» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
262 / 266
»»

NajiM ::

I seveda. Kar mene moti je to da je tale vlada dejansko obljubljala višje davke pa so bili vseeno izvoljeni. Kar kaže na to da je v slo pač največja volivna gmota v JS in v penziji. Privat sektor je samo še za molsti.

kikach ::

Mogoče bo pa zdaj čas za kakšen protest ali bomo to lepo mirno prenesli?

prozac ::

NajiM je izjavil:

I seveda. Kar mene moti je to da je tale vlada dejansko obljubljala višje davke pa so bili vseeno izvoljeni. Kar kaže na to da je v slo pač največja volivna gmota v JS in v penziji. Privat sektor je samo še za molsti.

Predvidevam da veliko ljudi, ki je volilo leteco podgano, ni spremljalo volilne kampanije in so preprosto v nedeljo obkrozli proti generalu glanckopfu...
za enkrat se imam tolko upanja, da vsi volilno sposobni razumejo da spolsno povecanje davkov slabo vpliva tudi na njih. Je pa res da so me v preteklosti ze veckrat obtozili naivnosti :(

Upajmo na veto, zavlacevanje in morda se kak cudez, da jim ne rata tega izpeljat do konca leta. Po vsej verjetnosti pa naslednje leto pocasi prehod na doo......

delavec44 ::

Tudi nova vlada ne bo kar avtomatsko razveljavila teh sprememb. Bi bilo mnogo bolje, da bi se zaustavila že uveljavitev.

LeQuack ::

NajiM je izjavil:

Saj to je to, kritična masa levakov je tako velika, da zdaj vodi v propad države. Celoten javni sektor & sorodniki + upokojenci in to je masa ljudi, ki je večja od zaposlenih v gospodarstvu, tako da jih imajo potem za talce.
Quack !

jan_g ::

kikach je izjavil:

Mirno bomo prenesli. Moraš vedeti, da velika večina ljudi smatra normirance za hudo anomalijo, ker delajo primerjavo z redno zaposlenimi. Ni pomembno, da gre v globalu za minoren izplen davka s temi spremembami. Pomembno je, da je obdavčitev pravična. Tako pravijo.

Mato989 ::

No jaz bpm na boljsem ampak sem vseeno proti zakpnu
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

mihor ::

matic492 je izjavil:

Ne vem kje se usklajujejo :D

SD-jevci so vsi glasovali ZA, samo Predrag Baković se je vzdžal glasovanja.

SD so Sicherheitsdienst, nacisti frdamani.

happiness4me je izjavil:

Verjetno je karnekaj slovenskih IT strokovnjakov ki zasluzijo med 60K in 100K. Me zanima kaj bodo taki naredili. Po pravici povem, da ne vem kaj bom naredil do 1.1.2025.

Vse opcije so zelo neprijetne:
- selitev v tujino
- zmanjšanje prihodkov pod 60K
- redna zaposlitev kjer država ukrade polovico zasluženega
- jebanje z d.o.o. za manjši neto prihodek
- prehod na nenormiran s.p. kjer država ukrade 50%

Selitev v tujino, sploh na dolgi rok. V Dubaju je davek 0%, pa niti ni slabo tam živet. Če nimaš otročadi, ti predlagam, da resno razmisliš o tem. Sam bom na dolgi rok odšel iz te podalpske močvare. Tu bom ostal samo še dokler bo okolje dost ok za rast in izobrazbo mojega naraščaja, nato pakiramo in se ne vrnemo, ko jebe to našo fašistično svojat.

jan_g je izjavil:

kikach je izjavil:

Mirno bomo prenesli. Moraš vedeti, da velika večina ljudi smatra normirance za hudo anomalijo, ker delajo primerjavo z redno zaposlenimi. Ni pomembno, da gre v globalu za minoren izplen davka s temi spremembami. Pomembno je, da je obdavčitev pravična. Tako pravijo.

Poanta je ta, da NE BO izplena, ker bomo normiranci pač ali omejili prihodke na 59.999,99 letno, ali pa se bomo posluževali sive ekonomije, ali pa preprosto odprli podjetja v tujini/se preselili. Na koncu bo namesto teh 12 milijonov, o katerih onanira baraba in diletant boštjančič, nastal še primankljaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihor ()

prozac ::

Mah ta drzava mora vse zakomplicirat do konca. Se tisto kar je bilo do sedaj relativno enostavno je treba zakomplicirat.

Ne vem zakaj ne bi mogl met kakih oblik pravnih subjektov kjer je birokracija na minimumu. In kriterij za tako PO bi bila narava poslovanja in ne promet (odvetniki, it, zdravniki, racunovodstva,ipd.). Kar smo do zdaj normiranci naredili relativno enostavno, bo treba zdaj imet racunovodski servis, pa polno enih obrazcev...

In cist enako je pri vseh procesih povezanih z drzavo, samo da ne bi bilo kaj enostavno in transparentno.

matic492 ::

Samo upam, da bo na naslednjih volitvah vseh 16 000 normirancev + razšrijene družine, katere so nas zajebali glasovalo za desne stranke, da ne boste že pozabli do takrat :D
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

kzzzz ::

kikach je izjavil:

Zakaj bi protest normirancev kdorkoli upošteval? Ni da zaradi njih/nas kaka nujna storitev ne bo delovala. Normirancev, ki se jih novi zakon tiče, itak ni veliko. Posledice tega se bo poznalo čez čas, ne iz danes na jutri, na kar protesti ciljajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

xeon ::

ni šans da tej gnojni vladi plačujem davke... grem na socialo dokler vlada ne pade... bom vsaj dobil respect levice, da nisem zloben

deco16 ::

Fajn novica za zgodaj zjutraj ....

bm1973 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

normiranci pa bodo lahko samo še podjetniki, ki bodo imeli največ 60 tisoč evrov prihodkov iz tujine.

Če bo to držalo, bom jaz normiranec samo še eno leto.

Potem pa selitev firme ven... In mojega davčnega rezidentva.

EjTi ::

Je Tanja že popravila članek - da meja ni za prihodke iz tujine. Malo je pomešala vstopno mejo za DDV zavezanca, prihodke in doma/tujina.
https://www.finance.si/paket-davcnih-sp...

spinner ::

Kdo pa lahko vloži veto? Kdorkoli iz opozicije? Pa kje lahko plačamo za vzpodbudo? Nevem kako drugače bi se lahko tole rešilo.

D3m ::

Kul.

Keš na roke torej pa omejitev 12,5k na leto za popoldanca.

Challenge accepted.
|HP EliteBook|R5 6650U|

spinner je izjavil:

Kdo pa lahko vloži veto? Kdorkoli iz opozicije? Pa kje lahko plačamo za vzpodbudo? Nevem kako drugače bi se lahko tole rešilo.

Državni svet, ampak ne bo nič iz tega, ker bo pač samo še 1x potrjen.

Za lobiranje je zdaj vsaj par mesecev prepozno :)

Aha razumem ja. Razen če jim ne rata tega skup spravit to leto?
Hvala

bm1973 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

normiranci pa bodo lahko samo še podjetniki, ki bodo imeli največ 60 tisoč evrov prihodkov iz tujine.

Če bo to držalo, bom jaz normiranec samo še eno leto.

Potem pa selitev firme ven... In mojega davčnega rezidentva.

Točno to. In to jim še kar ni jasno... Po eni strani s temi idiotizmi od zakonov prav vztrajno odganjajo visoko izobražene (torej visoko plačane) kadre, po drugi pa bi s to ISTO novelo radi privabili prav te visoko izobražene, s tem, da jim častijo 7% dohodnine. :))) To so res mentalno zaostali osebki na vladi, vsi po vrsti.

Tujci niso glupi, tisti ki tako delajo, vedo marsikaj...

Si že najdejo najboljše pogoje, brez skrbi.

In to Slovenija ni...

Malidelničar ::

Malce spremljam na Redditu normirance na našem podbralniku pa so kar razpizdeni.

Najbolj elegantna rešitev situacije je ena od dveh možnosti, da normiranec omeji delo: 1) dela manj samo do meje ko se mu splača in ostalo gre na dopust 2) uradno prijavi do meje ostalo pa na črno
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

@Malidelničar točno to bom tudi jaz naredil. Ne ostane mi drugega. Upam na to, da ko se menja vlada, adaptira ta zakon.
Bom pa zaradi tega plačeval minimalne prispevke in minimalen davek -> 12 mio davka = no go. :)

A razpizdeni normiranci sploh veste da je nornirance uvedel Šuštaršič-Janša tam nekje leta 2012. Prej smo bili vsi nenormirani in 99% jih je plačevalo davka natanko 0. Kao ni bilo dobička. Je pa res da so se stroški v glavnem nabijali skozi kilometrino, kar danes ne gre več.

Jaz padem naslednje leto tako ven, v vsakem primeru...

Letos bom malo pod 300k v dveh letih, drugo leto bom ob istih pogodbahkrepko čez 300k.

Nabili mi bodo drugo leto max. prispevke, tam 3200 mesečno... Pač preveč dobička, tam 130k...

Našel si bom še eno support pogodbo, če bo šlo, fiktivno zaposlitev za 1300 bruto, imel bom popoldanca, ker bodo precej manjši prispevki, sicer višji davki, ampak je popoldanc suma sumarum vseeno na leto cenejši od polnega s.p. za cirka 25k letno.

Zaslužiti bom probal čim več naslednje leto, 3 support pogodbe, če še kaj dobim, 31.12.2025 pa zaprem s.p. Plačam državi tistih skoraj 20% davka, pol naj se pa jebejo. Na Hrvaškem je cel kup bajt tam blizu Prekmurja za 20k, naslov preselim tja in davčno rezidentstvo, in tam ustanovim firmo, ki je obdavčena 10%.

Naj se jebe Perjad v Sloveniji...

Pravilno. Kot te debili prisilijo davčno optimirat tudi tako da greš ven, veš da je game over.

A je sploh kdo, ki bo ostal v SLO? :D
Boštjančič, bereš?

Boštjančič ima že zdaj denar v Belizeju, boli njega kita :))

Dobro samo če imaš letno 150k+(200k+) prihodkov, to pa se že splača SOLO d.o.o. odpret pa kupovat nepremičnine... oz stisneš prvo leto pol pa kupiš zemljo in zgradiš večstanovanjsko hišo (4 stanovanja) oddajaš in imaš cash flow... z malo sreče mulci ne bodo rabli nič delat če boš v 8 letih postavil in odplačal 2 taki večstanovanjski... torej pol 8 stanovanj... 2x 3 sobno premium s teraso spodaj in 2x 2 sobno z velikim balkonom oz teraso v 1. nadstropju pa si zmagal...

Če stisneš 8-10 let se lahko upokojiš... pod pogojem da danes nimaš več kreditov in lahko 4 leta živiš na polovici trenutnih prihodkov.

Mislim, da podcenjuješ ceno za tako bajto...

D.O.O se pač ne splača, ker si 2x obdavčen, pa ne ljubi se mi s tem zafrkavat...

Ne boš nikoli v tej poziciji, zato so tvoje analize/nakladanje/blodnje neuporabne...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

kzzzz ::

Mato989 je izjavil:

Dobro samo če imaš letno 150k+(200k+) prihodkov, to pa se že splača SOLO d.o.o. odpret pa kupovat nepremičnine... oz stisneš prvo leto pol pa kupiš zemljo in zgradiš večstanovanjsko hišo (4 stanovanja) oddajaš in imaš cash flow... z malo sreče mulci ne bodo rabli nič delat če boš v 8 letih postavil in odplačal 2 taki večstanovanjski... torej pol 8 stanovanj... 2x 3 sobno premium s teraso spodaj in 2x 2 sobno z velikim balkonom oz teraso v 1. nadstropju pa si zmagal...

Če stisneš 8-10 let se lahko upokojiš... pod pogojem da danes nimaš več kreditov in lahko 4 leta živiš na polovici trenutnih prihodkov.

Gradnja niti približno ni tako poceni, kot je opisano tlele ...

Imam eno vprašanje. Če imam SP z dejanskimi stroški, delam pa samo od doma (trenutno sem seveda normiranec), ali lahko kupim avto na SP in se večinoma vozim z njim za osebno rabo? Recimo na 1 ali 2 meseca grem nekam na sestanek 200km stran od mene, toliko da prikažem nekaj stroškov.
Pa še to, če kupim avto na firmo, to pomeni da ga kupim brez davka, se pravi 22% manj plačam za njega?

echoman ::

Kolegi normiranci, ki ste že preračunali, kaj se vam najbolj splača. Imam eno vprašanje glede izstopa in ponovnega vstopa v sistem. Recimo, da naslednje leto presežem mejo 60k in konec leta zaprem s.p. in se s 1.1.2026 zaposlim drugje. Kdaj lahko v tem primeru spet odprem normiran s.p. (če ne bo drugih sprememb in bo takrat še obstajal)? Je to že 1.1.2027 ali sem zgrešil kakšno izjemo? Hvala na pomoči v naprej.

echoman je izjavil:

Kolegi normiranci, ki ste že preračunali, kaj se vam najbolj splača. Imam eno vprašanje glede izstopa in ponovnega vstopa v sistem. Recimo, da naslednje leto presežem mejo 60k in konec leta zaprem s.p. in se s 1.1.2026 zaposlim drugje. Kdaj lahko v tem primeru spet odprem normiran s.p. (če ne bo drugih sprememb in bo takrat še obstajal)? Je to že 1.1.2027 ali sem zgrešil kakšno izjemo? Hvala na pomoči v naprej.

Je 1.1.2027, če si imel skupaj zadnje 2 leti manj kot 120k oz 60k na leto. To pomeni, če imaš v letu 2026 0EUR(zaprt sp), da si moral imeti leta 2025 manj kot 120k, da je 120k + 0 < 120k.

EDIT: Sorry pozabil, SP itak lahko ponovno odpreš po 6 mescih. Torej če imaš 6 mesecev zaprt SP, se ti resetirajo prispevki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

kzzzz je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Gradnja niti približno ni tako poceni, kot je opisano tlele ...

Mogoče sem res malo preveč optimistično napisal ja... ampak večstanovanja bajta spodnji štuk nekje 165m2 + zgornji nekje 120m2 (terase/balkoni ostalo) to je skupaj nekje 280m2 cca... skupaj s parcelo nekje ne glih na najbolj zaželjenih lokacijah v SLO (odmislimo LJ ipd...) recimo kje okrog Slo. Bistric ene 10km od AC, bi verjetno dobil parcelo za kakih 60k + 400k za bajto... ajde 6 let če daš vsako leto polovičko od prometa v bajto... 2 leti varčuješ pol pa kredit na firmo in gasa...

Tak da ok ni 10 let, bo 13-14 ampak plus je da dejansko več potomci ne rabijo delat lol razen se igrat oddajo nepremičnin...

spinner je izjavil:

Imam eno vprašanje. Če imam SP z dejanskimi stroški, delam pa samo od doma (trenutno sem seveda normiranec), ali lahko kupim avto na SP in se večinoma vozim z njim za osebno rabo? Recimo na 1 ali 2 meseca grem nekam na sestanek 200km stran od mene, toliko da prikažem nekaj stroškov.
Pa še to, če kupim avto na firmo, to pomeni da ga kupim brez davka, se pravi 22% manj plačam za njega?

Ne da se mi še enkrat razlagat vsega, pa tudi ne spomenm se več čisto vsega, daj malo sam pogooglaj, samo par stvari:
- če boš vozil 1x na mesec se 200km, potem SAMO to gre v strošek firme, ostalo nič. Ne moreš ti kar tako kupit avto na SP in ga dati v strošek firme. Če boš vozil 95% privat in 5% za SP, bo šlo v amortizacijo samo 5%
- DDV se ne more odbijat za takšne avte, lahko se za tovornjake, bagerje, taksije in podobno. So neke izjeme za električne avte, samo se ne spomnem.

TL:DR razen če nameravaš kupit električni avto ali DEJANSKO uporabit vsaj 50% časa avto za podjetje, potem se ne splača. Če imaš avto večinoma za privat, se bolj splača na DOO boniteta z gorivom

Če bi rad nabijal stroške preko kilometrov, se splača kupiti privat avto in obračunavat kilometrino.

Sam je FURS precej tečen okoli tega, ne smeš pretiravat...

matic492 je izjavil:

spinner je izjavil:

Ne da se mi še enkrat razlagat vsega, pa tudi ne spomenm se več čisto vsega, daj malo sam pogooglaj, samo par stvari:
- če boš vozil 1x na mesec se 200km, potem SAMO to gre v strošek firme, ostalo nič. Ne moreš ti kar tako kupit avto na SP in ga dati v strošek firme. Če boš vozil 95% privat in 5% za SP, bo šlo v amortizacijo samo 5%
- DDV se ne more odbijat za takšne avte, lahko se za tovornjake, bagerje, taksije in podobno. So neke izjeme za električne avte, samo se ne spomnem.

TL:DR razen če nameravaš kupit električni avto ali DEJANSKO uporabit vsaj 50% časa avto za podjetje, potem se ne splača. Če imaš avto večinoma za privat, se bolj splača na DOO boniteta z gorivom

Aha hvala obema!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: spinner ()

echoman ::

matic492 je izjavil:

echoman je izjavil:

Je 1.1.2027, če si imel skupaj zadnje 2 leti manj kot 120k oz 60k na leto. To pomeni, če imaš v letu 2026 0EUR(zaprt sp), da si moral imeti leta 2025 manj kot 120k, da je 120k + 0 < 120k.

EDIT: Sorry pozabil, SP itak lahko ponovno odpreš po 6 mescih. Torej če imaš 6 mesecev zaprt SP, se ti resetirajo prispevki.

Ali se po šestih mesecih ne glede na prispevke gleda promet (torej pod 120k, da ne izpadem v 2027) ali reset pomeni, da se niti to ne gleda več? Sicer nimam namena v nobenem primeru že tako zgodaj ponovno odpirat polnega, ampak iz vidika popoldanca (z dejansko drugo dejavnostjo) če to velja, bi pa že razmišljal o tem. Hvala!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: echoman ()

Mislim, da ko 1x presežeš limito za normirance, ne moreš biti normiranec 3 leta...

Ampak nisem preverjal, pač info kolega...

Smo predebatirali to iz tistega članka na financ, mora biti par strani nazaj tam okoli poletja, ko so predlog zakona ven dal, poglej po tej temi nazaj.

Evo našel, nisem bral objave, samo debatirali smo tu okoli tega posta, poglejte par strani nazaj in naprej: https://slo-tech.com/forum/t659396/p830...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

xeon ::

mal ste vsi optimisti... kdo misli pač da boštjančič drugo leto ne bo spet posegal v normirance in pa jih pred koncem mandata čisto ukinil

1x jih bodo...

Očitno agenda, ki je ne poznamo, ampak sem skoraj 100% prepričan, da so zadaj naši startup lastniki, ki že leta jamrajo nad normiranci, ker jih dobri razvijalci spizdijo na svoje iz tistega skoraj sužnjelastniškega odnosa z zanič plačo...

Ja, tudi jaz sem že tako razmišljal, ko sem ga prvič odprl.

Dolgoročno se definitivno ni pametno zanašat, da bo ostal isti sistem.

bm1973 je izjavil:

Jaz padem naslednje leto tako ven, v vsakem primeru...

Letos bom malo pod 300k v dveh letih, drugo leto bom ob istih pogodbahkrepko čez 300k.

Nabili mi bodo drugo leto max. prispevke, tam 3200 mesečno... Pač preveč dobička, tam 130k...

Našel si bom še eno support pogodbo, če bo šlo, fiktivno zaposlitev za 1300 bruto, imel bom popoldanca, ker bodo precej manjši prispevki, sicer višji davki, ampak je popoldanc suma sumarum vseeno na leto cenejši od polnega s.p. za cirka 25k letno.

Zaslužiti bom probal čim več naslednje leto, 3 support pogodbe, če še kaj dobim, 31.12.2025 pa zaprem s.p. Plačam državi tistih skoraj 20% davka, pol naj se pa jebejo. Na Hrvaškem je cel kup bajt tam blizu Prekmurja za 20k, naslov preselim tja in davčno rezidentstvo, in tam ustanovim firmo, ki je obdavčena 10%.

Naj se jebe Perjad v Sloveniji...

I like you already! :) Imam podobne poglede, s tem da na hrvaškem že imam nepremičnino. Samo še državljanstvo si zrihtam. Sem raje kockast kot pa pe ̶d̶e̶rnat! :)

bm1973 je izjavil:

1x jih bodo...

Očitno agenda, ki je ne poznamo, ampak sem skoraj 100% prepričan, da so zadaj naši startup lastniki, ki že leta jamrajo nad normiranci, ker jih dobri razvijalci spizdijo na svoje iz tistega skoraj sužnjelastniškega odnosa z zanič plačo...

Točno to, da parafraziram svojega dobrega prijatelja: še vedno sem raje klošar ronin kot pa office slave.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihor ()

tt33 ::

A prehodno obdobje za normirance potem ostane? V 2025 še nisi vržen iz normiranstva, če si presegel 120k v 2023+24?

Težko je razumeti, da so resnično sprejeli tako glupost, kjer se človeku bolj splača manj delati. Jaz bom tako kot mnogi zaenkrat omejil promet na 60k, čeprav bi se mi ekonomsko gledano že sedaj najbolj splačalo oditi v tujino. Manj evrov zame, manj davka za državo. Če pa obdavčijo npr. še nerealizirane kapitalske dobičke, pa sploh ne bo druge izbire kot emigracija.

Žal pa nimam upov, da bo v prihodnosti karkoli boljše. Prevelik del populacije je dovzeten za populizme in iracionalno nevoščljiv ter pripravljen odžagati vejo, na kateri sam sedi. Bojim se tudi sledečega. Ko bo država ugotovila, da sedaj pobere še manj davka, bo še bolj na prvo žogo davčno udarila po profesionalnem srednjem razredu in podjetnikih, kar bo še dodatna spodbuda visokokvalificiranim kadrom za odhod v tujino. In za povečanje sive ekonomije doma. S tem se posredno onemogoča razvoj celotnih industrij in niš v džravi, gospodarstvo in populacija pa se proletarizira.

In katerokoli slovensko podjetje misli, da bodo sedaj normiranci bolj naklonjeni redni zaposlitvi pri njih, v nekonkurenčnih, dolgočasnih in mikromenedžiranih okoljih, je psihološko in ekonomsko nepismeno.

Če odpreš d.o.o in si npr. eno leto izplačuješ minimalno plačo, nato pa postaneš brezposeln (zapreš d.o.o.?), ali to pomeni, da si potem upravičen do nadomestila za brezposelnost? Ker trenutno se mi bolj splača razmišljati o takih potezah.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tt33 ()

V trenutnem predlogu je prehodno obdobje, kot je bilo predebatirano in objavljeno v medijih.

mihor je izjavil:

I like you already! :) Imam podobne poglede, s tem da na hrvaškem že imam nepremičnino. Samo še državljanstvo si zrihtam. Sem raje kockast kot pa pe ̶d̶e̶rnat! :)

Ne rabiš državljanstva ampak davčno rezidentstvo.

Da se ne boš pehal za napačno stvarjo...

Kak link do sprejetega zakona?

nekako se ne znajdem v državnem sranju strani...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

barakus ::

Ali je kdo že menjal davčno rezidenco in koliko časa je postopek trajal? Ali je sporno, če živiš v tujini že več kot leto dni, posluješ pa preko slo normiranca?

srus ::

NajiM je izjavil:

No, med drugim so obljubljali tudi 30 dni do specialista in 10.000 novih najemnih stanovanj letno.
««
262 / 266
»»