» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
332 / 333
»»

velikBrokoli ::

anoq je izjavil:

Men je prov zabavno gledat kako snežinkice zdaj izvajo mentalno gimnastiko, samo za to da se lahko naprej pizdijo čez to vlado. :D
Nič jim ni prov, pa če prav imamo zdaj boljše pogoje, kot smo jih imel pod prejšnjo vlado, ki je znižala prag izstopa iz 150k na 100k.

Potem pa ko pride spet uni albanc, ki je baje "dobr" za gospodarstvo, in nam bo spet zbil prag ter nabil davke, bodo pa hiteli zagovarjat kako ima prav, ker so take razmere al neki :))

Meni ste pa zabavni samdanijansisti, ki sploh ne veste kdo je kaj sprejel. Lahko odjebeš ven iz teme s takimi debilizmi…

ctxtext ::

Tezka bo za sestavo desne koalicije, Nika Kovac se je potrudila in nasla "hamburger afero" za demokrate, ratingi bojo zagotovo padli.
Program za gospodarstvo/davke imajo meni osebno dober ko sem gledal njihovo spletno stran.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ctxtext ()

theanswer3 ::

2800€ mesecno za prispevke in davke ko oddam letno porocilo za 2025. Yaaay banana republika :'(

bm1973 ::

Jaz sem pripevke rešil s popoldancem ;).

A nimas omejitve do 50k, ali kako je ze s popoldancem? Kaj bos prihodnje leto potem?

Saj sem ga lani zaprl...

Davki plus prispevki na popoldanca so bili nižji kot prispevki plus davek na samozaposlenega.

Gregor P ::

Kanban je izjavil:

ChatGPT ima prav. Prag za izstop se je iz povprečnih 150k znižal šele s spremembami sprejetimi konec 2024.

Da, tudi meni je napisal, da je najbolj drastično posegla Golobova vlada:

15. vlada – Robert Golob (imenovana 1. 6. 2022 – danes) To je obdobje, kjer se zgodijo najbolj konkretne in sistemske spremembe, ki jih s.p. občuti kot “zaostritev”.

Hitri povzetek

Najbolj sistemske zaostritve za s.p./popoldanske s.p. v zadnjih letih: obdobje 15. vlade (Golob, od 1. 6. 2022) – zaradi:

sprememb pri normirancih (učinek od 1. 1. 2025 in dodatno za 2026),

uvedbe/začetka obračunavanja prispevka za dolgotrajno oskrbo (od 1. 7. 2025),

uvedbe obveznega zdravstvenega prispevka (od 1. 1. 2024; kasneje uskladitev zneska).

Najbolj “razbremenilno” obdobje (a začasno, krizno): 14. vlada (Janša, 13. 3. 2020–1. 6. 2022), ko so bili za mnoge samozaposlene uvedeni ukrepi temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov v času COVID.

11.–13. vlada (Bratušek, Cerar, Šarec): v smislu “prelomnih” sprememb za s.p. (primerljivo z 2024–2026) je bilo manj; večina občutka “vsako leto dražje” je tu praviloma posledica indeksacij (ne nujno novih obveznosti).

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Pat_MaGroin ::

https://siol.net/novice/slovenija/svobo...

Stabilno davčno okolje lol.

spinner ::

Padel sem s stola :D Pa za 0% davka jih nebi volim.

Ales ::

Čudno, stranke bi marsikdo tu volil le zaradi obljub o nižji obdavčitvi. ;)

srus ::

Pat_MaGroin je izjavil:

https://siol.net/novice/slovenija/svobo...

Stabilno davčno okolje lol.

Pa kdo je kapel majster v tem orkestru norcev?

delavec44 ::

Res bogi, sedaj se borijo proti zakonu, ki so ga sami sprejeli. Za malega človeka :))

David Mayer ::

Jah, volitve, kaj pa drugega, počakaj, da zmagajo, bodo spet zategnili uzde, verjetno še trše...

matic492 ::

To je tako kot da greš tri korake naprej, potem pa rečeš ups in greš 1 korak nazaj. Slabše overall je vseeno.
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i

Malcolm_Y ::

OFFTOPIC Tudi z obveznim štempljanjem je bilo enako, če kdo dela seznam. /OFFTOPIC

ZveeZ ::

Ampak tukaj se sprenevedajo, da je prislo do pomote, kot da bi jim zbezala ena vejica.
Realno pa smo se vsi na veliko zgrazali zaradi teh 5 let. Veliko SPjev je zaradi tega tudi tempiralo zaprtje pred 31.12..
Vlada pa kao o temu ni vedela nic. Sedaj so to slucajno opazili. Ups.

Edit: po eni strani mi je bil bolj pri srcu Hojs, kateri nam je v faco dejal, da smo neumni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

matic492 je izjavil:

To je tako kot da greš tri korake naprej, potem pa rečeš ups in greš 1 korak nazaj. Slabše overall je vseeno.

Ja, samo greš pač tiho korak nazaj. Ti pa sedaj lobirajo, da bodo šli korak nazaj, če spet zmagajo.

ZveeZ je izjavil:

Ampak tukaj se sprenevedajo, da je prislo do pomote, kot da bi jim zbezala ena vejica.
Realno pa smo se vsi na veliko zgrazali zaradi teh 5 let. Veliko SPjev je zaradi tega tudi tempiralo zaprtje pred 31.12..
Vlada pa kao o temu ni vedela nic. Sedaj so to slucajno opazili. Ups.

+1

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...

Dajte me razsvetlit cesa je Joc Pececnik tako vesel, ali se je pac samo prodal tik pred volitvami?

A to pomeni da ce imas d.o.o. lahko kaj neobdavcenega ven potegnes kot dobicek zaposlenemu torej sam sebi?

Joc je bil na Golobovi poroki, pa sta se očitno nekaj dogovorila...

Davčna olajšava ne pomeni neobdavčeno. Ti izplačaš 1000€ zaposlenim in imaš 1000€ olajšave. TL:DR v stroške si knjižiš 2000, porabil si pa 1000. Podobno kot dobrodelne donacije.

Predvidevam da to ne bo veljalo za lastnike podjetja? Ne vem.

OK hvala.
Torej Joc ploska samo za medije/PR.

Mislim, to je seeveda dobrodošlo, samo to je pač za večja podjetja, ki hočejo izplačat dobičke visoko plačanim. Dvomim da se bo kaj spremenilo za minimalčarje in ostale.

normada ::

Imam eno vprašanje.

Z 31.12.2025 sem zaprl s.p. Letni obračun za 2025 moram oddati do 1.3.2026.

Ali lahko sedaj ponovno odprem normiran s.p., z ozirom na to, da FURS še nima podatkov o zaslužku v 2025? Me lahko naknadno, 1.3.2026, ko dobijo letni obračun za "stari s.p." vržejo iz sistema na "novem s.p.-ju"?

Kanban ::

Ne, obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti mora biti oddan in obdelan pred ponovnim odprtjem.

Matko ::

matic492 je izjavil:

Davčna olajšava ne pomeni neobdavčeno. Ti izplačaš 1000€ zaposlenim in imaš 1000€ olajšave. TL:DR v stroške si knjižiš 2000, porabil si pa 1000. Podobno kot dobrodelne donacije.

Tole o donacijah si čisto zgrešil.

Matko je izjavil:

matic492 je izjavil:

Tole o donacijah si čisto zgrešil.

Kaj sem zgrešil? Vem da ni 100%, ampak je nekaj v procentih prihodkov, zato sem napisal podobno.

matic492 je izjavil:

Davčna olajšava ne pomeni neobdavčeno. Ti izplačaš 1000€ zaposlenim in imaš 1000€ olajšave. TL:DR v stroške si knjižiš 2000, porabil si pa 1000.

To sem narobe napisal, zgleda prej sploh nisi mogle celotnega izplačila dati v olajšavo, narobe razumel ignorirajte, ampak ja, še vedno irelevantno za one-man band DOOje.

Silver ::

Kanban je izjavil:

Ne, obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti mora biti oddan in obdelan pred ponovnim odprtjem.

Kako je pa z višino prispevkov ob ponovnem odprtju? Se pričakovan promet za izračun novih prispevkov lahko napove ali zdaj gledajo tudi kaj za nazaj?

Ko imašp pol leta zaprt s.p., gredo prispevki na minimalnega.

theanswer3 ::

Obeta se mi sodelovanje z eno britansko firmo in me zanima ce pravila tu veljajo enako kot za americane, glede na to da niso v EU? Ne rabim oddajati nobenih rekapitulacijskih porocil in biti atipicni zavezanec?

Glede na to, da bi bilo placilo v funtih, se mi najbolj splaca narediti Wise business racun? Ali ga kdo uporablja in lahko pove kaj vec?

sraka1 ::

https://www.facebook.com/reel/734387702...

Morda dobimo ne le eno, temveč kar dve spremembi davčne zakonodaje na področju s.p.-jev še pred volitvami. Ena je že pripravljena, druga pa v analizi :)

ViperR ::

Torej če veliko zaslužiš boš še bolj najebal

kzzzz ::

Čaki, od kje njemu, da majo tisti z najnižjimi prihodki iste prispevke kot tisti z najvišjimi prihodki? A sem neki narobe razumel?

sraka1 je izjavil:

Morda dobimo ne le eno, temveč kar dve spremembi davčne zakonodaje na področju s.p.-jev še pred volitvami. Ena je že pripravljena, druga pa v analizi :)

Kaj to je AI video?

kzzzz je izjavil:

Čaki, od kje njemu, da majo tisti z najnižjimi prihodki iste prispevke kot tisti z najvišjimi prihodki? A sem neki narobe razumel?

Pa on je še na omejitvi 60kEUR in imajo tako vsi enake (minimalne) prispevke. Vidiš, da nima pojma kakšne zakone sprejema in ne sledi več. :P
Dobro pa, da sedaj posluša sp-je, ko jih je že pol zaprlo firme in šlo v doo ali tujino. Sigurno bo v proračun plačano več davka.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Zako ::

theanswer3 je izjavil:

Obeta se mi sodelovanje z eno britansko firmo in me zanima ce pravila tu veljajo enako kot za americane, glede na to da niso v EU? Ne rabim oddajati nobenih rekapitulacijskih porocil in biti atipicni zavezanec?

Glede na to, da bi bilo placilo v funtih, se mi najbolj splaca narediti Wise business racun? Ali ga kdo uporablja in lahko pove kaj vec?

Moraš postati atipicni davčni zavezanec in oddajati ddvo in rek-o obrazce.
Zako je zakon!!!

sraka1 je izjavil:

Kdor od podjetnikov s.p. ali d.o.o. pa to rundo voli Goloba mu pa ni pomoci.

Tako da cez dober mesec pamet v roke, da ne bo potem spet 4 leta jokanja po slotechu.

pingme ::

Zako je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

Ni res. ZK se za storitve obravnava kot tretja država, ne rabiš biti atipični, ne oddajaš rekapitulacijskega in ne oddajaš ddv.

karafeka ::

ctxtext je izjavil:

Kdor od podjetnikov s.p. ali d.o.o. pa to rundo voli Goloba mu pa ni pomoci.

Tako da cez dober mesec pamet v roke, da ne bo potem spet 4 leta jokanja po slotechu.

Tisti, ki imajo milijonske posle s trenutno garnituro? Pa vsa ožja in širša žlahta?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

Golob ne ve katere zakone njegova vlada sprejema, pol pa malo scrolla facebook in opazi, da spjevci pizdijo cez njega. Zdaj bo pa on vse zrihtal, sicer bo verjetno prispevke zvisal tistim, ki vec sluzijo, ampak ok, sam da bojo raja zadovoljna.

Yoda Master ::

"ne ve", poturijo nek bizaren pogoj (5 let), da ga pol ukinejo ker so se "zmotil" -> aja pa mim gredo bomo še prispevke dvignl.
There is no emotion, there is peace. There is no ignorance, there is knowledge. There is no passion, there is serenity. There is no death, there is the Force.

theanswer3 je izjavil:

Jap, prva alineja drži.

Če boš imel že Wise račun, zakaj pol pravna oseba v Sloveniji :D? Če imaš račun že v Sloveniji, imaš najbrž podračun v GBP. Vsaj jaz ga imam...

kzzzz je izjavil:

Tipično bluzarjenje in zavajanje folka...

delavec44 je izjavil:

Dobro pa, da sedaj posluša sp-je, ko jih je že pol zaprlo firme in šlo v doo ali tujino. Sigurno bo v proračun plačano več davka.

Vsi, ki smo zaprli s.p., in šlči drugam, ga ne bomo več odprli.

Zako je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

NEEEEEEEEEEEEEEEEE, Velika britanija ni v EU. Ne rabiš biti atipični zavezanec...

Fak no, a folk živi v jami?

velikBrokoli je izjavil:

Zdaj bo pa on vse zrihtal, sicer bo verjetno prispevke zvisal tistim, ki vec sluzijo, ampak ok, sam da bojo raja zadovoljna.

Točno to, normiranci bodo najbrž izjeme za katere kapica za prispevke ne velja...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

c3p0 ::

velikBrokoli je izjavil:

Golob ne ve katere zakone njegova vlada sprejema, pol pa malo scrolla facebook in opazi, da spjevci pizdijo cez njega. Zdaj bo pa on vse zrihtal, sicer bo verjetno prispevke zvisal tistim, ki vec sluzijo, ampak ok, sam da bojo raja zadovoljna.

"Stabilno poslovno okolje". Še Trump se lahko s svojimi carinami uči od naših.

Minimalnih prispevkov ne morejo znižati. In ker se prispevki računajo v odstotkih, jih tudi ne moreš zvišati nekomu, ki zasluži 60k in ima le 12k dobička, ker izračun še vedno pade pod minimalne prispevke.
Kar lahko narediš je, da znižaš normirane stroške, dobiček gre pa v dohodnino, torej bi nekdo z 20k prihodkov plačal 0€ dohodnine in minimalne prispevke, tisti s 60k pa več dohodnine kot "4%" in višje prispevke od minimalnih.
Ali pa, da znižaš normirane stroške, dobiček se pa izračuna po fomuli: prihodki minus normirani stroški minus plačani prispevki (tako je v AT).
Vsekakor pa je bilo vprašanje zastavljeno v smislu zakaj ne bi nekdo z npr. 20k plačal manj prispevkov kot tisti s 60k, ampak tega ne moreš narediti na način, da takemu z 20k znižaš prispevke, ampak lahko samo dvigneš tistemu s 60k.

Nenazadnje zgornje ne velja le za sp, tudi redno zaposleni z minimalno plačo ima enake prispevke kot nekdo z malce večjo plačo (do 60% pp). Sicer bo tega zaradi kompresije plač kmalu konec, Slovenija je rekorder po odstotku ljudi, ki prejemajo minimalno plačo (in sedaj z dvigom, se bo ta odstotek še povečal).

Minimalni prispevki so vezani na minimalno plačo...

Kako jih zaslužiš, je pa tvoj problem, kaj pa si s.p., ne pa prodajalka v Merkatorju...

V Nemčiji, če si s.p., ni obvezno plačevanje pokojninskega zavarovanja.

jan_g ::

Ni mi jasno, zakaj se ta vlada ni mogla enkrat resno usesti in malo premisliti, kaj storiti z normiranci. To delovanje, ko je enkrat zaostrovanje in drugič rahljanje pravil (ponavljaj vsako leto), je totalno shizofreno. Če so res mnenja, da so normiranci anomalija, potem naj to jasno skomunicirajo in pač spremenijo zakonodajo, da se normirance ukine.

Se spomnim par let nazaj, ko je Urška Klakočar v nekem intervjuju govorila, kako je Golob "vrhunski, res vrhunski menedžer" in da kako si kdo upa dvomiti v njegove sposobnosti vodenja in usmerjanja gospodarsko-finančne politike. No, jaz resno dvomim v te sposobnosti. Resen voditelj mora biti sposoben jasno povedati, kaj so usmeritve in seveda stati za tem. Neresen voditelj pa počne to, kar so počeli z normiranci v celem svojem mandatu.

tony1 ::

"No, jaz resno dvomim v te sposobnosti."

Niga, plis, kakšen meneđer neki. Direktorjev sin, ki je šel iz akademije v JU (danes se dela, da biti sekretar nima nič s politiko) in v državno sindiciran posel, firmo je pa nato (zmenjeno, po vezah) odkupila država. Kjer se je izkazal s z metanjem laptopov v steno, če mu kaj ni bilo prav.

Kje so tu izkušnje z velikimi sistemi, kar naj bi imel preds. vlade?

A je še kakšen podjetnik, ki bi svojo firmo, ki dobro posluje, prodal državi? Kako to, da ne?

Kako to, da država ni odkupila že celega cvetobera ubersolidnih firm, da bi iz njihovih direktorjev naredili vsaj predsednike?

jan_g je izjavil:

Ni mi jasno, zakaj se ta vlada ni mogla enkrat resno usesti in malo premisliti, kaj storiti z normiranci.

V resnici jim je:
-vseeno
-sploh nimajo kapacitet za razmišljanje o gosp., Nosonja še posebej ne
-zanimajo jih samo populistični, kratkotrajno všečni ukrepi
-če so ukrepi ideološko korektni (kot je bilo je6anje normirancev) še bolje, to štekajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

bm1973 je izjavil:

Na povprečno pa res.

bm1973 je izjavil:

Ne, niso! Vezani so na povprečno plačo (60%). Seveda pa dvig minimalne plače povzroči tudi (zakasnjeni) dvig povprečne plača, ampak seveda za manj kot se dvigne minimalna plača.

Eto, so že dali - če presežeš, ne bo več 5 let, ampak 3 leta (pa ne gleda se izstop, ampak samo ali presežeš oz. sorazmerno presežeš, torej za popoldanske sp, ki imajo samo par mesec letno odprt).

Za tiste z najnižjimi prihodki pa bi za prispevke dali 60% minimalne in ne povprečne plače?! Kako gre to skupaj z delovno dobo je pa drugo vprašanje, če bo sploh kaj s tem.

srus ::

sraka1 je izjavil:

Đizs, naj tem svobodnjakom zaboga nekdo že enkrat razloži, kako se izračunavajo davki in prispevki, ki jih plačujemo normirani s.p.. In naj nekdo ministru Lunatiku pove, naj ne enači oblike zaposlitve z obliko podjetništva in posledično ne primerja davkov in prispevkov.

Napovedujem, da nas po volitvah v primeru zmage te koalicije, čakajo sledeči “pošteni, pravični, moderni in evropski” davki in prispevki:
- nov davek na nepremičnine
- razširjen davek na premoženje
- progresivni prispevek za zdravstveno zavarovanje

In seveda nadaljnje pljuvanje po zaslužkarjih, dvoživkah, sposobnih podjetnikih in ostalih, ki si drznejo s svojim znanjem zaslužiti več kot 20% nad povprečno plačo.
««
332 / 333
»»