» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
251 / 279
»»

Okapi ::

Mato989 je izjavil:

Simpl... Če sem jaz sp in dam ponudbo za neko delo ki je 20ur mesečno, dam pač recimo cifro 25 EUR ker zračunam da ob taki cifri mi po prispevkih itd. ostane nek smiseln ostanek... Popoldanc, pa da recimo 19/h zato ker pač ne rabi plačat 600 EUR+ prispevkov in davkov ampak samo 100 EUR...

On tudi če zboli pač je v bolniški jaz pa si ji krijem prvih 30 dni sam... itd...

V osnovi pa je tako če nekdo dela resnično dela 40h/teden aktivno potem je bolje za zdravstveno blagajno da se popoldan spočije... če bi pa rad vseeno služil pa se ga napoti na d.o.o.

Pozabil si verjetno najpomembnejšo razliko - plačan dopust in praznike. Vsako leto je vsaj 10 dela prostih praznikov (vseh je več, ampak nekateri padejo na soboto ali nedeljo), in najmanj 20 dni dopusta. Se pravi vsaj 30 dni. To je več kot 10% vseh delovnih dni v letu.
Popoldanec ima teh 30 dni plačanih iz redne zaposlitve, polni s.p. mora pa to vključiti v ceno svoje storitve, kar pomeni avtomatično vsaj 10% višjo ceno.

ZveeZ ::

Okapi je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Popoldanci NISO nelojalna konkurenca navadnim spjem. No, za drobiz okoli 10k€/leto so morda res, ampak katera budala odpre polni sp za manj kot 3k/m neto?

Žal nimaš pojma. Popoldanci so še kako nelojalna konkurenca espejem. Ker imajo zagotovljene ugodnosti redne zaposlitve (plačan dopust, bolniške...), lahko ceno svoje storitve nastavijo nižje od pravega espeja, ki mora te stvari (plačan dopust, bolniške...) vključiti v ceno svoje storitve.

Tudi očitno nimaš pojma, kdo vse odpira espeje. Prevajalci, novinarji, čistilke, varnostniki, hišniki in mnogi drugi ne presegajo 50k na leto. Veliko espejev dela za manj kot 2k na mesec (mnogi tudi zato, ker bi s takim brutom v redni službi dobili še precej manj).

In vsem tem popoldanci še kako odžirajo kruh, ker na trgu ponujajo nižje cene.

Popoldanski espe bi v resnici morali ukiniti. Naj se vsak odloči, ali bo zaposlen, ali pa polni s.p. Kdor bi rad po službi še kaj dodatno zaslužil, naj pa dela po podjemni ali avtorski pogodbi.

Ti pa pozabljas, da popoldanc vse to placa ravno tako kot polni sp.
Razlika je v temu, da placa posredno (nakaze delodajalec). Njemu se to pozna tako, da je za to trejdal 40h/teden.
Ce se vam zdi to ugodno, lahko cisto vsak sp naredi isto.

LOL, ne more kar vsak najti službe, kar jih za dosti profilov preprosto ni dovolj.

Ne vem, zakaj bi kdo hotel zanikati dejstvo, da so popoldan zaradi svojih ugodnosti nelojalna konkurenca.

pingme ::

To, da so popoldanci nelojalna konkurenca je bedarija in voda na vladni mlin, da se folk začne med seboj kregati. Podobno kot gredo v nos normiranci tistim, ki so zgolj redno zaposleni.
Na projektih, kjer dela polni sp freelancer, bo popoldanec zelo težko konkuriral, tudi če postavi nižjo ceno, hkrati pa ni dosegljiv ko je v službi, dela bistveno manj ur tedensko, itd.
Poblem popoldancev je kvečjemu to, da jih veliko dela isto delo za delodajalca kjer so redno zaposleni, seveda z obvodom preko drugega doo (ki doda svojo provizijo). Ampak to so pač nelegalne prakse in so mogoče tudi pri polnih spjih (ie. izdaja fiktivnih računov, provizija, vrne v kešu...).

notar312 ::

pingme je izjavil:

...
Na projektih, kjer dela polni sp freelancer, bo popoldanec zelo težko konkuriral, tudi če postavi nižjo ceno, hkrati pa ni dosegljiv ko je v službi, dela bistveno manj ur tedensko, itd.

To da ni dosegljiv in dela manj ur ni nujno res. Sploh tisti, ki so v javnih sluzbah - beri nekateri niso prevec obremenjeni - in lahko delajo se en siht kot popoldanski sp.

Okapi je izjavil:

LOL, ne more kar vsak najti službe, kar jih za dosti profilov preprosto ni dovolj.

Ne vem, zakaj bi kdo hotel zanikati dejstvo, da so popoldan zaradi svojih ugodnosti nelojalna konkurenca.

Pa sej ne rabis bit zaposlen v isti branzi. Gres delat v Hofer, tam bos prav tako imel pokrite prispevke.
Al mislis, da vsi popoldanci vlecejo bajne zneske v JU in med delovnim casom se prevajajo?

Kot pravim, gledate iz preozke perspektive.
Ce vam je konkurenca nekdo, ki porabi 40h/teden samo zato, da pokrije prispevke in dobi jurja na racun, je problem v vas.
Ce vas moti dumping cen povecajte produktivnost ali dvignite kakovost, da boste konkurencni. Ce to ni mozno, se pridruzite konkurenci v Hofru in delajte preko popoldanca po dumpinskih cenah se vi.

Mato989 ::

ZveeZ je izjavil:

Okapi je izjavil:

Pa sej ne rabis bit zaposlen v isti branzi. Gres delat v Hofer, tam bos prav tako imel pokrite prispevke.
Al mislis, da vsi popoldanci vlecejo bajne zneske v JU in med delovnim casom se prevajajo?

Ce vam je konkurenca nekdo, ki porabi 40h/teden samo zato, da pokrije prispevke in dobi jurja na racun, je problem v vas.
Ce vas moti dumping cen povecajte produktivnost ali dvignite kakovost, da boste konkurencni. Ce to ni mozno, se pridruzite konkurenci v Hofru in delajte preko popoldanca po dumpinskih cenah se vi.

Po taki logiki ukinimo minimalca, obvezen dopust, bolniške itd... in se gremo konkuriranja do suženjstva 8-) >:D
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Po taki logiki ukinimo minimalca, obvezen dopust, bolniške itd... in se gremo konkuriranja do suženjstva 8-) >:D

Ja vi pravite, da se to dogaja. Da so popoldanci nelojalna konkurenca ker pac delajo za drobiz.
Da bi se jim pridruzili in tako tudi vi brezskrbo sluzili, pa ne. Morda pa ni vse tako roznato kot trdite?
Verjetno so za vas prav tako tujci krivi za tako nizke place pri nas. Ces, ce jih nebi bilo, bi se place morale dvigniti, ker ce ne, nebi dobili kadra.
Pa danes vidimo, da kljub manjku kadra, place ne dohajajo inflacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

pingme je izjavil:

To, da so popoldanci nelojalna konkurenca je bedarija in voda na vladni mlin, da se folk začne med seboj kregati. Podobno kot gredo v nos normiranci tistim, ki so zgolj redno zaposleni.

Kot prvo, čisto vsak redno zaposlen lahko pusti službo in odpre s.p. Obratno pa ni vedno mogoče.
Kot drugo, če bi vedel, kako se išče delovno silo, bi vedel, da imaš velikokrat lahko dva freelancerja za 4 ure na dan, namesto enega za 8 ur. Sploh pa pravi freelancerji itak ne delajo stvari, kjer moraš biti na voljo 8 ur dnevno - oziroma sploh ne bi smeli, ker je to klasičen element delovnega razmerja.

Če ne razumeš, da popoldancu ni treba v ceno storitve vračunati 30+ plačanih prostih dni na leto (in x dni bolniške), pravi espe jih pa mora (vsaj če zna prav računati), ti ne morem pomagati. Je vsaka nadaljna debate odveč.

ZveeZ je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja vi pravite, da se to dogaja. Da so popoldanci nelojalna konkurenca ker pac delajo za drobiz.
Da bi se jim pridruzili in tako tudi vi brezskrbo sluzili, pa ne. Morda pa ni vse tako roznato kot trdite?
Verjetno so za vas prav tako tujci krivi za tako nizke place pri nas. Ces, ce jih nebi bilo, bi se place morale dvigniti, ker ce ne, nebi dobili kadra.
Pa danes vidimo, da kljub manjku kadra, place ne dohajajo inflacije.

Ker ne razumeš specifičnih primerov...

Za mene popoldanc ni konkurenca, ker za to stranko glavno katero delam, on ne bi mogel delat ker ga ne bi vzeli za manj kot 7ur dnevno, to pa ne bi mogel nardit če dela že 8 urni šiht in ima popoldanca, kern oben ne more delat 15 ur na dan leta in leta...

Drugo pa je ko iščeš neke part time small pogodbe... recimo se spomnim sem bil v 2 pogodbah v debati in sem pri obeh odletel ker je dobil šiht popoldanc... vsaka pogodba je bila cca 10ur/teden... ampak popoldanci so ponudili delo za 23 EUR/h jaz pa 27 EUR/h... ja lahko bi tudi jaz 23/h ampak glede na to da delam 40 ur za 23,5/h sem za "nadure" pričakoval malo več... Ker pač moram plačat sebi bolniško, dopust itd...

In takrat se zaveš da ti popoldanc zbija to preko tega da ima vse pri delodajalcu poštimano.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

kzzzz ::

Sploh pa pravi freelancerji itak ne delajo stvari, kjer moraš biti na voljo 8 ur dnevno

To ... sploh ni res. Velikokrat dobiš od kakega naročnika kratkotrajni projektič, ki ga moraš končati do konca delovnega tedna, veš pa, da boš zagonil cca 40 ur zanj. Ker moraš koordinirati z naročnikom, ga boš delal med običajnim delovnim časom. Kako bo to delal popoldanski s.p.?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

ZveeZ je izjavil:

Okapi je izjavil:

Si pač en od tisih, ki serjejo s polno ritjo, in ne razumejo stanja "na terenu". Poklicni prevajalec dela 8+ ur dnevno kot polni espe, da za silo spodobno zasluži, ceno storitve mu pa niža množica popoldancev, ki prevajajo za hobi popoldne (ali po možnosti celo v službi) in jim nelojalno konkurirajo z nižjo ceno, ker imajo dopust in bolniško že pokrito.

In niso samo prevajalci taki, ampak jih je še veliko.

Ampak kot rečeno - s polno ritjo je lahko srati in svetovati drugim, naj gredo v Hofer delati.;((

kzzzz je izjavil:

Sploh pa pravi freelancerji itak ne delajo stvari, kjer moraš biti na voljo 8 ur dnevno

To ... sploh ni res. Velikokrat dobiš od kakega naročnika kratkotrajni projektič, ki ga moraš končati do konca delovnega tedna, veš pa, da boš zagonil cca 40 ur zanj. Ker moraš koordinirati z naročnikom, ga boš delal med običajnim delovnim časom. Kako bo to delal popoldanski s.p.?

Velika večina polnih espejev ne dela takih stvari. Z izjemnimi primeri ne moreš zagovarjati celote.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Velika večina polnih espejev ne dela takih stvari. Z izjemnimi primeri ne moreš zagovarjati celote.

Kako pa to veš, mi pokažeš kake podatke v povezavi s tem? Take projektiče imajo marketinški s.p.-ji, e-commerce analitiki (npr. postavitev GA za nek webstore), WordPressaši ...

Gregor P ::

Dobro prevajalci, razen zares ekspertnih, bodo izginili s trga že zaradi vseh UI orodij, ki jih že nadomeščajo. In ti ekspertni, torej top jezikovni strokovnjaki na svojih področjih, pa najbrž niso navadni popoldanski s.p. prevajalci, ali?:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gregor P je izjavil:

Dobro prevajalci, razen zares ekspertnih, bodo izginili s trga že zaradi vseh UI orodij, ki jih že nadomeščajo.

Približno takrat kot tudi programerji, razen res ekspertnih.>:D

Gregor P je izjavil:

In ti ekspertni, torej top jezikovni strokovnjaki na svojih področjih, pa najbrž niso navadni popoldanski s.p. prevajalci, ali?:|

Ravno ti so. V službi profesor, popoldan prevajelec, ki odžira kruh nekomu, ki bi bil rad samo poklicni prevajalec.

Zgodovina sprememb…

To je absolutno govorjenje na pamet, brez kakršnihkoli podatkov.

To je govorjenje s 30 let izkušenj.

30 let izkušenj česa? Popisovanja, kaj delajo celi in kaj popoldanski s.p.-ji v vseh različnih strokah, kako dolge projekte dobivajo, kdaj morajo biti na voljo? Ali 30 let izkušenj tega, da imaš s.p.?

Zgodovina sprememb…

devdems ::

Vladi je uspelo. Sami se prerekate med sabo za ukinitev prednosti, ki jih imamo. Bravo.

Okapi je izjavil:

Z izjemnimi primeri ne moreš zagovarjati celote.

This! Ti postavljam ogledalo.
Tako kot ti isces dolocene primere, ko jim popoldanci skacejo v zelje, tako obstajajo tudi "legit" popoldanci, ki si ne morejo privosciti pustiti sluzbe (krediti/druzina..) in skocit v sp, ampak ga provajo najprej zalaufat preko popoldanca in grindajo kot nori.

Ti pa avtomatsko, tako kot dela vlada z vsemi normiranci, meces vse v isti koš oz pod avtobus, ker pac dolocena skupina normirancev/popoldancev negativno izstopa.

A si popoldanski espe? Ker to je edini razlog, da jih zagovarjaš. Če nisi, ti bodisi predstavljajo nelojalno konkurencu, in je logično, da si proti, ali pa ti ne predstavljajo konkurence in potem bi bilo logično, da si solidaren z drugimi espeji, ki nimajo take sreče kot ti in jim popoldanci predstavljajo nelojalno konkurencu.

Se pravi, ali si popoldanec, ali pa sebičnež, ki noče biti solidaren s "kolegi" espeji. No, ali pa si v varni službi in se ti hebe za ostale, samo malo trolaš po internetih.>:D

delavec44 ::

Popoldanski sp bi morali ukiniti. Jaz tudi ne morem biti redno zaposlen pri dveh delodajalcih za več kot poln delovni čas. V USA bi recimo lahko bil.

Jaz bi ukinil spje. Ce se hoce nekdo igrat podjetnika, naj odpre doo. Ostali naj se zaposlijo.

Okapi je izjavil:

A si popoldanski espe? Ker to je edini razlog, da jih zagovarjaš. Če nisi, ti bodisi predstavljajo nelojalno konkurencu, in je logično, da si proti, ali pa ti ne predstavljajo konkurence in potem bi bilo logično, da si solidaren z drugimi espeji, ki nimajo take sreče kot ti in jim popoldanci predstavljajo nelojalno konkurencu.

Se pravi, ali si popoldanec, ali pa sebičnež, ki noče biti solidaren s "kolegi" espeji. No, ali pa si v varni službi in se ti hebe za ostale, samo malo trolaš po internetih.>:D

Hja, Sherlock. Al sem sp, al pop sp al sem komfortno zaposlen al pa troll na sociali.. peesda, da ti recem, da sem soustanovitelj dooja, te bo verjetno kap:))
Don't worry, nisem:)

Zgodovina sprememb…

Jaz bi pa ukinil redne zaposlitve>:D Bi vsi tisti v varnih službicah, ki so sedaj nevoščljivi espejem, hitro videli, kako je biti poslovnež.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Jaz bi pa ukinil redne zaposlitve>:D Bi vsi tisti v varnih službicah, ki so sedaj nevoščljivi espejem, hitro videli, kako je biti poslovnež.

Sploh kako je biti poslovnez brez delovne sile;)

prozac ::

ce greste v take extreme:
naj se naredi samo ena oblika podjetja in vse enako obdavci ne glede na obseg prihodkov....
za redno zaposlene ostane obdavcitev kot je

vsak se odloci koliko ur na teden zeli delat, ali bo samo redno zaposlen, samo podjetnik ali pa kar oboje za vec kot 40ur na tedn.

potem ni izjem, je za vse enako pravicno in smo vsi srecni?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: prozac ()

Moj point je, da je neumno ukinjat nekaj, kar nosi kruh ljudem pri dnu socialne lestvice. Najprej jim drzava vzame cca 50% rednega dohodka, pol bi jim se tisti, ki so malenkost bolje situirani, radi onemogocili/podrazali/zakomplicirali moznost dodatnega zasluzka. Premozni se pa smejejo zraven, ker poleg davcnih olajsav oz nepotrebe po placevanju davkov, bodo imeli se vec poceni delovne sile.
Dajte si dopovedat, da sosed, ki vlece 10k/leto preko popoldanca, ni bistvena konkurenca spju, ki vlece 100k.
Ce bi radi te ukinili, ker vam jemljejo potencialni profit, bo treba ukinit tudi velike trgovce, da bodo spji s spletno trgovino lazje lupili stranke.

Zgodovina sprememb…

Povej enega na dnu socialne lestvice, ki ima popoldanski sp. Jaz ga ne poznam.

Jih poznam pa polno, ki imajo več kot povprečno plačo in na popoldanca zaslužijo še več kot v redni zaposlitvi.

Vseeno je ali je to 10k na popoldanca ali pa 500k. Če kdo lahko toliko zasluži naj. Temu naj bodo pa davki primerno prilagojeni. Nekaterim še vedno ni jasno, da če tukaj ne bodo mogli bodo šli ljudje iskat rešitve v tujino.

Lahko pa tako naredijo, kot imajo bolj napredne države. 0-5% davek na dobiček če ta dobiček prihaja iz tujine in velik davek če je poslovanje v Sloveniji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: devdems ()

Okapi je izjavil:

Valda, zamenjaš temo, ko folk izpostavi tvoje nekonsistentnosti/to, da vlečeš podatke iz riti in druge obtožuješ, da prikazujejo neke izolirane primere. Povrh vsega pa še folk, ki je to izpostavil, označeš za sebičneže. Good luck v lajfu s tako retoriko.

delavec44 je izjavil:

Jih poznam pa polno, ki imajo več kot povprečno plačo in na popoldanca zaslužijo še več kot v redni zaposlitvi.

Anekdota ene osebe, ki gleda samo svoj krog poznanstev, nima veze z realnostjo. Ne morem verjeti, da je v tej temi folk, ki je 100kejaš, pa nima pojma o osnovah statistike in buta ven vedno z nekimi "trust me bro" informacijami.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Faušija te daje. Zakaj pa ne narediš isto? Ne, ti bi raje to preprečil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: devdems ()

ZveeZ je izjavil:

Okapi je izjavil:

Sploh kako je biti poslovnez brez delovne sile;)

Morda si moraš malo razčistit pojme. Ravno delodajalci bi bili najbolj srečni, če bi ukinili redne zaposlitve. Ker bi lahko vso delovno silo zaposlili s pogodbami kot espeje.

V ZDA in še kje je to precej redna praksa. Zjutraj pride pred zadnja vrata od hotela na desetine ljudi (snažilk, sobaric, natakarjev...), hotel jih pa zaposli (za en dan) toliko, kolikor jih tisti dan potrebuje (odvisno od zasedenosti hotela). Podobno recimo v skladiščih in še kje.

Delodajalec bi ocenil, koliko "espejev" mora zaposliti (podpiše pogodbo) za dlje časa, da proizvodnja nemoteno teče, in koliko je takih, ki jih zaposluje iz dneva v dan.

devdems je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Kolikokrat bo treba razložiti? Ker so nelojalna konkurenca polnim espejem.

Zgodovina sprememb…

kzzzz je izjavil:

Valda, zamenjaš temo, ko folk izpostavi tvoje nekonsistentnosti/to, da vlečeš podatke iz riti in druge obtožuješ, da prikazujejo neke izolirane primere. Povrh vsega pa še folk, ki je to izpostavil, označeš za sebičneže. Good luck v lajfu s tako retoriko.

Še en neotesanec, ki ne zna kulturno debatirati, in ker nima argumentov, začne žalit sogovornika.;((

Nisem nobene teme zamenjal, ampak sem samo izpostavil, zakaj bi kdo zagovarjal sistem popoldanskih espejev.

Ali je sam popoldanski espe, ali pa se sebično požvižga na tiste espeje, ki jim popoldanci predstavljajo nelojalno konkurenco.

Nekomu, ki je redno zaposlen, nihče ne brani delati še popoldne. Po podjemni ali avtorski pogodbi. Ne pa po obdavčitvi, ki je v osnovi namenjena tistim, ki ne morejo koristiti ugodnosti redne zaposlitve (in je zato nekaj ugodnejša).

Obdavčitev normiranih espejev je taka, kot je, med drugim zato, da olajša položaj ljudem, ki niso redno zaposleni (nimajo rednega dohodka, nimajo plačanega dopusta, praznikov, bolniških...). Po kakšni logiki bi to davčno olajšavo nudil tudi tistim, ki so redno zaposleni?

Poskusi argumentirati, kulturno po možnosti - če si tega sposoben.

Še enkrat. To se regulira z davki in ne z ukinjanjem možnosti. Kaj misliš, da tisti, ki so redno zaposleni in ne bodo imeli več možnosti popoldanskega dela, da bodo prenehali s tem delom? Ne, poiskali bodo rešitev izven Slovenije če tudi je to nelegalni način s strani zakonodaje.

devdems je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Zato ker ne delam v JU in verjetno v redni službi ne bi mogel delati za popoldanca.

Okapi je izjavil:

Obdavčitev normiranih espejev je taka, kot je, med drugim zato, da olajša položaj ljudem, ki niso redno zaposleni (nimajo rednega dohodka, nimajo plačanega dopusta, praznikov, bolniških...). Po kakšni logiki bi to davčno olajšavo nudil tudi tistim, ki so redno zaposleni?

Bom poizkusil obrazlozit moj POV:
- normiranci so bili uvedeni z razlogom, da se olajsa poslovanje enoosebnim/malim spjem ne glede na to ali so samozaposleni za polni delovni cas ali ne
- "nizka" obdavcitev je po mojem mnenju zato, ker bi se pri visji bolj splacalo voditi knjige in prikazati minimalen dobicek. To tezo potrjuje tudi dejstvo, da normiranci prispevajo v blagajno bistveno vec od klasicnih spjev. Ni noben "bonboncek" drzave tistim, ki si ne zelijo udobja redne zaposlitve, ker drzava prakticno zivi na racun redno zaposlenih.
- Ne strinjam se s pojmom "nelojalna konkurenca" ker imajo popoldanci veliko vec omejitev od polnih spjev.
Imajo socialno varnost, to se strinjam. Ampak to socialno varnost placajo s 50% dohodka redne zaposlitve. Sp si mora to placati sam, ampak bo za to porabil bistveno manj kot 40ur/teden.
Tudi ce predpostavimo, da rabi tocno toliko, da izenaci prispevke in prihodke (cca 130%, da pokrije mesec dopusta, regres in potencialno bolnisko), je po teh 40h/t izenacen s popoldancem in lahko zacneta "tekmovati". Tukaj pa ima popoldanc se skoraj 100€/m "prispevkov", kateri mu doprinesejo okoli 0 in pa tudi eno rocno zavoro pri 12500€ letnega prometa.
Long story short.. popoldanc ne placa manj prispevkov ampak celo vec. Lahko pa obrnemo narativo: polni sp je nelojalna konkurenca popoldancu, ker mu ni potrebno cepeti 40h na teden v redni sluzbi.
IRL sta obe obliki pocasi passe.

kzzzz je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Anekdota ene osebe, ki gleda samo svoj krog poznanstev, nima veze z realnostjo. Ne morem verjeti, da je v tej temi folk, ki je 100kejaš, pa nima pojma o osnovah statistike in buta ven vedno z nekimi "trust me bro" informacijami.

Ti si začel s trditvami: "Moj point je, da je neumno ukinjat nekaj, kar nosi kruh ljudem pri dnu socialne lestvice." "trust me bro"

devdems je izjavil:

Še enkrat. To se regulira z davki in ne z ukinjanjem možnosti. Kaj misliš, da tisti, ki so redno zaposleni in ne bodo imeli več možnosti popoldanskega dela, da bodo prenehali s tem delom? Ne, poiskali bodo rešitev izven Slovenije če tudi je to nelegalni način s strani zakonodaje.

Imaš dosti drugih možnosti, že omenjene zgoraj. Kot da normiran sp je pa od vedno obstajal in je od boga dana pravica.

Zgodovina sprememb…

Noro, jaz pa poznam polno ljudi kateri ne delajo v JU in delajo še POPOLDAN ali ZVEČER za popoldanski sp. Zakaj si tega ne bi zaslužili, ker imajo očitno večje ambicije kot drugi?

devdems je izjavil:

Noro, jaz pa poznam polno ljudi kateri ne delajo v JU in delajo še POPOLDAN ali ZVEČER za popoldanski sp. Zakaj si tega ne bi zaslužili, ker imajo očitno večje ambicije kot drugi?

Ja ziher so nekemu spju nelojalna konkurenca. /s

Večina dela z naročniki na drugih celinah. #nelojalnakonkurenca

devdems je izjavil:

Večina dela z naročniki na drugih celinah. #nelojalnakonkurenca

Namesto, da bi narocnike raje usmerili k polnim spjem

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Še en neotesanec, ki ne zna kulturno debatirati, in ker nima argumentov, začne žalit sogovornika.;((

Kaj pa je neotesanega v napisanem? Kaj pa te je užalilo? Zanimivo, da smo drugi neotesanci, medtem ko si ti tisti, ki oklicuje druge za sebičneže.

Katere argumente si imel pa ti? Ko sem te vprašal po podatkih, na čemer temeljiš svoje zaključke, in po tem, kakšne naj bi bile te 30-letne izkušnje, ki naj bi ti zagotovile vpogled v statistiko tega, kdaj, koliko in kaj delajo popoldanski s.p.-ji, si lepo potihnil. Tišina ni argument. In katere argumente želiš slišati od mene? Jaz nisem tisti, ki glasno navija za eno stvar.

Okapi je izjavil:

Nisem nobene teme zamenjal, ampak sem samo izpostavil, zakaj bi kdo zagovarjal sistem popoldanskih espejev.

Ali je sam popoldanski espe, ali pa se sebično požvižga na tiste espeje, ki jim popoldanci predstavljajo nelojalno konkurenco.

Kaj pa če sočustvuješ s popoldanskimi s.p.-ji in jim privoščiš dodaten zaslužek pod temi pogoji? Kako je to sebično?

Okapi je izjavil:

Kaj pa je bilo prej nekulturnega? Nisem te oklical za nič, medtem ko ti, na podlagi svojih predpostavk, oklicuješ druge za sebičneže in neotesance in nekulturne. Argumente za kaj potrebuješ? Povej, kaj sem trdil, pa ti nisem dal argumentov za to trditev. Je pa jasno, da s tem opisuješ sebe, ko za svojo trditev nisi dal nobenega argumenta (razen če šteješ, da je "moje 30-letne izkušnje" dober argument za trditve o popoldanskih s.p.-jih).

Zgodovina sprememb…

Okapi je bil ravnokar na PopTV in zaključil z nelojalno konkurenco.

Pat_MaGroin ::

Jaz kot delodajalec ne bi dopustil možnost zaposlenim imeti popoldanskega s.p.

Ker to samo pomeni, da ali v sluzbi ne delajo dobro ali pa zaradi prevelike kolicine dela v moji službi delajo preslabo.

Ker 8 ur redno + 4+ ure na dan dnevno terja svoj davek na cloveka.

borut_p ::

A hobije pa bi dopustil? Pa fitnes kjer ljudje prezivijo po uro dve?
Jbg eni pac s hobijem se kaj zasluzimo

Al po sihtu samo domov pa spat?

Pat_MaGroin ::

Ne bluzi, tocno ves kaj mislim :).

Pat_MaGroin je izjavil:

Jaz kot delodajalec ne bi dopustil možnost zaposlenim imeti popoldanskega s.p.

Ker to samo pomeni, da ali v sluzbi ne delajo dobro ali pa zaradi prevelike kolicine dela v moji službi delajo preslabo.

Ker 8 ur redno + 4+ ure na dan dnevno terja svoj davek na cloveka.

Ker si predstavljas, da sluzijo denar s prodajo svojega casa.
Pa tudi ti, kot delodajalec, nimas pravice odlocat niti vedet, kaj tvoj zaposlen pocne izven delovnega casa.
Seveda delodajalec zeli spocit kader in guess what, tudi kader zeli is sluzbe domov spocit, da ima dovolj energije za druzino/hobije/sport/biznis/druzenje..

bm1973 ::

Okapi je izjavil:

Sploh pa pravi freelancerji itak ne delajo stvari, kjer moraš biti na voljo 8 ur dnevno - oziroma sploh ne bi smeli, ker je to klasičen element delovnega razmerja.

Seveda jemljemo take jobe, sam več naenkrat :)).

Okapi je izjavil:

Če ne razumeš, da popoldancu ni treba v ceno storitve vračunati 30+ plačanih prostih dni na leto (in x dni bolniške), pravi espe jih pa mora (vsaj če zna prav računati), ti ne morem pomagati. Je vsaka nadaljna debate odveč.

Kaj češ, ne razume. Tisto javno službico, ki jo ima, sploh ne smatra za službo, podobno kot lastne nepremičnine folk ne smatra kot premoženje... To je nekaj od boga dano...

ZveeZ je izjavil:

Tako kot ti isces dolocene primere, ko jim popoldanci skacejo v zelje, tako obstajajo tudi "legit" popoldanci, ki si ne morejo privosciti pustiti sluzbe (krediti/druzina..) in skocit v sp, ampak ga provajo najprej zalaufat preko popoldanca in grindajo kot nori.

Večina popoldancev si ne upa iti na polni s.p., ker ni preveč ziher. Če si omejen na delo v Sloveniji, ga razumem.

Če lahko delaš za tujino, pa ne, ker bi v 8 urah zaslužil vsaj 3x več kot sedaj z obema oblikama zaposlitve...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

bm1973 ::

ZveeZ je izjavil:

Pa tudi ti, kot delodajalec, nimas pravice odlocat niti vedet, kaj tvoj zaposlen pocne izven delovnega casa.

Po zakonodaji ima, saj tio mpora za odprtje s.p.ja dati soglasje. Sicer ne vem, če je to še v veljavi, ampak včasih je to bilo...

bm1973 je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Po zakonodaji ima, saj tio mpora za odprtje s.p.ja dati soglasje. Sicer ne vem, če je to še v veljavi, ampak včasih je to bilo...

Mislim da več ni tako, je pa res da moraš dobiti soglasje če delaš podobne oz enake stvari oz. v enaki branži.
««
251 / 279
»»