Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
theanswer3 ::
A prehodno obdobje za normirance potem ostane? V 2025 še nisi vržen iz normiranstva, če si presegel 120k v 2023+24?
Težko je razumeti, da so resnično sprejeli tako glupost, kjer se človeku bolj splača manj delati. Jaz bom tako kot mnogi zaenkrat omejil promet na 60k, čeprav bi se mi ekonomsko gledano že sedaj najbolj splačalo oditi v tujino. Manj evrov zame, manj davka za državo. Če pa obdavčijo npr. še nerealizirane kapitalske dobičke, pa sploh ne bo druge izbire kot emigracija.
Žal pa nimam upov, da bo v prihodnosti karkoli boljše. Prevelik del populacije je dovzeten za populizme in iracionalno nevoščljiv ter pripravljen odžagati vejo, na kateri sam sedi. Bojim se tudi sledečega. Ko bo država ugotovila, da sedaj pobere še manj davka, bo še bolj na prvo žogo davčno udarila po profesionalnem srednjem razredu in podjetnikih, kar bo še dodatna spodbuda visokokvalificiranim kadrom za odhod v tujino. In za povečanje sive ekonomije doma. S tem se posredno onemogoča razvoj celotnih industrij in niš v džravi, gospodarstvo in populacija pa se proletarizira.
In katerokoli slovensko podjetje misli, da bodo sedaj normiranci bolj naklonjeni redni zaposlitvi pri njih, v nekonkurenčnih, dolgočasnih in mikromenedžiranih okoljih, je psihološko in ekonomsko nepismeno.
Če odpreš d.o.o in si npr. eno leto izplačuješ minimalno plačo, nato pa postaneš brezposeln (zapreš d.o.o.?), ali to pomeni, da si potem upravičen do nadomestila za brezposelnost? Ker trenutno se mi bolj splača razmišljati o takih potezah.
Jaz ne bom nic omejil. Sem nad 100 jurji letnega dohodka in zakaj bi si zmanjsal dobicek? Raje v 2025 poberem kolikor se da, pa me naj potem ven vrzejo. Bom takrat iskal resitve. Znizal bi na 60k samo, ce bi bil morda malenkost cez tam okoli 70k letno. Bi sel potem za kak teden ali dva vec na dopust.
tt33 ::
theanswer3 je izjavil:
Jaz ne bom nic omejil. Sem nad 100 jurji letnega dohodka in zakaj bi si zmanjsal dobicek? Raje v 2025 poberem kolikor se da, pa me naj potem ven vrzejo. Bom takrat iskal resitve. Znizal bi na 60k samo, ce bi bil morda malenkost cez tam okoli 70k letno. Bi sel potem za kak teden ali dva vec na dopust.
Seveda, če si na 100k se ti ne splača omejevati, tam je najbrž že smiselno razmišljati tudi o d.o.o? Omejevanje pa se bo v velikem številu zgodilo pri tistih, ki smo tam nekje med 60-80k.
ViperR ::
Eno vprašanje o davčni utaji, če bi znal kdo odgovorit.
Delam za podjetje X v tuji državi X, za 150k/leto. 60k dobim na normiranca, ostalih 90k pa dobi prijatelj v državi Y na doo. Jaz imam potem v slo še odprt doo na katerega dobim od prijatelja preostalih 90k, dejavnosti za npr. svetovanje. Bi furs lahko ugotovil, da je vseh 150k dejansko prišlo od istega podjetja?
Delam za podjetje X v tuji državi X, za 150k/leto. 60k dobim na normiranca, ostalih 90k pa dobi prijatelj v državi Y na doo. Jaz imam potem v slo še odprt doo na katerega dobim od prijatelja preostalih 90k, dejavnosti za npr. svetovanje. Bi furs lahko ugotovil, da je vseh 150k dejansko prišlo od istega podjetja?
matic492 ::
To je čisto irelevantno, ker bi se tvoj DOO prihodek za isto storitev/dejavnost prištel SP dohodku in bi izpadel iz normiranstva.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Ales ::
Tu se prikazuje, kot da so različne dejavnosti na s.p. in na d.o.o., ker gre pri slednjem denarni tok čez dodatne korake.
Skozi preiskavo se lahko marsikaj ugotovi, ali FURS bi, ali FURS bo, ali... pa noben živ bog ne more povedati.
Skozi preiskavo se lahko marsikaj ugotovi, ali FURS bi, ali FURS bo, ali... pa noben živ bog ne more povedati.
Pomojem bi bil z takimi storitvenimi dejavnostmi prvi na seznamu naključnih inšpekcij FURSa :)
Sicer pa ja - kot si napisal, če ne boš imel inšpekcije nikoli, potem nikoli ne bo nič.
Sicer pa @VipeR pozabljaš pa na drugo stvar, na tvojega kolega v Y državi. Tam bi čudno gledali zakaj je odprl firmo, če nima nobenega dobička (ne plača nič davka) in vse tebi plača naprej, več kot očitno hoče nekaj skrivat in bi lahko tudi njemu težili (pomojem bi to celo prej zaznali, kot kaj drugega, ker bi gledali zakaj ima 90k dohodka in si je pisal vse v stroške v isto podjetje v Sloveniji :) ). Pa še poleg vsega tega, se mora tvoja konča stranka strinjat z temi mahinacijami in dogovori.
Sicer pa ja - kot si napisal, če ne boš imel inšpekcije nikoli, potem nikoli ne bo nič.
Sicer pa @VipeR pozabljaš pa na drugo stvar, na tvojega kolega v Y državi. Tam bi čudno gledali zakaj je odprl firmo, če nima nobenega dobička (ne plača nič davka) in vse tebi plača naprej, več kot očitno hoče nekaj skrivat in bi lahko tudi njemu težili (pomojem bi to celo prej zaznali, kot kaj drugega, ker bi gledali zakaj ima 90k dohodka in si je pisal vse v stroške v isto podjetje v Sloveniji :) ). Pa še poleg vsega tega, se mora tvoja konča stranka strinjat z temi mahinacijami in dogovori.
Zgodovina sprememb…
g0x0 ::
Pozdravljeni,
kaj pa takšna situacija: recimo, da zaslužim 90.000 €. Prvih 9 mesecev poslujem kot normirani s.p. (pogoj za normiran s.p. je izpolnjen za 9 mesecev) in v tem času zaslužim približno 60.000-70.000 €. Nato pa 1. 10. 2025 odprem d.o.o. in nadaljujem delo po dejanskih stroških. Ali bi v takem primeru lahko prišlo do kakšnih zapletov? Trenutna največja pogodba mi velja do 1. 9., novih pogodb pa ne bi rad pripravljal, preden se izteče.
kaj pa takšna situacija: recimo, da zaslužim 90.000 €. Prvih 9 mesecev poslujem kot normirani s.p. (pogoj za normiran s.p. je izpolnjen za 9 mesecev) in v tem času zaslužim približno 60.000-70.000 €. Nato pa 1. 10. 2025 odprem d.o.o. in nadaljujem delo po dejanskih stroških. Ali bi v takem primeru lahko prišlo do kakšnih zapletov? Trenutna največja pogodba mi velja do 1. 9., novih pogodb pa ne bi rad pripravljal, preden se izteče.
pingme ::
Zaslužiš lahko tudi milijon v 2025. Če bo več kot 60k v 2025, v letu 2026 ne boš več normiranec.
Ni pa nobenih težav, da 1.9. preklopiš z novo pogodbo na doo. Tisto kar boš zaslužil do 1.9. na normiran sp (znesek ni pomemben) boš obdavčen kot normiran sp. Za "nazaj" ne moreš izgubiti normiranstva ;-)
Lahko bi celo sp zaprl šele konec leta in ti na doo ne bi bilo potrebno izplačevati plače, ampak s tem ne bi dosti pridobil.
Ni pa nobenih težav, da 1.9. preklopiš z novo pogodbo na doo. Tisto kar boš zaslužil do 1.9. na normiran sp (znesek ni pomemben) boš obdavčen kot normiran sp. Za "nazaj" ne moreš izgubiti normiranstva ;-)
Lahko bi celo sp zaprl šele konec leta in ti na doo ne bi bilo potrebno izplačevati plače, ampak s tem ne bi dosti pridobil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
Peter18 ::
Meja za ostati normiranec je 120.000 v 2 letih, ne 60.000 v 1 letu.
https://jmmc.si/racunovodstvo-nova-gori...
Dovoljeni prihodki se znižujejo s 300.000 EUR v dveh letih na 120.000 EUR v dveh letih, kar pomeni, da letni prihodki v povprečju ne smejo presegati 60.000 EUR. Izstop iz sistema normirancev v primeru preseganja prihodkov 120.000 EUR v dveh letih.
g0x0 ::
Zaslužiš lahko tudi milijon v 2025. Če bo več kot 60k v 2025, v letu 2026 ne boš več normiranec.
Saj v vsakem primeru izstopim iz sistema normirancev leta 2026 ( 2024 in 2025 > 120.000 €), zato raje uredim zadevo tako, da mi ne bo treba prekiniti in na novo sklepati pogodbe s stranko
2025 je prehodno obdobje in lahko v 2026 ostaneš normiranec, če imaš v 2025 60k ali manj prihodkov.
Nato je pa 120k/2 leti, torej v 2027 si lahko normiranec, če si v 2025+2026 imel 120k ali manj prihodkov.
Da ostaneš v 2025 normiranec je pa po starem, torej v 2023+2024 moraš imeti 300k ali manj prihodkov.
Nato je pa 120k/2 leti, torej v 2027 si lahko normiranec, če si v 2025+2026 imel 120k ali manj prihodkov.
Da ostaneš v 2025 normiranec je pa po starem, torej v 2023+2024 moraš imeti 300k ali manj prihodkov.
Zgodovina sprememb…
Saj v vsakem primeru izstopim iz sistema normirancev leta 2026 ( 2024 in 2025 > 120.000 €), zato raje uredim zadevo tako, da mi ne bo treba prekiniti in na novo sklepati pogodbe s stranko
Če se to nanašna na to, da zapreš sp konec leta, to nima nič s pogodbami, zato sem tudi napisal. Lahko 1.9 odpreš doo in pogodbo skleneš na doo. Ampak sp pa ostane odprt do konca leta in plačuješ prispevke. Konec leta zapreš sp in se “zaposliš” v doo, to nima nič s pogodbo, ampak tudi nekega velikega finančnega učinka ni, tako da je verjetno lažje, da vse urediš že 1.9.
Zako ::
Samo da razumem, v vsoto letnega prometa se seštevajo računi izdani podjetjem v SI. Kaj pa računi izdani v EU ali USA ali UK? Se tudi šteje v letni promet?
Če prekoračim 60k letnega prometa v enem letu, v drugem letu pa imam samo 60k letnega prometa, sem se vedno lahko normirani SP?
Če izdajam račun na offshore TRR, in tega ne prijavim na FURS, me načeloma me morejo dobiti. Račune izdajam podjetjem, katera ne izmenjujejo podatke z FURSom, vsaj tako trdi lokalni davčni expert...
Če prekoračim 60k letnega prometa v enem letu, v drugem letu pa imam samo 60k letnega prometa, sem se vedno lahko normirani SP?
Če izdajam račun na offshore TRR, in tega ne prijavim na FURS, me načeloma me morejo dobiti. Račune izdajam podjetjem, katera ne izmenjujejo podatke z FURSom, vsaj tako trdi lokalni davčni expert...
Zako je zakon!!!
delavec44 ::
Samo da razumem, v vsoto letnega prometa se seštevajo računi izdani podjetjem v SI. Kaj pa računi izdani v EU ali USA ali UK? Se tudi šteje v letni promet?
Snežič, si to ti?
Ne vem zakaj toi sprašuješ na tem forumu, sej si sam sebi odgovoril. Če pa kdo to dela, pa dvomim da se bo tukaj javno izpostavljal.
bm1973 ::
Eno vprašanje o davčni utaji, če bi znal kdo odgovorit.
To ni davčna utaja, saj dobiš ves denar v Slovenijo.
FURS nima zunaj Slovenije nobene pristojnosti.
ne se sekirat, in ne govori preveč o tem.
Zakaj ti prijatelj ne nakaže denar v neko davčno oazo, kjer potem koristiš kreditno kartico????
Idiotsko je imeti poleg s.p. še d.o.o...
Ja, ta meja ni jasno folku...
V enem letu lahko zaslužiš 105k, drugo leto moraš pa pazit da manj kot 15k.
Oz. pač kombinacija. Ne deli se zadeva na pol...
Seveda se štejejo, saj jih prijaviš v DDD-DDD obrazcu...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Zakaj ti prijatelj ne nakaže denar v neko davčno oazo, kjer potem koristiš kreditno kartico????
Zakaj pri vseh teh planih vedno pozabljate na tuje "FURS"-e? Kaj mislite da tuje države nimajo svojih davčnih inšpektorjev in lahko delaš karkoli hočeš?
Ne vem po kaki logiki misliš, da bo v tujini lažje nakazat v davčno oazo.
1. če JE lažje nakazat v državi, kjer je kolega, potem je ta država shithole in nobena stranka ne bo hotela poslovat z njim
2. če država ni shithole (je recimo del EU), potem bo imel čisto iste probleme, kot bi jih imel v Sloveniji, samo da jih bo imel kolega
Kolega je spraševal svojo stranko v ZDA in so mu jasno povedali, da ne bojo nakazovali na nobeno firmo v bosni ali kaj takega... tako da spet, pozabljate na ta faktor, da se morajo oni STRINJAT s temi mahinacijami. In spet, saj tudi njih nekdo nadzoruje, zakaj bi se oni izpostavljali v tvojem imenu.
Pa vsaj za ZDA mi je bilo rečeno, da imajo neke zakone/ureditve, kjer morajo tudi freelancerje drugače poročat, ravno zato, da ne morejo imet fiktivnih izplačil, ampak ne vem detjalov.
Brez zamere, eni imate včasih zelo naivne ideje :)
Zgodovina sprememb…
Vem, ampak ni povedal razloga za slovenski d.o.o
In Y države.
Meni tudi Nemci nočejo nakazovat v ZDA. Nek usran zakon, ki korelira tvoje bivališče in sedež pravne osebe... Potrjeno s strani večih agentov po dolgotrajni debati...
Nimamo naivnih idej.
Sam njemu bi se za 150k letno bolj splačalo 100% laufat samo normiranca... Brez d.o.o... Dvomim, da lahko nekdo nabije 90k stroškov...
In Y države.
Meni tudi Nemci nočejo nakazovat v ZDA. Nek usran zakon, ki korelira tvoje bivališče in sedež pravne osebe... Potrjeno s strani večih agentov po dolgotrajni debati...
Nimamo naivnih idej.
Sam njemu bi se za 150k letno bolj splačalo 100% laufat samo normiranca... Brez d.o.o... Dvomim, da lahko nekdo nabije 90k stroškov...
srus ::
Dovoljeni prihodki se znižujejo s 300.000 EUR v dveh letih na 120.000 EUR v dveh letih, kar pomeni, da letni prihodki v povprečju ne smejo presegati 60.000 EUR. Izstop iz sistema normirancev v primeru preseganja prihodkov 120.000 EUR v dveh letih.
Ne drži povsem. Kot je razložila tista milfica iz Nosonjinega harema ( https://www.gov.si/drzavni-organi/minis... ) prehodno obdobje za nas stare normirance, ki smo že dosedaj klepali več kot 60k letno, pomeni da nas bodo s 1.1.2026 takoj vrgli iz sistema, če bomo v 2025 naklepali več kot 60k. Za nas meja 120k v dveh letih ne velja.
V 2025 je meja 60k. Od 2026 dalje je pa 120k/2 leti.
V 2025 lahko zaslužiš 50k in v 2026 70k pa si še vedno normiranec, obratno pa ne, ker boš že 2026 letel ven, če v 2025 presežeš 60k.
V 2025 lahko zaslužiš 50k in v 2026 70k pa si še vedno normiranec, obratno pa ne, ker boš že 2026 letel ven, če v 2025 presežeš 60k.
Zgodovina sprememb…
Saj načeloma te ne vržejo ven, saj sam veš da si presegel in zapreš SP. Potem lahko ponovno odpreš čez 6 mesecev in bo vse resetirano, tudi prispevki, to je bilo že predebatirano tukaj in par strani nazaj je nekdo isto vprašal, je bilo tudi v članku na financah.
MOGOČE je pa drugače, če te dejansko "Ven vržejo", torej da NE zapreš SPja. To pa ne vem, nisem nikoli raziskal.
MOGOČE je pa drugače, če te dejansko "Ven vržejo", torej da NE zapreš SPja. To pa ne vem, nisem nikoli raziskal.
Saj te ne "vržejo ven", samo dobiček obračunajo po dejanskih stroških... Meni je bilo rečeno, da 3 leta, potem ko presežeš, ne moreš spet s.p. kvalificirati kot normiranca.
Za prispevke vem, tega niso spremenili? To je taka luknja da glava peče . Redno koristil, prišparal cirka 50k v nekaj letih.
Za prispevke vem, tega niso spremenili? To je taka luknja da glava peče . Redno koristil, prišparal cirka 50k v nekaj letih.
Lej ne vem od kod si to slišal ali prebral, tako da ne morem komentirat, kot sem že napisal, imaš na financah članek in debato v tej temi enkrat avgusta, par strani nazaj sem objavil link do sporočil, ne da se mi še enkrat iskat, preberi pa potem komentiraj :)
Iz normiranih odhodkov se moraš itak sam izločiti - na DDD obrazcu moraš označiti, da obveščaš o prenehanju ugotavljanje davčne osnove z normiranimi odhodki za prihodnje davčno obdobje. Če tega ne narediš, te pa verjetno FURS pozove, da narediš popravek obrazca (najhuje je, če furs to ugotovi šele čez par let in ti naloži popravke obrazcev za nazaj z vsemi objavami in poročunom davka in prispevkov skupaj z obrestmi).
Enako je tudi v obratni smeri, ko ponovno izpolniš pogoje označiš, da priglašaš ugotavljanje davčne osnove z normiranimi prihodki za prihodnje obdobje.
Enako je tudi v obratni smeri, ko ponovno izpolniš pogoje označiš, da priglašaš ugotavljanje davčne osnove z normiranimi prihodki za prihodnje obdobje.
Zgodovina sprememb…
edi123 ::
21.10 sem odprl normiran popoldanski s.p. pa me zanima ali se plača akontacija dohodnine za cel mesec? Ali je kakšna delna varianta, ker je bil s.p. odprt samo 10 dni?
LapD ::
Imaš sploh za plačati akontacijo? Koliko si pa napovedal dobička v letošnjem letu?
web&motion designer
21.10 sem odprl normiran popoldanski s.p. pa me zanima ali se plača akontacija dohodnine za cel mesec? Ali je kakšna delna varianta, ker je bil s.p. odprt samo 10 dni?
Na eDavkih, v eKartici, bo vse pisalo.
Plačaš, kar ti država izračuna.
Če boš preveč vplačal, boš dobil vrnjeno ali kompenzirano.
Vanquish ::
naj me nekdo popravi - ampak nisi.
Za normiranca moras bit 9 mescev v sistemu, ti pa bos v sistemu malo vec kot 2 mesca, posledicno bos to leto obdavcen kot normalni sp.
ZveeZ ::
Za normiranca moras bit 9 mescev v sistemu, ti pa bos v sistemu malo vec kot 2 mesca, posledicno bos to leto obdavcen kot normalni sp.
Jaz sem odprl popoldanca oktobra 2021 in sem bil normiranec od prvega dneva dalje.
Ti si zdaj vse zamešal :D
Normiranec si lahko tudi, če samo za 1 dan odpreš SP. Bo pa obdaavčen kot popoldanc, ker je imel SP samo 2 mesca (stroški samo do 50k)
ok - vem, da je mel moj sodelavec kr velike probleme, ker je pricakoval da bo "polni" normiranec je pa dobil konkretni sok na koncu.
In to je bila moja poanta z vpisom :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Vanquish ()
black ice ::
Geho ::
Zakaj pri vseh teh planih vedno pozabljate na tuje "FURS"-e? Kaj mislite da tuje države nimajo svojih davčnih inšpektorjev in lahko delaš karkoli hočeš?
Ne vem po kaki logiki misliš, da bo v tujini lažje nakazat v davčno oazo.
1. če JE lažje nakazat v državi, kjer je kolega, potem je ta država shithole in nobena stranka ne bo hotela poslovat z njim
2. če država ni shithole (je recimo del EU), potem bo imel čisto iste probleme, kot bi jih imel v Sloveniji, samo da jih bo imel kolega
Kolega je spraševal svojo stranko v ZDA in so mu jasno povedali, da ne bojo nakazovali na nobeno firmo v bosni ali kaj takega... tako da spet, pozabljate na ta faktor, da se morajo oni STRINJAT s temi mahinacijami. In spet, saj tudi njih nekdo nadzoruje, zakaj bi se oni izpostavljali v tvojem imenu.
Pa vsaj za ZDA mi je bilo rečeno, da imajo neke zakone/ureditve, kjer morajo tudi freelancerje drugače poročat, ravno zato, da ne morejo imet fiktivnih izplačil, ampak ne vem detjalov.
Brez zamere, eni imate včasih zelo naivne ideje :)
Al pa odpreš en TRR v Belize-ju, tu odpreš doo. Stranka plača tvojemu doo-ju, ti plačaš "indijca", da ti dela iz doo-ja v Belize. Posledično imaš minimalno plačo, kar je viška nakazuješ v Belize. Posledično imaš davka na doo prakitčno 0, ker je plača kot storitev strošek. Z računom v Belizeju pa upravljaš spet sam in plačuješ z njim vse kar lahko. Spet kar lahko uturiš v stroške na doo pač uturiš, kar ne gre, pa v Belize... Zdaj je edino potem vprašanje, če lahko dobiš credit card, ki dela povsod v Belizeju.
Je pa Belize safe kar se tiče poročanja FURS-u, ker ni v OECD.
Če se je deklariral kot normiran s.p. ob odprtju, bo normiran s.p.
Saj bo plačal davke po popoldanskih "tarifah".
9 mesecev na leto moraš biti samozaposlen, da ti udarijo davčno tarifo za samozaposlene...
ok - vem, da je mel moj sodelavec kr velike probleme, ker je pricakoval da bo "polni" normiranec je pa dobil konkretni sok na koncu.
Moj znanec je prehitro zaprl s.p., po pole leta, pa je fasal "popoldansko" obdavčitev. Čeprav je bil do zaprtja celo leto samozaposlen.
Imas izkusnje iz prve roke? Ce ne prosim ne siri dezinformacij, ker si vse pomesal.
Beri zgoraj...
Al pa odpreš en TRR v Belize-ju, tu odpreš doo. Stranka plača tvojemu doo-ju, ti plačaš "indijca", da ti dela iz doo-ja v Belize. Posledično imaš minimalno plačo, kar je viška nakazuješ v Belize. Posledično imaš davka na doo prakitčno 0, ker je plača kot storitev strošek. Z računom v Belizeju pa upravljaš spet sam in plačuješ z njim vse kar lahko. Spet kar lahko uturiš v stroške na doo pač uturiš, kar ne gre, pa v Belize... Zdaj je edino potem vprašanje, če lahko dobiš credit card, ki dela povsod v Belizeju.
Vprašanje je, ali je Belize na seznamu FURS kot davčna oaza...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
To lahko dela minister za finance, ti boš dobil inšpektorja na vrata po prvem nakazilu v Belize :)
Rules for thee, not for me.
Zgodovina sprememb…
Evo računica: https://www.zurnal24.si/slovenija/tolik...
Sicer je tu BRUTO plača, ne bruto^2, ampak vseeno, za tiste, ki trdijo da so normiranci "premalo obdavčeni".
Sicer je tu BRUTO plača, ne bruto^2, ampak vseeno, za tiste, ki trdijo da so normiranci "premalo obdavčeni".
ViperR ::
To itak ni pravilno, pri 60k imaš 11k akontacije dohodnine in ne 7k.
Če maš 3 otroke in si na normirancu, pač žena koristi ugodnosti, glupo je da se tukaj upošteva samo v enem izracunu.
Če si normiranc delaš od doma, zaposlen pa se vozi v pisarno in ima stroške, zakaj bi tukaj računal prevoz na delo kot dohodek? Js sm še v minusu, ker dobim plačano karto za vlak.
60k na normiranca maš 14% davka, 60k na zaposlenega pa cca 40%.
Če maš 3 otroke in si na normirancu, pač žena koristi ugodnosti, glupo je da se tukaj upošteva samo v enem izracunu.
Če si normiranc delaš od doma, zaposlen pa se vozi v pisarno in ima stroške, zakaj bi tukaj računal prevoz na delo kot dohodek? Js sm še v minusu, ker dobim plačano karto za vlak.
60k na normiranca maš 14% davka, 60k na zaposlenega pa cca 40%.
Imas izkusnje iz prve roke? Ce ne prosim ne siri dezinformacij, ker si vse pomesal.
niso nobene dezinformacije ampak dejstvo, ni pa bil normiranec samo od 1.10 ampak dalj casa - ne pa dovolj casa, da bi bil polni.
In zaradi tega je imel vecji dobicek in na koncu posledicno tudi visje prispevke naslednje leto.
Evo računica: https://www.zurnal24.si/slovenija/tolik...
Tole zgoraj je pa totalno zavajanje. Primerjajo koliko dobi nekdo, ki mu delodajalec plača X na uro z nekom, ki mu delodajalec plača bistveno višjo urno postavko (dopust, bolniška, regres, malica, dodatno zavarovanje, prispevki delodajalca) za redno zaposlitev.
Sej imate link do celega članek, jaz sem samo eno tabelo prilepu
Geho ::
To lahko dela minister za finance, ti boš dobil inšpektorja na vrata po prvem nakazilu v Belize :)
Rules for thee, not for me.
Ja jeba, lepo razložim inšpektorju, da dokler ministru ne pregledajo njegovih poslov, nimajo pravice gledat mojih poslov.
Drugač pa lahko tudi premaknem sedež podjetja nekam, ker je samo poštni predal, tak da inšpektor niti nima kam priti. Doma pa si kreiram versko skupnost, ali pa se včlanim v ČCBZ in deklariram dom kot sakralni objekt. Prepišem vse na ženo, in če kdo pride, reče žena, da me ni doma, da sem na službeni poti. V stanovanje ne more, tak da si ga lahko potem samo potegne inšpektor, če si želi...
Jah lej, če hočeš živet na tak način kot Snežič, da ni nič na tebe pisano in da moraš vedno pazit kaj delaš z denarjem, go ahead :)
Ne pravim da ni možno, samo za mene to ni rešitev, nimam dovolj jajc, znanja in vez hehe (pa verjetno tudi živcev).
Ne pravim da ni možno, samo za mene to ni rešitev, nimam dovolj jajc, znanja in vez hehe (pa verjetno tudi živcev).
Zgodovina sprememb…
Ko imaš 1x lastno nepremičnino, kjer bivaš, in legalno dobiš dovolj keša za položnice, avto in kar je še ostalih reguliranih dobrin, komot lahko mutiš z gotovino ali tujo kreditno kartico.
Nikoli te ne najdejo...
Nikoli te ne najdejo...
Verjetno res, samo potem si "stuck", kjer si. Ne dobiš kredita za nič drugega, pa ni šans da narediš dodatne večje nakupe, ker ne moreš dokazat izvora premoženja. Torej kaka vikendica ali dodatne nepremičnine vse odpadejo.