» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
207 / 299
»»

Mato989 ::

Kaj kmeti ne kupujejo zadev da bi imeli stroške in ne normiranca?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

kzzzz ::

Če imajo zdaj normiranca, ga imajo zato, ker jim dejanski s.p. ni ok, ker imajo manj stroškov kot jih jim prizna normiranec. Saj programerji lahko tudi najdejo načine da ponabijejo nekaj stroškov.

kzzzz je izjavil:

Če imajo zdaj normiranca, ga imajo zato, ker jim dejanski s.p. ni ok, ker imajo manj stroškov kot jih jim prizna normiranec. Saj programerji lahko tudi najdejo načine da ponabijejo nekaj stroškov.

Dobro samo ne kupi kmet traktorja, ostalih zadev, itd... bi rekel da imajo kar stroškov.

matic492 ::

Pa bolj preprosto je, da se nobenmu ni treba še ubadat s stroški.

Vsi pravite kot da to kar pač tako nabijaš stroške. Pisanje raznih potnih nalogov, sahranjevanje in vpisovanje računov je tečno in verjetno vsaj par ur na mesec dodatno.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

matic492 je izjavil:

Pa bolj preprosto je, da se nobenmu ni treba še ubadat s stroški.

Vsi pravite kot da to kar pač tako nabijaš stroške. Pisanje raznih potnih nalogov, sahranjevanje in vpisovanje računov je tečno in verjetno vsaj par ur na mesec dodatno.

Jaz ne pravim tega. Zato je meni tole tako glupo. Naj dajo 0% stroškov nad 60k, samo naj pustijo izstopni prag iz normiranstva tako visok, kot je zdaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

kzzzz je izjavil:

Jaz ne pravim tega. Zato je meni tole tako glupo. Naj dajo 0% stroškov nad 60k, samo naj pustijo izstopni prag iz normiranstva tako visok, kot je zdaj.

Fingers crossed :)

Če jih res briga več denarja v državni blagajni, bodo to storili.

Vanquish ::

To z izstopnim pragom je narejeno namenoma.

Vsi se menite o tem in bi sprejeli nove davke samo da ukinejo izstopni prag.

Ce pa izstopnega praga ne bi dali, bi pa vsi ponoreli zarad davkov.

Izstopni prag ni nic drugega kot diverzija na katero vecina naseda

Sej davkov niso dosti spremenilil.. js bi plačal po novem sistemu 0% stroškov nad 60k samo cca 4 jurje več na leto, zanemarljivo napram temu, da moram postat DOO.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Pat_MaGroin ::

Vanquish je izjavil:

To z izstopnim pragom je narejeno namenoma.

Vsi se menite o tem in bi sprejeli nove davke samo da ukinejo izstopni prag.

Ce pa izstopnega praga ne bi dali, bi pa vsi ponoreli zarad davkov.

Izstopni prag ni nic drugega kot diverzija na katero vecina naseda

Zna bit, upajmo. Ce umaknejo ta predlog, bodo vsi do 70k na boljšem, kar je skorajda napredek, pa tudi enostavnost poslovanja odtehta nekaj več davka.

Sem drkal navadni s.p. 7 let in je nočna mora to nabiranje računov in stroškov.

Google algoritmi so si zrajtal kaj iščem zadnje dni in mi samo še odpiranje firme v BIH prek Snežiča reklamirajo vsepovsod :))

EDIT: Sem šel gledat, Snežičev DOO ima od 10 let poslovanje 9 let izgube :)) https://www.stop-neplacniki.si/snezic-d...

Človek je plačal manj davka kot jaz v enem letu verjetn.

Zgodovina sprememb…

mm&r ::

Človek je plačal manj davka kot jaz v enem letu verjetn.

On se ima za Martina Krpana, kot vsi vemo pa on ni plačeval davkov :D

Vir

Vir

Well, od objave tega predloga vlade sem prvič resno začel razmišljat o tem.. who knows, mogoče pa dobim kje več informacij ;)

nomad ::

Mene pa zanima za normirane s.p.-je, ki sodelujete v tem threadu:

1) Kolikšen del vaših prihodkov je ustvarjenih z vašo največjo stranko?
2) Koliko različnim strankam ste v 2023 izdali račune?
noMad

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nomad ()

O hai Tanja :))

Procente ne bom napisal oziroma se mi sploh ne da računat, sem imel pa 17 strank in 124 izdanih računov.

normada ::

nomad je izjavil:

1) 100%
2) 1

Elementi delovnega razmerja niso izkazani (preverjeno). Po ZDR-1 bi se sicer lahko štel za ekonomsko odvisno osebo, kjer bi mi pripadalo omejeno delovno-pravno varstvo, a ker delam za stranko iz ZDA je jasno, da je le-ta zakon ne zavezuje.

bshs ::

nomad je izjavil:

1) Bi moral izračunati. Pa se mi ne da.
2) 10+

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bshs ()

2 strankam in je 79 vs 21

jest10 ::

nomad je izjavil:

Tam ene 8000 različnih strank/računov.

pirate2024 ::

Mato989 je izjavil:

Upam vseeno da bodo za to da se dvigne DDV meja na 60k ker to je pa dobro in smiselno glede na inflacijo

Za večino dobro plačanih normirancev nepomembno, ker ne delujejo v Sloveniji.

matic492 je izjavil:

Tvoje davčno rezidenstvo je vse kar je relevantno, ti se lahko voziš na šiht v ameriko vsak dan z letalom, če imaš tu stalno prebivališče in vse ostale zadeve, boš tu obdavčen.

Stalno bivališče in davčno rezidentstvo nista nujno v korelaciji...

Ampak v večini primerov sta, ker je to omejeno razmišljanje ljudi na FURSu... In razmišljanje dvčnih uradov ni enako po celi EU.

Za tuje davčne je dovolj, da si ti v dotilni državi bival več kot 183 dni (najem, hotel, Airbnb, kjerkoli te je najemodajalec prijavil).

Zgodovina sprememb…

Gregor P je izjavil:

Davčne so praktično povsod nad ustavo*, zato si lahko privoščijo marsikaj.

* poudarek na "praktično"; se razume da pravno gledano niso

Problem slovenskega FURSa je, da je policaj, tožnik, sodnik in rubežnik v eni osebi. Pa še kakega...

Vsaj sodno stran bi lahko preverjalo sodišče, da se imaš pravico zagovarjati pri neodvisnem organu.

Za Veliko britanijo vem, da gredo vsi davčni prekški/kazniva dejanja na sodišče, kjer se potem zagovarjaš.

Ampak večina normirancev ni dobro plačanih ampak je takih nad 60k samo cca 10%... kar pomeni da ste v ekstremni mikro manjšini...

Nista nujno je pa dejstvo da bivanje tistega pol leta nekje je velik razlog za davčno rezidenstvo...

Seveda pa FURS tu gleda tudi stalno bivališče zaradi našega načina stalnih bivališč (in začasnih)

Pa saj davčnega rezidenstva ni težko odjaviti ČE SI SAM... moj kolega ki je šel na Slovaško je v 3 mesecih odjavil davčno rezidenstvo... poslal je pogodob o zaposlitvi na Slovaškem pa dokazilo o bivanju tam pa par busnih kart ki jih je kupil... VOila odjava...

Problem je ko imaš enkrat ženo/partnerko ali otroka... pol boš pa težko razložil da ti nisi davčni rezident Slo kot Slovenec mali ti pa hodi tu v vrtec in šolo in žena tu na borzi recimo (ali pa četudi dela)

nomad je izjavil:

Jaz ponavadi delam samo z eno, in to v tujini.

In tukaj NI elementov delovnega razmerja, ker nimam dopusta, bolniške, itn,...

Poleg tega gre za B2B pogodbo...

Moje mnenje je, da bi moral vsak pravni subjekt plačati 5% davka na promet.

Na dolgi rok bi pobrali veliko več davka, kot pa zdaj z brojenjem sitnog...

Zgodovina sprememb…

ViperR ::

Mato989 je izjavil:

Ampak večina normirancev ni dobro plačanih ampak je takih nad 60k samo cca 10%... kar pomeni da ste v ekstremni mikro manjšini...

Nista nujno je pa dejstvo da bivanje tistega pol leta nekje je velik razlog za davčno rezidenstvo...

Seveda pa FURS tu gleda tudi stalno bivališče zaradi našega načina stalnih bivališč (in začasnih)

Pa saj davčnega rezidenstva ni težko odjaviti ČE SI SAM... moj kolega ki je šel na Slovaško je v 3 mesecih odjavil davčno rezidenstvo... poslal je pogodob o zaposlitvi na Slovaškem pa dokazilo o bivanju tam pa par busnih kart ki jih je kupil... VOila odjava...

Problem je ko imaš enkrat ženo/partnerko ali otroka... pol boš pa težko razložil da ti nisi davčni rezident Slo kot Slovenec mali ti pa hodi tu v vrtec in šolo in žena tu na borzi recimo (ali pa četudi dela)

Se ločiš? Pa še vrtec dobi žena zastonj. Sicer ne vem kako lahko pol recimo videvaš otroke oz ti furs verjame, da jih ne?

Vanquish ::

bivsi sodelavec se je "locil" in zivel v istem gospodinjstvu z bivso zeno.

Sodnica je vedla kaj se dejansko dogaja ni pa mogla uradno nic narediti proti temu in mu je zadeva sla skozi.

pirate2024 je izjavil:

nomad je izjavil:

Jaz ponavadi delam samo z eno, in to v tujini.

In tukaj NI elementov delovnega razmerja, ker nimam dopusta, bolniške, itn,...

Poleg tega gre za B2B pogodbo...

Moje mnenje je, da bi moral vsak pravni subjekt plačati 5% davka na promet.

Na dolgi rok bi pobrali veliko več davka, kot pa zdaj z brojenjem sitnog...

V rimskem imperiju so imeli 1-3% davka na leto na vse, kar si imel v lasti. Simpl ko pasulj, pa cel mediteran jim je uspelo zavzet :)

Zgodovina sprememb…

Vanquish je izjavil:

bivsi sodelavec se je "locil" in zivel v istem gospodinjstvu z bivso zeno.

Sodnica je vedla kaj se dejansko dogaja ni pa mogla uradno nic narediti proti temu in mu je zadeva sla skozi.

Seveda, samo pri FURSu pa je tako da če oni rečejo da je tak, boš moral TI it na sodišče in njim dokazat da imajo narobe, dokelr pa ne boš, pa bo tako kot FURS reče...

velikBrokoli ::

Ločitev tudi ni nedolžna zadeva, ustvarjeno premoženje gre načeloma na pol brez predporočne pogodbe + a si res želiš prepisati polno skrbništvo otrok partnerki? Kaj narediš, če ne gre po planu in se tvoja partnerka dejansko želi ločiti, potem otroka v življenju ne boš več videl...

Sem prepričan, da obstajajo boljše rešitve, kot pa totalno nategovanje države.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Jah una s športnim BMW SUV-jem parkiranim pred vhodom vrtca na socialni se ne strinja s teboj:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BMW je na firmo, ona je na minimalcu :)

Malo keša pa dvigne vsak dan s kartico od firme iz Bosne.

Tak pač je lajf, če nisi normiranc.

No ja, da ne bomo zašli s teme...

Ločitev zaradi davčnega rezidentstva lahko funkcionira b.p.,

premoženje, sploh nepremičnine, lahko zaščitiš s plombo, da ti "bivša" ne proda kaj,

skupno skrbništvo ni nič posebnega,

preživnina se pač nakaže na račun in vrne v gotovini, če že,

Skratka, 2 normalna, ki tako optimizirata svoj dohodek, lahko b.p. nategujeta državo...

Fora je samo, da moraš imeti dovolj denarja, da se ti splača "seliti" v drugo državo, kjer kupiš/najameš nepremičnino in tam prijaviš bivališče.

Namreč po kaki bolj natančni kalkulaciji, lahko ugotoviš, da se to ne splača.

dork_ ::

kzzzz je izjavil:

Obstajamo še tisti, ki imamo obrtne dejavnosti in stroškov dovolj, ampak raje plačamo malce več za normirca zaradi enostavnejše birokracije.

pirate2024 je izjavil:

No ja, da ne bomo zašli s teme...

Ločitev zaradi davčnega rezidentstva lahko funkcionira b.p.,

premoženje, sploh nepremičnine, lahko zaščitiš s plombo, da ti "bivša" ne proda kaj,

skupno skrbništvo ni nič posebnega,

preživnina se pač nakaže na račun in vrne v gotovini, če že,

Skratka, 2 normalna, ki tako optimizirata svoj dohodek, lahko b.p. nategujeta državo...

Fora je samo, da moraš imeti dovolj denarja, da se ti splača "seliti" v drugo državo, kjer kupiš/najameš nepremičnino in tam prijaviš bivališče.

Namreč po kaki bolj natančni kalkulaciji, lahko ugotoviš, da se to ne splača.

Jaz še nisem slišal za primer, ko bi se poročen par z otrokom, ločil in bi tip se losal davčnega rezidenstva...

Samski ja, pa brez otrok, to gre... Ker FURS te bo pritegnil da imaš center ekonomskih interesov zaradi otroka vseeno v SLO... pol pa dokaži da ti otrok nič ne pomeni ker živiš v garsonjeri v Pragi ali na Slovaškem...

delavec44 ::

Če nisi ti slišal, ni možno?

Torej ne morem se ločiti, preseliti v tujino, z novo ženo imeti tam novega otroka. Furs bo še vedno mislil, da imam center ekonomskih interesov v državi bivše žene zaradi prvega otroka?

Pa preden pišeš, ne nova žena in nov otrok v tujini ni pogoj. Gre tudi fiktivno čez.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Če nisi ti slišal, ni možno?

Torej ne morem se ločiti, preseliti v tujino, z novo ženo imeti tam novega otroka. Furs bo še vedno mislil, da imam center ekonomskih interesov v državi bivše žene zaradi prvega otroka?

Pa preden pišeš, ne nova žena in nov otrok v tujini ni pogoj. Gre tudi fiktivno čez.

Žena in otrok v tujini je druga pesem seveda... za ono pa mi komot daj primer če ga imaš...

Mato989 je izjavil:

Samski ja, pa brez otrok, to gre... Ker FURS te bo pritegnil da imaš center ekonomskih interesov zaradi otroka vseeno v SLO... pol pa dokaži da ti otrok nič ne pomeni ker živiš v garsonjeri v Pragi ali na Slovaškem...

Mato sept nabija o stvareh o katerih nima pojma...

Otrok ni ekonomski interes, kaj boš ti svojega otroka prodajal na trgu, in tudi FURS se je moral prilagoditi evropski zakonodaji, ne pa težiti z nekimi budalaštinami...

Zdaj je praktično dovolj, da pokažeš, da si prijavljen v tujini in imaš tam zaposlitev... In imaš tam davčno rezidentstvo...

delavec44 je izjavil:

Tudi nepremičnine imaš lahko v Sloveniji, pa še vedno odjaviš davčno rezidentstvo...

Sam kdor ne vidi dlje od okolice Ptuja, pač tega ne more vedeti...

Zgodovina sprememb…

Otrok ni ekonomski interes, kaj boš ti svojega otroka prodajal na trgu,

O tem sem govoril

Običajno prebivališče v Sloveniji:

Običajno prebivališče posameznika v Sloveniji, se ugotavlja z uporabo več dejanskih okoliščin, od katerih nobena ni odločilna:
- lokacija stalnega doma (ali več stalnih domov), v katerem oseba prebiva ali ji je na voljo;
- kraj prebivanja zakonca (oziroma zunajzakonskega partnerja), otrok in drugih vzdrževanih družinskih članov;
- kraj, kjer oseba dela.

Posameznik ima običajno prebivališče v Sloveniji, kadar v ustaljenem teku svojega življenja redno, normalno ali navadno prebiva v Sloveniji. Dejstvo, da posameznik prebiva v najetem stanovanju oziroma stanovanjski hiši oziroma stanovanju oziroma stanovanjski hiši, ki je v njegovi lasti, ne vpliva na presojo, ali ima običajno prebivališče v Sloveniji.

Običajnega prebivališča v Sloveniji pa ne gre enačiti s prijavljenim začasnim prebivališčem v Sloveniji po Zakonu o prijavi prebivališča, ZPPreb-1. To pa ne pomeni, da oseba s prijavljenim začasnim prebivališčem v Sloveniji nima običajnega prebivališča v Sloveniji, saj se pojma lahko prekrivata.

Običajno prebivališče se presoja, upoštevaje stopnjo dejanske ali načrtovane nastanitve posameznika v Sloveniji oziroma stopnjo vzdrževanja in centralizacije njegovega običajnega načina življenja, upoštevaje, kje posameznik opravlja delo, kje je nastanjena njegova družina in prikladnost oziroma pripravnost njegove nastanitve v Sloveniji. Posameznik velja za rezidenta Slovenije od trenutka, ko ima ugotovljeno običajno prebivališče v Sloveniji.

Središče osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji:

V zvezi z določitvijo središča osebnih in ekonomskih interesov se uporabi druga skupina dejstev, ki vključujejo:
- lokacijo, s katere oseba upravlja svoje finančne in poslovne interese;
- kakršnekoli poslovne vezi v Sloveniji (poslovanje v Sloveniji oziroma opravljanje dela in nalog v družbah ipd.);
- kraj, kjer ima oseba večino svojih naložb in drugega premoženja;
- lokacijo družine in osebnih interesov.

Pri presoji rezidentstva se torej upošteva način, kako si posameznik organizira osebni in ekonomski del življenja, vključno z obsegom in načinom njegovega udejstvovanja v družabnem življenju, z njegovimi konjički in interesi. Pri presoji rezidentstva po tej točki se vsa dejstva upoštevajo skupaj, pri tem pa ima eno samo dejstvo omejen pomen in praviloma ni odločujoče oziroma prevladujoče nad drugimi dejstvi. Teža, ki se priznava posameznemu dejstvu, je odvisna od konkretnih okoliščin.

Dejstva, ki se primeroma upoštevajo:
- zakonec ali izvenzakonski partner, otroci in drugi vzdrževani družinski člani so v Sloveniji;
- osebno premoženje (npr. vozila, oblačila ali pohištvo) in domače živali so v Sloveniji;
- družabne vezi so v Sloveniji (npr. članstva v društvih, verskih skupnostih, ustanovah ipd.);
- ekonomske vezi s Slovenijo (npr. zaposlitev pri slovenskem delodajalcu in aktivna udeležba v slovenskem podjetju, računi pri bankah oziroma hranilnicah v Sloveniji, življenjsko, pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, računi vrednostnih papirjev v Sloveniji, kreditne kartice, izdane v Sloveniji);

- delovno dovoljenje, izdano v Sloveniji;
- vozniško dovoljenje, izdano v Sloveniji;
- vozilo, registrirano v Sloveniji;
- sezonsko prebivališče v Sloveniji;
- slovenska potna listina;
- članstvo v slovenskih sindikatih ali strokovnih organizacijah (npr. zbornice).

Pri ugotavljanju posameznikovega rezidentstva v času njegove odsotnosti v Sloveniji se lahko upoštevajo tudi druga dejstva, kakor na primer ohranitev poštnega naslova ali sefa v Sloveniji, na poslovnih karticah je prikazan naslov v Sloveniji, ohranitev telefonske številke v Sloveniji, naročniškega razmerja (časopisi, revije) v Sloveniji.

Davčno rezidentstvo se po tej točki presoja ob upoštevanju stopnje posameznikovih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji in v tujini. Če je posameznikovo središče osebnih in ekonomskih interesov pretežno v Sloveniji, velja takšen posameznik za davčnega rezidenta Slovenije. Posameznik velja za razidenta Slovenije od trenutka, ko ima ugotovljeno središče osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Ko se ločiš, nimaš več družine...

jan_g ::

Selitev in odjava rezidenstva je za družine kar konkreten korak. Sem ga naredil pred leti in ga ne bi ponovil. Če si sam, je pa dosti lažje. Ampak jaz ne bi šel še enkrat čez vse to. Če si vladna koalicija glede predloga ne bo premislila, potem bom šel na doo.

pirate2024 je izjavil:

Ko se ločiš, nimaš več družine...

Če imaš otroka sta družina

Ali hočeš reči da 1 starš in otrok niso več družina?

srus ::

nomad je izjavil:

Daj vprašaj še kolikokrat "grdi normiranci" plačujemo v trgovinah zneske nad 100, 200 EUR z gotovino.

Al pa kakšne bilance majo raznorazni avtomehaniki in podobni lol.

Jap, država pač rabi finančno policijo.

Oz. saj je simple, sam narediš korelacijo med zaslužkom lastnika podjetja, s.p., in porabo njega in družinskih članov. Ter rastjo premoženja...

Zraven pa zakon, da se moraš identificirati za vsak znesek v gotovini, večji od, recimo, 100 EUR. Za kar je obvezna nova osebna izkaznica.

Včasih je folk hodil na pošto plačevat položnice z gotovino, zdaj zahtevajo identifikacijo.

V tujini težko že karkoli kupiš na gotovino, dostikrat večjih zneskov niti nočejo sprejeti, hočejo kartico.

Lahko pa preprosto za ponudnike storitev in trgovine podražiš poslovanje z gotovino, in poceniš kartično poslovanje. Pa bo zadeva hitro rešena.

>>>>> Normiranci še najmanj mutimo...

Zgodovina sprememb…

Pegaz ::

1) 60%
2) 3

dork_ ::

nomad je izjavil:

1) 0,6 %
2) 1581

Več predlogov je bilo poslanih na https://predlagam.vladi.si, kjer vse zavrnejo kot neustrezne z razlogom:

"ni predloga spremembe obstoječe sistemske ureditve - sodelujete lahko v javni razpravi predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini na eDemokraciji"

A je to sam meni totalno nerazumljivo? Ni predloga, pol pa rečejo, da predlog je? A jaz samo česa ne štekam?

https://predlagam.vladi.si/predlog/18114
https://predlagam.vladi.si/predlog/18121
https://predlagam.vladi.si/predlog/18124

Po moje moraš konkretno napisat vkljucno s ciframi. Ne samo predlagam nižje davke.

Eden od predlogov ima tole, med drugim:

Predlagam, da meja za izstop iz sistema normiranstva ostaja enaka, kot je zdaj (da ne preseže 300.000 v dveh zaporednih letih), a nad 60.000 letno ni več priznanih stroškov, kar bo rezultiralo v dejanski pravični progresivni obdavčitvi brez povzročitve tega, da se več dela dejansko precej manj splača.

Ja sej, to je pol dal predlog da ostane enako? To je zdej že v veljavi. Predlaga, da ni spremembe?

Predlaga, da se to črta ven iz trenutnega predloga. Mogoče je fora, da je vse zavrnjeno, kar se tiče predlogov.
««
207 / 299
»»