» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
254 / 277
»»

jabe ::

Moj "ITjevec" ima v pogodbi samo uskladitev z inflacijo, nic o zakupu... Ve, da bi marsikdo v naši branži plačal, pa se ne splaca. Kvazi bonus bi bil kar bonus, ce govorimo o placaj danes danasji znesek za 10 let.

tony1 ::

Pri nekem s.p.ju je tak zakup tudi tvegan: lahko zapre firmo :)

(V primeru, ki sem ga opisal je šlo za velike firme, kjer letno vzdrževanje stane recimo 10, 20k EUR, in si večina firm tega ne privošči - čeprav bi bilo finančno smiselno.)

bm1973 ::

tony1 je izjavil:

(V primeru, ki sem ga opisal je šlo za velike firme, kjer letno vzdrževanje stane recimo 10, 20k EUR, in si večina firm tega ne privošči - čeprav bi bilo finančno smiselno.)

Banka ti da bianco podpisane menice, kjer lahko ob neplačilu obrokov trgajo praktično od česarkoli...

OZZY ::

bm1973 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Banka ti da bianco podpisane menice, kjer lahko ob neplačilu obrokov trgajo praktično od česarkoli...

In kaj ti pomagajo bianco menice, če denarja ni na računu? Ali pa če zapre firmo.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OZZY ()

delavec44 ::

Pa saj sp odgovarja z vsem svojim premoženjem. Tudi če zapre firmo. Menda ne boš imel takega ITjevca, ki bo vse zagonil :D

"Katero dejavnost bi dal za tole? "

Za s.p. je to nepomembno, saj je dejavnost, ki jo opisuješ popolnoma neregulirana. Lahko jo delaš, pa imaš v registru vpisano "nekvalificiran kmet", pa to nikogar ne bo zanimalo.

V teroji naj bi bilo važno le, da pretežni del prihodkov narediš z vpisanimi dejavnostmi...

matic492 ::

Tako je, dokler ni nekaj reguliranega (recimo zdravniška ordinacija) v praksi nobenega ne briga..
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

delavec44 je izjavil:

Pa saj sp odgovarja z vsem svojim premoženjem. Tudi če zapre firmo. Menda ne boš imel takega ITjevca, ki bo vse zagonil :D

Imam takega kolega, ki mi pri zaslužku 12k na mesec vpraša, če kaj šparam za davek konec leta...

matic492 je izjavil:

Sicer pa obrazec ni DDD-DDD ampak je letno poročilo od računovodkinje, ki ni čisto ista stvar. In "letno" poročilo ti lahko naredi računovodkinja tudi sredi leta, pač do datuma, ki je možen.

Je kar lepo DDD-DDD...

Daš kopijo za zadnja leta na banko in je to to...

ddasd je izjavil:

pri meni ko zberem SP piše, da ne morm :) in ko pokličem na banko pravjo da nimajo za sp

Zamenjaš banko...

tony1 je izjavil:

Letno vzdrževanje 10k -20k / leto je ena pizdec firma... Ne pa velika :)).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

LeQuack ::

"Ne razumem, zakaj se borite za 6000 privilegiranih in iz tega delate davčni problem za vso državo, pri čemer 100.000 drugih obrtnikov normalno obračunava stroške in plačuje davke," mu je odgovoril Golob.

https://www.24ur.com/novice/slovenija/g...
Quack !

. Slovenija ima po njegovih navedbah takšne gospodarske rezultate, da jih ji zavida vsa Evropa.

I'd like to smoke whatever he's smoking.

velikBrokoli ::

A nad 100k pa po njegovem nima noben prihodkov, tiste pa kar ignorira, ceprav nas je okoli 2000, ce prav pomnim... no, pa saj kakor pravi, zakaj bi se za nas kdorkoli sploh boril, saj imamo po njihovo itak prevec denarja..

Jao ta Slovenija, kaksne klovne nekateri volijo...

Pat_MaGroin ::

Fantje,

ne jemljite osebno, država vas ne mara, zadnjo ste samo dobavitelj €€. Ukrepajte ustrezno :).

" Letno vzdrževanje 10k -20k / leto je ena pizdec firma... Ne pa velika :)). "

Seveda so bile to pogodbe za zelo specifične sisteme. Kdo pa se hoče bosti s kpl. ITjem, to je šus v glavo... Fašem raka v minuti...

Kar sem tam hotel povedati je: nekatere slo firme so uskl. vzdrzevalnih pogodb z inflacijo že prej poznale, je pa ratalo še bolj popularno zadnja leta. Bodite pametni in se kot s.p. probajte zmeniti za take pogodbe, ker se izplača...

kzzzz ::

Še vedno nič o sprejemanju zakona, mene pa stranke že sprašujejo po pogodbah za 2025. Kurc pa taka država.

Odpri firmo v Delaware, če hočejo tja nakazovati...

alkor ::

kzzzz je izjavil:

Še vedno nič o sprejemanju zakona, mene pa stranke že sprašujejo po pogodbah za 2025. Kurc pa taka država.

debata na to temo

https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...
LP, a

spinner ::

kzzzz je izjavil:

Točno to je to o čemer sem najbolj jezen. Na koncu ni sploh problem sprejemanja takšnih zakonov (če prav je problem), ampak o tem kako pogosto zdaj to delajo in to zelo omejuje podjetništvo. Mi, ki bi se morali fokusirati na to kako bomo prodali storitev kvalitetno, se moremo obremenjevati, ali bomo sploh lahko delali. To ni sprejemljivo! Tudi če pustijo tako kot je, so naredili veliko škode, ker enostavno jaz več ne zaupam vladi, da bom lahko pod takšnimi kriteriji delal naprej.

Webmojster ::

Zanimivo, da so se minimalni prispevki za s.p.-je od 1.1.2023 do 1.3.2024 dvignili iz cca. 450€ na 545€ (torej nekje 20% povišanje).

Če si povprečni slo tech normiranec s 150K letnega prometa se ti to seveda ne pozna. Nekomu s 1500€ mesečnega prometa pa je povišanje za 100€ konkreten udarec za njegov žep.

mihor ::

Webmojster je izjavil:

Zanimivo, da so se minimalni prispevki za s.p.-je od 1.1.2023 do 1.3.2024 dvignili iz cca. 450€ na 545€ (torej nekje 20% povišanje).

Če si povprečni slo tech normiranec s 150K letnega prometa se ti to seveda ne pozna. Nekomu s 1500€ mesečnega prometa pa je povišanje za 100€ konkreten udarec za njegov žep.

Saj vemo zakaj so šli prispevki gor, ker je šla povprečna plača gor. Le-ta pa je šla gor izključno zaradi tega, ker je debilna perjad navila plače svojih zvestih podložnikov iz javnega sektorja. Ne zavedajo pa se, da se ta svojat napaja iz gospodarstva, s katerim pa delajo kot svinja z mehom. Po domače povedano serjejo v lastni vodni izvir.

Webmojster je izjavil:

Nekomu s 1500€ mesečnega prometa pa je povišanje za 100€ konkreten udarec za njegov žep.

Za 1500 EUR nesečno pač ne greš na svoje...

Verjamem pa so da nekateri poklici kjer je to realnost...

Legon ::

Webmojster je izjavil:

Če si povprečen slo tech noramiranec s 150k letnega prometa, potem ne plačuješ minimalnih prispevkov in si že v osnovi brcnil v temo.

mihor je izjavil:

Webmojster je izjavil:

Saj vemo zakaj so šli prispevki gor, ker je šla povprečna plača gor. Le-ta pa je šla gor izključno zaradi tega, ker je debilna perjad navila plače svojih zvestih podložnikov iz javnega sektorja. Ne zavedajo pa se, da se ta svojat napaja iz gospodarstva, s katerim pa delajo kot svinja z mehom. Po domače povedano serjejo v lastni vodni izvir.

SURS pravi da lažeš:
https://www.stat.si/statweb/News/Index/...

Kljub temu pa se je povprečna mesečna bruto plača za 1. polletje 2024 (glede na plačo za isto obdobje 2023) v zasebnem sektorju zvišala občutneje (za 7,6 %) kot v javnem sektorju, kjer je bila višja za 4,4 % (v institucionalnem sektorju država je zrasla za 3,8 %).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Maksimalni prispevki so se pa dvignili iz nekih 2400€ na 3000€. 7 jurčkov na leto, tudi ce si na 150k, ni malo..

Z visanjem minimalca in javnosektoraskih plac najebemo cisto vsi, ki nismo prisesani na drzavno josko.

Tud normiranci na državnih joških bodo najebali :)).

A niso maksimalni prispevki nekje 3500 EUR mesečno?

mihor je izjavil:

Webmojster je izjavil:

Exactly. Kul, naj višajo plače javnemu sektorju. Ampak potem ne omejevati gospodarstva na ta način, ker bo to manj produktivno.

bm1973 je izjavil:

Tud normiranci na državnih joških bodo najebali :)).

A niso maksimalni prispevki nekje 3500 EUR mesečno?

Trenutno so 3000€

Mato989 ::

spinner je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Točno to je to o čemer sem najbolj jezen. Na koncu ni sploh problem sprejemanja takšnih zakonov (če prav je problem), ampak o tem kako pogosto zdaj to delajo in to zelo omejuje podjetništvo. Mi, ki bi se morali fokusirati na to kako bomo prodali storitev kvalitetno, se moremo obremenjevati, ali bomo sploh lahko delali. To ni sprejemljivo! Tudi če pustijo tako kot je, so naredili veliko škode, ker enostavno jaz več ne zaupam vladi, da bom lahko pod takšnimi kriteriji delal naprej.

Če greš na normalni s.p. se ne rabiš nič trosit lahko delaš vsako leto kolikor želiš in nobenih sprememb ni za normalne spje že leta in leta...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Če greš na normalni s.p. se ne rabiš nič trosit lahko delaš vsako leto kolikor želiš in nobenih sprememb ni za normalne spje že leta in leta...

Ne zaslužimo vsi tako malo, da bi bilo to sprejemljivo...

Vanquish ::

Legon je izjavil:

SURS pravi da lažeš:
https://www.stat.si/statweb/News/Index/...

Kljub temu pa se je povprečna mesečna bruto plača za 1. polletje 2024 (glede na plačo za isto obdobje 2023) v zasebnem sektorju zvišala občutneje (za 7,6 %) kot v javnem sektorju, kjer je bila višja za 4,4 % (v institucionalnem sektorju država je zrasla za 3,8 %).

kolko je na to razliko vplival dvig minimalne place?

bm1973 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Point je da se trosi če bo lahko posloval, povedal sem mu opcijo da se ne rabi trosit in lahko sklepa pogodbe in posluje kolikor želi NEOMEJENO dejnasko.

Mato989 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Point je da se trosi če bo lahko posloval, povedal sem mu opcijo da se ne rabi trosit in lahko sklepa pogodbe in posluje kolikor želi NEOMEJENO dejnasko.

In dam 70% državi? Za kredit mi boš pa že ti dal zraven, pa za ene par položnic. Ne dela vsaka družina 2 povprečni slovenski plači.
Ali naj vsako leto hodim na banko preračunavat kredit pa daljšat dobo odplačevanja..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: spinner ()

Mato989 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Noben ne pravi, da ne moreš poslovat. Ne moreš pa načrtovat svojega poslovanja za 3 mesece vnaprej v okviru normiranega s.p.

Točno to sem želel povedat @kzzzz, hvala.

spinner je izjavil:

Mato989 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

In dam 70% državi? Za kredit mi boš pa že ti dal zraven, pa za ene par položnic. Ne dela vsaka družina 2 povprečni slovenski plači.
Ali naj vsako leto hodim na banko preračunavat kredit pa daljšat dobo odplačevanja..

Lahko pa odpreš d.o.o.

Pač moj point je da si sam na taki točki da ne veš kaj bo, lahko bi sam že razjasnil in se odločil pred državo, pa se nisi želel... moj kolega ki dela 120k letno je odprl d.o.o. jaz ki bom delal 55k pa pač nisem ker mi je vseeno kaj se bodo odločli od opcij ki so.

Pa smo spet tam, zakaj sploh obstaja SP a ne? Ne gremo skozi ta krog še enkrat.
Seveda sem se odločil, da ostanem na normiranstvu, ker sem mislil, da se vsaj 5 let ne bo nič spreminjalo. Pa sem se gladko motil. Torej vsako leto lahko pričakujemo spremembe na normiranstvu od zdaj naprej in je ta tip SPja dejansko zdaj neuporaben.

PS: Edit je crknu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: spinner ()

alpaka1 ::

Kaj dejansko pomeni to obvezno poročanje povezanih oseb in delodajalcev ki je uveljavljeno za 2024?

Primer:
Normiranec, 90% ena stranka.
Stranka je Doo, ki ni povezan z mano.

Ali morem torej ta doo prijaviti kot povezano osebo/delodajalca?
Kaj to pomeni zame, če ta doo prijavim?

Kaj sploh tukaj je povezana oseba če nima nobeden družinski član nobene firme.

To niso povezane osebe... Naj se raje lotijo, kot je predlagal Primož že leta in leta nazaj, transakcij med javnimi subjekti...

Povezane osebe nimajo čisto nobene veze z zneskom poslovanja, to si nekaj zamešal.

Povezane osebe so pač "fizično" povezane osebe, starši, žena, otroci itd. in pa pravni subjekti, katere si (oziroma so) lastnik več kot 25%. Torej DOO je povezana oseba samo, če si ti lastniko DOOja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

estons ::

To si verjetno zamešal z ekonomsko odvisnimi osebami: https://data.si/blog/ekonomsko-odvisna-...

misso ::

delavec44 je izjavil:

Preberi tole
https://www.slovenskenovice.si/novice/s...

Citiram:
Najtežje pa je bilo za družino spoznanje, da izvajalec, ki se je lotil del in s svojim najverjetneje nestrokovnim delom povzročil vrtoglavo škodo, zaradi katere je družina ostala brez strehe nad glavo, ni imel zavarovane odgovornosti. Zato je zelo verjetno, da družini niti z odškodninskim zahtevkom na sodišču ne bo uspelo in dobila poplačila škode, saj naj bi imel izvajalec v lasti zgolj starejši kombi.

Vem da niso vsi isti.

delavec44 ::

Jaz sem govoril izključno o IT področju.

Sem atipični davčni zavezanec. Ali moram postati zavezanec za DDV samo v primeru, če drugim v Sloveniji izdam račune nad 50kEUR za storitve ali se šteje zraven tudi izdaja računov v druge države EU? Konkretno:

1) Recimo, da izdam 30kEUR računov za storitve strankam v Sloveniji in 30k računov strankam v EU izven Slovenije. Ali moram postati zavezanec za DDV ali ostanem atipični davčni zavezanec?

2) Recimo, da izdam 60k računov strankam v EU izven Slovenije. Ali moram postati zavezanec za DDV ali ostanem atipični davčni zavezanec?

Hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

Nad 50k je potrebno postati DDV zavezanec samo za promet v Sloveniji, sem ne šteje promet znotraj EU.

Torej:
1. atipični
2. atipični

Odlično, sem tako razbiral, ja, hvala za potrditev.

Časprve ::

Naslednje leto gremo tako ali tako na 60.000 € za vstop v DDV.

https://www.ooz-ms.si/novice/2024/09/sp....

Pat_MaGroin ::

Danes obravnavajo v DZ predloge davčnih sprememb. Kar je itak brezveze, ker imajo večino :).

Ne najdem rezultatov glasovanja, je pa že celoten prepis tule, lahko pogledate kateri poslanci so govorili proti :)

Link

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

devdems ::

Danes bodo ubili večino top % IT podjetnikov v Slo.

kikach ::

Če je/bo to sprejeto brez amandmaja to pomeni, da vsak, ki bo normiranec bo postal kreditno nesposoben. Ker ti kot normirancu ne bodo dali možnosti, da zaslužiš več in si dvigneš prihodke/dobiček.
To ti vse pove o razgledanosti in razumnosti, ki nam vlada.

kikach je izjavil:

Če je/bo to sprejeto brez amandmaja to pomeni, da vsak, ki bo normiranec bo postal kreditno nesposoben. Ker ti kot normirancu ne bodo dali možnosti, da zaslužiš več in si dvigneš prihodke/dobiček.

Zakaj bi postal kreditno nesposoben? Če boš imel 60.000 EUR letnega prihodka ti bo Delavska hranilnica drugo leto 100% dala kredit...

Drži sicer da če se meja nikoli več ne bi dvignila bi vsak normiranec postal kreditno nesposoben zaradi dviga prispevkov...

kikach ::

Mato989 je izjavil:

kikach je izjavil:

Zakaj bi postal kreditno nesposoben? Če boš imel 60.000 EUR letnega prihodka ti bo Delavska hranilnica drugo leto 100% dala kredit...

Drži sicer da če se meja nikoli več ne bi dvignila bi vsak normiranec postal kreditno nesposoben zaradi dviga prispevkov...

Delavska hranilnica 😂 meni so rekli, da sem kot normiranec skoraj kreditno nesposoben pri njih s skoraj x2 prihodki nove omejitve. Pa zahtevali so bilanco itd. Medtem sta mi Unicredit ali Sparkasse naračunala več kot 500k sposobnost in imam v teh vodah par kolegov in z 59.999€ bo težko dobit resen kredit.
««
254 / 277
»»