» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
282 / 284
»»

delavec44 ::

To anomalijo, da imaš na popoldancu višje dohodke od plače na redni zaposlitvi bi morali najprej prepovedati.

velikBrokoli ::

Tako ja, tipično slovensko, dajmo prepovedati in regulirati, o dodani vrednosti se pa nihče ne pogovarja.

Kanban ::

Fiktivna zaposlitev je že sedaj prepovedana, samo verjetno ga ni inšpektorja, ki bi se mu dalo s tem ukvarjati.

velikBrokoli je izjavil:

Tako ja, tipično slovensko, dajmo prepovedati in regulirati, o dodani vrednosti se pa nihče ne pogovarja.

Si sploh razumel kaj sem napisal ali si videl le prepovedati?

matic492 ::

Kanban je izjavil:

Fiktivna zaposlitev je že sedaj prepovedana, samo verjetno ga ni inšpektorja, ki bi se mu dalo s tem ukvarjati.

Če on odpre svoj DOO, kako je to fiktivna zaposlitev lol? Če jaz nočem več nič delat, ker sem zadel na loteriji, lahko odprem SP in si plačujem prispevke, pa nič ne delam.

Fiktivne zaposlitve so problem samo, če ni tvoj denar... torej če si minister in daš kolegu šiht na ministrstvu.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

luli ::

delavec44 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Smo smo. Da bi redno zaposlenim izplačal točno toliko bolniške kot normirancem. Torej nič.

luli je izjavil:

delavec44 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Smo smo. Da bi redno zaposlenim izplačal točno toliko bolniške kot normirancem. Torej nič.

Koji k pa ti bluziš sedaj?

matic492 je izjavil:

Kanban je izjavil:

Če on odpre svoj DOO, kako je to fiktivna zaposlitev lol? Če jaz nočem več nič delat, ker sem zadel na loteriji, lahko odprem SP in si plačujem prispevke, pa nič ne delam.

Fiktivne zaposlitve so problem samo, če ni tvoj denar... torej če si minister in daš kolegu šiht na ministrstvu.

Tisti njegov setup do nebes smrdi po fiktivnem pravnem poslu (zaposlitvi), ki je bil sklenjen izključno z namenom, da letos izkoristi nižjo obdavčitev popoldanskega s.p.-ja. Še sam je napisal, da je fiktivno zaposlen :)

Torej, ni toliko problem samo fiktivna zaposlitev, ampak to, da je narejena izključno zato, da se izkoristi sistem normiranca.

bm1973 je izjavil:

Jaz sem postal popoldanec.

Sem si izračunal, da me procentualno manj pride kot če sem samozaposlen... Plačal bi 3k prispevkov na mesec... Kljub temu, da si sam dajem plačo pri fiktivni zaposlitvi...

Razlike tam 25k na leto.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Ne vem komu je čist ok in nič sumljivo, da imaš na redni zaposlitvi 40 ur na teden 1.000EUR mesečne plače, na popoldancu, ki bi moral biti dopolnilna dejavnost, pa 20.000EUR na mesec.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Slo-tech ekspertom je to čisto kot solza :)

Sumljivo je, ni pa ilegalno.... če sem jaz direktor in 100% lastnik DOOja in zaposlim svojo punco kot tajnico, pa v praksi nič ne dela za moj DOO, kateri zakon kršim?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Ta tvoj primer nima prav nobene veze s tistim zgornjim. Pri tem tvojem ni nihče oškodovan, pri zgornjem pa davčna blagajna.

Ampak še vedno ne krši nobenega zakona, ker nikejr v zakonu ne piše, da moraš na popoldanca služit manj ali pa da ne smeš na popoladncu zaslužit 20x več kot v redni zaposlitvi :)

Sumljivo != ilegalno

Zgodovina sprememb…

Tudi Maticev primer je sumljiv in so jih že obravnavali. Ko so svoje partnerke fiktivno zaposlili za pol leta, potem so šle pa na porodniško in vlekle nadomestilo od države.

matic492 je izjavil:

Ampak še vedno ne krši nobenega zakona, ker nikejr v zakonu ne piše, da moraš na popoldanca služit manj ali pa da ne smeš na popoladncu zaslužit 20x več kot v redni zaposlitvi :)

Sumljivo != ilegalno

50. člen obligacijskega zakona, 74. člen Zakona o davčnem postopku. Pa še kaj. https://unija.com/sl/navidezni-pravni-p...

delavec44 je izjavil:

Tudi Maticev primer je sumljiv in so jih že obravnavali. Ko so svoje partnerke fiktivno zaposlili za pol leta, potem so šle pa na porodniško in vlekle nadomestilo od države.

Res je, v tem primeru je bil spet nekdo oškodovan (zdravstvena blagajna).

Zgodovina sprememb…

Ok, zgleda je res nekaj na tem, ampak ja, tu bi morala država potem dokazat, česa je bila oškodovana. Vprašanje čega? Ali razlike v davkih, če bi on bil polni normiranc? Ali to, da verjetno on dejansko ne dobi tega denarja, ker ne dela nič za njih (ga vrne)?

Vseeno sem mnenja da ni tako preprosto, in vprašanje če bi se nek inšpektor spuščal v to specifično, verjetno bi našel kaj drugega bolj preprostega.

Zgodovina sprememb…

Saj zato pa namesto da polne normirance uničujejo, bi raje take anomalije odpravljali.

matic492 je izjavil:

Vseeno sem mnenja da ni tako preprosto, in vprašanje če bi se nek inšpektor spuščal v to specifično, verjetno bi našel kaj drugega bolj preprostega.

Meni se zdi dokaj enostavno - nekdo, ki je bil vrsto let zavarovan prek normiranca in nikoli prebil meje za izstop, bo ravno letos, ko se je za "minimalca" zaposlil v (lastnem) dooju, prek istega normiranca (samo po "popoldanskih" standardih) presegel 200k.

Inšpektor pa to lahko "reši" na več načinov, najenostavnejši je verjetno ta, da to šteje prihodku dooja. Če je bolj slabe volje pa ugotovi še, da je prišlo do izplačila dobička, ker je denar že itak v žepu. Pa še obresti in kazen.

Seveda bo nekaj ping-ponganja, kaj je in kaj ni, ampak glede na to, da mojster še sam pravi, da gre za fiktivno zaposlitev in nam je še celo postregel z izračuni.. Hja, upajmo, da ni preveč inšpektorjev na tem forumu. Par 10k davka se dobro bere ob ocenjevanju za napredovanje po plačni lestvici.

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::

Tle na forumu so admini/modi, ki aktivno lobirajo za ukinitev normirancev. Tako da po pameti pisite ...

bm1973 ::

matic492 je izjavil:

@bm1973, imaš prav, se ti najbolj splača, ampak to je spet samo eno leto opcija ne.

Kako misliš, samo za eno leto? Če misliš popoldanca, ja. Ampak v vsakem primeru bom letošnjo limito presegel 60k že konec marca. Ne glede na tip s.p.

Druga opcija je, da moja odpre s.p., vse pogodbe tja, preseže v enem letu, konec leta zapre s.p. Jaz pač nezaposlen...

Naslednje leto ga odprem jaz :D.

Bova pač kolobarila...

delavec44 je izjavil:

BTW. dovolj je en mesec...

matic492 je izjavil:

Ali to, da verjetno on dejansko ne dobi tega denarja, ker ne dela nič za njih (ga vrne)?

Vsak inšpektor, ki bi se vtaknil v to, bi od mene in direktorja dobil popolnoma logično razlago.

Ni ta fiktivna zaposlitev, ima svoj smisel. Kot fusbal, ki ga kupijo, da potem sedi na klopi. A je to potem, tudi fiktivna zaposlitev ?!?!?!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

delavec44 je izjavil:

Saj zato pa namesto da polne normirance uničujejo, bi raje take anomalije odpravljali.

Kaj so pa uničili polne normirance...

Namesto, da bi odpravili zgornjo limito zaslužka, jo še spustijo.

Kanban je izjavil:

Inšpektor pa to lahko "reši" na več načinov, najenostavnejši je verjetno ta, da to šteje prihodku dooja. Če je bolj slabe volje pa ugotovi še, da je prišlo do izplačila dobička, ker je denar že itak v žepu. Pa še obresti in kazen.

Seveda je to povsem nelegalno, ker te nihče ne more prisiliti v drugo obliko pravne osebe...

Bom šel pa do davčnega svetovalca, povedal primer, in bo lepo FURS za nazaj plačal vse nazaj. Ni panike, vedno take samovoljne akcije inšpektorjev sodišče prekliče, napake pa potem plačate vi, davkoplačevalci. Inšpektorju se pa ne zgodi nič.

Zgodovina sprememb…

Aja do davčnega svetovalca, potem pa v redu, odleglo nam je.

Ti nimaš stika z realnostjo.

Glede "prisile" pa si preberi 3. točko 74. člena ZDavP, razumel je pa verjetno ne boš.

Zgodovina sprememb…

Ti ga očitno nisi, drugače ne bi pisal neumnosti.

hakis11 ::

Jutro ekipca, eno kratko vprašanje za vse, ker vidim, da maste naštudirane zadeve v nulo. Klasičen normiranec, poslovanje zgolj s strankami iz tujine, sem pogledal malo nov DDD-DDD, pa me zanima, kakšne opcije imam.
Gremo kar na factse:
- V 2023 zaslužil 45k, posledično je obrok akontacije v 2024 znašal 155€,
- V 2024 zaslužil 65k, posledično bo obrok akontacije v 2025 znašal 300€,
- V 2025 bom zaslužil manj kot 60k.

a) Na podlagi tega zvišanja, bom počakal z oddajo DDD-DDD do zadnjega momenta. Zanima, pa me ali se mi splača oddati obrazec DD-SprAkt za znižanje akontacije, glede na to, da se bodo prihodki zmanjšali za 5k in kdaj ga oddati? Takoj po oddaji DDD-DDD?
b) Kaj pa znižanje prispevkov? Kolikor vem, se tisto ureja preko ZZZS. Je kakšna meja, za koliko ti morajo pasti prihodki, da si jih lahko znižaš, oziroma, kako se določi za koliko si jih znižaš? Vem, da je za največ 20% in, da je potem lahko tudi kazen 20% več, če napoveš napačno. Torej kako ugotoviti za koliko % jo je smiselno znižati?

Hvala vsem, lep dan!

Mato989 ::

Pa so se ti sploh dvignili prispevki karkoli pri teh cifrah? Ker kolikor sem jaz računal se do 60k ne dvignejo prispevki nič, do 65 sicer nisem preizkušal ampak ja...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ja, ti si praktično na minimalnih prispevkih. Jaz ne bi reskiral zmanjšanja.

hakis11 je izjavil:

a) Na podlagi tega zvišanja, bom počakal z oddajo DDD-DDD do zadnjega momenta. Zanima, pa me ali se mi splača oddati obrazec DD-SprAkt za znižanje akontacije, glede na to, da se bodo prihodki zmanjšali za 5k in kdaj ga oddati? Takoj po oddaji DDD-DDD?
b) Kaj pa znižanje prispevkov? Kolikor vem, se tisto ureja preko ZZZS. Je kakšna meja, za koliko ti morajo pasti prihodki, da si jih lahko znižaš, oziroma, kako se določi za koliko si jih znižaš? Vem, da je za največ 20% in, da je potem lahko tudi kazen 20% več, če napoveš napačno. Torej kako ugotoviti za koliko % jo je smiselno znižati?

Hvala vsem, lep dan!

Vedno se splača točka a). Zakaj bi kreditiral državo?!?!?!

Prispevkov sam nikoli nisem nižal... Včasih se jih je z malim trikov dalo držati na minimumu. Zdaj tega ni več.

matic492 je izjavil:

Ja, ti si praktično na minimalnih prispevkih. Jaz ne bi reskiral zmanjšanja.

Ironija teh novih standardov je, da se da pri 60k dohodkih držati prispevke na minimumu...

Bi mislil, da država hoče pobrati čim višje prispevke...

Sam očitno jim višji davek bolj leži, ker tako sredstva niso razporejena v prave kategorije, pa lahko manipulirajo s kešom...

Zgodovina sprememb…

urosz ::

Kako je s ponovnim odprtjem normiranega s.p., po presegu meje 120k?

Recimo, scenarij:
2025: 59k (normiranec)
2026: 100k (normiranec)
2027: pade ven, zapre s.p. in odpre d.o.o., izplačuje redno plačo
2028: zaprtje d.o.o., odprtje s.p. ki je spet normiranec, saj 2026+2027 nista presegli 120k? dela 100k
2029: 100k še vedno normirnec, saj 2027+2028 nista presegli 120k
2030: pade ven, itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urosz ()

hakis11 ::

Hvala za ekspres odgovor @Mato989, @matic492 in @bm1973. Iskreno za prispevke nisem niti preveril, v kolikor ostanejo na minimalcu, oz se minimalno dvignejo ni panike. Kar se tiče akontacije pa sem pozabil, da se itak na koncu naredi poračun, sem se spomnil zdaj, ko sem videl, da imam za doplačati za 2024. :))

@urosz za namene normiranstva se ti šteje vse kar imaš v lasti, DOO z isto dejavnostjo tudi.

urosz ::

Hvala, @matic492

pingme ::

urosz je izjavil:

Kako je s ponovnim odprtjem normiranega s.p., po presegu meje 120k?

Recimo, scenarij:
2025: 59k (normiranec)
2026: 100k (normiranec)
2027: pade ven, zapre s.p. in odpre d.o.o., izplačuje redno plačo
2028: zaprtje d.o.o., odprtje s.p. ki je spet normiranec, saj 2026+2027 nista presegli 120k? dela 100k
2029: 100k še vedno normirnec, saj 2027+2028 nista presegli 120k
2030: pade ven, itd.

Dvomim, da bo sploh sistem ostal tak kot je, tako da nima smisla razmišljati za toliko let naprej.
Ko bodo videli, da je v 2025 veliko število normirancev zmanjšalo prihodke pod 60k, bodo prag za izstop povečali verjetno na 100k (oz. 200k/2 leti). To bi bilo edino logično, ampak da sprejemajo zakone, ki niso logični smo itak že navajeni.
Če trdiš, da so normiranci premalo obdavčeni, potem spremeni obdavčitev (ali s korekcijo normiranih stroškov ali z davki na dobiček), ne pa da omejuješ višino prihodka.
Če bi sprejeli (pa ne bodo) nepremičninski davek in dohodnino kot so predlagali je pa sploh absurd, ker potem je za nekoga z minimalnimi stroški do 60k najboljši normirani sp, med 60k in 90/100k je bolje zmanjšati prihodke, nad tem je doo, tam okoli milijona bo pa najboljši spet sp z dejanskimi stroški (prispevki so omejeni na 3,5pp, nad 500k je 20%).

theanswer3 ::

Me zanima v primeru, da se res kaj takega zgodi, kako bo nekdo, ki je moral izstopiti, lahko prisel nazaj v normirance.

x3ca ::

pingme je izjavil:

Ko bodo videli, da je v 2025 veliko število normirancev zmanjšalo prihodke pod 60k, bodo prag za izstop povečali verjetno na 100k (oz. 200k/2 leti).

Zelo dvomim. Bostjancic je ze povedal, da je njihova metrika/cilj zmanjsanje stevila normirancev. Nazadnje, ko so povecali davke, se je stevilo normirancev se povecalo, kar jim ni bilo vsec, zato so se odlocili za mejo 60k. No, zdaj jim bo koncno uspelo zmanjsati normirance, ker bodo tisti, ki ne bodo uspeli zmanjsati dohodkov, sli na d.o.o., klasicen s.p. z optimizacijo stroskov, redno zaposlitev, ali pa v drugo drzavo. Vlada in njihovi volilci bodo zadovoljni, ker so uspesno okrnili normirance (tudi ce je manj pobranih davkov, to jih ne briga).

pingme ::

Jaz pa dvomim, da se bo število normirancev zmanjšalo. Tisti do 90k/100k bodo zmanjšali prihodke in ostali normiranci. Normirancev nad 90/100, ki bodo izstopili, bo pa manj kot bo priliv novih.
Edino kar se bo res zmanjšalo (za 100%) so normirani doo-ji.
Upočasnili bodo krivuljo rasti, namesto da bi popolnoma ukinili mejo 60k. Tudi če bi dali 40% nad 60k bi bilo bolje kot izstop (še vedno lahko sam spremeniš obliki, če oceniš, da je bolj ugodno).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

pingme je izjavil:

Jaz pa dvomim, da se bo število normirancev zmanjšalo. Tisti do 90k/100k bodo zmanjšali prihodke in ostali normiranci. Normirancev nad 90/100, ki bodo izstopili, bo pa manj kot bo priliv novih.
Upočasnili bodo krivuljo rasti, namesto da bi popolnoma ukinili mejo 60k. Tudi če bi dali 40% nad 60k bi bilo bolje kot izstop (še vedno lahko sam spremeniš obliki, če oceniš, da je bolj ugodno).

Zakaj bi nekdo, ki sluzi 90/100k znizal dohodek na 60k? Ok ajde, da si blizu tam do 70k se razumem.

Mogoče zato ker bo imel drugače manj denarja in več dela z administracijo? Dobro jaz če bi imel 90k prihodka bi šel na d.o.o. in porihtal še kaj zraven da bi znižal dobiček... najbolj kritično je tam 78k ali pa 80k... tu pa je res pol meh območje...

Nekdo morda celo težko zniža prihodek če so kake flat rate pogodbe itd...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Ja pa pac tudi manj ne mores kar enostavno delati, ker te stranke ne bodo gledale samo za pol leta. Pac bo treba pozret, da so nas kr zajebal pa iskat legalne optimizacije in cimvec pisat na firmo.

MikeRotch ::

theanswer3 je izjavil:

Ja pa pac tudi manj ne mores kar enostavno delati, ker te stranke ne bodo gledale samo za pol leta. Pac bo treba pozret, da so nas kr zajebal pa iskat legalne optimizacije in cimvec pisat na firmo.

To sem jim že jaz probal dopovedati, pa je Mato potrdil, da ni problema :)

Kakorkoli. Za dodatnih 30-40k letno se splača malo potruditi. Za tak denar lahko zaposliš full time računovodjo, ki se ukvarja s premetavanjem papirjev, pa si še vedno kakšnih 10 jurjev v plusu.

MikeRotch je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

To sem jim že jaz probal dopovedati, pa je Mato potrdil, da ni problema :)

Kakorkoli. Za dodatnih 30-40k letno se splača malo potruditi. Za tak denar lahko zaposliš full time računovodjo, ki se ukvarja s premetavanjem papirjev, pa si še vedno kakšnih 10 jurjev v plusu.

Mislim, v teoriji se zagotovo da... težko boš kogarkoli prepričal da bo katerakoli firma JEZNA ker jim boš ponudil da bi delal za manj... (Pustimo norost tega početja govorimo o MOŽNOSTI)...

Če mi pa najdeš mail ali posnetek kjer HR ali kdorkoli pravi da ne sprejme enake količine tvojega dela za 30k manj letno pa se priporočam... >:D

socialec ::

Ste ugotovili, kako to rešujejo na Hrvaškem?

Mato989 je izjavil:

Mislim, v teoriji se zagotovo da... težko boš kogarkoli prepričal da bo katerakoli firma JEZNA ker jim boš ponudil da bi delal za manj... (Pustimo norost tega početja govorimo o MOŽNOSTI)...

Če mi pa najdeš mail ali posnetek kjer HR ali kdorkoli pravi da ne sprejme enake količine tvojega dela za 30k manj letno pa se priporočam... >:D

To je debilno in čisto slovenceljsko. Dajmo jim ponudit nižjo tarifo, ker zdaj delam za preveč...

Lahko poskusiš z manj dela na teden, nekateri bodo to požrli, večina ne.

Pač treba bo prisiliti delodajalce, da plačujejo nekam izven EU, pa bo zadeva rešena...

socialec je izjavil:

Ste ugotovili, kako to rešujejo na Hrvaškem?

Na Hrvaškem imaš d.o.o, ki je:
- obdavčen 10% do milijon prometa na leto.
- po 2 letih lahko ven vzameš denar BREZ dodatnega davka.

Zgodovina sprememb…

Strankam reces naj ti na crypto wallet nakazejo v BTC-u :) Pretvoris in nakazes na racun v evrih. :P

kzzzz ::

theanswer3 je izjavil:

pingme je izjavil:

Zakaj bi nekdo, ki sluzi 90/100k znizal dohodek na 60k? Ok ajde, da si blizu tam do 70k se razumem.

To sem jaz naredil. Odjebal eno stranko, bom delal polovičen teden.

socialec ::

bm1973 je izjavil:

In kaj se potem še čaka, da se ne pomaha kruti mačehi v slovo? Kako zapleteni so postopki?

kzzzz je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

pingme je izjavil:

Ce imas vec strank je lazje, ker verjetno delas omejeno stevilo ur ze zdaj za vsako. Ce imas eno stranko pa ni tako simpl. Sploh, ce te ta stranka najame za daljsi projekt in je obseg dela tudi visok.

kzzzz ::

theanswer3 je izjavil:

kzzzz je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

pingme je izjavil:

Ce imas vec strank je lazje, ker verjetno delas omejeno stevilo ur ze zdaj za vsako. Ce imas eno stranko pa ni tako simpl. Sploh, ce te ta stranka najame za daljsi projekt in je obseg dela tudi visok.

No, seveda, če imaš podpisano pogodbo za daljši projekt (leto +) z veliko urami, je to težje spreminjat. Vedno pa lahko zamenjaš stranko na več drugih, če noče spremeniti pogodbe in želiš na 60k/leto, kar je seveda tečno, a to je ta s.p. lajf ...

bm1973 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

To je debilno in čisto slovenceljsko. Dajmo jim ponudit nižjo tarifo, ker zdaj delam za preveč...

Lahko poskusiš z manj dela na teden, nekateri bodo to požrli, večina ne.

Pač treba bo prisiliti delodajalce, da plačujejo nekam izven EU, pa bo zadeva rešena...

Seveda je debilno, ampak debata ni bila o smiselnosti ali neumnosti ampak o tem ali to lahko izvedeš... in kot pravim ne vem kateri naročnik bi tako idejo zavrnil...

tecton ::

bm1973 je izjavil:

8-)
noro kaj bi dal da bi bilo se pri nas tako, upam stavit da bi vsa podjetja se vec delala kot sedaj, kar bi bilo dobro za drzavo.

spinner ::

Hrvati bi hodili k nam odpirat SPje, zdej bo pa obratno :D
««
282 / 284
»»