Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
pingme ::
V 2026 bi si izplačal 60k oz mogoče malenkpst več, toliko da plačam tisti 20% davka, v 2027 pa na doo. Pomeni 300k izplačanega z 20% davka
ni bilo govora, da vse kar bo nad izstopno tocko, bo obdavceno 35%?
Ja, tako oz. izstopna točka je sicer povprečje dveh let, pri davčni stopnji se pa gleda posamezno leto.
Do 120k je 20% davek na dobiček.
Vse kar je nad 120k je 35% davek na dobiček.
Do 60k je 80% normiranih stroškov, nad 60k ni priznanih normiranih stroškov.
Torej je preračunano:
do 60k = 4% davek
med 60k in 120k = 20% davek
nad 120k = 35% davek
bm1973 ::
V 2026 bi si izplačal 60k oz mogoče malenkpst več, toliko da plačam tisti 20% davka, v 2027 pa na doo. Pomeni 300k izplačanega z 20% davka
Ja, tako oz. izstopna točka je sicer povprečje dveh let, pri davčni stopnji se pa gleda posamezno leto.
Do 120k je 20% davek na dobiček.
Vse kar je nad 120k je 35% davek na dobiček.
Do 60k je 80% normiranih stroškov, nad 60k ni priznanih normiranih stroškov.
Torej je preračunano:
do 60k = 4% davek
med 60k in 120k = 20% davek
nad 120k = 35% davek
Dobro, da bo to veljalo šele za leto 2026...
Če bo sprejeto...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
x3ca ::
Mislim da obdavcitev med 60k in 100k velja ze za 2025, kar pomeni - visoki prispevki naslednje leto.
matic492 ::
Seveda velja, samo 20% obdavčitev in brez priznanih stroškov ni čisto nič novega.
35% + višji prispevki so pa že praktično več kot DOO, kjer je dobiček okoli 41%, tako da kdor planira nad 120k se mu splača samo 1 leto na normiranca, potem pa DOO (ker še niso višji prispevki v prvem/tekočem letu)
35% + višji prispevki so pa že praktično več kot DOO, kjer je dobiček okoli 41%, tako da kdor planira nad 120k se mu splača samo 1 leto na normiranca, potem pa DOO (ker še niso višji prispevki v prvem/tekočem letu)
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Poznavanje normiranih stroškov in dobička je pomembno predvsem za izračun prispevkov, ker marsikdo gleda samo 4%, 20%, ...
Ampak pri 60k prihodkov imaš 12k dobička.
Pri 120k prihodkov imaš 72k dobička.
Torej 2x višji prihodek = 6x višji dobiček.
In ker je obdavčitev cedularna, prispevki tudi ne znižujejo davčne osnove.
Sicer je pa novost samo 35% nad 120k in pa sprememba meje za izstop in ponovni vstop.
Teh 35% nad 120k ne sme veljati za leto 2025, meja 120k povprečja pa lahko velja s 1.1.2026.
In mimogrede: spremembe za normirance so vključili v isti zakon kot božičnico zato, da bi preprečili referendum, ker referendum o davkih ni dovoljen (sicer bi delodajalci lahko zbrali glasove in bi božičnica padla v vodi).
Ampak pri 60k prihodkov imaš 12k dobička.
Pri 120k prihodkov imaš 72k dobička.
Torej 2x višji prihodek = 6x višji dobiček.
In ker je obdavčitev cedularna, prispevki tudi ne znižujejo davčne osnove.
Sicer je pa novost samo 35% nad 120k in pa sprememba meje za izstop in ponovni vstop.
Teh 35% nad 120k ne sme veljati za leto 2025, meja 120k povprečja pa lahko velja s 1.1.2026.
In mimogrede: spremembe za normirance so vključili v isti zakon kot božičnico zato, da bi preprečili referendum, ker referendum o davkih ni dovoljen (sicer bi delodajalci lahko zbrali glasove in bi božičnica padla v vodi).
jan_g ::
A v tem primeru bi res šlo zgolj za zavlačevanje oziroma izogibanje plačilu za letošnje leto, saj ni variante da bi narod zavrnil božičnico.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jan_g ()
A v tem primeru bi res šlo zgolj za zavlačevanje oziroma izogibanje plačilu za letošnje leto, saj ni variante da bi narod zavrnil božičnico.
Ogromno referendumov je bilo razpisanih z namenom zavlačevanja. In referendum o božičnici bi, ne glede na izid, onemogočil sprejetje za leto 2025.
ViperR ::
Kakor razumem bo to leta 2026. Letos si lahko izplačam 239k z 20% davkom in ostanem v sistemu normirancev.
spinner ::
Nisem čisto prepričan, kako je za novo odprte normirane SPje, pomoje je isto kot za tiste ki so že 2 leti odprti. Ampak ja, 239k si lahko izplačaš, pa si potem v 2026 zadnjič normiranec, razen če imaš pod 1k prihodkov.
Mene samo zanima, da ne bo letos 35% davka.
Drugo leto normiranca ne bom imel več. Bom zaprl.
Kako bom drugo leto izdajal račune, še ne vem. Odvisno kaj se mi bo najbolj splačalo in kaj je glede FURSa in optimizacij možno...
Drugo leto normiranca ne bom imel več. Bom zaprl.
Kako bom drugo leto izdajal račune, še ne vem. Odvisno kaj se mi bo najbolj splačalo in kaj je glede FURSa in optimizacij možno...
srus ::
Se videli prispevek v TV Dnevniku https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/1751...
Normirani s.p.ji smo nenadoma postali razvpiti skoraj kot Romi. O nas govorijo vsi od vlade, podjetnikov, obrtnikov, politikov, delodajalcev, sindikatov. Večina jih je bila tiho, ali se je privoščljivo smejala, ki je Nosonja mesaril med nami.
Normirani s.p.ji smo nenadoma postali razvpiti skoraj kot Romi. O nas govorijo vsi od vlade, podjetnikov, obrtnikov, politikov, delodajalcev, sindikatov. Večina jih je bila tiho, ali se je privoščljivo smejala, ki je Nosonja mesaril med nami.
Zako ::
Gre za politične igrice, opozicija in sindikati so proti, ker se ptic ni z njimi nič prej dogovoril, ampak na svojo pest nekaj sprejel.
Realno so si krivi sami, saj so na prejšnjih sejah odšli iz seje predčasno.
Realno so si krivi sami, saj so na prejšnjih sejah odšli iz seje predčasno.
Zako je zakon!!!
Normiranci smo pač zaradi določenih osebkov, ki veliko zaslužimo, non stop na tarči salonskih levičarjev o nepravičnosti sistema.
In nas izkoriščajo za še višje davke...
Smo pač političen kapital, ki ga uporabljajo v svojih igricah.
Smo pa sami dovolj neumni, da se nismo organizirali in začeli nabijati ter tlačit v drek še navadne s.p.je, da malo razsvetlimo to kloako samostojnega podjetnika v Sloveniji. Tudi navadni s.p.ji so proti normirancem, ker so pač glupi in ne vedo, da se bodo nekoč spravili tudi na njih.
In nas izkoriščajo za še višje davke...
Smo pač političen kapital, ki ga uporabljajo v svojih igricah.
Smo pa sami dovolj neumni, da se nismo organizirali in začeli nabijati ter tlačit v drek še navadne s.p.je, da malo razsvetlimo to kloako samostojnega podjetnika v Sloveniji. Tudi navadni s.p.ji so proti normirancem, ker so pač glupi in ne vedo, da se bodo nekoč spravili tudi na njih.
kzzzz ::
Jup, normiranci smo perfektna skupina za politične igre. Malo nas je, torej nimamo nobene politične ali odločevalske moči (koga boli kurac, če grejo normiranci protestirat, lol), nadpovprečno služimo, kar gre vsakemu Slovencu v nos, če se mu to malo popropagandira, ne opravljamo kritičnega dela (nič v državi ne crkne, če jutri izginemo tisti nad 60k). Logično, da se nas lahko potem podaja okoli kot žogo.
happiness4me ::
Najbrš je ta tema že bila podebatirana ampak me zanima kaj je trenutno najbolše orodje za izdajanje/prejemanje računov in avtomatsko pripravo obrazca za DDV.
Predvsem me zanima za normiran s.p. ki imajo majhno število izdanih/prejetih računov.
Gledal sem InoviceNinja ampak ni prilagojeno za slovenski normiran s.p. in ne omogoca exportov za eDavke.
MiniBlagajna mi je pa štorasta za uporabo in niti ne vem kaj vse omogoča.
Trenutno še izdajam in spremljam račune v excelu. Sicer ok za 1 račun na mesec ampak takoj ko imam kakšen mesec 5 izdanih računov mi vzame mal preveč dela in bi rajš boljše orodje.
Trenutno tudi plačujem računovodkinjo za ddv obrazec v eDavkih. Vem da nima velik dela če imam samo 1 račun ampak se mi res ne da s tem ukvarjat in bi rad da gre avtomatsko.
Kaj uporabljate vi in kako ste zadovoljni?
Predvsem me zanima za normiran s.p. ki imajo majhno število izdanih/prejetih računov.
Gledal sem InoviceNinja ampak ni prilagojeno za slovenski normiran s.p. in ne omogoca exportov za eDavke.
Trenutno še izdajam in spremljam račune v excelu. Sicer ok za 1 račun na mesec ampak takoj ko imam kakšen mesec 5 izdanih računov mi vzame mal preveč dela in bi rajš boljše orodje.
Trenutno tudi plačujem računovodkinjo za ddv obrazec v eDavkih. Vem da nima velik dela če imam samo 1 račun ampak se mi res ne da s tem ukvarjat in bi rad da gre avtomatsko.
Kaj uporabljate vi in kako ste zadovoljni?
LibreWriter/Calc je dovolj...
Bog pomagaj, DDV obrazec je 5 klikov in vnos cifre...
5 računov problem? Daj no...
beerfarmer ::
LibreWriter/Calc je dovolj...
a si oddal na podlagi tega dokumenta?
https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/Ope...
a lahko objaviš izpolnjenega (z dummy podatki, seveda)?
Ne, na podlagi tega...
- Obrazec DDV-O za obračun davka na dodano vrednost
in tega
- (RP-O) Rekapitulacijsko poročilo
Da ne bomo na koncu ugotovili, da nimaš dostopa do eDavkov.
Sam, v info:
Kljub računovodji si še vedno sam odgovoren za pravilnost oddanih podatkov FURSu. Če računovodja zajebe, FURS nabije kazen tebi. Računovodjo potem lahko civilno tožiš. V tej temi je dovolj nasvetov za izpolnitev vseh obrazcev. rabiš samo DDV-O (davčni zavezanec), VIES-KP/RP-O ( poslovanje z EU), in DDD-DDD (letni obračun).
Več kot normiranec ne rabiš...
in tega
Sam, v info:
Kljub računovodji si še vedno sam odgovoren za pravilnost oddanih podatkov FURSu. Če računovodja zajebe, FURS nabije kazen tebi. Računovodjo potem lahko civilno tožiš. V tej temi je dovolj nasvetov za izpolnitev vseh obrazcev. rabiš samo DDV-O (davčni zavezanec), VIES-KP/RP-O ( poslovanje z EU), in DDD-DDD (letni obračun).
Silver ::
No, zares moraš na 1 ali 3 mesece oddati tudi evidence obračunanega DDV in evidenco odbitka DDV → katere lahko uvoziš preko eDavkov v zip-anemu XML, JSON ali CSV formatu. Če je oddaja uspešna in oddana v roku, se bo DDV-O izpolnil sam, še vedno pa je potrebno ročno oddajati RP-O.
Žal so to praktično enaki podatki kakor v DDV-O in RP-O, katere smo oddajali že prej ... ampak cesar to zahteva, tu nimamo kaj!
Žal so to praktično enaki podatki kakor v DDV-O in RP-O, katere smo oddajali že prej ... ampak cesar to zahteva, tu nimamo kaj!
happiness4me je izjavil:
Gledal sem InoviceNinja ampak ni prilagojeno za slovenski normiran s.p. in ne omogoca exportov za eDavke.Cebelca.biz si pogledal? Imajo tudi modul za izvoz v eDavke.
Ne, na podlagi tega...
in tega
Sam, v info:
Naš Boštjan malo "hvata krivine" in se izogiba poročanju evidenc obračunanega DDV in odbitega DDV, kot ga po novem od julija letos zahteva Nosonja in še vedno poroča po starem. Bomo videli kako se bo izteklo.
kzzzz ::
Ne vem, zakaj folk rabi nek eksterni softver za normiran s.p. Maš template računa v Wordu in spremeniš za vsak račun tistih par cifr in besed. Za DDV-O uporabiš MiniBlagajno, in potem oddaš še RP-O v eDavkih. To je to. Par minut dela na mesec. Računovodkinje? Lol.
Bobo95 ::
Ker sem prešprical vse te s.p. spremembe, sem danes dobil lep poziv od FURS-a za predložitev evidence obračunanega DDV za prejšnje 3 mesece.
Normiran s.p., atipični davčni zavezanec, mesečno izdam 1 račun v Kanado, enega si pa Google sam izda in mi ga pošlje iz Irske.
Če prav razumem, vse kar morem narediti je, da namesto DDV-O obrazca na e-davkih, od sedaj naprej, uporabim miniblagajno in tam "izdam" račun, ki mi ga Google pošlje.
Ali sem kaj spregledal ali je to to?
Normiran s.p., atipični davčni zavezanec, mesečno izdam 1 račun v Kanado, enega si pa Google sam izda in mi ga pošlje iz Irske.
Če prav razumem, vse kar morem narediti je, da namesto DDV-O obrazca na e-davkih, od sedaj naprej, uporabim miniblagajno in tam "izdam" račun, ki mi ga Google pošlje.
Kripto mesi ::
Verjetno sem premalo na tem forumu, ampak res ne razumem hejta nad @bm1973. Mal se mi zdite že dosadni.
Zaradi takih bedarij, ki jih samozavestno spiše in ne držijo
Ne, na podlagi tega...
in tega
Sam, v info:
CoreySteel ::
Tudi jaz sem dobil pozdrav od FURS-a danes :D S to razliko, da nisem imel nobenih računov in sem zato samo oddajal DDV-O. Se mi je zdelo da ne bo dolgo trajalo
Twitter: @CoreySteel_
Silver ::
Da, podatke moraš oddati tudi če nisi izdal računov ali pa če si atipični DDV zavezanec in DDV nisi obračunal. Torej oddajaš samo nule, ne pa null. 
Namesto mini blagajne lahko uporabiš tudi tale pretvornik za evidenci DDV: https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/Ope...
Uvoziš jih potem preko eDavkov, vsa navodila najdeš v FAQ oddelku na povezavi.
Namesto mini blagajne lahko uporabiš tudi tale pretvornik za evidenci DDV: https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/Ope...
Uvoziš jih potem preko eDavkov, vsa navodila najdeš v FAQ oddelku na povezavi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Silver ()
beerfarmer ::
Ne, na podlagi tega...
in tega
Sam, v info:
Yikes. A imaš normiranca? Si odprl kej edavke danes?
Če misliš resno, potem te danes tam čaka opomin. :)
Ker sem prešprical vse te s.p. spremembe, sem danes dobil lep poziv od FURS-a za predložitev evidence obračunanega DDV za prejšnje 3 mesece.
Da, to je to. Tule je moj mesečni opomnik:
Miniblagajna:
Prijava s KDP
Evidenci DDV
Izdani računi - Ustvari Dokument
Polje 10 Vrednost oproščenih dobav blaga in storitev znotraj Unije
Polje 28 Opomba
obrnjena davčna obveznost
ne obračunavam in ne odbijam DDV
Oddaja evidenc
izberi račune, pripravi za oddajo, oddaj
izpoljnjen DDV-O se pojavi čez čas v edavkih
Zako ::
Jutro uspešni kolegi
Držimo pesti za torek 11.11.2025, da DZ potrdil predlog spremembe normiranega SP. Glede bozicnice imam sicer svoje mnenje - obvezna da, vendar ne na škodo podjetja.
https://imss.dz-rs.si/IMiS/ImisAdmin.ns...
Držimo pesti za torek 11.11.2025, da DZ potrdil predlog spremembe normiranega SP. Glede bozicnice imam sicer svoje mnenje - obvezna da, vendar ne na škodo podjetja.
https://imss.dz-rs.si/IMiS/ImisAdmin.ns...
Zako je zakon!!!