» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
208 / 304
»»

srus ::

... predlagam vladi ...

ROFL

Fantje, vi pa res ne veste kako deluje Slovenija, deželica klanov, cehov in krdel.

kzzzz ::

srus je izjavil:

... predlagam vladi ...

ROFL

Fantje, vi pa res ne veste kako deluje Slovenija, deželica klanov, cehov in krdel.

Dobr, najlažje je sam udrihat po tem, kaj je vse narobe in kako se nič ne da, uporabljat neke populistične metafore in je to to. To je najnižja dimenzija razmišljanja o problemih in kako se jih lotevat, in iz niča lahko rata samo nič. Jaz raje premislim, kaj so možni kanali za spremembe in se jih poslužim, probabilistično bo tako več možnosti za kakršenkoli premik, sploh če to dela več ljudi, kontinuirano.

kikach ::

kzzzz je izjavil:

srus je izjavil:

... predlagam vladi ...

ROFL

Dobr, najlažje je sam udrihat po tem, kaj je vse narobe in kako se nič ne da, uporabljat neke populistične metafore in je to to. To je najnižja dimenzija razmišljanja o problemih in kako se jih lotevat, in iz niča lahko rata samo nič. Jaz raje premislim, kaj so možni kanali za spremembe in se jih poslužim, probabilistično bo tako več možnosti za kakršenkoli premik, sploh če to dela več ljudi, kontinuirano.

Bravo!!

Gregor P ::

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

delavec44 ::

Gregor P je izjavil:

Tole potem mislijo ...

https://e-uprava.gov.si/si/drzava-in-dr...

Uporabnike portala eUprava obveščamo, da je trenutno zaradi tehničnih motenj onemogočena oddaja elektronskih vlog s prijavo.

Super...

xeon ::

če golob spet zmaga na volitvah bo to konec z normiranci? glasovat moramo za nsi?

matic492 ::

Na parlamentarnih moraš za SDS, ker so edini, ki imajo šanso za večino, tako da statistično gledano je boljše dat njim glas.

Leta 2022 je SDS celo vodil nekaj časa na začetku štetja glasovnic, kolikor se spomnem da sem spremljal.

Itak če SDS zmaga bo NSi z njimi, ker druge nimajo.

Te EU volitve so pa itak nepomembne za davčne zakone v Sloveniji.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Ales ::

matic492 je izjavil:

Na parlamentarnih moraš za SDS, ker so edini, ki imajo šanso za večino, tako da statistično gledano je boljše dat njim glas.

Leta 2022 je SDS celo vodil nekaj časa na začetku štetja glasovnic, kolikor se spomnem da sem spremljal.

A zblojeno urejanje normirancev je edina stvar, ki je pomembna na volitvah? Nič drugega v programu strank? Nič drugega, v njihovem obnašanju?

Ste na fašistične prijeme med epidemijo že vsi pozabili?

Ja, dejansko. Mi dol visi za omejitve, ker mi ti debili tu vsake pol leta nabijejo neke davke.

Kaj ti si boš volil več davkov, zato ker si moral masko nosit? (tako kot skoraj VSEPOVSOD drugje po svetu, ne glede na levo/desno smer vlade)

Žalostno, da so vas nategnali, sami ste volili višje davke. Zdaj pa plešemo po cestah ne?

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Ja, dejansko. Mi dol visi za omejitve, ker mi ti debili tu vsake pol leta nabijejo neke davke.

Kaj ti si boš volil več davkov, zato ker si moral masko nosit? (tako kot skoraj VSEPOVSOD drugje po svetu, ne glede na levo/desno smer vlade)

Tole se zgodi, ko enkrat nekdo začne agitirat za neko politično opcijo - brezvezno pregovarjanje.

Ta tema je o normiranem s.p., predlagam da ostanemo pri tem, agitirat za bele, rdeče ali sivokodrlajsaste pa pojdite kam drugam.

Saj si ti začel lol.

Dejstvo je, da ne moreš pričakovati, da se nam bo stanje izboljšalo, če bojo še 4 leta na vladi levičarji.

matic492 je izjavil:

Saj si ti začel lol.

Kdo je začel agitirat?

Pejt se igrat v kak drug peskovnik.

Reče človek ki Covid ukrepe primerja s fašizmom ....

matic492 je izjavil:

Reče človek ki Covid ukrepe primerja s fašizmom ....

Ne podtikaj izjav in odjebi z agitiranjem od tu.

delavec44 ::

Malce dvolično je navijati za brezpolitično temo, če pa ravno politiki hebejo zadevo.

Če tako gledaš na to, vse izhaja iz politike in se gremo lahko agitiranje v čisto vsaki temi, od take o viskoznih lastnostih čigumijev, do kake o cenah RAM-ov ali te o normiranem s.p.. In bo forum samo še večja greznica, kot je že postal v zadnjih letih.

Predlog zakona je direktna posledica vladajoče koalicije, navezuje se pa na zelo velike spremembe Normirancev... Tako da je celotna tema zadnjih par strani posredno politična.

in GS so to napovedali v predvolilnem programu... zato sem takrat prvič šel na volitve in volil SDS, ker oni tega pač niso napovedali.

velikBrokoli ::

Tip pride v temo, se zapiči v korekten odgovor glede tega koga bo nekdo volil, ampak ker je janša bad in maske so fašizem, so pa sedaj vsi ostali agitatorji :))

Če vam je podjetništvo pomembno, potem res ne razumem, zakaj bi kdorkoli volil za ne-desno opcijo. Strel v koleno.

jest10 ::

velikBrokoli je izjavil:

Tip pride v temo, se zapiči v korekten odgovor glede tega koga bo nekdo volil, ampak ker je janša bad in maske so fašizem, so pa sedaj vsi ostali agitatorji :))

Če vam je podjetništvo pomembno, potem res ne razumem, zakaj bi kdorkoli volil za ne-desno opcijo. Strel v koleno.

No, ampak se vedno so na voljo druge opcije, kot jajo. Tako da govorjenje, kako je obvezno treba voliti SDS, je na istem nivoju, kot replika o maskah

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

eEdbM ::

Absolutno, najbolj gotova izgleda izselitev, za remote delo niti ne tako težko. Bomo videli v nedeljo zvečer kot glavni indikator, upanja pa res ni prav veliko.

Webmojster ::

Če se prav spomnim je NSi zrihtal normiranca v tisti prvotni obliki (80% priznanih stroškov do 100K, in 80% pri popoldancu do 50K). Tako da, če si normiranec in voliš levo opcijo, si si pač sam kriv.

matic492 je izjavil:

Res je, če ne se glasovi porazgubijo. In bo spet zmagala stranka, ki nam želi nabijat davke. Ni pomembno za davčne zakone je pa začetek.

velikBrokoli je izjavil:

janša bad in maske so fašizem

Citiraj kje sem napisal, da so maske fašizem? Nimaš nobenega pametnega argumenta, zato podtikaš izjave in misliš, da boš tako izpadel pameten.

In točno to se zgodi, ko nekdo začne vsepovprek agitirat za neko politično stranko v temi, v katero to ne sodi - prepucavanje z neumnostmi.

Pat_MaGroin ::

Kaj je tvoj doprinos temi?

Kaj si povedal koristnega na temo normirancev? 10+ objav tvoje driske, ki nima absolutno nobene veze z normiranim s.p.

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

10+ objav tvoje driske, ki nima absolutno nobene veze z normiranim s.p.

10+ če prešteješ tole epidemijo dizenterije, ki jo je povzročilo agitiranje za politične opcije, ja. Se strinjam. Z mano vred. In s tabo. ;)

Olajuwon ::

matic492 je izjavil:

Če bo sedanja koalicija močno spušila na EU volitvah, je vprašanje če bodo še imeli interes drezat v davčne "reforme". Tako, da je pomembno, da se gre na volitve in da glas opozicijskim strankam.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

jest10 ::

Eh, to lahko potem naredijo za nalašč, ker lahko.

Ja, če jim je cilj, da se 2026 JJ vrne na oblast, potem bodo to naredili. Pa, če nepričakovano (močno) izgubijo, se tudi povečajo možnosti, da koalicija razpade pred 2026.

Olajuwon je izjavil:

Ja, če jim je cilj, da se 2026 JJ vrne na oblast, potem bodo to naredili. Pa, če nepričakovano (močno) izgubijo, se tudi povečajo možnosti, da koalicija razpade pred 2026.

in če zmagajo? koliko dodatnih davčnih obremenitev nas še čaka? ali bodo normiranci sploh obstali do 2026?

Praktično vse leve stranke imajo v programih omejitve ali celo ukinitev normirancev.

Realno povedano, Slovenija je zadnja leta levo naravnana, tako da dolgoročno se jaz itak ne bi zanašal oziroma planiral z nhormiranci na žalost. Jaz sem se tega že zavedal, ko sem prvič odprl popoldanca.

tony1 ::

No, dajmo nehati katastrofizirati. Kot bi poslušal iz groba vstale "experts on Russia", da je Putin že blodnjav od premalo spanja, ker cele noči študira karte Berlina iz druge vojne, ker bo tokrat Rdeča armada morala priti dlje kot 45-tega...

Normiran s.p. ostaja. O ukinitivi še ni bilo nič slišanega.

srus ::

tony1 je izjavil:

No, dajmo nehati katastrofizirati. Kot bi poslušal iz groba vstale "experts on Russia", da je Putin že blodnjav od premalo spanja, ker cele noči študira karte Berlina iz druge vojne, ker bo tokrat Rdeča armada morala priti dlje kot 45-tega...

Seveda, seveda, v MSM medijih lahko bereš, da bodo normiranci “izstopili” iz sistema, ko bodo presegli 60.000 EUR dohodka povprečno na leto. Se sliši veliko lepše kot “jih bodo brcnili”, ali “kaznovali”.

Kar pises je ogromna razlika kot pa bi bila ukinitev. Pa saj smo to o meji 60k prebrali ze 5 strani nazaj.

In se, koliko procentov je takih normirancev, pod 10 procentov?

Drzava je pac neumna in populisticna, se boste morali pac nauciti nabijati stroske, vsa petdest posto s.p.jev ima vsako leto brez izjem minimalen dobicek, recimo jurja ali dva, pa je vseeno ce gre za mehanike, mizarje ali pa avto salone...

Pegaz ::

tony1 je izjavil:

Kar pises je ogromna razlika kot pa bi bila ukinitev. Pa saj smo to o meji 60k prebrali ze 5 strani nazaj.

In se, koliko procentov je takih normirancev, pod 10 procentov?

Vsako leto se bo zaradi (ne majhne) inflacije delež takih normirancev povečal. Meje se pa redko premaknejo navzgor.

Se strinjam.

tony1 je izjavil:

Dragi moj, nič si nisem zmislil ali katastrofiziral:

https://www.finance.si/volitve-2022-kdo...

Gibanje Svoboda:
Sistem normiranih s. p. bi obdržali, je pa potreben prenove z namenom povečanja davčne pravičnosti.
... zato načrtujemo prenovo obdavčitve normiranih s. p. z namenom povečanja davčne pravičnosti.«

"Davčna pravičnost" si razlagaj po svoje.

SDS:

Sistem normiranih s. p. bi obdržali...

V SDS se bomo v naslednjem mandatu zavzemali za zvišanje prihodkovnega praga za vključitev v sistem pavšalne obdavčitve s 100.000 na 150.000 evrov za zavezance, pri katerih je bila obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovana vsaj ena oseba za polni delovni čas neprekinjeno najmanj pet mesecev. Dodatno je treba prispevke, ki jih popoldanski s. p. vplačajo v pokojninsko blagajno, všteti v osnovo za izračun pokojnine....

SD:

Sistema normiranih s. p. ne bi obdržali, a je to odvisno od socialnega dialoga.

NSi

V NSi si bomo vsekakor močno prizadevali za ohranitev sistema normiranih s. p.

Sistem normiranih s. p. je dober.

Sistem pavšalne obdavčitve vedno prinaša določene razlike v obravnavi. Vendar pa njegove prednosti z veliko poenostavitvijo sistema pretehtajo v korist sistema normirane obdavčitve. Ta pa je seveda omejen z višino letnega prometa.«

Levica

Zavzemamo se za postopno izenačitev davkov in prispevkov na dohodke samozaposlenih z davki in prispevki dohodkov iz zaposlitve. Samozaposleni z nižjimi prihodki bodo tako plačevali nižje, samozaposleni z višjimi prihodki pa višje davke in prispevke.«

2 stranke v trenutni koaliciji sta napisele, da bi praktično ukinile normirance, oziroma Levica itak, kot ponavadi, nimajo pojma kaj pišejo, ampak tega zapisa ni se moreš drugače razlagat kot ukinitev normirancev.

Kdor je normiranc in ne voli SDS ali NSi se dobesedno strelja v koleno.

Zgodovina sprememb…

Obe "problematični" (tj. nominalno leva in leva) stranki bosta na naslednjih volitvah izumrli. Prva zaradi vseh lopovščin ("država je za nas sinekura"), druga zaradi manka vizije in programa (še posebej, če Lukca pošljemo v Bruselj). Šparaj živce.

"Samo da prođe ova demokratija, pa da opet zaživimo ko ljudi."

Kaj mi to pomaga od danes do 2026?

Ne kaj dosti, imaš pa nekaj za sekirati se, prave odločitve o kakovosti našega življenja gredo pa medtem mirno mimo nas.

Vanquish ::

Levica bi izenacila davke pri s.p. z zaposlenimi pri cemer mora s.p. skrbet za posel, zaposleni pa samo za svojo rit.
S.p. nima bolniske in dopusta ampak glavno, da se bo po davku izenacilo.

S tem kaj levica pise, to ne pomeni ukinitev normirancev ampak konec s.p.

Fury ::

Kaj pa, ce sem za nizje davke, ampak bi pa rad vseeno, da lahko zenska splavi po lastni izbiri, da se me evtanazira, ko bo treba, ne motijo me istospolni in raznobarvni (dokler so integrirani v druzbo). Pol sem pa kar v riti IMO...

Ampak lej, lazje davke zoptimizirat, kot pa razlozit hcerki, da ne more splavit, ker boh ne pusti, pa da sem glasoval za to...

To da so desne opcije kar nasplosno dobre za podjetnistvo in hkrati precej klerikalno fasisticne je dosti zalostno.

Mato989 ::

Ampak lej, lazje davke zoptimizirat, kot pa razlozit hcerki, da ne more splavit, ker boh ne pusti, pa da sem glasoval za to...

Katera desna vlada pa je v SLO odpravila možnost splava?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Fury je izjavil:

Kaj pa, ce sem za nizje davke, ampak bi pa rad vseeno, da lahko zenska splavi po lastni izbiri, da se me evtanazira, ko bo treba, ne motijo me istospolni in raznobarvni (dokler so integrirani v druzbo). Pol sem pa kar v riti IMO...

To da so desne opcije kar nasplosno dobre za podjetnistvo in hkrati precej klerikalno fasisticne je dosti zalostno.

Si ja, ker tisti, za katere voliš, te bi imeli za umazanega kapitalista.

Sicer se strinjam s tabo v vsem kar si napisal, ampak ne vem kaj ima to veze, ker to kar si ti napisal je za mene desna politika. (poudarek na INTEGRIRANIH in LEGALNIH migrantih :) )

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::

Problem je,

da z ekonomskega vidika moras biti vedno za desne, neekonomskega pa za leve.

Pol se pa pejt :).

Ko se za zaposlim enkrat v JU, pa postanem orto levicar, 3 dnevni delovnik :).

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Problem je,

da z ekonomskega vidika moras biti vedno za desne, neekonomskega pa za leve.

Pol se pa pejt :).

Ko se za zaposlim enkrat v JU, pa postanem orto levicar, 3 dnevni delovnik :).

Ali pa se odloči ali ti je bolj pomemben ekonomski vidik lajfa ali socialno čuteči... meni jasno ekonomski, te parole kako bo bolje če vsi plačujemo vse vsem in imamo na koncu manj je vedno slabo za napredek.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Silver ::

V primeru, da bo res sprejet predlog o znižanju praga za normirance iz 100k na 60k, se sprašujem na kakšno obliko zaposlitve se potem splača migrirati?

Torej predpostavka je, da zdaj zaslužiš med 60k in 100k eur, si polno (samo)zaposlen na s.p. in si obračunavaš normirane stroške.
Za primer; pri 100k prometa letno to zdaj za normiranca nanese 8k dohodnine ter slabih 14.500€ minimalnih prispevkov, v žepu ti konec leta ostane 85.500€. Zavoljo debate pustimo zdaj dopust, bolniško, regres, božičnico, malico in te stvari, recimo temu neke vrste bruto znesek. Predpostavljam tudi, da dejanskih stroškov nimamo, ker delamo storitveno dejavnost, oziroma so minimalni (IKT oprema, delaš od doma).
Prav tako zanemarjam DDV, ker praviloma za tak denar delaš za tujino in ga ne obračunavaš.

Iti na s.p., ki ima obdavčitev po dejanskih odhodkih pomeni, da gre potem obdavčitev glede na dohodninsko lestvico.
Če sem prav računal je to pri 100k potem skupaj 36.074 € davka, ostane ti razlika 63.926 €, pa prispevkov (12x544€) sploh še nisi plačal → to je potem 57.398 €, če postaneš "navaden" s.p. Se človeku kar solzica potoči! :'(

Odpreti d.o.o. v tem primeru za seboj potegne dodaten davek na izplačan kapitalski dobiček (25%) in dohodnino. To nimam pojma kako točno se računa, ampak ziher ni ugodno. :)) Recimo, da lahko narediš malo mahinacij z nakupom električnega avta, ampak tu ima tudi "kreativno računovodstvo" neke meje, predvsem na dolgi rok.

Kaj so alternative?

Stalno prebivališče v enem kraju, "firma" pa v drugem in potem nažiganje potnih stroškov. Old school kot se je počenjalo včasih. Druge opcije IMHO ni.

Ravno DOO se na dolgi rok bolj splača. Samo moraš dat nekaj zraven, če imaš kak hobij, ali pa odpreš kak web shop, samo toliko da lahko kakšen strošek zraven nabiješ in ti nima kdo kaj težit. Jaz že razmišljam o tem, da odprem spletno trgovino, lahko dam več stvari v reperezentativni strošek, kakšen potni nalog je bolj legitimen itd. Spletno trgovino pa postaviš v enem vikendu brez kodiranja.

+ to kar smo debatirali, postaneš influencer in greš na dopust za instagram na strošek firme :)

Drugače pa avto na firmo za privat uporabo ja, to je kar velik delež.

Ne pozabi računat, da če daš avto na firmo, potem ti od tvoje neto plače ostane toliko več, kot danes porabiš za avto. Če voziš avto višje klase je to skupaj z zavarovanjem avta in bencinom hitro 500EUR na mesec, kar pa se že pozna.

Pa še ostali stroški, ki jih 100% lahko daš na firmo.
- naročinina na telefon in služben telefon vsake 2 leti
- verjetno celotni stroški elektrika/plin itd. ali vsaj proporcionalni.
- računalnik in te zadeve

Računalnik oziroma stvari višjih vrednosti v osnovnih sredstvih in to se amortizira 2 leti, po 2 letih ima računovodsko vrednost 0Eur (avto se amortizira 10 let 10% na leto), zato ga lahko prodaš naprej za drobiž. Torej ga prodaš "kolegu" iz firme, potem pa na bolhi za višjo vrednost. Seveda ne moreš zdaj kupit 10 računalnikov, ker bi blo mal čudno, pa tudi izguba vrednosti je višja od davka, ampak nekaj je.

Dolgoročno je pa najbolj pametno razmišljat o tem, da na podjetje narediš nek passive income... nepremičnine, investicije, mogoče kak program, ki ima subscriptione pa ti ni treba delat vsak dan na njem.

Zgodovina sprememb…

x3ca ::

Silver je izjavil:

V primeru, da bo res sprejet predlog o znižanju praga za normirance iz 100k na 60k, se sprašujem na kakšno obliko zaposlitve se potem splača migrirati?

Torej predpostavka je, da zdaj zaslužiš med 60k in 100k eur, si polno (samo)zaposlen na s.p. in si obračunavaš normirane stroške.
Za primer; pri 100k prometa letno to zdaj za normiranca nanese 8k dohodnine ter slabih 14.500€ minimalnih prispevkov, v žepu ti konec leta ostane 85.500€.

Ostane ti cca 75.000€, ker so od letos naprej ful visji prispevki.
Poleg doo-ja je edina legit alternativa selitev v drugo drzavo. Pol mas pa sive cone kot so blefiranje s stroski, mogoce lahko vkljucis kaksne hobi dejavnosti. A kdo ve, kako je s tem, da imas sp, ki ima dve dejavnosti in ti ena dejavnost prinese 1% dohodkov, predstavlja pa 99% stroskov? Verjetno tudi ne bi blo vsec inspektorju. :))

Problem s temi stršoki je, da ti noben ne bo dal direktnega odgovora... inšpektorji se odločijo kar se hočejo, če se ti ne strinjaš se dokazuje na sodišču. Načeloma so tudi dvojne posledice... lahko ti samo reče "to ni strošek" in moraš plačat 22% davka na dobiček podjetja. Ali pa reče da je to prikrito izplačilo dobička, potem plačaš 22% + 27.5 izplačilo lastnika na to... zaradi tega ti noben ne more odgovorit na to.

Verjetnost, da bo tako relativno majhna firma (DOO s prometom "samo" 100k na leto) dobil naključno davčno inšpekcijo, je zelo zelo majhna, ampak noben ti ne bo nič garantiral.

Sem že imel nekaj debat na to temo prejšnji teden, mi je tudi bilo rečeno da je odvisno od tega, kje imaš firmo. V smislu da ker je v Ljubljani največ firm, so tam inšpektorji najbolj zasedeni, in je verjetnost inšpekcije zelo majhna. Medtem ko če imaš firmo v neki vasici, kjer je 100 firm in 1 inšpektor, so šanse toliko večje.

Zgodovina sprememb…

««
208 / 304
»»