» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
242 / 280
»»

matic492 ::

ViperR je izjavil:

Ves dohodek na doo, zaposlen kot normiranc, kar je nad 60k pač plačaš tistih dodatnih 22% davka. Ne vidim problema.

Npr 4 programerji zaposleni v neki firmi..?

V teoriji ok, kako boš to dolgoročno izpeljal v praksi?

1. morajo se stranke vseh vas 4 s tem strinjat
2. kaj če en zgubi stranko
3. kaj če ima kdo samo eno stranko nekaj časa
4. itd..

Naj ponovim še enkrat, skupaj s prispevki je normiran SP pri 150k samo malenkost cenejši, kot DOO, kjer si zaposlen na minimalca, in si vse izplačuješ kot dobiček.

Preveč komplicirate z nekimi čudnimi zarotami.

Bolj se fokusirajte na to, kako čim več stroškov legitimno, ali vsaj delno legitimno spravite na DOO. Ker tudi kazen in posledice bojo manjše, če inšpektor reče, da ti ne prizna jurja stroškov, kot pa da se greš neke čudne in kompleksne utaje.

Jaz sem že napisal, po moji računici, bo za mene DOO CENEJŠI kot normiranc, če si ne izplačam vsega dobička. Ne pzabite na neobdavčen regres, malico, drugače obdavčena božičnica itd.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

ViperR ::

Po novem letu imaš max 60k/leto normiranca, na katerega plačaš 660e prispevkov+4%davka, kar je cca 17% in to lahko furaš vsako leto. Kar narediš viška pustiš na dooju in si izplacaš drugo leto.

Sej stranki je vseeno komu pošlje račun, direkt tebi ali dooju kjer si delni lastnik?

Kolk strank imaš je vseeno.

Zakaj bi bilo stranki vseeno? Če imaš ti sklenjeno pogodbo, za nek projekt, ne more on kar računa plačat nekem tretjem podjetju.

Sicer vem da američani so zlo na hojladrija, jaz sem imel pogodbo z enim startupom, pa enkrat so mi rekli naj račun izdam kar na neko drugo njihovo firmo (čisto drugačno ime) lol.

Sicer sem te pa jaz narobe razumel.. jaz sem razumel da bi se zaposlili v DOOju, pa laufali popoldance.

Zgodovina sprememb…

Kaya123 ::

Kak je pa lahko maksimalen regres pa bozicnica?

Ja zaposlil bi se v tem podjetju, kjer bi bil delni lastnik preko normiranega sp-ja. Vsi 4-je. In ker si manj kot 25% lastnik se ti dohodki na doo in sp ne seštevajo..

Sam isto težavo z računi bo imel vsak, ki bo zaradi previsokih dohodkov drugo leto odprl doo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ViperR ()

velikBrokoli ::

Regres in božičnica sta neomejena.

Regres je pa neobdavčen do povprečne plače v RS. Pri božičnici pa ni razlike, nimaš nobene davčne ugodnosti, je isti drek kot plača.

Magic1 ::

Kaya123 je izjavil:

Kak je pa lahko maksimalen regres pa bozicnica?

Povprečna bruto plača je neobdavčena. Pri božičnici se pa prispevke plača tako da ti cca. 2/3 ostanejo.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Božičnica ni obdavčena, vendar odbili vam bodo prispevke za socialno varnost

Čeprav božičnica ni obdavčena, vam bodo ob izplačilu odvedli prispevke za socialno varnost. Ti so dvojni - tako prispevki od delodajalca (16,1 odstotka od bruto zneska), kot delojemalca (22,1 odstotka od bruto zneska). Tako, čeprav božičnica ni obdavčena z dohodnino, ker je izplačana nižja od poprej omenjenega zneska, bo izplačilo kljub temu manjše od bruto stroška delodajalca.

https://data.si/blog/bozicnica-ni-obdav...

Tako je, božičnica je malenkost bolj ugodna kot plača.

https://forbes.n1info.si/novice/kolikse...
Sprememba za bolje plačane

Prejšnja vlada Janeza Janše je z lani januarja uveljavljeno spremembo zakona o dohodnini uvedla spremembo, da so bila izplačila božičnic iz davčne osnove izvzeta do povprečne plače zaposlenega, če je bilo zanj tako ugodneje.

To je bilo ugodno za bolje plačane, saj se jim je zvišala meja za nižje obdavčeno izplačilo.

A vlada Roberta Goloba je z novo spremembo zakona z letošnjim letom to spremembo razveljavila. Tako spet velja, da so plačila dohodnine oproščene božičnice do povprečne slovenske plače, ki trenutno znaša 2.147,7 evra bruto.

Lahko se pa Golobu zahvalite, da ni še malenkost višja brez dohodnine :)

Zgodovina sprememb…

NovakJ ::

ViperR je izjavil:

Ja zaposlil bi se v tem podjetju, kjer bi bil delni lastnik preko normiranega sp-ja. Vsi 4-je. In ker si manj kot 25% lastnik se ti dohodki na doo in sp ne seštevajo..

Sam isto težavo z računi bo imel vsak, ki bo zaradi previsokih dohodkov drugo leto odprl doo.

Plus d.o.o. lahko uveljavlja stroške kolikor jih pač je kilometrina, material. Lahko ima tudi za vsakega normiranca svoj TRR da so zadeve res lepo ločene.

delavec44 ::

Kako pa ugotovijo, če doo plača kilometrino zaposlenemu za službeno pot z lastnim avtom in je le-ta fiktivna? Tu ni nobenih beleženj kilometrov ali računov, potni nalog napisati pa tudi ni problem. Dejansko sem že videl v praksi, ko so s tem neobdavčeno zaposlenemu dodali dodatek k plači.

Ne morejo, samo ne smeš tega preveč izkoriščat... pa ne konsistentno ponavljat iste zneske.

kuhar1 ::

Menim, da se v podjetniške vode spustijo čisto drugačni ljudje kot ljudje, ki se redno zaposlijo, kar naši odločevalci ne vedo vzeti v obzir. Verjamem, da če bi zvišali davke na plače, da bi ljudje jamrali, vendar bi na koncu vse skupaj požrli. Drugače je med podjetniki, ki mislim, da so bolj iznajdljivi, skalkulirani in si upajo ter bodo tako višje davke pač namesto, da bi jih požrli, reševali na drug način, legalen ali pač ne. Na koncu dvomim, da se bo pobralo bistveno več davkov.

Sam za sebe vem, ker imam okoli 70k prihodkov, da bom pač odfukal eno stranko in zmanjšal prihodek na 60k, saj se mi drugo ne izplača.

Mato989 ::

Sam za sebe vem, ker imam okoli 70k prihodkov, da bom pač odfukal eno stranko in zmanjšal prihodek na 60k, saj se mi drugo ne izplača.

Lahko pa ti jaz napišem račun pa zadržim 25% :D
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Choc ::

Vprašanje, če mogoče kdo ve za naslednji scenarij:

• v tem letu presežeš 60k

• v naslednjem letu presežeš 60k npr. aprila, maja (nekje prva polovica leta)

Moraš potem iz sistema normirancev izstopiti takoj sredi leta 2025, in ker nisi bil polno zavarovan za 9 mesecev, te še dodano obdavčijo?
Ali lahko v naslednjem letu zaslužiš npr. (si izmišljujem) tudi 500k do konca 2025 in te pač ustrezno obdavčijo, izstopiti pa moraš leta 2026.

kzzzz ::

Ne, vedno se gleda za celo leto.

Se pravi, lahko zaslužiš drugo leto tudi 500k? (vem, da se ne splača, samo sprašujem)

Lahko.

Zahvaljujem se vam za potrditev!

Še nekaj sem pozabil vprašati. Recimo, da narediš do konca naslednjega leta res nek ogromen promet, npr. 150k, 200k.
Visoke prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, ki bi jih posledično moral potem plačevati v letu 2026 (če ne bi prišlo do zaprtja), gredo bye bye, ali te mogoče še kaj terjajo za razliko ob zaprtju? (ne sprašujem za davek ampak prispevke)

Sprašujem, ker gledam koliko se splača narediti drugo leto maksimum pred zaprtjem :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Choc ()

Ne, nič te ne terjajo, zapreš in je to to.

Hvala! Sprašujem za vsak slučaj, ker nekaj kar je meni logično, njim mogoče ni :)

Prispevke plačuješ na lanski promet, tako da to nikakor ni logično, da bi doplačeval. Če pa zapreš SP je pa sploh vseeno. Itak pa SP ima kapico na prispevkih, tako da itak več kot nekih 3500€ noben ne plačuje, tudi če imaš miljone prometa na SP.

Hvala! Potem je mogoče to optimalna strategija za tiste, ki mislimo preiti na doo v 2026. Kaj pravite?

Čeprav, po drugi strani se tudi gospodarstvo nekoliko ohlaja, tako da vprašanje kako bo leta 2026...

Jaz bom par manjših strank obdržal na popoldanca še naslednje leto, ostalo pa prestavil na DOO (in se zaposlil), toliko da še našparam na fizično osebo malo več denarja, ostalo bom pa re-investiral oziroma si ne bom izplačeval. Bom potem od 2026 naprej samo na 2500EUR bruto plači + služben avto, to je pa itak to kar rabim za preživet. Računalnik pa telefon pa te zadeve so itak vse strošek firme, to je pa moj najdražji hobi hehe. RTX 5090 bo v osnovnih sredstvih, boljše kot davek plačat :))

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

matic492 je izjavil:

Jaz bom par manjših strank obdržal na popoldanca še naslednje leto, ostalo pa prestavil na DOO (in se zaposlil), toliko da še našparam na fizično osebo malo več denarja, ostalo bom pa re-investiral oziroma si ne bom izplačeval. Bom potem od 2026 naprej samo na 2500EUR bruto plači + služben avto, to je pa itak to kar rabim za preživet.

Tudi jaz študiram tak, s tem da jaz bom drugo leto še normalen normiran sp nabil do 60k... pol pa na DOO... pač avto bom gor prestavil
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Tako, to je zdaj nova računica zaradi prehodnega obdobja, bom obdržal popoldanca. Po prejšnji, ko ni blo popoldanca bi moral pač vse prestavit na DOO. Bom pa prvo leto izpadel iz sistema, ker bo verjetno vseeno več kot 30k.

Zgodovina sprememb…

borut_p ::

Kaksno bo zdaj prehodno obdobje? Bo 1 leto?

Je 2 leti, samo prvo leto (2025) moraš bit pod mejo. Jaz jo pa planiram presežt.

Pa še, če bo bog dal, bo bitcoin vmes 200k pred koncem 2025 :)) Pol se ne bom več sekiral za davke na DOO.

Zgodovina sprememb…

pingme ::

Choc je izjavil:

Se pravi, lahko zaslužiš drugo leto tudi 500k? (vem, da se ne splača, samo sprašujem)

Seveda SE izplača. Prispevki so navzgor omejeni (oz. jih v 2025 itak plačuješ glede na 2024), davek je pač 20% nad 60k.
Vsekakor pa se 500k bolj izplača kot katerikoli nižji znesek ;-) Višji kot je znesek, bolj se približuje skupni 20% stopnji, kar je zelo ugodno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

Imaš prav, kdor ne uporablja računovodske trike in razne druge manipulacije (kot nekateri, vsi vemo kdo >:D), je to trenutno verjetno res najbolj ugodna varijanta.

Mato989 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Jaz bom par manjših strank obdržal na popoldanca še naslednje leto, ostalo pa prestavil na DOO (in se zaposlil), toliko da še našparam na fizično osebo malo več denarja, ostalo bom pa re-investiral oziroma si ne bom izplačeval. Bom potem od 2026 naprej samo na 2500EUR bruto plači + služben avto, to je pa itak to kar rabim za preživet.

Tudi jaz študiram tak, s tem da jaz bom drugo leto še normalen normiran sp nabil do 60k... pol pa na DOO... pač avto bom gor prestavil

Potem lahko nabiješ več kot 60k.

matic492 je izjavil:

Je 2 leti, samo prvo leto (2025) moraš bit pod mejo. Jaz jo pa planiram presežt.

Pa še, če bo bog dal, bo bitcoin vmes 200k pred koncem 2025 :)) Pol se ne bom več sekiral za davke na DOO.

Bitcoin 200k pa VWCE 250, pa se noben ne bo več kej dosti sekiral :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

delavec44 ::

matic492 je izjavil:

Do sedaj sem te imel za resnega človeka :D:))

sunsun ::

Ena varianta je tudi ustanovitev LLC v Delaware kjer je tudi poslovodstvo saj ti zadevo vodi agencija tam. 0% na dobiček izven države. Podjetje v tako imenovani dovoljeni davčni oazi in te stranke ne bodo gledale postrani kot recimo če bi imel v Belize. Ves denar pa podjetje investira v kripto. Do tukaj je vse legit.

Zdaj pride pa nelegit del. Ta kripto si nakažeš na svoj drugi kripto account. Prva stvar je, da ko je denar enkrat v kriptu je sledenje praktično nemogoče. Druga stvar pa je, da je trenutno zaslužek fizične osebe na kriptu neobdavčen, kar pomeni, da ti naši ne bodo delali problemov na prenos iz kripto računa na bančni račun, kar počne polno ljudi pri nas ko si nakazujejo zaslužke trgovanja iz menjalnic.

Druga stvar pa je, da je trenutno zaslužek fizične osebe na kriptu neobdavčen, kar pomeni, da ti naši ne bodo delali problemov na prenos iz kripto računa na bančni račun, kar počne polno ljudi pri nas ko si nakazujejo zaslužke trgovanja iz menjalnic.

To je popolnoma neres. Pri večjih vsotah banka pokliče in moraš lepo dokazovat stvari.

kzzzz je izjavil:

Druga stvar pa je, da je trenutno zaslužek fizične osebe na kriptu neobdavčen, kar pomeni, da ti naši ne bodo delali problemov na prenos iz kripto računa na bančni račun, kar počne polno ljudi pri nas ko si nakazujejo zaslužke trgovanja iz menjalnic.

To je popolnoma neres. Pri večjih vsotah banka pokliče in moraš lepo dokazovat stvari.

Govorim o vsotah do 3k€ in vem iz prve roke, da temu ni tako.

In kaj boš delal, 3k na leto dvignil? Super strategija.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli je izjavil:

In kaj boš delal, 3k na leto dvignil? Super strategija.

Ne mesec. Pa niti rabiš vsak mesec to delati če imaš že reden šiht in je to samo za extra...

OK, in pol si v 10 letih nahoardal 500k v kriptu, kaj potem?

3k na mesec bodo pa tudi banke te poklicale, saj niso neumne. Pogooglaj "structuring". Super legalna zadeva.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli je izjavil:

OK, in pol si v 10 letih nahoardal 500k v kriptu, kaj potem?

To so potem sladke skrbi. Pač si vložil nekam in je bil ogromen doprinos. Kaj pa je v kriptu 500k?

... in kako porabiš teh 500k?

velikBrokoli je izjavil:

Ja nakažeš si jih ane? Razlog kako si prišel do tega denarja pa je par uspešnih trejdov z leveragom kar je čisto normalno. Je pa tko, da čez 10 let bo dobiček sigurno obdavčen po neki lestvici in boš pač plačal ta davek, ki bo takrat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sunsun ()

Good luck. Konkretno vem za primere, da se je klicalo z banke za dokazila, ko je vsota v letu prešla 40k, pa to je bilo leta nazaj, ko je bil v kriptu še večji wild west.

sunsun je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ja nakažeš si jih ane? Razlog kako si prišel do tega denarja pa je par uspešnih trejdov z leveragom kar je čisto normalno. Je pa tko, da čez 10 let bo dobiček sigurno obdavčen po neki lestvici in boš pač plačal ta davek, ki bo takrat.

:))

Brez stika z realnostjo... banka bo zahtevala dokaze kako si prišel do teh 500k, če boš le rekel "par uspešnih trejdov", to ne bo pomagalo.

Mene so pri dvigu 50k po nekaj tednih klicali iz NLBja in sem moral vse dokaze iz exchangov priložiti. Ti boš pa 500k dvignil brez dokazov...

velikBrokoli je izjavil:

sunsun je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Brez stika z realnostjo... banka bo zahtevala dokaze kako si prišel do teh 500k, če boš le rekel "par uspešnih trejdov", to ne bo pomagalo.

Mene so pri dvigu 50k po nekaj tednih klicali iz NLBja in sem moral vse dokaze iz exchangov priložiti. Ti boš pa 500k dvignil brez dokazov...

In kako ti bom dal dokazila iz exchange-a, ki več ne obstaja. Daj mi povej to? Menjalnice so danes jutri je pa ni več. A ste res tako nekreativni?

Zdaj že za vsak prenos nad 10k kličejo, kaj to je. Banke niso glupe za take stvari, no.

Breme dokazovanja je na tebi, ne na banki. Tvoja dolžnost je, da imaš vse zabeleženo in lahko dokazuješ izvor.

velikBrokoli je izjavil:

Breme dokazovanja je na tebi, ne na banki. Tvoja dolžnost je, da imaš vse zabeleženo in lahko dokazuješ izvor.

Saj bom imel. Vse bo pisalo na papirju.

sunsun je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

sunsun je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

In kako ti bom dal dokazila iz exchange-a, ki več ne obstaja. Daj mi povej to? Menjalnice so danes jutri je pa ni več. A ste res tako nekreativni?

Ja, ampak če nimaš dokazila, te bodo usekali s 40% davkom in je to to. Nekreativni, lol. Vsaka srednješolska forica prinašanja države okol s kriptom še ni kreativnost ...

Ima kdo kak komentar na to, da 4 programerji(ki si 100% zaupajo) ustanovijo doo, vse dohodke imajo na doo in si izplačujejo 60k/leto plače preko normiranca. Zakaj to ne bi šlo?

ViperR je izjavil:

Ima kdo kak komentar na to, da 4 programerji(ki si 100% zaupajo) ustanovijo doo, vse dohodke imajo na doo in si izplačujejo 60k/leto plače preko normiranca. Zakaj to ne bi šlo?

Povezane osebe. Ne moreš tega.
««
242 / 280
»»