» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
260 / 266
»»

velikBrokoli ::

micatatica je izjavil:

Zadnji predlog zakona črta 67 člen- normiranstvo

https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/za...!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8zivSy9Hb283Q0N3E3dLQwCQ7z9g7w8nAwsnMz1w9EUGAWZGgS6GDn5BhsYGwQHG-pHEaPfAAdwNCBOPx4FUfiNL8gNDQ11VFQEAAXcoa4!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/?uid=46DBBD7E4F1A753EC1258BC5004565F5&db=pre_zak&mandat=IX&tip=doc#

Link ne dela.

Aha sem prebral, to mislim, da je predlog za dooje, ker piše za pravne osebe, ja? To so že na začetku govorili, da bodo normirane dooje popolnoma ukinili.

Zgodovina sprememb…

kzzzz ::

Tako je, tole je samo za normirane d.o.o.-je.

micatatica ::

Se pravi za sp ostaja vstopna meja 60k?

Izstopna tudi. Tale zakon se nanaša na normirane s.p.-je: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini. Tisti zgoraj je za d.o.o.-je.

tekoset ::

Pozdravljeni,

V tej temi je toliko sporočil, da sem čisto zmeden.

Lahko kdo prosim napiše, ali so spodnje spremembe že sprejete končno, ali pa še obstaja verjetnost, da ne bodo sprejete?

1. 100k -> 60k za normirance
2. 50k -> 60k za DDV

Našel sem samo prikazovanje postopka na DZ-RS, vendar nisem pravnik in mi je težko to razumeti.

Hvala za pomoč

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tekoset ()

Mato989 ::

tekoset je izjavil:

Pozdravljeni,

V tej temi je toliko sporočil, da sem čisto zmeden.

Lahko kdo prosim napiše, ali so spodnje spremembe že sprejete končno, ali pa še obstaja verjetnost, da ne bodo sprejete?

1. 100k -> 60k za normirance
2. 50k -> 60k za DDV

Našel sem samo prikazovanje postopka na DZ-RS, vendar nisem pravnik in mi je težko to razumeti.

Hvala za pomoč

Zakon v tem trenutku še ni sprejet, ampak glede na večino je 99,9% da bo letos in bo veljal s 1.1.2025...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

bm1973 ::

Sprejet bo 27.12.2024...

Kot že napisano...

spinner ::

Od kje pa informacije, da bo sprejet 27.12.2024?

matic492 ::

To se zafrkavamo zaradi izkušenj leta 2022, ko so isto sprejeli na zadnji možen termin v Decembru.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Na žalost najbrž ne bo zafrkancija...

Za veliko folka je že zdaj prepozno. Jaz sem moral do konca oktobra skleniti pogodbe s strankami, ker niso mogle več čakati, in sem jih sklenil s predvidevanjem, da bo zakon, kot je trenutno, sprejet.

Legon ::

bm1973 je izjavil:

Na žalost najbrž ne bo zafrkancija...

Kaj točno spremeni datum sprejema? A bo zakon kaj drugače veljal, če da sprejmejo danes ali čez 7 tednov? Če govorimo o predvidljivem poslovnem okolju so eno leto prepozni, za vse ostalo je pa datum sprejema povsem brezpredmeten.

ker se lahko zakon še spremeni ljudje morajo pa že danes delat odločitve, odpirat DOO in podobno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Mato989 ::

matic492 je izjavil:

ker se lahko zakon še spremeni ljudje morajo pa že danes delat odločitve, odpirat DOO in podobno.

Saj to je njihov namen... folk bo pač smatral najslabše kot da je sprejeto...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

socialec ::

matic492 je izjavil:

Mala malica, samo na žalost je tako, da moraš nekatere stvari bolje poznati kot svetovalci, od ,stanovnitvenih banalnosti naprej :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

x3ca ::

Pozabljate, da si lahko drugo leto se naprej normiranec - nobenmu ni treba ze danes odpirat d.o.o-ja. Morajo pa tisti, ki so nad 60k in zelijo ostat normiranci, cimprej obvestiti stranke o zmanjsanem obsegu dela.

To je na isti predpostavki, da bo zakon sprejet v trenutnem stanju, torej z prehodnim obdobjem. Finančni svet ali kakorkoli se imenuje je predlagal oz. napisal, da je prehodno obdobje nepotrebno :)

kzzzz je izjavil:

Odbor dvomim, da bo kaj spreminjal, to je Boštjančičeva vojska. Če bo kaj, se bo spreminjalo v DZ ob predlogih parlamentarcev, ker oni so (tudi iz koalicije) bili najbolj glasni pri pomislekih.

OMG, zdaj prebral predlog amandmaja Slovenskega tehnološkega foruma, ki vključuje:

Ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov -- spremembe so dobro zastavljene, se nam pa zdi prehodno obdobje dveh let povsem nepotrebno, poleg tega se nanaša na preteklo obdobje. Zato predlagamo črtanje.

Keri pacienti.

Pa ni čisto res da je "vseeno zaradi prehodnega obdobja", meni se bolj splača DOO, če bo zakon sprejet, tudi z prehodnim obdobjem, zaradi višjih prispevkov in višjega davka, tudi če računam na to, da bom izpadel 2026 iz sistema... (torej davka bo pri 100k recimo vseeno več za plačat, kot letos)

Pač sej ni point debatirat o posameznih primerih. Point pač je da so uber prasci in spet delajo zadnji moment spremembe. Pa 15 000 SPjev ali kolikor jih je, se mi ne zdi zanemarljivo število.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Geho ::

matic492 je izjavil:

Al pa odpret firmo v Belizeju... 8-):))

Najbolj optimalna rešitev je, da prideš zraven kakih crypto scamerjev, da prideš v Logan Paulovo pump&dump ekipo recimo in jim sprogramiraš kaj, oni ne bojo meli problemov te plačevat v Belize :))

Še ena interpelacija, iz katere ne bo nič, ali pa? Upanje umre zadnje :D

https://www.24ur.com/novice/slovenija/s...

Pat_MaGroin ::

To je brezveze.

velikBrokoli ::

Jaz samo upam, da obdržijo prehodno obdobje, če pa to ven iz zakona dajo, bo pa res pizdarija :))

Geho ::

matic492 je izjavil:

Najbolj optimalna rešitev je, da prideš zraven kakih crypto scamerjev, da prideš v Logan Paulovo pump&dump ekipo recimo in jim sprogramiraš kaj, oni ne bojo meli problemov te plačevat v Belize :))

Zakaj bi imel kdorkoli probleme s plačevanjem v Belize??? Sej so Boštjančiču tudi plačevali... Če lahko "vzornik" lahko pa tudi mi. On nam je učitelj!

x3ca je izjavil:

Pozabljate, da si lahko drugo leto se naprej normiranec - nobenmu ni treba ze danes odpirat d.o.o-ja. Morajo pa tisti, ki so nad 60k in zelijo ostat normiranci, cimprej obvestiti stranke o zmanjsanem obsegu dela.

Pakaj spet nabijate o zaprtju...

Limit lahko presežeš, lahko zaslužiš milijon. Samo naslednje leto bo tvoj s.p. navadni, ker si presegel limit...

Fak no, je folk glup...

delavec44 ::

bm1973 je izjavil:

x3ca je izjavil:

Limit lahko presežeš, lahko zaslužiš milijon. Samo naslednje leto bo tvoj s.p. navadni, ker si presegel limit...

Fak no, je folk glup...

In kje v tvojem citatu je omenjeno zaprtje?

mihor ::

Geho je izjavil:

Zakaj bi imel kdorkoli probleme s plačevanjem v Belize??? Sej so Boštjančiču tudi plačevali... Če lahko "vzornik" lahko pa tudi mi. On nam je učitelj!

Ta dickface bi moral jajotu delat družbo v čuzi. Pa še marsikomu.

NajiM ::

Jajo ti je skupaj s Šušteršičem normiranost dal...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: NajiM ()

xeon ::

bm1973 je izjavil:

x3ca je izjavil:

Fak no, je folk glup...

kaj teb ni jasn? eni nočjo bit navadni spji? Iskreno tudi jaz raje zaprem in grem vse višjo levo socialo, k da se grem jebat za davke...

Vanquish ::

Jaz sem ze prenesel poslovanje na doo. Pa nisem edini

amacar ::

Imaš kakšnega dobrega računovodjo, da bo znal nabiti kaj stroškov na doo, pa da bo še na legalni strani? Lahko tudi na ZS. Hvala

spinner ::

Vanquish je izjavil:

Jaz sem ze prenesel poslovanje na doo. Pa nisem edini

Kakšna pa bo v tvojem primeru razlika? Kar konkretna kajne?

Jaz bom delal 3 dni na teden za 60k. Pa da vidmo, kako se jim bodo računi za več pobranega davka izšli ...

Jaz bom 2025 izkoristil maksimalno, da pokasiram kolikor se lahko da. Plačam tistim 20% davka in je to to... Če bo po sreči, mogoče dobim še kak support job za 400EUR/dan.

Potem bom tako ali tako presegel tudi zdajšnjo limito (300k/2 leti) in bom s.p. lepo zaprl.

Kaj bom v 2026, še ne vem. Ali d.o.o, ali Hrvaška, ali pa kaka offshore scena, če bodo hoteli tja plačevati. Kar se zdaj zdi v Nemčiji praktično nemogoče...

Mogoče bo pa tam kriza, pa bom lepo fraj...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

tekoset ::

A mi lahko kdo pomaga, prosim
Ali velja prehodno obdobje za tiste, ki bodo postali normiranci od 01.01.2025?
Trenutno sem navadni s.p. in bom postal normirancem od 01.01.2025.
Koliko lahko zaslužim v tem primeru leta 2025 da bi leta 2026 tudi ostal normiran: max 60'000 ali 100'000?

Max 120.000, če bo meja 120k v 2 letih...

pingme ::

Če bo sprejeto, potem meje 100k ni nikjer več, v 2025 se tudi 2024 naj ne bi gledalo, torej nima veze ali si bil v 2024 normiranec ali ne in koliko si zaslužil.
Torej moraš v 2025 imeti manj kot 60k, da ostaneš normiranec, potem se gleda pa 120k/2 leti.

bm1973 je izjavil:

Max 120.000, če bo meja 120k v 2 letih...

V 2025 moraš imeti 60k, ker se ne gleda povprečja za 2024+2025. Če bo sprejeto v taki obliki… potem pa 2025+2026 manj kot 120k, če želiš ostati v 2027, etc.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

Legon ::

tekoset je izjavil:

A mi lahko kdo pomaga, prosim
Ali velja prehodno obdobje za tiste, ki bodo postali normiranci od 01.01.2025?
Trenutno sem navadni s.p. in bom postal normirancem od 01.01.2025.
Koliko lahko zaslužim v tem primeru leta 2025 da bi leta 2026 tudi ostal normiran: max 60'000 ali 100'000?

Kot razumem prehodno obdobje vpliva samo na poslovne izzide normirancev iz 2023 in 2024.

Kar moraš ti preverit je kakšni so pogoji za prehod iz navadnega v normiran sp. v letu 2025, kot razumem za to ni izjem, kar pomeni, da tvoji priodki v 2024 ne smejo presegat 60k.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

srus ::

Apropos zgornja diskusija, tu je moja popotnica nadaljevanju vladnega mesarjenja normiranih s.p.jev.

theanswer3 ::

Zdravo,

Bi mi kdo iz prve roke znal povedati kako je ocetovskim dopustom pri normiranem s.p.

15 dni je naceloma obveznih ostalo pa porabis do dopolnjenega 7 leta ce se ne motim.

Ce grem na teh 15 dni. Kaj je potrebno sporociti racunovodju oziroma ali sploh kaj dobim od drzave za ta cas oziroma ali sem vsaj opravicen prispevkov za ta cas.

Pravtako me zanima ce otrok zboli in sem doma z njim. Ali sem pravtako opravicen prispevkov za tisti dan? Kompenzacije izgubljenega dela vem, da ne bom dobil.

Skratka potrebujem cim vec informacij glede tega.

Lonsarg ::

Delodajalec, torej velja tudi za s.p., placa prispevke in placo za zaposlenega/samozaposlenega, le za tiste dni katere nisi na ocetovskem (torej proporcionalno). Za tiste dni ko si na ocetovskem krije CSD.

Enako velja za daljse bolniske, medtem ko krajse bolniske krije delodajalec/s.p. sam. Dalse mislim da so sele po 30 dneh neprekinjenega, tak da zal bos nege sam kril kot s.p., ker to bodo definitivno krajse, 5x po 30 dni se naprimer steje za krajse ce je vmes prekinjeno, ni akumulativno...

Edino kar pa ne poznam pa je to kaksen je izracun osnove pri s.p.-ju.

Pokliči na CSD, me zanima...

Lonsarg je izjavil:

Enako velja za daljse bolniske, medtem ko krajse bolniske krije delodajalec/s.p. sam. Dalse mislim da so sele po 30 dneh neprekinjenega, tak da zal bos nege sam kril kot s.p., ker to bodo definitivno krajse, 5x po 30 dni se naprimer steje za krajse ce je vmes prekinjeno, ni akumulativno...

To ni res, nego krije ZZZS od prvega dneva.

Bolniško krije zzzs za sp od prvega dna? Ni šans ;-)

Napisal sem nego. Dajte se malo izobraziti no preden pišete kao nasvete.

pingme je izjavil:

Bolniško krije zzzs za sp od prvega dna? Ni šans ;-)

Nega in bolniška ni isto, kot tudi porodniški dopust ni...

Sam ne vem, ali se za ZZZS štejejo delovni dnevi ali navadni...

Koledarski.

delavec44 je izjavil:

Koledarski.

Sedaj pa ti pišeš na pamet. Vedno so bili delovni dnevi, letos se je povečalo iz 20 na 30 delovnih dni v breme delodajalca.

theanswer3 ::

Ok hvala. Torej dejansko sem vsaj prispevkov takrat opravicen in za nego se tudi krije.

Bom pa se kontaktiral CSD ja.

novak-t ::

Očetovski dopust in nego se v obrazcu PODO-OPSVZ vpiše kot zadržanost od dela pa vpiše razlog (starševski dopust ali nega). Za ta čas si oproščen prispevkov.
Od csd pa dobiš nadomestilo, ki je povprečje zadnjih 12 mesecev. Meni recimo so šteli plačo, potem pa zavarovalno osnovo. Saj to ti bodo tako napisali na odločbo, ki jo boš dobil, ko boš oddal vlogo za očetovski dopust.

Za nego še nisem zaprosil za nadomestilo (do sedaj sem mislil, da mi itak ne pripada), sem si samo prispevke odbijal. Itak jih nisem imel več kot 3 dni na mesec. Bom se sedaj pozanimal, kako dobiti nadomestilo za nego.
««
260 / 266
»»