podedovano vrednost 100.000 €? Nekje sem zasledil da je 2% .. se pravi 2.000€ ? .. vendar nekje drugje pa sem zasledil da pri hiši vredni 240.000€ je prišlo cca 1.000 € ??!
2. Povezano s prvo točko. Marsikdo določi nizko osnovno ceno zato da plača čim manj taxe, vendar to ni dobro ker potem imaš več davka pri prodaji oz. nekaj podobnega... Če se ne motim, ko prodajaš plačaš davek na vrednost katera presega ono katero si določil pri dediščini? .. je tako ali kako drugače?
3. Kolikšen je davek pri prodaji ?? .. prodaja se smatra kot dobiček za akr pa moraš plačati X% davka. Če živiš v hiši katero podeduješ si davka oproščen če se ne motim. Če ne živiš potem pa pride nekje 25% če se ne motim in nato vsakih 5 let pade za 5% ali nekaj podobnega ? ... ali se motim ? oz. kako je s tem.
Zahvaljujem se vam za odgovore.
982345349 ::
http://www.slonep.net/vodic/pravni-nasv...
Odštejte tudi stroške pogreba in morebitne ostale dolgove zapustnika, da dobite čisto vrednost.
V kolikor izpolnjujete pogoje lahko podate tudi vlogo za oprostitev sodne takse, vendar obvezno še preden je sklep o dedovanju izdan.
Odštejte tudi stroške pogreba in morebitne ostale dolgove zapustnika, da dobite čisto vrednost.
V kolikor izpolnjujete pogoje lahko podate tudi vlogo za oprostitev sodne takse, vendar obvezno še preden je sklep o dedovanju izdan.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 982345349 ()
Misasagi ::
Pri meni pred 10. leti... približno vrednost je ocenila sodnica. Če se na strinjaš, določijo cenilca na tvoje stroške. Nad 120.000€ je bila enotna maksimalna taksa, takrat je bilo za plačat cca 1600€. Šlo pa je za zapuščino po mami, se pravi "prvi dedic", oproščen davka, le plačilo sodne takse.
Hvala za info. Kar se tiče one tabele ne razumem ravno najbolje kako si pomagati z njo.
Če je vrednost nepremičnine 100.000 € pomeni 100.000 * 0,0821 = 8.210 točk, kar pomeni da, padem v razred 5.000 do 10.000 točk kjer je davek 700 točk... vendar če 700 pomnožim z vrednostjo točke dobim absolutno premalo davka ?
Jaz sem tudi prvi dedič, in na vabilu za zapuščinsko obravnavo piše da moram jaz določit okvirno vrednost. Zdaj pa bi rad točno vedel koliko bom plačal taxe za določeno vrednost.
Če je vrednost nepremičnine 100.000 € pomeni 100.000 * 0,0821 = 8.210 točk, kar pomeni da, padem v razred 5.000 do 10.000 točk kjer je davek 700 točk... vendar če 700 pomnožim z vrednostjo točke dobim absolutno premalo davka ?
Pri meni pred 10. leti... približno vrednost je ocenila sodnica. Če se na strinjaš, določijo cenilca na tvoje stroške. Nad 120.000€ je bila enotna maksimalna taksa, takrat je bilo za plačat cca 1600€. Šlo pa je za zapuščino po mami, se pravi "prvi dedic", oproščen davka, le plačilo sodne takse.
Jaz sem tudi prvi dedič, in na vabilu za zapuščinsko obravnavo piše da moram jaz določit okvirno vrednost. Zdaj pa bi rad točno vedel koliko bom plačal taxe za določeno vrednost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Netrunner ()
Aston_11 ::
Tu imaš zakon o sodnih taksah - išči zapuščino, faktor je 1,5
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...
borut_p ::
ravno smo bili prejšnji teden pri notarki ki nas je opozarjala ne 'premajhno oceno' davka. v kolikor oceniš prenizko in potem visoko prodaš - plačaš na kapitalski dobiček (torej razlika vrednosti) 40% davka. Jaz bi raje določil dosti višjo vrednost nepremičnine, odnosno seveda na razne davke ki so na to vezani. Vendar so ti davki v primerjavi s 40% sigurno dosti nižji da se ne splača 'nategovat'
Aston_11 ::
Tu spodaj imaš tabelo - glej na koncu. Od 90.000 do 100.000 je sodna taksa 456 EUR * 1,5.
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
aha .. se pravi iz one tabele vrednost pomnožim z 1,5 in dobim davek .. ni tako hudo kot sem se bal .. 684€ za 100.000 vrednosti ni take panike
hvala za info
A kdo ve odgovor tudi na tretje vprašanje?
hvala za info
A kdo ve odgovor tudi na tretje vprašanje?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Netrunner ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Oporoka - dedovanje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17458 (13735) | sekvoja |
» | Davčna obravnava darilOddelek: Loža | 1083 (915) | MadMicka |
» | Prodaja dedovane nepremičnineOddelek: Loža | 8798 (8099) | s1m0n |
» | NepremičninaOddelek: Loža | 1550 (1233) | genius11 |
» | Prepis hiše - oče>sinOddelek: Loža | 8151 (7787) | Okapi |